2008-11-12

"Dom ljuger och pissar oss i ansiktet!"

Firman Boys om de senaste dagarnas händelser och icke händelser.

Det senaste halvåret motarbetades han öppet och när Ola Andersson, Charlie Granfelt och Leif Karlsson slutligen tog beslutet att sälja ut honom till styrelsen så räddades han bara tillfälligt av fansens protester. Men i måndags kunde ingen rädda honom. Måndagen den 10 november 2008 fick den stora tränaren, människan och AIK:aren Rikard Norling sparken av AIK Fotboll AB:s styrelse. Sparkad efter tabellraden 1(superettan)-2-5-5. Sparkad efter att ha haft stöd från samtliga organiserade supporterföreningar/grupperingar inklusive Firman Boys. Sparkad efter att ha haft stöd från stora delar av spelartruppen. Rikard Norling sparkades av en falsk, lögnaktig styrelse utan någon som helst dokumenterad fotbolls- eller supporterkompetens. Det är ett beslut som smakar illa, luktar skit och känns som en dolkstöt i ryggen på oss och klubbens alla andra engagerade, passionerade och trogna supportrar.

I samma veva "offrades" VD:n Charlie Granfelt medan styrelsen förklarade sitt fulla förtroende för sportchefen Ola Andersson. Vi vet fortfarande inte om man var naiva eller bara oförskämda för vad trodde man här egentligen? Att Ola skulle kunna smita in på Råsunda igen som om inget hade hänt!? Ola Andersson avgick senare under kvällen efter starka supporterpåtryckningar och det var ett av de bästa beslut han fattat under sin tid som sportchef. Nu kan i alla fall både han och Charlie gå på Råsunda som vanliga åskådare i framtiden. Men det var ett beslut som styrelsen själva skulle ha fattat och inte Ola Andersson. Att sedan nu Ola med benägen hjälp av sina bundsförvanter inom klubben/styrelsen via kvällstidningarna försöker flytta fokus från sig själv och det kaos han är delansvarig för till dels de så kallade "extremsupportrarnas" påstådda "hot" och dels till ren smutskastning av Rikard Norling är lika beklagligt som ryggradslöst. Dock ej särskilt förvånande. Man lyckas säkert lura både en och annan gammal avdankad målvakt med PR-behov, några Volvoarbetare och forumskribenter från Knäckebröhult. Men oss lurar man i alla fall inte. Vi har inte hotat Ola Andersson. Vi har krävt hans avgång. Allt annat är lögn.

Styrelsen pratar om supportrarna som "kunder". Själva är dom affärsmän som inte sällan sitter på väldigt höga hästar och som tror sig "veta bäst". Det trodde Sanny Åslund och den gamla styrelsen också. Det höll på att sluta i konkurs. Det trodde även Sune "Tjuven" Hellströmer och hans styrelse. Det lade grunden till den ekonomiska krisen. Och det trodde, hör och häpna, även alla dom andra styrelseledamöterna som funnits i den här klubben så länge vi gått på Råsunda. Men fakta är att dom nästan aldrig vet bäst. Det är supportrarna som är klubbens hjärta och som är den viktigaste beståndsdelen i en förening. Styrelsen kan sitta på hur många supportermöten som helst och förklara hur mycket fansen betyder. Det visade sig ändå i slutändan att det bara var ett spel för galleriet då fansens ord inte betydde ett skit i slutändan!

Våran trovärdighet i AIK-relaterade frågor är oomtvistat hög bland de engagerade supportrarna. Vi har till skillnad från många inom klubben och styrelsen ingen annan agenda än AIK:s bästa. Vi är inte ute efter att bli vare sig tränare, sportchef eller VD. Vi är enbart ute efter vad vi anser vara bäst för vårt AIK. Vi är män av heder och vårat ord gäller. Vi har under hela hösten aktivt arbetat tillsammans med AIK-Alliansen i tränarfrågan och med den demokratiska process som det hela tiden varit. Vi har naturligtvis som den mest tongivande och inflytelserikaste supportergrupperingen haft såväl officiella som inofficiella möten och träffar med allt från tränare, spelare, VD, sportchef, enskilda styrelseledamöter till andra involverade. Vi anser oss därför ha den insynen, kompetensen och trovärdigheten som krävs för att kunna göra en korrekt och ärlig bedömning av det rådande läget. Våran uppfattning är glasklar: Rikard Norling tvingas inte gå på grund av de sportsliga resultaten, han tvingas heller inte gå på grund av något spelarmissnöje eller något annat av de efterhandskonstruktioner som vissa nu försöker lyfta fram via media.

