Scenen - 2012

"KGB-DFG bråket" (Bajen Fans IF - Botkyrka HC), Ishockey, Alltvåan, 6 januari 2012
I samband med Bajen Fans ishockeymatch i MB-Hallen i det gamla klassiska Bajen fästet Sätra stormade ett 50-tal Dif- grabbar in i ishallen via ismaskinsingången. Ett 30-tal Bajen-grabbar mötte slutligen upp och bråken spred sig. DFG satte tidigt rejäl press på KGB som tog mycket stryk innan de närvarande poliserna med hjälp av batonger och pepparsprej kunde undsätta bajarna.

"FB-KGB bråket" (Väsby IK - Bajen Fans IF), Ishockey, Alltvåan, 20 januari 2012
Upplands Väsby är AIK och även ett historiskt sätt starkt fäste för Firman Boys. Då Bajen Fans ishockeylag skulle besöka kommunen för fredagsmatch i Alltvåan mot Väsby IK så var ett besök signerat AIK i antågande. På den tiden som Hammarby Hockey fortfarande existerade rent formellt så var resorna till Väsby alltid en höjdare för alla bajare och en garanti för mycket stök. Av de två anledningarna så fanns alla förutsättningar för lite fredagsmys i dom norra förorterna!

En smått imponerande AIK-mobb på 80 man samlades upp i centrala Stockholm. Imponerande ur den aspekten att AIK inte hade match själva och samlingen hade heller inte föregåtts av någon längre planering.

KGB med ultrasgrupper och julgranar satt och förvärmde på "Magasinet" precis i närheten av pendeltågsstationen i Upplands Väsby. AIK valde att ta den andra uppgången för att inte springa rakt in i polisen vilket i sin tur skulle innebära att KGB bara behövde ta sig ut från puben och gå 20 meter till en idealisk parkeringsplats strax bakom. Telefonkontakt mellan grupperna var tagen och trots att KGB med sina sedvanliga "hemliga" organisatörer försökte förneka var man satt, att man ens var på plats och nästan hela sin existens så var man med på noterna - trodde Gnaget.

När AIK kliver ut ur tunneln så är inte Bajen där utan istället utbryter det sedvanliga batong- och pepparsprejsrejset med polisen som splittrar upp AIK-mobben och slår ner delar av den i tunneln igen. AIK försöker ta sig upp den andra vägen istället. KGB och övriga bajare som fram tills dess stått helt passiva medan Gnaget slagits mot polisen har nu inte bara tagit sig ut med ett gäng från puben utan man vräker också iväg flaskor, glas, bangers och någon slags tårgasgranat mot AIK:arna. Slagsmål utbryter nu med mindre antal grabbar från båda läger och polisen går hårt åt kombattanterna samtidigt som mer förstärkning anländer. En polisbuss kör rakt in i gruppen med AIK-supportrar och det är ett under att ingen fick sätta livet till. Det vevas friskt och utspritt mellan ett mindre antal AIK- och Bajengrabbar tills polisen får någorlunda ordning på torpet. Fler spridda bråk hinner utbryta och bland annat så slår och sparkar en större mobb Bajen-supportrar en ensam AIK-grabb som dock undsätts av fyra st sent anländande kamrater. Ett märkligt stand off utbryter mellan de fåtaliga AIK:arna och Bajarna innan polisen kliver in i handlingarna med stålet igen.

Flertalet AIK-grabbar samlades ihop av polis inne i Väsby Centrum, vissa greps medan andra bussades från platsen med hjälp av polislagens 13:e paragraf till en annan norrförort - Vallentuna. Flera AIK-supportrar skadades av polisens batonger och en AIK-grabb skadades ganska illa men tog sig av egen maskin till sjukhus där han snart fick sällskap av en skadad Bajen-grabb.

Bajen förlorade hockeymatchen i Vilundaparkens Ishall med 6-4 inför 1609 betalande åskådare och efteråt när KGB och hela hopen av Bajare skulle ta pendeltåget hem åkte man på ännu en mina. I höjd med Rotebro hade tågspåret spärrats av med hjälp av cyklar varför pendeltåget tvingades stanna och blev omgående attackerat med stenar från 7-8 st AIK-grabbar på perrongen som bjöd upp till dans. Poliser emellan förhindrade en större sammandrabbning mellan fansen medan tåget blev stående en längre tid på perrongen.

sverigescenen.com säger: Skönt gjort av Gnaget men den enda riktiga vinnaren den här kvällen var som så många gånger förut tyvärr polisen.

AIK-Djurgårdens IF, Ishockey, Elitserien, 26 januari 2012
Det som vissa medier idag väljer att kalla för "supporterbråk som försenade matchstarten med 30 minuter" kryddade med polisrapporter om "fyra gripna misstänkta för våldsamt upplopp och 69 avlägsnade supportrar från arenan" skulle om det vore sant ha inneburit löpsedlar, debattprogram och politiska krav på hårdare tag och nya lagar. Verkligheten är nu dock en annan då det var polisen som stod för alla våldsamheter i Globen igår. Verkligheten är att AIK- och Djurgårdens supportrar trakasserades, provocerades, hotades och misshandlades inför öppen ridå såväl inne på läktarna som ute i gångarna i Globen efter den mest omfattande och samordnade polisövertrampet mot klackarna någonsin. Polisen förklarar idag sin närvaro på läktarna dels med att brandskyddsmyndigheten krävde det för att hålla gångarna fria och dels för att klubbarnas egen säkerhetspersonal inte lyckats upprätthålla ordningen och därmed garantera säkerheten på läktaren. Det är naturligtvis lögn. Sanningen är att utrymningsvägarna är minst lika igenkorkade med 30 kravallutrustade poliser med hat i blicken och fradga i mungiporna som om supportrarna själva hade stått där. Och när polisen gick in på klacksektionerna var klockan 18.30 och det var tvärlugnt på läktarna. Sanningen är också att polisen redan dagarna före derbyt på interna möten samt på säkerhetsmöten med AIK Hockey tydligt deklarerat vad det handlar om: Polismyndigheten ska göra en maktdemonstration mot fansen.

Här är berättelsen om vad som egentligen hände i Globen den 26 januari 2012:

Mellan 225 och 405 kronor hade de 12 079 åskådarna betalat för att utsättas för de övertramp som senare skulle drabba en del av dom inne i Globen. Då är även 25 kr pålagt på biljettpriset för att täcka lite av den poliskostnad som klubbarna (i det här fallet AIK Hockey som arrangör) tvingas betala polismyndigheten efter derbymatcherna. Samma polismyndighet som kommenderat ut närmare 300 uniformerade och civila poliser - alla där med en enda uppgift och order från "högre ort" - Ta kontrollen över kortsidorna och gör det med vilka metoder som helst.

Bara att ta sig in i Globen var en process i sig. Två visitationer och sedan gå igenom en metalldetektor likt flygplatser för att ens släppas in på arenan. Väl inne blev det snabbt tydligt att polisen menade allvar. De tog sig före nedsläpp ner i trapporna på kortsidesläktarna hos såväl AIK- som Djurgårdsklacken vilket skapade kaos när de oprovocerat knuffade och slog omkull alla som stod i deras väg. På AIK-sidan möttes åskådarna på väg in på läktarna av stora polisled som batongslog dom bakåt i gångarna där åskådarna möttes av nya polisled som batongslog dom framåt mot läktarna. Och så där höll det på. Stora grupper av supportrar misshandlades, hotades, knuffades och skeppades likt boskap fram och tillbaka av en numerärt, taktiskt och utrustningsmässigt överlägsen poliskår. Kategori A, B eller C-supportrar spelade ingen roll. Kvinnor och barn spelade ingen roll. En äldre pensionerad man spelade ingen roll. En utvecklingsstörd kille spelade ingen roll. Vanliga schyssta ungdomar som lagt ut en hel del pengar på sin matchbiljett spelade ingen roll. Ingenting spelade någon roll när polisen gick till frontalangrepp mot allt vad supporterkultur heter.

Alla åskådare på kortsidorna var lovliga byten för polisen denna kväll. Panik och allmänt kaos utbröt naturligtvis i trängseln. Polisen plockade helt godtyckligt ut supportrar efter supportrar från Globen och avlägsnade dom från platsen. Vissa tvingades på SL-bussar som körde dem från arenaområdet till avlägsna platser i söder- och norrort. Hela puben bakom AIK-kortsidan stormades av polisen som gjorde en så kallad PL13 på hela restaurangen som plockades ut en och en för att sedan bli avlägsnade från arenan. Kioskerna och pubarna bommades igen på order av polisen. Utanför toaletterna stod uniformerade poliser och visiterade toalettbesökare innan de släpptes in på toaletten två och två. Inne på toaletten stod civila kollegor och släpade ut människor för urinprov. Och så där höll det på hela matchen igenom.

I Dif-klacken misshandlades en supporter brutalt av polis på läktarna och fördes till sjukhus. En del andra supportrar tog sig för egen maskin till sjukhus under kvällen och många supportrar klagade på smärtor efter polisens batongslag. I en samordnad aktion mot polisens övertramp lämnade delar av kortsidorna läktarna fem minuter in på den andra perioden.

Utanför arenan och efter matchen fortsatte trakasserierna när fansen sökte sig in mot city. Polisen attackerade upprepade gånger olika supportergrupper på pubar, på gator och andra platser.

Djurgårdens supporterklack attackerades på ett brutalt och i supporterkretsar mycket uppmärksammat sätt av polis och ordningsvakter efter ett fotbollsderby på Råsunda i april 2008. Igår var det AIK:s tur. Vissa av oss har följt AIK Hockey ända sedan slutet av 1970-talet. Den samordnade polisaktionen mot AIK:s klacksektion igår saknar motstycke och är det enskilt värsta övertrampet på en hockeyarena någonsin mot AIK:s supportrar! Det var rent vidrigt att se dessa adrenalinpumpade polismän och kvinnor så metodsikt gå loss på en åskådarmassa som inte ville någonting annat än att se på ishockeymatchen. Som kategori C-supportrar har vi sedan länge vant oss vid polisens trakasserier och övertramp. Det är en del av vår vardag. Men skillnaden mot igår var att polisen nu gick till attack mot absolut allt och alla som hade en biljett på kortsidorna.

Polisledningen och enskilda polismän är säkert mycket nöjda idag. De vann slaget mot fansen på knock. Men kriget är inte över. Det som polisen gjorde igår må upplevas som en kortsiktig framgång för dom men långsiktigt så födde skandalscenerna i Globen ett hat och förakt som vi aldrig tidigare har upplevt från så kallade "vanliga supportar" gentemot polisen ! Ultrasgrupperna hatar redan polisen för de senaste årens övertramp även mot dom. Nu kan vi lägga till resten av fansen på den listan också. Precis som när amerikanska styrkor i sin terroristbekämpningsiver "råkar" massakrera en hel by av oskyldiga människor i flygräder över Afghanistan eller Irak så blir konsekvensen densamma: Ett hat mot överheten och dess våldsutövning och en rejäl nyrekrytering till i de fallen nya terroristceller. Så kommer det att bli nu också på Råsunda och Hovets läktare. Ingen som var i Globen den 26 januari kommer någonsin att glömma polisens uppträdande. Polisen kommer att få lida för detta monumentala övertramp. Kanske inte idag eller i morgon. Kanske inte nästa match eller ens nästa derby. Men någon gång så är dom inte 300 poliser. Någon gång kanske det är AIK-Timrå på Hovet en mörk novemberkväll när det istället bara är 30 poliser på plats. Då hoppas vi att dom 30 polismännen får lida på samma sätt som tusentals klacksupportrar fick göra igår.

Firman Boys har aldrig och kommer aldrig att kommunicera med polisen. Ultrasgrupperna har redan brutit all kontakt och nu kommer de övriga supporterföreningarna att göra detsamma. Vi förutsätter att DFG och Djurgårdens övriga supportergrupper agerar på ett liknande sätt. Vi hoppas också att Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) och andra klubbar och dess supportrar över hela landet noga följer utvecklingen även om det var hockeypublik som drabbades igår så är det ju i mångt och mycket samma individer som går på matcherna. Att media skulle skriva ner polisens agerande på samma sätt som man pissat på allt vad fotbolls- och hockeysupportrar heter är väl att hoppas på för mycket. Likaså att enskilda politiker och dess olika partier aktivt skulle gå ut och ta avstånd mot polisens våld mot sina egna medborgare tillika skattebetalare.

AIK Hockey har ett stort ansvar i detta och har nu ett viktigt symbolbeslut att ta. Vi kräver att AIK Hockey förbehållslöst går ut på sin hemsida och ber alla drabbade AIK-supportrar om ursäkt och tar avstånd från polisens uppträdande igår! Att tvinga ut lagkapten Dick Tärnström på isen för att be publiken(!) att lugna ner sig var inget annat än ett hån. Att gå polisens ärenden genom att på sin hemsida lyfta fram polisens så kallade "narkotikasatsning" som ett led i att få ett "trevligt evenemang" är direkt pinsamt när alla vet vad syftet med denna så kallade "narkotikasatsning" är - nämligen att enbart jävlas med vår publik.

AIK Hockey har arbetat hårt med att få tillbaka åskådarna till matcherna efter åratal av misskötsel. Det ligger nu en stor och uppenbar risk i att publiken kommer att tröttna och minska i antal om inte klubben tydligt tar ställning och styr upp sina arrangemang så att AIK:s betalande publik inte ska utsättas för de vidriga övertramp vi såg prov på igår. Flertalet av AIK:s ordningsvakter är ok och tog också tydligt avstånd från polisens övertramp. Men alla gjorde inte det. Vissa ordningsvakter passade till och med på att i skydd av polisens stora närvaro svara för likande övertramp och de ordningsvakter som vände sig mot AIK:s egen betalande publik igår vill vi inte se på AIK:s arrangemang i fortsättningen! De individerna kommer i sådana fal att betraktas på samma sätt som vi betraktar polisen: Som fega jävla as som förtjänar en plats i helvetet!

Vi uppmanar också drabbade supportrar från de båda klubbarna att såväl polisanmäla som JO-anmäla polisens agerande igår. Det kommer med största sannolikhet inte innebära någonting konkret men är ändå en viktig markering som vi kommer att utnyttja mer i framtiden.

AIK vann hockeymatchen med 4-3. Den segern hamnade tyvärr rejält i skymundan den här kvällen.

