Senast uppdaterad 2017-04-01

AIK Hall of fame

I tider som dessa då ord som klubbkänsla och lojalitet mest existerar på läktarna och spelare (och tränare) byter klubb nästan lika ofta som andra byter kalsonger så känns det i alla fall skönt att kunna konstatera att det finns vissa undantag.

Medan många elitidrottsmän fullständigt verkar ha glömt bort sportens ideal och var man kommer ifrån och närmast tävlar i att tjäna mest pengar så finns det ett fåtal andra spelare (och tränare) som fortfarande känner en stor stolthet och ära över att få ta på sig den svarta AIK-tröjan och representera oss AIK- supportrar på det gröna fältet eller den blanka isen. Spelare (och tränare) som är beredda att ge allt för klubben i vårt hjärta. Som alltid har behandlat fansen med respekt och stått upp för klubben, skänkt oss glädje, minnen och inte minst stora segrar. Människor som har gjort stora avtryck i den här föreningen. Som är som oss.

Det är dessa vi fokuserar på här. Spelare och tränare inom fotboll och ishockey som är att betrakta som gamla AIK hjältar. Män som förtjänar vår respekt, berömmelse och eviga kärlek för vad de har åstadkommit i Allmänna Idrottsklubben.

Det här är "AIK Hall of fame" - den finaste utmärkelse en AIK:are kan få av oss supportrar. För att komma ifråga för en plats på den stora "Hall of fame"- listan så krävs i regel att man verkat i modern tid (1970-tal och framåt) samt avslutat sin aktiva spelarkarriär.

Här nedan har ni de största AIK hjältarna utan någon annan inbördes rangordning än att de står uppställda i bokstavsordning:

Stuart Baxter, Fotboll (tränare), född 1953.
Landskrona BoIS, Halkanoras Dali, Örebro SK, Vitoria Setubal, Skarp, Halmstad BK, Sanfrecce Hiroshima, Vissel Kobe, AIK, Lyn, England U-19 landslag, Sydafrika A-landslag, Helsingborg IF, Finland A-landslag, Kaizer Chiefs, Gençlerbirliği SK.

Stuart Baxter var britten och globetrottern som representerat flera svenska klubbar både som spelare och tränare. Men det var först när han (tillsammans med sin son Lee, målvakt) kom till AIK inför säsongen 1998 som han nådde legendstatus i landets största klubb och placerade sig som en av de absolut mest framgångsrika och populäraste AIK tränarna någonsin.

Under sina tre säsonger i AIK som chefstränare inledde han också en kärlekssaga med klubben supportrar och efter en knackig start och ett så kallat kvartssamtal med klubbens mest hårdföra och krävande fans våren 1998 stärktes banden än ytterligare och AIK stormade fram mot sitt tionde SM-guld efter att ha gått obesegrade fram de sista 19 omgångarna. Säsongen efter (1999) kom AIK tvåa efter att ha spelat landets bästa fotboll men blivit bortdömda på ett offsidemål i sista omgången (HIF:s Arild Stavrum borta mot IFK Göteborg). Stuart ledde laget ut i Europa och Champions League där laget ställdes mot Barcelona, Arsenal och Fiorentina. En ny domarskandal fällde klubben i hemmamötet mot Barca och Stuart yppade det numera klassiska citatet "This is the fucking Champions League, not amateur football, please take your responsibility" till den franske domaren Alain Sars. Samma år vann AIK Svenska Cupen och tog därmed sin sjunde cuptitel. Säsongen 2000 blev Stuarts sista i AIK och man gick skilda vägar efter "bara" en tredjeplats i Allsvenskan.

När Stuart återvände till svensk fotboll sommaren 2006 för att träna Helsingborg så hyllades han på Råsunda av AIK-fansen. Samtidigt uppdagades det i media att han fortfarande ägde aktier i AIK Fotboll AB. Efter att han lämnat HIF 1 ½ år senare så svarade Stuart på en fråga i en tidning om han någonsin kommer träna ett svenskt lag igen: "Jag har varit i Helsingborg som är min hemstad och jag har jobbat i AIK vilket gör att det är omöjligt för mig att jobba i Stockholm igen". I en annan intervju någon månad senare sa han på frågan om han längtade tillbaka till AIK "Ja, när man en gång har tränat AIK så är man alltid i AIK känns det som". Inför säsongen 2011 korsades AIK och Stuart Baxters vägar igen när Stuart anlitades som mentor åt AIK-tränaren Andreas Alm.

