Krönika 2005-04-08

Så var det dags igen. Snön är borta, solen skiner, uteserveringarna börjar dyka upp, de vackra flickorna har vaknat till liv efter sitt vinteride. Alla dessa komponenter innebär också att det säkraste vårtecknet av dem alla är i antågande; Fotbollspremiären!

De regerande svenska mästarna Malmö FF är storfavoriter även i år och ska i första hand utmanas av pånyttfödda IFK Göteborg och kanske även Hammarby är det tänkt. Djurgården och Helsingborg får tillsammans med Halmstad kriga i skiktet bakom. Nykomlingar är Häcken, Gefle och Assyriska. Flera stora profiler har knutits till serien men i ärlighetens namn så ser Allsvenskan fattigare ut än på väldigt länge och anledningen till det är givetvis att vårt AIK för första gången på 25 år spelar division 1 fotboll. Detta i en Superetta som ser ut som den tuffaste någonsin med flera gamla "storheter" som tvångsnedflyttade Örebro SK, IFK Norrköping, Gais, Åtvidaberg, Degerfors, Öster och Västerås.

AIK kommer gå in i serien med ett oerhört tryck på sina axlar. Supportrarnas tålamod med spelarna är obefintligt efter de senaste årens katastrofresultat. Bitterheten mot den egna ledningen är gigantisk efter alla lögner och pengafiffel. Hela klubben arbetar just nu i uppförsbacke där ingen litar på någon. Vi sätter vårt hopp till nye tränaren Rikard Norling som vet vad det handlar om och förhoppningsvis är rätt person att göra män av en samling bortskämda skitungar. Om inte så tyder mycket på att det blir ännu ett stökigt år på Råsundas läktare. Dom som får ta ansvar för det är i sådana fall uteslutande spelarna och styrelsen.

Det ser även ut som det kommer bli en mycket stökig säsong utanför arenorna. Redan under vinterhalvåret har flera uppgörelser ägt rum. Klubbarna och myndigheterna har sedan länge fått bort det mesta av våldet inne på arenorna men man har misslyckats något kopiöst med att stoppa nyrekryteringen till de olika ligistgängen. Den generationsväxling som varit på gång över hela landet ett tag nu saknar motstycke i svensk historia och vi får gå tillbaka till det tidiga 90-talet (1990-1992) för att hitta en liknande boom i rekryteringen. För oss har det alltid varit en livsstil men nu har det även blivit trendigt att vara fotbollsgrabb. Varför det blivit en sådan explosion av nya ligor och nya klubbar på scenen kan vara svårt att sia om men några av orsakerna är säkerligen denna hemsida, sverigescenen.com, som ända sedan starten för fem år sedan varit stilbildande och tagit in fotbollsvåldet i mångas vardagsrum. Mytbildningen kring föregångarna inom firmarelaterat våld, Firman Boys och DFG, spelar säkert en stor roll samt inte minst KGB:s aktivitet som gett alla nya yngre ligor hopp om en ljusnande framtid. I England har alla 92 ligalag alltid haft sina mindre eller större grupper av grabbar som försvarat sin klubbs färger och anseende. Frågan är hur länge det dröjer innan åtminstone alla allsvenska lag har detsamma om utvecklingen fortsätter i samma takt?

Den ligistkultur som vi alla varit en del av så länge håller på att förändras. Nu finns det grabbar som inte bara är en generation under oss utan två. Det innebär att de sätter sina egna spelregler precis som vi en gång i tiden gjorde. Vi är torskar, vi kommer aldrig kunna lägga av fullt ut. Men vi har också alltid värdesatt ett stort fotbollsengagemang och vi har även alltid varit noga med att inte förknippas med vilka ungdoms/kickersgäng som helst.

Om några månader så kommer landets första bok som är skriven av en firmakille. Författare är en AIK grabb som levt stora delar av sitt vuxna liv tillsammans med Firman Boys. Det är ingen vågad gissning att boken kommer rönta stor uppmärksamhet i såväl kategori C, B som A kretsar.

Med hopp om en framgångsrik fotbollssäsong såväl på som utanför planen!