Scenen - 2015

Firman Boys / AIK:s Yngsta (AIK) v/s Wisemen (IFK Göteborg), 24 januari 2015
Ett 15-tal WM-grabbar skulle upp till huvudstaden för den hett emotsedda UFC-galan på Tele2 Arena. I anslutning till detta skapades en kontakt med representanter för ”AIK:s Yngsta” (AY) om möjligheterna till ett box modell mindre. Det ledde till att en blandad AIK-liga med både AY och FB ställde upp som sparringpartners på Tjärhovsgatan på söder vid 19-tiden på lördagskvällen. FB/AY med 16 man och WM med 15.

I en tuff drabbning i mörker och på halt underlag där det kändes som AIK hade initiativet till en början tog WM-grabbarnas samlade fightingrutin och kondition till slut överhanden och efter 1,40 var det inte längre något snack – seger Blåvitt!

När sirenerna sedan började ljuda avlägsnade sig båda grupperna skyndsamt från platsen.

Färjestads BK-Djurgårdens IF, Ishockey, SHL, 31 januari 2015
Det heta rivalmötet i Löfbergs Arena i Karlstad inför 7479 åskådare slutade med bortaseger 2-1.

Stämningen var stundtals hätsk sedan slagsmål utbrutit på läktaren under den första periodpausen sedan ett mindre antal Dif-supportrar tagit sig in i FBK-klacken. Ordningsvakter och sedermera polis klev in på läktarsektionen och en 23-årig Djurgårdssupporter greps misstänkt för våld mot tjänsteman.

Efter matchen bildade ordningsvakter kedja mellan irriterade Färjestadssupportrar som försökte konfrontera Dif-anhängare på sittplats.

Djurgårdens Fina Grabbar v/s GAIS YNGRE, 7 februari 2015
Djurgårdens Fina Grabbar (DFG) fick bara dagarna före en sen inbjudan att möta Gais gatukämpar ”GAIS YNGRE”. Efter lite förhandlingar enades grupperna om ett möte strax efter lunchtid på lördagen i ett industriområde i Kumla.

Med nummerfördelningen 35 mot 26 tog de mörkklädda DFG ett snabbt och tydligt initiativ mot de grönklädda göteborgarna och efter bara ca: 30 sekunder var det hela över – seger Djurgår´n!

Polisen anlände först när det hela var över och kontrollerade ett antal fordon och beslagtog även blodiga kläder, dock utan att gripa någon.

AIK:s Yngsta / Firman Boys v/s Djurgårdens Yngsta / DFG, 7 februari 2015
19-20 st AIK-grabbar, de allra flesta från ”AIK:s Yngsta”, var ute och drack i Stockholm City på lördagskvällen. Grabbarnas närvaro hade noterats av både Hammarbys ”BO”/”KGB” som tidigare under kvällen varit på den så kallade ”Bajenkvällen” på Hovet samt av Djurgårn´s ”DY”/”DFG” som tidigare under dagen varit i Kumla och mött Gais firma i en uppgörelse. Fokus sattes mot Bajen men precis när resan söderut skull påbörjas så påkallade AIK:s spotters uppmärksamhet med uppgiften att Dif-mobben satt på en krog på Döbelnsgatan i centrala Stockholm.

AIK-grabbarna skiftade fokus och lämnade istället skyndsamt sitt samlingsställe i smågrupper för att mötas upp i närheten av korsningen Döbelnsgatan/Kungstensgatan vid 23.30-tiden där DY/DFG kontaktades och ombads komma ut. Bildsköna, högljudda och berusade vällde de tillsynes 17-18 st gårdarna (12 st hävdar Dif själva) ut från krogen och utspridda så tog man sig mot den nu tajt stående AIK-mobben som sakta börjat röra sig framåt. Sedan går allt fort. AIK:arna städar av Djurgårdsgrabbarna på 20-30 sekunder och viktorian är odiskutabel.