Stuart Baxter var det noggranna, taktiska proffset som med en stenhård disciplin byggde upp en "vi mot dom-känsla" som tog AIK tillbaka till den absoluta toppen. Han hade pondus, karisma och en utstrålning som få fotbollstränare besitter. Han var en man med stil & klass som hade talets gåva - men som också levererade resultat och vann både vår kärlek och respekt!

Sven Dahlkvist, Fotboll (spelare), född 1955.
Gagnef IF, AIK, Örebro SK.

"Svenne Dala" var stöttepelaren i den från 1980-talet berömda "Dalavallen". Roffe Z:as fyrbackslinje var landets bästa med "Dala" som centralgestalt. Värvad som forward men omskolad till mittback ledde "Dala" sitt AIK till allsvensk serieseger 1983, cupguld 1976 och 1985, SM-final 1986 och även två inomhusguld. Debuterade i AIK 1975 och spelade 266 serie- och slutspelsmatcher för klubben och missade från 1976 till 1987 bara två tävlingsmatcher. Meste landslagsmannen genom tiderna i AIK med sina 39 A- landskamper. Lagkaptenen och Guldbollen vinnaren från 1984 hyllade alltid fansen.

När sedan "Dala" lämnade AIK 1988 för att varva ned i dåvarande division 2 och Örebro SK ville det sig inte bättre än att "Dala" förde upp ÖSK i allsvenskan. Väl där hyllades han mangrant av AIK-klacken såväl på Råsunda som på Eyravallen för sina insatser i AIK-tröjan. Sven inledde efter sin spelarkarriär en lång sejour som först tränare men sedan även som klubbdirektör i ÖSK.

David Engblom, Ishockey (spelare), född 1977
Vallentuna BK, AIK, Hammarby IF (utlånad), Skellefteå AIK, AIK.

David Engblom är AIK:s mesta spelare genom tiderna med hela 15 säsonger och 705 matcher i AIK-tröjan. Var en av få spelare och den i särklass mest meriterade som trots flera anbud från elitserieklubbar som 27-åring valde att följa med tvångsnedflyttade AIK till division 1 (tredjedivisionen!) inför säsongen 2004/05. David med tröjnummer 33 på ryggen var med på hela den långa resan tillbaka till Elitserien som kulminerade den 11 april 2010 då laget via kvalserieseger hemma mot Växjö återigen blev ett elitserielag. Erbjöds inget nytt (spelar)kontrakt av sportchef Anders Gozzi efter säsongen 2010/11 men blev kvar i klubben ändå då han istället tackade ja till en tjänst som materialförvaltare och senare även som assisterande tränare. För alltid ihågkommen och älskad av fansen för sin stora lojalitet till AIK.

Anders Hjelm, Fotboll (spelare), född 1966.
Storskogen SK, Råsunda IS, AIK, IK Sirius, Arlanda FF, Sundbyberg IK.

Försvarsjätte som var högst delaktig i AIK:s historiska SM-guld 1992. En för alltid odödlig AIK-hjälte som alltid var lojal mot klubben och dess supportrar. Till och med när han enligt AIK:s styrelse inte längre ansågs önskvärd i föreningen och Hammarby deklarerade att de var intresserade av hans tjänster. "Hjelle" gjorde klart att han "aldrig skulle kunna spela i vare sig Hammarby eller Djurgården, jag är AIK:are". Trots flera anbud från allsvenska klubbar valde en skadedrabbad "Hjelle" att inför säsongen 1995 varva ned i Uppsalalaget Sirius. Gjorde under åren 1989-1994 sammanlagt 88 serie- och slutspelsmatcher för AIK.

Björn Kindlund, Fotboll (spelare), född 1962.
IF Brommapojkarna, IK Bele, AIK, FK Vigör, Arlanda FF.

Försvarskämpe som aldrig kunde tänka sig att spela för någon annan elitklubb än AIK. Tongivande i det AIK lag som vann SM-guld på Malmö Stadion 1992 och fick som lagkapten äntligen lyfta Von Roséns pokal efter 55 år av uteblivna AIK guld. Avslutade sin AIK karriär säsongen efter. Förmodligen den enda fotbollsspelaren, som i samband med en lite för blöt festtillställning med AIK-supportrar, högljutt deklarerade att "den där jävla XX (namn på en av Djurgårn´s toppligister) ska jag leta upp och spöa skiten ur...". Yttrade också de klassiska orden "Riv stan!" på frågan i AIK fanzinet SvartGult om vad han tyckte om Göteborg. Detta svar fick sedan stor uppmärksamhet i kvällspressen...

