Krönika 2007-04-08

Efter ännu en lång vinter står nu äntligen fotbollssäsongen 2007 och bankar frenetiskt på dörren. Den här övergången från långa, mörka och kalla vinterdagar till ljusare och betydligt varmare vårdagar är verkligen magisk och fotbollssuget växer sig bara starkare och starkare. Det är en euforisk känsla som infinner sig varje år vid ungefär samma tidpunkt och precis som att alla snygga brudar börjar dyka upp igen efter att ha varit i vinteride så börjar nu även de stiliga fotbollsgrabbarna att visa upp sig.

AIK:s grabbar avslutade ju förra året i samma stil som hela förra säsongen var; mastodontsamling & antiklimax. Den planerade uppgörelsen med Bajen frös inne sedan KGB fått bängen på sig och sedan dess har de etablerade ligorna tränat hårt, planerat och mestadels vilat sig i form. Djurgårn´s grabbar varvade upp med en hockeyresa till Linköping som slutade med kaos och stökigheter och såväl Helsingborg-Göteborg som Gais-Göteborg har redan drabbat samman. De yngre ligorna i Stockholm har även de varit på hugget och flera uppgörelser och intermesson har inträffat. Och för bara någon vecka sedan drabbade alltså AIK och Djurgården samman i våldsamma slagsmål under hela lördagskvällen och natten. Närmare 300 fotbollsgrabbar från de bägge klubbarna var ute på gatorna i denna kraftmätning bara veckan innan premiären. Flera greps och många skadades, några ganska svårt.

När det gäller det rent sportsliga så är förväntningarna även här höga inför säsongen. AIK har gått jättebra på försäsongen och hela föreningen andas stor optimism efter det fina fjolåret som slutade med en andraplats. Finns inget som tyder på att vi ska bli sämre i år - snarare tvärtom. Djurgården och Hammarby har även de ambitionerna att vara med i toppen men åtminstone Bajen har sett mer än svaga ut under försäsongen och klubben har dessutom drabbats av journalistdrevets förföljelser. Något som förvisso även kan svetsa ihop en trupp med den rätta karaktären. Frågan är om Bajen har den karaktären? IFK Göteborg känns väldigt svårbedömda medan både Malmö FF och Helsingborgs IF känns som två givna topplag. MFF med Jonatan Johansson & Junior på topp och HIF med såväl legenden Stuart Baxter som Henrik Larsson från säsongsstart borgar för en mycket hög prestation. Fjolårets oförtjänta svenska mästare Elfsborg ser i alla fall på pappret inte svagare ut än i fjol och är en given guldkandidat. Med sedan Kalmar FF som outsider så ser topp 8 given ut. Resterande lag kan vi inte se inblandade i någon toppstrid och vissa av dem är direkta nedflyttningskandidater som lär få inrikta sig på att undvika jumboplatsen som är den enda placering som innebär degradering i år med tanke på serieomläggningen till en 16-lagsserie 2008.

Debatt huruvida det rättvisa i att AIK får 16 hemmamatcher istället för normala 13 blossade också upp (som om det skulle vara AIK:s fel att klubbar flyttar hemmamatcher till Råsunda!?) samt även en debatt huruvida det rättvisa i att Djurgårdens fans enbart fick två bortamatcher på helger medan AIK fick åtta. Dif:s supportrar är ju kända för att vara allmänt gnälliga människor av naturen och Anders Svensson framstår ju nästan som en positiv kille jämfört med vissa av Djurgårdens silverskedsanhängare. När spelprogrammet sedan ändrades några gånger så slutade(?) det med att AIK fick sex bortamatcher på helger och Dif fyra... Dessutom valde BP att möta AIK på Stadion istället för på Råsunda. Polisen med sin sjuka makt över svensk fotboll gick ju också snabbt in och ändrade mötet Göteborg-AIK som först låg på en lördag till en klart mindre lockande tisdagskväll. Att svensk fotboll hålls som gisslan av en vidrig poliskår samt ett korrumperat fotbollsförbund gör att vi idag har ett spelprogram som saknar motstycke i fotbollseuropa! Fotboll ska, och gör även det i alla länder förutom ett, spelas på helger (lördagar/söndagar). Vi kan även tänka oss spel på fredagskvällar. Men inte i Sverige inte. För här har vi en poliskår & förbund som till varje pris ska försöka hindra bortasupportrar att ta sig till matcherna. Argumentet att det är klubbarna själva som vill spela på vardagar må förvisso stämma i vissa fall men är ändå inte hållbart då kommersiella intressen aldrig borde få ta överhanden på detta sätt jämfört med folkets tillgänglighet till sin fotboll. Det är bland annat tack vare sådana här beslut som Sverige sjunker allt längre ner på UEFA rankingen år för år. SvFF ska vara jävligt medvetna om att utan dagens moderna svenska supporterkultur (skapad av fansen själva med Stockholmsfansen i förarsätet) så hade få brytt sig om produkten Allsvenskan för så jävla bra fotboll är det inte vi bjuds på!