HATA SNUTEN - ACAB

Djurgårdens IF-GIF Sundsvall, Fotboll, Allsvenskan, (DFG-KGB), 8 april 2012
Slagsmål bröt ut mitt i centrala Stockholm timmarna efter Djurgårdens hemmapremiär på Stadion. Närmare 130 Bajen-grabbar från KGB med undergrupper var på jakt efter Djurgårdens motsvarigheter och i höjd med Humlegården möttes de båda grupperna. Ca: ett 100-tal Bajen och ett 70-tal Dif kom fram till mötesplatsen och det smällde hårt i närmare 30 sekunder innan polisen körde in med fordon i Bajen mobben och sedan gick tufft fram mot båda grupperna med både batonger och pepparsprej. Flera grabbar ur båda ligorna gick i däck under slagväxlingen mellan fansen och luften låg länge tung av pepparsprejen.

Efter att polisen skapade någorlunda kontroll över situationen spreds oroligheterna under den närmaste timmen när supportrar från båda lagen sökte konfrontation med varandra med flera mindre skärmytslingar till följd.

Kalmar FF-AIK / Hammarby IF-Halmstads BK, Fotboll, Allsvenskan/Superettan, 9 april 2012
De AIK-grabbar som inte följde med laget till Kalmar planerade att se matchen på sportbar i centrala Stockholm. Dessförinnan stod en annan fritidsaktivitet på programmet: Bajens hemmapremiär!

Ett 80-tal AIK-grabbar tog sig obemärkta till Södermalm där Hammarby fansens traditionsenliga premiärmarsch skulle äga rum med tusentals deltagare. En del av dessa marschdeltagare var KGB med undergrupper som satt på restaurang Mest innan matchen. Gnagarnas plan var att få ut Bajarna på en bakgata bakom Mest och där i lugn och ro kunna ta hand om affärerna. Så blev inte fallet.

KGB hade redan hunnit lämna Mest och var ovilliga att överhuvudtaget ta sig tillbaka vilket gav AIK två alternativ: Avbryta eller söka ny konfrontationsplats. Alternativ 2 valdes enhälligt.

KGB var längst fram i tåget. AIK-grabbarna tog sig fortfarande utan polisnärvaro till Skanstull och en trappa ner mot Tjurbergsparken samtidigt som KGB vek in till höger. Konfrontationen var oundviklig och inleddes med att en Bajengrabb går i däck av en stilistiskt vacker höger uppercut. Slagsmål utbröt. Men AIK-mobben kommer ner något långa med tanke på den smala trappan varför Bajen snabbt fyller på med mer folk vilket inkluderar ultrasgrupper och annat löst folk beväpnade till tänderna med bråte. Glas, flaskor, gatstenar, bordsben, bangers och skåpdörrar(!) viner genom luften från Bajens sida varför slagväxlingen givetvis hämmas då grabbar inte riktigt kommer fram ordentligt utan istället får ta skydd mot det aldrig sinande artilleriet som närmast var i paritet med DFG:s smutsiga attack i Vasaparken mot FB för elva år sedan. Efter 25-30 sekunder kommer den första polisbussen till platsen och följs snabbt av polis till häst och fler fordon.

Bajen, stärkta av att fler och fler supportrar från marschtåget anslutit, försöker avancera mot de mer tvingande passiva Gnagarna men polisen står hela tiden i vägen och driver nu Bajen bakåt. Gnagarna springer i sin tur uppför trappan man kom ifrån och försöker där genskjuta bajarna längs Ringvägen och flera mindre sammandrabbningar hinner utbryta innan polisen fick kontroll över situationen och kunde driva den stora Bajen mobben mot Johanneshovsbron med destination Söderstadion.

Inga personer greps under bråket. Flertalet AIK-grabbar skadades dock av glas och stenar. Några tvingades även uppsöka sjukhus efter fula skärsår.

Varbergs BoIS-Assyriska FF, Fotboll, Superettan, 14 april 2012
Med tio minuter kvar att spela av superettan matchen på Påskbergsvallen i Varberg utbröt bråk mellan fansen på läktarna. Detta sedan en avspärrning mellan sektionerna rivits ner och supportrar utväxlat slag och sparkar.

Matchen avbröts tillfälligt i tio minuter och spelarna lämnade planen vid ställningen 1-0 till hemmalaget. Hallandspolisen omhändertog tre personer i anslutning till läktarintermezzot. Polisen beskrev de omhändertagna som "upprorsmakare bosatta i Varberg men supportrar till ett storstadslag". Samtliga tre släpptes senare under kvällen utan någon vidare brottsmisstanke.

När matchen sedan återupptogs vände Assyriska med två mål genom de före detta AIK-spelarna Sotirios Papagiannopoulos och Admir Catovic och kunde därför resa hem till Södertälje med en 2-1 viktoria och tre nya poäng.

Hammarby IF-Assyriska FF, Fotboll, Superettan, 18 maj 2012
Dryga fyra månader efter den stora polisskandalen i Globen när 300 poliser attackerade och misshandlade hundratals åskådare i samband med ishockeyderbyt AIK-Djurgården var det dags för en ny polisskandal. Den här gången i samband med superettan matchen i fotboll mellan Hammarby och Assyriska på Söderstadion i Stockholm. Hockeyderbyt resulterade i över 800 JO-anmälningar. Frågan är hur många JO-anmälningar som lämnas in den här gången?

Hammarby i 0-2 underläge i mitten av den andra halvleken och missnöjet med den assisterande domaren närmast Bajen klacken var påtagligt. Föremål slängdes in mot domaren vilket i sin tur resulterade i ett internbråk mellan två supportrar på läktaren. Det bråket ebbade dock snabbt ut och enligt arbetsordningen ska Hammarbys egna publikvärdar i första hand alltid ta sig upp på läktaren innan ev. polis tillkallas. Den arbetsordningen för upprätthållandet av ordning och säkerhet struntade polisen dock fullständigt i när fem st uniformerade polismän klev rakt in på den norra läktaren med batonger och pepparsprej i högsta hugg. Trots att inga utfall görs mot poliserna så väljer en av polismännen att närmast tömma sin pepparsprejsburk mot allt och alla på läktaren. Det blev inledningen på det flera minuter långa kaos som även resulterade i att matchen avbröts i närmare 15 minuter. Polisen slår urskillningslöst med sina batonger mot alla supportrar de kommer åt och pepparsprejen används som en "vattenspridare" mot alla inom dess räckhåll. Polisen tvingas backa nerför läktaren och ut på gräsmattan där förstärkning snart anländer och snart står slaget mellan fansen beväpnade med flaggpinnar och annat tillgängligt bråte och polisen bakom två staket och ett nät vevandes med teleskopbatonger och sprutandes pepparsprej upp mot läktaren.

När polisen slutligen nöjde sig med kaoset de skapat drog de sig tillbaka och matchen kunde sedermera återupptas. Bakom läktaren fortsatte dock striden när fans drabbade samman med polis till häst som red rakt in i folkmassorna med tillsynes enda uppenbara syftet att skapa panik och lemlästa så många människor som möjligt. Ett tiotal ambulanser skickades till platsen och minst fem åskådare fördes till sjukhus medan flera andra tog sig till Södersjukhuset av egen maskin för att plåstras om efter polisens våld.

sverigescenen.com säger: Polisens mycket medvetna strategi att gå hårdare fram mot Stockholmsklackarna kommer enbart slå tillbaka mot dom själva. Kategori C-fansen har alltid med all rätt föraktat och hatat snuten. Skillnaden nu är att polisen via sina trakasserier, våldsamma batong- och pepparsprejsattacker även har lyckats reta upp kategori B-supportrarna och till och med de fredliga så kallade kategori A-fansen. Svensk polis har aldrig varit mer hatade på fotbollsläktarna än de är idag år 2012! Det i sig är en bedrift som polisledningen med Carin Götblad och Christian Agdur i spetsen säkert är mycket nöjda med men frågan är om svenska politiker egentligen är lika imponerade av att tusentals vanliga fredliga fotbolls- och hockeyåskådare fått se polisens verkliga ansikte och på kuppen även fått ett nytt hatobjekt!?

Hammarbys supportrar uppmanar nu genom supporterföreningen Bajen Fans alla som var på plats att JO-anmäla och polisanmäla ordningsmaktens agerande på Söderstadion. En uppmaning vi delar till fullo. När det gäller polisens så kallade "arbetsmetoder" så får vi inte låta klubbfärger stå emellan då det är en fråga som berör oss alla oavsett lagsympatier!
http://www.jo.se/Page.aspx?MenuId=13&ObjectClass;=DynamX_Documents &Language;=sv

Uppdaterat 2012-07-16: Polisen uppger nu att 53 st Hammarby- supportrar riskerar tillträdesförbud från landets samtliga elitfotbollsarenor för händelserna i samband med polisskandalen på Söderstadion.

Uppdaterat 2012-09-25: Stockholmspolisen "avslöjar" att deras nya "superkameror" (diskret fästa på bröstet) som togs i bruk i våras nu har fällt sitt första offer. En 22-årig Hammarby-supporter dömdes i Tingsrätten till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och misshandel och ytterligare ett 30-tal Bajare väntar åtal i samband med "polisskandalen" på Söderstadion.

Uppdaterat 2012-11-16: 111 st JO-anmälningar resulterade som väntat i slutsatsen att "inget obefogat våld från polisens sida har kunnat bevisats". Rättsstaten Sverige har talat. Skrämmande!

GAIS YNGRE (Gais) v/s True Rockers (Malmö FF), 26 maj 2012
De båda ligorna möttes på lördagsförmiddagen några mil utanför Ullared. Gais uppger att de var 39 man och Malmö uppger att de var 45 man. Gruppernas fronter smällde hårt under ett 30-tal sekunder (dock med en del bakre "åskådare") innan göteborgarna fick en ordentlig press på skåningarna som började backa. Innan en minut hade gått var slaget definitivt förlorat för Malmö. En snabb ihopsamling för en andra rond slutade, som det nästan alltid gör i den här branschen, inget vidare för den skadeskjutna ligan. Polisfritt.

"Helgbråk" (Hammarby IF-AIK), 2 juni 2012
Den här händelsen hör egentligen inte hemma på "Scenen - år för år" av flera orsaker. Vi väljer ändå att ta med den här för att kunna ge en mer utförlig rapport då händelsen med största sannolikhet kommer att påverka den svenska scenen under en längre tid framöver.

Hammarbys KGB svarade i lördags natt för det största övertrampet mot en AIK-liga på elva år. Då, i maj 2001, var det när 120 DFG attackerade ett 70-tal AIK-grabbar med bland annat järnrör i Vasaparken. Nu, i juni 2012, var det på Vasagatan mitt i centrala Stockholm.

Tidigare på kvällen hade ett tiotal Bajen-grabbar konfronterats på en Södermalms pub av 20-25 st AIK-grabbar. Gnagarna valde att skona de nervöst skakande Bajarna som skrattades ut av såväl andra gäster som dörrvakterna i sin iver att vägra följa med Gnaget ut på gatan.

Flera timmar senare på natten blir nio(9) st AIK-grabbar uppringda av KGB som säger att man är 15 man och vill mötas. Gnagarna förklarar att de sitter på en centralt belägen pub med bara nio man men att de självklart ställer upp ändå. En till AIK-grabb hinner in och ansluta vilket gör AIK:s nummer till exakt tio(10) st när man kliver ut på gatan. När Bajarna kommer upp från tunnelbanan visar det sig att KGB än en gång har farit med osanning då de är minst 25 st Bajen-grabbar, inkluderat flera av de som påstår sig vara KGB:s toppkillar. De tio AIK-grabbarna backade inte en meter trots det stora numerära underläget, när grupperna brakade in i varandra. AIK:arna tar stryk. Inget tvivel om det. Men drabbningen upphör inte förrän polisen efter någon minut kommit till platsen. De Gnagare som fortfarande står upp när polisen anländer slåss då fortfarande för AIK, FB och sina vänner i en närmast heroisk insats.

Sex av tio Gnagare förs eller tog sig själva till sjukhus. En efter att ha ådragit sig en svår skada som kommer att innebära operation och en längre sjukhusvistelse. Detta sedan en KGB-kille tagit sats och hoppat jämfota på honom när han låg ner. En annan sparkades medvetslös av flera andra KGB. Flera andra stampades i huvudet och i ansiktet liggande. Ett förbipasserande vittne som såg hela bråket sa efteråt att han "var övertygad om att någon hade dött". Minst en KGB-kille tog sig också till sjukhus - efter att ha ådragit sig skador i tårna efter att ha sparkat på liggande AIK:are...

sverigescenen.com säger: Hammarbys KGB har gått över gränsen igen - och den här gången rejält! Samma liga som närmast smugit längs husknutarna i Stockholm och hållit en väldigt låg profil efter slakten i Gnesta i juni 2010. Den drabbningen föranleddes av månader av andra övertramp från KGB:s sida inkluderat en mastodont stormning mot en i det närmaste tom festlokal samt en liknande attack mot AIK Fotbolls träningspass på Skytteholm. I Gnesta fulade sig KGB in i det sista när de stängde av infartsvägarna för FB till den uppstyrda drabbningen samt satte igång boxet nio minuter före utsatt tid mot en då decimerad AIK- liga. Trots detta fick KGB storstryk. Inte en gång. Utan två gånger. Och KGB räddades bara från ytterligare förnedring av Supporterpolisens närvaro. Mytomanerna från Bajen kunde inte längre ljuga för sina grabbar, omgivning eller allmänhet. De har ingenting att hämta mot FB liga mot liga och det är dom pinsamt medvetna om.

Sedan den dagen har KGB nämligen konsekvent tackat nej till att möta Firman Boys vid ett oräkneligt antal gånger. FB har trots detta fortsatt att söka efter KGB i deras hålor. Varje tillfälle som getts har FB bjudit ut KGB trots dåliga förutsättningar, polisnärvaro, osv. Vad har KGB svarat med? Lögner, lögner och lögner. Allt för att försöka odla nytt mod inom sina kretsar att KGB minsann är att räkna med igen. Det stämmer inte. Hammarbys KGB är en första klassens kickersfirma med en stor andel skitsnackande hycklande skitungar som är en skam för hela branschen.