237 serie- och slutspelsmatcher för AIK under åren 1978-1993. Förutom SM-guldvinnare 1992 även inomhusmästare två gånger, allsvensk seriesegrare (1983) och cupmästare en gång (1985). 1 A- landskamp för Sverige.

Gunnar Leidborg, Ishockey (spelare + tränare), född 1955.
AIK, VIK Hockey (utlånad), AIK, EHC Lustenau, Schwenninger Wild Wings, Augsburger EV, Augsburger Panther, SERC Wild Wings, AIK (tränare), Augsburger Panther, Revier Löwen Oberhausen, Berlin Capitals, Kassel Huskies, Hannover Scorpions, Eispiraten Crimmitschau, Nordsjælland Cobras, Fischtown Pinguins, IF Troja-Ljungby, Kumla HC.

"Leidan" är en av AIK:s största spelare genom tiderna och en av dom absolut bästa målvakterna. Debuterade i klubben redan 1971 och var förutom en kortare utlåningsperiod 1975 klubben trogen ända fram till 1987. 314 matcher i AIK kassen, räddade oss till SM-guld både 1982 och 1984 och avslutade sin spelarsejour i klubben genom att ta oss tillbaka till Elitserien säsongen 1986/87. Lägg där även till 16 A- landskamper. Legendarisk och odödlig sedan han offentligt gått ut och försvarat AIK fansen i massmedia. "Snacka inte skit om vår publik" är ett klassiskt gammalt citat från "Leidan" anno tidigt 1980-tal sedan Black Armys namn prytt ännu en löpsedel.

Efter en längre karriär som tränare i alpländerna återvände sedan "Leidan" hem till AIK 1998 med uppdraget att från coachplats rädda kvar AIK i Elitserien. Han lyckades och återvände sedan till Österrike för en ny tränarsejour.

Bernt Ljung, Fotboll (spelare), född 1958.
IK Brage, AIK, Vasalund IF, AIK, IK Brage.

"Sveriges nr 1" värvades till AIK från Brage 1981 dit han anlände i sällskap med nyblivne tränaren Rolf Zetterlund. Elva år senare var "Bernte" med om att föra AIK till sitt första SM-guld på 55 år. En stabil och trygg målvakt som också förde AIK ut i Europa 1985 genom att knipa tre av Östers straffsparkar i den svenska cupfinalen på Råsunda. På meritlistan hör även 191 serie-och sluspelsmatcher för AIK, den allsvenska seriesegern 1983 (tyvärr avgjorde slutspel detta år), SM-finalen 1986 (förlust mot Malmö FF), två inomhusguld och sju A-landskamper.

När "Ljungen" 1993 återvände till Råsunda för match mot AIK (slutresultat 9-3 till Gnaget!) i moderföreningen Brages tröja så hyllades han matchen igenom av AIK-klacken för sina tidigare insatser i klubben. Bernt fortsatte efter sin spelarkarriär till tränaryrket där han bland annat tog över sin moderklubb Brage och förde dem från division två till Superettan.

Legenden om honom tog fart på nytt inför säsongen 2004 då han i en intervju på IK Brages officiella hemsida först svarade att han hoppades att AIK skulle ta SM-guld samt att hans favoritsajt på Internet är "sverigescenen.com". Det sistnämnda svaret togs dock bort av klubben efter bara ett dygn...

Johan Mjällby, Fotboll (spelare + tränare), född 1971.
IK Bele, AIK, Celtic FC, Levante U.D., AIK, Rimbo IF, Celtic FC, Bolton Wanderers, Västerås SK.

Johan Mjällby debuterade i AIK som mittback redan 1989. Missade AIK:s SM-guld 1992 på grund av skada, men tog en gruvlig revansch sex år senare då han som Stuart Baxters fältherre och defensiva mittfältare förde AIK till sitt tionde SM-guld. Det ledde även till en bofast plats i Tommy Söderbergs landslag och sammanlagt 49 registrerade A-landskamper, många som lagkapten. Johan vann även Svenska Cupen med AIK 1996 och deltog i EM-slutspelet 2000 samt VM-slutspelet 2002 (som lagkapten). Spelade under åren 1989-1998 och 2006 sammanlagt 145 serie- och slutspelsmatcher för AIK. Johan Mjällby gav alltid 100% och vek aldrig ner sig. När han sedan skrev på för skotska Celtic lovade Johan att om han väl återvände till Sverige så fanns det bara en klubb som gällde för honom - AIK.

