2011-04-02

Firman Boys - the history

Legenden och den sanna historien om Skandinaviens ledande, inflytelserikaste och mest framgångsrika fotbollsfirma någonsin!

Fotboll & våld - historiskt

Fotboll har alltid varit ett våldsamt spel. Myten om att den första fotbollsmatchen spelades i djungeln med ett avhugget huvud har förvisso inte kunnat verifieras men redan i det medeltida England hade en form av våldsam fotboll blivit en del av folkets kultur och flera svåra personskador och till och med dödsfall rapporterades, det första så tidigt som år 1280. Den så kallade folkfotbollen gick då ut på att sparka en boll mellan två byar eller församlingar där alla som ville kunde delta men där målen för det mesta var belägna på flera kilometers avstånd från varandra. Fotbollen var ofta en blodig historia och brutaliteten i spelet högst påtaglig. Slagsmål var mer regel än undantag när de företrädesvis unga männen passionerat gav sig in i spelet och det gick så långt att den engelska kungamakten genom Edward II år 1314 helt sonika förbjöd "fotboll och andra tumultartade spel i staden". Detta förbud skulle komma att upprepas flertalet gånger genom historien och av flera olika konungar, såväl engelska som skotska. Även kyrkan försökte med alla medel att få ett stopp på fotbollen. Under 1500-talet attackerades fotbollen också av flera då framstående författare som hävdade att fotboll rörde sig om "bestialiskt raseri och yttersta våld och därigenom leder till skador" samt drog människor från "godhet och dygd" till "svaghet och synd". En annan författare betraktade spelet som en "blodig och mördande utövning" som bara förde massa elände med sig. Och trots att staten dömde fotbollsspelande unga män både till höga böter som långa fängelsestraff så kunde man inte stoppa spelet. Folket vägrade ge upp sin älskade fotboll trots alla hot och förbud. Fotboll blev folkets sport och med tiden även arbetarklassens flaggskepp.

När den organiserade seriefotbollen sedan startade via bildandet av the Football League säsongen 1888/89 så tog det inte lång tid innan de första publikupploppen också tog vid och det skulle sedan sprida sig som en löpeld över hela Europa och resten av världen under hela 1900-talet i takt med att fotbollen växte och ytterligare befäste sin position som världens i särklass största och populäraste sport. Det kanske tydligaste exemplet på fotbollens betydelse för både folket och vissa stater är det fullskaliga krig som utbröt mellan de båda centralamerikanska länderna Honduras och El Salvador där den utlösande faktorn var en VM-kvalmatch mellan länderna 1969. "Fotbollskriget" som det kallades varade i fem dagar och kostade över 2000 människor livet.

I Sverige rapporterades det för första gången om publikoroligheter 1916 i Göteborg när Örgryte mötte det amerikanska landslaget i en match där hemmapubliken kastade sten på motståndarspelarna. Och redan på 1920-talet slogs AIK- och Djurgårdssupportrar på Stadion under fredagskvällarna så polisen fick rycka ut. 1927 stormade AIK-anhängare planen efter att skotska Airdrieonians gjort mål i slutminuterna. 43 år senare (1970) stormade supportrar till IFK Göteborg planen under en bortamatch mot Örebro i ett försök att stoppa matchen och en annalkande nedflyttning för Göteborgskamraterna.

Men det var i slutet av 1970-talet som den första moderna svenska huliganismen och läktarvåldet föddes och inspirationen till detta låg till viss del i SVT:s lördagssändningar från den engelska ligafotbollen i programmet "Tipsextra". Där var det alltid packade ståplatsläktare med en sjungande publik och inte sällan våldsamma läktarbråk mellan rivaliserande supportergrupper.

I Stockholm och Sverige var det AIK som tog taktpinnen i form av den då ännu inofficiella supportergrupperingen "Black Army" som ställde till med kaos under en första organiserad bortaresa till Gävle 1977 och ishockeymatchen mellan Brynäs och AIK. Sedan dess fortsatte Stockholmslagens supporterföreningar i allmänhet och Black Army i synnerhet att härja och sprida skräck runt fotbolls- och ishockeyarenor över hela landet och så höll det på ända tills i början av 1990-talet när den svenska ligistkartan ritades om ordentligt genom bildandet av de första firmorna och ett betydligt mer organiserat, våldsammare men också mer sofistikerat våld tog vid.

Firman Boys - hur det hela började

För de AIK-supportrar som växte upp och följde laget land och rike runt under slutet av 1970- och hela 1980-talet fanns det inget behov av en firma inom AIK. Klacken var mindre, polisen sämre, myndigheterna inte lika intresserade och motståndarna framförallt klart svagare i de allra flesta fallen. Det var Black Army mot alla andra. En liten kärntrupp på några hundra supportrar och en bra sammanhållning inom klacken där alla kände alla. Men i början av 1990-talet växte AIK:s supporterskara och det blev helt plötsligt trendigt att gå på fotboll och slåss i AIK & Black Armys namn. Men i och med att klackens storlek växte så minskade också sammanhållningen bland supportrarna. I samma veva så började även Djurgårdens supportrar att organisera sig på allvar och gick från att ha varit Stockholms stora slagpåsar till att börja ta enstaka skalper genom attacker mot ensamma AIK-supportrar och mindre grupper både i samband med matcher som på helgkväller i City.

Det var en av anledningarna till att de mest hårdföra och fanatiska AIK-anhängarna från ett flertal olika kompisgäng och områden i Stockholm (främst City, Tensta, Väsby, Jakobsberg och Täby) gick samman och 1991 bildades "Rötäggers" som bara några månader senare utmynnade i "Firman Boys" (Firman/FB). Efter främst brittiskt manér men även med klara inslag från den sydeuropeiska supporterkulturen slöt sig gruppen samman för att bilda ett elitskikt bland AIK:s supportrar med målsättningen att stödja och försvara AIK:s färger och anseende såväl på hemmaplan som på bortaplan, samt att visa att ingen tar sig några friheter mot någon Gnagare utan att det blir konsekvenser oavsett om det skulle hända i Stockholm eller någon annanstans i landet. Premiärresan blev en bortamatch mot IFK Göteborg på Nya Ullevi den 20 maj 1991. En resa som inramades av våldsamheter mot polis och göteborgare.

Firmans logo, föreställande de fyra svarta siluettfigurerna med baseballträn, är hämtade från Stanley Kubricks mästerverk "A Clockwork Orange" som kom 1971. Filmen i sin tur var baserad på en bok skriven av Anthony Burgess som gavs ut 1962. Ute i Europa används samma logga även av Juventus Ultras gruppering "Drughi".


Den orangea färgen som genom åren har kommit att förknippas med Firman Boys är hämtad från en del Sydeuropeiska länder där det alltid varit populärt att vända ut och in på bomberjackorna i samband med vissa våldsamheter. Den trenden tog det unga FB till Sverige i början av 1990-talet när även bomberjackan hade sin storhetstid och fler än en gång lystes kvällshimmelen upp av det orangea tyget när grabbarna gick till attack. Senare kom också den orangea färgen att användas på diverse olika officiella FB-souvenirer och banderoller.

I början var Firman ett renodlat kompisgäng med några unga AIK-grabbar med inga andra ambitioner än att gå på AIK-matcher och få skoja till det lite ibland. Men ganska snart så ökade våldet och framförallt polis och medias intresse för våran verksamhet. I takt med att polisen sedan fick mer resurser och blev allt skickligare samtidigt som samhällets syn på huliganism ändrades så förändrades också FB:s organisation och engagemang från ett fritidsintresse till en renodlad livsstil.

Vilka är Firman?

