Krönika 2008-03-27

2008 års fotbollssäsong står inför antågande och som vanligt så känns det förväntansfullt när fotbollssuget är som störst. Vi matas ju vintrarna igenom med direktsända toppmatcher från de högsta ligorna i bl a England, Italien och Spanien och en sak är i alla fall klar; Det är inte för den höga svenska fotbollsstandarden vi går på allsvensk fotboll...

Något för förbundet och klubbarna att komma ihåg kanske när man nu är ute på korståg mot allt vad fotbollssupportrar heter och då i huvudsak de som klassas som "fotbollshuliganer". Det har sagts förut men förtjänar att sägas igen. Det är få kategorier människor som blir sämre behandlade av sina egna klubbar, polis, media och politiker än fotbollssupportrar/ligister. Missförstå oss rätt. Vi gnäller egentligen inte utan har sedan länge på något sätt accepterat de så kallade spelreglerna. Det vi däremot vill göra är att uppmärksamma andra om hur verkligheten ser ut.

När nu klubbarna och förbundet lobbar hårt till politikerna att ge polisen utökad makt i samband med fotbollsmatcher så åsidosätter man också medvetet många av de demokratiska värden man påstår sig jobba för. Den tidigare godtyckliga och närmast horribla tillträdesförbudslagen ska skärpas ytterligare. Det är inte klubbat än men i det nya lagförslaget ges alltså polisen möjlighet att till bästa kompisen åklagaren förorda tillträdesförbud år för år för enskilda supportrar till landets samtliga elitarenor! Det som gör det hela horribelt är givetvis det faktum att personen i fråga inte behöver gjort sig skyldig till något brott eller ens vara misstänkt för något. Det kan räcka med att polisen anser att du inte bör få gå på fotboll. Och tro oss. Det finns många ostraffade supportrar som polisen inte anser ska få gå på fotboll. Vissa för att de är för frispråkiga, andra för att de är för uppkäftiga, och några för att de kanske protesterar när de fått ben och armar sönderslagna av polismän- och poliskvinnors teleskopbatonger, ögonen igensprejade med pepparsprej eller blivit intagen för visitation för sjunde gången samma kväll eller ivägbussad till Åkersberga för någon påhittad PL13 paragraf eller intagen till station för att lämna urinprov för att du ser ut att ha för roligt. Det är alltså denna poliskår som i framtiden ska få avgöra vilka som ska få gå på fotboll eller inte.

Och det sjuka i sammanhanget är att det inte finns någon debatt i frågan. Den debatten som förekommer är så ensidig att det nästan är skrattretande. Journalister, förbundspampar, psykologer och poliser sitter på fullaste allvar och diskuterar skärpta straff, tvångsåtgärder och andra rena rama terroristlagarna mot personer som dels är passionerade fotbollssupportrar men som också har en förkärlek för att ställa till med bråk mot andra bråkstakar för det mesta flera mil från arenorna. Lite proportioner tack!

Vi har redan under vintern märkt av samhällets allt tuffare tag mot de som utpekas som kategori C-supportrar av polisen. Massrättegången mot de 32 AIK-supportrarna kantades av uthängningar i såväl TV som tidningar och trots ett i många fall bedrövligt bevisläge lyckades åklagaren få igenom fällande domar mot 27 av supportrarna på mycket tveksamma grunder. Under vintern har fotbollsgrabbar fortsatt att trakasseras av i första hand polisen krogkommission på diverse nattklubbar i Stockholm. Detta sedan Supporterpolisen lagt fram en avhandling där de slår fast att 20% av Stockholms "risksupportrar" är att betrakta som narkotikamissbrukare. I rapporten slås även fast att 90-95% av de äldre risksupportrarna någon gång testat kokain eller amfetamin. Polisen kommer därför med största sannolikhet intensifiera sina insatser gentemot supportrarna under säsongen.

På Råsunda har förbundet bekostat en ny modern kameraövervakning som minsann kan zooma in detaljer på ett helt revolutionerande sätt sägs det. Till vilket syfte då undrar vi? Det är ju inte direkt läktarbråk i någon större utsträckning nu för tiden. De oroligheter som har förekommit de senaste åren på läktarna har ju med något enstaka undantag handlat om olika protestaktioner som klubbarna själva hade kunnat lösa om de inte uppträtt så förbannat klantigt i olika avseende. Och när det gäller bengalbränning och inkastade föremål så är det inte något som direkt står på våran agenda och därmed inte heller något "huliganproblem". Det som dock står på våran agenda är bevarandet av våran supporterkultur i Sverige. En kultur som otvivelaktigt är att tacka för den publika explosion som skett sedan slutet på 1990-talet. För tro inte ens för en sekund att det är förbundet, media eller den fantastiska fotbollens förtjänst. Därför har vi uttryckt viss oro över att AIK Säkerhet med styrelsemandat verkar flytta fram positionerna under vintern och försöka skapa sig problem som hittills i alla fall inte funnits på Råsunda.

Att vara fotbollsligist har blivit en svårstoppad trend i Sverige och den explosion som vi sett de senaste åren var förvisso väntad men kraften i den har till viss del överraskat även oss. Vi ser idag babyligor som kan samla ihop hundra grabbar för uppgjorda fighter. Vi ser nystartade ligor i diverse obskyra hålor som helt plötsligt har ett uppdressat gäng självutnämnda fotbolls/hockey/bandyligister. Vi är naturligtvis även fullt medvetna över vårat ansvar i detta, dels med tanke på våran väpnade gren av Firman Boys men också tack vare denna hemsida. För AIK:s del så har det inneburit ett stort ansvar att försöka slussa in och organisera alla yngre grabbar som vill slåss för AIK och vi har också varit stärkta av det faktum att vi vid vissa stora matcher haft tillgång till nästan alla äldre grabbar som i mångt och mycket kommit tillbaka mangrant de senaste åren. Kul! Men som alla trender så tar de även slut en dag. Vi förutspår en fortsatt hög aktivitet på scenen även i år men tror möjligtvis på en minskad aktivitet året därefter. Men hey, vi är fotbollsgrabbar och inga forskare så ha inte för höga förhoppningar snutjävlar...!

En sak är i alla fall klar och det är att vi fortsätter följa utvecklingen och aktiviteterna här på sverigescenen.com. Vi följer också med intresse bildandet av den nya Supporterunionen (SFSU) som ska vara ett sätt att stärka supportrarnas röst gentemot de allmänt supporterfientliga Svensk Elitfotboll & Svenska Fotbollförbundet. Kan man bara lyckas ena sig över laggränserna utan att bli alltför politiskt korrekta och suga media och klubbarnas kukar för mycket så kan man ha alla chanser att göra något bra av detta och verkligen bli en kraft att räkna med. Men det är en mycket lång väg att gå och många beslut som kan slå tillbaka och spoliera unionens idé och kraft. Future will tell!

När det gäller det rent sportsliga så finns det för AIK:s del noga redovisat under den senaste On the pitch krönikan men så mycket kan vi ju säga att våran målsättning och kravbild på laget är glasklar: I år måste vi vinna någonting!

Vi önskar alla våra grabbar en fantastisk säsong såväl på som utanför planen. Det är ingen överdrift att säga att AIK ser jävligt starka ut på alla plan inför säsongen 2008. Med hopp om stora framgångar. Stöd AIK och grabbarna!