Krönika 2010-12-30

(nyårs)Krönika!

2010 är snart över och en sak är i alla fall säker: Det är aldrig tråkigt att vara AIK:are! "Kom och ta oss" sa de regerande svenska trippelmästarna tillika Sveriges representanter i det stundande Champions league-kvalet inför fotbollssäsongen 2010. Några månader senare hade det förvandlats till "Kom och hjälp oss" sedan skitlag efter skitlag kommit till Råsunda och just "tagit oss" medan CL-kvalet även det slutade med en rejäl kraschlandning. Det var en av de jobbigaste och mest smärtfulla säsongerna någonsin. Vi räddade kontraktet men oj vad vi fick lida! Stahre avgick, Tomi Maanoja kastade in bollarna i eget mål och AIK-hjältarna Bojan & Martin skeppades iväg från klubben av en nyanländ bindgalen britt och en inkompetent bolagsstyrelse.

Denna styrelse ja, som tack vare de sportliga framgångarna 2009 lyckades skjuta upp sitt eget fall. Man hade successivt på mindre än sex månader monterat ner ett guldlag, man hade misskött den så viktiga arenafrågan i åratal och man hade satt klubben i en akut och mycket allvarlig ekonomisk knipa som var långt värre än vad de flesta kunde drömma om innan sanningen väl uppdagades. De engagerade supportrarna ledda av Firman Boys gick till frontalangrepp mot bolagsstyrelsen och dess knähund till VD. De sistnämnda visade ingen självinsikt utan gjorde exakt samma misstag som flera av deras företrädare tidigare gjort: De gick ut i en öppen krigsförklaring mot klubbens egna supportrar och försökte med hjälp av media flytta fokus från sina egna misstag och inkompetens till det så tröttsamma och lättgenomskådade spelkortet - "supporterproblemet". Detta "problem" som kortfattat går ut på att skylla alla klubbens tillkortakommanden oavsett art på supportrarna i allmänhet och kategori C-fansen i synnerhet var för oss inget oväntat. Vi hade till och med kalkylerat med det och även blivit varnade för det av ledningen. De trodde verkligen i all sin naivitet och enfald att vi skulle tillåta dem att sitta kvar trots allt de ställt till med. De trodde att de kunde smickra, muta och till och med hota oss. De trodde fel.

Efter månader av intern och extern kamp där supportergrupper, andra supportrar, medlemmar, aktieägare och sponsorer slutligen gick samman och genom en enad front avsatte den så kallade "Bystedtfalangen" som styrt AIK Fotboll de senaste åren. Under ett välbesökt medlemsmöte i AIK FF och senare även en extrainkallad bolagsstämma i AIK Fotboll AB byttes sju av tio medlemmar ut från den numera före detta bolagsstyrelsen och kriget var över för den här gången. Nu ska bara den förvisso harmlösa men alltför kostsamma och inte minst handlingsförlamade VD:n Annela Yderberg ersättas också. Annela betraktas internt som en parentes inom AIK Fotboll och hennes menlöshet och svaga ledarskap utnyttjades länge av den tidigare bolagsstyrelsen. Det finns ingen framtid i AIK för Annela Yderberg!

Än en gång så hade de engagerade supportrarna lett ett supporteruppror som skakat om klubben i dess grundvalar och förändrat dess framtid. Den här gången via så kallade demokratiska metoder. Det finns inget självändamål i att ropa "avgå" och vara missnöjd vartannat år men vi kommer inte att tveka att göra om samma sak i framtiden också om vi märker oegentligheter som allvarligt riskerar klubbens möjligheter att bli framgångsrika. En sådan oegentlighet är onekligen att missköta ekonomin så pass att ett verkligt konkurshot står inför dörren. Låt oss nu få både en ledning och ett fotbollslag värdig landets största klubb och dess fantastiska supporterskara. Låt oss nu ge denna nya styrelse chansen att göra det arbete som den gamla styrelsen inte gjorde. Låt oss supportrar få en nytändning och försöka få tillbaka glädjen men även lidelsen det handlar om att se AIK kliva in på Råsunda under nästa säsong. Låt oss starka och goda krafter försöka ena supporterskaran i en enda gemensam riktning.

Om "Kom och ta oss" blev till ett skämt på planen så blev det till en allvarlig och mycket smärtsam upplevelse på gatorna för alla AIK:s fiender. Firman Boys gjorde rent hus på den svenska scenen i tre stora slag när alla stora ligor hade "alla" på plats! Det som började redan under hösten 2009 när IFK Göteborgs Wisemen mosades i en uppgjord drabbning i Skövde fortsatte under våren 2010 med en infekterad konflikt mellan FB och Hammarbys KGB. Det hela slutade i en slakt en varm härlig sommardag vid ett industriområde i Gnesta där Bajen blev överkörda på 43 sekunder av en dessutom numerärt underlägsen AIK-liga. Mindre än tre månader senare så var det Djurgårdens DFG:s (o)tur att känna på AIK:s styrka när 257 st AIK-grabbar gjorde processen kort med gårdarna i en uppgjord drabbning ute i ett industriområde i Arboga. Ett slag som är att betrakta som det största svenska fotbollsbråket någonsin!

