Scenen - 2016

IFK Göteborg v/s Gais-bråk, 7 januari 2016
Ett historiskt Göteborgsderby i Futsal mellan IFK Göteborg (som regerande svenska mästarna Göteborg Futsal Club nyligen skrev på ett licensavtal och bytte namn till) och Gais (som FC Linné nyligen bytt namn till). Lisebergshallen förväntades bli slutsåld (1370 med säkerhetsavstånd) och tryck utlovades.

Göteborgspolisen bjöd också in till show genom att redan före match via lokaltidningarna informera allmänheten att man bara skulle ha ”fyra supporterpoliser där, plus en liten grupp från citypolisen” samt att risksupportrar med tillträdesförbud skulle släppas in i hallen då deras avstängning inte gällde i Svenska Futsalligan…

Tumult uppstod också före matchen efter hållplats Valand vid Kungsportsavenyn sedan en spårvagn med Gais-anhängare dragit i nödbromsen och IFK Göteborgs-grabbar från en närliggande pub stormat fram och försökt attackera Gaisarna. Knallskott hördes och tumult utbröt när Blåvitt försökte ta sig fram mot spårvagnen. Polisen var dock snabbt på plats innan något större bråk hann utbryta. En polisman skadades och fördes till sjukhus.

Med en timme kvar till futsalmatchen i Lisebergshallen tog arrangörerna beslutet att stänga insläppen för att inte riskera läktarkravaller varför matchen endast kunde bevittnas av de ca: 200 åskådare som hunnit ta sig in i hallen.

Djurgårdens Fina Grabbar & Djurgårdens Yngsta v/s Firman Boys & AIK:s Yngsta, (Djurgårdens IF-Örebro HK, Ishockey, SHL), 9 januari 2016
Första hockeymatchen hemma i januari är en årlig supportertradition för Djurgården som kallas för ”Järnkaminernas dag” och som alltid lockar storpublik till Hovet. Så också denna lördagseftermiddag där 8094 åskådare såg hemmalaget förlora mot Örebro med 5-3. Två timmar före nedsläpp så var det dock en helt annan drabbning som drog blickarna till sig i Stockholm.

Ett nummer- och generationsbestämt möte mellan två av Sveriges största ligor var inbokat denna fina vinterdag. Med numrena 55 mot 55 och kraven att deltagande grabbar i Firman Boys fall skulle ha tillhört de tidigare yngre generationerna ”Baby Boys” och ”YYY” samt dagens yngreliga ”AIK:s Yngsta”. I DFG:s fall skulle deltagarna komma från gamla och nya generationen av ”Djurgårdens Yngsta”.

Boxplatsen var bokad till Mårtensdalsgatan i Hammarby sjöstad. AIK:arna hade sin församling i en lokal någonstans i Stockholm medan Djurgårdarna i sin tur tog sig gående till boxplatsen. Strax före kl: 14.00 så meddelade de för dagen svartklädda djurgårdarna att man var klara att köra och AIK:arna tog sig via olika färdmedel till skådeplatsen. Väl framme så samlade de orangeklädda Gnagarna ihop sig vid korsningen Mårtensdalsgatan mot Textilgatan och sista kontakten togs att man var på plats.

Djurgårdarna tog sig ner för trappan som länkar ihop Mårtensdalsgatan mot Hammarbybacken/Hammarbyvägen och dom båda ligorna har nu äntligen ögonkontakt och faktum var att det nu bara var sekunder kvar till ett av ligistsveriges hårdaste och längsta box.

DFG/DY kommer joggandes medan FB/AY går samlat och bestämt tills båda ligorna bara är meter ifrån varandra och en stenhård första clash sker. Ett frenetiskt vevande och slagväxling mellan grabbar i sina bästa år äger nu rum från båda grupperna och folk från bägge sidor åker i backen på det snöiga och svåra underlaget.

Efter ca: 1 minuts boxande har djurgårdarna forcerat AIK:arnas högerkant och Gnagarna står med ryggen pressade mot en illa parkerad bil. För några sekunder känns det som att DFG/DY ska ta en skalp men FB/AY är fast beslutna att kriga på och man vänder underläget och tar tillbaka högerkanten. Det stenhårda boxet böljar nu fram och tillbaka och ingen av ligorna vill ge sig. En del övertramp från båda håll kan även skönjas.

När matchklockan passerat 2,30 kommer det första så kallade stand offet för några sekunder. I båda ligorna ser man folk med blodvite över ansiktena och krafterna börjar sina.

Efter 3,30 börjar AIK ta tillbaka förlorad mark mot Dif och en sista kraftsamling görs nu från båda ligor för att avsluta fighten och ännu en gång clashar man samman våldsamt.

Efter 4 minuter hörs de första polissirenerna vilket ger ett nytt stand off. Boxet går dock snart vidare och båda ligorna visar stort hjärta och ingen vill ge sig.