Eintracht Frankfurt (Tyskland) v/s Wisemen (IFK Göteborg, Sverige), 7 februari 2015
WM:s lilla men hårda kärna tog en ny skalp på sin kringresande Europaturné genom att på tysk mark klippa Eintracht Frankfurts firma i en uppgörelse med nummerfördelningen 22 mot 22. Stenhård fight strax under två minuter.

AIK-Hammarby IF, Fotboll, Svenska Cupen, 7 mars 2015
AIK:s första ”riktiga” hemmamatch för säsongen och ett hett emotsett derby mot Bajen som Gnaget inte mött sedan 2009 så spänningen och förväntningarna var minst sagt höga inför matchdagen. Dock lyckades inte ”FB” komma överens om det planerade matchdagsboxet med ”KGB” då de senare inte ville styra upp något före avspark.

Redan under fredagen (150306) så anlände en del av de hundratals utländska supportrar som börjat vallfärda till Stockholmsderbyna vilket visar på lite av dragningskraften dessa matcher nu har ute i Europa. Bland annat fick två st Lilleströmsgrabbar som kommit till Stockholm för att visa sitt ”friendship” med ”KGB” ett väldigt hårt välkomnande till huvudstaden sedan de råkat springa på två FB-grabbar under kvällen.

Matchdag lördag: Över 300 poliser var utkommenderade för att hålla ordning i Solna och resten av Stockholm. Och de skulle få jobba en del för övertidsersättningen i alla fall.

Innan matchen när pendeltåget från Södermalm fylld med bajare ska rulla in på Solna Station försöker AIK:s ultrasgrupper sig på en rusning för att möta upp bajarna. Man blir dock stoppade av Polisen och beger sig istället av mot arenan. Med sig har man civila så kallade Novapoliser som följt med från pendeltågstationen. Tumult uppstår när AIK:s ultrasgrupper börjar tränga in civilpoliserna utanför den norra läktaren. Poliserna vevar sina batonger febrilt mot allt och alla, och givetvis siktar man högt med batongerna. Ultrasgrupperna svarar med slag och sparkar. Mitt i allt får en supporter ett batongslag rakt över huvudet som öppnar upp ett ca: 10 cm jack där man kunde se skallbenet. Allt lugnar ner sig när ultrasgrupperna lyckats frita folk som fastnat bakom poliserna och beger sig därifrån. Två poliser rapporteras ha fått bullerskador av knallskott som kastats mot dem. Supportern som polisen slog sönder skallen på greps efter sjukhusvistelse och häktades sedermera misstänkt för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman!

Till alla AIK-supportrars enorma besvikelse så vek spelarna ner sig (igen!) och Hammarby segrade med 2-1 vilket förutom en blytung derbyförlust även innebar ett tidigt uttåg redan ur Svenska Cupens gruppspel, en förlorad hemmamatch och inte minst en missad titelchans. Fullständigt bedrövligt! Detta inför storpublik 41 063 åskådare och en sedvanligt usel domare i form av Michael Lerjéus.

Direkt efter matchslut utbröt skärmytslingar utanför Nationalarenan mellan AIK-supportrar från den norra läktaren och Hammarby-anhängare på sittplats.

Då ligorna inte kunnat samsas om en tidpunkt för möte så beger sig istället en blandad AIK-liga på ca: 80 man efter matchen mot Södra Station med destination ”Hellströms Bar” på Fatbursgatan där man vet att bajarna sitter i hopp om att få till i alla fall någon action. Väl framme på stationen möts man i uppgången av kravallutrustad polis och ett moln av pepparspray. Några minuters kaos inträffar där AIK:arna försöker ta sig förbi polismuren. När detta visar sig vara en för svår uppgift då poliserna är många och pepparsprayen ligger som en tät dimma vänder AIK-ligan tillbaka och hoppar ned på tågspåret för att hitta en annan väg upp till puben, dock stannar ett 15-tal grabbar kvar på perrongen. Det tar bara en kort stund innan dessa 15 Gnagare möts av en arg 60-manna mobb från Bajen som genast går till angrepp. AIK:arna som är fast beslutna att inte ge sig utan strid ställer sig i en samlad och tajt klunga och vevar för allt man har. Dock har man inget att sätta emot den stora Hammarbymobben och antingen åker man i backen eller trycks bakåt. Polisen som nu upptäckt vad som pågår kommer nedspringande till perrongen och supportrar från båda läger ger sig fort iväg. De som inte hinner ifrån platsen bussas ut till alla möjliga och omöjliga förorter.

