Krönika 2006-08-09

sverigescenen.com är tillbaka efter en välförtjänt semesterperiod! Fotbolls VM i Tyskland blev en färgsprakande tillställning och alla grabbar som reste ner hade skitkul - trots bristen på matchbiljetter och kravaller. Både Dortmund och Berlin färgades blågult av alla svenskar som dock var i kraftig minoritet i Köln där istället britterna märktes desto mera. Turneringen i sig började lovande men lyfte aldrig till några högre höjder delvis tack vare detta evinnerliga filmande från många lag med Portugals vidriga skådespelare i spetsen. Dessutom spyr vi på FIFA:s Fair Play daltande som enbart medfört massa spelavbrott då bollen tydligen ska spelas över sidlinjen varje gång någon trillar omkull. Fotboll är ett spel för män och kan man inte hålla sig på benen så ska fan inte publiken straffas för det i tid och otid genom dessa ständiga avblåsningar! Den svenska insatsen blev slutligen mest en axelryckning. Det ÄR starkt att ta sig till fyra raka mästerskap men vill vi ta ytterligare kliv uppåt så måste förändringar ske. Det svenska spelet var mer än lovligt tafatt och många så kallade stjärnor spelade under sin förmåga. Det är i sig ingen skam att åka ur en åttondelsfinal i ett VM mot hemmanationen Tyskland. Det handlar dock om på vilket sätt man gör det. Lars Lagerbäcks uttalande efter den frustrerande 0-0 matchen mot Trinidad/Tobago var dessutom direkt korkat och det känns som ett misslyckande i det stundande EM-kvalet ligger nära till hands.

Dessutom så gjorde Svenska Fotbollförbundet och Rikskriminalpolisen med benägen hjälp av Supporterpolisen allt för att förstöra turneringen för oss. Det började ju med att förbundet sorterade bort biljettansökningar från supportrar till de tre Stockholmsklubbarna och fortsatte med att Supporterpolisen dagarna före turneringsstart lämnade över en lista på 345 svenska så kallade "fotbollshuliganer" till Rikskrim för vidare överlämnande till den tyska polisen. Det hela syftade till att försöka stoppa personer på "listan" att komma in i Tyskland. Naturligtvis ett dråpslag för alla dom grabbar som tagit ledigt, sparat pengar, bokat flyg, hotell och kanske även matchbiljetter. Det hade ju varit lite mer "fair" om man gått ut med information om detta i våras istället för att som nu att det läckte fram samma dag som turneringen startade genom att grabbar blev stoppade vid olika gränskontroller och hemskickade med Supporterpolisens goda minne. Detta ledde till flera avhopp, avbokningar och förändrade resplaner. Ett gäng AIK grabbar valde att hoppa av vid mellanlandningen i Frankfurt för att via hyrbilar i 50 mil ta sig in till Berlin. Väl i Berlin blev man dock spottade efter 30 minuter av tysk supporterpolis som hann genomföra fyra razzior mot grabbarna under tre dagar på de mest besynnerliga ställena... Den tyska polisen hade järnkoll! I Köln var det britterna som stal den mesta uppmärksamheten från ordningsmakten vilket ledde till att ett antal AIK grabbar slutligen kunde ta några engelska skalper dagen före match. Även Göteborgs Wisemen tog sig friheter mot britterna i centrala Köln. Annars så var det just AIK och Göteborgs supportrar som höll sig längst från varandra och någon enhetlig "Sverige mobb" blev det egentligen aldrig tal om sedan Wisemen på ett tidigt stadium förklarat att de går ihop med vilka som helst förutom AIK. Det är ömsesidigt med tillägget att vi inte går ihop med några andra överhuvudtaget.

En yrkeskår som tar sig själva på alldeles för stort allvar är svenska sportjournalister. Det börjar bli skrattretande att behöva läsa snyftartiklar om hur dåligt behandlade de blir av ex. "det slutna landslaget". Vem fan bryr sig? När en hel yrkeskår får hybris och tror sig vara viktigare än dom de har betalt för att bevaka så är något snett. Okunnigheten och populismen lyser många gånger igenom och det är tydligt att många fotbollsjournalister inte har en aning om vad de skriver om. Det är ungefär som att höra dom här sommarjobbande tjejerna som alltid dyker upp på TV Sporten i olika skepnader under sommaren. Ni vet dom här som får ett papper i handen och ska försöka läsa innantill men som misslyckas så kopiöst att man själv sitter och rodnar framför TV:n när de ska uttala vissa namn och det fullkomligt lyser igenom rutan att de inte har en aning om vad de pratar om. Och försök nu inte få det till spelarna "sviker fansen" när de inte ställer upp framför Era mikrofoner och kameror! Fansen är vi och alla andra fotbollssupportrar och så länge laget har respekt för det så tycker nog de flesta att det enbart är roande att journalistpacket blir behandlade som de parasiter de är av landslaget. Ett stort föredöme här är som vanligt Zlatan Ibrahimovic som fortsätter sin bojkott av den gamla nazist- och pedofiltidningen Aftonbladet.