Det monumentalt fega övertrampet mot våra tio grabbar i helgen där alltså sex st fördes till sjukhus efter ett massivt övervåld från en numerärt överlägsen Bajen firma kommer att få konsekvenser. Vi accepterar inte sådant här och KGB kommer att få lida för detta. Kanske inte idag, kanske inte i morgon men tro oss - vi kommer! Det finns ett sicilianskt ordspråk som lyder; La vendetta è un piatto che va servito freddo - "Hämnden serveras bäst kall". När dagen väl kommer så får vi se vilka som är tuffa nog att fortfarande kalla sig för "Kompisgänget Bajen"!

Europa Mästerskapen (EM) i Polen & Ukraina, 8 juni-1 juli 2012
Polska och ryska supportrar sätter färg på EURO 2012 med bland annat stor show i den polska huvudstaden Warszawa i tisdags (12/6). Den svenska Supporterpolisen passade på att ta en oförtjänt solsemester genom att skicka ner 12-14 kollegor till Kiev. Hemma i Sverige utbröt samtidigt oroligheter i Stockholm. Under den här rubriken så följer vi händelserna på den svenska scenen.

Redan på lördagen (9/6) så rök fem st AIK- och fem st Dif-grabbar samman på Södermalm med svart-gul framgång. Det skulle komma mera...

På måndagen (11/6) förlorade ett klent Sverige sin öppningsmatch mot värdnationen Ukraina med 2-1. I anslutning till matchslutet drabbade ett 50-tal AIK- grabbar samman med ca: 25 st Dif-grabbar inför en förstummad allmänhet i Vasastan i centrala Stockholm. Den unga Dif-ligan med bara ett fåtal DFG hade ingenting att sätta emot den betydligt tyngre och mer rutinerade AIK-ligan. Dif-grabbarna tog stryk i 20 sekunder innan slaget slutligen stod dem förlorat. Inget övervåld från AIK:s sida. Senare sker ytterligare skärmytslingar på Sveavägen mellan supportrar till de båda lagen innan polisen hann anlända.

Samtidigt som det svenska EM-fiaskot fullbordades på fredagen (15/6) i och med 2-3 förlusten mot England så var det också början på en intensiv kväll för Stockholmspolisen. Alla tre Stockholmsfirmor var ute i nummer. Störst var FB:s samling i Vasastan där en stygg liga klev ner i Rådmansgatans t-bana bara för att se tåget bli stoppat av polis. Snart fylldes hela Sveavägen av blåljus. Senare på kvällen lyckades ändå en uppsplittrad AIK-liga ta sig fram till ursprungsdestinationen Gamla Stan där DFG:s samling konfronterades framför en förvånad Dif-liga och en minst lika överraskad poliskår. De två första gårdarna som klev fram åkte i backen innan polis med pepparsprej och batonger satte stopp för all vidare action. Senare på kvällen fortsatte supportrar från alla tre klubbar att försöka komma åt varandra runt Slussen/Gamla Stan. Inga större konfrontationer mellan grupperna utan mer allmänt rörigt.

I Göteborg slogs samtidigt Blåvitt-grabbar och Gais-grabbar på Vasaplatsen efter Sverige-England matchen med fördel för IFK.

EM-månaden avslutades för den svenska scenen med en planerad uppgörelse i Bålsta mellan "AIK:s Yngsta" och "Djurgårdens Yngsta" (30/6). 22 Gnagare mosade sönder 20 gårdare i två korta ronder.

AIK-Lech Poznan (Polen), Fotboll, Europa League-kval, 2 augusti 2012
Det finns matcher man aldrig glömmer. Det finns stunder man aldrig glömmer. Det finns dagar man aldrig glömmer. Det här var en sådan dag.

Polska Lech Poznan, kända för sitt stora supporter- och ligistfölje, reste till Stockholm under onsdagen (1/8). Efter en flygresa och ett lättare träningspass på Råsunda såg spelartruppen fram emot en god natts sömn på hotell Clarion Sign vid Norra Bantorget. Så blev ej fallet. Brandalarmet utlöstes inte mindre än tre gånger under natten och hela hotellet tvingades utrymmas vid två av dessa tillfällen vilket skapade stor oreda, irritation och inte minst trötthet hos de polska spelarna och ledarna. Lech Poznan har lämnat in ett formellt klagomål till Uefa och polisen misstänker enligt uppgift AIK-supportrar för det första falska brandalarmet.

Samma dag anlände också de första Poznan-supportrarna till Stockholm. Flera av dessa sågs rekognosera under onsdagen och tidig torsdagsmorgon runt Solna och Råsunda. Telefonnummer såg till att framföras till Poznan-ligisterna dock utan återkoppling. Av de förväntade 3000 Poznan-fansen anlände en hård kärna på ett 1000-tal varav ca: 100 av de absolut tuffaste grabbarna där en del såg ut att ha skött sin fysträning på ett mer exemplariskt sätt än de annars så bildsköna djurgårdarna i DFG...

Med tanke på att motståndet var av yttersta europaklass så hade Firman Boys med undergrupp en massiv mobb ute innan matchen. För att inte sitta ute med smågrupper innan matchen så var en större samling utlyst till kl: 17.00. Men redan strax efter kl: 16.00 så ser tidigt anländande AIK- grabbar hur ca: 45 st Lech-grabbar kommer gående på andra sidan gatan av S:t Eriksgatan och mittemot den pub som ett 30-tal AIK:are sitter på vid Fridhemsplan. Gnagarna rusar ut, oorganiserade och inte alls särskilt tighta i formationen. Polackerna reagerar på ett ögonblick. Rånarluvor på och sedan rakt in i Gnagarna som svarar med slagväxling. Polackerna är dock alldeles för heta, aggressiva och inte minst organiserade. Det är stora välbyggda grabbar som är proffs på det dom gör och de städar under grabbarna som tvingas backa samtidigt som en polisbuss anländer till platsen. Minst en AIK-grabb tog sig till sjukhus för omplåstring medan flera andra visade upp huvudskador. Polackerna var bra men fick också en enkel resa mot en oorganiserad och numerärt svag AIK-liga.

Med blåljus nu över hela Fridhemsplan och rapporter om fler och fler anländande polacker ute i Solna så förflyttades den stora AIK- samlingen istället från City till Solna där snart flera hundra AIK- grabbar samlades på pubarna runt den Östra läktaren. Det var en stor och elak AIK-mobb ute och det låg förväntan i luften. Det var finbesök från Europas gräddhylla i stan och det är det här vi gillar. Det är dom här vi är. Som en av väldigt få svenska och skandinaviska klubbar så har vi även ett europarykte att vårda och bevara. För AIK i Europa!

Något som tidigt stod klart var att polisens kommendering inte alls var som den brukade vara. Bakgrunden är att Stockholmspolisen storsatsar på alla AIK:s allsvenska hemmamatcher. Inte minst sedan klubben blivit tvungna att betala för bevakningen själva... En söndagsmatch hemma mot Mjällby är lika med "högriskmatch" och innebär hundratals utkommenderade poliser ända upp på läktarna. Men utanför den östra läktaren stod nu bara två st poliser som båda såg ut att ha utexaminerats från polisskolan under eftermiddagen. Det var tydligt att den sena matchplaneringen, semestertider och Pridefestival helt hade tagit Stockholmspolisen på sängen. Insatsen som skulle komma var tveklöst den svagaste polisinsatsen på åratal och det var tydligt att det inte bara var uniformerade polismän som var på semester utan även deras befäl för det kändes emellanåt som att det var Kling & Klang som ledde kåren denna kväll.

AIK-grabbar hade redan tidigare varit framme vid den södra bortaläktaren och försökt nå polackerna som nu började samlas allt fler samtidigt som den stora poliskommenderingen höll sig vid hörnet östra/södra. En halvtimme innan avspark kom rapporter om att Lech fansens hårda 100-manna mobb anlänt till Solna Centrums t-bana. AIK-grabbar tömde snabbt pubarna och snart stormade flera hundra AIK-grabbar, ultras och andra AIK-supportrar fram längs gatan. Polis till häst uppbackade av polis till fots med batong och pepparsprej fick stopp på mobben först vid hörnet södra/östra där Lech-fansen nu står bakom de dubbla polisleden. Polisen går till motangrepp mot AIK:arna och får, som så många gånger förut, supportrarna på flykt efter ett regn av batongslag, pepparsprej och skenande hästar och fordon. Där kunde det ha tagit slut. Men istället blev det början på de värsta kravallerna i Solna sedan "brandbombsderbyna" mot Djurgården i början av 1990-talet. AIK-fansen bestämmer sig för att samla ihop sig och gå till motangrepp. Motangrepp mot denna så avskydda poliskår och allt vad de åsamkat AIK som klubb och dess supportrar under det senaste året. Masstrakasserierna och mordförsöken i Globen tidigare i år, de brutala misshandlarna under fotbollsderbyt i våras och inte minst det faktum att dom jävlarna dessutom fakturerar vår klubb för "besväret" också! Nog var nog och det var som om alla AIK-supportrar på plats oavsett kategori och ålder unisont bestämde sig att det här är kvällen då vi slår tillbaka!

AIK-fansen går nu fullständigt bananas. Sliter loss långa gatustolpar, vägskyltar, tegelblock, plankor, soptunnor, tömmer pubarna på allt bråte som finns att tillgå och går till attack mot polisen. De fem poliserna till häst använder sina ridspön som piskor mot fansen men fansen får tag i ett spö och slår tillbaka. Poliserna och deras hästar blir stressade. AIK:arna vädrar nu blod och gatan är svart av supportrar i båda riktningarna som nu attackerar polisen. Det är skräck i polisens ögon samtidigt som de med hjälp av batonger och pepparsprej försöker freda sig men grabbarna är helt mentala denna kväll och slåss nu öppet med polisen. Grabbar kliver in med knytnävarna mot polismän, försöker slita ner dess ryttare från hästarna och försöker välta deras fordon. Poliskvinnorna flyr först och snart även polismännen. Hästarna skenar i panik. Polisen försöker köra på fansen (och lyckas i vissa fall) med sina fordon men fordonen blir attackerade av fler supportrar med mer bråte och minst tre polisbussar slås fullständigt sönder samtidigt som polisen nu flyr längs hela gatan. Nationella insatsstyrkan som är på plats vid södra/östra backar även dom. De svarta civilbussarna med de vanligtvis fegaste asen inom kåren vågar inte ens kliva ur sina fordon. Och samtidigt som all tillgänglig polispersonal i länet kallades in till Solna så ekade hejaropen och applåderna från de inne på Råsundas som hade privilegiet att bevittna det hela, från supportrar på pubarna i närheten och från alla andra som slutligen fått nog av polisen. Ingen på plats kommer någonsin glömma denna händelse. Stunden när de hunsade och rättslösa fotbollssupportrarna reste sig och slog tillbaka mot statens våldsapparat. "Tony Olsson och Jackie Arklöv, vi hatar snuten..."

Med extrainkallade polismän på plats (som givetvis borde ha varit där från början med tanke på matchens dignitet) så började polisen med hjälp av chockattacker att driva fansen tillbaka mot hörnet östra/norra där fansen gick till nya angrepp mot polisen dock i mindre skala. Polisen slog nu en järnring i dubbla led längs hela den östra läktaren allt medan upploppet fortsatte i mindre skala och med mer ungdomar inblandade samtidigt som de flesta av grabbarna drog sig tillbaka. Polisen tog nu tillräcklig kontroll över situationen men först vid matchstart kunde avspärrningarna lättas och läget återgå till det normala igen. Vi blir förvånade om det inte blir efterräkningar för en hel del AIK-supportrar för detta. Våldet mot poliserna var emellanåt grovt och många var omaskerade. Dock så hade polisen ej samma filmresurser som vanligt vilket förhoppningsvis kan rädda en del supportrar.

Väl inne på Råsunda var det en helt elektrisk stämning. Bara 10 685 åskådare på plats men drag som på ett derby. Nej, bättre än på ett derby! Matchens betydelse, motståndarna och inte minst upploppet mot polisen utanför hade eggat upp hardcore fansen och stämningen blev därefter. Spelarna hälsades välkomna av ett stilrent och sanktionerat bengaltifo signerat Norra stå. AIK-spelarna bars fram av gungande läktare. Norra var i toppform, östra galet och västra bättre än någonsin. Samtidigt så visade AIK-spelarna upp säsongens bästa spel. Med hög och aggressiv press styrde AIK matchen och när europahjälten Martin Lorentzson gjorde 1-0 efter 59 minuter exploderade Råsunda. Dyra nyförvärvet Celso Borges betalade av lite genom sitt 2- 0 mål i 77:e minuten men Gnaget var inte färdiga. Nya skyttekungen Viktor Lundberg gjorde 3-0 i 85:e matchminuten och Råsunda publiken skrek ut sin glädje. Den här matchen kommer vi aldrig att glömma!

De ca: 1000 Lech Poznan-fansen visade prov på både sångstyrka, bengaler och disciplin men hade egentligen inget att sätta emot på läktarna den här kvällen.

Efter matchen hade polisen tvingat krogägarna närmast runt Råsunda att bomma igen. Då Lech-fansen skulle hållas kvar inne på Råsunda och sedan slussas ner i t-banan eller på bussar räknade AIK:s grabbar med att polisen i alla fall skulle klara av det men tji fick vi... Samtidigt som FB förberedda sig på att ta emot Lech-fansen inne i city så släpptes polackerna ut från Råsunda. Men 200 man bryter sig omgående loss och lyckas ta sig upp på rampen mot Solna Centrum i sikte på restaurang Offside. Ett fåtal kvarvarande AIK-grabbar lyckas tillsammans med andra AIK- supportrar stoppa polackernas frammarsch genom att ösa allt tillgängligt bråte mot dem. Polisen klev nu in i ryggen på Lech-fansen och lyckades få in dem i ledet igen. 45 minuter senare händer det osannolika igen. Polisen lyckas tappa bort 100 maskerade Lech-ligister som helt plötslig står utanför Offside igen och knackar på rutan. Lech försöker stormar restaurangen där nu till 99 % vanliga AIK- supportrar befinner sig. Polackerna lyckas dock inte ta sig in trots vad som kändes som flera minuters försök innan polisen anländer. Att säga att flera av kroggästerna skakade och de kvinnliga grät är inte att överdriva.

