Scenen - 2011

AIK-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 21 april 2011
Sveriges svar på El Clásico genomfördes i år på skärtorsdagen tillika löningsdag för arbetarna samt inför ett sommarsoligt Stockholm.

Redan vid 15-tiden hade ett 50-tal AIK-grabbar intagit "Engelen" i Gamla Stan. En och en halv timme senare var den siffran 130 st dessutom med fler grabbar på ingång. Gamla Stan och specifikt då "Engelen" var tänkt att vara knutpunkt för IFK Göteborgs supporterskara dit alla supporterbussar, privatresenärer samt Wisemen tänkt ta sig. Nu tog polisen istället beslutet att ställa en järnring av uniformerade konstaplar utanför puben samt att närmast stänga igen hela Gamla Stan. Det medförde att de tillresta Göteborgssupportrarna styrdes om till Fridhemsplan istället.

Wisemen var dock fortfarande inte lokaliserade av polisen. När de ca: 70 st av Blåvitts kategori C-grabbar som gjort den långa resan från Göteborg kommer fram via Slussenhållet tas polisen helt på sängen. De vid tillfället ca: 130 AIK-grabbarna försöker storma ut från den belägrade puben. Endast ett 15-tal lyckas dock ta sig ut innan polisen stormar puben med våldsamma batongslag samtidigt som pepparsprej sprutas som fullständigt slår ut många supportrar. AIK-grabbarna slår tillbaka med hjälp av bord, stolar och glas som nu viner genom luften. Samtidigt så stormar 15-talet FB och AY mot göteborgarna och tar striden trots dåliga nummer. I närmare 20 sekunder boxas man jämnt mot den numerärt överlägsna IFK-mobben innan man går ner för räkning och tvingas backa. Med polisen i ryggen tar bråken slut och göteborgarna splittras upp medan de flyr tillbaka mot Slussen. Ytterligare skärmytslingar bryter ut när kringflackande grabbar i området stöter på varandra men nu är det Blåvittgrabbar som går ner för räkning.

Vid "Engelen" har nu polisen kväst den stora AIK-mobben och kört fram bussar som transporterar iväg ett 70-tal av anhängarna mot Nynäshamnshållet. Tre personer greps misstänkta för våldsamt upplopp. Sju personer misstänkta för ringa narkotikabrott. En efterlyst anträffades på platsen. Dessutom omhändertogs ett antal berusade och några andra avlägsnades från Kornhamnstorg.

Kepsen av för WM som obemärkta en matchdag tog sig till Gamla Stan och fick ett resultat om än mot en numerärt underlägsen AIK-liga. Det här var dock enda gången under hela kvällen som WM skulle visa sig eller visa minsta intresse av att styra upp något. De var nu ett jagat byte och skulle inte tillåtas ta några fler friheter under deras vistelse i huvudstaden.

Det var en splittrad AIK-liga som tog sig ut till Solna för att invänta sina ivägbussade och gripna kamrater. I Solna steg dock stämningen i kapp med ölen och det fina vädret. Väl inne på Råsunda var det AIK-spelarna som snabbt tog taktpinnen mot de för dagen rosaklädda göteborgsspelarna.

"Hans farsa heter Glenn, hans brorsa suger lem, vem fan är nummer 7 i Göteborg..."

IFK, oerhört pressade av tabelläget, var egentligen chanslösa och när först Nisse Johansson omarkerad nickade in 1-0 och sedan Teteh Bangura pangade in 2-0 så var det över för det forna storlaget från västkusten.

"Ta mig med till Norra Stå, där vill jag dö för AIK, våra sånger mot deras batonger, AIK, sparka & slå..."

Efter att spelarna välförtjänt hyllats för segern så strömmade de 17 375 åskådarna (minus den kvarhållna Göteborgsklacken) ut från Sveriges nationalarena. Sedan började polisens show...

Det är många politiker och andra obildade individer främst inom media som ropar på "Englandslagar" varje gång ämnet "fotbollsvåld" debatteras. Så låt oss jämföra den engelska polisen mot den svenska: Slutsatsen är att den svenska polisen är fullständigt inkompetenta att hantera åskådarmassor i allmänhet och fotbollspublik i synnerhet! Hade det bara varit de själva som fått lida för sina tillkortakommanden så hade det varit en sak. Nu drabbas vid varje så kallad högriskmatch dock mängder med andra supportrar och till och med kvinnor och barn av deras dåliga utbildning, usla ledarskap och fullständiga avsaknad av moral!