Efter 5 minuter anländer den första polispikén från korsningen Mårtensdalsgatan och Textilvägen och kör upp bakom AIK-mobbens ryggar. Här inträffar något väldigt förvånande då polisen istället för att som i vanliga fall köra rakt in i folkmassan håller avstånd till ligorna och låter boxet fortgå. DFG/DY gör då ett attackförsök men FB/AY håller emot. Istället svarar AIK:arna med en sista kraftsamling och man satsar nu allt vad man har för att trycka tillbaka djurgårdarna och sakta men säkert tar man meter för meter. Fler polisbilar börjar nu komma upp i AIK:arnas ryggar men FB/AY är fast beslutna att ta denna viktiga seger för AIK och ingenting ska få stoppa det.

När klockan slagit prick 6 minuter fortsätter AIK-grabbarna att trycka tillbaka djurgårdarna som nu börjar backa snabbare och snabbare tills man till slut börjar löpa därifrån och gonggongen slutligen ljuder efter 6 minuter och 10 sekunders stenhård och blodig holmgång!

Efter att djurgårdarna lämnat platsen vänder AIK:arna tillbaka mot polisen för att ta sig till sina parkerade fordon och skyndsamt transportera sig från platsen där nu fler och fler polisbussar börjat rulla in.

Polisen uppger att i samband med händelsen körde en bilförare på en polis som kastades upp på huven och sedan ner på marken. Föraren greps misstänkt för grov misshandel, drograttfylleri och brott mot knivlagen. En anmälan om grov misshandel och våldsamt upplopp upprättades även efter bråket och tre ambulanser skickades till platsen. En person omhändertogs. Många skadade grabbar från båda ligor.

Image and video hosting by TinyPic

Malmö FF-Bröndby IF (Danmark), Fotboll, Träningsmatch, 14 februari 2016
Oroligt i Malmö före avspark sedan flera hundra danska fotbollssupportrar äntrat staden tidigt och omgående hamnat i bråk med 120 + Malmösupportrar som konfronterat Bröndby runt Möllevången. Bråken spred sig runt Södervärn och Johannesskolan där fansen möttes och pyroteknik och bråte flög i luften. Polisen kör rakt in i ryggen på MFF och båda grupperna splittrades upp. Vid Malmö sjukhusområde omhändertogs 108 st Bröndby-supportrar av svensk polis och fördes tillbaka över den danska gränsen till väntande kollegor.

I höjd med Pildammsvägen så stannar en buss med Bröndbys äldre och hamnar i bråk med en splittrad Malmö mobb innan danskarna slås in på bussen igen som lämnar platsen. Utanför bortasektionen på Malmö IP clashar ett 20-tal danskar med det dubbla antalet svenskar tills polisen bröt upp med hjälp av batonger och pepparsprej.

Inne på arenan slängde Bröndby supportrar knallskott mot MFF-spelare som värmde upp inför matchen vilket föranledde arrangörerna att ta beslut om att lagen inte skulle byta planhalva i paus, ett ytterst ovanligt beslut. I den andra halvleken klev både ordningsvakter och polis in på bortasektionen bland de uppskattningsvis 600 tillresta och insläppta danska supportrarna för att förhindra en planinvasion sedan Bröndby-fans gett sig på både säkerhetsnätet och kravallstaketet som omgärdade läktarsektionen. OV och polis tömde pepparsprej och slog med batonger på den danska fronten som fick backa upp på läktaren. Minst två danskar omhändertogs under matchen.

Djurgårdens IF-Hammarby IF, Fotboll, Svenska Cupen, 6 mars 2016
Uppgörelse kl: 10.30 i Södertälje stod på menyn med numrena 70-70. Djurgårdens ”DFG” var på plats medan Hammarbys ”KGB”, för dagen toppade(?) med ”ligistturister” från Norge, Danmark, Belgien, Tyskland, med mera, stoppades av polis innan man kommit fram till platsen.

Det var småstökigt i Stockholm i princip hela dagen. Bland annat stormade Djurgårdssupportrar ett kebabställe på Gullmarsplan före matchen där Hammarby supportrar befunnit sig. Efter matchen var det rusningar på Globenbron och senare på kvällen slogs fans även vid Odenplan.

Sammantaget så greps en person misstänkt för grov misshandel och en för försök till grov misshandel i två separata händelser. 23 supportrar avlägsnades enligt PL13 och sex st omhändertogs.

Djurgårdens IF-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 19 april 2016
Infekterad stämning som ofta mellan arenadelande klubbarna Djurgården och Hammarbys supportrar. Redan kvällen före match utbröt oroligheter vid arenaområdet sedan ett 30-tal killar från Djurgårdens tifogrupp som var på plats för att förbereda läktarkorreagrafin blivit attackerade och åkt på en rejäl omgång av ett 60-tal ultras och grabbar från Bajen. En attack som irriterade Dif och som gav upphov till en del av de oroligheter som utbröt under matchdagen tisdag.

