2010-08-10

Angående Walid Atta och behovet av en Bosmanpolicy

Vi har under många år haft en väldigt fin och unik tradition i den här klubben när det kommer till så kallade Bosmanfall - de existerar inte! Detta i första hand tack vare devisen som de aktiva och engagerade supportrarna alltid levt efter - Du lämnar inte AIK som ett Bosmanfall om klubben verkligen vill ha Dig kvar. I höstas utnyttjade dock vissa spelare denna policy i kölvattnet av den stora glädjeyran efter dubbelgulden. Nu försöker ännu en spelare lämna oss som Bosman men nu är det inte längre någon glädjeyra i klubben.

Walid Atta har varit inom AIK:s organisation under fem säsonger. Man kan alltså med gott samvete säga att klubben gjort väldigt mycket för Walids utveckling som fotbollsspelare. Walid är i grunden en lågmäld och trevlig kille som, trots att han kommer från Göteborg, varit uppskattad inom supporterleden då han tidigare alltid agerat professionellt i sin roll som AIK-spelare. Nu verkar dock hybrisen, girigheten och den direkta dumheten ha tagit överhanden från Walid Atta.

Vi har varit i kontakt med såväl Walid Atta själv, hans representanter som AIK:s ledning för att skaffa oss en helhetsbild av vad som egentligen har hänt och inte har hänt gällande den eventuella kontraktsförlängningen. AIK uppger att man verkligen vill behålla Walid och att man har försökt komma överens med honom sedan i maj månad. Kontakten har dock blivit svårare och svårare sedan Walid Atta bytt agent till Fabio Alho. AIK har i förra veckan trots en hårt ansträngd ekonomisk situation gett Walid ett i våra ögon mycket bra anbud. Ett anbud som dessutom är fortsatt förhandlingsbart. I fredags skulle Walid Attas agent ha kommit med ett motbud. Motbudet blev istället svaret att Walid för närvarande inte är intresserad av att förhandla om en kontraktsförlängning överhuvudtaget! Walid Atta själv säger sig vara besviken över att han inte redan i vintras blivit erbjuden ett nytt kontrakt med klubben. Han ser detta som sin stora chans att bli utlandsproffs och hans agent har även betonat hur svårt det är att bli signad som mittback om han sitter på ett nytt påskrivet kontrakt med AIK. Walid säger vidare att han bestämt sig för att vänta in alla eventuella utländska proffsanbud på honom om de så dröjer ända fram till hans kontrakt går ut i vinter och han är Bosman. Först därefter kan han tänka sig att diskutera en eventuell kontraktsförlängning med AIK om intresset skulle vara dåligt från utlandet. Han anser även att AIK borde anpassa sig till honom och inte tvärtom då klubben satt sig i en beroendesituation.

Vi har förklarat för Walid att vi har förståelse för hans kritik mot AIK:s brist på agerande samt AIK:s ledning men även hur vi ser på situationen med Bosmanfall i AIK och de konsekvenser hans agerande kan få gentemot oss och övriga engagerade supportergrupper. Är Walid en tillräckligt bra fotbollsspelare så är han också tillräckligt intressant för att en utländsk proffsklubb ska värva honom oavsett om han skulle sitta på ett nytt påskrivet kontrakt med AIK. Han skulle dessutom då kunna lämna oss rakryggat som en man med hedern i behåll och vi hade till och med gett honom våra lyckönskningar. Men vi kan inte som klubbens verkliga beskyddare acceptera hans nuvarande agerande och ämnar därför statuera ett exempel i frågan om han lämnar oss som Bosman. Walid säger sig ha förståelse för detta men också att han är beredd att ta konsekvenserna av sitt handlande.