Polisen hade bestämt sig för att stänga igen AIK-puben "East". Det fick till följd att hundratals AIK-grabbar istället fick ta sig mot Solna Centrum och andra pubar. Det medförde att dessa passerade förbi den södra läktaren där polisen genast började missköta sig. De svarta pansarfordonen styrdes med berått mod in i folkmassor där människor (vanliga fotbollsåskådare!) fick kasta sig åt sidan för att inte bli rammade. Polishästar reds rakt in i stora publikskaror på väg ner i tunnelbanan. En flicka, ca 10 år gammal slogs till marken av en polishäst. Polisens civila garde gick likt libyska eller syriska säkerhetsstyrkor loss på människor som misshandlades med batonger. I samma veva som polisen började lotsa ut IFK-fansen från arenan och på bussar gick hundratals AIK-supportrar till attack. Staket revs ner när AIK försökte storma bortafansen men polisen gick till motangrepp med batonger och pepparsprej. AIK-fansens vrede vändes då istället mot polismakten som attackerades med gatstenar och all annan tillgänglig bråte. Polisen bussade då sina hundar mot fansen och det var ingen trevlig syn att bevittna hur en polishund bet sig fast i en supporters ena arm och vägrade släppa samtidigt som blodet sprutade och köttslamsorna hängde utanför. Polisen gör nu flera så kallade chocker mot åskådarmassorna. Såväl grabbar, vanliga supportrar som barnfamiljer drabbas av ordningsmaktens urskillningslösa våld. Vi bevittnar hur en flicka, max 12 år gammal, på väg att fly undan oroligheterna och ner i en tunnelbanenedgång träffas av ett våldsamt batongslag som tillfälligt fäller henne till marken. Förövaren är en uniformerad polisman, ca: 185 cm lång och med utrustning säkerligen vägandes 100 kg, som tagit flera meters sats och slagit sin stålbatong med full kraft mot den lilla flickans kropp. Hennes enda brott var att hon var vid fel plats vid fel tillfälle för polisens fega våldsapparat.

Dessa gamla mobboffer är inte utbildade för att klara av att hantera oroligheter likt de i Solna efter matchen. Det lyser rädsla i ögonen på många av dem, inte minst de kvinnliga poliserna, de är en fara för sig själva och samhället men framförallt för den enskilde medborgaren. Att någon åskådare kommer att få sätta livet till är inte en fråga om utan när. När så sker så kommer inte bara de engagerade supportrarnas ilska att vändas mot ordningsmakten utan även allmänhetens. Det förtroendet kommer inte polisen att kunna rädda trots sina lögnaktiga propagandautspel i media (senast länspolismästare Carin Götblad).

Flera liknande övertramp kunde bevittnas när polisen med hjälp av batonger och pepparsprej slog in AIK-supportrar på puben "Offside" i höjd med Solna Centrum. Efter att först ha tagit beslut om att transportera bort ett 60-tal supportrar upphävdes detta och fansen släpptes istället ut från restaurangen. Flera personer greps dock misstänkta för våldsamt upplopp.

AIK hade eftersamling på söder. Det hade inte WM som satt sig i S:t Eriksplan med polis utanför stället. Trots telefonkontakt mellan grupperna och vissa förhoppningar eskorterades göteborgarna snart ut från Stockholm av polis och kvällen såg ut att vara förlorad för den hungriga AIK-mobben. Ett tips om Djurgårdare på en söderkrog visade sig efter kontroll ej stämma. Samlingen skulle precis till att brytas upp när grabbarna fick höra att det satt en Bajenliga som kallar sig för "KGB" vid Södra station som för bara en liten stund sedan dessutom gått på en ensam AIK-supporter som kommit in på puben. Fem minuter senare stormade AIK:s kategori C restaurang "Swedenhof" där de 15-talet Bajengrabbarna togs helt på sängen och var chanslösa. Hela restaurangen demolerades när AIK-grabbarna gick till attack inne på puben. Bajen försökte försvara sig bäst de kunde med hjälp av stolar, bord och glas men det var inte förrän polisen anlände med förstärkning som AIK:arna lämnade platsen.

En fin avslutning på en i övrigt väldigt trevlig dag.

Syrianska FC-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 25 april 2011
Vi reste till Södertälje med förhoppningen att käka kebab och hämta hem tre poäng. Kebaben åt vi, vad som händer med de tre poängen är dock i skrivande stund oklart...

Solen gassade över Södertälje och det var lugnt såväl före som efter matchen när AIK:s supportrar intog de centrala delarna av staden. Det var egentligen ganska lugnt under själva matchen också men då detta tydligen var "en av svensk fotbolls största skandalmatcher någonsin" samt att matchen blev avbruten efter 20 minuters spel så lämnar vi här en rapport från annandag påsk mötet på Södertälje Fotbollsarena.