Vid Gullmarsplan drabbade supportrar samman i en mindre skärmytsling före matchen och med dryga halvtimmen kvar till avspark utspelade sig läktarkravaller inne på Tele2 Arena i scener som vi inte ser så ofta av idag. Detta sedan ett hundratal Djurgårdssupportrar från kortsidans övre och nedre etage tagit sig bort mot Bajenklacken. Gårdarna stoppades dock upp av vakter på det nedre etaget medan man får gatan fram på det övre. Bajensupportrar mötte upp och snart utbröt slagsmål på läktarsektionens övre etage under några korta minuter mellan mörkklädda supportrar från båda lagen. Fler och fler bajenfans ansluter och Dif får backa bakåt. På det nedre etaget går Bajen anhängare till attack mot både ordningsvakter och polis. En OV skadades lätt liksom två st poliser efter att en supporter fått tag i en brandsläckare som han tömde över uniformerna.

Extra polisförstärkning ringdes in till arenan. De kunde dock inte stoppa den Djurgårdssupporter som under halvtidsvilan tog sig in på pressläktaren och där först försökte attackera en skrivande journalist och sedan också fysiskt attackerade en annan. Mannen greps av en för dagen ledig polisman på plats och alla sportjournalister på läktarsektionen som hukande gömde sig bakom sina laptops vågade sig fram på nytt.

Efter matchen höll ett större polisuppbåd fansen ifrån varandra och när kvällen summerades så hade 39 personer frihetsberövats varav fem st misstänktes för olika brott. Åtta fall av misshandel anmäldes under kvällen och tolv supportrar avlägsnandes från olika platser.

IFK Norrköping-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 26 april 2016
Vid ställningen 2-1 till Norrköping i den 89.e matchminuten blåste domaren Kaspar Sjöberg straff för hemmalaget. I samband med den situationen så frilägesutvisades även Hammarby backen Lars Saetra. Bajen klacken bakom ena kortsidan svarade med att storma ner mot staketen mot planen och vräka in diverse föremål på planen, bland annat en flaska. Stämningen blev än hätskare när ordningsvakter skulle ingripa på läktaren vilket ledde till att ordningsvakterna fick kalla på polisförstärkning vilket i sin tur trappade upp den redan hätska stämningen rejält och fans drabbade samman mot ordningsmakten med flaggstänger och annat tillgängligt bråte medan polisen svarade med batonger och pepparsprej.

Efter ett närmare tio minuter långt avbrott kunde matchen återupptas med att Arnor Traustason säkert satte straffsparken till matchavgörande 3-1 och tre nya poäng till de regerande svenska mästarna.

IFK Göteborg-Malmö FF, Fotboll, Allsvenskan, 27 april 2016
Före matchen drabbade mindre grupper av rivaliserande supportrar samman vid Centralstationen och minst en supporter misshandlades. Flera rusningar ledde till att butiksägare stängde sina affärer och polishästar möttes av knallskott. En restaurang utsattes för skadegörelse.

Stormatchen på Gamla Ullevi såg flera fall av inkastade knallskott från Malmö-klacken mot såväl Göteborgsmålvakten John Alvbåge som mot bollkallarna bakom ena målet. Men det var ett annat inkastat knallskott i den 77:e matchminuten vid ställningen 0-0 som skulle slå slint på fotbollsetablissemanget och deras knähundar. Då kastades ett knallskott från Göteborgsklacken på det övre läktaretaget rakt in mot den före detta Blåvitt spelaren Tobias Sana som värmde upp längs ena långsidan. MFF-spelaren Sana ryggade först tillbaka av smällen för att sedan springa bort mot kortsidan, slita upp hörnflaggan och likt en spjutkastare slänga hörnflaggan med full kraft mot den nedre läktarsektionen där flera barn och ungdomar stod! Stämningen är nu hätsk och allt möjligt bråte började regna ner mot Sana från Göteborgsklacken samtidigt som Sana fördes bort från platsen av lagkamrater och ledare. Domaren Jonas Eriksson blåste av matchen och tog spelarna av planen. Väl inne i domarrummet bryter den assisterande domaren Mathias Klasenius ihop. Klasenius som var närmast Sana när knallskottet kastades in börjar gråta och kan inte fullfölja matchen varför Jonas Eriksson tillsammans med matchdelegaten Pelle Höög bestämmer sig för att avbryta matchen helt på grund av att säkerheten inte kunde garanteras och de 15 748 åskådarna tvingades lämna arenan.

Under avbrottet inträffade en smått bisarr incident när Frölunda Hockeys guldhjälte Mats Rosseli Olsen(!) stormade in på planen iklädd en Frölunda tröja och en Göteborgshalsduk och sköt in en fotboll i målet framför Göteborgsklacken innan han fördes ut av ordningsvakter. Rosseli Olsen dömdes sedermera för brott mot ordningslagen till dagsböter och till 1 års tillträdesförbud.

Efter matchen försökte en Blåvitt-mobb attackera skåningarna utanför bortasektionen men polisen hann emellan. En liten stund senare drabbade grupperna samman om än för några korta sekunder i höjd med Smålandsgatan innan polis med pepparsprej splittrade gängen.