Efter upploppen i Italien mellan Catania och Palermo som bland annat ledde fram till en polismans död växte en stor debatt fram i Sverige(!) där media drev på oinsatta politiker att plocka billiga poänger. Att Kristina Axén Olin länge drivit frågan om att klubbarna ska stå för polisbevakningen i samband med matcher (kommer bankerna betala polisen för att jaga ev. bankrånare då också eller?) är ingen nyhet men nu blandade sig även Justitieminister Beatrice Ask in i moralpaniken och krävde hårdare tag mot svenska fotbollshuliganer. En ytterligare stärkning av "huliganlagen" ska utredas av Bo Gentzel (av alla inkompetenta människor) på regeringens uppdrag och ett av förslagen bygger på att polisen själva(!) ska kunna rekommendera åklagare att stänga av supportrar samt att dessa då måste anmäla sig på sin lokala polisstation(!!) under matcher. Stockholmsklubbarnas VD:ar gick ut i ett "vackert" politisk korrekt upprop tillsammans där man även där begärde att polisen skulle få utökade möjligheter att stänga av obekväma fans som inte rättar in sig i ledet. Det hela handlar givetvis om att storstadsklubbarna inte klarar av att efterleva avstängningsbeslut då enskilda individer i klubbarna riskerar liv och hälsa i att starta krig mot supportrar som brinner för sin sak. Har tidigare visat sig inom AIK i slutet av 90-talet och så sent som i höstas i Hammarby där supportrar gjorde situationen omöjlig för klubbens säkerhetspersonal och där man närmast tvingade fram en helt ny säkerhetspolitik inom klubben. Allt detta blir givetvis lättare att efterleva om det är polisen som står för besluten i fortsättningen. Att det sedan är så sjukt och vidrigt för ett demokratiskt samhälle må så vara men ser vi på verkligheten så är attityden och åtgärderna mot så kallade fotbollshuliganer från myndigheternas sida helt bisarr och enbart passerade av attityden och åtgärdarna mot terrorister!

Polis, förbund och klubbar håller ofta fram England som föregångslandet och visst, vill vi ha ett samhälle där storebror ser Dig via CCTV varje gång du kliver utanför ytterdörren och där du avstängs från fotbollsmatcher på livstid för att ha skrikit svordomar eller stått upp under matchen...ja då är England sannolikt föregångslandet. Men för oss som trots allt fortfarande värnar den personliga integriteten och som tycker det tillhör fotbollskulturen att stå upp och vara engagerad samt som inte tycker det är världens undergång eller värt tio års fängelse för att man gillar att klappa på likasinnade motståndarsupportrar i samband med fotboll...ja då är detta ännu ett steg till den svenska fotbollens undergång om man tror att man har råd med att byta ut sin nuvarande publik mot en ny, precis som skett på många Premier League arenor i Storbritannien. Sverige är inte England. När nyhetens behag lagt sig och företagen och barnfamiljerna tröttnat på usel underhållning en kall regnig måndagskväll skulle där stå en stor, tom, dyr och nybyggd arena utan någon publik. AIK Hockey vet alltför väl vad vi pratar om.

I Sverige har vi ju "begåvats" med en journalistkår som knappt kan stava till "supportrar", "läktarkultur" eller "fotbollsvåld". På samma sätt som det kan vara väldigt frustrerande ibland att behöva ta del av vinklade, felaktiga och i många fall rent lögnaktiga artiklar i ämnet så kan det också vara ganska befriande. Vi menar, med journalister som Mats Olsson, Mathias Lühr, Robert Laul & co så finns det ju i alla fall ingen chans i världen att man kommer komma på någon patentlösning om fotbollsvåldet inom de närmaste 100 åren! Lika irriterande som det kan vara att läsa vilka "ointelligenta idioter" vi är och att vi "lika gärna kan hålla på en pinne", "ej är några riktiga supportrar", "ointresserade av fotboll", "dårar" osv osv - lika tydligt blir det då också hur lite de egentligen lyckats förstå vad detta handlar om under alla dessa år som våldet och firmorna haft sitt grepp om supporterkulturen. Och hur skulle de kunna förstå? Vi pratar i huvudsak om medelålders män uppväxta på landsorten med enda erfarenhet av våld när de fått sin glass upptryckta i ansiktet som 10-åriga "pågar" eller "gubbar"... Det är inte journalister med pressleg och gratisbiljetter som ska tala om för oss passionerade och engagerade fans hur vi ska uppträda! Det talas oftast om hur "huliganerna" söker efter uppmärksamheten och tidningsskriverierna. Konstigt, för det är inte våran bild av verkligheten. Bara vi på sverigescenen.com får förfrågningar i princip varje vecka från olika tidningar och tv kanaler om reportage och intervjuer. AIK:s ligistorganisation har allt sedan reportaget i "Offside" för snart fem år sedan beslutat att tacka nej till alla sådana förfrågningar. Däremot så verkar många journalister närmast söka sig till att producera "huliganartiklar" i tid och otid. Nästan maniskt. Nästan som de gillar det och uppmärksamheten det ger...

Nu är det som tur är fortfarande år 2007 och vi är kvar på läktarna i full styrka så håll undan alla som har problem med det! På med Stoniejackan och Hackett tröjan - här kommer grabbarna! Vi önskar som vanligt alla AIK supportrar en enastående säsong! Attack, attack, attack, attack, attack...