Här hemma i Sverige är det nu halvtid i fotbollsallsvenskan och Rikard Norlings AIK ångar på i toppen av tabellen och ser allt mer ut som den välspelande lagmaskin vi så länge saknat. Laget har gjort det fantastiskt bra än så länge och vi skulle ljuga om vi sa att vi inte börjat åtminstone se nyanser till något riktigt stort! Det är överhuvudtaget mer positivare tongångar runt Råsunda både inom laget och utanför. Derek Boateng (som lämnade sitt främsta AIK minne genom sina svartgula svettband under VM) har lämnat oss. Inte mindre än fyra nyförvärv har anlänt vilka alla ser mycket spännande ut! Rikard Norling och Nebojsa Novakovic har förlängt sina kontrakt med ytterligare fem år vilket för våran del lika gärna kunde varit ett livstidskontrakt likt Sir Alex Fergusons! Rikard Norling personifierar AIK på ett sätt ingen annan tränare gjort sedan Stuart Baxters (Stuart som för övrigt återvänder till Råsunda den 15 oktober, då som tränare för Helsingborgs IF!) dagar. Misstaget vi gjorde då genom att inte backa upp Stuart tillräckligt kostade oss fem misärsäsonger som kulminerade med uttåget ur Allsvenskan. Det ska inte upprepas. Rikard Norling är ett taktiskt geni som andas fotboll. Han har en förmåga att läsa sönder motståndarna och är heller inte rädd för att praktisera ett offensivt tänkande vilket medfört allt positivare och tålmodigare tongångar på Råsunda. Han försvarar sina spelare utåt och är inte rädd för att sticka ut haken för dem så länge de dedicerar sig till honom med allt sitt kunnande och seriositet. Dessutom förstår han vilka känslor, styrkor och kraft denna mäktiga klubb och dess supportrar besitter och han förstår även att utnyttja den till vår fördel. Trion Norling-Novakovic-Stahre samt fystränare Lindholm är en förutsättning för att gamla misstag inom spelartruppen ej kommer upprepas. Inga fler Kåmark, Thylander eller andra sorgliga avarter till uppviglare och alkoholister!

Ekonomin är dock ett fortsatt sorgebarn och här har VD Charlie Granfelt en mycket viktig uppgift framför sig. Det kommer inte gå att genomföra nyemissioner i tid och otid för att ge akutvård till den sjuke patienten. Vi har bestämt oss för att, i dagsläget, ge vårt stöd till Charlie att lösa denna prekära situation. Han har visioner och idéer som känns realistiska och trovärdiga till skillnad från Sanny Åslunds sagor och lögner. Dessutom verkar han brinna för klubben och jobbar med AIK:s bästa för sina ögon. Arenafrågan vet vi är en priofråga för Granfelt - där ligger också nyckeln till mycket av framtiden. Dock så finns det fortfarande ett gäng klåpare kvar inom bolagsstyrelsen och huvudstyrelsen som vi inte är överens med. Vi ska följa dessa med blåslampa och agera mot dem direkt när de gör bort sig för det kommer de att göra, det har historien visat sig alltför ofta. "Vanliga" supportrar har en förmåga att glömma fort. Vi glömmer aldrig! Ola Andersson är ny sportchef efter Stefan Söderberg och det känns som ett mycket bra val så länge Ola kapar sin folkliga navelsträng som "Rit-Ola" med ca 100% och satsar allt på AIK istället.

Ali Gerba färgade inte i Blåvitt utan har redan hunnit blivit utlånad till en norsk klubb och vad gäller Stefan Batan så har han varit fast förankrad på Difs bänk och det är väl egentligen bara en tidsfråga innan han, likt alla andra syrianska elitspelare, kommer börja gnälla, sprida osämja och lämna klubben i vredesmod för en ny bänkplats i något mellaneuropeiskt land som agenten (brooorsan) fixat. Det är inte utan att man drar en lättnadens suck att det gick som det gick i vintras...

Vi passar också på att gratulera våra slovakiska hjältar Ruzomberok till avancemanget i Champions league kvalet. Vi firade med skumpa! Djurgårdens IF ja. Som mötte Helsingborg nyligen på Råsunda och marknadsförde matchen med att komma dit och se "hemvändaren Henke Larsson"! Man behöver tydligen inte vara en riktig landsortsklubb för att bete sig som en. 14 825 åskådare kom dit för att bevittna "Henke" och DFG:s "vältränade överkroppar" (citat, Simon "Fotbollen är död" Bank). AIK, som marknadsför sina matcher med att publiken ska komma dit för att se just AIK, har i dagsläget ett publiksnitt på 20 433... Nu börjar också delar av Djurgårdsfansen vända sig emot tränaren "Kjell". Det är nog, tyvärr får vi säga, ett sundhetstecken.

