2013-12-24

God jul era förlorare!

Idag är dagen då förvirrade Hammarbysupportrar hyllar den gamla Hammarby- och AIK-spelaren Lennart ”Nacka” Skoglund på det som skulle varit hans 84:e födelsedag om han fortfarande varit i livet. ”Nacka” sålde sig till AIK 1949 för en kostym, en kappa till morsan, en matta och 1000 kr. ”Nacka” fick under sin AIK-sejour göra allsvensk debut, vinna en titel, åka på utlandsturné och fick sådana starka känslor för klubben att han elva år senare återvände till Gnaget för att delta i en vänskapsmatch mot internationellt motstånd på Råsunda. ”Nacka” avled 1975, alkoholiserad och mycket bitter på Bajen, 45 år gammal.

Tittar vi vidare på några andra så kallade Bajen ”hjältar” så framträder snart ett tydligt mönster – hjälteglorian de alla fått av Bajens fans är en bluff och visar hur Hammarby IF är en klubb som helt saknar trovärdiga ikoner och hjältar.

Redan 15 år före ”Nackas” ankomst till AIK så svek en annan gammal hyllad Bajenhjälte söderbröderna för storklubben AIK. Landslagsmålvakten Sven ”Svenne Berka” Bergqvist lämnade den lilla kvartersklubben för att värma bänken på Stadion och Råsunda. Profilen Michael Andersson svek Bajen 1986 när han lämnade för dåtidens gigant inom svensk fotboll – IFK Göteborg. Andersson hann även med en tränarsejour i Djurgår´n. En annan uttalad Bajen profil Hans Eskilsson spelade allsvenskt för AIK i början av 1990-talet. Den på söder så avgudade Kennedy Bakircioglü lämnade Bajen som en riktig Bosmanhora efter säsongen 2003 innan han återvände som en ännu större ikon(!) nio år senare. Ingen Bajare har väl heller glömt ”super-bajaren” Sebastian Eguren som inför säsongen 2010 orsakade massdepression i slitna söderortslägenheter genom att skriva på för AIK.

Där Bajen – har ni era så kallade hjältar och ikoner. God jul era förlorare!

Och till alla gårdare som nu rättmätigt garvar åt Bajen: Bo ”Super-Bo” Andersson fick sitt smeknamn under sin AIK sejour 1990-91 där han gjorde sig känd som supportrarnas man och gärna klättrade på kravallstaketen för att fira sina mål. Sågs senast i AIK-tröja på Råsunda år 2012 i samband med den sista allsvenska matchen där. Difs nuvarande lagkapten Andreas Johansson gjorde en säsong i den svart-gula tröjan men platsade ej i AIK utan skeppades iväg till dåvarande Superettanklubben Djurgårdens IF. Stefan Rehn har förutom rakade ben även ikonstatus i Djurgården…och i IFK Göteborg som han valde framför Dif när han skulle hem från sin utlandssejour 1990. Senare även tränare i Djurgården…och i IFK Göteborg.

Och när vi ändå håller på: Blåvitt! Ni vet att Glenn Hysén har spelat i Gais va? Och Tobias Hysén i Djurgår´n?

Tack och lov e jag Gnagare!

sverigescenen.com