Huvuddomaren Martin Strömbergsson från Gävle och hans assisterande domare Daniel Wärnmark, Knivsta, och Per Brogevik, Kumla, hade ingen bra dag. Vissa domare gillar att synas mer än andra (minns bara Anders Frisk!) och tyvärr så hör denna trio till den kategorin. Förutom en ful stämpling på Kenny Pavey och en missad boll över sidlinjen så blåste domaren en felaktigt dömd frispark för hemmalaget som resulterade i ett 1-0 mål i den 19:e matchminuten. Minuten efteråt blev Teteh Bangura utvisad efter att av misstag råkat trampa på Syrianskas målvakt Dwayne Miller. Utvisningen var direkt felaktig och gjorde AIK-publiken uppenbart irriterad. Det som sedan händer är vad vi kunde se följande:

Ett knallskott/banger kastas in från vad vi uppfattar är Syrianskas långsidesläktare. Efter detta svarar AIK-klacken på ena kortsidan närmast Syrianskas sektion med flertalet knallskott/bangers. Även en bengal ska ha slängts in från AIK:s ena långsidessektion. Vi uppfattar det som att huvuddomaren tog spelarna och matchfunktionärerna av planen omgående när det första knallskottet hördes. I samband med händelsen så har den assisterande domaren Wärnmark varit nära att träffas av ett av dessa inkastade föremål som small väldigt nära hans huvud, med efterföljande "tjut" i sitt huvud och huvudvärk. Wärnmark fördes till sjukhus för undersökning och matchen avbröts i närmare 40 minuter innan speakern via en närmast ohörbar högtalare meddelade att matchmötet beslutat att matchen inte skulle återupptas!

sverigescenen.com säger: Visst var det lite hetsig stämning men inget utöver det vanliga som kan uppstå i samband med felaktiga och matchavgörande domslut. Vi blev förvånade att matchen avbröts. Några som dock blev glada var landets samlade journalistkår som på nytt fick chansen att gå till frontalangrepp mot hela AIK som klubb och dess supportrar. Speciellt AIK-hatarna på TV4 och Aftonbladet pekade tidigt ut AIK som de ansvariga för "skandalen" och radade upp alla möjliga och omöjliga konsekvenser för klubben ("0-3 i matchen", "sex poängs avdrag", "250 000 kr i böter" och "spel inför tomma läktare"). Efter detta hakade fler onyanserade medier i form av SVT, Expressen och Svenska Dagbladet på och sedan var det sedvanliga mediedrevet igång. Nu väntar vi bara på att politiker, "huliganexperter" samt "Lasse på Krogen" som aldrig gått på fotboll ska tala om vad som gäller och vad som måste göras. Att Radiosporten, AIK Säkerhet samt flera andra vittnen samtidigt gått ut och berättat om att det första knallskottet som kastades in (och kan ha träffat den assisterande domaren!) sannolikt slängdes in från Syrianskas läktare hamnade rejält i skymundan alternativt tystades ner. Det är ju också märkligt att en sådan undermålig arena med underutvecklad säkerhetsapparat som Södertälje Fotbollsarena och Syrianska FC har kan godkännas för allsvensk fotboll år 2011 - amatörmässigt är bara förnamnet! Vi förstår verkligen att Syrianska nu gör allt för att lägga skulden på AIK och framstå som helt oskyldiga själva.

Debatten angående ordningsstörningar på läktarna i form av inkastade föremål och bengaler tas först alltid internt. Firman Boys tog redan igår initiativ till en sådan diskussion och vi kommer inom kort att offentliggöra vad som gäller i fortsättningen. Men att utmåla bengalbrännare eller för all del ungdomar som kastar in knallskott på planen som "huliganer", "brottslingar" och "kriminella element" (oavsett om det är AIK:are eller Syrianska supportrar) är att ge ett löjets skimmer till det hela och att ge dessa individer helt fel epitet. Det är som vi skriver "enskilda individer" som precis som alla andra får ta konsekvenserna av sitt handlande. Men att AIK Fotboll, med sin påkostade säkerhetsapparat, ska klä skott för och hotas av böter eller poängavdrag för vad en(1) enskild individ gör på en fotbollsarena med tusentals åskådare på kommer vi aldrig att acceptera! AIK måste redan nu gå till motangrepp och protestera till högsta instans i händelse av att etablissemanget går våra fiender till mötes och straffar klubben. Tiden när AIK stillatigande tog emot vilket straff och förtal som helst från SvFF/SEF, media och andra klubbar är definitivt förbi. Enad front mot AIK:s yttre fiender. Alltid!

EDIT: Den 12 maj dömde Svenska Fotbollsförbundets Disciplinnämnd AIK som ansvariga för att matchen avbröts. Detta trots att man inte kunnat påvisa vare sig varifrån de knallskott som var nära att träffa den assisterande domaren eller träffade en bollkalle kom ifrån. AIK dömdes till förlust i matchen med 0-3 och till 150 000 kr i böter. AIK Fotboll meddelade omgående att man skulle överklaga domen. Men såväl första överklagningsinstans (SvFF:s Besvärsnämnd) samt den andra och sista instansen (Riksidrottsnämnden) avslog AIK:s överklagan och domen fastställdes därmed. En rättsskandal av största format!

