2013-04-09

"Huliganexperten" Björn Eriksson & Company missar målet

Den av Regeringen utsedde Nationelle samordnaren mot brottslighet i samband med idrottsarrangemang, Björn Eriksson, offentliggjorde nyligen (130321) sitt slutbetänkande efter en nära två år lång utredning där den först utsedde samordnaren Per Unckel hann avlida under tiden. Många har vänt sig till oss för att fråga vad vi tycker. Då vi till skillnad från den samlade så kallade "expertisen" av huligan- och supporterexperter som gick ut med sina tvärsäkra uttalanden bara timmar efter att utredningen presenterades så har vi i lugn och ro gått igenom hela den 472 sidor långa rapporten med tillhörande bilagor.

För det första så ska det sägas att Björn Eriksson svarat för en gedigen utredning som täcker in det mesta och lite till dock med varierande fokus och med varierande källkritik och sanningshalt. Slutbetänkandet är en byråkratisk lunta som det sannolikt kommer att onaneras friskt till uppe på regeringskansliet. Björn Eriksson har vigt de senaste 1 ½ åren av sitt liv att bli en så kallad "huliganexpert". Efter att ha sett ett 60-tal inhemska matcher så har han till och med rest till England och Tyskland och bevittnat två matcher i polisens ledningshytt och anser sig därmed vara kvalificerad "internationell huliganexpert" också. Han har även lärt sig vad slanguttrycket "box" betyder även om Eriksson uttalar ordet som "båx". För oss som minns Björn Eriksson från sin tid som Rikspolischef i början av 1990-talet så känns retoriken igen. Kraftuttryck med högt röstläge och med ett målande kroppsspråk fångar lyssnaren. Att budskapet är av blandad kompott och kvalitet är ingen nyhet för den som har förmågan att kritiskt ifrågasätta det som Eriksson faktiskt säger. Till skillnad från oss som är födda i den här klubben och i över 20 år haft detta som vår livsstil så saknar de som ställer frågorna den kompetensen och kunskapen. Därför är det ganska lätt att allt det som Eriksson efter 1 ½ år kommit fram till blir till sanningar även om han är betydligt mer nyanserad med 1 ½ års kunskap i ämnet än under sin tid som Rikspolischef då han mestadels framstod som direkt okunnig i liknande frågor.

För låt oss slå fast en sak: Ingen blir "fotbollsexpert", "supporterexpert" eller ens "huliganexpert" efter 1 ½ år. Ingen. Och ingen blir det fullt ut om du inte har levt eller lever detta livet. Du kan möjligtvis bli expert på diverse byråkratiskt svammel och att förkortningen "UKFPU" står för United Kingdom Football Policing Unit men det är sådant som den annars duktige krönikören på Aftonbladet, Erik Niva, kan som ett rinnande vatten och mer därtill. Men det gör inte Erik "mannen utan axlar" Niva till någon "huliganexpert" lika lite som Björn Eriksson och har man som i Erikssons fall missat att Bajens annars så odugliga firma "KGB" inte står för "Kamratgänget Bajen" utan för "Kompisgänget Bajen" så har man inte ens där gjort sin hemläxa riktigt fullt ut. Att förstå hela den stora och komplexa fotbollsvärlden med dess unika supporterkultur är ingen enkel sak och det är ytterst få som lyckas. Steg 1 är att lära sig att inget är svart eller vitt. Det är sällan som den ena sidan är genuint ond och det är sällan som den andra sidan är genuint god. Många har personliga agendor, makt eller pengar som drivkraft för sin "sanning". Firman Boys har under över 20 års tid haft en annan agenda - att beskydda Allmänna Idrottsklubben mot såväl inre som yttre fiender. Vi tycker att vi har lyckats rätt bra och vi tycker att vi förtjänar en viss respekt för att klubben lever vidare trots flertalet konkurshot, nedflyttningar och intriger i styrelserummen genom åren. Lägg där även till det största hotet mot våra medlemsägda föreningar - borttagandet av 51 % regeln, och en tydlig bild växer fram av en supporterkultur som är under ständig attack från etablissemanget, journalister, myndigheter och förbundspampar. Vi är inget hot mot den svenska fotbollen - vi är en garanti för att den äkta fotbollen ska fortsätta att tillhöra folket, supportrarna och medlemmarna!