En 28-årig man greps misstänkt för att ha kastat in knallskottet mot Tobias Sana. Han åtalades sedermera för misshandel och brott mot ordningslagen. Mannen förnekar brott.

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd dömde sedermera Malmö FF till segrare i matchen med resultatet 3-0 på grund av att det var en IFK Göteborgs supporter som slängt in knallskottet samt att huvuddomarens bedömning att säkerheten inte kunde garanteras inte kunde ifrågasättas i efterhand. Malmöspelaren Tobias Sana som kastade en hörnflagga mot en oskyldig del av publiken bestraffades ej av Disciplinnämnden. IFK Göteborg överklagade domen i en instans men fick avslag och valde att ej gå vidare i ärendet.

sveriegscenen.com säger: att fotbollsmatcher ska avgöras på planen och inte av SvFF. Makabert att också behöva bevittna en samlad journalistkår rasa mot ett inkastat knallskott men i samma mening visa stor förståelse och i vissa fall även hylla(!) Sanas betydligt allvarligare inkastade hörnflagga mot en oskyldig läktarsektion. Chockerande också att assisterande domare Klasenius hann bryta ihop innan en annan grinolle, den andre assisterande Daniel Wärnmark hann göra det.

Gais-Örgryte IS, Fotboll, Superettan, 30 april 2016
Hett göteborgsderby på Valborgsmässoafton inför 11 690 åskådare på Gamla Ullevi. Efter matchen skedde flera rusningar utanför arenan och polis ingrep på flera olika platser. Runt Storgatan på Avenyn attackerade Gais-supportrar ÖIS:are och sammanlagt under kvällen omhändertogs 14 personer av polis.

Senare på natten slogs supportrar utanför restaurang John Scotts på Linnégatan. Glas och flaskor flög i luften under bråket och ett antal supportrar skadades. Polisen var dock snabbt på plats. En person till sjukhus och fem st avlägsnades från platsen.

Assyriska FF-Halmstads BK, Fotboll, Superettan, 1 maj 2016
2-0 seger för HBK på Södertälje Fotbollsarena. Småirriterad stämning efter matchslutet mellan fansen. En Assyriska supporter ska ha slitit en batong från en ordningsvakt som han misshandlades med.

Men den stora snackisen efteråt var annars den attack som supportrar från Assyriska genomförde mot en minibuss med Halmstadssupportrar i. Direkt när grindarna till arenaområdet öppnades stormade anhängarna fram och med tillhyggen slog de sönder tre fönsterrutor innan föraren lyckades gasa där ifrån och kontakta polis. Assyriska uppger att två säkerhetsvakter skadades i samband med händelsen och behövde uppsöka sjukhus.

Helsingborgs IF-Malmö FF, Fotboll, Allsvenskan 8 maj 2016
Skånederby och stor polisnärvaro på Helsingborgs gator. Trots detta lyckades polisen inte fullt ut med att undvika att supportrar från de båda lagen drabbade samman i mindre kortare skärmytslingar i staden.

Malmö ultras och grabbar svarade för en överraskningsattack när man vid 14-tiden attackerade delar av HIF-fansens pubsamling där glas, flaskor, knallskott och pyroteknik flög mellan grupperna och knytnävar delades ut under några korta sekvenser innan polis kunde ingripa. På en sidogata sprang delar av grupperingarna in i varandra och ett 80-tal MFF-supportrar omhändertogs av polis.

Runt Knutpunkten var det i vanlig derbyordning småstökigt och flaskor krossades mot marken och knallskott dånade vid ett flertal tillfällen från HIF-fansens sida med polisingripande till följd.

Nybyggda Södra ståplats på Olympia gungade timmarna senare när ett vilt kämpande HIF tog en derbyviktoria med 2-1 inför 11 065 åskådare.

”Wisemen”, IFK Göteborg v/s FC Köpenhamn (Danmark)/Hamburger SV (Tyskland), 11 juni 2016
I en intensiv och hård drabbning i Halmstad klippte 48 st för dagen rödklädda svenskar från IFK Göteborgs ”Wisemen” den 43 man blåklädda dansk/tyska koalitionen FCK/HSV.

WM slog snabbt igenom FCK/HSV fronten och var sedan skoningslösa mot dansk-tyskarna som liggande fick ta emot mycket stryk. Aktiv matchtid ca: 45 sekunder och flera skadade, främst danskar.

Syrianska FC-Dalkurd FF, Fotboll, Superettan, 12 juni 2016
5197 åskådare på Södertälje Fotbollsarena såg bortalagets inhoppare Leonard Pllana avgöra matchen med sitt 2-1 mål i den tredje tilläggsminuten. Det blev startskottet till först skärmytslingar mellan spelare på planen för att sedan utmynna i att hemmapubliken överöste Dalkurds spelare och ledare med inkastade knallskott, flaskor, snusdosor och andra föremål. Ordningsvakter och polis försökte skydda bortalaget när de lämnade planen och samtidigt förhindra en planinvasion från de upprörda och besvikna hemmafansen.