Under sina sex år i Skottland vann Mjällby bland annat en trippel (ligan, cupen och ligacupen) år 2001. Efter en kortare och skadefylld sejour i Spanien och Levante där all medicinsk expertis dömde ut Johan Mjällby som fotbollsinvalid kom slutligen beskedet alla Gnagare väntat på; "Kung Mjällby" flyttar hem och satsar allt på att kunna springa in på Råsunda igen! Mjällbys hemkomst lyfte hela klubben. Johan poserade i tidningarna med AIK skölden inpräntad i huden. Han hyllade klubben och fansen i varje andetag - och han menade det. Han är en av oss!

Den 2 april 2006 klev så Johan Mjällby in på Råsunda igen iklädd den svarta AIK tröjan inför över 23 000 åskådare som gav honom en hyllning som bara de allra största förtjänar. En av historiens största AIK hjältar någonsin var hemma igen! En livs levande AIK legend hade uppnått sin största dröm - att få springa in på Råsunda med sitt älskade AIK! Matchen mot Gefle blev Johans sista i AIK. Kroppen höll inte längre utan han tvingades lägga skorna på hyllan, 35 år gammal. Vi glömmer honom aldrig!

Inledde 2010 en tränarkarriär som assisterande i tidigare klubben Celtic och engelska Bolton innan han tog över huvudansvaret för svenska division 1-klubben Västerås SK.

"Jag har ett farligt stort AIK-hjärta. Det skulle vara för mycket hjärta och för lite hjärna om jag tränade dem".
Johan Mjällby angående en eventuell tränarkarriär i AIK.

Rikard Norling, Fotboll (tränare), född 1971.
IF Brommapojkarna (U-laget), IK Bele, AIK (U-laget), AIK (ass.tränare), AIK (U-laget), Väsby IK, GIF Sundsvall, AIK, Assyriska FF, Malmö FF, SK Brann, AIK.

Rikard Norling var den unge ambitiösa assisterande tränaren ("praoeleven") till Stuart Baxter under AIK:s framgångsrika sena 1990-tal som genererade i SM-guld, cupguld och Champions League-spel. Efter att ha gått den långa vägen via juniorlaget så lämnade han klubben för att under tre säsonger lotsa Väsby till två seriesegrar i dåvarande division 2 samt Gif Sundsvall till en hedrande allsvensk sjundeplats. Samma år (2004) hade AIK åkt ur Allsvenskan, klubben var i fritt fall och stod närmast på ruinens brant, chocken och kaoset kring klubben var total. Då kallade klubben i hans hjärta på honom.

Han tog familj, pick & pack, rakade av sig mustaschen och kom hem till Råsunda och AIK igen. Tillsammans med följeslagaren och före detta AIK-spelaren Nebojsa Novakovic lyfte han inte bara upp klubben från misären och till toppen av Allsvenskan. Han gav även alla supportrar tron och stoltheten tillbaka. Han blev en symbol för fansen i en tid med annars ideliga attacker från det så kallade fotbollsetablissemanget. Med Rikard Norling som allenatore vann vi Superettan för att sedan bara vara en domarskandal ifrån ett SM-guld som nykomlingar säsongen 2006. Han hyllades av alla för sin genomproffsiga attityd och kallades för "fotbollsprofessorn" och "taktiskt geni". De två efterföljande säsongerna gav dock "bara" två femteplatser.

Dagen efter säsongsslut 2008 sparkades Rikard Norling av en svekfull och lögnaktig styrelse som med sina bundsförvanter inom föreningen öppet intrigerade mot Rikard i en smutsig maktkamp som pågick under flera månaders tid. Supportrarna stod hela tiden på Rikards sida och klubbens samtliga organiserade supporterföreningar och grupperingar (inklusive Firman Boys) ställde sig unisont bakom honom i en unik kampanj som skakade om klubbens ledning. Trots detta gick styrelsen emot både supportrarna och spelartruppens vilja och entledigade Norling vilket gjorde konflikten mellan fansen och ledningen närmast avgrundsdjup. I kaoset som följde tvingades styrelsen även sparka VD:n Charlie Granfelt samt att sportchefen Ola Andersson avgick efter kraftiga supporterprotester. Rikard Norlings martyr- och legendstatus ökade än ytterligare då han i efterspelet vägrade delta och uttala sig i den massmediala pajkastning som styrelsen iscensatte, "det skulle bara skada AIK" sa den stora AIK:aren och människan Rikard Norling.