Som vi nämnde inledningsvis så tycker vi att Björn Eriksson svarat för en mångfacetterad och gedigen utredning ur den aspekten att många olika frågor behandlas. Vissa av förslagen är dessutom att betrakta som både genomtänkta och nyanserat kloka som ex. pyroteknikförslaget, arenasäkerheten och bemötandet av bortasupportrar. Eriksson riktar även kritik mot både sin gamla arbetsgivare polisen som mot massmedia för hur de hanterar och överdriver supporterproblemen i det här landet. Han lyfter även fram det stora trovärdighetshotet mot fotbollen i form av uppgjorda matcher. Men tyvärr så har man i Björn Erikssons fall satt det största fokuset på fel frågor i våra ögon. Eriksson lyfter fram några punkter som även är dom som media tagit fasta på när utredningen reservationslöst har hyllats. Ja inte av alla i gammelmedia då, vissa tycker ju att Eriksson "daltar med huliganerna då vanligt folk och inte minst barnfamiljer inte vågar gå på fotboll längre". Sveriges publiklag nr 1 satte i alla fall ett nytt skandinaviskt årskortsrekord med 13 711 sålda säsongskort och ett nytt publikrekord med 43 463 åskådare på hemmapremiären mot Syrianska i söndags. Av dessa var tusentals så kallade barnfamiljer på den stora familjeläktaren. Det är tråkigt att journalister utan Erikssons 1 ½ år stora kunskapsbank i frågan okritiskt tillåts ventilera åsikter som är skrattretande långt från verkligheten. Om de sedan heter Johan Croneman och är kulturjournalist, Mats Olsson och är nöjesjournalist eller för all del Johan Esk och är sportjournalist är av mindre betydelse. Den svenska journalistkåren är löjligt populistiska i sina åsikter och stöpta i exakt samma form hur unika de själva än anser sig vara i sina olika texter och krönikor.

Utredningen sätter stort fokus på att "kriminella grupper håller på att infiltrera klubbarna". Det är inte sant. Vi är engagerade supportrar och medlemmar som lever för våra klubbar och som därför också engagerar oss i våra föreningar. I vårt fall så har engagerade medlemmar i många år tagit ett stort ansvar för AIK:s uppbyggnad. Engagerade medlemmar som tillhör olika supporterföreningar, medlemsfalanger och naturligtvis även Firman Boys. Vi har varit i den här klubben länge och är en mycket väl fungerande organisation som tvingats ta ett allt större ansvar för klubbens leverne och skötsel. Men med det sagt så innebär inte vårt engagemang inom AIK att vi är det minsta intresserade av styrelsepositioner inom klubben. Det är allmänt känt och ganska självklart att det rimmar illa med delar av vår verksamhet och styrelseposter för fortfarande aktiva grabbar. Däremot så kommer vi alltid ta oss friheten att med i första hand demokratiska metoder göra allt i vår makt för att säkerställa att AIK:s bästa sätts i första rummet i styrelsekorridorerna. Det gör vi i första hand genom vårt enorma kontaktnät inom föreningen. Vi gör det genom samtal och lobbyverksamhet. Vi gör det genom påtryckningar och krav. Vi gör det i egenskap av supportrar och medlemmar och vi gör det i föreningsdemokratins tecken. Låter ungefär som i vilket politiskt riksdagsparti som helst va...!? För det är väl inte så att demokratin och yttrandefriheten enbart är till för de som har de "rätta" åsikterna i etablissemangets ögon?

Vi saknar i utredningen även den massiva kritiken mot den nuvarande tillträdesförbudslagen som är ett demokratiskt haveri och en rättsskandal utan dess like. I dagsläget så är hundratals fotbolls- och hockeysupportrar förbjudna enligt svensk lag att besöka svenska elitarenor i fotboll och/eller ishockey. I de allra flesta fallen så är deras enda så kallade "brott" att polis och åklagare påstår eller "misstänker" att de i framtiden kan komma att göra sig skyldiga till ett brott. Inte att dom har gjort sig skyldiga till ett brott. Flera är även portade på grund av att de misstänks för brott flera mil från en idrottsarena och vid helt andra tillfällen än matchdagar. Tillträdesförbud delas idag ut rent godtyckligt och utan att du som misstänkt ens får en chans att försvara dig i en svensk domstol innan "domen" faller. Tillträdesförbudlagen är en skam för hela den svenska demokratin och tystnaden i frågan från Björn Eriksson, politikerna och inte minst den samlade svenska journalistkåren säger egentligen allt om vilka hycklare de alla är och vilket spel för galleriet denna av regeringen beställda så kallade "huliganutredning" är!

sverigescenen.com