Efter att supportrarna drivits ut från läktarna så tog sig ett 20-tal av dom in i spelargången för att försöka konfrontera sina underpresterande spelare som nu parkerar sist i tabellen.

Även under matchen slängdes minst sju st knallskott in från hemmapubliken samt minst ett från bortaklacken som även uppges ha träffat en bollkalle.

”Firman Boys”/”AIK:s Yngsta” v/s ”Kompisgänget Bajen”/”Bajen Hit Squad”, 13 juni 2016
En mobb bestående av AIK grabbar från ”Firman Boys” och ”AIK:s Yngsta” samlades på en krog i centrala Stockholm för att se EM-matchen mellan Sverige och Irland. Efter matchen tog sig 25 av dessa grabbar till Folkungagatan på Södermalm för att se om Hammarbys motsvarigheter satt på något ställe. På platsen syntes dock inga Bajengrabbar till och ligan rörde sig istället mot en restaurang i närheten för att kunna bevittna nästa EM-match mellan Belgien och Italien.

Väl på krogen upprättas kontakt med Hammarbys ligister samtidigt som ytterligare ett tiotal AIK grabbar ansluter. En Bajen-spotter syns till och jagas bort från området vid krogen. Bajen är alltså med allra största sannolikhet kvar med en liga på stan. KGB hävdar att de har för avsikt att ta sig till restaurangen där AIK:s grabbar ser matchen men när FB förstår att det, som så många gånger förr, bara är tomma ord så skickas spotters ut till flera platser på Södermalm, däribland en pub vid Mariatorget där KGB med undergrupp slutligen kan lokaliseras.

AIK-ligan som idag är på hugget och trötta på Bajens sedvanliga lögner och krångel påbörjar direkt den förhållandevis långa promenaden mot Mariatorget. I höjd med Stockholms Moské vid Björns trädgård ser mobben ett tiotal unga män som börjar skrika och kasta projektiler bestående av bland annat sprayfärgsburkar, sten och glasflaskor. AIK grabbarna tror först att det är Bajen och kliver på. AIK-ligan börjar jaga stenkastarna men förstår ganska snart att dessa inte är några Hammarbysupportrar. AIK-ligan splittras dock upp något men ett 30-tal grabbar fortsätter jakten på det riktiga målet - Hammarbys KGB - och AIK ligan tar sig via Götgatan och Sankt Paulsgatan till Mariatorget.

Den taggade AIK-ligan med ligister i alla åldrar når Mariatorget strax efter kl: 22.30 och får syn på Bajens liga som står samlad ovanför den trappa på Blecktornsgränd som senare skulle bli platsen för boxet. AIK-mobben väntar först på att Bajens liga ska ta sig ned för trapporna men inser snabbt att de uppskattningsvis 25 stycken Bajensupportrarna vill ha övertaget av att komma uppifrån. Våldet låter sig dock inte väntas på och AIK-ligan rusar mot trapporna och hinner halvvägs upp innan Bajens front möter upp. AIK:s hungriga liga tar snabbt kontroll över boxet och trycker sig uppåt samtidigt som fallna Bajengrabbar skickas nedför eller blir liggande i trappan medan resten av bajarna flyr upp för den och bort längs Tavastgatan.

Boxet är över efter omkring 30 sekunder och kvar på platsen finns blödande Bajen-ligister samt AIK-ligister med segerrus. Polissirenerna hörs allt tydligare och eftersom de bajare som fortfarande står på benen sprungit halvvägs till Hornstull delar AIK-mobben på sig och lämnar platsen. Seger – AIK!

IFK Göteborg-GKS Piast Gliwice (Polen), Fotboll, Europa League-kval, 21 juli 2016
Ett stort polisuppbåd drabbade samman med Blåvitt-grabbar och ultras i samband med att polisen skulle ledsaga gästande supportrar till polska Piast Gliwice till Gamla Ullevi. Göteborgssupportrar bröt igenom avspärrningarna och försökte komma åt polackerna men fick nöja sig med Polisen som attackerades med knallskott och pyroteknik. Vid två separata rusningar gick Göteborgspolisen till motangrepp med batonger och hundar och drev fansen mot arenan.

En polisman skadades av ett kastat knallskott och fem supportrar till IFK Göteborg greps misstänkta för våldsamt upplopp varav en även misstänkt som anförare.

Göteborgspolisen genomförde också i samarbete med Skånepolisen ett antal fordonskontroller av polska medborgare med stöd av utlänningslagen där flertalet stoppades och vissa även omhändertogs med hjälp av polislagens 13:e paragraf.

Hammarby IF-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 24 juli 2016
En het sommarsöndag i Stockholm med derbyt på Tele2 överst på menyn!

Förväntningarna hos de båda lagens kategori C-följen var även skyhöga då det fanns ett minutiöst och mycket noggrant planerat projekt för att mäta krafterna på före matchen. Närmare bestämt i Hägerstensåsen i södra Stockholm dit AIK:s Firman Boys med en för dagen imponerande och högkvalitativ liga var på väg när rapporter strömmade in att polisfordon en masse rullade in i Hägerstensåsen.