Rikard Norling hade även en unik relation med klubbens supportrar oavsett kategori och i synnerhet de mest engagerade fansen. Han älskades av grabbarna då han alltid försvarade klubbens rätta värden och alltid stod upp för föreningen och dess fans oavsett vad. Han hycklade aldrig. Detta märktes inte minst när Rikard efter en match borta mot Gais 2005 i en TV-intervju vägrade fördöma AIK-supportrarna för det bråk som utbröt sedan AIK-grabbar invaderat Gais läktaren. Senare sade han i en intervju att "Jag kan fördöma olika handlingar som AIK- fans gör, men jag kan inte stå och säga: 'De är inte riktiga AIK:are'. Det skär i mig när jag säger så. De älskar AIK. Alla gör det, oavsett vilken falang de tillhör. Med ett kort uppehåll har jag jobbat inom AIK sedan 1996. Jag vet hur passionen fungerar. Det ger mig en enorm respekt". Rikard hade flera möten och samtal med de mest tongivande supportrarna. Möten som gav Rikard energi då han alltid upplevde en befriande ärlighet och passion bland dessa fans som han kände igen sig i och även kunde sakna i andra sammanhang inom föreningen.

Hans egen passion och kärlek för AIK var oomtvistad. Hans förmåga att sluta samman laget med fansen mot omvärlden var speciell och påminde mycket om legenden Stuart Baxters ledarskap. Rikard Norling är en man av heder, uppriktig och kärleksfull och han sprang aldrig i vare sig motståndare, styrelsens eller medias ledband. Han är en av våra största tränare någonsin och även den tränaren med starkast ställning hos fansen i allmänhet och Firman Boys i synnerhet genom alla tider. Med oklanderlig stil tydligt inspirerad av Stuart Baxter gav han allt för klubben och levde sitt liv för AIK. Han kommer för alltid att finnas i våra hjärtan och vi hoppas en dag få se honom på Nationalarenan igen med Lennart Johanssons pokal höjd mot Norra Stå. Han var en tränare av folket. Han är en av oss.

Sommaren 2011 återvände Rikard till Råsunda men då i egenskap av tränare för Malmö FF (vilka han säsongen 2013 även vann SM-guld med). Han hyllades unisont av AIK-publiken matchen igenom. "Finns bara en Rikard Norling..."

Våren 2016 slöts cirkeln på riktigt när Rikard Norling återvände till fadershuset och tog över som chefstränare för AIK Fotboll. Han inledde sin nya AIK-sejour med att leda ut laget på Nationalarenans gröna gräsmatta i derbyt mot Djurgården – seger 2-0!

Mattias Norström, Ishockey (spelare), född 1972.
Bredäng BK, Huddinge IK, Mora IK, AIK, Binghampton Rangers (utlånad), New York Rangers, Los Angeles Kings, AIK, Los Angeles Kings, Dallas Stars.

Stockholmsfödde Mattias Norström växte upp med AIK Hockey. Först från Hovets läktare och sedan som 19-åring från Globens is. Som 21- åring gick flyttlasset till USA och National Hockey League. 1998 vann Mattias VM-guld med Tre Kronor (sammanlagt 62 A- landskamper) och i hans klubblag LA Kings utsågs han sedermera till lagkapten, en mycket prestigefylld utnämning som europé.

När NHL konflikten bröt ut inför 2004/05 års säsong så vallfärdade svenska hockeystjärnor tillbaka till svensk ishockey och Elitserien alternativt andra europeiska toppligor. Inte sällan så valdes gamla klubblag bort för nya etablerade och pengastarka. Mattias Norström nobbade Elitserielagen. Han nobbade även spel i Allsvenskan. Han skulle heller aldrig som en annan före detta AIK hjälte ens kunna tänka sig spel i Djurgårdens IF. Istället erbjöd han som 33-årig världsback sina tjänster till sin gamla förening AIK, numera huserande i division 1. Mattias anslöt lagom till hemmapremiären i Kvalserien och var med sin tredje säsong i klubben med och bidrog till att ett vilt kämpande AIK lag tog klivet tillbaka till Allsvenskan. AIK-publiken på gamla Hovet hyllade sin återvändande hjälte med stående ovationer och Mattias sa att om NHL konflikten fortsätter så spelar han vidare med AIK i Allsvenskan nästa säsong. Mattias Norström har alltid varit en jävligt reko och ödmjuk kille. Nu visade han också vilket stort AIK hjärta han besitter. Att han även spelade gratis för klubben under Kvalserien 2005 är ännu ett bevis på detta.