Firman Boys har aldrig varit en organisation man blir medlem i på det sätt att det inte finns några medlemskort eller stadgar. Firman är ett brödraskap och något man kvalificerar sig för. Genom att vara lojal mot sina vänner, alltid ställa upp och att aldrig backa för några. Vi är välorganiserade, disciplinerade, alla vet vilka vi är och vad vi står för. Vi är de hårda killarna som fruktas och respekteras. Vi är de dominerande i hela den stora massan och vi anser med vår fullaste övertygelse att fotboll och våld hör ihop. Vi har ett rykte att bevara och vårda och vi satsar alltid på kvalitet framför kvantitet. Våra grabbar är skolade i Firman ett bra tag, vi vet vilka vi är och vad som förväntas av oss, hur vi blir betraktade samt vilket värde vi tillmäts. Vi slåss mot likasinnade och vi betraktar oss som män av heder. Det är vi som är de så kallade extremsupportrarna. Vi finns överallt i Stockholm och inom AIK. Du kan aldrig riktigt veta vem som är FB eller vem som är våran vän. De som inte är med oss, är emot oss tills motsatsen är bevisad. FB pratar inte - vi agerar.

Våra grabbar är idag vuxna män och alfahannar i åldersspannet 20-45 år. Det finns inga kvinnor eller barn i FB. Däremot så finns det alla möjliga och omöjliga andra människor samlade. Det finns allt från grovt kriminella personer till ostraffade höga företagsledare. Det finns allt från personer som tjänar snuskigt mycket pengar till sådana som knappt har mat för dagen. Det finns dom som är uppvuxna i ett höghus i Tensta och det finns dom som är uppväxta i en villa i Djursholm. Det finns nazister och kommunister. Det finns dom som är svarta och dom som är vita, det finns svenskar och invandrare. Det finns dom som är gifta och har fyra barn och det finns dom som inte har någon familj alls. Kort och gott så är det en brokig samling människor från olika bakgrunder. Men, ska vi generalisera något så är den stora majoriteten av våra grabbar vanliga svenska män, uppväxta i några av Stockholms alla olika förorter och, med undantag av fotbollsmatcher, skötsamma samhällsmedborgare levande under ordnade hemförhållanden. Det enda som förenar hela denna samling av människor är dels den stora kärleken till AIK och dels intresset och förmågan att utöva våld i klubbens namn.

Idag, 20 år efter FB:s bildande, är vi sedan länge en väl utvecklad organisation med tentakler på ett flertal olika ställen och positioner i vårt samhälle. FB är att betrakta som en extremt sammansvetsad, välorganiserad och stark gruppering. Denna elitgrupp av AIK-supportrar har sedan decennium tillbaka växt sig samman som Skandinaviens ledande, inflytelserikaste och mest framgångsrika fotbollsfirma någonsin. Det som andra grupperingar har som hobby är sedan länge vårat liv och något som vi skapat. Firman Boys är på riktigt!

"Dessa killar är inte att leka med. De skulle mycket väl kunna skaffa mig en ståplats i Nybroviken..."

Sagt om Firman av en anonym AIK-spelare i Metro, augusti 1998.

Kläderna - stil & klass tack!

Det är få subkulturer om någon som så markant har påverkat och förändrat dels människors vardagliga klädstil men även en hel modeindustri så pass mycket som fotbollshuliganismen har gjort. Casuals blev tidigt ett samlingsbegrepp för dom unga brittiska fotbollssupportrar som klädde sig lite smartare, lite bättre och lite dyrare än den vanliga supportern/människan. Det handlade inte bara om att slåss bra, det handlade också om att klä sig bra och till en början även om att försöka lura polisen genom en diskretare klädstil än de så i ögonfallande "julgransattributen" som klubbhalsduk och matchtröja. Efter mods-, rockers-, skinhead- och punkeran kom både våldsmonopolet och modemedvetenheten i slutet av 1970-talet att tillhöra casuals på de brittiska fotbollsläktarna.

I Sverige så var det uteslutande AIK- och Djurgårdsgrabbar som förde in casualmodet på de svenska fotbollsläktarna. Under 1990-talets början var det förutom bomberjackorna även de klassiska sportmärkenas primetime på Råsunda. Adidas, Nike, Puma, Sergio Tacchini, Fila, Umbro och Reebok för att ju närmare 2000-talet vi kom alltmer glida in på dyrare designermärken som Stone Island, Burberry, Aquascutum, CP Company, Lacoste, Hackett, Pringle, Henri Lloyd, Duffer, Rockport, Paul Smith, One True Saxon med flera. Kombinerat med nästintill obligatoriska vita trainers (svarta under 1990-talet) är det ingen överdrift att säga att det mode som huvudstadens fotbollsgrabbar lanserat kraftigt bidragit till vissa stora klädföretags etablering och framgångar i Sverige.

Även om boxen alltid varit viktigare än kläderna inom våra kretsar så har det länge funnits en medvetenhet bland många av grabbarna vad man sätter på sig inte minst på matchdagar, det har helt klart blivit en del av kulturen. Tidigare var en förutsättning för att kunna hålla sig uppdaterad med det senaste casualmodet en eller flera resor till de brittiska öarna. Idag är det betydligt mer lättillgängligt, på både gott och ont, genom nätshopping via din hemdator eller direktshopping i någon av de mer eller mindre renodlade casualbutiker som växt fram i både Stockholm och Göteborg. Under åren 2007-2010 ägde och drev exempelvis AIK Fotboll AB en egen "casualmecka" i form av modebutiken "The Terrace" mitt i centrala Stockholm där allt från tongivande AIK-grabbar till wannabe-ligister och Svenssons shoppade loss för dyra slantar som gick rätt ner i AIK:s kassakista. Många casualmärken har idag blivit så pass mainstream att de flesta "vanliga" supportrar kommer undan med att bära dem även på matchdagar men vissa märken är inte att rekommendera för "Svenne Banan" att ta på sig ex. en derbydag, då kan Du nämligen också behöva bli tvungen att stå upp för jackan, tröjan eller kepsen. I Stockholm är det sedan över ett decennium tillbaka betydligt säkrare för den gemene fotbollssupportern att ikläda sig sitt lags matchtröja än vissa så kallade casualmärken. Så har det inte alltid varit en gång i tiden.

AIK & Firman

En av de aspekter som gör Firman Boys helt unika såväl ur ett skandinaviskt som ur ett brittiskt perspektiv är det stora inflytande vi har inom vår egen klubb samt det engagemang vi lägger ner på AIK. En fotbollsfirma är i regel specialiserad för att sköta den renodlade verksamheten på gatorna mot andra lags likasinnade supportrar. FB har utöver allt detta med åren även tagit ett allt större ansvar för hela den stora supporterskarans välbefinnande i allmänhet och AIK som klubb i synnerhet. I takt med att klubbens organiserade supporterföreningar tappat allt mer mark och kraft ända sedan Black Armys tillbakagång i mitten/slutet av 1990-talet så tvingades FB ta på sig en roll och ett ansvar som från början ej stod på vår agenda. Sedan över ett decennium tillbaka har såväl formella som informella kontakter mellan AIK:s högsta ledning, styrelseledamöter, spelare, tränare och FB stått på agendan. Klubbföreträdare har för det mesta förstått att dialog är att föredra i deras fall framför konfrontation. Just konfrontation har man annars försökt sig på vid åtminstone tre tillfällen tidigare viket slutat direkt illa för vissa inom klubben.

Firman styrde AIK-klacken på Norra Ståplats under dess glansdagar under 1990-talet. Många tongivande klackledare (capos) var firmakillar och stämningen var alltid hög under den tid som FB mangrant stod på Norra Stå, i första hand vid det nedre samt mellersta hörnet mellan den norra och västra läktaren. En del av de sånger som än idag sjungs från Norra är en gång i tiden lanserade av firmakillar. Numera sitter FB relativt utspritt på alla möjliga läktarsektioner runt om på Råsunda även om den största enskilda gruppen de senaste säsongerna suttit på den övre Östra huvudläktaren, men såväl Östra nedre, Västra, Norra övre samt då Norra stå har FB-folk på plats under matchdagar. Även den Södra familjeläktaren hyser äldre firmagrabbar och deras barn under vissa matcher. FB:s inflytande bland de andra supportrarna och supporterföreningarna är dock oomtvistat högt och mycket styrs än idag från FB, direkt eller indirekt.





Flera av ursprungsmedlemmarna i FB har själva spelat fotboll på elitnivå och vissa har betraktats som mycket lovande. Några har till och med vunnit SM-guld med AIK:s juniorlag. Ända sedan supporterföreningen Black Army i mitten av 1990-talet startade upp den årliga fotbollsturneringen "Årets Råttjävlar" så har Firman Boys och dess undergrupper närmast prenumererat på vinnarbucklan.