Vi har länge efterlyst en klubbpolicy där AIK kan stänga av spelare från träning och match om de inte förlänger sitt kontrakt med mindre än sex månader kvar om klubben vill ha dem kvar. Detta oavsett vilken spelare det handlar om och oavsett om vi ligger etta, sjua eller näst sist i tabellen. En policy av detta slag måste hållas oavsett vad om den ska vara trovärdig och fylla sin funktion. Sportrådet har fortfarande inte lyckats förmå den odugliga bolagsstyrelsen att klubba igenom denna policy. AIK:s sportsliga ledning lyckades dock i fredags få ett godkännande av VD och styrelse att stänga av Walid Atta från AIK. När chefstränaren Alex Miller fick reda på att hans bästa mittback ej var uttagningsbar till matchen mot Brommapojkarna gick han i taket och krävde ett omedelbart möte med VD Annela Yderberg och AIK Fotboll AB:s styrelseordförande Mats Gustavsson. Efter ett tio minuter långt möte fick VD och styrelseordförande reda på att det tydligen är en brittisk hjälptränare som styr hela föreningens policys och Walid Atta blev helt plötsligt uttagningsbar till matchen i söndags!

Konsekvenserna av den totala brist på ledarskap som just nu präglar klubbens högsta ledning fick vi en försmak av under matchen mot BP där Walid Atta blev utbuad och häcklad av den stora delen aktiva och engagerade AIK-fans på den Norra och Östra läktaren. Detta ledde till meningsskiljaktigheter och slagsmål mellan de engagerade fansen och några mindre smarta individer på i första hand den Norra läktaren. Hade inte AIK gjort 2-1 på övertid hade det sannolikt även brakat loss ordentligt på den Östra läktaren. Att det var en Walid Atta med tankarna någon helt annanstans än i AIK var uppenbart för alla på plats i söndags och hans idiotiska utvisning med påföljande avstängning är bara till gagn för honom själv då han nu på lördag slipper konfronteras med kategori C-fansen och alla andra organiserade AIK-grupperingar som tagit ställning emot hans agerande och även väntade utanför spelaringången efter den senaste matchen.

Just nu jäser det av missnöje inom supporterleden mot i första hand styrelse och VD men även gentemot spelare, tränare och alla andra inblandade. Ekonomin är bedrövlig, arenafrågan fortfarande oklar och den sportsliga situationen katastrofal. Huvuden kommer att börja rulla och det är bara frågan vems som är först. Detta är sannolikt också bara en försmak av vad som väntar under hösten om inte Walid Atta omgående skriver på ett nytt kontrakt alternativt att AIK:s ledning nu agerar och antingen säljer spelaren eller stänger av honom. Vi noterar nu också hur AIK:s ledning gör allt för att flytta fokus från den aktuella situationen som de själva ansvarar för. Detta genom dels planterade intervjuer i media där den svaga ekonomin försvaras med de vikande publiksiffrorna (Annela Yderberg) och dels genom rena propagandaartiklar på aikfotboll.se (AIK Fotboll AB) där målsättningen är att vända uppmärksamheten från sig själva till en alltid så tacksam målgrupp att kritisera - supportrarna. Detta är ett känt och beprövat begrepp från fler huvudstadsklubbar än AIK men det är lika vidrigt varje gång det sker. Vi närmast äcklas av hur styrelsemedlemmar försöker att smita undan från sina egna misstag (och det är många!) till att istället beskylla de trogna fansen för saker och ting bara för att någon råkat få en örfil på Norra. Om styrelsefolk tycker att de får många mejl från "AIK-supportrar som skäms för att andra AIK:are beter sig illa" så kan vi meddela att det är ingenting mot vad vi får i mejlboxen från trogna, engagerade och väldigt missnöjda AIK-supportrar som är ursinniga på att styrelsen och dess lakejer håller på att driva vår klubb mot avgrunden!

Då vi styrs av en handlingsförlamad, svag och fullständigt inkompetent VD och styrelse så tvingas vi nu sätta ner foten. Detta är vad som gäller i Walid Atta-frågan och hanteringen av kommande Bosmanfall:

