Krönika 2006-03-29

Dax igen! I helgen rullar årets allsvenska fotbollssäsong igång igen och som vanligt så är intresset i topp hos oss så kallade "fotbollsälskare" som Thomas Nordahl och Lars-Åke Lagrell skulle beskrivit oss (yeah right)! 2000-talets lag, de regerande svenska mästarna Djurgården (fy fan!) tar sats mot ett andra raka guld och satsar hårt på att även lyckas kvalificera sig till det penningstinna Champions League gruppspelet. Fjolårets serietvåa IFK Göteborg har brottats med misstankar om ekonomisk brottslighet under vintern (och vissa säger att det är huliganerna som skadar klubbarna och sporten...) och är svårbedömda inför säsongsstart. Hammarby har för första gången gått ut med att målsättningen är SM-guld och ett Malmö FF med Sören Åkeby som tränare blir intressant att följa. Till sommaren kommer en av landets största fotbollsspelare någonsin, Henrik Larsson, hem till sitt Helsingborg vilket bara det säkert kommer innebära att HIF finns med i toppstriden. Elfsborg storsatsar och vi får heller inte glömma bort fjolårets serietrea Kalmar. I denna konkurrens är det meningen att landets största och anrikaste idrottsklubb, den Allmänna Idrottsklubben från Biblioteksgatan i Stockholm med hemmaplan Råsunda, Solna, ska slå sig in. AIK tippas av de så kallade "experterna"(läs=inflyttade journalistas utan nämnvärda fotbollskunskaper företrädesvis från Skåne) att gå en tuff säsong till mötes där nytt kontrakt torde vara målsättningen. Vi andra vet ju med oss att även om laget må vara svårbedömt så finns alla förutsättningar för att vi ska vara med bland de sex främsta och tampas. Vi är AIK och några halvdana insatser eller bottenstrider kommer inte accepteras! Med Rikard Norling som allenatore och Johan Mjällby som hemvändande capitano så kan vi alltid förvänta oss att spelarna ger allt för klubben och fansen och det ska man aldrig underskatta i dagens fotboll.

Till sommaren är det även dags för VM i Tyskland och det kommer säkert bli en färgsprakande tillställning och med tanke på närheten till landet samt det faktum att det säkerligen kommer dröja i alla fall 16 år innan ett fotbolls VM spelas i Europa igen så kommer mängder med svenska fotbollsfans att ta sig till Dortmund, Berlin och Köln. Bland fansen som reser kommer även en större andel svenska fotbollgrabbar att närvara. Snacket har gått varmt under vintern huruvida hur många som reser, vilka som reser och inte minst om de svenska grabbarna kommer kunna hålla sams sinsemellan gentemot exempelvis britterna eller i stället drabba samman internt med tanke på den lätt infekterade svenska scenen. Den som lever får se...

Vintern har annars bjudit på flera heta (hockey)bataljer mellan AIK- och Bajengrabbar där AIK varit framgångsrika och ett Royal League möte mellan Dif och IFK där sammanstötningar inträffade och överhuvudtaget känns det som att den sedan flera år tillbaka mycket jämna svenska elitscenen där alla fyra stora kan klippa varandra en bra dag fortsätter att vara just jämn men att i alla fall AIK:s organisation tagit ytterligare kliv framåt och åtminstone internt ser sig i förarsätet.

Flera mindre klubbar pockar också på uppmärksamheten och vi är fullt medvetna om att vi själva drivit på denna utveckling inte minst med tanke på denna hemsida. Trender kommer och går och just nu är det väldigt trendigt att vara fotbollsgrabb. Det vi däremot vänder oss emot är den uppkomst av nya så kallade firmor utan vare sig historia eller knutna band till en speciell klubb eller ens sporten fotboll. Hockey- och bandygäng och i vissa fall rena allianser mellan flera olika klubbar och uppstyrda möten inte ens i närheten av matchdagar med strikta nummerdirektiv och andra bekväma regler...det är inte fotbollsvåld eller firmor! Det är små rädda kickersgäng som i alla fall AIK aldrig kommer ge någon uppmärksamhet på gatorna om de inte kommer i våran väg. Gör dom det så kan vi utlova i alla fall ett mindre gäng på den så kallade sverigescenen i framtiden. Det har blivit alldeles för enkelt att köpa de "rätta" kläderna, hitta på ett namn och använda Internet till att sprida sin smörja utan att först ha presterat ett skit ute i verkligheten. För oss har det aldrig varit någon trend - för oss har det alltid varit en livsstil.

Något annat som stör oss är den nya så kallade "huliganlagen" som fått sina första offer och denna säsong blir det straffbart för alla som är avstängda enligt den nya lagen att "tillträda eller vistas på samtliga inhägnade idrottsanläggningar i Sverige när det på platsen anordnas tävlingsmatcher i de av Svenska Fotbollförbundet administrerade serierna Allsvenskan, Svenska Cupen samt Svenska landslagets matcher". Lagen är som vi tidigare avhandlat här på sidan HELT sjuk och det ställer stora krav på klubbarna att inte spela medierna och förbundet i händerna genom politiska avstängningar i syfte att blidka de ovanstående. Att förbundet, polis och åklagare gör gemensam sak må vara hänt men att klubbarna, i detta fall vårt AIK, fullständigt sålt ut och baktalat sedan decennier trogna och ostraffade supportrar är skandalöst och irritationen är påtaglig i de starka supporterkretsarna. Vissa förespråkar öppet krig mot klubbens styrelse likt 1997-98 där det hela kulminerade med att någon eller några skickade en brevbomb till AIK:s dåvarande säkerhetschef medan andra manar till dialog och att ge klubben chansen att rätta till sitt grova övertramp. Future will tell. Men det finns ingen klubb i landet som avstängningar och styrda direktiv gentemot fansen väcker så mycket avsky och irritation som inom AIK. Fansens ställning i klubben är stark och kategori C grabbarna har alltid varit drivande i den utvecklingen och styrelsen kan hålla så många möten man vill med officiella supporterföreningar om kvittorullar och tvåpinnsflaggor, alla vet vilkas inflytande och direktiv det är som gäller när det kommer till kritan ändå.

Det är en härligt lång och innehållsrik säsong som vi har framför oss. Vi längtar så vi kan spricka. Med hopp om ett framgångsrikt år både på och utanför planen. Support your local team!