Förutom att vi bidrar rent ekonomiskt till klubben genom att gå på matcherna, köpa årskort och souvenirer/kläder så är många av våra grabbar också medlemmar och/eller aktieägare i AIK. FB-folk har i egenskap av egna företagare tidigare sponsrat föreningen samt på andra sätt bidragit med ekonomisk stöttning. Enskilda grabbar har även varit med och delfinansierat spelarköp bland annat till ishockeylaget. Vi har även förmedlat kontakt mellan klubb och potentiella nyförvärv till fotbollslaget. Vi är också av den uppfattningen att vi genom våra aktiviteter och vårt namn lockat många nya supportrar till Råsunda vilket även kan avspeglas i den fantastiska publikutveckling klubben haft, främst sedan i slutet av 1990-talet och framåt.

FB har alltid försökt hålla en viss distans till spelare, tränare, styrelse och andra ledare inom klubben för att ej riskera att bli jäviga i våra bedömningar men det kan ej förnekas att vissa spelare och tränare stått och står Firman Boys nära. Vi har umgåtts och festat (givetvis off season) med spelare och tränare från såväl fotbolls- som ishockeylaget genom åren och A-lagsspelare från AIK har till och med även deltagit under FB:s namn vid sammandrabbningar mot andra lags firmor!

Mer än en firma - En del av klubben

När den så kallade Bosmandomen trädde i kraft 1995 blev det plötsligt spelarnas marknad. Kontraktslösa spelare kunde lämna sina klubbar utan att föreningen fick en endaste krona i ersättning. Mängder av svenska klubbar drabbades hårt av detta då ingen kom undan oavsett om du var en mindre eller en större förening. En svensk klubb har dock hela tiden varit undantagen och den klubben är AIK vilket är smått unikt och något som klubben i mångt och mycket kan tacka Firman Boys för. Vi har genom åren alltid varit väldigt tydliga med att vi ej vill se våra nyckelspelare lämna oss som Bosmanfall. Detta är något vi även påtalat ansikte mot ansikte till vissa berörda spelare vars kontrakt börjat löpa ut. Att spela i AIK är speciellt och vi kräver en viss lojalitet även om spelaren i fråga skulle vara just en inköpt legoknekt. Hösten 2010 lyfte FB frågan om en så kallad "Bosmanpolicy" i klubben sedan en uppmärksammad kontraktsförlängning med en spelare havererat. Spelaren i fråga förklarades som persona non grata (icke önskvärd) i klubben och lämnade AIK efter säsongen som det första unika Bosmanfallet på väldigt länge.

I jakten på en mer professionell klubb, spelare och tränare lanserade FB så kallade kvartssamtal som en del av verksamheten i slutet av 1990-talet. Kvartssamtal, eller rättare sagt kortare informella samtal/möten, ägde rum med såväl klubbens högsta ledning, spelare som tränare på en regelbunden basis. Vissa av träffarna var planerade, många andra helt spontana. Vi vill se AIK vinna både på planen och utanför. Vi har alltid ställt höga krav på oss själva. Nu började vi också på allvar ställa krav på klubben och öppet ifrågasätta den alkoholkultur som under den här tiden omgav delar av spelartruppen. En av de finaste saker man kan få göra här i livet torde vara att få dra på sig den svart-gula AIK-tröjan och springa in på Råsundas gröna gräsmatta. Det är få förunnat att få göra det. Därför ansåg vi det inte vara acceptabelt i en tid när spelarna blev heltidsproffs och lönerna steg kraftigt att de inte levererade resultat på planen samtidigt som de tillbringade småtimmarna ute på olika nattklubbar runt Stureplan. Det är indirekt våra pengar som avlönar truppen och att då behöva bevittna spelarrepresentanter som med en tionde plats i serien är ute och festar mitt under säsong är i våra ögon fullständigt respektlöst gentemot både klubben och alla supportrar. Det har alltid handlat om att välja sina tillfällen och spelare som inte förstått detta har vi blivit tvungna att tillrättavisa, skicka hem i taxibilar och i vissa extrema fall även rekommendera att lämna klubben. Vi ser oss som en del av klubben och som AIK:s verkliga beskyddare och så länge som ledningen själva inte kunnat upprätthålla en intern disciplin och professionellt leverne inom spelartruppen så har vi blivit tvungna att ta på oss även det ansvaret.

Möten med tränare har förekommit ända sedan Stuart Baxter tog över tränarsysslan 1998 och vi vill tro att vi med våran stora fotbolls- och supporterbakgrund ha bidragit till ett gott samtalsklimat mellan ledningen och fansen och vi tror oss även veta att det varit uppskattat i många fall. Det handlar om att ha en dialog och ett samarbete för klubbens bästa och de tränare som förstått detta har blivit både de mest framgångsrika som de mest populära. De få tränare som inte förstått detta har samtliga misslyckats och tvingats lämna klubben i förväg.

-"Fanns det några hot med i bilden"?
-"Nej, men jag hade kvartssamtal med Firman Boys. Det var ett tufft samtal men jag gick därifrån med en behaglig känsla. Båda ville ju AIK:s bästa".

AIK-tränaren Olle Nordin berättar för Aftonbladet om time outen och utbrändheten från AIK säsongen 2002.

"Jag hade ett samtal med tre personer som sade att de representerade Firman efter en match på Råsunda. Det var hårda ord, men jag upplevde inte att de hotade mig. Det fanns en stor frustration eftersom vi spelade dåligt".

AIK-tränaren Peter Larsson till Dagens Nyheter. Larsson avgick dagen efter ett så kallat kvartssamtal med FB i maj 2002.

Säsongen 2004 genomgick AIK Fotboll sin största sportsliga och ekonomiska kris någonsin. Krisen drev klubben ur Allsvenskan och sånär mot en annalkande konkurs. I en tid där en korrumperad fotbollsstyrelse med en inkompetent VD höll klubben i ett järngrepp gick FB till motangrepp och organiserade supporterupproret som skakade klubben i dess grundvallar, förändrade dess nutid men som framförallt räddade dess existens och framtid. Under fyra månader låg klubben i öppet krig med sina egna supportrar vilket kulminerade i ett stort upplopp på Råsunda under ett derby mot Hammarby när fansen försökte storma planen. Samtidigt så radade sverigescenen.com upp avslöjande fakta som fullständigt drog ner brallorna på den sittande AIK-ledningen. Responsen var enorm när hemsidan slog besöksrekord och mailen strömmade in från supportrar. I slutändan ledde detta även till att såväl VD:n, bolagsstyrelsen som fotbollsstyrelsen tvingades avgå och att byggandet av ett nytt AIK kunde ta form. Flera år senare kom fortfarande mail och andra uppskattningar från AIK-supportrar som ville tacka FB för att vi räddade fotbollssektionen från förfall.

I samma veva tvångsnedflyttades också AIK:s anrika ishockeylag till division 1 efter att styrelsen gravt misskött ekonomin och dragit på sig stora skulder. FB uppmanade huvudstyrelsen att avgå vilket också skedde på ännu ett stormigt årsmöte under hösten.

Att det aldrig går att slå sig till ro bevisades dock fyra år senare när den dåvarande AIK-styrelsen och bolagsstyrelsen via en intern smutskastningskampanj redan under sommaren försökte avsätta chefstränaren Rikard Norling. Firman Boys gick tillsammans med sammanslutningen AIK-Alliansen (bestående av de fyra supporterföreningarna Black Army, Sol Invictus, Smokinglirarna och Ultras Nord) till motangrepp och deklarerade att Norling hade samtliga organiserade AIK-grupperingars stöd. Stora supporterprotester tog vid och när klubben trots detta i november månad gick emot fansen och sparkade Norling gungade klubben igen. VD:n och sportchefens avgång krävdes vilket också skedde bara timmar efter Norlings entledigande. Det visade sig även att ledningen misskött ekonomin igen och klubben gått över 15 miljoner kronor back under året.