Medan allt detta händer på Södra Station har ett fåtal AIK-grabbar lyckats ta sig förbi polismuren vid rulltrapporna (man blev till och med välkomnade av poliserna att passera) och ut från pendeltågsstationen. Väl ute möts man av sju st Bajare från ”KGB” och ”Hammarby Ultras” som frågar ”om man är Gnaget?”. Kvar på platsen är nu endast tre st FB som svarar ”Ja vi är Gnaget!”. De sju självsäkra Bajarna skrattar och stoppar in tandskydden och ett hårt och frenetiskt boxande tar vid. AIK:arna som är färre än hälften av bajarna åker på massvis med slag och sparkar men visar stort hjärta och vägrar att ge upp. Fighten pågår på en yta av ca: 50 meter där Gnagarna trots numerärt underläge hela tiden trycker bak bajarna som en efter en går i backen och till slut flyr från platsen!

Nere på perrongen har nu den stora skara AIK-grabbar som försökt hitta en väg ut via tågspåret gett upp försöken och istället återvänt till perrongen. Till sin förvåning och förtjusning märker man att inga poliser är kvar och man beger sig upp till Rosenlundsgatan. När AIK-ligan kliver ut från pendeltågstationen står det en stor klunga av människor utanför en restaurang. Det visar sig att klungan är Hammarbys gamla ”Tumbaliga” som varit och tagit några öl efter matchen. Genast stormar AIK-ligan mot Hammarbyarna och en ca: 30 sekunder lång slagväxling tar vid. Bajarna som är färre åker antingen i backen eller trycks tillbaka in genom restaurangens entré. Allting avbryts av att polisen med bussar kör med full fart rakt in i folkmassan och försöker gripa så många som möjligt och AIK:arna beger sig från platsen.

När derbydagen sedermera summerades hade polisen upprättat anmälningar om skadegörelse, våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman, förberedelse till grov misshandel, misshandel och framkallande av fara för annan. En person greps, fyra omhändertogs och ett 50-tal avlägsnades från främst Solna Station och Södra Station enligt polislagens 13:e paragraf. Minst två supportrar skadades allvarligt, ytterligare två rök- och brandskadades samt att tre st poliser uppvisade skador av varierande art.

Uppdaterat 2015-04-10: Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd straffade arrangören AIK Fotboll hårt med böter på 200 000 kr för otillåten pyroteknik och säkerhetsbrister i visiteringen och utrymningsvägar på läktaren. Hammarby friades för samma typ av pyroteknik och säkerhetsbrister då det var arrangörens ansvar enligt Disciplinnämnden. Domen har överklagats. I samma veva så straffade Polismyndigheten också AIK Fotboll genom att skära ner kapaciteten på Norra Ståplats med 1000 platser.

Uppdaterat 2015-06-23: Riksidrottsnämnden (RN) friade idag AIK Fotboll. RN skriver i sin dom att; "Sammanfattningsvis anser Riksidrottsnämnden att det har visats att föreningen gjort vad som ålegat den enligt gällande tävlingsregler för att motverka att pyroteknik användes på läktaren och att föreningen inte heller genom fel eller försummelse orsakat ordningsstörningen. Med ändring av Disciplinnämndens beslut så ska AIK således inte åläggas påföljd för ifrågavarande ordningsstörning". AIK ska dock fortsatt betala 25 000 kr på grund av "blockerade nödutgångar" medddelar RN vidare.