Utöver detta så genomfördes flera lyckade resor såväl i Sverige som ute i Europa som ytterligare befäste AIK som landets nummer 1 på gatorna. Lägg där även till att "AIK:s Yngsta" körde över allt motstånd på den så kallade baby-/alternativscenen. Under Europa League-kvalet hemma mot bulgariska Levski Sofia blev det upplopp vilket ledde till stor uppmärksamhet ute i Europa, tyvärr även till höga böter för AIK vilket aldrig är bra. På hockeyscenen gladdes alla supportrar över avancemanget och återkomsten till Elitserien efter en stökig kvalserie. Väl i Elitserien blev det generalkaos i två av tre derbymatcher mot Djurgården där AIK-grabbar under det sista derbyt attackerades av ordningsvakter med batonger på Globens läktare vilket slutade med att ordningsvakterna fick fly och undsättas av polis som även de tvingades fly undan den rasande AIK-mobben som nu även i objektiva ligistkretsar benämns som Skandinaviens i särklass tuffaste firma i dagsläget. 2011 firar Firman Boys 20-årsjubileum och man har aldrig varit starkare än idag, vare sig på gatan, läktarna eller rent organisatoriskt!

sverigescenen.com befäste under året vår ställning som den mest tongivande hemsidan för AIK-supportrar och efter Svenska Fans även den mest välbesökta. Vår trovärdighet är hög men det medför även krav på dess textinnehåll och ett ansvar vad som förmedlas ut, inte minst i FB:s namn, därför kan ibland uppdateringarna släpa något. Det är ett ställningstagande vi har gjort. Hellre kvalitet än kvantitet bakom det som skrivs på sidan. Forumet lever sin egen lilla värld och det är tydligt hur landets olika firmor inom såväl fotboll, ishockey och även bandy flyttat fram sina positioner under året. Myndigheterna har kapitalt misslyckats med att ens närma sig en lösning på det ständigt så uppmärksammade problemet "idrottsrelaterat våld". Det kanske är dags att ändra taktik? Att lämna "Mats Olsson & Lasse Anrell generationen" och dess ständiga rop på "England" och rena terroristlagarna för att istället betrakta det hela lika komplext som det faktiskt är. Nämligen att i vår generation så finns det ett x antal män som identifierar sig och lever med sina klubbar till den fanatiska grad att de är beredda att ta till våld mot likasinnade män med en annan klubbtillhörighet. Det handlar inte om ras, religion eller politik. Det handlar om grabbar och alfahannar som alltid kommer att betrakta sig som sin klubbs främsta beskyddare och som är beredda att gå längre än någon annan i sin övertygelse. De vill inte slåss mot vanliga åskådare eller barnfamiljer. De vill slåss mot likasinnade. Det kan omöjligen vara ett samhällsproblem av den dignitet som klubbföreträdare, media och politiker försöker göra det till. Till detta ska det även läggas ultrassupportrar, bengalbrännare, stenkastare, allmänt kicksökande ungdomar, ordningsvakter och poliser. Det räcker med att en(1) enda individ av 20 000 kastar in någonting på planen eller gör någonting överilat för en match ska bli avbruten, löpsedlar tryckas och klubben bötfällas och supportergrupper anklagas. Hur hanterar man det och vems ansvar är det!? Klubben? Firman Boys? Eller den enskilda individen?

Världen är sällan svart eller vit. Idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet är känslor och den högsta graden av fanatism. Det kan vi aldrig styra över och den europeiska supporterkultur vi har ska vi vara väldigt rädda om. Det är inte tack vare den glimrande fotbollen, våra supporterfientliga klubbar, förbund eller media som människor tar sig till Råsunda, Stadion, Söderstadion eller Gamla Ullevi eller för att sponsorer vill sponsra samma klubbar. De tar sig dit eller investerar för att supportrar från olika kategorier och läktare ger dem en upplevelse. En totalupplevelse som ibland består av sång, ibland av tifon, ibland av burop och hatramsor och ibland även av våld. Men alltid upplevelser och 100 % ärlighet. Aldrig hyckleri och aldrig slätstruket. Alltid känslor och ofta fanatism. Men ett samspel. Mellan kategori A-, B- och C-supportrar. Det här är vi. Ta oss för vad vi är eller gå på teater eller damfotboll istället!

Män i olika åldrar och i alla tider har alltid behövt ett avbrott från den trista vardagen. Om de sedan tar en dyngfylla och hamnar i bråk på krogen den 25:e, slåss på finlandsbåten eller dansbanan eller som i vårt fall slår likasinnade på käften i samband med fotbollsmatcher beror på vem du är och vad du har för uppväxt, miljö och moral. Fotbollsgrabbar har i regel en väldigt god moral. Vi är inga skrivande samvetslösa hyenor som går över lik för att sälja tidningar eller jaga knapptryckningar. Vi är inga korrumperade politiker som skulle sälja sina egna mödrar för att sko sig själva och pådyvla andra människor sin påstått höga moral som många gånger slutar på tidigare nämnda tidningars löpsedlar. Vi är heller inga förbundspampar som skor sig på sin "älskade" idrott genom att sälja sina röster och åsikter för miljontals Euro. Vi är vanliga män med olika bakgrunder som alla kämpar på sitt sätt i livet. Vi har vår klubb, våra vänner/firma och våra familjer. Det kanske inte är så mycket ur vissas ögon men vi är alla beredda att gå i döden för detta. 24 timmar om dygnet. 365 dagar om året. Det är vi som är AIK så fuck you!

sverigescenen.com

----------------------------------------

Tidigare krönikor

[2000-06-12] [2000-07-06] [2000-09-11] [2000-11-17] [2000-12-23]
[2001-04-09]
[2002-08-27] [2002-12-30]
[2003-10-14]
[2004-05-27]
[2005-04-08]
[2006-03-29] [2006-08-09]
[2007-04-08]
[2008-03-27]
[2009-01-15] [2009-07-15]