Tiden och sanningen skulle dock komma i kapp den falska bolagsstyrelsen och när ett nedmonterat guldlag gick kräftgång på planen säsongen 2010 samtidigt som mångmiljonförluster och en misskött arenafråga uppdagades gick Firman Boys till frontalangrepp mot AIK Fotboll AB:s styrelse. Styrelsen svarade med förnekanden, lögner och en krigsförklaring mot klubbens egna supportrar i allmänhet och mot FB i synnerhet. Som om historien inte hade lärt dom någonting! FB ledde det nya supporterupproret och allierade sig med övriga supportergrupper, medlemmar, aktieägare, sponsorer och investerare. Bolagsstyrelsen var dödsdömda och sedan majoritetsägarna i AIK Fotbollsförening (AIK FF) på ett extrainsatt medlemsmöte tre månader senare tvingades avlägga en lojalitetsförklaring för medlemmarna mot bolagsstyrelsen kallades det till en extra bolagsstämma där den korrupta styrelsen i AIK Fotboll AB (AFAB) avsattes. Strax därefter avgick även nomineringskommittén för AIK Fotboll AB. Bokslutet visade på 9,1 miljoner kronor i förlust, en hotad elitlicens och ett nytt i högsta grad verkligt konkurshot över AIK Fotboll.

FB-grabbar har därefter även varit högst delaktiga i det breda kollektiv av engagerade supportrar och medlemmar som arbetet hårt och tagit ett stort ansvar för att bland annat säkerställa att AIK fortsätter vara en medlemsägd förening som också leds av rätt sorts människor med sunda värderingar. Personer som jobbar för AIK:s bästa och inte bara för sina egna personliga intressen. Dessutom som en garanti för att något liknande som hände höstarna 2004, 2008 och 2010 inte ska kunna hända igen. Detta är en del av en längre förändringsprocess som pågått under de senaste åren och som börjat bära frukt på årsmöten och årsstämmor i först AIK FF och nu även i AFAB. FB hade ännu en gång i sista stund räddat klubben i våra hjärtan från dess undergång och förfall. Kräver situationen det så kommer vi att agera igen oavsett vem som får lida. Vi kommer inte att gilla att göra det men vi kommer att agera - i kampen för AIK:s framtida existens finns inga regler eller begränsningar!

"Jag kan fördöma olika handlingar som AIK-fans gör, men jag kan inte stå och säga: 'De är inte riktiga AIK:are'. Det skär i mig när jag säger så. De älskar AIK. Alla gör det, oavsett vilken falang de tillhör. Med ett kort uppehåll har jag jobbat inom AIK sedan 1996. Jag vet hur passionen fungerar. Det ger mig en enorm respekt".

AIK-tränaren Rikard Norling i en intervju med Aftonbladet, september 2007.

Fotboll & politik?

Firman Boys anser inte att fotboll och politik hör ihop. Våra grabbar må ha vilken politisk åskådning de vill men detta är inget som vi någonsin visar på matchdagar. För oss kommer AIK och Firman först och i våran bransch bedöms du inte efter hudfärg eller efter vilket politiskt parti du röstar på utan enbart efter om Du är en bra kille eller inte. Tiden när olika extremistgrupper manifesterade sin propaganda på Råsunda är sedan länge förbi och FB har ända sedan 1990-talets mitt tagit ett stort ansvar för detta genom att ta kontrollen över i första hand Norra Ståplats och deklarera vad som gäller och på 2000-talet även sittplatssektionerna. Vi har slagit ut såväl vänster- som högergrupper från läktarna och AIK har sedan i slutet av 1990-talet inga problem med politisk extremism på läktarna.

Polis och myndigheter

Ända sedan den högsta polisledningen 1991 (inför fotbolls-EM på hemmaplan året därpå) tog beslutet att bilda en särskild Supporterenhet med enda uppgift att arbeta gentemot supporterrelaterat våld så har man successivt fått mer och mer resurser. Idag arbetar sju poliser heltid bara i Stockholm med i första hand fotbollsrelaterad brottslighet och måltavlorna är de olika firmorna med Firman Boys i spetsen. Fokus de senaste åren har även legat på att försöka minska nyrekryteringen till de olika firmorna genom ett ökat fokus på de yngre grupperingarna. Supporterpolisen arbetar såväl proaktivt som operativt med att försöka lagföra så kallade risksupportrar (från början kallades vi för kategori C-supportrar på polisspråk).

Aktiva fotbollssupportrar har alltid behandlats illa av polisen och misstron mot polismyndigheten är grundmurad och stor hos alla supportergrupper med självaktning. Devisen ACAB (All cops are bastards) är mycket påtaglig i våra kretsar. Redan under det tidiga 1990-talet var polisens beteende och provokationer en stor orsak till de massupplopp som rasade utanför Råsunda. Trots att polisen egentligen inte betraktas som firmornas huvudfiende (det är givetvis de andra lagen/firmorna) så har polisen de senaste åren även trappat upp våldet och trakasserierna mot fotbollssupportrar i allmänhet och firmorna i synnerhet. Man har brutalt misshandlat mängder av AIK-supportrar genom åren och skjutit varningsskott mot AIK-grabbar vid minst tre tillfällen. Våldsamma polisattacker med teleskopbatonger och pepparsprej är mer regel än undantag vid så kallade högriskmatcher. Efter flera Råsundaderbyn åren 2007-2010 så försökte polisen dessutom medvetet köra på såväl "vanliga" fotbollssupportrar som så kallade kategori C-supportrar med hjälp av stora polisvaner som i hög hastighet styrdes in i folkmassor med syfte att antingen skada eller döda supportrar. Lägg därtill ett mycket godtyckligt användande av polislagens 13 § och 19 § samt LOB (Lagen om omhändertagande av berusade personer) som i regel berättigar till avlägsningar upp till 20 mil bort, kroppsvisitationer och/eller åtta timmars inlåsning. Polisen avlyssnar dessutom regelbundet risksupportrars telefoner samt att man trakasserar grabbar på deras arbetsplatser och genomför flertalet omotiverade husrannsakningar.

De senaste åren har polisen även lagt ner stora resurser på den alkohol- och festkultur som alltid varit ganska utbredd inom våra supporterkretsar. Många grabbar gillar att festa hårt såväl på uteställen runt Stureplan som i andra delar av Stockholm. Kokain är den i särklass populäraste drogen och Supporterpolisen har i olika intervjuer påstått att så många som "90-95 %" av de äldre firmagrabbarna testat kokain eller amfetamin vid något tillfälle. Sanningshalten i detta låter vi vara osagt. Missbruket i samband med matcher har dock minskat sedan Länskriminalen genomfört ett stort antal riktade insatser just mot narkotikaanvändandet under fotbollsmatcher. Det är idag väldigt vanligt förekommande att supportrar tillfälligt omhändertas i samband med matcher och/eller festkvällar för att tvingas lämna urin- eller blodprov på stationen. I de allra flesta fall är provsvaren negativa (för polisen). En del grabbar tar det annars väldigt lugnt med alkoholen runt matcherna, bland annat för att öka skärpan vid ev. bråk. Polisen har tidigare också rapporterat om att man beslagtagit anabola steroider hos så kallade risksupportrar i Stockholm och misstänker även att mörkertalet är stort.

Firman Boys har alltid tillämpat omerta (tystnad mot staten) och vi samarbetar eller golar under inga omständigheter till polisen. Polisen är vår fiende som vi med all rätt hyser ett stort förakt emot. Vi har rätt att hata polisen! Däremot så gillar vi information vilket ledde till att den dåvarande chefsåklagaren och chefen för Riksenheten mot korruption, Christer Van der Kwast, i början av 2000-talet i en mycket hemlig operation utredde påstådda så kallade polisläckor till FB.

