Scenen - 2013

Linköpings HC-AIK, Ishockey, Elitserien, 5 januari 2013
Tre supporterbussar följde med hockeylaget till den svåra bortamatchen mot LHC i Cloetta Center på lördagseftermiddagen. Då klackarna står närmast bredvid varandra inne på arenan så var det som upplagt för hets och att föremål skulle slängas mellan sektionerna vilket också var exakt vad som skedde när mynt, tändare och även en mobiltelefon slungades mellan sektionerna. Ett plexiglas slets sönder och ett skyddsnät drogs ner.

AIK:s tillresta supportrar irriterades av såväl förlusten på isen (1-3) som av de kastade föremålen och de hånfulla ramsorna från LHC- klacken varför AIK-fansen efter slutsignalen försökte storma hemmaklacken. AIK-supportrarna drevs dock tillbaka av polis med batonger och pepparsprej. Fansen svarade då med att skjuta raketer och slänga bengaler mot polisen och tre poliser uppges ha skadats av kastade föremål varav det allvarligaste var en polis med en sårskorpa under ena ögat. En ordningsvakt träffades av en cykel och fördes till sjukhus. Ett kravallstaket slängdes även mot polisen och en polisbil vandaliserades. Kaosscener tog nu vid och bengalröken låg tät och än värre skulle det bli när ett 20-tal kravallutrustade poliser med ett unisont stridsrop stormade framåt och pepparsprejade ner hela omgivningen och batongslog alla åskådare i dess närhet som tvingades fly. Flertalet supportrar skadades av hårda batongslag och flera blev även pepparsprejade.

Någon timme efter dessa händelser drabbade 12 st grabbar från "AIK:s Yngsta" samman med ett tiotal motsvarigheter i Linköping i en uppgjord fight med Gnaget som snabb och ganska överlägsen segrare.

Uppdaterat 2013-04-05: Poliser med automatvapen stormade nära två månader efter händelserna i Linköping in hemma hos nio st Gnagare i en husrannsakningsrajd där de greps och åtta av dem sedermera anhölls misstänkta för inblandning i bråken.

Uppdaterat 2013-10-23: Sex st AIK-supportrar åtalas nu för våldsamt upplopp efter oroligheterna efter matchen.

Uppdaterat 2014-04-17: Det blev friande domar i Linköpings Tingsrätt för de sex st AIK-supportrar som stod åtalade.

"GAIS YNGRE"/"GB" (Gais) vs "YCG"/"GU" (IFK Göteborg) -bråk, 23 mars 2013
På lördagen drabbade "GAIS YNGRE"(= Gais firma på den stora "scenen") samman med IFK Göteborgs något yngre garde "YCG" och "GU". Grupperna brakade ihop i samband med en uppgjord fight på en grusplan på Hisingen i Göteborg. Ca: 35 grabbar från båda sidor med Blåvitt i röda tröjor och Gais i svarta såg en närmare två minuter lång drabbning där Blåvitt slutligen gick segrande ur striden.

"DFG" (Djurgårdens IF) v/s "FB" (AIK) -bråk / (Helsingborgs IF- Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan) 31 mars 2013
Efter att polisen vid två tillfällen bara de senaste veckorna stoppat två större konfrontationer mellan FB och DFG så nåddes FB:s gatusektion under söndagseftermiddagen av rapporter om att DFG satt och höll låda med ca: 35 grabbar (läs: gubbar) från det äldre gardet på Östermalm samtidigt som man bevittnade Djurgårdens allsvenska premiärmatch borta mot Helsingborg på TV. FB drog med kort varsel ihop en liten men elak liga på 33 FB/AY.

Efter att ha samlats upp vid Tekniska Högskolan inkom dock rapporter från utsända spotters att Djurgården hade försvunnit från sin krog. AIK valde då att söka kontakt med Djurgårdens grabbar för att försöka få reda på var dem befann sig och på så sätt få till något. DFG meddelar omedelbart och utan krångel att man nu befinner sig på O'Learys vid Skanstull och AIK låter hälsa att man tar sig dit snarast möjligt. På färden dit har grupperna kontakt och man kommer överrens om att FB ska höra av sig till DFG precis innan man kommer fram så de kan kliva ut. När AIK väl anländer strax före kl: 23 på kvällen hörs det genom rop och skrik att Djurgår´n redan klivit ut från sin krog och Gnagarna rör sig direkt dit. När ligan kliver ner på Götgatan möts dem av ca: 20 utspridda DFG. Betydligt färre och mindre organiserade än vad AIK hade räknat med.

DFG är uppenbart förvånade över att de svartklädda AIK-grabbarna med balaclavas kommer från ett helt annat håll än vad dom hade räknat med och hamnar redan från början i underläge när slagsmål nu bryter ut mitt bland tvärnitande bilar. DFG som är färre till antalet och oorganiserade blir pressade direkt även om man håller sig på benen till en början. Dock går fler och fler i backen och AIK tuggar sig sakta men säkert igenom sina fiender som efter drygt 30 sekunders vevande ligger utslagna på Södermalm. Minst tre gårdare fördes till sjukhus och vi hoppas givetvis på ett snabbt tillfrisknande. Nu har fotbollssäsongen börjat...!

Tidigare under dagen nere i Helsingborg så utbröt ett kortare tumult när polisen ingrep mot supportergrupperna under deras marscherande mot Olympia före den allsvenska premiärmatchen. En person misshandlades och fördes till sjukhus medan ett tiotal supportrar omhändertogs. HIF vann matchen med klara 3-0 inför 11 201 åskådare varav ca: 2000 Djurgårdssupportrar.

IFK Göteborg-Malmö FF, Fotboll, Allsvenskan, 25 april 2013
Det var stökigt i Göteborg i samband med den allsvenska matchen mellan Blåvitt och MFF (1-1 inför 17 063 åskådare). Polisen i Göteborg uppträdde sedvanligt virrigt och känslan hos många grabbar var att de närmast tillät bråk bryta ut för att kunna filma och dokumentera det hela innan man klev in med sina batonger och pepparsprejsburkar.

MFF:s "True Rockers" (TR) anlände till Göteborg utan polisnärvaro och det var först efter en promenad genom de centrala delarna och ett pubbesök på "Angelo" som polisen anlände. Blåvitts kategori C-följe med "Wisemen" (WM) och "Gothenburg United"(GU) i spetsen försökte tajma in skåningarnas marsch mot Gamla Ullevi. Ett fåtal GU-grabbar kommer fram för att genskjuta Malmöföljet i höjd med Bohusgatan. Göteborgarna åker fort i backen framför en passiv polis som klev in först efter att ha hunnit dokumentera bråket. En Blåvitt-supporter greps misstänkt för misshandel och en MFF- supporter omhändertogs. En MFF-supporter skadades och fördes till sjukhus efter att ha fått sitt knä spräckt av en polisman.

Efter matchen försökte Blåvitt komma åt de ca: 400 Malmö-fansen genom flertalet kordinerade attacker längs Sten Sturegatan och det smällde friskt i flera mindre skärmytslingar. Polisen går in med hästar för att skingra grupperna. Under närmare 15 minuters tid pågår oroligheterna mellan i första hand ligister och ultras från Göteborg och Malmö. Efter att polisen filmat klart så körde man in med piketbussar och stängde in supportergrupper som avvisades från platsen eller omhändertogs. MFF-fansen lotsades sedan ut från staden.

FB/AY (AIK)-KGB/BO (Hammarby IF) -bråk, 12 maj 2013
En mindre AIK-liga på 26 man, varav många belagda med tillträdesförbud från landets samtliga elitfotbollsarenor, satt på Retro Bar på Södermalm för att följa AIK:s bortamatch i Kalmar på söndagseftermiddagen. Information om en förestående överraskningsattack från Hammarbys "KGB" började strömma in. Bajarna sades den här gången vara särskilt upprörda över en incident i onsdagskväll (130508) då tolv st Bajen-grabbar överraskades av exakt nio st AIK-grabbar i Fatbursparken på Södermalm. Det som hände då var att precis när de tolv Bajengrabbarna kommit ner från trappan vid Medborgarplatsen påkallades deras uppmärksamhet från AIK som kommit ut ur mörkret på Bajens högerflank. Bajarna blev rejält överrumplade och bara ett fåtal försökte försvara sig medan resten flydde tillbaka upp på Medborgarplatsen eller vidare mot Södra Station. Denna lilla incident väckte tydligen ilska hos KGB som tyckte att FB gått över gränsen, vad detta innebar specificerades dock inte närmare då de fåtal slag och sparkar som hanns med utdelades mot bajare som stod upp och i alla fall försökte slåss.

Nåväl, tillbaka till söndagseftermiddagen (130512) och Retro Bar. Tidigt syntes ett par misstänkta Bajenspotters runt restaurangen och Gnagarna antar att en attack från ett grinigt Hammarby är nära förestående, dock dröjer det till matchens slutskede innan det brakar men då brakar det å andra sidan ordentligt. AIK har hela tiden haft några grabbar utanför lokalen för att hålla uppsikt åt alla väderstreck och en av dessa får syn på Bajen som kommer ångandes längs Bondegatan i riktning Retro Bar och FB/AY. AIK-grabbarna samlar snabbt ihop sig för att sedan promenera upp mot KGB/BO som kommer med en numerärt likvärdig liga.