Förklaringen visade sig vara att KGB ånyo brutit en överenskommelse ligorna emellan för att försöka vinna fördelar och därmed ännu en gång spolierat ett projekt genom att dra på sig Polisens ögon. 46 st Hammarbygrabbar bussades av polismyndigheten långt söderut med hjälp av PL13. AIK:s liga hade inget annat val än att avbryta och sätta sig på en pub på Liljeholmen istället.

Matchen blev för alla AIK-supportrar en mycket behaglig tillställning där Gnaget redan efter första halvlek hade en bekväm 3-0 ledning vilket också blev slutresultatet. AIK-klacken sjöng ut söderbröderna efter noter och ramsor som ”Vi vill ha Nanne kvar” och ”Superettan här kommer Bajen” dånade från ena kortsidan. På slutet även ackompanjerade av synen av ett 80-tal missnöjda Hammarbyanhängare som tagit sig till läktarsektionen ovanför Hammarbys spelarbås där man öste ut all sin frustation mot tränaren Kurt-Arne ”Nanne” Bergstrand och sina spelare bakom polis- och vaktlinjen. Samtidigt som AIK-spelarna med lagkapten Nisse Johansson i spetsen firade vilt framför sin klack och det blev också en tydlig slutbild av två klubbar som ser ut att vara på väg mot helt skilda håll. AIK med nygamle tränarhjälten Rikard Norling som på elva tävlingsmatcher är fortsatt obesegrad med åtta segrar och tre oavgjorda. Hammarby i sin tur med kraftigt ifrågasatte tränaren ”Nanne” Bergstrand vars lag just nu parkerar på kvalplats när halva serien är spelad.

Efter matchen firade AIK:s grabbar segern på en pub på Odenplan. Samtidigt satt ett 20-tal ultrassupportrar från AIK på Retro Bar vid Fridhemsplan. Ultrassupportrar från Hammarby förstärkta med KGB-folk attackerade Retro Bar och gjorde pinnved av uteserveringen. När AIK:arna väl tog sig ut flög stolar och bord mellan grupperna innan Bajen jagade in gnagarna på nytt på restaurangen. Polisen var det centrala läget till trots dåligt bemannade och valde att avvakta situationen innan man ingrep.

Bajen v/s AIK-bråk, (Gefle IF-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan) 30 juli 2016
Firman Boys och AIK:s Yngsta hade under lördagsförmiddagen samlats upp för en hämndaktion som heta duga efter Bajens vidriga övertramp och fulspel under det senaste derbyt. Efter tips om att en grupp Hammarbyhuliganer bestående av KGB och Ultras hade synts kliva på en buss för att åka mot Gävle och Hammarbys bortamatch så begav sig AIK-grabbarna norrut på E4.

FB/AY som haft en spotterbil efter bussen hela vägen nås av rapporter att bussen nu svänger av på rastplats Tre ängar i Uppsala län. AIK-fordonen samlas upp i en karavan för att gemensamt åka den sista biten fram till rastplatsen. AIK-ligan bestående av exakt 30 st mörkklädda män med rånarluvor går knäpptysta framåt mot den för närvarande helt ovetande gruppen av Bajengrabbar. Att KGB/Ultrasbussen består av ca: 50 man gör ingenting - det är dags för payback time!

När det är ca: 50 meter kvar upptäcker de något förvånade bajarna vad som komma skall och börjar stoppa in tandskydd i munnarna och mana på de sina att ställa upp. Ett tiotal bajare väljer dock att fly in på bussen vilket reducerarar bajarna till ca: 40 man. Bajarna har kilat in sig mellan bussen och en liten sluttning vilket gör att AIK-mobben tvingas till en smal front. Bajarna börjar överösa gnagarna med flaskor, burkar och annat tillgängligt bråte vilket enbart fungerar som extra tändvätska för AIK-grabbarna som sista biten nu rusar rakt in i hammarbyarna.

Det smäller hårt till en början men med AIK-grabbarna i förarsätet. När några av AIK:arna som har svårt att komma fram i trängseln väljer att runda bussen och anfalla Bajenligan i ryggen utbryter närmast panik i leden. De bajare som inte tar till flykten ligger ned och AIK:arna tar till lite extra våld för de flaskor de kastat och som träffat några av grabbarna. De bajare som är på bussen och i skydd av den står och slänger grejer får det kastade tillbaka och två fönsterrutor på bussen går sönder. AIK:s gatusoldater har segrat och på en given signal går alla FB/AY tillbaka till sina fordon garvandes och åker sedan hem till Stockholm igen. Detta efter en aktion som den svenska scenen aldrig sett maken till tidigare och som det kommer pratas om i många många år!

IFK Norrköping-Örebro SK, Fotboll, Allsvenskan, 7 augusti 2016
14 st Örebro-supportrar gjorde natten före matchdag den ca: 11 mil långa resan till Norrköping. Målet var en pub på Kungsgatan i de centrala delarna av staden där 15-20 anhängare till IFK Norrköping befann sig.