Polisen driver ner Lech-fansen i tunnelbanan där ett specialchartrat tåg tar Poznans grabbar in till T-Centralen och Vasagatan. På perrongen och i tåget går Lech-fansen till angrepp mot AIK- julgranar utan att polisen reagerar. På en krog på Vasagatan har polisen samtidigt stängt in ett större antal AIK-grabbar samtidigt som ännu fler är på väg ner från Hötorget. Polisen lyckas splittra upp Lech-mobben längs hela Vasagatan samtidigt som AIK:s grabbar lyckas forcera sig ut från en pub och andra AIK-grabbar anländer från såväl Hötorget, Drottninggatan som Norra Bantorget. Mindre boxklungor bryter ut längs hela Vasagatan som snart blinkar och dånar av blåljus och sirener. Det är en salig blandning av adrenalinstinna poliser, Lech- och AIK- grabbar. På Upplandsgatan kommer ännu en AIK-mobb springande samtidigt som av en ren tillfällighet Lech Poznans spelarbuss kommer körande med truppen i på väg till sitt hotell vid Norra Bantorget. Busschauffören får panik och börjar backa men AIK-fansen, med minnet från Levski Sofias spelarbuss i färskt minne, skonar bussen. Polisen lyckas samla ihop ett 50-tal Lech-grabbar som via SL-buss förs ut från de centrala delarna och dumpas av i Huddinge i södra Stockholm.

Senare på natten kom rapporter om att ett 20-tal Lech-supportrar ställde till oreda vid Fridhemsplans krogar mot vanliga svenskar och polisen ryckte ut på nytt.

En AIK-supporter knivhöggs även under oklara omständigheter i en taxi från Solna efter matchen. Flera personer greps under dagen, en AIK-supporter anhölls misstänkt för misshandel, ett 30-tal omhändertogs och uppskattningsvis lika många skadades under ett av de våldsammaste dygnen de senaste åren i Stockholm.

sverigescenen.com säger: Precis som att svenska klubbar utvecklas och blir bättre av att matchas i Europa så gäller det även svenska fotbollsgrabbar. Firman Boys har som Sveriges och Skandinaviens ledande fotbollsfirma respekt för alla våra fiender (även Bajen) då alla kan ha en bra dag (i KGB:s fall ska det dock vara en väldigt bra dag) och vi en sämre. Lech Poznan och den polska scenen är i absolut högsta europaklass och att som klubb och firma få mäta våra krafter med de bästa kan enbart vara utvecklande. Lech Poznan var en riktigt välorganiserad och game liga som tog sig större friheter i Stockholm än vad någon annan gästande supporterskara och firma någonsin gjort tidigare. Delvis gynnades man av den osedvanligt inkompetenta polisinsatsen som gav fritt spelrum åt de gästande fansen medan man satsade de resurser man hade på de inhemska grabbarna i vanlig ordning. Vilket som så hade AIK en mental liga på benen under kvällen där delar även drabbade samman med polackerna på såväl S:t Eriksgatan som Vasagatan.

Polisen har skjutit varningsskott mot AIK-grabbar vid minst tre tillfällen genom åren, senast i samband med europamatchen mot israeliska Hapoel Tel-Aviv för fem år sedan. Löpsedlar och spaltmetrar har genom åren skrivits i mängder om AIK- fansens härjningar bland annat i samband med jätteupploppen mot bulgariska Levski Sofia på Råsunda för två år sedan. Och med tanke på alla vinklingar, överdrifter och lögner vi brukar matas med av svensk kvällspress så hade vi efter mötet med Lech Poznan i torsdags närmast förväntat oss ett värre mediedrev än någonsin mot vår klubb och våra supportrar. Men uppmärksamheten efter matchen har varit nästintill obefintlig i svensk press vilket kan synas egendomligt mot bakgrund av att vi rankar kvällen och framförallt det våldsamma upploppet mot polisen utanför Råsundas östra läktare innan matchen som de enskilt värsta kravallerna och våld mot polisen på 20 år! Detta är dock inget vi sörjer men det kan nog enbart förklaras med att hela den svenska journalistkåren befinner sig på glassresa till OS i London.

Vi kommer aldrig att glömma dagen då vi mötte Lech Poznan hemma. Returmatchen i Poznan nu på torsdag har alla förutsättningar att även den bli en legendarisk AIK-kväll för hjältar såväl på som utanför planen. Framåt stolta AIK - Poznan kurwa!

"

Uppdaterat 2013-10-23: 18 AIK-supportrar i åldrarna 21-37 år åtalades och dömdes sedermera i Solna Tingsrätt för bland annat våldsamt upplopp. Påföljderna blev allt från fängelse i fyra månader till samhällstjänst.

AIK-CSKA Moskva (Ryssland), Fotboll, Europa League-play off, 23 augusti 2012
AIK:s europatåg rullade vidare. Efter två matcher mot supporter- och ligistgiganterna Lech Poznan från Polen stod en annan öststatsklubb på programmet - CSKA Moskva från Ryssland. CSKA - en storhet såväl på gatorna som på planen. Enligt dom själva "Europas nummer 1 i skogsfighter". Enligt fakta vinnare av gamla Uefa cupen för sju år sedan och så sent som i fjol i åttondelsfinal i Champions League mot Real Madrid.

En europatradition i den här klubben är att försöka störa nattsömnen för motståndarlaget genom en ofrivillig väckning natten till matchdag. Redan 1999 i samband med Champions League-kvalet mot grekiska AEK Athen var AIK-supportrar ute vid Sheraton Hotel mitt i centrala Stockholm. I årets Europa League-spel så gick brandalarmet på hotell Clarion Sign igång inte mindre än tre gånger under natten i samband med matchen mot Lech Poznan. Och kl: 04.00 natten till torsdagen så väcktes CSKA-spelarna på sitt hotell Hässelby Slott av att AIK-supportrar sköt raketer mot hotellet, smällde av bangers och förde ett allmänt oväsen.

FB hade dragit lärdom av det som inte gick som planerat hemma mot Poznan och var tidigt ute i stora nummer i Stockholm under matchdagen. CSKA i sin tur reste till Sverige med ca: 400 supportrar varav ett 30-tal ligister. Ett möte med företrädare för CSKA:s grabbar hade hållits redan på onsdagskvällen (22/8) där de visade sig vara en tuff och respekterad firma dock med klara nummerbegränsningar i Stockholm. Enligt uppgift hade även Hammarbys samvetslösa anhang "KGB" sökt kontakt med ryssarna för att hjälpa dem "med allt" under deras Sverigevistelse inklusive "mankraft". CSKA tackade nej med motiveringen att ingen av Bajens grabbar skulle platsa i deras liga ändå...

Några andra som också hade dragit lärdom av Poznan matchen var Stockholmspolisen. Katastrofinsatsen senast med "Kling & Klang" som ansvariga befäl var tyvärr ersatta av den sedvanliga högriskkommenderingen som ur ett europeiskt perspektiv fortfarande har en del att lära men som ur ett svenskt perspektiv är överlägsna.

En stor andel AIK-grabbar tog sig vid 16-tiden ut mot Gamla Stan där de ryska grabbarna skulle sitta. En stor polisstyrka var dock snabbt på plats. De körde in polisbussarna på uteserveringen och slog sedan en järnring om såväl ryssarnas ställe som Gamla Stan. Polisen slog sedan till mot AIK-mobben som splittrades upp, sex st omhändertogs och flera andra motades bort i gränderna.

Senare ute i Solna så drabbade fansen samman vid minst två tillfällen. Först utanför kebabstället på Postgången vid Solna Centrum. Ett tiotal CSKA-grabbar börjar vässa med två AIK-grabbar som klipper till och bråket var i gång. Fler AIK-grabbar ansluter från närliggande restaurangen Offside och ett våldsamt bråk tar vid där ryssarna är helt inträngda mot en mur och inte kan fly någonstans. De betydligt fler AIK-grabbarna attackerar gång på gång samtidigt som de hårt trängda ryssarna försvarar sig med stolar, bord, blomkrukor, ölglas och tallrikar. Snart flyger föremålen mellan de båda grupperna. AIK:arna försöker få ryssarna att kliva ut från den lilla avsatsen men de tränger istället ihop sig och Gnagarna attackerar på nytt tills polisen slutligen anländer och spärrar av hela torget. En CSKA-supporter fördes blödande i ambulans till sjukhus.

Bara en kort stund senare smäller det igen. Sju st sent anländande AIK-grabbar från Gamla Stan stöter på lika många CSKA-grabbar vid Frösundaleden och snart viner knytnävarna mellan grupperna. Ryssarna står dock stadigt och backar ej. Efter ett kortare stand off stormar AIK-grabbarna in i ryssarna igen som nu börjar backa. AIK:arna driver nu ryssarna bakåt samtidigt som boxet fortsätter vilket det gör ända tills den första polisbussen i området fick syn på vad som pågick och tryckte gasen i botten. Ryssarna ropar något som låter som "police" och de båda grupperna tackar varandra för en god fight och lämnar platsen åt varsitt håll.

Väl inne på Råsunda var det en hög stämning, dock inte lika elektrisk som mot Poznan trots mer folk (16 889) på läktarna. Historien har visat att det inte alltid är matcherna med högst publiksiffra som har den mentalaste stämningen. Så kallade "Råsundaturister" drog sannolikt ner stämningen trots att vi som väntat slapp se de vidriga "kulturjournalister" och "proffspolitiker" på plats som i debattartiklar och dylikt hotat med att göra AIK:s matcher till politiska slagträn för deras egna syften. För att uttrycka det milt: Det var ett mycket klokt beslut av dessa individer att inte dyka upp!

AIK stod bitvis bra upp mot det ryska storlaget tillika en av favoriterna till Europa League-titeln men det var tydligt att ryssarna hade en växel till att lägga in och man vann också matchen komfortabelt med 1-0 vilket ger oss ett mycket tufft utgångsläge inför returen i Moskva nästa vecka.

Efter matchen utbröt enbart mindre skärmytslingar när polisen skulle lotsa ut CSKA-fansen från Råsunda. En person greps misstänkt för misshandel och i tunneln utanför den södra läktaren jagade polisen bort ungdomar som svarade med stenkastning. Ytterligare nio supportrar omhändertogs i Solna och på väg till city slog polisen till mot CSKA:s ligister innan AIK-mobben hann göra det vilket satte ryssarna ur spel för resten av kvällen.

sverigescenen.com säger: AIK-fansen och FB stärkte ytterligare sitt redan erkända europarykte genom de två matcherna mot Poznan och CSKA. Det är sannolikt ingen annan svensk eller skandinavisk klubb/firma som kan ställa upp med det motstånd som AIK/FB gör när gäster från Europas topp gällande supporterkultur och fotbollshuliganism kommer på besök, lägg där även till bortaresan till Poznan. De friheter som Poznan tilläts ta i Stockholm var inte CSKA i närheten ut av. Istället tvingades ryssarna trots att de hade en tuff liga uppe hålla en låg profil samt att de utsattes för ett större attackförsök i Gamla Stan samt fick slåss och backa vid två andra tillfällen i Solna innan matchen.

Gällande väckningen av CSKA-spelarna så är detta ingen ny företeelse ute i Europa. AIK-spelarna behöver all hjälp de kan få och oss veterligen så är det väldigt sällsynt med hårda straff från Uefa gällande liknande händelser. Vi följer dock givetvis utvecklingen inför ev. framtida europamatcher.

"AIK v/s Bajen bråk" (Gais-AIK / Falkenbergs FF-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan/Superettan), 26 augusti 2012
Supporterbusar till både AIK och Hammarby färdades längs E4 på söndagsmorgonen. En del av bussarna var på väg till Göteborg och AIK:s allsvenska match mot Gais medan andra bussar hade destination Falkenberg och Hammarbys match i Superettan mot FFF. Redan vid Skärholmen i södra Stockholm hade "Sol Invictus" AIK-buss stött på "Ultra Boys" Bajen-buss med mindre skärmytslingar till följd. Hammarbyarna hade dock tydligt uttryckt att det var AIK:s "Ultras Nord" (UN) de var ute efter innan de lämnade platsen. UN nåddes av informationen och kunde även lokalisera Bajen-bussen. När den sedan vid 10-tiden svängde in vid Svartåns rastplats mellan Mjölby och Mantorp gjorde UN:s buss detsamma.

Slagsmål utbröt omgående när ett 20-tal bussresenärer från båda sidor drabbade samman. Nästan samtliga var ultras supportrar även om ett fåtal kategori C- grabbar fanns närvarande också. AIK:arna väller ganska oorganiserat in i bajarna som står uppställda i en tät formation. Grupperna dammade på varandra duktigt och bråken spred sig även runt själva Bajen-bussen. I flera minuter pågick oroligheterna där flera supportrar skadades, bland annat fick en bajare tänderna utslagna. AIK:arna attackerade gång på gång mot Bajen som dock stod upp bra. I slutet av bråket tog sig även en Gnagare runt Bajen-bussen och stal några flaggor/banderoller via bagageutrymmet. Oerhört känsligt, speciellt i ultrasvärlden.

När polisen sedermera anlände till platsen var bråken redan över och AIK-bussen hade även hunnit åka därifrån. Inga gripna.

AIK v/s Bajen-bråk, 15 september 2012
De flesta kan väl bakgrunden vid det här laget:

Juni 2010. Efter ett halvår av lögner, smutsiga överfall och fulspel som kulminerade när KGB stormade AIK Fotbolls träning på Skytteholm så fick Firman Boys (FB) nog. Ett uppstyrt möte med KGB i Gnesta där KGB samlat ihop absolut varenda tillgänglig Bajen-grabb genom åren plus lite annat löst folk, sammanlagt 220 man, spärrar infartsvägarna för halva AIK:s liga och startar boxet nio minuter före utsatt tid. Trots detta blir KGB slaktade av en uppretad AIK-mobb mitt framför ögonen på supporterpolisen. Efter detta inledde KGB en 1 ½ år lång tystnad och väldigt låg profil i Stockholm.