IFK Göteborg-Gais, Fotboll, Allsvenskan, 9 maj 2011
Göteborgsderbyt tog fart redan två timmar före avspark vid Landala där Wisemen och Gais firma drabbade samman i ett hederligt gammalt rallarslagsmål. WM pressade Gais:arna bakåt sig och slutligen på flykten efter ca: 45 sekunders intensivt och uppfriskande vevande utan någon polisinblandning.

Sedan fortsatte det efter matchen i samma stil fast i mindre omfattning med flera mindre sammanstötningar mellan de olika supportergrupperna som polisen i vissa fall avstyrde och i andra fall fick bryta upp. Ett 20-tal personer omhändertogs misstänkta för ringa narkotikabrott sedan polisen haft en riktad insats mot just detta i samband med derbyt.

En otäck händelse som kunde ha slutat illa inträffade i samband med spelarinmarschen på Gamla Ullevi. Bengaliska eldar satte eld på flaggor i Gais-klacken med eldsvåda som följd. Elden kunde dock släckas utan några svårare skador men detta satte givetvis ytterligare fokus på debatten om pyroteknik på svenska fotbollsarenor. En ensidig debatt där bristen på dialog från förbundshåll i frågan riskerar ytterligare incidenter likt denna som i värsta fall då kan sluta med en katastrof när bengaliska eldar tvingas användas omdömeslöst av läktarfolket. Dialog torde vara att föredra framför konfrontation om man inte är en tillräckligt stark part som kan vinna kriget. Det är inte Svenska Fotbollförbundet/SEF!

Malmö FF-Helsingborgs IF, Fotboll, Allsvenskan, 24 maj 2011
Skånederbyt har de senaste åren utvecklats till en av landets hetaste matcher vilket avspeglades tyligt under tisdagskvällen.

Redan innan derbyt utbröt oroligheter på Lorensborgsgatan där ett 80-tal MFF-supportrar försökte komma åt de av polisen eskorterade HIF-fansen. Polisen drabbade samman med fansen och ett 50-tal Malmö-supportrar omhändertogs tillfälligt och bussades iväg mot Dalbyområdet. Polisen trakasserade även de tillresta bortafansen med de sedvanliga skamgreppen (visitation, urinprov, PL13 & LOB).

Inne på Swedbank Stadion bjöd båda klackarna på bengalinramning och stämningen var närmast elektrisk när matchen inleddes. MFF fick ett mål bortdömt och när HIF istället efter 30 minuters spel tog ledningen rann tålamodet över hos en del individer i MFF-klacken. Ett knallskott kastades in mot HIF:s straffområde och landade ca: sex meter från målvakten Pär Hansson som likt en filmande anfallsspelare sjönk ihop i straffområdet. En 18-årig MFF-supporter klättrade då över reklamskyltarna och tog sig in på planen där han gav den på huk sittande målvakten Hansson en knuff i ryggen. Knuffen var inte särskilt hård och Pär Hansson höll sig på benen. Det gjorde däremot inte 18-åringen som övermannades av inrusande poliser som bar ut mannen raklång från gräsmattan. 18-åringen greps och förhördes på polishuset misstänkt för olaga intrång och ofredande. Han släpptes senare på natten och fördes i polisbil hem till sina föräldrars hus som belägrats av landets samlade journalistkår och andra nyfikna.

I enlighet med Svenska Fotbollförbundets åtstramade regler så bröt domaren Stefan Johannesson matchen och det troliga är att HIF, likt Syrianska gjorde mot AIK, kommer att dömas som segrare med 3-0 av Svenska Fotbollförbundets så kallade Disciplinnämnd.

Efter matchen drabbade olika supportergrupper samman på flera plaster i staden i mindre skärmytslingar.

sverigescenen.com säger: Att med tanke på den senaste tidens korståg mot allt vad supporterkultur, huliganer och fotboll heter i svensk press så kunde händelserna på Swedbank Stadion inte ha kommit mer olägligt. Den 18-åring som klev in på planen tog inte sitt mest genomtänkta beslut i livet. Den unga mannen får precis som alla andra människor ta konsekvenserna av sitt handlande och dömas i enlighet med svensk lagstiftning. En lagstiftning som med största sannolikhet kommer att döma mannen för olaga intrång och ofredande till ett lågt bötesstraff. Detta är praxis för denna typ av brottslighet som inte är prioriterad ur rättsväsendets syn. Ska heller inte vara det med tanke på att vi samma dag i samma press får läsa små notiser om pedofiler, våldtäktsmän och mördare som inte alls hängs ut eller ges ens ett uns av samma publicitet och krigsrubriker som den hittills ostraffade 18-åring som fick se sig själv på bild i lokalpressen med rubriken "Här bärs världens dummaste skåning bort".