Bråk utbröt med de numerärt fler Pekingfansen som segrare. När polisen anlände till platsen skingrades de båda falangerna. En person skadades och fördes till sjukhus med spräckt ögonbryn. Sju personer omhändertogs och en avvisades från platsen.

Bajen v/s Dif bråk (Hammarby IF-Kalmar FF, Fotboll, Allsvenskan), 7 augusti 2016
Ca: 35 st Djurgårdsgrabbar tog sig obemärkta till Slakthusområdet där Bajens risksupportrar hade samling dryga timmen före Hammarbys hemmamatch mot Kalmar.

Slagsmål bröt ut utanför puben med omnejd med gårdarna hela tiden i förarsätet. Bråken spred sig sedan runt området men i takt med att fler och fler Hammarbyanhängare anslöt så pressades Dif tillbaka innan polis anlände och kunde bryta upp oroligheterna.

Dif v/s Bajen bråk (Djurgårdens IF-IF Elfsborg, Fotboll, Allsvenskan), 14 augusti 2016
Den allmänt uppskruvade stämningen på Stockholmsscenen skruvades upp än mer efter söndagens händelser och beskrivs nu som direkt ”infekterad”. Detta efter att en planerad uppgörelse i Årsta i södra Stockholm mellan Djurgårdens Yngsta (DY) och Elfsborgs liga med numrena 20 mot 20 utvecklades till något helt annat.

Trots att den slutliga boxplatsen bestämdes så sent som 30 minuter före så lyckades Hammarbys ”KGB” via god planering och inside info från Borås kapa fighten och istället för att som ”DY” trodde kliva in i den inhägnade fotbollsburen mot lika många grabbar från Elfsborg så blev man attackerade från två håll av sammanlagt ett 60-tal Bajengrabbar. KGB, förstärkta med ultras, gjorde slarvsylta med de numerärt underlägsna gårdarna som tog mycket stryk.

Enligt flera av varandra oberoende uppgifter från Djurgårdsgrabbar så svarade Bajens anhang för en rad övertramp. Bland annat så sparkade och hoppade man på huvudet på redan medvetslösa, spottloskor i ansiktet, stölder av kläder och plånböcker, vandalisering av fordon och förnedrande fotografier på skadade grabbar som även lades upp på nätet.

Den här händelsen blev kulmen på den redan frostiga relationen mellan Djurgår´n och Bajen som nu nådde fryspunkten och flera olika former av övertramp, vedergällningsförsök och allmänt hotfulla ord i veckan eskalerade situationen ytterligare. Supporterpolisen i Stockholm är informerade om läget och har i dagarna gjort flera förebyggande tillslag och hembesök hos kända risksupportrar till de båda lagen samtidigt som man utökat sin närvaro på vissa platser.

Jönköpings Södra IF-Östersunds FK, Fotboll, Allsvenskan, 15 augusti 2016
Att fotbollsmatcher avbrutits på grund av våld mot spelare eller domare är inte vanligt men har inträffat ett flertal gånger inom svensk fotboll genom åren. Men det som skedde på Stadsparksvallen i Jönköping på måndagskvällen tillhör en av de märkligaste händelserna någonsin.

Lågriskmatchen mellan nykomlingarna J-Södra och Östersund stod 1-1 när klockan passerat 90 minuter och bägge lagen syntes nöjda med delad pott. Det var dock inte en maskerad 17-åring från Södertälje som på en given signal rusade in på planen från en familjeläktare och gick till en tillsynes helt oprovocerad attack mot Östersunds målvakt Aly Keita som slogs till marken via ett slag i bakhuvudet. 17-åringen, helt utan anknytning till både hemma- som bortalaget, övermannades nästan direkt efter attacken av en ordningsvakt (OV) samtidigt som flera andra OV anslöt liksom spelare och matchfunktionärer. Östersundsspelaren Fouad Bachirou riktade en spark mot den då liggande 17-åringen och hans lagkamrat Alhaji Gero måttade ett slag när 17-åringen fördes av planen och överlämnades till polisen.

17-åringen påstod även att han placerat en bomb på läktaren i sin väska. Information som ej visade sig stämma men som naturligtvis där och då bidrog till att polis, matchfunktionärer och domaren Jonas Eriksson tog beslutet att avbryta matchen.

17-åringen greps och anhölls men släpptes dagen efter. Nästan omgående framkom misstankar om att 17-åringen agerat på uppdrag av ett spelsyndikat som var på väg att förlora stora summor på 1-1 resultatet.

Svenska Fotbollförbundets riksombud Artur Ogelid rekommenderade Disciplinnämnden att 1-1 resultatet som gällde när planstormningen ägde rum även ska bli det slutgiltiga resultatet. Detta på grund av det kan det inte kan visas att 17-åringen är supporter till något av lagen. Därför är Disciplinnämndens huvudregel att den förening vars supportrar orsakat avbrottet ska förlora med 0-3 inte tillämplig i detta fall. SvFF-tombolan verkar ha snurrat klart för den här gången…

Uppdaterat 2016-08-25: Trodde vi... Men Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd tilldömde Östersund segern med 3-0 då den inrusande 17-åringen bedömdes vara hemmalagets ansvar. J-Södra tänker överklaga domen. Fortsättning följer...