Polisen och myndigheterna har intensifierat arbetet och åtgärderna för att komma till rätta med det svårlösta problemet idrottsrelaterat våld. Med stöd av såväl Sveriges regering, lokala politiker och andra tunga samhällsinstanser så har polisens makt stärkts och lagarna kraftigt skärpts. Trots att fotbollsvåld ej är någon inkomstbringande eller samhällsfarlig verksamhet då det nästan alltid slår mot likasinnade så är tendensen tydlig. Polis och myndigheter betraktar idag firmorna som kriminella grupperingar som ska bekämpas med alla till buds stående metoder. År 2005 lanserades en ny lag som döptes till Tillträdesförbudslagen och som syftade till att klubbarna lättare skulle kunna stänga av supportrar man ej önskade ha på sina arenor och även göra det brottsligt för en avstängd supporter att ta sig in på en fotbollsarena. Lagen fick snabbt smeknamnet "Huliganlagen" och de första att drabbas av den var FB som fick tre grabbar avstängda efter ett läktarbråk i samband med en bortamatch mot Gais. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) jämförde i en regeringsbeställd utredning hösten 2008 fotbollsvåldet och firmorna med den så kallade organiserade brottsligheten. Våren 2009 trädde även en kraftig skärpning av den så kallade Huliganlagen fram i form av lagförslag DS 2008:54 som då blev verklighet. Lagen kan utan tvekan jämföras med lagar i renodlade diktaturstater och innebar en kraftig försämring av rättssäkerheten för fotbolls- och hockeysupportrar som i vissa avseenden blev nästintill rättslösa såväl på läktarna som utanför arenorna. Bland annat kan polisen själva nu med jouråklagares hjälp stänga av så kallade potentiella bråkmakare oavsett om de har dömts för något brott eller ens misstänks för det. Det diskuteras även flera ytterligare skärpningar av lagen, bland annat anmälningsplikt och reseförbud för dömda huliganer. Tanken är att lagen med dessa åtstramningar ska störa, pressa och i slutändan slå ut fotbollsfirmorna efter engelsk förlaga. För våran del är det dock business as usual och så länge vårt engagemang, passion och fanatism är större än deras så kommer vi att överleva.

"AIK-fansen är på gott och ont den mest passionerade grupp människor jag någonsin träffat. Och då har jag ändå spelat i Liverpool".

AIK:s tränare 2003-2004 Richard Money i en intervju med Svenska Fans.

FB & media

Firman Boys är sedan åratal tillbaka inte bara högvilt för poliser och myndigheter utan även för journalister och diverse olika medieetablissemang vilket resulterat i spaltmetrar av svarta rubriker och artiklar. I ett försök att själva profilera organisationen under 1990-talet gjordes ett antal olika medieframträdanden. 1993 omnämndes Firman för första gången i svensk press sedan man valt att medverka i ett längre reportage om supporterföreningen Black Army i magazinet Café. 1998 utkom Per-Olof Sännås bok om "Black Army" där även Firman uttalade sig. 1997 och 1999 medverkade firmagrabbar i två olika intervjuer i tidningen Aftonbladet och 1999 gjorde vi detsamma i TV4-programmet Svart eller Vitt. År 2002 publicerade fotbollsmagasinet Offside det hittills största reportaget om FB som gjorts där vi själva både medverkat och godkänt innehållet. Det reportaget är sedan dess FB:s senaste officiella medieframträdande. För att läsa hela reportaget klicka [här].

Sedan dess bedriver hela AIK:s ligistorganisation en så kallad silenzio stampa (tystnad mot pressen) men så gott som varje vecka så får vi ändå förfrågningar från diverse olika journalister, tidningar, forskare och andra intressenter att medverka i intervjuer, reportage eller program. Vi tackar nej till allt vilket leder till att mystiken och nyfikenheten ökar och därmed även det så kallade allmänintresset. Flera företrädare för journalistkåren har utrett möjligheterna att försöka infiltrera FB men har av uppenbara orsaker ej gått vidare med planerna. TV3 programmet Insider gjorde under hösten 2007 en "granskning" av Firman Boys där man misslyckades med att infiltrera organisationen trots hjälp av dolda kameror och mikrofoner. Istället valde man att hänga ut elva st AIK-supportrar, varav flera helt ostraffade, med namn, bild och arbetsplats som "kriminella" och "huliganer". Smutskastningen och lögnerna i programmet som iscensattes av Strix Television och dess VD tillika programledare Robert Aschberg slog nytt tittarrekord och beräknas ha lockat 475 000 svenskar till TV-apparaterna. Efter det har även TV3 och Strixprogrammet Efterlyst och dess programledare Hasse Aro hängt ut flera AIK-grabbar på bild.

FB har varit ledande och först med det mesta inom svensk firmakultur och när Internet slog igenom över hela världen i mitten/slutet av 1990-talet så var det därför helt naturligt att landets första fotbollsfirma att skaffa sig en egen hemsida hette Firman Boys. Redan 1996 startades "Firman Boys" upp men hemsidan las ner bara några månader senare efter kraftiga påtryckningar från polis och AIK. År 2000 startades hemsidan "Firman Boys" upp på nytt och två år senare bytte sidan namn till "Sverigescenen". Ända sedan dess har FB styrt all sin egen officiella information och korrespondens via adressen sverigescenen.com. Sidan har som mest haft ca 200 000 besökare per månad och betraktas idag som en maktfaktor såväl inom AIK som inom svensk supporterkultur. Sidan har rönt stor uppmärksamhet hos såväl polismyndigheten som den svenska säkerhetspolisen (SÄPO) och försvarsmakten (FMV/FOI). Sidan är helt fristående och tar trots många intressenter ej emot annonspengar eller andra inkomster just med tanke på att vi vill stå helt fria i alla frågor. Sverigescenens Forum är lösenordsskyddat och endast öppet för fotbollsgrabbar från de största skandinaviska ligorna samt vissa till oss rekommenderade personer. Forumet har idag ca 1000 registrerade användare.

-"Favoritsajt på Internet"?
-"sverigescenen.com".

Före detta AIK-spelaren Bernt Ljung till IK Brages hemsida i en tränarintervju inför säsongen 2004.

I Storbritannien är så kallade hooligan books sedan länge en realitet där varje firma, liten som stor, har minst en kille som skrivit om sina upplevelser som "huligan" genom åren. I Sverige gavs 2005 den första riktiga huliganboken ut av en AIK-grabb och firmakille med pseudonymnamnet "Johan Höglund". "En av grabbarna" hette boken som rönte stor uppmärksamhet och blev en stor försäljningssuccé, inte bara i supporterkretsar utan även bland allmänheten. Det har även funnits planer på en svensk filmsatsning med En av grabbarna som förlaga.

Babyfirmorna

I början av 2000-talet växte ett nytt fenomen fram i Sverige som till viss del skulle förändra ligistscenen och samtidigt också innebära ett kvantitetsmässigt uppsving för hela branschen som ingen sett maken till sedan den senaste "trendbommen" i början av 1990-talet: En babyscen med så kallade yngre ligor.

För AIK:s del så bildades efter våran rekommendation och godkännande "Young Boys" (YB) år 2000. YB fick en skola och utbildning av fotbollsligismens verkliga experter men fick de första åren stå helt på egna ben där det hela tiden handlade om att visa framfötterna på alla sätt och vis. Ett stort AIK-engagemang och lojalitet mot sina vänner var vad det handlade om. De som inte höll måttet rensades obönhörligen ut från gemenskapen. Till en början var inte tanken att YB en dag skulle kunna bli en del av det riktiga FB utan de betraktades som ett eget yngre kompisgäng som lydde under FB:s lagar och regler men som skulle skriva sin egen historia. Efter några säsonger utkristalliserades dock den idag ganska så vedertagna idén med yngre grabbar som via sina prestationer successivt skulle kunna flyttas upp till FB. YB var helt enkelt för bra för att hållas tillbaka, det gagnade vare sig AIK eller våran verksamhet där nu allt äldre grabbar förväntades ta samma stora ansvar som de tidigare gjort, trots en mer ansträngande social situation med familj och arbete. YB kom in i helt rätt läge och innebar också en nytändning för FB:s äldre generation. Idag är Young Boys sedan länge ej existerande som gruppering utan dess gamla grabbar är istället att betrakta som både fullvärdiga som viktiga medlemmar inom den stora organisationen Firman Boys.

Några år efter YB kom nästa yngre kull fram. Baby Boys (BB) blev nästa generation unga AIK-grabbar att försöka bevisa sin lojalitet och sitt engagemang med förhoppningen att en dag tillhöra FB. Några säsonger senare var detta en realitet och Firman Boys blev starkare än någonsin!