De båda firmorna gestikulerar och vrålar mot varandra innan de brakar ihop mitt på gatan. Det är idel bekanta antagonister som möts i fronten och det smäller hårt från båda håll. Bajarna som kommit i en liten nerförsbacke lyckas inte utnyttja sin fördel utan det är istället FB som med sin tyngd snabbt kopplar greppet och börjar pressa Bajen bakåt. Fler och fler bajare åker i backen och den grönvita ligan är nu splittrade och tvingas efter drygt 40 sekunders slagsmål retirera på sina egna gator.

Ett hårt men mycket rent box är till ända och Gnaget lämnar platsen med ett stort leende på läpparna efter att ha sopat på sina fiender i KGB - igen. Polisen som inte hann fram innan allt var över lyckades inte gripa någon, däremot skjutsades en skadad Bajengrabb till sjukhus för omplåstring. Han var enligt uppgift inte speciellt pratglad.

FB/AY (AIK)-KGB/BO (Hammarby IF) -bråk, 19 maj 2013
Följetongen mellan AIK- och Bajengrabbar gick vidare med nya bråk på söndagseftermiddagen. Exakt en vecka sedan det senaste intermezzot så samlades ett gäng AIK-grabbar på Flying Horse, Odengatan i Stockholm, för att följa klubbens bortamatch mot Östers IF via storbilds-TV. I slutet av den andra halvleken får en av grabbarna ett samtal från Hammarbys KGB som låter meddela att de står runt hörnet.

AIK, 26 man till antalet där ca hälften utgörs av "AIK's Yngsta" , drar snabbt på sig jackorna och marscherar ut till den av Bajen angivna platsen. Det faktum att Bajen fick storstryk veckan innan men ändå aktivt sökt konfrontation igen leder till den ganska självklara slutsatsen att de med största sannolikhet har betydligt bättre nummer den här gången. När Gnagarna kommer runt hörnet möts man av synen av ca: 45-50 Hammarby som kommer långsamt gående ett par hundra meter längre ner på gatan. Polisen, som på grund av Djurgårdens hemmamatch mot Halmstad en bit bort, har haft en viss koll på AIK-samlingen och följer efter AIK- ligan med en piketbuss när man ser grabbarna storma ut och över vägen. I ett lugnt tempo närmar sig ligorna varandra på den smala vägen för att slutligen, när bara ett par meter återstår, rusa in i varandra och förvandla den lugna gatan till ett smattrande slagfält. Rivalerna vevar på varandra för fullt, men piketbussen som kör in i AIK-grabbarna bakifrån gör att boxet blir uppsplittrat. Detta tillsammans med en för dagen taggad och numerärt överlägsen Bajenliga gör att KGB pressar Gnagarna som får försvara sin position så gott det går.

Fler och fler poliser ansluter vilket har en uppenbar stressande effekt på de båda ligorna men det är Bajen som efter ca: 30 sekunder drar det längre strået när man tvingar AIK till reträtt som sedan övergår till en katt-och-råtta-lek med polisen som nu börjar beblanda sig på allvar i slagsmålet. Ett antal gripna från båda håll men inga allvarligare skador än blåmärken och hjärnskakningar rapporteras in.

WM/YCG/GU (IFK Göteborg)-KGB/BO (Hammarby IF) / (Gais-Hammarby IF, Fotboll, Superettan), 23 maj 2013
Hammarby reste till Göteborg för möte med Gais i superettans åttonde omgång. En match utanför planen var också planerad, dock med stadens dominerande ligistorganisation, IFK Göteborgs "Wisemen".

Det hela spolierades emellertid av polisen som snabbt lokaliserade tidigt anländande KGB. På grund av detta valde de båda grupperna att blåsa av dagens planer. Dock tyckte 32 st yngre IFK-ligister från GU/YCG annorlunda och man tog sig snutfritt till ett parkeringsgarage vid Avenyn precis i närheten av Bajens samlingspub "Parken". Väl på plats tog man kontakt med Bajengrabbarna och förklarade var man befann sig och med vilket antal. Det skulle visa sig vara ödesdigert.

Den tilltänkta boxplatsen är en inhägnad fotbollsplan, en så kallad "kaninbur". Bajarna har inte lyckats ta sig dit i tid vilket gör att YCG/GU helt sonika sätter sig och beskådar den pågående korplagsmatchen som pågår. Efter ett tag anländer dock ca 150 KGB/BO med ultras och gör sig tillkänna med ett massivt vrål som följs av ett flask- och stenregn mot de 32 göteborgarna.

YCG/GU tightar ihop sig och väntar in den massiva grönvita mobben och gör så gott man kan i drygt 20 sekunder innan det massiva nummerövertaget från Bajen gör sig påmind och samtliga göteborgare går i backen. Bajen nöjer sig inte med projektilerna och det faktum att det gick ca: fem grönvita på varje Blåvit utan utdelar dessutom flertalet sparkar och stampar på liggande och förnedrar dem verbalt. Flera göteborgare skadades. Ett beteende som dessvärre har blivit signifikativt för superettanklubben.

Efter matchen på Gamla Ullevi utbröt oroligheter när supportrar från Gais och Hammarby försökte komma åt varandra med polisen emellan. Sammanlagt omhändertogs 33 supportrar och tre personer greps misstänkta för misshandel, våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman samt narkotikainnehav. Polisen utförde även ett 60-tal visitationer under kvällen.

Djurgården IF-IFK Göteborg, Fotboll, Svenska Cupen, Final, 26 maj 2013
Redan på lördagen (25/5) anlände ett större antal Göteborgsligister till huvudstaden och då såväl Dif-, AIK- som Bajengrabbar var ute fanns förutsättningar för lite good old footballviolence men ordningsmakten ville annat och de stora förmodade oroligheterna uteblev. Det gjorde dom inte under matchdagen söndag (26/5).

Årets final i Svenska Cupen avgjordes för första gången på Svenska Fotbollförbundets (SvFF) nya skrytbygge "Nya Nationalarenan" i Solna, Stockholm, med SvFF som arrangör. Det blev en succé publikmässigt men ett stort fiasko sett till arenasäkerheten såväl inne på Nationalarenan som utanför.

Istället för Örgryte-Öster inför de närmast sörjande på den stora 50 000-arenan blev det istället Dif-Blåvitt i final inför 21 819 högljudda åskådare. Inramningen vid spelarinmarschen inkluderade pyroteknik på båda kortsidorna varför matchstarten sköts upp ca: 15 minuter då den nya Nationalarenan saknar ett fungerande fläktsystem för att kunna vädra ut all rök. Matchen bröts även kort efter Blåvitts 1-0 mål då nya bengaler tändes på göteborgsläktaren.

Cupfinalen stod 1-1 efter 90 minuter och gick till förlängning och sedermera straffläggning där IFK Göteborg var starkast och tog sin första titel sedan SM-guldet 2008. När Pontus Farnerud avgjorde framför Blåvitt-klacken stormade ca: 1500 göteborgare i rena euforin in på Nationalarenans allt annat än gröna gräsmatta. Den lyckan delades dock inte av alla Djurgårdare och när göteborgarna snabbt avancerade framåt på planen mot den motsatta kortsidan samtidigt som polis och ordningsvakter enbart stod uppradade framför Djurgårdsklacken för att förhindra en motoffensiv från Dif-supportrarna utbröt kaos. En bengalisk eld kastades upp på Dif-läktarn från de blåvita som nu är så nära Dif-klacken som vid straffområdet vilket får klassas som oerhört provocerande i supportersammanhang. Hundratalas Djurgårdare tar sig ner för läktaren men hindras dels av det upphängda kastnätet men framförallt av polis med batonger och pepparsprej. Minst en Dif-grabb tog sig förbi polisledet och in bland göteborgarna men greps snabbt och utsattes för en mycket omild behandling. Djurgårdsklacken sliter loss uppskattningsvis ett hundratal stolar som slängs ner mot planen tillsammans med en korvvagn, TV-skärm och allt annat bråte man kom åt. En vattenslang användes även som tryckspruta mot polisen. En ordningsvakt skadades efter att ha träffats av en stol.

IFK-klacken drog sig tillbaka till sin kortsidesläktare och därifrån kunde de snart bevittna hur lagkapten Tobias Hysén hissade cupbucklan i luften. Efter detta ledsagades Blåvitt-klacken till Ulriksdal för vidare färd ut från Solna via bland annat det abonnerade supportertåget dit även spelartruppen med chefstränare Mikael Stahre i spetsen senare anslöt för hemfärd till Göteborg.

