2000-11-17

Krönika/Ledaren

År 2000 börjar så smått lida mot sitt slut. Fotbollssäsongen är över och hockeyn har sedan länge förpassats från intressetronens förstaplats här i Stockholm. Även fast årets hockeylag visat prov på både kämpatag och AIK hjärta. Kanske är AIK Hockey på rätt väg igen efter över 15 år av misär. För i samma stund som Per-Erik Eklund lyfte SM-bucklan mot Hovets tak efter tre raka mot Djurgår´n i 1984 års SM-final så innebar det också ett slut på AIKs storhetstid i ishockey. Totalt mörker följt med missade sluspelsplatser, nedflyttning, konkurshot, horribla spelarköp och försäljningar, ett otal korrumperade styrelseledamöter, storstryk på storstryk mot Djurgården, utslagna av Bajen(!), konkurshot igen samt ett koppel usla finnar. Men nu skymtar vi ljuset i tunneln efter säsongens, bitvis i alla fall, klart poänggivande spel. Så ett substitut till "off season" i fotbollen och den medföljande vintertristessen kan mycket väl vara AIK Hockey. Och till skillnad från fotbollslaget så kämpar i alla fall hockeyspelarna under matcherna.

Om fotbollssäsongen finns att läsa om under rubriken "On the pitch". Det mesta är väl annars sagt. Fiasko säsongen 2000 fick konsekvenser på ledarsidan och bör även få det på spelarsidan. En hel del spelare har definitivt gjort sitt i AIK-tröjan och det är bara att hoppas, och kräva, att nya tränaren Olle Nordin kan få kontroll över laget och de bångstyriga viljor som finns inom spelartruppen. Ett löfte från våran sida är att om inte ledningen klarar av att hantera spelarna inför kommande säsong så kommer Firman att göra det. Något som vi gjorde 1998 och som fungerade bra då som alla inblandade säkert minns.

På ligistfronten konstaterar vi att det, som vanligt, varit en intensiv och intressant säsong. Viljan att ställa till med en show har, med undantag av Bajens agerande mot oss i samband med det sista Råsundaderbyt, ökat hos "de fyra stora" firmorna. Och smällt har det också gjort - även fast det inte är som "förr i tiden". Men med säkrare arenor, enorma polisuppbåd samt mer intresserade myndigheter så är det verkligheten idag och bara att anpassa sig till om man vill vara med i gamet. Det som förr hände på läktarna, fortsatte utanför arenan och sedan vidare in till city har nu istället utvecklat sig till sena citynätter och matchfria dagar. Framtidens modell? Kanske.

I takt med att firmorna blir seriösare och mer hårdförda, vänskapen och lojaliteten inom ligorna tenderar att öka än ytterligare så är det ingen överdrift att påstå att framtiden ser klart intressant ut. I tider då klubbkänsla och moral fortsätter att minska markant inom klubbarna så är det raka motsatsen bland firmorna. Det behövs en kraft inom varje stor elitklubb idag som är beredda att försvara lagets färger, ta ledare och spelare som inte sköter sig i örat. En kraft som ser supportrarna som klubbens ryggrad och hjärta och spelarna som anställda för att göra det jobb vi och föreningen förväntar oss. Grabbar som är beredda att säga ifrån om någonting är fel inom klubben. Hur obekväma åsikterna än må vara. Grabbar som är klubben och som inte tar skit från några nickedockor till vare sig spelare, ledare eller andra supportrar inom föreningen. Om det sedan handlar om spelare som baktalar klubben och dess supportrar, orimliga säsongsbiljettspriser eller någonting annat är egentligen ointressant, så länge det är några som i alla fall reagerar.

Med anledning av detta så ser framtiden för de svenska firmorna ljus ut. Och så länge som polisens supporterenhet inte får in allt för många grabbar bakom lås och bom eller lyckas stoppa nyrekryteringen så kommer man att fortsätta vara en maktfaktor inom klubbarnas supporterverksamheter. Med än starkare firmor så lär det också innebära än våldsammare uppgörelser mellan ligorna. Det kan med andra ord bli en blodig fotbollssäsong 2001.

En kort överblick av årets händelser visar att nästan alla firmor utvecklats och gått framåt, med undantag av Djurgården som haft en slentrian säsong i superettan, alla har också uppvisat positiva resultat under året. Bajen mot AIK, AIK mot Dif och även IFK i samband med sin Stockholmsresa i juli även om de verkliga resultaten trots allt uteblev.

När det gäller våran hemsida så är vi smått fascinerade över den väldiga uppmärksamhet och respons den väckt över hela landet. Mängder av mail har kommit in och om vi bortser från de sedvanliga och väldigt tröööttsamma "hata hata" "ni ska dö"-mailen så har det faktiskt inkommit en hel del seriösa och konstruktiva inlägg. Över 10 000 besökare på sidan varje månad sedan starten den 12 juni är imponerande siffror som visar att hemsidan fyller en funktion i ligistsverige. Att uppdateringarna kunde ligga tätare håller vi med om och förhoppningsvis blir det en bättring på den punkten nu under vintern.

När det gäller vårt flaggskepp "Scenen - år för år" så har vi snart gått igenom hela 1990-talet och vi tar därför sikte mot 1980-talet som blir en skön nostalgitripp. Många mailar in och undrar varför vi inte tagit med just "den och den" matchen men vi är tvungna att begränsa oss till att det skall vara matcher i den högsta eller näst högsta serien inom fotboll och hockey. Detsamma gäller urvalet av matcher, det går inte att ta med varenda match någon åkt på en snyting på.

Angående "Gästboken" så har vi planer på att eventuellt släppa den fri under en prövomånad innan fotbollssäsongen rullar igång igen så får vi se om nivån och kvalitetsinläggen kan behållas eller inte. Rubriken "Firma-TV" hoppas vi kunna starta upp i liten skala någon gång under vinterhalvåret. Lägg därtill ytterligare en del "överraskningar" på sidan så inser Ni att vi har ambitionen att göra en skön sida - nu återstår att se om vi har tiden i anspråk också.

STÖD AIK OCH FIRMAN!

FIRMAN BOYS