Walid Atta har till den 31 augusti 2010 på sig att skriva på ett nytt kontrakt med AIK Fotboll alternativt att vi lyckas sälja honom till en annan klubb för en skälig ersättning. Har så inte skett till den 31/8 så förklarar vi Walid Atta som persona non grata - icke önskvärd - med allt vad det innebär. Vi tar bort allt beskydd till honom som han tidigare åtnjutit som AIK-spelare och uppmanar även alla engagerade AIK-supportrar att visa vad vi tycker om giriga Bosmanhoror som försöker lura AIK på pengar. Det är oacceptabelt att en illojal Bosmanspelare ska kunna använda AIK som språngbräda till ett lukrativt proffskontrakt ute i Europa utan att AIK får en endaste krona som ersättning. Dessutom i ett läge när klubben krigar för sin allsvenska existens. Walid Atta-frågan har redan börjat så splittringar inom supporterleden och riskerar snart även att göra så inom spelartruppen. Vi uppmanar i detta läge därför AIK:s ledning att senast den 31/8 stänga av Walid Atta från alla träningar och matcher i AIK Fotbolls regi och även att se till att detta blir en ny klubbpolicy som klubben kan använda sig av i liknande situationer. I förlängningen bör det även utredas om vi i framtiden överhuvudtaget ska värva spelare från Göteborgsområdet då det enbart verkar bo idioter där. Ledningen bär också fullt ansvar för samtliga kommande missnöjesyttringar och supporterprotester som planeras.

FIRMAN BOYS

----------------------------------------

2010-08-18

Idag meddelade AIK Fotboll AB:s styrelse efter många olika turer att Walid Atta på grund av sin ambition att lämna AIK gratis som ett Bosmanfall efter säsongen är avstängd från alla tävlingsmatcher i AIK-tröjan. Det var ett av de klokaste besluten som denna styrelse har fattat. Inte för att det säger så mycket men ändå. Vi hoppas även att detta sänder ut en tydlig signal till resten av spelartruppen hur såväl supportrarna som klubbens högsta ledning ser på problematiken kring Bosmanfall som ämnar lämna AIK utan att klubben får en endaste krona i ersättning trots att vi erbjudit spelaren i fråga ett guldkantat nytt kontrakt.

----------------------------------------

2010-09-17

Walid Atta spelklar igen - Klubbens högsta ledning är ett stort skämt!

Redan i tisdags nåddes vi av beskedet att bolagsstyrelsen fattat ett nytt beslut i "Walid Atta-frågan". Walid Atta är nu uttagningsbar till bortamatchen mot Häcken på lördag.

Fakta i fallet är som bekant: Walid Atta vill lämna AIK som ett Bosmanfall i vinter. Han har nobbat ett kontraktserbjudande från klubben som kan beskrivas som "väldigt bra". I väntan på en ny arbetsgivare vill han använda AIK som skyltfönster mot europeiska proffsklubbar. Han vill alltså visa upp sig i AIK:s tröja för att sedan lämna oss utan att AIK får en enda krona i ersättning för allt vi gjort för hans utveckling som fotbollsspelare under de senaste fem åren. Enda möjligheten att Walid skulle förlänga sitt kontrakt med AIK är om han inte skulle få något proffserbjudande från Europa. Walid Atta är därmed inget annat än en girig Bosmanhora!

Att vissa inom spelartruppen och tränarstaben, nu senast assisterande lagkaptenen(!) Nils-Eric Johansson, stöder Walids sak är inte så konstigt. De kan ju själva vara i samma sits nästa säsong och är just fotbollsspelare och/eller tränare som i första hand tänker på sig själva och sina egna karriärer. Spelare och tränares åsikt är i detta sammanhang fullständigt ointressant. De tar inget ansvar för klubben och dess framtid som vi och andra supportrar tvingas göra. Vi som är kvar när de andra har lämnat oss för nya uppdrag och klubbar. Det är dags för den bortskämda spelartruppen att sluta lägga fokus och energi på sådant som de inte har med att göra. Precis som under den fruktansvärda säsongen 2004 så har spelarna kommit väldigt lindrigt undan med tanke på vilka katastrofala prestationer de svarat för och för vilken akut kris de satt hela klubben i. Detta gäller ju inte minst Nisse Johansson själv, detta skrivet dagarna efter hans och lagets genomklappning borta mot Trelleborg. Håll käften, ta ansvar för vad Ni ställt till med och börja vinn matcherna istället!

Att bolagsstyrelsen är ryggradslösa, VD:n inkompetent och chefstränaren en stor bluff kommer inte direkt som någon överraskning för oss som följer klubben från nära håll. Den totala brist på handling och tydligt ledarskap som ständigt präglar AIK Fotboll AB:s styrelse är direkt pinsamt att behöva bevittna som engagerad AIK-supporter!