Samtidigt tog sig Djurgårdsfansen rejält upprörda ut från Nationalarenan och i hörnet södra/östra läktaren utbröt nya oroligheter mot polisen. Ursinniga Dif-fans går nu till attack mot de för tillfället fåtaliga uniformerade och civila poliser som tvingas retirera in på arenan igen allt medan gårdarna försökte forcera dörrarna bland annat med hjälp av ett kravallstaket. En polis blev av med sin pepparsprej vilken användes mot poliserna. Snart fick dock de nu ganska spaka poliserna rejäl förstärkning av ett större antal kollegor som gick till våldsam motattack med batonger och pepparsprej mot Dif-fansen som drivs över bron till pendeltåget i Solna där nya oroligheter utbröt då hela området är att betrakta som en enda stor byggarbetsplats med tillhörande bråte som ammunition. Flera supportrar skadades i upploppet och så även några poliser.

När polisen summerade dagen så hade nio supportrar gripits misstänkta för olika brott varav fem st för våldsamt upplopp, en för misshandel och en för grov misshandel samt en för våld mot tjänsteman och en för brott mot ordningslagen (pyroteknik). En supporter anhölls och två supportrar omhändertogs med stöd av PL13 och åtta för LOB. Enligt uppgift så ska en polis även ha tappat sitt tjänstevapen under dagen vilket ej har återfunnits trots flera husrannsakningar hos Dif-supportrar. Under de kommande veckorna skulle även flera supportrar hämtas in till förhör samt utsättas för både husrannsakningar och anhållanden.

En sak är i alla fall klar - cupen lever igen!

Djurgården v/s Hammarby-bråk + "Bomben på Tele2 Arena", 27 juni 2013
Den i Hammarbykretsar så infekterade frågan att behöva dela arena med Djurgårdens IF kulminerade på torsdagseftermiddagen då en låda med texten "BOMB" påträffades i anslutning till den nya hemmaarenan Tele2 Arena. Polis kallades till platsen där bombtekniker snabbt konstaterade att sprängladdningen var på riktigt. Arenan utrymdes och polisen inledde en omfattande genomsökning av Tele2 Arena då man inte kunde utesluta fler utplacerade sprängladdningar. Den inplanerade testmatch som Djurgårdens veteranlag skulle spela ställdes in.

Det vilade sedan länge en stor hotbild mot denna testmatch och många Hammarby-supportrar menade att arenabolaget sålt ut Hammarbys inplanerade invigningsmatch den 20 juli till Djurgården med tanke på detta. Under parollen "Defend söderort" manade Hammarbyfans från olika grupperingar till att försöka stoppa matchen med alla till buds stående medel och ett 50-tal Bajengrabbar tog sig till Globenområdet. Vad de inte hade räknat med var att Djurgårdens "DFG" hade storsamlat och närmare 200 Dif-supportrar fanns på plats runt området och på pubarna när Bajen anlände. Under en störtskur av glas och flaskor gick Djurgårdarna till motangrepp och Bajen tvingades fly längs arenabron samtidigt som polisen anlände. Supportrar tog sig ned för trapporna mot bilvägen där Bajen ånyo fick springa från arga gårdare.

Dif-grabbar tog sig sedan vidare mot Södermalm där man drev runt på gatorna och letade efter Bajen utan något resultat.

sverigescenen.com säger: "Bomber" är en extrem och ovanlig händelse inom den svenska fotbollsscenen om än inte helt unik. Redan 1991 briserade en nergrävd sprängladdning på gräsmattan mitt under den allsvenska matchen mellan IFK Norrköping och AIK på Idrottsparken. Och 1998 skakades fotbollssverige av mordförsöket på AIK:s dåvarande säkerhetschef som mottog en brevbomb med posten. Men sprängladdningen på Tele2 Arena i torsdags sätter fokus på den nya arenan och dess två nya hyresgäster, en delning av arenan som Hammarbys supportrar har mycket svårt att acceptera. Det sätter också fokus på det dubbelspel som arenabolaget och Stockholm Globe Arenas VD Ninna Engberg har ägnat sig åt i egenskap av sin roll som styrelseledamot i Hammarby Fotboll AB. Engberg höll dagen efter en presskonferens tillsammans med klubbrepresentanter för Hammarby och Djurgården samt Madeleine Sjöstedt , Kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholm. Sjöstedt svamlade där om att slänga ut klubbarna(!) från den nya arenan om "problemen inte upphör". Politiker - vilket jävla pack!

Polisen betraktar sprängladdningen som "Förberedelse till mord" och misstänker givetvis extremsupportrar till Hammarby. Det svänger, eller snarare skakar, ordentligt i Bajen där det redan finns ett stort missnöje inom supporterleden med klubbens ledning samt med de usla sportsliga resultaten. Nu har också den pågående arenakonflikten och rivaliteten med Djurgården eskalerat och motattacker och mer oroligheter mellan anhängarna är sannolikt att vänta.

"GAIS YNGRE" (Gais) v/s Frontline/HBGY (Helsingborgs IF), 29 juni 2013
I ett uppgjort möte längs en landsväg utanför Falkenberg drabbade supportrar till Gais och Helsingborg samman på lördagen. Det var sagt 35 mot 35 men när Gais räknade in 35-37 grabbar så såg Helsingborg, som ofta förstärkta med sina danska vänner i FC Köpenhamn, ut att vara åtminstone 40 +.

En stenhård och aggressiv slagväxling inledde fighten mellan de mörkklädda/bar överkroppade göteborgarna och de rödklädda skåningarna/danskarna. Efter ca: 30 sekunder så fullkomligen trycker helsingborgarna Gais bakåt medan allt fler göteborgare går i däck. Efter ytterligare 45 sekunder är slaget förlorat för Gais som dock samlar ihop sig för en andra rond som går betydligt snabbare än den första. Seger HIF!

Helsingborgs IF-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 8 juli 2013
Toppmöte i fotbollsallsvenskan när HIF tog emot Göteborgskamraterna hemma på Olympia. Ett stort bortafölje från västkusten intog redan vid lunchtid de centrala delarna av staden, däribland en hel del så kallade "risksupportrar".

Polisen ledsagade den stora Blåvitt-marschen runt fästningen mot arenan men ett tiotal IFK-grabbar bröt sig loss och kunde polisfria ge sig ut på egna äventyr. Via smågator kryssade man sig ända fram till ett av HIF-fansens samlingsställen i närheten av arenan och en blixtattack paralyserade skåningarna när Göteborgs ligister gjorde rent hus innan polisen hann ingripa.

Väl inne på Olympia fick de 14 413 åskådarna se en högkvalitativ match där Robin Söder gav bortalaget ledningen i den 42:a minuten. Men när Philip Haglund blev utvisad efter två gula kort tappade Blåvitt initiativet och HIF:s Robin Simovic kunde kvittera i den 71:a minuten till 1-1 vilket även blev slutresultatet. Från läktarplats noterades även "Wisemens" nya banderoll på bortasektionen.

Uppgjorda möten på matchdag brukar inte vara det lättaste att genomföra men ca: två timmar efter slutsignalen lyckads faktiskt de båda ligorna genomföra sin inplanerade kraftmätning på en becksvart parkeringsplats mitt ute i ödemarken strax utanför Helsingborg. Då hade WM varit tvungna att offra en av sina minibussar för att skaka av sig polisen samt att ligorna fått ställa upp sina fordon med strålkastarna på för att möjliggöra någon sikt överhuvudtaget. De överenskomna numrena var 35 mot 35 men HIF:s "Frontline" förstärkta med en hel del danskar från FCK:s "Copenhagen Casuals" räknade in ett 40-tal grabbar medan IFK Göteborgs "Wisemen" med undergrupper var exakt 28 grabbar iklädda röda tröjor.

De båda grupperna brakar in i varandra och det smäller riktigt hårt och styggt inledningsvis där grabbar från båda sidor går i backen men med ett tidigt övertag för WM trots det numerära underläget. Fler och fler skåningar/danskar går i backen och FL/CC är under hårt tryck och när de grabbar som fortfarande står på benen tvingas retirera är rond 1 över efter 1 - 1 1/2 minut. WM backar undan för att ge sina motståndare chansen att omgruppera sig och samla kraft för en andra rond. Den går dock fortare och efter max 30 sekunders vevande står WM som segrare igen.

Tuff drabbning och flera skadade från båda sidor.

AS Trencin (Slovakien)-IFK Göteborg, Fotboll, Europa League- kval, 25 juli 2013
Svenska cupmästarna IFK Göteborg reste till Slovakien för returmöte mot AS Trencin (0-0 i första mötet) i Euro League-kvalet. Trencin är en mindre stad belägen ca: 13 mil norr om huvudstaden Bratislava men matchen spelades i Dubnica ytterligare några mil bort då Trencins arena ej är UEFA godkänd.

På onsdagen 24/7, dagen före match, var flera hundra Blåvitt-fans samlade på olika pubar i solskenet i Bratislava. Det lokala storlaget Slovan Bratislavas firma var dock ute och viss kontakt fanns med Göteborgs grabbar i "Wisemen" (WM). Trots detta så var WM splittrade och ej fulltaliga när de framåt kvällskvisten överrumplades av ett 40-tal Slovan-grabbar som attackerade en av Blåvitts pubar där det nu nästan bara satt kategori A-, och B-supportrar. Göteborgssupportrarna tvingas försöka hålla puben som nu är under skarp attack från ett 40-tal Slovan-grabbar som öser allt bråte man kommer åt mot svenskarna som returnerar det man kan. Och som alltid i Europa - vare sig vapenfritt eller fritt från övervåld mot de supportrar som kom i vägen. Uteserveringen såg ut som ett slagfält när Slovan slutligen lämnade platsen och bara någon minut senare anlände polisen.

