2000-10-09

AVGÅ ALLA!

Fyra omgångar återstår av årets allsvenska men säsongen är över. Spelarna har varit skitdåliga, ledarinsatserna inte mycket bättre och styrelsen handlingsförlamad. Vad fan är det frågan om??? Bortskämda småsinta spelare som skämt ut vårat stolta AIK säsongen igenom. Överbetalda jävla divor som inte är värda att få dra på sig den svarta AIK-tröjan. Ni har dragit vanära över klubben i år. Nu generaliserar vi - vi vet. Men dom FÅ undantagen som funnits under säsongen kommer att få sitt erkännande längre ned i texten. Men nu är fotboll ett lagspel och med hela lagets pinsamma säsong känns det fel att hänga ut någon enskild individ då hela laget svikit fansen under året.

22 omgångar spelade. Sex förluster!!! Varav tre på hemmaplan. Råsunda - motståndarnas skräckarena nr 1 har blivit ett lallande jävla Söderstadion dit motståndarna kommer och hämtar trepoängare hur som helst. Och till skillnad mot Bajens mysiga "landskampsstämning" så beror det i AIK:s fall inte på publiken. Lägg också till ytterligare en förlust hemma mot ett danskt sopgäng i UEFA-cupen och det pinsamma uttåget ur Europa samt förlusten i den första cupfinalen hemma (förvisso på Stadion men ändå "hemma") mot Örgryte så framgår säsongen som den, till förutsättningarna, största fiaskosäsongen på år och dar.

AIK publiken har gjort sitt. Över 15 000 åskådare i snitt! En mycket bra stämning på matcherna säsongen igenom. Till och med på vanliga snedmatcher har klacken hållit i gång bra och gett laget ett stöd dom inte gjort sig förtjänta av. För oss som suttit på Östra vissa matcher understryks ytterligare vilket bra stöd AIK verkligen haft i år. Att sen AIK styrelsen och polisen gör allt för att jävlas med fansen med sina patetiska avstängningar, banderollförbud och bengaltjafsande kan inte ta ifrån fansen den verbala sångstyrka som svept över Råsunda i år. Lojala anhängare, många med säsongsbiljetter, som lagt ner åtskilliga tusenlappar på att följa laget landet över och ut i Europa har bara fått skit tillbaka av ett gäng överbetalda fotbollshoror utan tillstymmelse till klubbkänsla. AIK är inte värda sin publik. Med det spel som har presterats i år är AIK värda 587 åskådare på Ruddalen. Inte 34 000 på Råsunda.

Vi har värvat ihop ett storlag för att bli Sveriges motsvarighet till Lazio, Manchester United, Rosenborg osv... Vi lurades att tro att vi var på rätt väg. Men precis som Firman tidigare varnat för så rasade korthuset ihop till slut. Efter SM-guldet 98, cupguldet och Champions League deltagandet 99, så skulle vi ta det stora språnget för att befästa våra positioner och ta ytterligare ett kliv framåt inför säsongen 00. Inför säsongen spekulerades det i hur många matcher vi egentligen skulle förlora under året,1, 2, eller skulle vi kanske gå igenom obesegrade...hur många poäng skulle vi vinna serien med...8, 10, eller ännu mer...hur långt skulle vi gå i Europa, 3:e omg, kvart... Sex (6) förluster, guldet kört och utslagna ur UEFA-cupens första (1) omgång! Finns bara ett ord för dessa faktabaserade uppgifter: FIASKO. Varken mer eller mindre.

Häcken (h) 1-1, Halmstad (b) 0-4, Örebro (b) 0-1, Örgryte (h) 0-2, Norrköping (b) 0-3, Göteborg (h) 0-1, Herfölge (h) 0-1, Örebro (h) 1-2, Örgryte (h) 0-1. Vad säger man? Normala resultat för landets bästa lag med ambitionen att springa hem allsvenskan, vinna cupen och gå långt i Europa...? Lägg också till ytterligare plattmatcher där dock resultaten varit mer på vår sida så förstår man om folk inte slår frivolter över att få komma till Råsunda och se sitt älskade AIK spela fotboll. Vi har i år gjort tre (3) bra matcher: Helsingborg (b) 4-1, Göteborg (b) 2-2 och Helsingborg (h) 3-2. Det räcker inte. Enda anledningen till att vi fortfarande klamrar oss kvar i toppen är bristen på konkurrens samt en uslare och svagare allsvenska än någonsin. Självklart är resultaten det viktigaste. Men när resultaten uteblir och spelet är bedrövligt. Ja då är det läge att börja fundera. Vi spelade positivare och offensivare fotboll under muppduon Backe/Hamrén - och det är ingen positiv jämförelse med tanke på våra skrala resultat under dessa båda herrars ledning. AIK anno 2000 spelar en destruktiv och stereotyp fotboll. Utan vare sig finess eller nyskapande idéer. Vi har släppt in alldeles för många enkla mål, detta kombinerat med ett obefintlig anfall, ett bedrövligt passningsspel, temposvaga och långsamma spelare samt lagets svaga förmåga att vika ner sig alldeles för lätt har gjort säsongen till vad den varit.