Efter att ha åkt ur Stanley Cup slutspelet 2008 med sitt Dallas tillkännagav Mattias att han lägger av med hockeyn och flyttar hem till Sverige. Han gjorde det med följande mening: "Jag drar gärna på mig en Tärnström-tröja och hoppar i AIK:s klack på Hovet men på isen blir det ingenting, karriären är över".

Har sedan dess engagerat sig som ledamot i AIK Hockeys olika syrelser.

Gary Sundgren, Fotboll (spelare), född 1967.
Västerås SK, IK Franke, AIK, Real Zaragoza C.D., AIK, IFK Sollentuna, FC Djursholm.

Gary, eller "Kari" som han egentligen var döpt till, kom till AIK från den lilla Västerås klubben IK Franke i slutet av 1980-talet. Han kom som en lovande anfallare, fortsatte som mittfältare innan Tommy Söderberg omskolade honom till försvarsspelare - en omskolning som bar ända till A-landslaget och sammanlagt 30 landskamper. Gary blandade våghalsiga dribblingsrajder med tokmissar och ibland även lyckoträffar och det allmänna supporteromdömet om honom var delat men allt förändrades när Gary på sin 25-årsdag sköt det avgörande målet när AIK efter 55 år blev svenska mästare efter en gastkramande tillställning på Malmö Stadion.

Efter det blev Gary en odödlig AIK-hjälte och han avtackades som en kung när han avslutade sin första sejour i klubben 1997 innan det bar av till Zaragoza i Spanien och fem år som utlandsproffs. Gary kom hem till AIK 2002 för en andra sejour och avtackades (och strippades) på nytt som en kung när (elit)karriären slutligen avslutades på Enavallen i Enköping oktober 2003. Gary varvade ner i division tre klubben IFK Sollentuna och påbörjade sedan en tränarkarriär säsongen 2007 som assisterande tränare i IK Sirius.

AIK-prägeln stärktes också ytterligare när Gary unisont buades ut av göteborgspubliken på Nya Ullevi under EM-kvalmatchen mot Luxemburg 1999 (svensk seger 2-0).

Spelade sammanlagt 246 serie- och slutspelsmatcher för AIK och gjorde totalt 14 mål för klubben men inget så viktigt som 3-2 målet mot Malmö FF den 25 oktober 1992.

Kuriosa är att Garys son Daniel Sundgren begick allsvensk debut för AIK säsongen 2016.

Tommy Söderberg, Fotboll (tränare), född 1948.
BK Väster, IF Brommapojkarna, Spånga IS, IF Brommapojkarna, Djurgården IF, AIK, Sverige U-21 landslag, Sverige A-landslag, Sverige U-21 landslag.

Tommy Söderberg var ur-Gnagaren som hamnade snett i och med sin tränarsejour i Djurgården men som i början av 1990-talet hittade hem och under tre säsonger (1991-1993) ledde han AIK till det historiska SM-guldet 1992. Som svensk förbundskapten tog han Sverige till tre raka mästerskap (EM 2000, VM 2002, EM 2004). Tommy var optimisten och glädjespridaren som alltid var mån om att alla skulle må bra och som även var väldigt duktig på att entusiasmera sin omgivning. Väldigt populär bland spelarna han tränat som alltid gav allt och sprang "ända in i kaklet" för sin coach.

Mats Thelin, Ishockey (spelare), född 1961.
Farsta AIK, AIK, Boston Bruins, AIK.

Ännu en gammal hockeyhjälte från tiden då det begav sig och hockeyn var nr 1 i Stockholm. "Mördarn" med nr 2 på ryggen backade aldrig! Backtuffing som satte skräck i motståndarna under stora delar av 1980-talet. Ve den forward som vågade sig in framför AIK:s målvakt när "Mördarn" var på isen.

Var frånsett en kortare proffssejour i NHL AIK trogen under hela sin aktiva elitkarriär (1980-1994). 483 utvisningsminuter på 350 matcher i AIK tröjan, svensk mästare 1982 och 1984. Vilken hjälte!

Kuriosa i sammanhanget är att Mats son Joakim Thelin även spelat A-lagshockey för AIK.

Daniel Tjernström, Fotboll (spelare), född 1974
KB Karlskoga, Degerfors IF, Örebro SK, AIK.