Men trots att vi har över 20 000 i hemmasnitt så är den norra ståplatsläktaren förvånansvärt röstsvag. Står man i klacken ska man fan också ta i när man vädrar lungorna. Det är för dåligt tryck i sångerna! Och vad är det för killar som tar med sig bruden till klacken när det är fotboll? Fotboll går man på med sina vänner och vill man ta med sig tjejen så finns det en trevlig familjeläktare på Södra att rekommendera. Dessutom måste skapandet av nya sånger bli bättre. Vi spyr på den numera neutraliserade Bajenramsan som ekar från Norra match efter match. Ramsor ska man vara först med i landet annars kan man låta bli att sjunga dom. För det kan väl inte bara vara chocken över att AIK spelar bra fotboll som fått Norra att bli allt tystare? Nä, stöd AIK och hata alla andra, ta i när Ni skriker och skicka några grabbar på studieresa i Europa så kommer det här bli jättebra igen!

En av historiens största AIK hjältar, Johan Mjällby, har lagt skorna på hyllan och hyllats såväl på Råsunda som på andra mer inofficiella platser i staden. Hyllningarna av Johan Mjällby visar med all önskvärd tydlighet hur stor man kan bli i AIK och hur vi tar hand om en av våra största hjältar! Det visar på storheten och stoltheten inom en klubb som AIK. Detta kan ingen annan klubb i Skandinavien jämföra sig med. Se på Stefan Rehn, en av Djurgårdsfansens största så kallade hjältar. Det hade han aldrig kunnat bli i AIK sedan han valt pengarna i IFK Göteborg framför att kämpa för "sitt kära Djurgår´n" efter sin första proffssejour. I våra ögon hade han betraktats som en JUDAS. Men precis som vi alltid tar hand om våra största, så tar vi också alltid hand om våra minsta. Lars Zetterlund, Jan Eriksson, Jesper Jansson...du lämnar inte AIK som en fitta utan att det får konsekvenser för all framtid. Vi är AIK och vi förlåter aldrig! Men så har vi inga Bosmanfall i Gnaget heller och det kan klubben tacka "AIK:s elitsupportrar" för.

På den svenska ligistfronten så låg mycket fokus på VM. Nu är VM är över och grabbarna har vilat upp sig så en inte alltför vågad gissning är att det blir en stökig höstsäsong. Många högriskmatcher ska spelas och med såväl Hammarby, AIK, IFK Göteborg som Djurgården med i den absoluta toppstriden i serien så är det närmast en garanti på heta känslor såväl på som utanför planen. Allt kan hända, bollen är rund och många slår hårt!

Ligorna från Skåne har drabbats av sjukdomar under sommaren. Först var det Malmö som bokade upp möte med AIK och skulle vara uppemot 60 man. Ju närmare matchdagen kom desto fler blev avhoppen och när AIK väl anlände till Malmö ställde skåningarna in helt sedan de drabbats av AIK flu*. Samma sak för Helsingborg som hade 80 man klara till Dif borta. Det slutade med 80 avhopp natten innan match sedan Dif flu* brutit ut. Vi säger inget om att boka upp möten eller ej. Alla har sin taktik, inställning och policys. Vissa vill överraska, vissa har andra idéer och vissa är kanske rädda. Men, bokar man väl upp möten ser man också till att dyka upp. Annars går det bra att låta bli!

*Millwall flu. Vedertaget engelskt uttryck efter att motståndarligorna i slutet av 1980-talet jämnt verkade drabbas av många avhopp inför matcher mot Millwall.

Förundersökningen från Bajen-AIK 2004 och Gais-AIK 2005 är nu offentliga och det visar sig att Supporterpolisen inte sparat på krutet. 343 respektive 127 sidor långa utredningar gällande 29 respektive 10 personer! Bajen utredningen är ett stort skämt och åklagaren lär få stora problem att lyckas fälla någon för detta "våldsamma upplopp". Skulle någon mot all förmodan bli fälld i alla instanser så är det bara att skicka räkningen till Sanny Åslund och resten av åsnorna ansvariga för århundradets största AIK debacle, nedflyttningen till Superettan. Gais utredningen innehåller starka scener, både stillbilder som rörliga sådana, som skänker stor tillfredsställelse för alla AIK grabbar. Vi uppmanar dock samtliga misstänkta grabbar i bägge utredningarna att ej skicka in delgivningarna som sannolikt kommer anlända i brevlådan till vintermörkret. Att tiden går talar bara till vår fördel!

För övrigt anser vi att det borde skrivas in i AIK:s stadgar att vi aldrig mer ska väva en spelare som är göteborgare. Det har aldrig lyckats och kommer aldrig att lyckas. Han ligger på minus 100 redan innan han gjort sin första träning i klubben. Det är lättare att acklimatisera elva st analfabeter från djupaste afrikanska djungeln än en spelare från Göteborg. Göteborgare är idioter!

Framåt stolta AIK!