På den yngre scenen finns idag endast en av FB sanktionerad och yngre AIK-gruppering som slåss och representerar i klubbens namn. "AIK:s Yngsta" har de senaste åren gjort rent hus på baby scenen och flera av dess grabbar har successivt redan flyttats upp till FB. Trots det har "AIK:s Yngsta" fortsatt nyrekrytera och utvecklas som företeelse och en inte alltför vågad gissning är att dess nuvarande bästa grabbar snart är med på den stora arenan i FB:s namn.

Våldet

Älskar man verkligen någonting, då är man också beredd att slåss för det. Vi älskar AIK - vi slåss för AIK. Våra grabbar offrar sin egen hälsa och tar en mängd andra stora risker för AIK:s välbefinnande. Det handlar även om att kunna bemästra sin rädsla i oerhört pressade situationer, att hålla sig både psykiskt och fysiskt stark. Att kunna ta en smäll och ge två tillbaka. Våldet och adrenalinkickarna är till för grabbarna. Användandet av vapen i olika supporterdrabbningar har dock minskat drastiskt ända sedan 2000-talets början. Bråken i sig har istället blivit tuffare vilket ställer större krav på deltagarna. Många firmagrabbar i AIK tränar idag olika former av kampsporter, några tävlar och en har till och med vunnit ett svenskt mästerskap inom sin sport. Vi anser oss dock ha en god moral och följer även vissa hederskodex. Den vanlige fredlige fotbollsåskådaren har inget att frukta så länge han kan sköta sig.

Genom historien har Firman Boys varit inblandade i ett närmast oräkneligt antal både större och mindre sammandrabbningar såväl i Sverige som ute i Europa. Det finns ingen Skandinavisk fotbollsfirma som har rönt ett sådant internationellt erkännande och respekt som Firman. FB:s väpnade gren är att betrakta som fotbollssveriges i särklass tuffaste, våldsammaste och mest välorganiserade. Vissa bråk, slagsmål och andra händelser har blivit rejält uppmärksammade av både polis och media. Här är ett litet axplock av dessa:

Juni 1992: Firmagrabbar från AIK är ledande i den svenska ligistmobb som under Europamästerskapen på hemmaplan tar sig an världens mest kända och ökända huliganer - engelsmännen. Det blir slagsmål och upplopp vid de så kallade öltälten på Gärdet, längs Stockholms gator och utanför Råsunda när engelsmännen stöter på hård patrull från den svenska ligisteliten.

September 1992: Firman reser till Danmark för AIK:s Cupvinnarcupmatch mot AGF Århus och detta blir inledningen på en två dagar lång våldsorgie. En buss med 43 stökiga grabbar får punktering vid Borgs kyrka strax utanför Norrköping och ett K-märkt församlingshem bränns ner till grunden. Tre grabbar döms senare till fängelse för mordbrand. I Århus slåss grabbarna öppet mot danskar, beväpnade B/Z aktivister och polisen. Många gripna AIK:are och många skadade danskar.

September 1993: AIK deltar för första gången i kvalet till Europacupen för mästarlag. Bortamatchen mot tjeckiska Sparta Prag blev en riktigt stökig tillställning med regelrätta upplopp och slagsmål mellan firmakillar och Spartaskinheads. Flera hundra polismän kämpar för att hålla supportrarna ifrån varandra efter matchen.

Juli 1994: Direkt efter Sveriges TV-match mot Saudiarabien i VM i USA blir Djurgårdens dåvarande ligistfirma "Järngänget" fullkomligt massakrerade på Restaurang Söderport vid Liljeholmsbron. Firman stormade in och blodet satt länge kvar i väggarna efter denna händelse. Två Djurgårdare fördes skadade till sjukhus och en AIK:are greps efter att ha blivit utpekad och sedermera nergolad av en av Dif-grabbarna.

December 1995: Största poliskommenderingen någonsin i Sverige under en ishockeymatch och stort upplopp i Globen mitt under derbyt Djurgården-AIK. Detta sedan ett 20-tal kravallpoliser klivit rakt in på AIK läktaren och slagit en AIK-supporter medvetslös. Firman slår och jagar ut poliserna från läktaren med kravaller som följd inne i Globens innandömen. Senare under kvällen boxas ett 15-tal firmagrabbar mot närmare 200 Djurgårdssupportrar på en tunnelbaneperrong vid T-Centralen i ett närmast heroiskt slag som inte upphörde förrän polisen bröt upp det hela. FB leder senare en massiv AIK-mobb i storleksordningen 4-500 man som dammsuger innerstans krogar på jakt efter Djurgårdsgrabbar.

Mars 1997: I samband med AIK:s bortamatch i Cupvinnarcupen mot det spanska storlaget FC Barcelona brakar det åt det grövsta i den så kallade "OS-byn" där FB drabbar samman mot inhemska grabbar med ett massivt våld som följd.

April 1997: Landets samtliga 32 elitdomare hotas inför den allsvenska säsongsstarten via personliga brev till sina hemadresser där de anklagas för att ha missgynnat AIK i åratal. En undergruppering som kallar sig ATS (AIK Terror Stockholm) tar på sig ansvaret för detta, liksom hoten mot före detta AIK-spelaren Jesper Jansson och två sportjournalister. Polisen misstänker Firman Boys.

September 1997: Firman drabbar samman med Djurgårdens DFG efter hockeyderbyt lagen emellan. Utanför Restaurang Junkyard vid S:t Eriksplan flyr gårdarna fältet i panik. En Djurgårdare förs svårt skadad till sjukhus. Två AIK:are grips efter att ha blivit utpekade av två nya Dif-golare.

Oktober 1997: AIK åker ur Cupvinnarcupen efter en pinsamt dålig insats borta mot slovenska NK Primorje. Firman Boys är upprörda och tar emot laget med tränaren Erik Hamrén i spetsen på Arlanda Flygplats. Stort rabalder i kvällspressen. Tränare Hamrén sparkas några veckor senare från klubben.

December 1997: För första gången någonsin i Sverige så användes mobiltelefoner för att styra upp ett möte mellan olika supportergrupper. Inför hockeyderbyt AIK-Djurgården drabbade Firman Boys samman mot DFG utanför Restaurang Läckerbiten på Söder. DFG blir sönderslagna i en av 90-talets värsta holmgångar och en Dif-supporter förs medvetslös till sjukhus efter att ha försökt använda en avbruten ishockeyklubba som vapen mot AIK-grabbarna.

April 1998: Under en fest i Black Armys dåvarande lokal vid S:t Eriksplan avlossas ett flertal skott från ett automatvapen. Polisen misstänker Firman Boys.

Maj 1998: AIK:s ledning har tidigare startat krig mot klubbens egna supportrar med Firman i spetsen. Kriget kulminerar och avslutas med att AIK:s säkerhetschef Michael Hedström får en brevbomb skickad till sig via AIK:s kansli i Solna. Polisen desarmerar bomben och misstänker Firman Boys för mordförsök. Tystnaden är total och ingen kan ställas inför rätta för dådet. Hedström lämnar AIK och relationerna mellan klubben och fansen förbättras.

September 1998: Firman stormar IFK Göteborgs Wisemen på Restaurang Charles Dickens på Södermalm, två timmar efter det allsvenska mötet på Råsunda. Blåvitts topgrabbar flyr i panik in i köket på restaurangen för att ta skydd. Tre göteborgare till sjukhus.

Oktober 1998: Den ansedda engelska dagstidningen Daily Mail ägnar en helsida åt Firman Boys. Där pekas AIK ut som den farligaste klubben i Europa att spela eller arbeta för. För att läsa hela artikeln klicka [här].

Januari 1999: Firmagrabbar går bärsärkagång på Vasa Bar & Matsal vid Odenplan där ett ungdomsgäng kommer i kläm och gästerna flyr genom att hoppa ut genom fönstrena. Detta efter hockeymatchen AIK-Björklöven på Hovet. Första polispatrullen som anländer till platsen blir av med sina batonger och utjagade från krogen av AIK-grabbarna. Fem minuter senare stormar inte mindre än 14 polispatruller in på den nu ganska så blodiga restaurangen.