När Daniel Tjernström inför säsongen 1999 som 25-åring värvades till AIK från Örebro SK så var det nog få om någon som trodde att den lågmälde och försynte värmlänningen skulle bli kvar i 15 säsonger och spela 395 tävlingsmatcher för AIK. Med sina totalt 412 allsvenska matcher är han även den utespelare som spelat flest allsvenska matcher genom tiderna i svensk fotboll (och den tredje spelaren överhuvudtaget). Han skulle komma att avsluta sin karriär som 39-årig lagkapten tillika livs levande AIK-legend och "Tjerna" mottog enorma hyllningar av AIK-publiken under sin sista match i AIK-tröjan hemma mot Elfsborg i augusti 2013.

Legenden och ikonstatusen kring Daniel Tjernström tog annars fart på allvar först i samband med nedflyttningen från Allsvenskan 2004 då många spelare lämnade klubben med "fri lejd". Men "Tjerna" valde att stanna kvar och visade för många att värden som lojalitet och klubbkänsla inte var utrotade. När klubben sedan vann Superettan 2005 och återvände till den högsta serien så gjorde man det med Daniel Tjernström som en av de stora profilerna och fältherrarna.

Daniel Tjernström gjorde 21 mål för AIK men inget lika viktigt som den 1 november 2009 då #8 med bara fem minuter kvar att spela avgjorde den dramatiska guldfinalen mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi med sitt 2-1 mål. Ett mål som säkrade AIK:s elfte SM-tecken genom tiderna!

Förutom SM-guldet 2009 så vann "Tjerna" även Svenska Cupen med AIK 1999 och 2009 samt Supercupen 2010. En annan höjdpunkt var givetvis Champions League spelet hösten 1999 samt sina fem st A-landskamper för Sverige.

"Tjerna" var och är oerhört uppskattad bland AIK:s supportrar. Med sin tystlåtna och ödmjuka personlighet kombinerat med sin fallenhet att alltid ge 100 % på träning och match utan tillstymmelse till gnäll så är han att betrakta som en av klubbens allra största. Han tog sig alltid tid med alla supportrar och lärde sig snabbt klubbens mentalitet och speciella atmosfär.

Till sist en liten anekdot från ett av våra möten med "Tjerna" genom åren: Mitt under katastrofsäsongen 2004 så hade "Tjerna" (o)turen att stöta på ett tiotal AIK-grabbar på en nattklubb i centrala Stockholm. Daniel var inte berusad eller så men med tanke på tabellplaceringen så var det inga muntra miner hos grabbarna för att uttrycka det milt. Daniel tog det säkra före det osäkra och beställde in ett tiotal drinkar till boysen som genast blev på något bättre humör...
Nästa gång är det vi som står för groggarna "Tjerna"!

Daniel Tjernström. En av våra största någonsin. Tack för allt!
"Tjerna till landslaget..."

Dick Tärnström, Ishockey (spelare), född 1975.
AIK, New York Islanders, Bridgeport Sound Tigers (utlånad), Pittsburgh Penguins, Södertälje SK (lockout), Pittsburgh Penguins, Edmonton Oilers, Lugano, Edmonton Oilers, Columbus Blue Jackets, AIK.

En av AIK:s mest meriterade och uppskattade spelare i modern tid. Debuterade redan som 17-åring säsongen 1992/93 och efter en framgångsrik NHL-, Europa- och landslagskarriär återvände AIK-sonen som en 33-årig superstar säsongen 2008/09 till då allsvenska AIK Hockey. Kapten Tärnström ledde sedan återtåget tillbaka till finrummet där han med sin stora rutin och ledaregenskaper även starkt bidrog till att stabilisera laget i Elitserien igen. Tvingades i januari 2013 avsluta sin karriär på grund av ett efterhängset diskbråck efter 14 säsonger och 611 matcher i AIK- tröjan. Dick Tärnström med tröja nummer 6 är att betrakta som en ikon inom AIK Hockey!

----------------------------------------

Utmanare till den stora Hall of fame- listan:

Bojan Djordjic, Fotboll (spelare), född 1982.
IF Brommapojkarna, Manchester United, Sheffield Wednesday (utlånad), AGF Århus (utlånad), Röda Stjärnan (utlånad), Rangers FC, Plymouth Argyle FC, AIK, Videoton FC, Blackpool FC, Royal Antwerp FC, IF Brommapojkarna, Chennaiyin FC.

Per-Erik Eklund, Ishockey (spelare), född 1963.
Stocksund IF, AIK, Philadelphia Flyers, Dallas Stars, Leksand IF.