Vi kräks på allt vad journalister heter, SvFF/SEF, politiker och andra knektar från etablissemanget likaså som nu tävlar i att hitta nya kraftuttryck för att beskriva vilken kris svensk fotboll är i och vilka nya lagar som behövs, osv. Alla är helt plötsligt "huliganexperter" och "England" är föregångslandet där allt är bra. Proportionerna är sedan länge borta och debatten är så ensidig den kan bli där ett fåtal, om ens några, opponerar sig mot alla sanslöst korkade förslag som nu förs fram. Vissa dessutom helt rättsvidriga, odemokratiska och i vissa fall förslag som skulle innebära ett hårt slag mot dels den svenska supporterkulturen och dels allvarligt reducera åskådarantalet på svenska elitmatcher.

Svensk fotboll måste en gång för alla börja uppskatta och visa respekt för den publik som idag faktiskt betalar inträde för att gå och titta på allsvensk fotboll! Vi är inte England. Vi är Sverige. Och det finns vare sig befolkningsunderlag eller 20 000 nya åskådare som bara väntar på att få besöka ex. Råsunda och betala dyrt, få sina fingeravtryck scannade i entrén och se en usel match inför en tyst publik med ståplatsförbud som slutar 1-1 efter två självmål och där spelarna inte ens kan slå två passningar i rad. Vi har heller inte 10 000 japaner eller norrmän som flyger hit varje vecka för att njuta av the beautiful game. Det här är inte Champions league-final och FC Barcelona-Manchester United. Det här är allsvenskan och Trelleborg FF-Mjällby AIF!!

Det enda som håller hög klass i svensk fotboll idag är publiken och i synnerhet den engagerade ståplatspubliken. Det är inte farligt att gå på fotboll om du inte aktivt söker bråk. Det är inte särskilt många incidenter som inträffar varje säsong med tanke på hur många matcher som spelas och hur många tusentals åskådare, ofta adrenalinstinna unga män under tävlingsmoment, som besöker matcherna. Och det så kallade "läktarvåldet" har definitivt inte eskalerat! Det var betydligt värre förr, på såväl 1980- som 1990-talet. Och det är heller inte de så kallade "huliganerna" som kastar in föremål på planen. Hur vet vi allt detta? Alla "experter" säger ju tvärtom? Jo, för att det är vi som är "huliganerna". Det är vi som är läktarvåldet. Det är vi som är de riktiga experterna. Det är vi som vet vad vi talar om och vill man på riktigt komma sanningen närmare och verkligen förstå vilka mekanismer som styr och vilka åtgärder som verkligen fungerar eller inte så är det oss man ska lyssna på!

EDIT: 18-åringen som hunnit fylla 19 dömdes av Malmö Tingsrätt till 120 dagsböter á 90 kronor. De brott han fälldes för var ringa misshandel, ofredande och brott mot ordningslagen. Han stängs även av från all elitfotboll minst året ut och hotas av stämningar från Malmö FF och Canal+.

Djurgården IF-IF Elfsborg, Fotboll, Allsvenskan, / DFG-Firman Boys (AIK), 26 maj 2011
Efter Firman Boys segertåg de senaste åren så har boxinbjudningarna från andra ligor i princip legat i malpåse. Diskussioner om en uppgörelse mellan FB och Djurgårdens DFG strandade för bara någon vecka sedan varför FB gav sig på en nygammal taktik för att få till ett möte - överraskningsattack!

I samband med Djurgårdens hemmamatch på Stadion mot Elfsborg samlades ett 70-tal AIK-grabbar upp i en närförort. Oturligt nog spottade av en passerande Dif-grabb gick de ursprungliga överraskningsplanerna om intet. Trots det tog sig AIK-mobben utan polisnärvaro in till Stockholms finare delar. På väg dit fick DFG besked om att Gnaget var på väg in på en för AIK icke matchdag och Humlegården was the place to be.

20 minuter före avspark på Stadion drabbade ca: 60 st FB-soldater samman mot ca: 75 st Djurgårdsgrabbar inför såväl chockade som fascinerade picnicgäster och cafébesökare i den soliga och vackra Humlegården. Idel kända ansikten i DFG:s front men enbart ett 30-tal av dem som tog fighten, den riktiga fighten där det kan göra ont och man kan skadas, det räcker inte mot landets just nu i särklass tyngsta fotbollsfirma. AIK-mobben kliver över Dif som går ner för räkning och tvingas backa på ca: 20 sekunder. DFG räddas enbart från en total förnedring av de poliser som man haft med sig under sin promenad till Humlegården. Polisen kliver på AIK:arna med batonger och pepparsprej och bägge ligorna lämnar nu parken åt var sitt håll. En liga mer nöjd än den andra. Vi är AIK!