De två främsta skälen till att Rikard Norling sparkas från AIK är: 1) Han växte sig för stark inom den interna AIK-hierarkin vilket har stuckit alldeles för mycket i ögonen på vissa individer i såväl sportråd som styrelse. Många högt upp i föreningen gillade inte det faktum att en "vanlig" anställd - en tränare utan några pokaler - höll på att få legendstatus och skaffa sig en position som de själva inte var i närheten av. Skillnaden mellan dessa individer och Rikard Norling är att Rikard aldrig haft någon annan personlig hemlig agenda med AIK än att göra oss till ett vinnande lag. Rikard är också en av få som aldrig pratat illa om någon annan inom klubben eller försökt skylla ifrån sig något ansvar - det kan om inte annat vi bekräfta. Fansens starka stöd sågs dock inte odelat positivt bland vissa och styrelseordförande Per Bystedt försökte vid ett tillfälle begränsa Rikards umgänge med supportergrupperna. Rikard vägrade och sa att han "träffar alla engagerade AIK-supportrar som har något att säga honom". Vi vet dessutom att Rikard uppskattade dessa supportermöten och träffar, han tyckte dom gav honom energi och vi tror oss veta att han upplevde att fansen var mer rakryggade än styrelsen, de hade en passion för klubben som han själv delade och kände igen sig i. En passion som ingen i vare sig sportrådet eller styrelsen var i närheten av. Rikard Norling var verkligen fansens man - men detta medverkade också till hans fall hur egendomligt det än kan låta.

2) Dålig backning och allt starkare misstankar om läckor till pressen från Ola Andersson gjorde att deras samarbete knakade mer och mer. Rikard accepterade inte att Ola försökte styra på Karlberg eller påverka laguttagningar. Karlberg och alla beslut runt laget ansåg Rikard vara hans ansvarsområde. Kommunikationen de emellan blev lidande och det blev till sist en form av maktkamp där Ola hårt uppbackad av i huvudsak Per Bystedt, Leif Karlsson och till sist även Charlie Granfelt slutligen övertygade resten av bolagsstyrelsen att detta var rätt väg att gå. Tendensen var tydlig en längre tid och vi vet att Rikard kände sig väldigt motarbetad på slutet av både sportrådet och delar av styrelsen med Per Bystedt i spetsen. Bystedt, en smart affärsman och hal som en ål, blev till slut en alltför mäktig fiende. Ersättaren hade Ola redan i somras valt ut - Mikael Stahre från Väsby. En yngre kopia av Norling men betydligt lättare att styra för Olas del än den starka individen och fansens man - Rikard Norling. AIK FF (majoritetsägarna) var som vanligt fullständigt passiva och dess ordförande tillika representanten i bolagsstyrelsen, Lars Rekke, tog ingen som helst strid utan vek ner sig och svek sina medlemmar och fansens förtroende å det grövsta.