Först efter denna händelse får WM ordning på styrkorna och man kan samla ihop hela ligan och tar genast kontakt med Slovans grabbar för ett returmöte men slovakerna meddelar att chansen är förbi.

Kvällen fortsatte sedan istället i festens tecken men också med en flaskincident mot några poliser som snart fick förstärkning av konstaplar på både två och fyra ben och de kunde sedermera gripa en svensk man. Två göteborgare slogs även medvetslösa av dörrvakter i Bratislava och fördes till sjukhus, dock inte värre än att de kunde lämna sjukhuset under natten.

På matchdagen torsdag (25/7) reste Göteborgs supporterfölje med ett 30-tal WM i spetsen tåg från Bratislava till Dubnica där det var hög stämning runt pubarna och inne på arenan samt även en stor polisnärvaro. Blåvitt föll dock med 2-1 och därmed tog europadrömmen slut redan i kvalrundan till stor besvikelse för alla tillresta supportrar. En del av fansen gjorde försök att efter matchen ta sig in på planen för att konfrontera sina spelare och ledare men stoppades av polis och vakter.

På väg mot tågstationen genomförde sedan Trencins ultras ett stormningsförsök mot det Blåvita supporterföljet. Men ett halvhjärtat försök av slovakerna slutade med att de istället snabbt fick vända på klacken och fly när WM med ultrasgrupper gick till motangrepp. Väl tillbaka i Bratislava fortsatte sedan festen som sig bör på pubar och bordeller.

Malmö FF-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 11 augusti 2013
AIK:s kategori C reste redan under lördagen (10/8) ner med ett 70- tal grabbar till Malmö. Målsättningen var tydlig: Våld & fest. I den ordningen. Trots tidigare dåliga erfarenheter av Skånelagen så fanns förhoppningar om två uppgjorda möten samma dag och inom loppet av några timmar. Först med Helsingborgs "Frontline" och sedan med Malmös "True Rockers". Av detta blev det inget. Men det skulle smälla ändå.

Mötet med HIF ställdes på ett tidigt stadium in då de båda grupperna ej kunde komma överens om mötesplatsen då AIK av förståeliga skäl inte var lika mobila som vanligt då många grabbar rest ner med tåg och flyg till Skåne och HIF i sin tur inte ville ta sig till Malmö.

Däremot så var mötet med MFF fortfarande på och AIK-grabbarna höll en låg profil under hela eftermiddagen och kvällen för att inte väcka någon uppmärksamhet från polisen. Kl: 21.30 skulle det smälla i Kungsparken. Då börjar det strula från MFF:s sida. Tiden sköts först upp en halvtimme till 22.00 för att sedan ställas in helt då MFF helt plötsligt "inte fått ihop tillräckligt med folk". De utlovade 60 MFF-grabbarna var nu tydligen ett minne blott men MFF erbjöd sig i alla fall att försöka ta sig till Lilla Torg med en mindre liga så det var dit som de flesta Gnagare siktade efter att ha svidat om från boxklädsel till festklädsel på hotellrummen.

Samtidigt som en regnskur från helvetet svepte över centrala Malmö så intogs krogarna runt Lilla Torg av AIK-grabbar. Men det var ändå en ganska utspridd AIK-liga som framåt 22.40-tiden fanns kring de olika vattenhålen längs Lilla Torg som nu även börjat bomma insläppen och ej släppa in Stockholmare. Tron på att MFF verkligen skulle dyka upp var inte heller särskilt hög hos Stockholmarna men från en av sidogatorna hörs plötslig ett vrål när ett 50-tal maskerade grabbar kommer ångande, om än något splittrade. Det visar sig vara en kombinerad liga med Helsingborgs "Frontline" och FC Köpenhamns "Copenhagen Casuals". Konstellationen HIF/FCK hade via bilar tagit sig till Malmö, samlats upp i en närförort till staden och sedan spottat Gnagarna. Nu gjorde de en högst överraskande entré!

Ett 15-tal AIK-grabbar samlar snabbt ihop sig och går till motangrepp men möts av en skur av flaskor, stolar, bord och även en cykel från hel- och halvdanskarna. Fler och fler AIK-grabbar ansluter till bråket och efter en kortare slagväxling så springer HIF/FCK tillbaka från samma gata de kom ifrån. I nästan exakt samma sekund som HIF/FCK flyr längs en av sidogatorna så kommer en annan liga på ett 40-tal unga grabbar från sidogatan på motsatt sida. AIK:arna blir överraskade och hinner för några sekunder tänka att det är "AIK:s Yngsta"(AY) som FB tidigare bett hålla sig ifrån Lilla Torg för att inte spoliera några boxchanser. Man vet ju vid tillfället heller inte helt säkert att det är HIF/FCK man precis mött. Men dialekten avslöjar att det inte är AY som kommer från den andra sidogatan utan Malmö FF:s "True Rockers" i vad som från Skåneland sägs vara en ren tillfällighet. Ny sammanstötning utbryter innan MFF ganska omgående stöter på tuff patrull och tvingas backa och senare fly med FB efter sig. Denna sammanstötning skedde utan några kastade föremål.

En AIK-supporter gick i däck efter det första regnet av bråte och fördes med skallskador till sjukhus. Notabelt är att ingen ambulans dök upp under närmare 15 minuters tid och att brandmän(!) till slut fick bära iväg den skadade mannen från platsen. Han skrev ut sig själv och mådde efter omständigheterna "okej" och var med grabbarna dagen därpå.

Rörigt värre och nu utbryter även några kaotiska timmar i centrala Malmö när supportrar till främst AIK och MFF drabbar samman på olika platser med AIK i förarsätet men även med en stor polisnärvaro som anlände till Lilla Torg. Senare på kvällen så samlar MFF-grabbar upp sig igen och attackerar ett mindre antal AIK-supportrar på Nyhavns krog och senare även yngre AIK-grabbar på Ystadsgatan med visst övervåld som följd.

Sammanlagt omhändertogs åtta st supportrar till FCK samt sex st supportrar till MFF under kvällen samt ett antal AIK:are. Polisen spärrade även av ett hotell där flera AIK-grabbar bodde.

Matchdagen söndag (11/8). Tidigt anländande ultrassupportrar från AIK hade bestämt sig för att redan vid 10-tiden på morgonen ockupera Malmös samlingsställen vid Möllevångstorget och då deras så kallade "Ölcaféet" på Södra skolgatan. De fick också snart assistans av "AIK:s Yngsta". Men några som också var vakna var polisen som anlände i såväl nummer som mundering och drev ut AIK:arna från restaurangen ungefär i samma veva som ett 10-15-tal MFF-grabbar anlände. Flera bråk mellan ultras från de båda lagen, MFF- och yngre AIK- grabbar utbröt i området. Vid busstationen runt Södra förstagatan/Smedjegatan smällde det mellan AY och MFF-grabbar där de sistnämnda drog det längsta strået. En supporter skadades och fördes till sjukhus. En annan supporter greps och anhölls misstänkt för våld mot tjänsteman.

Polisen hade kallat in extrapersonal och en helikopter för att säkerställa ordningen runt matchen och de flesta AIK-supportrar bussades såväl till och från Swedbank Stadion. Vid arenan möttes även ståplatsfansen i Malmö för första gången av metalldetektorer vid insläppen. Cirka 2300 AIK-supportrar beräknas ha intagit Malmö.

Själva fotbollsmatchen slutade med Malmöseger 1-0 efter Markus Halstis snöpliga mål precis före halvtidsvilan inför 17 518 högljudda åskådare på Swedbank Stadion. MFF räddades annars av målvakten Johan Dahlins storspel och om nu tur och otur existerar så var det en orättmätig AIK-förlust mot mardrömsmotståndet MFF (inte en allsvensk AIK-seger i Malmö sedan år 1996, en cupseger finns från år 2001). AIK-klacken hånade MFF:s Miiko Albornoz matchen igenom. Albornoz som i vintras dömdes till villkorlig dom för sexuellt utnyttjande av barn efter att ha haft sex med en då 14-årig flicka.

sverigescenen.com säger: En ganska rolig helg i Malmö trots en tung förlust på planen. Utanför så smällde det friskt under en period på lördagsnatten och både konstellationen HIF/FCK som MFF fick sig en åktur av FB men det som ändå stör oss är det faktum att vi hoppades på uppgjorda möten mot både HIF och MFF men där blev det inget. Och i MFF:s fall så var det bokat och klart ändå tills man bara minuter innan det skulle smälla meddelade att man ej fick ihop tillräckligt med folk. Det hela är ganska enkelt: Boka inte uppgjorda möten om Ni inte har förmågan, kapaciteten eller kompetensen att dyka upp. Vi respekterar mer om man redan från början säger att "nej vi vill inte boka något uppstyrt utan vi kommer försöka spela efter våra förutsättningar på gatorna istället" än att boka upp möten så vi tvingas låsa våra grabbar under flera timmar och sedan dyker motståndarna inte upp. Det är ett ofog!