Hammarby IF-Real Mallorca (Spanien), Fotboll, Träningsmatch, / KGB-Firman Boys, 13 juli 2011
Bajen hade träningsmatch mitt under sommaren hemma mot spanska Real Mallorca. Låter ju inte så upphetsande för en Gnagare kanske men då ryktena om en planerad storsamling från KGB:s sida läckte ut fanns det inget att tveka på. Hatet mot Bajen och KGB är fortfarande väldigt starkt då många anser att Bajen kom lindrigt undan under förra årets megauppgörelse i Gnesta där KGB föll tungt trots att man försökte fula sig in i det sista. Därför fanns det inga tvivel när vår infiltratör i Bajenland delgav oss såväl nummer som samlingsställe...

En AIK-mobb på 90 grabbar samlades obemärkt upp på Södermalm i närheten av Bajens samling på restaurang Jameson på Folkungagatan. Rapporterna talade om ett 80-tal Bajengrabbar som satt och höll låda såväl inne på puben som på dess uteservering.

Normalt sätt kanske vi skulle ha ringt innan (som mot DFG i Humlegården i våras) men då KGB inte förtjänar några artighetsvisiter så blev det en överraskningsattack som heta duga istället! Ett 20-tal Bajengrabbar flydde hals över huvudet från uteserveringen när FB stormade fram och resten av Bajen förskansade sig inne på puben med dörren stängd och igendragen. Vissa smet in på den närliggande matbutiken Lidl medan andra kröp runt som små rådjur på uteserveringen. Bajarna började istället för att komma ut från puben vräka ut allehanda bråte och när detta sedan besvarades av AIK-grabbarna låg stolar och bord som kaffeved runt hela restaurangen tillsammans med krossade glasrutor.

En polisbil på plats kunde inte göra mycket annat än att se på. När sedan polissirener ljöd i luften och förstärkning anlände valde Gnaget att ta sig från platsen. Först då tyckte de kvarvarande KGB-soldaterna att det var fritt fram att storma ut. Väl ute fick de tag på några få men sent avvikande Gnagare där minst en misshandlades brutalt av en arg Bajen-mobb som gjorde sitt bästa för att försöka sparka in huvudet på honom.

16 polispatruller kallades till platsen och 17 personer avlägsnades från platsen med hjälp av polislagens 13:e paragraf. Resultat: AIK.

Helsingborgs IF-Malmö FF, Fotboll, Allsvenskan, 23 juli 2011
Skånederbyt blev en stökig historia där närmare 400 HIF-supportrar samlades upp tidigt runt Knutpunkten för att försöka välkomna de tillresta MFF-fansen efter bästa förmåga. I väntan på tåget från Malmö misshandlades en förbipasserande MFF-supporter och två HIF-fans greps misstänkta för grov misshandel. Dessa två skulle senare av åklagare beläggas med tillträdesförbud enligt den så kallade "huliganlagen" där Helsingborgspolisen och dess åklagarkammare sedan en tid tillbaka idkar nolltolerans och försöker stänga av så många gripna fotbollssupportrar som möjligt oavsett vad som har hänt, var det misstänkta brottet begåtts någonstans eller om en dom eller ens en rättegång hållits!

Flera sammandrabbningar med polis inträffade och polisen utsattes även för ett omfattande sten- och flaskregn av de för dagen många rödklädda Helsingborgarna när fansen försökte ta sig in på stationsområdet för att konfrontera MFF-fansen. Även bengaliska eldar och inte minst cyklar(!) användes som ammunition mot ordningsmakten som kontrade med batonger och pepparsprej. En polis avlossade i samband med detta även ett varningsskott under vad som beskrevs som ett "trängt läge". Under denna händelse slängdes också en stor gatsten in i en polisbil som var nära att däcka en konstapel.

Polisen valde att stoppa tåget med Malmö-supportrar i Ramlösa och där via bussar föra dem mot Olympia. Bråk utbröt även här mellan fans och polis där en MFF-supporter greps misstänkt för våldsamt motstånd. Då bussarna även dröjde tvingades polisen istället ledsaga ett hundratal MFF-fans som fick vandra mot arenan med ytterligare mindre sammandrabbningar till följd. Vid insläppen till arenan drabbade Malmö-fansen samman med polisen igen med batonger och pepparsprej som resultat från polisens sida.

Matchen försenades med nästan femton minuter för att all publik skulle hinna in på arenan. Efter matchen tvingade polisen bortafansen att borda bussar för att föra dem ut från staden vilket sannolikt förhindrade nya större bråk. De fåtal yngre MFF-grabbar som lyckades ta sig runt avspärrningarna fick veva hårt på smågatorna mot väntande HIF-grabbar och hade det minst sagt svettigt när de löpande fick fly längs Knutpunkten och dess bakgator.