Augusti 1999: Champions Laegue-kval hemma mot grekiska AEK Athen. Innan avspark hälsar Firman Boys AIK-spelarna välkomna med det mäktigaste bengalhav som landet någonsin skådat. Under pausvilan drabbar firmagrabbar samman med polisen sedan de slitit ner en av FB:s banderoller från staketet och därefter klivit in på läktaren. Poliserna tvingas retirera från läktarsektionen och en polisman avlossar då ett varningsskott med sitt tjänstevapen mitt inne på Norra Ståplats. Ett skott som gav eko i hela fotbollseuropa.

September 1999: Inför AIK:s bortamatch mot Arsenal i Champions League varnar ett flertal engelska tidningar för Firman Boys, som i ett antal artiklar beskrivs som "Europas värsta fans". FB reser till London med full styrka.

Maj 2000: Efter cupfinalen mot Örgryte som spelades på Stockholms Stadion brakar det loss mellan Firman och Djurgårdens ligister igen. Den här gången blev Norra Bantorget skådeplatsen. Trots att DFG kvällen till ära valt att beväpna sig med knivar fick de till slut ge sig och lägga benen på ryggen i ett i AIK-kretsar legendariskt slag. En knivhuggen AIK:are och en gårdare kvar medvetslös på gatan.

Augusti 2000: 130 Djurgårdssupportrar med DFG i spetsen hade hyrt M/S Tranan för att med färjan ta sig till en bortamatch i Enköping. Tidigt på morgonen väntade en överraskning då firmagrabbar från AIK positionerat ut sig på Västerbron 26 meter över havet samt på dess bjälkar. Där försökte grabbarna pricka båten med glasflaskor, filmjölk, rutten frukt samt med två stordunkar med orange målarfärg i. En av dunkarna träffade båtens reling. Polisen klassade det hela som mordförsök och DFG har inte åkt båt till seriematcherna sedan dess.

Maj 2001: Ännu en stor framgång för AIK:s kategori-C grabbar inträffade under Valborgsmässohelgen när alla de fyra stora ligorna samtidigt var ute i stora nummer i huvudstaden. Wisemen var uppe för IFK Göteborgs match mot Hammarby och samtidigt som man drabbade samman med Bajen i Kungsträdgården så stormade AIK:s ligister DFG på Allemans Bar & Matsal på Malmskillnadsgatan där Djurgårdarna bokstavligt talat slogs in på puben igen i en styrkedemonstration alá FB.

April 2002: Derbyt mellan Djurgården och AIK urartade sedan DFG attackerat en julgranspub med vanliga Gnagare i Solna innan matchen. FB mötte upp gårdarna som fick backa i höjd med Caffrey´s . I samband med detta åkte en av Djurgårdsgrabbarna på stryk vilket slutade med att han golade ner en firmakille vilken dömdes till ett fängelsestraff för detta. Under matchen slänger AIK-grabbar in en militär tårgasgranat i Djurgårdsklacken och panik utbryter.

Juli 2002: Svensk fotboll drabbades av sitt första dödsfall någonsin i samband med ett supporterbråk. En 26-årig anhängare till IFK Göteborg avled under oklara omständigheter i samband med ett bråk mellan AIK- och Blåvittligister i Högalidsparken i Stockholm. Under bråket flydde göteborgarna springande från platsen med AIK:arna efter sig. Kvar på marken låg då den 26-årige mannen som fyra dagar senare avled på Karolinska sjukhuset. En gigantisk polisutredning tog fart och ett hundratal AIK-grabbar togs in till förhör, husrannsakningar genomfördes och personer häktades men ingen har kunnat bindas till något eventuellt brott och utredningen är nu nedlagd. Åklagaren förklarar det hela med att "ingen vill prata".

Mars 2003: Den brittiske bästsäljarförfattaren Dougie Brimson pekar i sin bok "Eurotrashed" ut "AIK Stockholms Firman Boys as one of the European footballs most notorious hooligan groups".

April 2003: Minst 15 personer misshandlades sedan Firman intagit Sundsvall kvällen före AIK:s allsvenska match mot Giffarna. All tillgänglig polispersonal kallades in och polisen stormade en nattklubb som stängdes sedan grabbarna gått bärsärkagång. En dörrvakt knivhöggs och 18 AIK-supportrar greps.

April 2003: FB attackerade Bajens grabbar på Restaurang Charles Dickens på Södermalm som slogs i bitar när Bajarna i panik försökte fly från Gnagarna inte bara en gång utan två. Bord och stolar låg som vedträn i lokalen när polisen anlände.

Juni 2003: Flera hundra fotbollsligister från Firman och DFG drabbade samman vid Parkvägen i Solna i ett stort slag som pågick i närmare fyra minuter innan polisen tillfälligt kunde stoppa det hela. Bråken fortsatte sedan på andra platser i Solna och minst tio supportrar fördes till sjukhus liksom två poliser. Efter matchen drabbade AIK-grabbar samman med polis i Vasastan där en polis fick näsbenet avslaget medan en annan sköt varningsskott för att skingra AIK-mobben.

Oktober 2004: Våldsamma sammanstötningar när Firman Boys drabbade samman med KGB och polis såväl innan som under ödesderbyt mot Hammarby där AIK riskerade att åka ur Allsvenskan vid en ev. förlust. Innan matchen slogs fansen med varandra och polis i Sundbyberg. En polis och flera supportrar skadades. Under derbyt tog FB över den Norra ståplatsläktaren och försökte storma planen när Hammarby gjorde 1-0. Matchen avbröts i närmare 45 minuter medan upploppen rasade och ett 60-tal poliser slogs mot fansen från innerplanen. Utanför Råsunda hittades brandbomber nergrävde. Svensk press rasade dagen efter och landets största tidning förkunnade att "fotbollen var död". AIK dömdes av Svenska Fotbollförbundet till böter och spel inför tomma läktare. I en tingsrättsrättegång nästan 3 ½ år senare dömdes 24 AIK-supportrar som skyldiga till våldsamt upplopp.


Juni 2005: En av svensk fotbollsligism tyngsta och mest uppmärksammade händelser någonsin. Ett 30-tal firmakillar från AIK gick minuterna före avspark i matchen mot Gais på Gamla Ullevi i Göteborg till attack mot Gais-klacken och dess ligistgäng på ena långsidan av arenan. Det hela kom att beskrivas som en "våldtäkt" när Firman Boys inför rullande TV-kameror under flera minuters tid drev Gaisarna bakåt på sin egen ståplatsläktare ända tills polisen klev in på sektionen. I Tingsrätten dömdes sex st AIK-grabbar för misshandel och försök till misshandel till fängelsestraff - det var det värt!




November 2005: Firman och KGB drabbar samman mitt under ishockeymatchen AIK-Hammarby på Hovet. AIK-grabbar attackerar bajarna på läktaren och slagsmål bryter ut innan polis och ordningsvakter kan återställa ordningen. I slutet av matchen vräker AIK-supportrar ner glas och flaskor mot Bajarna från baren på ena kortsidan. Efter matchen drabbar firmorna samman på Södermalm där KGB får springa inte bara en utan två gånger när Firman Boys gick till ny attack.

Februari 2006: Under två dagar skedde nya sammandrabbningar mellan AIK:s Firman Boys och Hammarbys KGB. AIK-grabbar attackerade Bajenligister på dess stampub i samband med ett ishockeyderby. Senare under natten svarade KGB för ett övertramp när man slog sönder en tom och stängd restaurang ägd av en FB-kille. Det ledde till en förbestämd uppgörelse dagen därpå vid Globentorget där Firman Boys fullständigt rusade över KGB som flydde platsen och lämnade kvar åtta kamrater på marken.

Oktober 2006: I samband med ishockeyderbyt AIK-Hammarby stormade firmagrabbar först in på Gröne Jägaren på Södermalm där KGB förskansat sig. Bråket fortsatte sedan ute på gatan där Bajen springande fick fly från sin egen pub och stadsdel.