Bajen v/s AIK-bråk (Hammarby IF-IFK Göteborg/Örebro SK-AIK, Fotboll, Allsvenskan), 21 augusti 2016
Nio st yngre AIK-grabbar bevittnade AIK:s kvällsmatch borta mot Örebro på en sportbar i Stockholm City. I tunnelbanan efter matchen skiljs killarna åt och tre av dem fortsätter sin resa söderut. Vid station Gamla Stan slits dörrarna upp och en Bajengrabb med 15-20 kompisar i ryggen varav ca: hälften maskerade bjuder ut AIK:arna som kliver av på perrongen. De tre unga gnagarna slås till marken och utsätts där för en mycket omild behandling. En av de tre AIK-grabbarna skadas ganska illa innan Ordningsvakter kan bryta upp misshandeln.

Denna händelse irriterade AIK:s fotbollsgrabbar som snart hade en mobb bestående av ca: 35 taggade grabbar startklara för vedergällning mot ”KGB”! Rapporter om segerfirande bajare efter matchen mot IFK Göteborg kom från flera håll på Södermalm men det var först på Norton´s Pub på Folkungagatan som ett mindre antal Bajengrabbar kunde lokaliseras bland de övriga Hammarbysupportrarna.

AIK-spottern inne på stället överhörde en Bajengrabb som med ironi i rösten sa till sin kompis ”Vilka är Firman!?”. Fem minuter senare skulle han bli varse om det krälandes under en bänk på uteserveringen.

Men dessförinnan gavs KGB chansen att komma ut då en AIK-grabb gick in och bad dom kliva ut på gatan. Det var ingen förutom den ovan nämnda Bajengrabben intresserad av varför AIK-grabbarna gick till attack mot puben. De fåtaliga Bajengrabbarna hade inget att sätta emot utan fick istället skyddas av andra Hammarbyare och kroggäster. Två Bajengrabbar slet i detta läge fram varsin kniv varefter den ena av bajaren gjorde flera utfall mot AIK-grabbar som han försökte hugga, dock utan att lyckas! När polissirenerna började tjuta lämnade AIK-mobben platsen.

sverigescenen.com säger: att KGB med undergrupper ska passa sig. Deras krig mot Djurgår´n och DFG lägger vi oss inte i men man ligger på kraftigt minus på hela fotbollsscenen. Förutom att man är notoriskt fega och har nobbat en storskalig grusgrop mot FB liga mot liga ända sedan man blev mosade i Gnesta för sex år sedan så är man närmast ökända för sina smutsiga övertramp, zigenarmetoder och för att vara mytomaner utan dess like! Sådana ligor brukar det förr eller senare sluta illa för.

Dalkurd FF-Syrianska FC, Fotboll, Superettan, 27 augusti 2016
Returmötet inför 1490 åskådare på Domnarvsvallen i Borlänge blev liksom vårmötet lagen emellan en småstökig historia. Småtjafsigt på stan före matchen och redan i samband med avspark slängdes pyroteknik in mot planen vilket försenade matchstarten med sju minuter.

Syrianska fick Alexander Michel utvisad i den 18.e minuten och såväl i den 20:e som 24:e matchminuten så avbröt domaren Johan Krantz matchen tillfälligt sedan bortaklacken på ena kortsidan slängt in pyroteknik mot hemmamålvakten Frank Pettersson och mot ordningsvakter och polis på innerplanen. Polis klev då upp i den lilla tillresta Syrianskaklacken för att bringa ordning med önskat resultat.

Precis som i junimötet lagen emellan så vann Dalkurd med 2-1 efter ett sent segermål signerat Leonard Pllana, den här gången i den 88:e matchminuten.

AIK-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 28 augusti 2016
Sommarens alltmer upptrissade stämning bland Stockholms risksupportrar förde med sig en poliskår som var extra på tårna mot kategori C-supportrar och genomförde en rad skyddsvisitationer före matchen på jakt efter vapen. FB, med en elak liga i Vasastan, och KGB med en för dagen ganska svag samling på Södermalm, kom aldrig riktigt nära varandra utan var hela tiden under polisens uppsikt och man kunde med en ganska enkel logistik hålla grupperna ifrån varandra.

Derbyt blev precis som matchen på planen (0-0 inför 30 843 åskådare) en händelsefattig historia. Men med ett undantag. För senare på kvällen så attackerade ca: 50-talet ultras från Hammarby förstärkta med minst tre st KGB (vilket bevisades av att tre st KGB-luvor lämnades kvar på platsen) Haga Pub i Hagalund i Solna där ett 30-tal ultras från AIK befann sig. AIK:arna fick dock förstärkning av ett antal lokala ortsbor som drev Bajen på flykten efter en kortare drabbning på Hagalunds gator där enligt uppgift bland annat en hammare ska ha varit inblandad från the locals.