Malmö FF-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 30 juli 2011
För tredje gången den här allsvenska säsongen så avbröts en fotbollsmatch. Officiellt på grund av inkastade föremål. Inofficiellt som ett led i det pågående kriget mellan etablissemanget (SvFF/SEF, polis och politiker) mot landets samlade supportrar tillika svensk fotbolls hjärta.

Över 2000 Djurgårdare hade tagit sig den långa resan till Skåne. De fick endast se elva(11) minuter fotboll innan huvuddomaren Martin Hansson (vem annars!?) beslutade sig för att avbryta matchen av "säkerhetsskäl". Detta sedan tre st knallskott detonerat på läktarna och en slängts mot en TV-fotograf. Då hade dessförinnan MFF tagit ledningen med 1-0 i den femte matchminuten. Enligt våra uppgifter så kastades minst ett knallskott från sektionen ovanför Dif-klacken (som alltså hemmalaget ansvarar för) och de övriga tre knallskotten från Dif-klacken. I anslutning till detta utbröt även internbråk i Dif-klacken samt slagsmål på den övre kortsidessektionen sedan Dif-grabbar gått till attack mot en provocerande MFF-supporter som spottat och hällt öl ner på bortafansen.

Det blir nu ännu en gång upp till Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd att bestämma var poängen ska hamna och om ev. bestraffningar för klubbarna. Det är pinsamt och direkt skandalöst att Allsvenskan 2011 avgörs av det korrumperade Svenska Fotbollsförbundet istället för som brukligt är på planen!

sverigescenen.com säger: att denna fullständiga idioti med avbrutna matcher måste få ett slut! Svensk fotboll med SvFF/SEF i spetsen gräver sin egen grav när man påhejade av det okunniga journalist- och politikerpacket avbryter en match för tredje gången den här säsongen och låter skrivbordsbyråkrater på kansliet avgöra var poängen ska hamna. Vi skämmer ut oss i hela Europa med detta dravel! Inte ens när 39 människor miste livet i den fruktansvärda Heyselstadionkatastrofen 1985 avbröts matchen mellan Juventus och Liverpool men när fyra st knallskott(!!) detonerar på en allsvensk match så avbryter man matcher i Sverige. Lite perspektiv tack!

Låt oss förtydliga: Vi försvarar inte inkastade föremål eller knallskott och har själva gått i bräschen för ett förbud på Råsunda mot inkastade föremål. Vi anser även att Djurgårdens organiserade supportergrupper (ex. DFG och Järnkaminerna) har ett ansvar för vad som sker eller inte sker på deras läktare. Precis som att de skitnödiga quislingarna i MFF Support har detsamma på sina läktare (tillsammans med True Rockers). Att i detta läge när "positiv läktarkultur" tagit supportersverige med storm och är på frammarsch över hela landet och i de flesta klubbar slänga in så kallade bangers är naturligtvis väldigt kontraproduktivt och sanslöst korkat i dagsläget!

Men, det förändrar fortfarande inte det faktum att det är omöjligt för ex. klubbarna eller för den delen polis, ordningsvakter eller supportrar att hålla koll på vad varenda enskild individ i en publik på kanske 15 000 åskådare sysslar med. Det är orimligt att 1-4 potentiella skitungar ska ges möjligheten att avbryta en allsvensk fotbollsmatch bara för att SvFF/SEF vill leka världspolis och införa nolltolerans på svenska fotbollsläktare. Att resterande 14 996 personer i publiken som betalat dyrt inträde kollektivt ska straffas verkar SvFF/SEF skita fullständigt i! Tendensen är tydlig: Fortsätter detta vansinne från förbund och myndigheter så dröjer det inte länge till förrän man kommer avbryta matcher om publiken sjunger vissa ramsor, står upp på läktarna eller gud förbjude - kanske buar ut domaren.

Dardan Rexhepi i Malmö FF som i något slags förvirrat utspel pratar om att "strejka" kan inte ha förstått mycket. Rexhepi och samtliga allsvenska spelare ska vara så väldigt tacksamma över att det finns så många människor som betalar för att se på Malmö FF och allsvensk fotboll (och därmed indirekt hans egen lön!). Och för upplysnings skull så kan vi informera om att den stora anledningen till att folk lever för sina klubbar och reser land och rike runt istället för att sitta bredvid Lars-Åke, Sune & Tommy i TV-soffan är just den f-a-n-t-a-s-t-i-s-k-a supporter- och läktarkulturen som finns i detta lilla land. Är det några som ska strejka i svensk fotboll så är det de engagerade supportrarna som ständigt utsätts för lögner, förtal och behandlas som skit från alla håll och kanter! Svensk fotboll måste bestämma sig för vilka man vill föra krig emot. Det är inga så kallade "huliganer" som kastar in knallskott från läktarna. Vi slåss. Företrädesvis utanför läktarna. Det så kallade "läktarvåldet" eller för all del "läktarproblemen" är så sjukt överdrivna att de som driver dessa frågor säkert tror på det själva. Att det sedan i verkligheten är lugnare än någonsin på läktarna verkar gå närmast obemärkt förbi.