Juni 2012. KGB har återuppstått från "de döda" med hjälp av samma typer av lögner, smutsiga överfall och fulspel som tidigare. Bland flera exempel sticker det på Vasagatan ut när minst 25 Bajen-grabbar mötte upp 10 st AIK som väljer att ta fighten. "Belöningen" blir att en Bajen-grabb jämfotahoppar sönder benet på en liggande AIK-grabb. Flera andra Gnagare misshandlades grovt, man stampade och sparkade redan utslagna personer i huvudet, man hoppade jämfota på dem och man förnedrade dem verbalt. Istället för att be om ursäkt och erkänna sitt misstag valde Bajen istället att öppet håna de AIK-krigare som man utsatt för rena mordförsök. FB får återigen nog. Skillnaden nu är att KGB konsekvent fortsätter att vägra möta FB i ett uppstyrt möte!

September 2012. KGB med undergrupper är nu en jagad organisation i Stockholm. Cirka 130 AIK-grabbar samlades upp dagen före (lördag 15/9!) det stora Råsundaderbyt mot Dif för att ge KGB en riktig läxa mitt under den årliga fotbollsturnering som supporterföreningen Bajen Fans anordnat på Gubbängsfältet i södra Stockholm. AIK-spotters fanns på plats under hela förmiddagen och kunde rapportera om närvaro från minst 70-talet KGB med undergrupper, många dessutom iklädda "KGB"-, "BBS"-, "BO"- eller "BHS- tröjor". Kl: 13.30 rullar FB:s fordon in i det villaområde som ligger i direkt anslutning till Gubbängsfältet, det är en laddad och påtagligt aggressiv liga med mörka kläder och rånarluvor som hoppar ur bilarna och samlar ihop sig för att sedan promenera bort mot platsen där KGB befinner sig.

Ett hundratal meter från fotbollsplanerna där bajarna befinner sig gör man sin närvaro känd och det dröjer inte länge innan ett antal individer börjar ropa in resterande KGB för att möta den anstormande AIK-mobben. När FB börjar närma sig ytterligare sker något som även för Bajen får anses otroligt. I princip samtliga Bajengrabbar i alla åldrar gör helt om och flyr fältet! Vissa "toppkillar" korsar till och med den sexfiliga motorvägen som löper parallellt med fältet och springer ända bort till den angränsande förorten Sköndal medan resterande springer förbi sina egna medsupportrar och gömmer sig i grönområdena och bostadsområdena runt omkring. Ett tiotal (tuffa!) Bajengrabbar väljer att stå kvar och försvara sina kamrater, sin klubb och sin heder men åker direkt i backen och får motta flertalet sparkar av rasande AIK-grabbar som frågar om KGB fortfarande tycker det är kul med övervåld och om det är så här de vill att scenen ska se ut i fortsättningen. Ingen svarar ja och övervåldet upphör.

Inget motstånd finns längre kvar i Gubbängen då vi inte ger oss på oskyldiga supportrar och AIK drar sig istället tillbaka till sina fordon. Eftermälet handlade internt i KGB om skam, interna anklagelser och grabbar som ville "plocka tröjan" av andra grabbar. Efter detta så inledde den sedvanliga propagandamaskinen sina lögner för att försöka rädda lite heder internt.

sverigescenen.com säger: Att attackera en fotbollsturnering som anordnas av Bajen Fans är ingenting vi egentligen ser som någon ingrediens i vår verksamhet och är heller ingenting vi avser att upprepa. Vi beklagar uppriktigt de vanliga Bajen-supportrar som upplevde detta som en otäck händelse. Men, hade vi kunnat göra om det så hade vi gjort exakt samma sak igen! Firman Boys vill inte ha en scen med grovt övervåld. Vi vill inte ha en scen där man ska riskera livet varje gång man väljer att slåss i numerära underlägen. Vi vill inte ha en scen som inkluderar vapen. Syftet med denna aktion var att visa KGB med undergrupper vad konsekvenserna av deras agerande den senaste tiden leder till. Alla "vanliga" Bajare på plats fick nu också med egna ögon se vad KGB med undergrupper egentligen går för när det kommer till kritan. De bajare som fortsätter att umgås med KGB och undergrupper kan i fortsättningen ej hävda skydd som "vanliga supportrar" så länge som situationen ser ut som den gör idag i Stockholm. FB är inte färdiga med KGB!

Djurgårdens IF-AIK, Fotboll, Allsvenskan / AIK-Färjestads BK, Ishockey, Elitserien, 16 september 2012
Dags för årets sista derby och det var inte vilket som helst. Det var nämligen det sista derbyt någonsin på vår anrika hemmaarena. Råsunda Fotbollstadion var fullsatt och stämningen mycket hög. Avspark fick dock skjutas upp 30 minuter till kl: 14.30 på grund av strul med tunnelbanekommunikationerna som enligt media berodde på oroligheter på Fridhemsplan mellan Djurgårdssupportrar och polis. Sanningen var istället att ett tekniskt fel på en tunnelbanevagn ledde till ett stopp i en tunnel där närmast panikslagna passagerare tvingades ta sig ut ur de överfulla vagnarna och ner på spåren.

Matchen var en ensidig men ack så underhållande historia där AIK:s nya offensiv visade sitt värde och laget vann en mycket komfortabel 3-0 seger där Djurgården egentligen inte hade någonting att hämta alls. Båda klackarna bjöd på högklassiga tifon och bengalinfernon som gav ett värdigt avsked till Sveriges mest anrika arena. Norra med hundratals ligister på plats hade annars stor show då en Djurgårdskanin hängdes från den övre läktaren till tonerna av "Vi ska galga hela jävla Djurgården...". Stor humor och ett populärt inslag hos de flesta närvarande. På Norra Stå fanns även skadade respektive avstängda AIK-backarna Alexander Milosevic och Niklas Backman på plats vilket uppskattades!

Efter matchen hade de båda ligorna bestämt möte i Aspudden i södra Stockholm kl: 18.00. En massiv AIK-liga var först på plats men hade inte helt lyckats göra sig av med polisen och ett försök att ta sig till Djurgår´n ett par stationer söderut misslyckades då ordningsmakten belägrade hela området med all tillgänglig personal.

Ett mindre box utbröt istället vid Mälarhöjdens tunnelbanestation där ett tåg med fem st AIK-grabbar anlände bara för att springa rakt in i ca: tolv st DFG med vilt slagsmål som följd. Gårdarna har dock fördel av sina nummer och skickar Gnagarna i backen dock utan att gå till överdrift. Det är en clean fight och båda tackar för en god match och viker av åt olika håll efteråt.

Delar av den stora AIK-ligan tog sig via smågrupper till Hovet för att se AIK:s hemmapremiär i Elitserien mot Färjestad medan DFG satte sig på Södermalm.

Under matchen togs återigen kontakt mellan de båda grupperna och ett möte bestämdes i anslutning till Medborgarplatsen. Efter matchen samlas ca: 40 AIK-grabbar upp på Medborgarplatsens tunnelbanestation och man går tyst och samlat upp på torget för att möta DFG som meddelar att man kommer gåendes med exakt 42 grabbar genom Fatbursparken, dock med snuthäng.

När en polisbuss rullar in även bakom AIK:arna väljer man att röra sig mot DFG för att hinna få till något. Gnagarna tar sig nu skyndsamt fram mot parken och de båda grupperna får syn på varandra. Gårdarna väntar in Gnaget som strömmar ned för trapporna och det smäller precis i dess nederkant. AIK kommer med fart och lyckas trycka tillbaka Dif ett par meter men det är en bra och mycket hungrig Djurgårdsliga som är på benen för dagen och man sätter hård press på AIK:arna. Det smäller ordentligt över hela fronten och grabbar från båda håll går i backen men det är Djurgården som har ett visst övertag, efter drygt 30 sekunder kör en polisbuss in i grupperna från sidan och boxet splittras upp mer och mer. Supportrar springer tillbaka upp för trappan samtidigt som en polisman blir knockad och får motta ett flertal sparkar mot kropp och huvud av de Djurgårdare som dröjt sig kvar.

Ligister från båda klubbar springer nu omkring på söder och leker katt och råtta med ordningsmakten. Fyra firmagrabbar och fem DFG springer in i varandra på Mariatorget och även om AIK-grabbarna är i förarsätet är det ett långt och mycket hårt box som pågår i nästan fem minuter(!) innan polisen anländer.

En händelserik dag är till ända och det sista derbyt på Råsunda någonsin fick det värdiga avslut det förtjänade. Ett avslut som innehöll fantasiska läktararrangemang, pyroteknik, passionerad publik, firmauppgörelser och givetvis tre poäng till AIK!

sverigescenen com säger: Slutligen noterar vi den före detta sportjournalisten Jan Majlards senaste utspel i Svenska Dagbladet (SvD) där han likställer pyroteknik och läktarsånger under derbyt med krig, terrorism samt den tunnelbanerånare som upprörde ett helt land för några veckor sedan. Jan Majlard är ett av de främsta symptomen dels på dekadansen inom svensk sportjournalistik och dels på den skitnödighet som drar över vårt land likt en epidemi. Jan Majlard är inte intresserad av att bedriva seriös journalistik utan tycker det är bekvämast att sparka in öppna dörrar. Hans jämförelser är närmast absurda! Vi glädjer oss därför åt att han nu, äntligen, har fått sparken som krönikör på SvD och istället degraderats till vanlig reporter. Förhoppningsvis försvinner han i glömskan i ett moln av spritångor och sårat ego. Detsamma tillönskas hans båda kollegor Jan Bengtsson och Ola Billger. Sverige är ett bättre land utan Svenska Dagbladets historiskt sett usla sportredaktion!

SSC Napoli (Italien)-AIK, Fotboll, Europa League, 20 september 2012
Över 1000 AIK-supportrar gjorde resan till Neapel i södra Italien. Mytomspunna Napoli. I Neapel. På Stadio San Paolo. Enorm passion och starka känslor. Diego Armando Maradona. Men också ett rykte om sig som en våldsam stad med stora sociala problem och orättvisor. Ett maffiafäste. Camorraland. Ultra supportrar med smutsigast rykte i hela Italien där motståndarsupportrar frekvent attackerats med molotowcocktails inne på arenan och med knivar utanför. Ryktena visade sig i de flesta fall, tyvärr, stämma allt för väl.

AIK Fotboll anlände till Neapel på onsdagen och checkade in på Hotel Romeo vid hamnområdet. AIK supportrar började sedan anlända till staden samma eftermiddag. De som kom med tåg möttes redan på perrongen av svensk supporterpolis med italienska kollegor. Italienska polisen delade ut ett infohäfte innehållandes diverse tips och förhållningsregler. Kontentan var ungefär "om ni inte befinner er där vi säger åt er att befinna er kan vi inte ansvara för er säkerhet"...

Lite senare på kvällen sitter fem AIK-grabbar och drygt tio vanliga supportrar och dricker öl och avnjuter en god napolitansk måltid på en restaurang nära hamnen. Två av grabbarna beger sig före de andra för att möta upp resterande firmakillar som sitter en bit bort. Efter bara något kvarter svänger några vespor upp bredvid svenskarna och frågar om man är "Stoccolma". Italienarna väntar knappt på svar utan drar kniv direkt. AIK:arna tar sig skyndsamt tillbaka till restaurangen för att varna de andra. En halvminut senare kommer 15 ultras från Napoli runt hörnet iklädda MC-hjälmar och annan maskering, de första fyra, fem i klungan är beväpnade med kniv och nästan alla andra har tillhyggen i form av bälten och påkar.

Restaurangbesökarna flyr in i restaurangen medan de fem AIK- grabbarna och några andra av de vanliga supportrarna backar genom hela uteserveringen och vräker allt man kommer över mot syditalienarna som hela tiden gör utfall med knivarna eller kastar föremål. Bord, stolar, tallrikar, bestick, glas, flaskor och annat bråte flyger genom luften och när grabbarna har nått fram till de två glasdörrarna som markerar ingången till restaurangen barrikaderar man sig med bord och stolar för att värja sig mot knivarna och försvara dörren. Napolisupportrarna drar sig snabbt tillbaka och det upptäcks då att en av AIK-grabbarna samt restaurangägaren själv har blivit knivhuggna. Svensken i benet, italienaren i ryggen. Några av de andra Gnagarna hade även fått lättare skärskador av alla föremål som kastats fram och tillbaka. Dessutom skadades en italiensk Napoli-supporter bosatt i Stockholm(!) lätt när han försökte stoppa tumultet från sin plats på restaurangen. Hela stället var totalt demolerad och efter drygt tio minuter anlände några polispatruller och en ambulans för att skjutsa de knivhuggna till sjukhuset. Budskapet från Napoli var tydligt: "Vår stad - våra regler"!

På matchdagen torsdag anlände de resterande AIK-supportrarna till staden. De AIK-anhängare som reste med det av AIK Fotboll abonnerade dagsflyget för 4650 kr möttes redan på Arlanda av beskedet att den napolitanska polisen vägrade låta AIK-planet flyga från Neapel efter matchen utan istället skulle Gnagarna vara tvungna att resa med buss i tre timmar till Rom för att flyga hem därifrån istället. Det var dock bara början på behandlingen från den napolitanska polisen. Väl i Neapel informerades AIK:arna av polisen att de inte skulle gå åt vänster för då kunde de bli rånade och gick de åt höger kunde de bli misshandlade... Att 1000 AIK-fans inte var så sugna på att tillbringa en hel dag i 26 gradig värme på ett inhägnat hamnområde utan några restauranger var dock inget som den italienska polisen kalkylerat med. Det var ju bara för fansens "egen säkerhets skull"...

Cirka ett 50-tal AIK-grabbar hade gjort den svåra resan till Neapel och de samlade istället ihop sig tillsammans med de flesta andra AIK-supportrar på ett fortliknande ställe vid Castel Dellóvo . Därifrån marscherade man i samlad trupp och takt mot hamnen där bussar skulle köra AIK-fansen till arenan kl: 16.30. En viss förvåning uppstår då inte ett enda attackförsök görs från Napolis sida mot den stora gruppen av svenskar men Gnagarna skulle snart få lära sig att det inte är så Napolis ultras jobbar...

