2013-04-10

Angående kvällens "Uppdrag Granskning"

Det fanns en tid då göteborgaren Jan Josefsson avslöjade maktmissbruk och korrumperade politiker. Det var länge sedan. Numera ägnar sig han och hans redaktion åt bärplockare, felmärkt köttfärs och fotbollssupportrar. I det sistnämnda fallet genom att "granska" landets största idrottsförening och dess dialog med sina supportrar och medlemmar samt att öppet ifrågasätta föreningsdemokratin i klubben. Josefsson slickar uppåt - och sparkar neråt!

När TV3:s "Insider" och dess programledare Robert Aschberg för sex år sedan hängde ut elva st AIK-supportrar med namn, bild och arbetsplats så slog programmet tittarrekord. Nu när SVT:s "Uppdrag Granskning" (UG) och programledaren Jan Josefsson gör ett liknande försök till smutskastning av AIK och dess supportrar så slogs sannolikt ett nytt tittarrekord igen.

Firman Boys har som Allmänna Idrottsklubbens främsta beskyddare under de senaste tio åren tagit ett allt större ansvar för föreningens nutid och framtid. Via vårt stora nätverk inom klubben och tillsammans med andra engagerade AIK-supportrar och medlemmar har enskilda grabbar inom vår organisation lagt ner ett enormt arbete för att säkerställa att AIK:s bästa alltid går i första hand och att AIK förblir en medlemsägd förening. Det är ett otacksamt, oavlönat och väldigt tidskrävande arbete som görs enbart på grund av kärlek och passion till klubben i våra hjärtan. Vi som individer och organisation är inte intresserade av styrelseposter inom föreningen - däremot är vi högst angelägna om att det är AIK:are med känsla och kompetens som rekryteras till förtroendeuppdrag inom föreningen. Det här är ingen hemlighet utan tvärtom något som vi är väldigt stolta över att ha medverkat till!

Detta har dock medfört att individer med personliga agendor som tidigare använt klubben som sin egen privata språngbräda till makt, rikedom eller leksak oavsett om det rört sig om före detta anställda, styrelseledamöter eller för all del spelare känt sig förorättade och nu i skydd av anonymitet och källskydd kräver sin hämnd via UG. Några av dessa personer har tillsammans med Supporterpolisen i Stockholm försett UG med material, sägner och i vissa fall rena lögner. Stockholmspolisen har dessutom varit mer tjänstvilliga än så och har även, troligtvis mot ekonomisk ersättning, försett UG med sekretessbelagda polisfilmer och dokument samt utskrifter från stängda delar av Sverigescenens diskussionsforum vilket sannolikt tillskansats via så kallad elektronisk avlyssning.

Sedan åratal tillbaka så ger vi inga kommentarer, intervjuer eller dylikt till skandalkåta journalister och vi tänker inte heller nu kommentera några av alla de påståenden som UG gjorde under programmets gång, vare sig mot Firman Boys som organisation, AIK:s ledning eller enskilda supportrar. Det vore nämligen att ge legitimitet åt denna typ av skvallerprogram utan vi nöjer oss istället med att konstatera att det enda dessa smutskastningsförsök från UG och dess allierade mediedrev medfört är att klubben och alla dess supportrar och medlemmar står mer enade och starka än någonsin!

Vi gläds även över att SVT och UG sannolikt hjälpt oss med nyrekryteringen av nya engagerade AIK-supportrar och medlemmar för många år framåt. Den påverkan denna typ av hårdvinklade sensationsprogram har på unga killar kan inte nog betonas. För detta tackar vi Dig "Janne"!

FIRMAN BOYS