2005-10-15

Klubben fortsätter blöda ekonomiskt - Parasiter kvar i AIK:s innandömen?!
Historien om en konsert som skulle ge miljoner...

På kort tid har nu dels AIK:s huvudstyrelse redovisat en förlust på 8,5 miljoner kronor vilket gör att den totala skuldbördan för huvudföreningen nu uppgår till astronomiska 23 miljoner kronor. En summa som kan äventyra hela föreningens existens. Dels har AIK Fotboll AB redovisat en förlust på 6,4 miljoner kronor trots att AIK slagit alla tiders publikrekord i Superettan med ett dagsaktuellt hemmasnitt på 12 205 åskådare/per match, mer än 3200 över det budgeterade snittet. Nu planeras för ännu en nyemission för att rädda sektionens framtid och säkra elitlicensen. Därför är det något anmärkningsvärt när bolagsstyrelsen väljer att dela ut ca: 500 000 kronor i så kallad bonus till anställda runt organisationen. Detta visste Ni dock redan om.

Den 23:e mars i år hölls en presskonferens sammankallad utav den kände musikartisten och tillika Gnagaren Robert Wells. En presskonferens som föranleddes av en hel del vilt spekulerande, dels i pressen och dels bland gemene AIK:are. En donator eller större sponsor skulle skjuta in oväntat kapital i klubbens mycket ansträngda kassa. Någon summa nämndes aldrig men eftersom presskonferens var utlyst så förutsattes det att det var rejält betydande belopp för AIK. Väl på presskonferensen deklarerade Robert Wells att han ämnade skänka vinsten från sin Rapsody in rock-konsert på Råsunda stadion den 13:e augusti. Spekulationerna bland fansen fortsatte och man räknade ut att en slutsåld arena för kvällen skulle generera AIK en nätt summa på tre till fyra miljoner kronor. Ett massivt arbete bland klubbens ideellt arbetande sympatisörer drogs igång och en projektgrupp innehållande folk från AIK tog över taktpinnen och ledde operationen.

Den 7 oktober innan hemmamatchen mot Falkenberg skulle så Robert Wells äntligen få överräcka sin check till klubben i hans hjärta, och det gjorde han under stående ovationer från den övriga AIK-publiken. Det blev inga miljoner, men dock 843 217 kronor som får ses som en mycket viktig summa pengar för det hårt ansatta AIK. Det visste Ni också om.

Att Robert Wells ses som en stor välgörare och vän till AIK-familjen bland alla oss svartgula är väl ingen underdrift och gesten får ju ändå ses som en av de mest imponerande som en individuell supporter någonsin gjort i det här landet för sitt lag. Sverigescenen undrar ändå idag om Robert Wells är medveten om att endast ungefär hälften av hans slantar kommer att tillgodoskrivas klubben? Känner han till att potten fullkomligt rivits itu utav externa konsultarvoden med interna intressen? Vi tror inte att vare sig Ni eller Robert Wells kände till detta!

Enligt Sverigescenens väl underrättade källor har närmare 350 000 kronor utav Robert Wells donation fallit i händerna på en av klubbens tidigare styrelseledamöter och betydande aktieägare, Per Smedberg. Samma Smedberg som i höstas gick ut och kritiserade engagerade supportrar för att inte vara "riktiga AIK:are" samt tog Sanny "jag lovar att vi inte åker ur" Åslund i försvar när sverigescenen.com fullständigt klädde av Sanny och hans kollegor in på bara mässingen i en serie uppmärksammade artiklar på hemsidan.

Per Smedberg arbetade med Rapsody in rock som externt projektansvarig för ett företag som för övrigt beskrivs som i det närmaste konkursmässigt. Per Smedberg fakturerade således denna nätta lilla summa för arbete som innefattade tio stycken möten med projektgruppen, möten med andra AIK:are som både haft den goda smaken och framförallt det sunda förnuftet att jobba helt utan ersättning. Något som förmodligen låg helt i fas med Robert Wells tanke och ambition att skjuta in så mycket pengar som möjligt i klubben.

Girigheten vet inga gränser och det är beklämmande att det fortfarande finns krafter inom klubben som anser sig kunna utnyttja dess varumärke med all dess kraft i form av hjärta och fanatism för egen vinnings skull. Dessa krafter har dessutom fräckheten att kalla sig för "riktiga AIK:are"!

Av miljoner blev det 843 217 kronor. Av detta blev det slutligen inte mer än drygt 493 000 kronor till AIK sedan Smedberg tagit "sina" pengar. Per Smedberg, du är en låg varelse och en högsta gradens parasit, det enda rätta du kan göra idag är att offentligt be alla som lever för denna klubb om ursäkt och dessutom i detta nu börja riva en viss faktura...