Vi har unisont ställt oss bakom Rikard Norling som tränare. Skälen till detta har vi redovisat många gånger tidigare. Ett av de viktigaste skälen är att vi tror han är rätt man för att föra den här klubben till stora framgångar. Ett annat skäl är att han står för ett AIK engagemang som vi och alla andra supportrar kan ställa oss bakom. Han tog över ett lag och klubb i fritt fall 2005, samtidigt som han själv fick gå runt och tömma papperskorgarna på Karlberg så lyfte han oss från avgrunden, han fick supportrarna att känna stolthet igen, han fick oss att tro och han enade fansen. Han var en av oss. Allt detta känns nu raserat och på mindre än ett dygn så har chefstränaren, två assisterande tränare, VD:n och sportchefen lämnat klubben. Och vi utesluter inte att fler huvuden kan komma att rulla längre fram. Vi vill dock ta tillfället i akt och hylla Nebojsa Novakovic som rakryggat ställde sig bakom sin närmaste chef och vän in i det sista och själv valde att avgå när Rikard sparkades. Så agerar en man med heder och Nebojsa sammanfattade det bäst igår i sitt omdöme om styrelsen: "De pissar på mig"!

Vi hade en dröm. En dröm om att en dag få lyfta Lennart Johanssons pokal tillsammans med Rikard Norling. Denna dröm har nu gått i kras och vi hoppas istället av hela våra hjärtan att få lyfta bucklan med Mikael Stahre. Men, den dag vi återigen är svenska mästare så ska i alla fall vi dedikera segern åt Rikard Norling. Det är det minsta vi kan göra.

Vi vill även förtydliga att vi inte har några problem med Mikael Stahre vare sig som människa eller fotbollstränare. Vi har träffat Micke och vet att han är en skicklig tränare som gått den långa vägen inom klubben och nu senast framgångsrikt i Väsby. Rikard Norling har alltid talat väl om Stahre och sagt sig vara övertygad om att han en dag ska träna AIK Fotboll. Han trodde dock nog inte att den dagen skulle komma så snabbt. Det vi vänder oss emot är givetvis tidpunkten och det faktum att styrelsen genom sitt beslut ger Stahre absolut sämsta förutsättningarna för att lyckas på jobbet. Ska man lyckas i den här klubben så gäller det att ha fansen med sig - det om något har historien visat sig. Stahre kommer nu säkerligen att jämföras med Norling in i minsta detalj och med en dålig försäsong och en förlust i premiären så är drevet igång och vem kan klandra dem? För när fansen för en gångs skull visade tålamod med en tränare så visade styrelsen genom sitt agerande att det ej överensstämde med deras filosofi. Mikael Stahre har precis som alla andra AIK-tränare chansen att bli odödlig och bli den största hjälten av dem alla men hans möjligheter att lyckas har radikalt försämrats av styrelsens sanslöst klantiga agerande.

Vi är oerhört besvikna på vissa individer inom klubben och de olika styrelserna. Vissa har svikit sina ideal och vårt förtroende. Vissa har ljugit supportrarna rakt upp i ansiktet. Dom har sagt en sak men gjort en helt annan. Dom verkar tycka att fansen är idioter som man kan leka med hur som helst. Dessa personer har nu skapat ett svåröverträffat kaos i klubben och just nu känns det som hela föreningen gungar tack vare dessa människors brist på kommunikation, lögner och felbeslut. Det har skapats en djup förtroendeklyfta mellan ledningen och fansen som börjar påminna om den som var 2004 när vi slutligen gick i fullskaligt krig mot klubbledningen med både demokratiska och odemokratiska metoder. Då rensades klubben med våran hjälp upp från ohyra inom styrelsekorridorerna - något vi fortfarande är stolta över idag oavsett vilka metoder som användes då. Vi säger inte att vi är på väg dit igen men tendensen är oroväckande. Ingen är större än AIK. Inte Rikard Norling, inte Johan Mjällby och definitivt inte styrelsen. Det är mycket känslor just nu och känslor kan vara starka. Det gäller att inte ta några förhastade beslut förrän allt lugnat ner sig något och alla inblandade parter kan se klart på den aktuella situationen igen. Nu i dagarna så skickar AIK Fotboll ut ett brev till årskortsinnehavarna där man skriver "Tillsammans är vi AIK". Dom har aldrig "varit" AIK! Talesättet och uttrycket som vi själva myntade redan för 15 år sedan gäller fortfarande: "Det är vi (supportrarna) som är AIK".

"Extremsupportrarna" aka Firman Boys