Malmö FF-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 20 april 2015
Ett 20-tal Malmögrabbar tog sig vid 16-tiden på måndagseftermiddagen obemärkta via en bakgata fram till en restaurang på Gustaf Adolfs torg där Hammarby supportrar laddade upp inför kvällsmatchen mellan de båda lagen. Oroligheter och handgemäng utbröt när Bajenanhängare klev ut från restaurangen och glas, stolar och bord kastades mellan grupperna innan skåningarna backade efter ca: 30 sekunder.

När polisen anlände hade bråket redan ebbat ut. En person greps dock misstänkt för misshandel och några supportrar omhändertogs med stöd av polislagens 13.e paragraf.

Efter matchen uppgav en 27-årig rullstolsburen kvinna att hon rånats på sin MFF-flagga och mobiltelefon i Pildammsparken. Det är högst oklart om denna händelse hade något samband med matchen i sig.

Kompisgänget Bajen (Hammarby IF) v/s GAIS YNGRE (Gais), 16 maj 2015
I en ganska kort men intensiv uppgörelse i Mjölby ca: 23 mil från Stockholm och Göteborg möttes KGB och Gais i en 20 mot 20 fight. Den första ronden gick på ca: 30-35 sekunder med Bajen som segrare medan rond 2 tog dryga minuten med samma utgång.

Djurgårdens IF-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 25 maj 2015
Före matchen så sökte AIK-mobbar i city efter likasinnade Djurgårdare. Samtidigt så kidnappades en minderårig AIK-supporter av DFG-grabbar som under knivhot förde han till Gullmarsplan där han sedermera släpptes. Andra aktiva AIK-supportrar från de olika supporterföreningarna anordnade en marsch från Södermalm till matcharenan Tele2 Arena.

Stockholmsderbyt mellan de eviga arvfienderna Djurgården och AIK blev en märklig och böljande match där lagen hade varsin halvlek och där delad pott 2-2 blev slutresultatet inför 27 137 åskådare. Matchen stördes av ett nära 50 minuter långt avbrott officiellt på grund av pyroteknik från de båda klackarna i upptakten av den andra halvleken. Detta samtidigt som båda lagens supportrar skanderade ”SvFF – Fotbollsmördare”. Nu är det ju inte Svenska Fotbollförbundet som beslutar om dessa horribelt långa avbrott med syfte att irritera åskådarna och så splittringar mellan supportrarna, utan det är givetvis den allsmäktige Polismyndighetens beslut.

Efter matchslut så tömdes arenan på åskådare. I den vevan så tog sig ett 30-tal AIK-supportrar från kortsidan bort till ena övre långsidan där de stal en Dif-banderoll samtidigt som en bengalisk eld slängdes ner mot Dif-klacken. Detta ledde till rusningar från hundratals Dif-fans som dock stoppades upp av polis och ordningsvakter med kastade knallskott och batongslag som följd innan Djurgårdarna kunde drivas tillbaka på läktarsektionerna.

Utanför arenan utbröt nya våldsamheter när polisens civila och uniformerade ”huliganer” gick till attack mot AIK:s supportrar med både batongslag och pepparsprej. Tjejer knuffades omkull och AIK-supportrar som skulle föra in tifomaterial i ett väntande fordon attackerades från båda håll av maskerade poliser som med våldsamma batongslag mot huvudet och pepparsprej i ögonen skickade en AIK-supporter svårt skadad till sjukhus och flera andra med mindre blessyrer, tårar och blåmärken. Många andra tvingades under förnedrande omständigheter ner på marken för att efter en lång väntan föras in i bussar och bli avsläppta runt om i Stockholms utkanter.

Senare under kvällen sökte hundratals fotbollsligister från de båda lagen konfrontation med varandra inne i Stockholm City. AIK-grabbar på väg från Vasastan och Djurgårdsgrabbar på väg från Sveavägen försökte nå varandra på Drottninggatan men ett massivt polisuppbåd stoppade alla försök till närkamp.