De slutliga spelaromdömena får vi ta när serien är slutförd även i teorin och inte bara i praktiken, det vill säga efter den 4 november då den sista omgången spelas. Här gör vi dock en snabbgenomgång över det mest primära. På målvaktssidan lider vi helt klart över Mattias Aspers flytt till Spanien. Daniel Andersson må vara allsvenskans bästa målvakt efter proffsflyktade Asper men det räcker inte. Anderssons insats är ej 100 % så här långt. Lee Baxter fick sin välförtjänta chans borta mot Sundsvall men tog den tyvärr inte. Lee Baxter skall dock ha cred för sin alltid lika uppoffrande samt positiva attityd gentemot klubben, de övriga spelarna och fansen. Vår genom åren alltid lika starka fyrbackslinje har i år sviktat rejält. Stabbigt var ordet. Här måste inför nästa säsong en riktigt stabil mittback köpas in för att ta plats bredvid Lucic i mittförsvaret. Michael Brundin har gjort mycket gott för AIK men sjunger nu på sista versen. Mattias Thylanders fyllproppsrykte från Malmö tiden visade sig stämma med råge. Försäljning bör ske omgående. Att sedan ta hit en medelmåttig allroundspelare från andra sidan jordklotet liknar ju ingenting. Vi har väl för helvete juniorer som är minst lika bra och som förtjänat platsen i truppen bättre. Vår inställning till Kåmark råder det inga hemligheter om. Han ska väck! Vidare tackar vi Ola Andersson för lång och trogen tjänst samt sätter ett stort frågetecken för Christer Mattiasson. Det kan bli aktuellt att rensa truppen än mer ytterligare också.

Dom enda som får godkänt i år och kan sova gott om nätterna i fortsättningen är Kalle Corneliusson (något ojämn, men har utvecklats sedan kvartssamtalsåret i fjol), Martin Åslund (vi vet, vi har varit kritiska till Åslund med all rätt också, men nu börjar han visa den potential vi hela tiden trott han haft), Andreas Alm (säsongens Gnagare, den ende som KÄMPAT i samtliga matcher han varit med i) samt Stefan Ishizaki (en av få kreativa spelare i laget som kan göra något oväntat i detta annars så förutsägbara lag, kommer att bli en stor spelare en dag). FYRA godkända spelare av 25... Talande.

Vi har sagt det förut och vi säger det igen. Klubben måste lägga om strategi - nu! Det fungerar inte att köpa in stjärna efter stjärna för dyra pengar när både ekonomi och lagmoral blir lidande. Klubben måste bli bättre på att få fram egna talanger. Det är här nyckeln till framtida framgångar, både sportsligt och ekonomiskt, ligger. Vi förväntar oss minst två uppflyttade juniorer till A-lagstruppen nästa säsong. Smågrabbarna måste få se att det går att ta en plats i AIK även om man är en 18-årig jättetalang som dock är lite oslipad. Därför applåderar vi spelare som Kibebe, Ishizaki och Hoch som slagit sig fram via juniorleden.

Stuart Baxter har under de två senaste säsongerna gjort ett mycket bra jobb i AIK men i år verkar Stuart ha kört fast fullständigt. Svag coachning kryddat med egendomliga laguttagningar och byten. Vi har ända sedan försäsongen haft anmärkningsvärt svårt att anpassa vårt spelsystem till det material vi faktiskt förfogar över. Lägg därtill det torftiga spel och resultat som visats upp under säsongen, vilket Stuart Baxter är huvudansvarig för, så blir det hela än mer prekärt. Baxter har haft landets absolut bästa spelartrupp att arbeta med, på landets modernaste träningsanläggning, i Sveriges största klubb på nationalarenan med landets bästa supportrar. Det är inte godkänt. Och detsamma gäller hans kolleger Payton och Millqvist som är medskyldiga till säsongens debacle.

När Roma åker ur Italienska cupen slås spelarnas bilar sönder och spelarbussen stenas. Manager Capello säger att han förstår fansens vrede. När Inter förlorar premiären borta mot Reggina går manager Lippi ut med att att han skäms över spelarna samt uppmanar presidenten att sälja samtliga spelare (nu skall det dock påpekas att det blev Lippi som fick sparken till slut). Men i Sverige så ska det daltas till all oändlighet. Bortförklaringarna duggar tätt med mumlanden om "många skador", "tufft spelprogram", "otur", "dålig domare", osv... Klart som fan att laget har många skador när träningen är helt feluppbyggd. Spelarna ser svaga och dåligt tränade ut och styrketräningen verkar fullständigt ha försvunnit från uppbyggnaden. Och att domarna är dåliga är ingen hemlighet. Svenska fotbollsdomare är pinsamt usla på nationell nivå - men klart dugliga på internationell nivå skall villigt erkännas. Men det är inga direkta hemligheter. Och är det slutligen några man ska skylla på när spelarna skämt ut sig så är klubbens supportrar en alltid lika tacksam grupp inom svensk fotboll. "Dom buade ut oss", "dom bråkade innan matchen så vi inte kunde koncentrera oss", "dålig publiksiffra", osv...

Vi har i dagens lag en spelare som baktalat klubben offentligt (Kåmark) och helst vill flytta "hem" till Göteborg, en spelare som krökar (Thylander) bättre än vad dom flesta supportrar mäktar med, en kille som skrev på för klubben halvskadad (Touma), samt en spelare (vi skonar ditt namn här och vad du gjort men kommer vi på dig igen så vrider vi näsan av dig. Du vet vem du är och vad du gjort!!!) som gjort bort sig totalt på krogen. Sånt passerar inte oss obemärkt då vi har breda kontakter i Stockholms nattliv.

Vi betalar era löner och vi är inte nöjda. Skärpning krävs. Omgående.

FOTNOT: Efter att Manchester City blivit förnedrade i bortapremiären mot Charlton (förlust 0-4) i år stötte klubbens mittfältare Alf-Inge Haaland på ett gäng supportrar när spelarbussen stannat på en bensinmack för att tanka på hemvägen. Haaland skämdes så pass mycket för lagets usla insats att han gav supportrarna pengar för resan hem. Det hade blivit en dyr säsong för AIK:s spelare i år om man följt Haalands exempel...