Bussresan skulle ta ca: 20-30 minuter men tog närmare två timmar sedan den napolitanska polisen krypkört samtliga bussar i 30 km/h och runt i Neapel. Längs hela den långa resan till arenan såg AIK-supportrarna ett helt samhälle sluta upp bakom sitt lag och mot sina motståndare. Kvinnor, barn, unga tjejer, åldringar, män i alla dess åldrar, längs vägkanten stod de alla i nummer och pekade finger och skrek åt AIK:arna. Trots en ur vissa avseenden nermonterad samhällsinstitution så hade den napolitanska polisen fullständig kontroll över resan till arenan, under match samt transport från arenan. Den svenska polisen må verka i ett välutvecklat och civiliserat land men de har fortfarande väldigt mycket att lära av fotbollskommenderingar ute i Europa. Varenda avfartsväg var avspärrad och det stod poliser exakt överallt. Inne på Stadio San Paolo inhägnades bortasektionen av ett plexiglas, en tom sektion och ett till plexiglas, tillsammans med ett nät som spände upp till taket och förhindrade alla formar av kastade föremål att träffa dess mål. Lägg där även till djupa vallgravar runt hela innerplanen för att förhindra ev. planstormningar.

Några av de AIK-supportrar som tog sig till arenan på eget bevåg råkade dock illa ut. Minst två taxibilar attackerades av Napoli-supportrar på vespor beväpnade med basebollträn och tegelstenar. I en av taxibilarna satt en kille på 9 år och en tjej på 14 år, båda iklädda AIK-matchtröjor, när rutorna krossades av syditalienare.

På Stadio San Paolos bortasektion hade alla italienska publikvärdar byggarbetshjälmar på sig som skydd samtidigt som AIK-ramsorna dånade från avspark kl: 19.00 medan Napolis curva A och B ägnade sig åt bengalbränning matchen igenom. Som alla vet så föll AIK med hela 4-0 - naturligtvis till stor besvikelse för alla supportrar. Efter matchen tackade spelarna för stödet med härliga ramsor som "En sjukdom..." (Mutumba & Lundberg) samt "Vi ska galga..." (Backman) till ofantlig glädje för de tillresta fansen (det ni Jan Majlard & Johan Esk!).

Efter matchen var det tillbaka till "boskapstrippen" för resenärerna på det så kallade "AIK-flyget" som bussades i närmare tre timmar till Roms flygplats. Flera utan att ha fått äta eller dricka på 8-10 timmar och utan någon pisspaus under bussresan.

Samtidigt i Neapel så fortsatte de fega överfallen på enstaka AIK- supportrar från beväpnade Napoli supportrar. Ett tiotal AIK-supportrar många iklädda matchtröjor uppdelade i tre olika sällskap satt och åt på en uteservering i centrala Neapel. Samtidigt så stormar ett 20-tal Napoli ligister beväpnade med flaskor restaurangen. En AIK-supporter sittandes med ryggen mot utgången slås medvetslös med en flaska i bakhuvudet. Fullt tumult utbryter på uteserveringen innan angriparna lämnar restaurangen efter bara ett tiotal sekunder på sina vid det här laget karakteristiska vespor. Inga knivar syntes till den här gången men flera AIK:are blödde kraftigt varav en med ett misstänkt knivhugg i ena låret och andra från baksidan.

På en annan restaurang nere i hamnområdet så försökte Napoli-fans storma AIK-supportrar senare på natten, dock med ett annat utfall: AIK-grabbar som klev ut för att slåss trots numerärt underläge med resultatet att Napolis så kallade "grabbar" flydde, återvände med mer folk, flydde igen. Denna procedur upprepades ända tills polisen anlände.

sverigescenen.com säger: Vi är vana vid att en hel stad hatar oss, vi har ju varit Göteborg... Det är helt okej, det tyder på engagemang, känslor och passion. Vi har fått vänja oss vid fega överfall signerade Hammarbys KGB. Det är inte okej, vi har slagit, och kommer fortsätta, att slå tillbaka. Men något som vi vare sig tänkt vänja oss vid eller kommer att acceptera är när Napoli-supportrar attackerar våra grabbar och andra Gnagare med knivar, basebollträn och flaskor. "Vår stad - våra regler" sa de i Neapel. Den 22 november är det returmöte i Sverige. Vi hoppas verkligen att Napolis ultras då har lyckats sno tillräckligt med plånböcker för att ha råd att ta sig till Stockholm. Då är det vår stad och våra regler som gäller och vi utlovar redan nu den största AIK-mobben på många år. Och den mobben kommer vara ute för att slåss. För alla AIK- supportrar som råkade illa ut i Neapel!

Till sist: AIK Fotboll anställde nyligen en ny kommunikationschef i Gabriella Blombäck. Anställningen är delvis ifrågasatt då rollen ser lite annorlunda ut än i ett "vanligt" företag samt med vetskapen av hur det såg ut senast AIK hade en anställd (kvinnlig) kommunikationschef. I det läget så är det inte klokt att ge felaktiga eller gissningsvisa kommentarer till svensk kvällspress om ev. knivhuggna AIK-supportrar när man uppenbarligen inte har en aning om vad som hänt eller inte har hänt. Den kommunikationschef i AIK som enbart går på antingen polisens eller massmedias uppgifter blir inte långvarig i den här klubben. Bara ett tips i all välmening.

"Firman Boys (AIK) - KGB (Hammarby IF) -bråket" (AIK-Luleå HF, Ishockey, Elitserien), 13 oktober 2012
I den här branschen och i synnerhet när relationerna är så frostiga mellan två olika ligor som de är mellan Firman Boys och KGB så finns det bara ett språk som alla inblandade faktiskt förstår - våld!

"Kompisgänget Bajen" (KGB) hade storsamlat i nästan fyra veckors tid. Alla skulle med! En överraskningsattack som hämnd för det som i Bajenkretsar utmålats som ett "övertramp" i samband med Bajen Fans fotbollsturnering på Gubbängsfältet i mitten av september. Då attackerade 130 maskerade AIK-ligister tillställningen och de 70- talet Bajengrabbarna flydde för sina liv över en sexfilig motorväg. Det i sin tur var i Firman Boys (FB) ögon ett svar och en markering på månader av "övertramp" från Bajen grabbars sida.

I samband med hockeymatchen AIK-Luleå på Hovet började rykten florera om att KGB var ute och att man var det i stora nummer en för deras del icke-matchdag. AIK:s grabbar mobiliserade snabbt för att säkra säkerheten kring AIK:s egen hemmamatch och för alla vanliga AIK-supportrar. I över två års tid, ända sedan slakten i Gnesta, så hade KGB hållit radiotystnad gentemot FB men mitt under matchen, kl: 18.01 för att vara exakt, ringde man - och ville mötas för att citat "rensa luften"... Väldigt "frikostigt" erbjudande från en liga som konsekvent vägrat mötas fulltalig liga-mot-liga att nu då ringa när enbart dom själva kunnat förbereda sig och ta in grabbar i stora nummer. Men visst, matchdag är matchdag och den här lördagseftermiddagen var det AIK som hade match om än i ishockey. FB tackade ja till att mötas efter matchen.

Efter matchen möts ca: 70-talet AIK-grabbar upp på en restaurang i direkt anslutning till Hovet och när beskedet om att KGB faktiskt vill köra kommer går euforin nästan att ta på. Efter 45 minuters väntan kommer så beskedet: Bajen är på gång och man kommer via Gullmarsplan. Något som senare visade sig vara ännu ett i raden av KGB:s försök att skaffa sig fördelar via sedvanligt falskspel.

30 sekunder senare lämnar FB restaurangen i riktning mot Skärmarbrink för att möta upp bajarna men AIK:s samling har inte gått helt obemärkt förbi, efter sig har man en polisbuss och några civilpoliser. När man passerat bron mellan Hovet och Globen och kommer runt ett hörn för att promenera vidare upp mot Skärmarbrink är det en stark syn som möter grabbarna. Tjugo meter upp i backen står ganska exakt 110 st Bajengrabbar likt mörka siluetter och ett massivt vrål bryter nu ut hos de båda fienderna.

Ingen tid ödslas i onödan utan de båda ligorna kastar sig mot varandra och börjar slåss vilt över hela gatans bredd. Av de höga skriken hörs inte längre någonting när ljudbilden istället byts ut till de dova ljuden av knytnävar som hittar sitt mål och människor som faller huller om buller. KGB har kommit i en kraftig nerförsbacke och sätter med sin fart och sina nummer snabbt hård press på FB som vevandes trycks bakåt några meter. Detta samtidigt som de närvarande poliserna slår och pepparsprayar vilt mot de bakre svartgula leden. Efter några sekunder stoppas dock avancemanget från Hammarby upp och nu böljar det fram och tillbaka under en dryg minut innan FB sakta men säkert tar initiativet. Allt fler Bajengrabbar går nu i backen och när fler och fler från de bakre leden hos KGB börjar lätta har slaget sakta men säkert avgjorts. Efter drygt 1 ½ minuts intensivt vevande är nu hela KGB på flykt och AIK stormar fram. Ett 50-tal Bajengrabbar stannar längre upp i backen och försöker hålla emot men bytet har blottat sin strupe och man blir översprungna mer eller mindre omgående. Det är klasskillnad. KGB jagas nu över hela Skärmarbrink och mindre sammanstötningar sker här och var. Flera Bajengrabbar skadas och tvingas uppsöka sjukhus. Dock har stora förstärkningar kommit hos ordningsmakten och de flesta inblandade tar sig i smågrupper bort från skådeplatsen. Ett hårt box är till ända och Firman Boys har återigen visat sin styrka. KGB med undergrupper var för dagen betydligt fler och i nerförsbacke men lyckades trots detta få stryk - igen.

sverigescenen.com säger: Den svenska scenen behöver fler rena box utan smutsiga övertramp. Och det var självklart ett steg i rätt riktning och ett positivt initiativ av KGB att vilja mötas liga mot liga även om det skedde under mycket gynnsamma förutsättningar för deras egen del (planerat sedan veckor tillbaka, 40 man fler, nerförsbacke, polis i ryggen på motståndarna...). Trots detta så visade FB sin klass igen och gav KGB en ny läxa. KGB:s frontgrabbar har inget att skämmas över sin insats i Skärmarbrink. De är tuffa och i en del fall bra grabbar. Vi skrev i juni på denna sida efter det smutsiga överfallet på en AIK-grabb på Vasagatan att "hämnden serveras bäst kall". Och tyvärr för dessa Bajen-grabbar så har man haft en svag styrning internt, en väldigt dålig attityd och en alldeles för stor kavaj på sig vilket har möjliggjort för fega skitungar inom deras organisation såväl på gatorna som på nätet att bete sig riktigt illa utan någon som helst intern åtstramning. När KGB samlade ihop "allt" i Gnesta för två år sedan var man 220 man. När man samlade ihop "allt" i lördags i Skärmarbrink var man 110 man... Det kommer inte att bli fler nästa gång. Såväl vi som KGB:s front har även noterat vad det är för kvalitet i de bakre Bajen-leden såväl på Gubbängsfältet som nu i Skärmarbrink. Det är jobbigt att vara jagade. Och vi är inte färdiga med KGB än. Hämnden serveras fortfarande bäst kall och vi har bara börjat med förrätten...

PSV Eindhoven (Holland)-AIK, Fotboll, Europa League, 25 oktober 2012
AIK:s femte Europaresa för säsongen skulle också bli den stökigaste hittills. Minst 2500 Gnagare varav närmare massiva 200 AIK-ligister reste ner till Holland för att på plats följa AIK:s tredje match i Europa Leagues gruppspel.

Ett flertal supportrar valde att spendera onsdagskvällen i Amsterdam, däribland ett 50-tal AIK-grabbar. Samma dag spelades en annan europamatch mellan Ajax och Manchester City i Champions League och stadens poliskår hade efter direktiv från självaste Borgmästaren rustat upp för att hantera alla olika supportergrupperingar som skulle befinna sig i staden under kvällen. AIK-grabbarna intog en krog under kvällen och det dröjde inte speciellt länge innan representanter från Ajax liga dyker upp och förklarade att de ville möta upp svenskarna med sina 200 man i en närbelägen park. Detta spolierades dock av polisen som vakade över svenskarna som hökar. Amsterdampolisen plockade under kvällen även in enskilda grabbar och förklarar att dom kommer punktmarkeras under deras vistelse i landet samt att grupper med fler än fem(5) personer i kommer att gripas efter order av Borgmästaren...

En AIK-supporter hittades under oklara omständigheter medvetslös på ett hotell i Amsterdam och fördes till sjukhus. Mannen misstänks inte ha blivit utsatt för något våld och är idag hemma i Sverige och på bättringsvägen.

I Eindhoven befann sig också tidigt anländande svenskar som spenderade onsdagskvällen på stadens enda bargata. Vid några tillfällen närmade sig mindre grupper av PSV-grabbar varefter slagsmål bröt ut med AIK-grabbar som jagade iväg holländarna utan några större problem.

Väl på matchdagen torsdag inleddes den stora invasionen då tusentals AIK-supportrar intog Eindhovens centrala delar. Redan vid lunchtid spottar yngre AIK-grabbar en PSV-samling och de FB som har hunnit anlända samlas snabbt ihop. Det bestäms att några spotters ska gå dit för att undersöka samlingen och bjuda ut dem om de är så många att det anses finnas något värde i det, samtidigt som ytterligare ett 60-tal FB väntar ett kvarter upp. Sju grabbar går ner till puben och när man kommer fram är det drygt 30 holländska ligister inne i och utanför lokalen som hunnit samla ihop sig. Planen har inte helt hunnit kommunicerats ut och en av AIK- grabbarna ödslar ingen onödig tid utan går fram och smäller till den första PSV-grabben som står på uteserveringen tillsammans med ett tiotal kamrater. Holländarna uppträder oväntat nervöst och börjar direkt backa in mot ingången samtidigt som man vräker allt man kommer över mot svenskarna. Glas, flaskor, askkoppar, lyktor, bord och stolar haglar över de betydligt färre svenskarna som tvingas backa undan några meter. När bombardemanget slutligen börjar sinar rensar firmagrabbarna demonstrativt undan delar av bråtet och signalerar att det är ett rent slagsmål man är ute efter, men när svenskarna går fram igen blir de återigen överrösta av föremål. När alla föremål till slut tagit slut backar holländarna tillbaka in på sin pub där man barrikaderar sig och låser dörren(!), samtidigt har AIK:s stora mobb uppfattat vad som händer och kommer nerrusande för gatan. Det faktum att ingen är speciellt intresserad av att ge sig på rutor och andra döda ting samtidigt som polisen nu börjar anlända gör att AIK-grabbarna, något förvånade över PSV:s uppenbara ovilja till konfrontation, promenerar tillbaka till sitt utgångsläge.