Cirka 120 supportrar greps eller omhändertogs under kvällen. Många supportrar skadades och då nästan uteslutande av polisens våld. Även ett mindre antal poliser rapporterade skador.

Kompisgänget Bajen v/s Firman Boys bråk (Hammarby IF-Halmstads BK, Fotboll, Allsvenskan), 30 maj 2015
Hammarby hade tidigare under lördagen mött Halmstad hemma på Tele2 samt genomfört det årliga supportereventet ”Party in the park” mellan Gullmarsplan och Årsta. Nu avrundade ”Kompisgänget Bajen” (KGB) kvällen på ”Hellströms Bar & Restaurang” på Södermalm intet ont anande. Samtidigt så var Firman Boys (FB) gatusoldater ute med 17 man på boxhumör. Såväl Helsingborg (som skulle möta AIK dagen därpå) som Djurgården stod på AIK:arnas meny för kvällen. Men då dessa lös med sin frånvaro fick Bajen duga. Kontakt etablerades men med dålig respons från de grönvita.

Bajen lokaliserades istället till Hellströms och två AIK-grabbar lockade ut KGB med några av dess ledande figurer i täten från krogen och bråk uppstår direkt i entrén. Samtidigt så klev den resterande AIK-mobben fram runt hörnet och det smäller hårt när AIK-grabbarna gör processen kort med de då uppskattningsvis 10-talet bajarna som faller som käglor till backen. Fler bajare strömmar ut från restaurangen och de nu uppskattningsvis 15-talet Bajengrabbarna tar sig upp för en andra rond. Men som så ofta förr i den här branschen så är rond 1 den avgörande och FB ger inte KGB en chans i rond 2 utan det är dubbelseger för AIK i en tämligen clean uppgörelse innan Gnagarna skyndsamt lämnar platsen till bilderna av fallna bajare och ljudet av närmande polissirener.

Firman Boys/AIK:s Yngsta-Kompisgänget Bajen bråk, (AIK-Falkenbergs FF, Fotboll, Allsvenskan), 3 juni 2015
Hammarbys ”KGB” var ute efter ”hämnd” för AIK-grabbars attack veckan före mot ”Hellströms Bar & Restaurang” där Bajengrabbar fick käka asfalt (150530). Med hjälp av diverse fordon tog sig de 30-talet Bajengrabbarna obemärkta in till Solna och runt hörnet till puben ”East end Company”.

Klockan 22.10, nästan 1 ½ timme efter att onsdagsmatchen mellan AIK-Falkenberg på Nationalarenan slutat, stack en av KGB:s frontkillar in huvudet på stället och meddelade att Bajen var utanför. De exakt tre(3) st FB-grabbarna på plats flög upp ur sittdynorna och tillsammans med tre(3) st grabbar från ”AIK:s Yngsta” som också befann sig på restaurangen gjorde man vad man kunde för att försöka hålla puben men man var chanslösa när över 30-talet Bajengrabbar stormade entrén. På sin väg in slog bajarna först ut tänderna på en vanlig AIK-supporter och sedan näsan på en annan AIK-supporter inne på East. När Bajarna väl lämnat stället följer de fåtalet Gnagarna efter och ny slagväxling utbryter när KGB stormar in på nytt med liknande resultat som tidigare för de numerärt överlägsna bajarna.

sverigescenen.com säger: ”KGB” klassar en överraskningsattack mot en pub med sex(6) st AIK-grabbar och med två skadade AIK-julgranar som en ”framgång”. Det gör inte vi. Vi kallar det ett misslyckande för hela scenen. Vill ”KGB” verkligen köra grusgrop liga mot liga så vet de vilket nummer de ska ringa. Det samtalet väntar vi fortfarande på, nästan på dagen fem år(!) sedan 220 Bajengrabbar i KGB:s regi blev slaktade i just en ”grusgrop” i Gnesta!