Vadim Jevtushenko, Fotboll (spelare), född 1958.
Lokomotiv Piatyhatki, Zirka Kirovograd, FK Dynamo Kiev, FK Dnipro Dnepropetrovsk, FK Dynamo Kiev, AIK, IK Sirius.

Krister Nordin, Fotboll (spelare), född 1968.
IFK Bergshamra, Råsunda IS, Djurgården IF, AIK, Bröndby IF, AIK, Ekerö IK.

Nebojsa Novakovic, Fotboll (spelare + tränare), född 1964.
Bratstvo Voskovici, Famos Sarajevo, Dinamo Vinkovici, Vasalund IF, Djurgården IF, AIK, Väsby IK (spelare+tränare), AIK (ass.tränare), Sandefjord Fotball (ass.tränare), AIK (ass.tränare).

Börje Salming, Ishockey (spelare), född 1951.
Kiruna AIF, Brynäs IF, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, AIK.

----------------------------------------

Hedersomnämnande

Roger Andersson, Ishockey (materialförvaltare), född 1948 - död 2016.
Södertälje SK, AIK.

Legendarisk materialare i AIK Hockey i hela 37 säsonger mellan åren 1971-2008 då Roger enbart missade tre matcher. Alltid mån om fansen.

Isidor Behrens, AIK:s grundare, född 1868 - död 1951.

Mannen vi alla känner en oändlig tacksamhet emot. Söndagen den 15 februari 1891 bildades Allmänna Idrottsklubben på Biblioteksgatan 8 i centrala Stockholm och Isidor Behrens blev klubbens grundare och förste ordförande. AIK kom sedan att bli landets största och mäktigaste idrottsförening. I våra ögon dessutom världens bästa lag. 83 år gammal avled Isidor Behrens och ligger sedan dess begravd på Norra begravningsplatsen i Solna.

Kurt Hamrin, Fotboll (spelare), född 1934.
Huvudsta IS, Råsunda IS, AIK, Juventus FC, AC Padova, AC Fiorentina, AC Milan, SSC Napoli, IFK Stockholm.

Kurt "Kurre" Hamrin är kanske den största AIK-legenden av dem alla. Gjorde fantastiska 54 mål på sina 63 AIK matcher och är den senaste AIK spelaren som vunnit skytteligan (22 mål år 1955). Gentlemannen Kurre Hamrin är att betrakta som en av Sveriges största fotbollsspelare någonsin och hans meritlista innehåller bland annat ett VM-silver från hemma-VM 1958, en italiensk mästartitel, två italienska cupguld, ett europacupguld, två cupvinnarcupguld, 190 mål på 400 Serie A matcher, 32 A-landskamper, han representerade även AIK inom ishockey och bandy och har faktiskt två A-landskamper för det svenska ishockeylandslaget. År 2000 röstades Kurre fram som hela "1900-talets AIK legend".

Gustav Sjöberg, Fotboll (spelare), född 1913 - död 2003.
AIK

Målvakten Gustav "Gurra" Sjöberg är den spelare som gjort flest allsvenska AIK-matcher genom tiderna. "Gurra" var AIK trogen under hela sin spelarkarriär och kom upp i otroliga 321 matcher under åren 1932-1950 (svensk mästare 1937 och cupmästare 1949) och vi ger honom därför ett värdigt hedersomnämnande på den finaste listan av dem alla.

Ivan Turina, Fotboll (spelare), född 1980 - död 2013.
Dinamo Zagreb, Croatia Sesvete (utlånad), Kamen Ingrad (utlånad), Osijek (utlånad), Skoda Xanthi, Lech Poznan, Dinamo Zagreb, AIK.

Den kroatiska jätten spelade "bara" tre säsonger i klubben men hann under den tiden bli omåttligt populär dels genom sitt stora målvaktsspel men också genom sin härliga personlighet. Avled mycket tragiskt i sömnen efter en hjärtrytmrubbning bara 32 år gammal den 2 maj 2013 och efterlämnade två små tvillingdöttrar och en gravid hustru. Samt en klubb i chock. Fotbollssverige sörjde unisont tillsammans med AIK och matchminut 27 (Ivans tröjnummer) är för alltid ihågkommen till Ivan Turinas minne. Hyllningarna i samband med matchen AIK-IFK Göteborg kort efter Ivans död och i minnesmatchen mot moderklubben Dinamo Zagreb på Nationalarenan saknar motstycke inom svensk fotboll.
Ivan Turina - alltid saknad, aldrig glömd! R.I.P.