Under dagen anländer fler och fler supportrar och stämningen blir bara högre och högre när glas skålas, droger intas och ramsorna ekar mellan väggarna. Många är det ur ortsbefolkningen som stannar upp vid torget "Markt" och tar del av showen som de svartgula supportermassorna bjuder på. Dagen spenderas också med att försöka få kontakt med de holländska ligisterna för att styra upp ett ordentligt möte utan kastning av föremål eller polis. PSV-grabbarna stryker runt i mindre grupper runt svenskarnas samlingsställen men då polisnärvaron är märkbar är det enda alternativet för AIK:arna att förmå holländarna att mötas upp utanför staden vid en bestämd tidpunkt. Ett 20-tal grabbar har under eftermiddagen suttit och ätit en bit ifrån den stora samlingen utan någon polisnärvaro och har dessutom lyckats etablera kontakt med PSV-grabbar som vill mötas 20-20. När den svenska kontaktmannen hela tiden får diffusa och uppskjutna besked börjar gruppen dra sig tillbaka till det torg där den stora supportermarschen ska utgå ifrån. I samma veva ringer dock holländarna och meddelar - vi vill köra! Representanter från båda sidor möts upp och bestämmer tid och plats. Kl: 20.00 ska 20 AIK-grabbar möta lika många holländare på en avskild parkeringsplats en bit ifrån arenan.

Det är exakt 20 man som samlas upp en bit från boxplatsen och börjar promenera dit, majoriteten är FB men även några representanter från "AIK:s Yngsta" är med. När man anländer till den tidigare anvisade parkeringen möts man upp av en holländare som förklarar att dom måste köra en bit därifrån. Svenskarna följer efter i flera kvarter och börjar direkt inse att något är konstigt. Efter att ha gått runt bland små tegelradhus i bästa Football factory-miljö anländer man till en grässlänt precis ovanför en motorväg, ett stenkast från arenan. På andra sidan den stora vägen till höger löper en tunnel under marken, där börjar det nu välla ut PSV-grabbar. Den holländska vägvisaren vänder sig om och säger "Now we fight" och sparkar en av AIK-grabbarna i magen. Gnagarna svarar direkt med en rusning ner för slänten, över vägen och upp mot trottoaren mitt emot, där konfronteras man nu av 15 välklädda holländare med ytterligare ett 40-tal endast ett tiotal meter bakom. Redan vid första slagväxlingen bland tvärnitande bilar märks det att det är två helt olika nivåer som de båda grupperingarna befinner sig på. Svenskarna tar för sig från sekund ett och flertalet PSV-grabbar går rejält i backen. När de första leden har fallit rör sig svenskarna mot tunneln där resterande PSV-ligister är på väg fram. Så mycket för överenskomna nummer... Att PSV:s frontgrabbar ligger utslagna runt tunnelns ingång verkar ha gjort resterande rejält modfällda och FB tar initiativet och rusar helt respektlöst och vrålandes in i tunneln. Majoriteten av holländarna försöker inte ens att slåss utan börjar direkt fly med svenskarna efter sig som vrålar åt dem att stanna och sliter ner de man får tag på. Även två lokala civilpoliser som befunnit sig mitt i PSV-ligan misstas för ligister och slås till backen. AIK:arna jagar holländarna genom tunneln och upp till den supporterpub som hundratals PSV-fans befinner sig på. Nu går uniformerad polis som hela tiden varit närvarande emellan grupperna med batonger och hundar. Svenskarna vill av förklarliga skäl inte bli gripna och missa matchen och springer därför tillbaka och splittrar upp sig, en AIK:are hinner dock inte undan och blir gripen samtidigt som en annan av grabbarna hamnar på fel sida av polislinjen och blir utsatt för en allvarlig misshandel av flera PSV- grabbar med upprepade sparkar mot huvudet. Han förs till sjukhus men repar sig snabbt. Flera mindre slagsmål uppstår även mellan uppsplittrade svenskar och holländare direkt efteråt.

Ett massivt, visuellt väldigt mäktigt och flera minuter långt tåg av AIK-supportrar har marscherat till arenan där det nu är ett ovanligt stort tryck på ingångarna. Av de ca: 2500 AIK:arna på plats har drygt 1800 biljetter. Alla dessa ska in genom tre smala vändkorspassager 50 meter längre fram och innan dess ska de trängas ihop i en långsmal korridor omgärdade av höga metallstaket. Hillsborough känslan var påtaglig, det låg oro i luften och en del supportrar drabbades av panik och det var endast tack vare AIK-supportrarnas förmåga att trots den höga alkoholkonsumtionen kunna lägga band på sig och ta ansvar för den direkt allvarliga situationen som inga dödsfall uppstod. Så illa var det - och det skulle tyvärr även uppstå liknande scener efter matchen. Inpasseringen tog över två timmar för vissa supportrar som missade första halvlek. Ett fullständigt bedrövligt och direkt livsfarligt säkerhetsarrangemang som fick Göteborgspolisen att framstå som kompetenta!

Värt att nämna är också polisens behandling av AIK:arna på plats, fega batongrapp mot vanliga supportrar som lugnt promenerade runt arenaområdet, okvädinsord och andra kränkningar skedde gång på gång och devisen att polisen är fega ärkesvin var man än befinner sig bevisades återigen.

Gnagarna tar över bortasektionen och stämningen under matchen är rakt igenom elektrisk. PSV-fansen blir fullständigt utsjungna och från TV-apparaterna hemma i Sverige dånar hela tiden AIK-ramsorna. Noterbart är att två stora sektioner gapar fullständigt tomma bredvid AIK-klacken i ena hörnet av kortsidan. Mycket provocerande för alla de supportrar som inte tilläts köpa biljetter av den överkommersialiserade och plastiga klubben PSV Eindhoven.

Efter matchen uppstår nästa säkerhetsskandal när 1800 AIK:are strömmar ner i gångarna för att ta sig ut från arenan - bara för att finna att polis och säkerhetspersonal stängt igen och låst alla utgångar samt till synes lämnat platsen! Inlåsta i ett mindre kokhett hav börjar några supportrar att bryta upp en låst jalusiport för att åtminstone släppa in lite luft. Väl uppdragen en meter rullade supportrar under för att finna sig fångade i ett tunnelrör som ledde till de tre st(!) vändkorsutsläppen som slutligen efter en lång väntan öppnades. Att ingen skadades allvarligt känns som en skänk från ovan.

Vi applåderar verkligen AIK Fotbolls initiativ till att gå till botten med dessa säkerhetsskandaler och vi hoppas att alla som blev drabbade får någon form av upprättelse av de holländska myndigheterna.

Utanför Philips Stadion slussades de AIK-supportrar som inte skulle med tåget till Amsterdam ut från arenan, för att sedan behöva gå in på arenan igen och sedan via innerplanen ut igen... På väg till stadens centralare delar uppstår mindre konfrontationer med såväl holländsk polis som supportrar. Vid en av dessa jagas flera PSV-grabbar på flykt av en mobb bestående av såväl grabbar som kategori A- och B-supportrar. Vid ett av dessa bråk grips en AIK-grabb som sedermera blev anhållen och häktad i minst tio dagar framåt. Han misstänks för grov misshandel alternativt dråpförsök. Vid ett annat tillfälle blir en AIK:are oprovocerat påhoppad av holländska civilpoliser som misshandlar honom med knytnävsslag, sparkar och stampar. Andra supportrar i närheten rusar till för att undsätta och det blir rejält stökigt under några sekunder. Inte nog med att polisen gömmer sig bakom pansarbussar och vapen, dom passar dessutom på att misshandla helt fredliga fotbollsfans!

Kvällen är fortsatt stökig och mindre slagsmål rapporteras här och var. Vid 02.00 har polisen tröttnat och bommar igen alla krogar i staden utom en, som väljer att under inga omständigheter släppa in svenskar. Många av supportrarna har samlat gått igenom staden med sikte på denna krog, när beskedet kommer börjar folk så smått dra sig tillbaka till sina respektive hotell. Då dyker ett tiotal PSV-grabbar upp och börjar vässa mot de AIK- grabbar som står närmast. Slagsmål bryter ut och precis som vid de andra lite större konfrontationerna backar holländarna närmast omgående, nu har de dock ett par riktigt fula triumfkort på handen. En av dem, märkbart påtänd, drar upp en kniv modell större och börjar göra utfall mot grabbarnas ansikten. Bakom sig har han två kamrater som också signalerar att de är beväpnade. Grabbarna backar undan från knivens omedelbara räckvidd och försöker slita åt sig några former av tillhyggen att försvara sig med. Knivmannen håller en stor grupp schack men det är en tidsfråga innan han blir övermannad och rejält straffad för hans grova övertramp. Dock kommer kravallutrustad polis till både fots och på hästryggen för att gå emellan. En av holländarna som passivt visade sin kniv hinner däremot bli attackerad av flera AIK:are och överröses med slag, sparkar och knän innan hans huvud dunkas in i en lyktstolpe, polis skyndar dit och griper...holländaren! Lite småstökigt direkt efter mot polisen innan folk beger sig till sina hotell.

En mycket rolig och stökig resa går nu mot sitt slut. AIK har hämtat hem en poäng (som var nära att bli tre) i ett mycket svårt bortamöte medan Firman Boys reste hem med tre solklara poäng!

sverigescenen.com säger: Holland är känt för att ha många och tuffa ligister. Även om inte just PSV Eindhoven kan mäta sig med klubbar som Ajax och Feyenoord när det kommer till fotbollsvåld sade man sig ha 300 grabbar redo att försvara staden med. Dessa såg vi inte röken av när hela Eindhoven togs över under dessa underbara dagar. Att i numerärt underläge fullständigt köra över en europeisk liga på bortaplan är något som inte inträffat så ofta i den svenska ligisthistorien och Firman Boys fortsätter att göra avtryck i Europa! Eller som Ajax grabbar sa i Amsterdam på onsdagen: "Det är inte Manchester City vi är ute efter utan er - ni har ett bra rykte!"

sverigescenen.com konstaterar:Island startade säkerhetsvakter bråk med AIK-supportrar på läktaren. I Polen blev AIK-fansen kvarhållna i 2 ½ timmar efter matchen och flera gripna under rättslösa omständigheter. I Italien knivhöggs en AIK-supporter samt att fansen bussades runt i flera timmar utan möjlighet till piss- eller drickspauser samt att myndigheterna vägrade låta AIK:s supporterflyg lyfta från staden. Men det som höll på att ha bli den allvarligaste händelsen var onekligen den i Holland där två stora säkerhetsskandaler vid in- och utsläppen kunde ha kostat AIK-supportrar livet! Och då har vi knappt nämnt polisens sedvanliga svinbeteende. Det är sällan vi gnäller och ropar om anmälningar och protester eller dylikt men här måste AIK Fotboll nu agera kraftfullt mot i första hand det europeiska fotbollsförbundet Uefa. Med den måttstock som Uefa brukar ha när de delar ut straff så borde PSV Eindhoven bli uteslutna ur Europa League!

sverigescenen.com önskar: Ett snabbt tillfrisknande för den AIK-supporter som låg i koma i Amsterdam och ett snabbt frisläppande av den AIK-supporter som fortfarande sitter fängslad i Eindhoven.

Wisemen (IFK Göteborg) v/s GAIS YNGRE (Gais), 30 oktober 2012
GAIS YNGRE uppges ha växt sig starkare och tuppkammen ska ha växt trots en sportsligt sätt bedrövlig säsong på planen för dess klubb. Wisemen (WM), märkta av den stora huliganrättegången i staden samt den tråkiga bortgången av en av dess grabbar, mönstrade liksom Gais en 30-manna liga i denna planerade uppgörelse.

Men i en mörk gångtunnel i Göteborg visade WM återigen att man är minst ett nummer för stort för Gais. Många Gaisare gick snabbt i backen och även om resterande del emellanåt gav hårt motstånd och krigade på i ca: 40 sekunder var slaget snart förlorat och Gais liga lämnade platsen springande.

Wisemen fortfarande nr 1 - i Göteborg!

IFK Göteborg-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 4 november 2012
Säsongsavslutning och högriskmatch i Göteborg såg en stor polisstyrka sätta stopp för alla former av oroligheter under matchdagen söndag. Men på lördagskvällen (121103) och natten mot matchdag var det rörigare när ca: 150 Dif-supportrar intog staden. En planerad uppgörelse stoppades av polis som ingrep mot den stora mobben av Dif-grabbar så endast ett 30-tal DFG tog sig fram till mötesplatsen där de snyggt nog skonades av Wisemen.

Senare under kvällen omhändertog polisen ett 15-tal supportrar efter att ligistgrupperingar först drabbat samman runt Avenyn med flera skadade och sedan utanför hotell Scandic Rubinen där flertalet Dif-grabbar bodde i en tuff 20-20 fight.

AIK-PSV Eindhoven (Holland), Fotboll Europa League, 8 november 2012
Bortamötet mot PSV kantades av idel sammanstötningar mellan AIK- och PSV-grabbar där de senare inte hade mycket att sätta emot Skandinaviens just nu ledande fotbollsfirma. Inför returmötet i Stockholm tänkte Firman Boys göra PSV:s vistelse i huvudstaden så otrevlig som möjligt för alla holländska ligister.

Redan på Skavsta Flygplats under onsdagen (121107) mötte representanter från FB:s organisation upp resenärer från Eindhoven och frågade vilka som var grabbar och om man ville styra upp något. Holländarna var trots kompletta casualmunderingar och övriga försök till ligistattribut totalt ointresserade av att få till en möjlighet att slåss utan polisinblandning.