Att VD Yderberg och styrelseordförande Gustavsson först vek ner sig angående styrelsens tidigare planerade avstängning av Walid Atta för att en brittisk bluff till chefstränare gapade och skrek är illa (visste ni förresten att "Mr Bullshit" åkte runt i en glassbil i Glasgow och sålde isglass innan han fick för sig att kalla sig "fotbollstränare" och sedermera även skicka sitt CV till Annela Yderberg som blev så till sig i trosorna att hon med Tommy Söderbergs gamla konbärare Thomas Lyths (AB) hjälp anställde honom!?). Att styrelseordförande Gustavsson på styrelsemötet därefter inte vill klubba igenom avstängningen av Walid Atta för att Firman Boys (sant!) tycker samma sak är möjligtvis skrattretande men även direkt tjänstefel! Vi har alltså en styrelseordförande som egentligen tycker att vi ska stänga av Walid Atta men som inte ville ta det beslutet för att de engagerade fansen tyckte likadant!? Horribelt! Men det totala hjärnsläppet måste väl ändå vara att bolagsstyrelsen nu i veckan alltså rivit upp sitt eget fattade beslut om att stänga av Walid Atta till att han nu istället är uttagningsbar igen! Handling och konsekvens samt förmågan att stå bakom redan fattade beslut är som vanligt lika med noll inom AIK:s högsta ledning. Hjärta, intelligens och cojones finns uppenbarligen bara på läktarna i den här föreningen. Sanslöst är bara förnamnet!

Vårt tabelläge är en katastrof och allt som kan göras för att rädda kvar laget i allsvenskan måste göras. Men att sälja ut behovet av en Bosmanpolicy innebär inte att kontraktet kommer att räddas. Det styrelsen nu gör är att sända ut signalen till resten av den bortskämda spelartruppen att klubbens högsta ledning inte ens tror eller står bakom sina egna beslut. Och kom inte dragandes med att vi behöver Walid Atta på planen. Niklas Backman är en högst kompetent ersättare till Walid och det är heller inte direkt någon Paolo Maldini vi pratar om här! Det är dags att sansa begreppen lite angående Walid Atta som någon slags världsback! Hans insats i sin senaste AIK-match hemma mot BP den 8 augusti kan enbart få betyget ett överkorsat knogjärn av oss. Även om Walid blir matchhjälte mot Häcken så gör han bara sitt jobb som vi avlönar honom för och han lindrar möjligtvis lite av den ekonomiska skada han kommer åsamka oss i vinter. Men det förändrar fortfarande inte det faktum att han är en girig Bosmanhora!

Bolagsstyrelsen har ännu en gång skrivit under sina egna avgångar från den här klubben. De är en ohyra som snarast måste saneras bort. De enstaka goda krafter som trots allt finns kvar i styrelsen bör omgående välja sida om de ska ha någon chans till framtid i AIK. Vi har fortfarande inte hört någon från klubbens högsta ledning ta sitt ansvar och visa någon som helst självinsikt för det katastrofala sportsliga och ekonomiska läget. Självinsikten är som vanligt obefintlig och det enda styrelsen verkar lägga ner kraft på är att hitta på nya sätt att ge supportrarna skulden till all skit de själva ställt till med. Gonggongen har slagit för sista gången för AB-styrelsen och dess knähund till VD. De ska ut ur klubben på den ena eller andra sättet!

sverigescenen.com

----------------------------------------

2010-09-18

Walid Atta vägrar spela mot Häcken!

Inför matchen mot Häcken idag så informerade Walid Atta AIK:s sportchef Jens Andersson att han vägrar spela matchen om hans avstängning inte hävs fullt ut vilket AIK klokt nog vägrade. I våra ögon kan detta inte betraktas som något annat än kontraktsbrott när Walid och hans agent slog in ytterligare en spik i sin AIK-kista.

----------------------------------------

2010-11-18

Walid Atta lämnar AIK som Bosmanfall!

AIK:s bästa mittback skrev tidigare i veckan på ett ekonomiskt lukrativt 5,5 år långt kontrakt med kroatiska Dinamo Zagreb. Atta lämnar därmed AIK efter fem säsonger inom vår organisation (Väsby United inkluderat) och han gör det som en äcklig Bosmanhora som lurat AIK på många miljoner kronor. Detta kommenteras enbart på detta sätt.

----------------------------------------