Mars 2007: Matcherna mellan AIK och Djurgården brukar beskrivas som norra Europas största hatderbyn och det är uppenbart att 116 år av ständig rivalitet satt sina spår även hos fansen. Stockholm skakades denna dag av flera våldsamma sammandrabbningar mellan de två rivaliserande huvudstadsfirmorna Firman Boys och DFG. Polisen lyckades förhindra ett stort slag i Rålambshovsparken mellan ca: 270 fotbollsligister från de båda ligorna men senare på kvällen kunde man inget göra när ett 60-tal FB och lika många DFG möttes utanför Råsundas norra läktare i ett våldsamt slagsmål där DFG fick backa. Under nästan en timmes tid är det oroligt i Solna när fans slåss öppet med varandra och med polis. Minst ett 20-tal supportrar skadades under kvällens bråk varav en från varje läger allvarligt.

Oktober 2007: AIK-grabbar drabbade samman med polis efter Uefa cup-matchen mot israeliska Hapoel Tel-Aviv. En polis avlossar ett varningsskott utanför Råsunda sedan de blivit tvungna att backa för arga och aggressiva AIK-ligister.

Maj 2009: Polisen stormade Råsundas östra sittplatsläktare sedan AIK-grabbar drabbat samman med Hammarby-klacken i hörnet östra-södra. Föremålen haglade mellan läktarsektionerna och bengaliska eldar slängdes fram och tillbaka.

November 2009: FB reste till Göteborg med full styrka för den avgörande matchen om SM-guldet i det som kallades Sveriges största högriskmatch någonsin. Över 600 utkommenderade poliser kämpade för att hålla fansen ifrån varandra när AIK säkrade klubbens elfte SM-tecken och tusentals AIK-fans invaderade Gamla Ullevis gräsmatta. AIK-grabbar slogs öppet med göteborgsligister på läktarna och i gångarna där Blåvitt fick backa. Utanför arenan smällde det oavbrutet med FB i förarsätet på väg till Centralstationen.

November 2009: Den fantastiska november månaden med SM-guld och cupguld nådde sin kulmen när Firman Boys reste till Skövde för ett uppgjort möte med IFK Göteborgs Wisemen. 153 AIK-grabbar och hjältar slog sönder WM på 45 sekunder i en av de största och viktigaste segrarna i FB:s ärofyllda historia.

Juni 2010: En längre tids infekterad stämning mellan FB och Hammarbys KGB fick sin upplösning under ett uppgjort möte i Gnesta där en till en början numerärt underlägsen AIK-mobb krossade KGB på 43 sekunder.

Augusti 2010: En av svensk fotbolls största "skandalmatcher" någonsin utspelade sig på Råsunda mellan AIK och bulgariska Levski Sofia i kvalet till Europa League. AIK-supportrar gick efter matchen till attack mot Levski-fansen, spelarbussen och UEFA:s utsända kontrollanter. Polisen attackerades med stenar och andra föremål och tvingades fly. Polisen tömde sedan hela länet på all tillgänglig personal och slog en järnring runt Råsunda samtidigt som man eskorterade de bulgariska spelarna och supportrarna till Arlanda Flygplats och ut ur landet.

September 2010: AIK:s Firman Boys tog en Grand Slam sedan man på mindre än ett års tid mosat samtliga de tre andra stora firmorna i uppgjorda möten. I Arboga slogs Djurgårdens DFG sönder och samman av otroliga 257 AIK-grabbar i det största svenska slaget någonsin. DFG stog i 50 sekunder innan såväl de som hela den svenska scenen föll under FB:s fötter.

December 2010: I det som beskrevs som något som "saknar motstycke inom svensk ishockey" skakades hockeyderbyt mellan AIK och Djurgården av omfattande läktarbråk. Detta sedan ordningsvakter stormat in med dragna batonger på AIK-läktaren och sedan fått undsättas av inrusande poliser. FB med undergrupper slog först ut vakterna från läktarsektionen och sedan även polisen i de mäktiga scener som utspelades inför öppen ridå. Matchen fick avbrytas vid flera tillfällen sedan supportergrupper gjort rusningar mot varandra runt Globens läktarsektioner.

Verksamheten idag

Firman Boys anno 2011 är en starkare organisation än någonsin. Vi är mångfacetterade och verkar inom en rad olika områden såväl inom AIK som utanför klubben. Vi har en kvalitet på våra grabbar som är av hög Europaklass och vi har numera även en kvantitet som vi aldrig förut varit i närheten av. FB har alltid haft ett rykte om sig att vara välorganiserade och sammansvetsade. Idag är det en större sanning än någonsin. Många utomstående, oavsett om det är poliser, journalister, motståndarsupportrar eller andra AIK-anhängare, tror sig hela tiden veta så mycket om vår verksamhet och hur vår organisation är uppbyggd men i själva verket så vet dom inte mycket mer än vad de läst i tidningen eller hört ryktesvägen. Vi vet vilka vi själva är - det räcker bra så. Av diverse naturliga orsaker så tänker vi inte heller här på nätet avslöja saker om vår verksamhet eller våra ambitioner som inte är till gagn för oss själva. Vilka våra planer eller förehavanden än må vara eller vad vi har för målsättning med vår verksamhet så är det ingen utomstående som har med det att göra.

FB betraktas idag inte bara som en stor maktfaktor inom AIK:s breda supporterled utan även inom klubben. Vi har genom åren byggt upp ett stort förtroendekapital inom föreningen och har ett mycket starkt stöd bland de aktiva AIK-fansen. De som en gång i tiden var med och startade Firman är idag vuxna män med ett i många fall brett kontaktnät både inom samhället i stort som inom Stockholms så kallade undre värld. Vi går inte i någons ledband men våra grabbar känner mycket folk från många olika miljöer och grupperingar vilket vi värdesätter och ser som en styrka. Vi konkurrerar inte med andra lagliga företag och/eller kriminella nätverk då FB:s verksamhet enbart syftar till att stödja AIK och ej att tjäna några pengar på vårt engagemang.

Firman Boys fyller i år 20 år som organisation och fotbollsfirma. Det har varit en fantastisk tid och det handlar om en framgångssaga som inte verkar ha något slut och så länge som AIK existerar kommer FB finnas kvar. Det handlar om AIK. Det har det alltid gjort. Vi är inte Djurgårn, Bajen eller Göteborg - vi är AIK och vi har inga vänner där ute. Det handlar om stor kärlek och det handlar om rent hat.

Såväl spelare, tränare som styrelseledamöter är i regel enbart verksamma inom klubben under en begränsad tid. Sedan går dom i de allra flesta fallen vidare till nya klubbar, arbetsgivare eller uppdrag. Vi supportrar är dock i klubben tills döden skiljer oss åt. Det är heller ingen hemlighet att AIK enbart vunnit tre SM-guld i fotboll de senaste 73 åren. Naturligtvis ett katastrofalt facit för landets största klubb men också ett tydligt tecken på att en förening aldrig är bättre än dess högsta ledning. När den ledningen sedan också börjar sälja ut klubbens verkliga själ och ideal då är det dags för Firman Boys att agera - igår, idag, imorgon, för alltid. FB lanserade i mitten på 1990-talet epitetet "det är vi som är AIK". I tider med ständiga attacker, hot och smutskastningar mot läktarfolket och supporterkulturen från våran egen klubb, förbund, media, polis och politiker så är de orden nog så viktiga än idag.

FB är en garanti för den äkta och genuina fotbollskulturen. En kultur där fotbollen, grabbarna och folket kommer i första hand. Vi är en motvikt till den moderna fotbollen där starka ekonomiska intressen allt mer tar över och försöker förvandla något som vi anser är värt att dö för till en kringresande cirkus där allt bara handlar om underhållning och pengar. Till skillnad från en del av de ny-gnagare och supporterjournalister som verkar ha sitt supporterskap som arbete så är vi ej till salu. Vårt engagemang och vår passion går ej att köpa oavsett hur mycket vissa än må erbjuda oss. Vi hycklar aldrig och vi sover inte med fienden. Vi är förvisso inga konservativa idealister som håller fast i en svunnen tid men vi råkar uppskatta och försöker även upprätthålla vissa av fotbollens grundläggande värden och ideal och vi anser med vår fulla övertygelse att våran klubb, historia och framtid ej är till salu. Varför? För att det är vi som är AIK!

FIRMAN BOYS