"GAIS YNGRE" (Gais) v/s "Gothenburg United" (IFK Göteborg) - bråk, 24 augusti 2013
Redovisas på "Scenen - år för år" då "GAIS YNGRE" är att betrakta som Gais huvudfirma.

Gais blandar och ger. Men mot ärkefienderna i Blåvitt så har man det tufft. Genom åren så har man i ett antal uppgjorda möten mot olika konstellationer av IFK-grabbar ständigt gått på pumpen oavsett om det handlat om WM, GYD, YCG eller som i lördags - Gothenburg United (GU).

Sedan en månad tillbaka hade uppgörelsen planerats men trots det så fick Gais problem att ta sig till mötesplatsen på grund av fordonsintermezzon. Ny plats bestämdes till en fotbollsplan på Hisingen där Gais satt i närheten så det var dit som Blåvitt fick styra sin bilkaravan. När GU kommer fram till platsen så står de 34 st Gais-grabbarna i bara överkroppar redan uppradade i en tajt formation inne på planen. 32 st grabbar från GU, alla klädda i röda tröjor, börjar vandra mot sina fiender och sedan brakar det - rejält.

Första kollisionen är kraftig och flera grabbar från båda sidor går i backen samtidigt som formationer splittras och taktik blir till kaos. Efter ca: två minuters frenetiskt vevande så är det två trötta ligor som tar ett kortare stand off där skadade hjälps upp och ur vägen. GU gör en attack och Gais börjar nu vackla samtidigt som man trycks bakåt. Strupen är blottad och då är striden oftast förlorad. Så också denna gång. Efter en över fyra minuter lång och tuff drabbning står Gais upptryckta mot ett två meter högt staket i ena hörnet när GU gör slut på dom och slaget upphör inte förrän samtliga Gaisare ligger ner. Seger GU!

Hammarby IF-Gais, Fotboll, Superettan, 19 september 2013
Kaoset och missnöjet inom Hammarby var redan före matchen total. Och än värre skulle det bli trots tre poäng på planen.

En stor revolution och maktkamp pågår redan inom klubben sedan missnöjet över de senaste fyra årens vanskötsel såväl på planen som i styrelsekorridorerna fått starka supporter- och medlemskrafter att samla styrkorna. Med hoppet om allsvenskt spel nästa säsong i praktiken borta så var inte frågan om utan snarare när något skulle inträffa också inne på den nya hemmaarenan Tele2 Arena. Antingen riktat mot sina egna spelare och ledare, incidenter och försök till planinvasioner hade redan förekommit i hemmamatcherna tidigare, eller som i Gais-matchen - mot bortasupportrarna.

Därför måste torsdagens händelser sättas in i ett större sammanhang. Ett sammanhang som visar på det unisona missnöjet, likgiltigheten och utanförskapet som får ett mindre antal supportrar att starta läktarkravaller inför öppen ridå i tider med 472 kameror runt arenan och en garanterat uppskruvad mediedebatt bland skandalkåta journalister om "nya fotbollsbråk", "flyende barnfamiljer" och "polisnoter". En debatt där Svenska Fotbollförbundets (SvFF) ordförande Karl- Erik Nilsson inte ens drar sig för att använda ord som "arenaterrorister" utan att någon höjer på ögonbrynen. Fotbollsligisters uppgift är att slåss - men allt har även sin tid och plats.

Redan före matchen hade mindre skärmytslingar mellan olika supportergrupper till lagen inträffat runt Södermalm. Väl inne på Tele2 Arena så genomförde Hammarby klacken med ultrasgrupperna i spetsen en 30 minuter lång protest mot klubbens vanskötsel genom att tömma klacksektionerna på supportrar och stämning. Ironiskt nog presterade Bajenspelarna säsongens bästa fotboll under denna period och gjorde även tidigt 1-0. När sedan fansen i matchminut 30 välde in på läktarna igen så tog det inte många minuter innan Gais kvitterade till 1-1...

I den 57:e matchminuten tog sig så ett 50-tal mestadels yngre Bajengrabbar, många maskerade, runt etage 2 och via kodlåsta dörrar bort mot den södra kortsidan där man hamnade rakt ovanför Gais- klacken på det nedre etaget. Därifrån började man i skydd av mobbens mekanismer att kasta ner föremål mot göteborgarna. Bukar, snusdosor, mynt, stolsryggar och knallskott kommer vinande och de upprörda Gaisarna försöker återgällda det som går. När de första ordningsvakterna kommer in på den övre läktarsektionen väljer bajarna att lämna läktaren samtidigt som Gais-supportrar hamnar i skärmytslingar med ordningsvakter och andra Hammarby-supportrar på angränsande sittplatsläktare.

Domaren Jim Petersson blåser nästan omgående av matchen och tar spelarna av planen inför de 10 538 åskådarna. Polisen visade sig, trots en sedvanligt saltad polisnota, enbart ha ett mindre antal konstaplar på plats som nu även de klev in på läktarna. I närmare 50 minuter var spelet avblåst innan matchen återupptogs, en match som hemmalaget vann med 3-1 efter två sena mål.

Efter matchen batongslog polisen Gais-fansen på väg till deras supporterbussar och senare omhändertogs fem Hammarby-supportrar, dock ingen för läktarhändelsen tidigare.

Polisen kommer nu att begära ut övervakningsbilder från arenan för att försöka identifiera de Hammarby-supportrar som deltog i läktarattacken mot Gais-klacken samtidigt som klubben hotas av kraftiga sanktioner av SvFF. Fortsättning lär följa...

Uppdaterat 2013-10-23: Chockdom för Hammarby sedan förbundspampar som Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, Svensk Elitfotbolls Lars-Christer Olsson och Disciplinnämndens Khennet Tallinger tappat exakt alla begrepp och börjat prata i termer av en "välplanerad terroristattack"! 250 000 kr i böter och spel inför tomma läktare i två hemmamatcher blev Bajens dom som även inkluderade händelser i samband med bortamatchen mot Landskrona BoIS (130914). Beslutet har överklagats av Hammarby Fotboll.

Uppdaterat 2013-11-05: Idag kom beskedet. Besvärsnämnden (BN) beslutade att upphäva Disciplinnämndens (DN) beslut att Hammarby skulle spela två hemmamatcher utan publik. Det blev alltså en riktig bakläxa för DN och Tallinger. Bötesstraffet på 250 000 kr kvarstår dock då BN ej behandlade denna del av straffet.

Djurgården IF-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 26 september 2013
Norra Europas största och mest anrika hatderby, för första gången sedan 1992 (2003 i Svenska Cupen) på Djurgårdens hemmaarena, blev en intensiv afton med grym inramning, 90-tals kravaller utanför arenan och så då det sedvanliga batong- och pepparsprejsregnet från den påkostade och överdimensionerade Polismyndigheten.

Tusentals AIK-supportrar med ett nära fulltaligt Firman Boys (FB) med undergrupper i spetsen övertog redan från lunchtid stadsdelen Södermalm, aka "Bajenland", för att vid 17-tiden gemensamt marschera mot Djurgårdens (och Hammarbys) nya hemmaarena Tele2 Arena. FB var på plats för att säkerställa säkerheten för alla AIK- supportrar som skulle gå med tåget. I första hand gentemot attacker från rivaliserande supportrar från Djurgården och Hammarby men som det skulle visa sig så var det istället Polisen som AIK-supportrarna behövde skyddas emot.

Ett stort svart lämmeltåg rörde sig långsamt fram längs Götgatan. Med undantag av en incident där några personer från de högre våningarna på ett hyreshus hade hängt upp en Djurgårdsflagga och sedan kastat en flaska rätt ner bland AIK:arna vilket möttes av liknande ammunition och en krossad fönsterruta och flyende hyresgäster, så var det en marsch under ordnade former. Fram tills Skanstullsbron vill säga.

Där och då bestämde sig en enhet från Tunnelbanepolisen att inleda ett uppenbart provokationsförsök som gick till så här: Man trängde sig via högerflanken fram genom tåget via knuffar och sedvanligt dålig attityd. När man väl kommit längst fram så börjar irritationen snart att stiga hos AIK:arna och flera stand offs mot poliserna inleddes. När det sedan visar sig att flera ur den kravallutrustade enheten har satt dit Dif- och Bajen-klistermärken på sina hjälmar, bland annat polisman med hjälmnummer 9826 som hade ett Hammarbyklistermärke ("Defend söderort"), ett Djurgårdsklistermärke samt även ett Malmö FF-klistermärke så blir det väldigt upprört i främre delarna av AIK-marschen och flera utfall bryter ut mot polisen vilket eskalerar i höjd med Gullmarsplans t-benstation när fullt slagsmål bryter ut. Tunnelbanepoliserna går loss med batongerna samtidigt som de urskillningslöst tömmer pepparsprej över AIK:arna och flera supportrar drabbas av andnöd och ambulans får tillkallas. Man misshandlar även liggande supportrar med batongerna. En polisman får under tumultet en spark i magen, stämningen är hätsk och flertalet flaskor, knallskott och bengaliska eldar slängs mot poliserna.