Hammarby IF-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 7 juni 2015
Nationaldagshelg och söndagsmatch gav fina förutsättningar till stök när serieledande IFK Göteborg gästade Stockholm och Hammarby IF. Och en stökig helg blev det – rejält.

Tidigt på lördagskvällen (150606) stoppade polisen en större uppgörelse mitt inne i Stockholm City när ett 100-tal Bajen-grabbar försökte närma sig det hotell där ett 60-tal Blåvitt-grabbar samtidigt försökte storma ut ifrån för att möta upp bajarna. Nio supportrar från båda klubbar greps misstänkta för förberedelse till misshandel. Polisen uppger att man också hittat knogjärn hos de gripna men våra uppgifter säger att det handlar om ett(1) knogjärn samt rånarluvor och tandskydd vilket i det sistnämnda fallet är högst anmärkningsvärt att ens bli gripen för. Många supportrar omhändertogs även och bussades långt ut till Stockholms utkanter.

Runt kl: 23.30 utbröt slagsmål utanför Temple Bar i Gamla Stan mellan 15-20 Bajenligister och ett 10-tal IFK-supportrar (ej grabbar). Den första göteborgaren som kom ut från krogen fick tänderna utslagna av en bajare med knogjärn och en annan blev liggande sparkad i huvudet. Polisen som nyligen lämnat platsen återvände och upprättade flera anmälningar om misshandel och omhändertog även ett antal supportrar till de båda lagen.

Strax efter midnatt togs kontakt mellan AIK-grabbar (som nyss kommit hem från Göteborg och sin bortamatch mot BK Häcken) och WM-grabbar och ett möte bestämdes men polis anlände när Gnagarna skulle lämna sin pub och av mötet blev det inget av.

Men polisen kunde inte stoppa det bråk som bröt ut kl: 01.00 på natten när ca: 30-35 WM-grabbar och lika många KGB-grabbar styrde upp ett sent möte i Björns Trädgård på Södermalm där WM i närmare tio minuter fick stå och vänta in sina motståndare tills KGB slutligen anlände till parken. Det smäller hårt över hela linjen men WM kunde efter ca: 45 sekunder driva KGB bakåt mot tunnelbanenedgången där Bajen lyckades samla ihop sig och gå till motattack men utan någon större framgång och Bajen tvingades istället backa igen. Polis anländer till den nu mycket röriga platsen och grabbar lämnar området i olika riktningar.

Senare under natten så bjöd sju st WM-grabbar ut fyra st FB-grabbar från en pub på Vasagatan där Gnagarna satt och drack. De båda grupperna slogs på gatan utanför tills krogvakter gick in med batonger och bröt.

På matchdagen söndag (150607) förlorade Hammarby på Tele2 Arena efter ett sent och omdiskuterat segermål för Blåvitt. Efter matchen försökte Bajengrabbar storma bortainsläppen men polis med hjälp av ordningsvakter lyckades hålla isär grupperna. Polisen drev istället folkmassan rakt över den hårt trafikerade Nynäsvägen. Tre personer greps för bland annat rån, försök till grov misshandel samt att två st avvisades och 14 st avlägsnades enligt polislagens 13:e paragraf. Tre personer omhändertogs för LOB och polisen uppger även att man noga kommer studera CCTV-filmer från Tele2 i sin jakt efter andra brottsmisstänkta fotbollssupportrar.

Wisemen (IFK Göteborg)-Werder Bremen, Tyskland, 13 juni 2015
I en uppgjord fight djupt inne i de danska skogarna tog IFK Göteborgs ”Wisemen” en ny europeisk ”skogsskalp” genom att klippa tyska Werder Bremen i en 24-20 uppgörelse på ca: 50 sekunder. Boxet försenades för övrigt med nästan tre timmar sedan tyskarna drabbats av färjeproblem under sin resa till Danmark.