Fokus blev då istället att försöka attackera holländarna när dem befann sig ute på stan. AIK samlades upp centralt och hade en grupp på ca: 40 PSV-ligister boendes på ett hotell vid Kungsbron i direkt anslutning till T- Centralen i sikte. Vid 20-tiden meddelar spotters att holländarna rör sig från sitt hotell mot Cityterminalen och vidare ner mot Vasagatan, dock med poliseskort. AIK, för dagen med ca: 75 grabbar på benen, rör sig i detta läge med ca: 40 av dessa från sin utgångspunkt för att ge PSV ett varmt välkomnande. När holländarna kommer fram till korsningen Vasagatan/Kungsgatan har Gnagarna tyst och disciplinerat tagit sig till samma plats från riktningen Norra Bantorget. När grupperna bara är 15 meter ifrån varandra gör AIK-grabbarna en rusning rakt ut i gatan mot PSV:s ligister. Holländarna gör ingen som helst ansats till att ta fighten utan börjar istället fly åt alla håll och kanter. Frustrerade svenskar jagar efter för att försöka få till något. 15 holländare som har gjort helt om och springer tillbaka mot sitt hotell blir i höjd med Casino Cosmopol konfronterade av sex st FB som hela tiden följt efter mobben från hotellet, men inte heller här utbryter något slagsmål då PSV återigen vänder om och springer. Dessa har tillsammans med andra flyende holländare tagit sikte på den Burger King restaurang som ligger på ena hörnet i korsningen där attacken skedde. Tyvärr för PSV går inte ekvationen med trånga ingångar och många lätt överviktiga holländare ihop speciellt bra och några får sig en liten omgång av tillskyndande AIK:are innan samtliga PSV till slut lyckas ta sig in på hamburgerstället. AIK står utanför och försöker förmå de holländska inkräktarna att ta sig ut och slåss men den enda responsen som kommer är några stolar som kastas inifrån. En kortare slagväxling uppstår i entrén innan polisen som nu börjar greppa situationen kan bryta. Polisen får vidare förstärkning och holländarnas konfrontationsvilja är fortsatt lika med noll varför Gnaget tar sig ifrån platsen i smågrupper.

Ordningsmakten belägrar nu Vasagatan och sätter stora resurser på att skydda PSV-grabbarna. De flesta AIK drar sig hemåt med vetskapen att många "huliganer" från Eindhoven skulle ha stora svårigheter med att njuta av sina dagar i Stockholm. Senare på kvällen gjorde en blandad konstellation från AIK:s Yngsta och Ultras Nord på 20 man ett nytt försök att attackera en holländsk samling på en bar i anslutning till Norra Bantorget men polis lyckades dock stoppa försöket en liten bit ifrån.

På matchdagen torsdag (121108) var FB med undergrupper ute från tidig morgon och letade holländare att klippa men dessa höll en väldigt låg profil och verkade ytterst glada över den enorma polisbevakning som sattes på dem från sekund ett. Och om polisbevakningen runt PSV var stor i City där de satt och tryckte på olika pubar runt Fridhemsplan i nära anslutning till det stora polishuset så var den ingenting mot hur det såg ut i Solna senare under kvällen. En sanslöst överdriven och överdimensionerad polisstyrka på uppskattningsvis över 300 man med hundar, hästar och helikopter slog en järnring runt Råsunda och vissa enskilda polismän skrattade förtjust åt vilken "ny saftig faktura AIK Fotboll skulle få från polismyndigheten".

På planen svarade AIK för en fantastisk insats mot ett europeiskt klassmotstånd och påeldade av en engagerad publik kunde den första trepoängaren i Europa Leagues gruppspel bärgas efter Mohamed Banguras drömmål.

sverigescenen.com säger: PSV Eindhovens så kallade "ligistgäng" har under dessa två möten visat att dom är ett riktigt pajasgäng. Deras liga består av individer som troligen har sett varenda huliganfilm som någonsin producerats, de vet vilka kläder man ska bära, vilken hållning man ska gå med och hur man tuffast röker en cigarett, tyvärr verkar de ha glömt att det också finns en annan sida av myntet. En sida som består utav rent våld. Våld som ibland sker oväntat och i numerärt underläge. Våld som gör ont och som den stora majoriteten av människor i vårt samhälle finner obehagligt. Det är ingen skam att tillhöra dessa, men då ska man heller inte låtsas vara någonting man absolut inte är!

AIK-SSC Napoli (Italien), Fotboll, Europa League, 22 november 2012
Efter flera fega överfall signerade beväpnade Napoli-supportrar mot AIK:are i samband med bortamatchen i Neapel i september, där bland annat en FB-grabb blev knivhuggen och två barn attackerade, var målsättningen och budskapet inför returmatchen i Stockholm tydlig: Napolis supportrar skulle få ett helvete och det var fri jakt på alla Napoli-supportrar vilket också tydligt kommunicerades ut via sverigescenen.com dagarna innan match och rönte stor uppmärksamhet i bland annat napolitanska tidningar och på olika supporterforum.

Nere i Neapel hade alla AIK-supportrar ansetts vara lämpliga måltavlor. Män, kvinnor och till och med barn i alla åldrar gick uppenbarligen utmärkt att attackera. Firman Boys (FB) kommer aldrig sänka sig till denna låga nivå men förutsatte att de italienare som tog sig upp hit kände till att förutsättningarna inte var som vanligt och var beredda på att ta konsekvenserna. De som inte gjorde det skulle få sig en mycket otrevlig överraskning.

Dagen före match (onsdag 21/11) var såväl AIK-grabbar från FB, AIK:s Yngsta som Ultras-supportrar från AIK ute och patrullerade stadens gator och de närmaste flygplatserna i väntan på tidigt anländande Napoli-supportrar. Eftersom italienarna inte har samma typ av ligistkultur som de nordligare delarna av Europa så hade FB beslutat att det bästa sättet att göra så stor skada som möjligt på Napoli var att dela in sig i smågrupper och gå till attack närhelst och varhelst man träffade på motståndaren.

Runt 18-tiden sker den första incidenten när två AIK-grabbar och två Ultras konfronterar fyra Napoli. Italienarna får motta knytnävsslag och försöker direkt springa därifrån. Händelsen innebar startskottet på mängder av utspridda våldsamheter runt och omkring Stockholm under nära två dygn.

Under bara några timmar på onsdagskvällen sker attacker mot Napoli- supportrar över hela citykärnan, från Vasagatan och Drottninggatan vidare till Hötorget och Norra Bantorget. Överallt stryker välorganiserade och taggade grupper av AIK-grabbar runt och konfronterar de Napoli-anhängare man stöter på. Det är ytterst sällan tal om några större nummerskillnader då Gnaget går runt i smågrupper om drygt fem man men i samtliga situationer lägger italienarna benen på ryggen redan efter att de första svenska slagen och sparkarna landat.

Väl på matchdag (torsdag 22/11) hade ryktena om det dryga tiotalet attackerna kvällen innan nått ända ned till Neapel och det var många syditalienare som förstod att resan till lilla Sverige kanske skulle bli jobbigare än väntat. I Stockholm fortsatte det som pågått under gårdagen. Redan tidig morgon klampar en ensam FB med två kamrater ståendes redo utanför in på en McDonald´s restaurang och frågar nio italienare som står och beställer frukost om dessa är sugna på att komma ut och slåss. Efter att ha förnekat både sin klubbtillhörighet ("Uhh, we don´t support Napoli, we support Milan...") och stått i blickfånget för kameraövervakning lämnas dom i fred.

På eftermiddagen samlades en massiv AIK-mobb med FB och undergrupper upp sig på flertalet olika ställen, först kring Fridhemsplan där det sas att Napoli skulle sitta innan avfärden till Solna. Flera olika incidenter inträffar där mindre grupper av AIK-grabbar hittar, attackerar och misshandlar Napoli supportrar och där enda motståndet bestod i att de annars så hårda Napoli-fansen drar sina bälten innan de åker i backen och/eller hinner fly. Nere i Fridhemsplans t-bana skickas ex. flera Napoli-supportrar till sjukhus efter att ha kommit på avvägar från både polis och övriga Napoli-supportrar. När antalet poliser blivit fler än både AIK- och Napoli supportrarna samtidigt som uppgifter strömmar in om att Napolis tuffaste ultras var på väg till Centralstationen i buss efter att deras flygplan tvingats nödlanda i Norrköping splittrar AIK istället upp sig och förflyttar sig mot den absoluta citykärnan. Uppskattningsvis är det nu närmare 300 AIK-grabbar ute på gatorna och på jakt efter Napoli-supportrar, lägg där även till Ultras och andra kategori B-supportrar från AIK.

Hur mycket AIK respekterar polisen för kvällen får fyra Napolisupportrar erfara när två FB-grabbar attackerar dem mitt framför två uniformerade poliser och två piketbussar på Kungsbron. Som alla vet tillhör inte ordningsmakten landets skarpaste hjärnor direkt och grabbarna kan ta sig därifrån utan att bli gripna. Information om att ännu ett stort antal från en av Napolis mest hårdföra ultrasgrupperingar ska anlända till Centralen från Arlanda gör att drygt 100 man sluter upp i närheten inom loppet av några minuter. Det är en mäktig syn när en till synes tom gata på några sekunder intas av en tyst och mörkklädd mobb. Nu skulle förhoppningsvis en riktig kraftmätning ske mot ett erkänt mycket stökigt supporterfölje. Strax efter kl 19 spottar AIK-mobben ett 40-tal Napoli ultras i närheten av Centralen men när dessa får syn på de anstormande svenskarna vänder man direkt på klacken och flyr. Några hinns dock ikapp och misshandlas kraftigt av firmagrabbar som nu är på jakt efter blod och hämnd för smutsattackerna i Neapel tidigare i höst. De stackars "hårdföra Ultrasitalienarna" vill inte minnas att deras gruppering attackerat Gnagare med kniv. Ett antal italienare förs till sjukhus eller tar sig dit för egen maskin.

Napolis ultrassupportrar är nu ett jagat villebråd i Stockholm och flera mindre sammanstötningar sker mellan jagande FB och flyende italienare innan polisen kan avbryta. Polisen lyckas samla ihop ett 40-tal dåligt organiserade och nu inte alltför tuffa Ultras från Napoli på Vasagatan och via ett massivt polisuppbåd föra dem ned i tunnelbanan för vidare polisbeskydd ut till Solna. Ett skydd de mer än gärna tog emot. Rapporter strömmar nu in om att AIK-supportrar attackerar Napoli- anhängare på olika platser i Stockholm City och det känns som att det smäller överallt och hela tiden!

AIK rör sig mot Solna där polisen står för ännu en massiv och fullständigt överdimensionerad insats (det är ju AIK Fotboll som sjukt nog tvingas betala polisinsatsen...) och inga seriösa försök görs för att komma åt bortafansen vid den södra läktaren. I Solna utspelar sig också de två dagarnas kanske mest representativa händelse. Nere på Solna centrums tunnelbaneperrong har precis 150-200 Napolisupportrar börjat promenera från plattformens början för att ta sig mot uppgången mot Råsunda när ett tåg med 15 AIK-grabbar sittandes i främre vagnen rullar in. De 15 AIK-grabbarna inser några sekunder efter att de klivit av tåget att de nu står 70 meter från den stora Napolimobben. Med bestämda kliv frontar man Napoli mobben med ett leende på läpparna och utmanar till dans. Napoli-fansen svarar med att dra sina bälten och backar tills polis kan avvisa AIK:arna. Italian style...

Inne på Råsunda var stämningen magisk. Det var den sista matchen någonsin på Sveriges mest anrika arena och supportrarna gav den det avsked vårt andra hem förtjänade. Ett fantastiskt tifo sparkar igång matchen kl: 21.05 som följs av otroliga ljudtoppar, halsdukshav och mentalt röj på såväl sittplats som ståplats när AIK-fansen gick loss som aldrig förr. Hela Råsunda stod upp matchen igenom och på Norra hängde den klassiska och orangea "Firman Boys-banderollen" samt en till banderoll som manade till att frige två just nu häktade/fängslade kamrater. AIK spelar stundtals mycket bra mot ett europeiskt toppmotstånd och det enda som hindrar klubben från att få med sig alla tre poängen är en katastrofal domarinsats. Den mycket bittra 2-1 förlusten med tio sekunder kvar kunde inte ens den förstöra det kanske mest känslosammaste ögonblicket någonsin på Råsunda när AIK-publiken tackade av den 75-åriga gamla nationalarenan. Farväl älskade Råsunda Fotbollstadion!

Efter slutsignalen skedde en längre avskedsceremoni som de flesta stannade och bevittnade när bland annat representanter från de största supportergrupperingarna la ner en krans på mittcirkeln och en tyst minut hölls vilken följdes av "Vi ser hur solen stiger över Råsunda...". Detta hindrade sannolikt också några värre kravaller från att inträffa runt arenan och polisen kunde snabbt fösa ut de ca: 1000 Napoli supportrarna och skyndsamt föra dom i bussar mot Arlanda och Skavsta Flygplats. Det hindrade dock inte polisen själva från att lufta sin gigantiska styrka inne på Råsunda. Först i samband med avslutningsceremonin när de taktfast marscherade in med sköldar och hjälmar framför Norra Ståplats och blev utbuade av hela Råsunda-publiken ackompanjerade av talkören "Ut med packet". Sedan en timme senare när AIK-fansen började gå fullständigt bananas på den gamla arenan för att plocka på sig souvenirer hem. Då stormades den Norra läktaren av ett stort antal uniformsklädda och batongbeväpnade polismän som slog alla de såg inklusive unga tjejer och barn och drev ut fansen från arenan. Utanför arenan inträffade sedan mindre skärmytslingar mellan upprörda AIK-fans och polis.

Senare på kvällen fortsatte attackerna mot de syditalienare som skulle stanna över natten i Stockholm. Hotellbarer, gränderna utanför strippklubbar och krogar var alla skådeplatser för riktade våldsamheter mot Napolisupportrar under torsdagsnatten. Flera hundra AIK-grabbar i smågrupper närmast dammsug hela citykärnan på jakt efter Napoli supportrar. De flesta övernattande italienare valde dock att tillbringa torsdagsnatten inne på sina hotellrum.

sverigescenen.com säger: AIK:s ligistorganisation tog under dessa två dagar en gruvlig revansch för de fega påhopp som skedde nere i Neapel. Detta är sannolikt den jobbigaste bortaresa en utländsk klubb någonsin gjort till Skandinavien och vi är stolta över alla våra grabbar som i minst 25 olika attacker (lågt räknat!), större som mindre, hämnades alla de AIK:are som for illa nere i Italien. När dagarna summerades hade minst ett tiotal Napoli-supportrar förts skadade till sjukhus varav en allvarligt och minst ett tiotal tagit sig dit på egen hand. De napolitanska tidningarna var dagarna efter matchen fulla med svarta rubriker och vittnesberättelser från syditalienare om våldsamma attacker från "AIK Stoccolma". Som sagt; La vendetta è un piatto che va servito freddo ("Hämnden serveras bäst kall")!