Framme vid arenan så slussas AIK:arna in på arenan via en separat ingång i höjd med Quality Hotel. Halvtimmen senare så rör sig Djurgårdens stora supporterfölje med DFG i spetsen längs Arenatorget och mot arenan. Mindre oroligheter mot polisen bryter snart ut och flera rusningar genomförs samtidigt som polisen svarar med batongslag och pepparsprej.

Matchstarten sköts upp 15 minuter på grund av det stora publiktrycket och långa säkerhetskontroller. Klockan 19:20 kunde domaren Stefan Johannesson ledsaga in de båda lagen inför en kokande kittel och 27 112 åskådare som skapade en fantastisk inramning som snart gjorde att (bengal)röken låg tät innan båda halvlekarna.

Strax innan matchen ska sparka igång så anländer fyra av AIK:s avstängda supportrar i en taxi till Skanstull där de omedelbart attackeras av ett betydligt antal fler Bajengrabbar från KGB. Efter denna händelse så sammanstrålar de fyra Gnagarna med fler avstängda AIK:are som hade tänkt se matchen på TV på söder och man bestämmer sig för att försöka söka upp bajarna som nu lämnat Läckerbiten och befinner sig på en pub längre ner på Ringvägen. Ca: 50 meter innan de exakt 13 st Gnagarna är framme vid puben så blir de spottade och bajenligan på minst ett 20-tal grabbar kliver ut. Bajarna, som med undantag av den tidigare händelsen med de fyra Gnagarna vid Skanstull hållit en mycket låg profil under dagen, ser nu sin chans och ett större slagsmål bryter ut med bland annat stolar involverade som slutar med att de till en början attackerande Gnagarna tvingas backa efter ca: en minuts fight. Visst övervåld förekom och liggande fick några av AIK:arna ta emot sparkar och tre skadade räknades in i form av en hjärnskakning, en bruten handled samt en med främst några avslagna revben. Enligt uppgift skall även fem av Bajengrabbarna ha ådragit sig vissa skador.

Matchen slutade 2-2, ett resultat som definitivt innebar att AIK spelade bort sina guldchanser via tre svaga matcher i rad mot Kalmar, Göteborg och Dif men initialt främst tack vare en osedvanligt usel vårsäsong. Årets båda cupfiaskon hänger även som en blöt filt över hela säsongen och nu handlar det främst om att säkra en tredjeplats (europaspel) om inte den här säsongen ska betraktas ett stort misslyckande sett till förutsättningarna och förväntningarna. Ska vi vara helt ärliga så förtjänade vi inte mer i derbyt och laget har med undantag av ett antal sommarmatcher (som bland annat gav tio raka utan förlust) aldrig känts som en riktig guldkandidat.

Hela säkerhetsarbetet efter matchen vilade på att slussa ut AIK- klacken via samma ingång som man kom in genom innan matchen och på behörigt avstånd från övrig publik och alla Djurgårdare. Det misslyckades något kopiöst och blev också upptakten till de oroligheter som spred sig runt hela Globenområdet under närmare en timmes tid efter matchen. AIK-supportrar från det övre etaget på kortsidan var tvungna att via branta trappor ta sig ut från arenan. Problemet var att första utgången som stod med dörrarna på vid gavel ledde rakt ut mot Globentorget och precis i anslutning till där tusentals Djurgårdsfans med DFG i spetsen var på väg mot. En arrangörs- och säkerhetsmiss av stora format gör att fansen möts precis utanför arenan. De flesta AIK-supportrar var vanliga supportrar men ett 40-tal firmagrabbar greppar snabbt situationen, ser möjligheten och samlar ihop sig. Fortfarande inga poliser eller ordningsvakter på plats och från vänsterflanken börjar nu tusentals Dif-supportrar anlända med Dif- grabbar i de främsta leden. AIK-grabbarna väller in i gårdarna från högerflanken och förvirringen är till en början total hos Djurgårdarna och flera går i däck när Gnaget går till attack. Slagsmål bryter ut och folk från båda håll blöder kraftigt men när Djurgårdarna och DFG inser hur få FB egentligen är på platsen så är det öppna läget förbi när de första ordningsvakterna anländer tätt följda av poliser i uniform och snart även civila enheter. Polisen motar AIK-fansen mot Globentorget samtidigt som man batongslår Djurgårdarna bakåt som i sin tur svarar med glaskastning. Fullt kaos utbryter nu när polisen med full kraft siktar mot huvudet på supportrar med sina batonger. Flera supportrar, såväl vanliga som ligister skadas, en Dif- supporter klubbas ner av en polis som närmast hoppar in ett slag och förs svårt skadad till sjukhus och intensiven med en misstänkt hjärnblödning.

Samtidigt så är det rörigt även vid Dif-klackens utsläpp där AIK- supportrar råkar illa ut. Det brakar även på den Grekiska Kolgrillsbaren där ett antal Dif- grabbar förskansat sig. AIK-grabbar går till attack mot restaurangen som går i bitar bokstavligt talat. Vid Gullmarsplan utbryter nya bråk mellan supportrar till de båda lagen. Det är även oroligt nedanför Globens t-bana där Djurgårdsfans drabbar samman med en stor polisstyrka som använder både batonger och pepparsprej.

Strax efteråt beslutar sig polisen för att tömma hela Globentorget vilket innebär att man kör in stora svarta polisbussar rakt in i folkmassor som får kasta sig åt sidan samtidigt som hästar rider in i den flyende folkmassan. Lägg även till batongslående civilpoliser och en helikopter upp i luften och du har polisinsatsen i sitt esse.

Supportrar tog sig in mot Södermalm där det omgående utbryter bråk utanför Snaps mellan AIK-grabbar som precis kommit upp från tunnelbanan och Bajen-grabbar som suttit på krogen. Polis går in med pepparsprej och bryter. Det smäller nu på flera olika ställen på söder mellan mindre antal supportrar till främst AIK och Djurgården. Krogarna vägrar på polisens inrådan att servera alkohol och samarbetar med Supporterpolisen genom att ringa och delge information om större supportergrupper i området. AIK-grabbar tar sig in mot Vasastan men blir nästan omgående spottade av polis efter ett nytt krogtips. Senare på natten så stormar ett 40-tal Dif-grabbar en restaurang i Gamla Stan där yngre AIK-grabbar, ultras och vanliga supportrar befinner sig. Ett kortare slagsmål utbryter i dörren innan polis anländer och skingrar Djurgårdarna.

Polisen uppger själva att två polismän fördes till sjukhus under kvällen och att flera kollegor vittnat om tandskador, knäskada, fingerskada och en sprucken läpp. 17 supportrar greps för olika brott, varav åtta fördes till arresten. 24 st omhändertagna varav tolv för berusning. Flera supportrar fördes också till sjukhus varav en alltså allvarligt efter att ha utsatts för polisens batongslag inte sällan mot huvudet. Flera andra supportrar tog sig dit för egen maskin och många vanliga åskådare vittnar om brutala polisattacker med såväl batonger som pepparsprej i kombination med inkörande fordon och inridande hästar i folkmassor.

sverigescenen.com säger: Vi har sagt det förut och säger det igen - det största problemet med idrottsrelaterat våld är inte ev. huliganer utan svensk polis. Frågan är inte om utan när en polis kommer att döda en supporter! Därför är det beklagligt och direkt sorgligt att svensk dagspress fortsätter att springa polisens ärenden och smutskasta svenska fotbollssupportrar. Att kvällstidningar har poliser på avlöningslistan är inte direkt någon hemlighet men vi börjar nu på allvar undra om inte polisen har journalister på sin avlöningslista. Kvällstidnigen Expressen, AIK:s stora fiende, lät polisens presstalesman Kjell Lindgren bre ut sig under rubriken" Sanningen" där han dels felaktigt påstod att polismannen som klev in i AIK-marschen med ett Hammarby- och Djurgårds-klistermärke på hjälmen även hade ett AIK-klistermärke. Vidare gavs Lindgren utrymme att försöka skylla den brutala misshandeln av en Dif-supporter utanför arenan på först rivaliserande supportrar och sedan på ett internbråk. Även det direkta lögner! Samma bedrövliga ursäkter till journalistik fast i än större utsträckning svarade Dagens Nyheter och dess reporter Mattias Carlsson för när denne i ett alltför vanligt populistiskt bottennapp ägande två helsidor åt det faktumet att tre personer från AIK:s högsta ledning gick med i AIK-marschen från Södermalm. Carlsson pressar i en längre intervju AIK FF:s ordförande Johan Segui på att flera personer i den flera tusen man stora marschen haft maskering på sig. Snacka om pseudodebatt! Samtidigt som polisen provocerar fram ett upplopp, brutalt misshandlar supportrar med batonger och sprejar pepparsprej rakt i ansiktet på folk så ägnar sig alltså Sveriges största morgontidning och dess, får vi anta, journalistiskt utbildade artikelförfattare åt att supportrar haft maskering på sig! Dessutom så har samma journalist rakt av kopierat en längre text tagen direkt från polisens hemsida (www.polisen.se) med Polisens syn på derbyt. Helt okritiskt publicerat rakt upp och ner. Sanslöst och ännu ett skrämmande exempel på usel journalistik anno 2013!

Djurgårdens IF-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 6 oktober 2013
28 personer greps, en supporter fördes till sjukhus och flera andra skadades sedan supportrar till IFK Göteborg och polisen drabbat samman efter matchen på Tele2 Arena. De 15-talet poliserna sprejade pepparsprej och slog besinningslöst med batongerna mot huvudena på Blåvittfansen. Supporten som fördes till sjukhus träffades av ett batongslag mitt i pannan och föll handlöst till marken i otäcka scener.

Polisen rubricerar händelsen som våldsamt upplopp.

Sverige-Tyskland, Fotboll, VM-kval, 15 oktober 2013
En större andel tyska fotbollshuliganer från en rad olika klubbar reste till Sverige och Stockholm för VM-kvalmatchen mellan Sverige och Tyskland (3-5, avgå Hamrén!). Tyskarna drev såväl dag före match som under matchdagen omkring i Stockholm i mindre smågäng med både den rätta "storleken" som de "rätta" kläderna och hölls under uppsikt av svensk polis och tysk supporterpolis. Ett planerat möte mellan ett 20-tal grabbar från Hamburgs firma och Djurgårdens "DFG" ställdes in under måndagen (131014) sedan tyskarna menat att djurgårdarna agerat oproffsigt. DFG hade en annan version.

Två stora drabbningar skulle dock genomföras där speciellt den andra skulle rönta stor uppmärksamhet över hela Europas huliganscen.

Helsingborgs IF/FC Köpenhamn v/s Tyskland (Hamburger SV & BFC Dynamo Berlin), 13 oktober 2013
På sin resa till Stockholm så stannade ett 35-tal vitklädda grabbar från Hamburg och Dynamo Berlin till i Helsingborg för ett uppgjort möte med stadens stolthet HIF:s "Frontline" och deras alliansbröder i danska FCK. Vid 16-tiden på söndagseftermiddagen (131013) så drabbade grupperna samman i Helsingborgsförorten Gantofta. De 35 rödklädda grabbarna från HIF/FCK mötte ett betydligt mer rutinerat motstånd men skåningarna gör en bra fight och tar initiativet när de väller in i den tyska fronten vid den första clinchen.

Det är en tuff fight och ett ur svenskarnas ögon överdrivet våld där tyskarna inte drar sig för att stampa och hoppa liggande motståndare i huvudet och sittandes mata in slag på närmast utslagna grabbar. Ju längre tiden går så tappar HIF/FCK både mark och mod och efter en över två minuter blodig holmgång så löper den svensk-danska koalitionen till rop om "juden" från tyskarna. Några halvhjärtade försök till omgruppering av HIF/FCK gjordes men utan någon framgång. Flera svensk/danskar skadades i bråket och en supporter fördes i ambulans till sjukhus medan flera andra tog sig dit för egen maskin.

När polisen kom till platsen var inga supportrar kvar men patrullerna stoppade ett antal bilar söder om Gantofta med flera skadade män i. Polisen kontrollerade även ID-uppgifter på flera personer men ingen är i dagsläget misstänkt för något brott.

AIK (Firman Boys) v/s Tyskland (SG Dynamo Dresden, BFC Dynamo Berlin, VFB Stuttgart, FC Magdeburg & Hamburger SV), 15 oktober 2013
Några veckor före VM-kvalmatchen mellan Sverige och Tyskland kontaktades Firman Boys boxsektion av representanter för ett antal tyska ligistfraktioner med en förfrågan om att mäta krafterna även utanför planen. Man var intresserade av ett nummerintervall kring 50-60 personer på vardera sidan. Ett annat av kraven från tyskarna var att ingen av ligorna skulle filma uppgörelsen. FB accepterade upplägget och ett möte mellan organisatörer från de båda lägrena planerades in till Stockholm för det tilltänkta boxet.

Tyskarnas professionella inställning kunde direkt urskönjas när man utan möjlighet till vidare diskussion, vänligt men bestämt, olämpligförklarade de av FB föreslagna boxplatserna då dessa var att anse som "för centrala" och därmed tillförde en oförsvarbar risk för polisiär inblandning. Att få den avhyvlingen av en parkeringsplats ute i Årstaberg är knappast något vi är vana med här hemma där vi utan framgång försökt förmå våra ovänner i DFG, KGB och Wisemen att möta oss liga mot liga långt bort från civilisationen.

Tyskland är ett land med mycket överdimensionerade och juridiskt horribla lagar mot fotbollssupportrar (värre än i Sverige - än så länge...) vilket har fått effekten att i princip alla uppgörelser landets ligister emellan sker i största avskildhet ute i de tyska skogarna, långt ifrån stadsmiljöerna med dess störande element. Efter lite dividerande lyckades man till slut enas om att mötas på en industriväg som löper genom en skog i Trångsund i de södra delarna av Stockholm. Att utan omsvep vilja förlägga ett uppgjort möte i ett främmande land till en mörk väg i ett obebott förortsområde visar på både stake och seriositet. Tyskarna menade allvar!

Väl på matchdag (131015) meddelar tyskarna att ligan som FB ska möta utgörs av ca: 55 grabbar från företrädesvis Berlin, Dresden och Stuttgart men också några Hamburggrabbar "and some other east german hooligans". Tyskarna är i framkant tillsammans med Polen och Ryssland när det gäller dessa "forest fights" som främst präglar den öst- och centraleuropeiska scenen. De tre klubbarna som utgjorde huvuddelen av ligan som stod att möta FB är också högt ansedda i Tyskland och håller högsta kvalitét. Bland annat slaktade 30 grabbar från Dynamo Dresden lika många göteborgare i "Wisemen" i ett uppgjort möte i Mölndal för tre år sedan.

En halvtimme innan utsatt boxtid (kl: 18.45) rullar svenskarnas fordon in på en parkering några minuters bilfärd ifrån det sista stoppet. Kvällen har redan hunnit bli kolsvart och den sedvanliga väntan känns som alltid lika intensiv. Svenskarna genomför sina egna små rutiner. Man lindar händer, peppar varandra och försöker visualisera vad som snart kommer att utspela sig. När så tiden äntligen är inne rullar karavanen genom ett sömnigt villaområde för att till slut parkera under en dold viadukt i anslutning till industrivägen och skogens början. Exakt 59 st mörkklädda AIK-grabbar räknas in och man meddelar över en säker telefonlinje att man nu ämnar röra sig mot de tyska proffshuliganerna.

En rask promenad upp för en flack backe och ett rundat hörn senare är man inne på den långa gata som ska utgöra skådeplats för det stundande slagsmålet. Svenskarna rör sig sakta framåt. Taggningen är massiv och adrenalinet formligen sjuder hos grabbarna. Men den tänkta tjugosekunderspromenaden runt hörnet hinner bli till två minuter. Var är tyskarna? Ovissheten är total. Framför AIK-grabbarna löper den 500 meter långa och dunkelt upplysta industrivägen och ingenstans längs denna syns en levande själ. För ovanlighetens skull känner man inte sin fiende och många annars uteslutna scenarion kan komma att bli aktuella. Kommer de hålla avtalade regelverk och nummerbegränsningar? Men framför allt, var håller de hus?

Svaret kommer till slut när några tyska ord ropas ut i natten och en vitklädd liga om exakt 58 st grabbar lugnt och sansat kliver ut från skogen och radar upp sig på gatan 100 meter framför AIK. Intensiteten i situationen är nu massiv! AIK-mobben marscherar fram och vissa hetsporrar måste hela tiden hållas tillbaka för att inte brista i formation. Tyskarna däremot står så när som på den av frontkillarna avslappnade skuggboxningen helt blixtstilla och så tight att de i princip bara ser ut som en enda vit vägg. Det mest påtagliga är att den utländska mobben är knäpptyst vilken för en svensk ligist utgör en ovanlig men respektingivande utstrålning.

När så 50 meter återstår kan man tydligt urskilja varandra och om man tror på fysiska attribut som tecken på en ligists förmåga till effektivt våldsutövande är synen som möter svenskarna bekymmersam. Tyskarna är både betydligt större och äldre än AIK:s genomsnitt för dagen. Det är i princip bara gubbar på 100+ kg som lugnt står och hånflinar. FB:s gatusoldater drar igång den numer klassiska och kraftfulla boxramsan "AJU AJU AJU". Svaret från de tills nu alltså tystlåtna tyskarna blir ett massivt, unisont och dånande "Siiiieg Heil! Sieg Heil! Sieg Heil". Döm om deras förvåning när den på många sätt kulturellt uppblandade AIK-mobben svarar på samma sätt...

När så de båda frontlinjerna brakar ihop så är det startskottet till vad som skulle utvecklas till ett av de våldsammaste fotbollsbråken i svensk historia! Den första clashen är en enda mänsklig explosion och grabbar från båda håll går hårt åt varandra från första sekund. Tyskarna kommer med mer tyngd och lyckas pressa FB lite men det stoppas snabbt upp. Vevet breddas ut på gatan då folk från de bakre leden snabbt blandar sig in i leken. Tyskarna uppvisar hela tiden en enorm organisation då de på ett föredömligt sätt lyckas hålla ihop gruppen, något som tvingar Gnagarna att även dem disciplinera sig bättre och inte kasta sig in i vilda enmansuppgörelser på kanterna. Slag, sparkar, knän och armbågar haglar mellan grupperna och våldet är redan massivt men trappas upp ytterligare när tyskarna helt i linje med sina egna hederskodex sätter i system att mata de svenskar de lyckas dra in i sin liga med sparkar och stampar mot huvud. AIK-grabbarna blir vansinniga och är på väg att helt tappa kontrollen men efter att några lite kyligare grabbar demonstrativt visat tyskarna hur de skonar deras grabbar som befinner sig i deras våld sker en snabb kommunikation och båda sidor slutar med övervåldet. Efter några minuters vilt slagsmål sker ett kortare standoff. De tyska grabbarna har under hela uppgörelsen prioriterat sin enhetlighet men för att göra detta framgångsrikt måste man samtidigt kunna bibehålla initiativrikedomen om man inte vill tappa momentum. Varje gång besökarna rättar till sitt led kastar sig FB-grabbar våldsamt framåt i en strävan att vinna just ett tänkbart av tyskarna tappat tillfälle.

Slagväxlingarna som sker är stenhårda och varje gång svenskarna gör en attack slås de tillbaka med än mer blodvite. Tyskarna känns fortfarande som sittande i kontroll tack vare sin sammanhållning men FB har nu fått blodad tand och beter sig som galna hundar mot den vitklädda fronten. Över hela linjen slåss AIK-grabbar som frälsta för att ta mark och pressa tillbaka fienden. I det kanske femte standoffet är det istället en vitklädd aktör som bryter linjen. Under utropet "Für Deutschland" drar denne med sig hela centern i ett våldsamt angrepp mot AIK:s mitt. Ett flertal svenskar faller som käglor under de tyska nävarna men de bakre leden kommer snabbt till undsättning och slåss i ren desperation för att hålla dem stången. AIK-grabbarna lyckas nu pressa tillbaka de tyska ligisterna rejält och segern står nu inom räckhåll.

Slaget är dock på intet sätt över och slagsmålet böljar fortfarande fram och tillbaka men nu med tyskarna i en långsam men övergripande reträtt bakåt. FB är ihärdiga och pressar hela tiden framåt, kosta vad det kosta vill! När den tyska fronten så till slut rämnar och linjen bryts har det vilda slagsmålet pågått i fem minuter! Boxets dignitet kan avläsas på de svenska grabbarna som i princip alla åsamkats skador, några så allvarliga att ansiktsoperation står att vänta. Det är trots det en samling lyckliga och blodindränkta vänner som står och kramar om varandra på den ödsliga industrivägen. Vi tog dom jävlarna - AIK!

Det ska även tilläggas att det ca: 30 sekunder efter boxets slut rullar in en polisbuss på skådeplatsen. Medvetet och mycket metodiskt kör man runt och försöker pricka de firande AIK:arna. Två gånger lyckas man köra på sitt mål. Att se en AIK-grabb slungas flera meter framför sig efter att ha blivit påkörd av en polisbuss väcker en del frustration. Er tid kommer!

sverigescenen.com säger: Denna uppgörelse och AIK-seger mot Tysklands huvudfirma ska betecknas som en av de absolut våldsammaste och tyngsta skalperna någonsin. Med största sannolikhet den största framgången för en skandinavisk fotbollsfirma någonsin! Utgången av boxet har gett eko över hela Europascenen och precis som Napolis smutsiga anhang i fjol fick lära sig en läxa i Stockholm så fick nu en toppfirma från Tyskland känna att den svenska scenen är på frammarsch och det är AIK:s Firman Boys som håller i taktpinnen! Låter vi extra dryga och kaxiga? Det är vi också. Plus jävligt stolta!

Wisemen (IFK Göteborg) v/s Firman Boys (AIK), 23 november 2013
Nästan på dagen fyra år efter den senaste stora uppgörelsen mellan landets två tuffaste fotbollsfirmor så möttes Wisemen (WM) och Firman Boys (FB) gatukrigare igen. Tiden däremellan hade präglats av en stor AIK-dominans på hela den svenska scenen och även om WM och FB drabbat samman i Gamla Stan innan det allsvenska vårmötet 2011 samt på Avenyn innan höstmötet samma år så var det först nu de båda ligorna möttes utan någon polisinblandning en icke matchhelg. Detta efter att WM (äntligen!) kontaktat FB och tackat ja till stockholmarnas sedan länge stående inbjudan. WM hade laddat i fyra långa år och påstod sig nu vara redo. Det skulle snart visa sig att man var det också.

Polisen hade under föregående dagar snappat upp att mötet skulle ske och väl på dagen D så gjorde man sitt bästa för att stoppa och följa efter ligister på väg ut från huvudstaden under lördagsmorgonen. Denna katt-och-råtta lek leder dock inte till mer än att onödiga resurser binds upp. Landets alla pedofiler och våldtäktsmän tackar säkert för era prioriteringar, Polismyndigheten!

Efter de initiala problemen från ordningsmakten tar sig till slut de båda ligorna till ett industriområde i Laxå dit mötet är förlagt till. FB rullar in med ca: 120 grabbar till en närliggande parkering och det är en till synes taggad liga som kastar sig ur fordonen och ställer upp i svart klädsel. Efter en kortare promenad kommer man ut på den raksträcka där WM ska befinna sig, efter några minuters väntan dyker göteborgarna, ca: 110 man till antalet och alla klädda i rött, upp runt ett hörn.

Stämningen går verkligen att ta på och ligorna står och frustar av adrenalin. WM har uppenbarligen lagt extra fokus på sammanhållningen då man går i armkrok och bokstavligt talat smyger fram. FB försöker tighta ihop styrkorna och låta västkustgrabbarna komma till dem, detta lyckas inte utan båda grupperna står i några märkliga sekunder och väntar ut varandra, till slut tappar AIK tålamodet och dundrar fram.

Det misslyckade försöket att hålla ihop gruppen gör att AIK:s front rivs upp och de springer in i en kompakt vägg av tätt i hoptryckta göteborgare. Grabbar från båda sidor kastar sig på varandra och boxet är i full gång, och tuffare skulle det bli.

De båda flankerna står inledningsvis relativt stabilt och boxas medan centern förvandlas till ett infernaliskt kaos av våld och fallna ligister. Driver av AIK- och Blåvittgrabbar går i backen och de som är vid medvetande fortsätter att slåss där. Det är en riktig holmgång och det är stenhårt och blodigt!

Efter ett tag lyckas FB med sitt närmast patenterade avancemang genom linjerna av fiendegrabbar som fått så många antagonister på fall genom åren och WM blir rejält tillbakapressade i mitten och för ett tag ser det ut som att avgörandets stund är kommen, dock visar IFK Göteborgs grabbar på en sällsam kyla och lyckas med endast ett fåtal led hålla stången och vända tillbaka. Därefter böljar det fram och tillbaka, höger till vänster, upp och ned. Inte en enda gång sker ett stand off, det är ett konstant vevande mellan landets två största och tuffaste fotbollsfirmor. Att ingen kommer ge sig utan en rejäl uppoffring står med all önskvärd tydlighet klart.

Till slut tryter orken hos stockholmarna och WM börjar nu ta kommandot. AIK-grabbarna försöker hålla emot men till slut är slaget förlorat och efter tre minuter och tjugo sekunder och ett av de hårdaste boxen i svensk historia sker det som inte skett på över fem år, en större FB-liga faller och blir översprungna av sina fiender!

De som inte går i backen tvingas till slut retirera med segerrusiga göteborgare efter sig. Den gentlemannamässighet som mestadels uppvisades av FB i Skövde fyra år tidigare återgäldas i det stora hela av WM och de många liggande grabbarna lämnas i de flesta fall orörda – snyggt! De Gnagare som blivit kvar får sedan likt alla fallna krigare gå the walk of shame genom göteborgarnas led vilket för utomstående är att betrakta som det mest förnedrande som finns.

Ett bittert nederlag för FB:s soldater som gick i fällan och på något sätt underskattade en av sina värsta rivaler i Wisemen, ett misstag man fick betala ett högt pris för. Många skadade grabbar från båda sidor, en del ganska allvarligt. En hel del sökte sig även till sjukhus i närliggande Örebro och andra när de kom hem till Stockholm respektive Göteborg.

sverigescenen.com säger: Två regler gällande uppstyrda möten:
1) Man är aldrig bättre än sin senaste fight.
2) Man representeras av vad man har på plats för dagen.
Med det sagt. Kepsen av till WM, de var tuffare och hungrigare idag. Njut av ”bucklan” så länge det varar, vi kommer och hämtar den snart…!