Stoppa vansinnet med avbrutna matcher. Supportrarna har kontinuerligt tagit sitt ansvar (inte minst i år). Nu är det dags att media tar sitt ansvar och börjar sätta press på ankdammen inom SvFF/SEF innan den stora engagerade och betalande publiken tröttnar på allvar!

EDIT: Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade över en månad senare att ingen av klubbarna kunde straffas för att matchen avbröts på grund av att det inte med all säkerhet gick att fastställa varifrån de inkastade knallskotten kom ifrån. Malmö FF meddelade att man kommer att överklaga domen.

IFK Göteborg-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 4 augusti 2011
Skandinaviens ledande fotbollsfirma reste med 125 man till Göteborg redan på onsdagen (3 augusti). Då hade FB redan mottagit information från Göteborg att staden stod i stor beredskap för det som på västkusten ansågs vara "årets match". FB hade även på måndagen delgett sina svurna fiender i Wisemen att man ämnade anlända dagen före match och att man ville mötas utanför stadsgränsen.

Då WM ansåg att tiden var alltför knapp för att mobilisera tillräckligt med soldater bokades istället ett centralt möte som skulle ge svallvågor i hela centrala Göteborg.

Från sin utgångspunkt på ett hotell i Mölndal (för övrigt ett starkt WM-fäste) utgick FB med sina fordon till centrala Göteborg sent på onsdagskvällen. Polisen var dock på tårna och hade spottat båda ligorna. Hade det varit i Stockholm så hade det varit lika med kört. Men det här är inte Stockholm utan Göteborg och då är allt möjligt när man har med landets mest underutvecklade, inskränkta och inte minst inkompetenta poliskår att göra.

Strax efter tolvslaget möttes de båda ligorna i Bältesspännarparken i närheten av Kungsportsavenyn. 125 AIK och 80 Blåvitt försökte komma åt varandra men polisen gensköt ligorna men lyckades bara delvis splittra upp de båda mobbarna som nu vädrade blod! 50 mot 50 och det smäller hårt i fronten där det är göteborgarna som råkar mest illa ut. På mindre än 30 sekunder har en mycket laddad och hårt vevande Gnaget-liga forcerat göteborgarnas front när de bakre leden tar till flykten. Scenerna som nu utspelas är starka och närmast unika i modern tid när nu Wisemen flyr längs sin egen paradgata Avenyn. Blåvitt-grabbar försöker smita in på uteserveringarna men slits ut av jagande AIK-grabbar och får mera stryk. Dörrvakter drar igen dörrarna och där några av dem svär mot "08-jävlarna" så utrycker sig några också positivt att "de kaxiga Wisemen äntligen fick sig en knäpp på näsan". Allmänheten som bevittnar det hela kan inte låta bli att fascineras över fenomenet. Slaget är över och det är svart-gult gatan fram...resultat AIK! Flera personer skadades under bråken och minst en person fördes till sjukhus. Två supportrar greps misstänkta för misshandel och sju st omhändertogs.

Det var en trött AIK-liga som vaknade upp efter en på vissa håll hård natts festande. Solen välkomnade huvudstadsborna på nytt in till centrala Göteborg. Det gjorde även tidningarnas löpsedlar som med stora svarta bokstäver skrek ut att Avenyn förvandlats till en krigszon under natten. Bra så! Grabbarna tog plats på restaurang Gamle Port där snart ölen och humöret steg i takt med att fler och fler AIK-grabbar anlände under dagen. Sången för dagen var den nykomponerade "Firman Boys är på gång, lyssna nu på våran sång, Wisemen springer över Avenyn, oj oj oj vilken vacker syn..." som dånade från Gamle Port. Närmare 160 FB med undergrupp räknades in när det framåt 18-tiden var dags för avfärd mot Gamla Ullevi. Då hade större delen av eftermiddagen föregåtts av rykten om WM:s mobilisering och revanschhunger efter gårdagen. Polisen hade en stor bevakning utanför Gamle Port med ändå ganska nära inpå puben och planer fanns från WM:s sida på såväl en pubstormning som en attack mot FB:s gångmarsch mot arenan. Nu blev det inget av detta.

Med FB i täten började en massiv AIK-mobb sin marsch. Gnagarna drabbade sedan samman med polisen i höjd med arenaområdet där två poliser skadades efter att ha mottagit flaskor i ansiktet samt sparkar och slag mot en polis som gick i däck. Samtidigt gjorde Wisemen med undergrupper allt för att komma åt stockholmarna. Utanför bortaentrén ven gatstenarna i luften mot AIK:arna sedan polisen misslyckats med att separera fansen tillräckligt långt ifrån varandra. Polisen motade till slut bort anhanget av göteborgare som samlats runt kravallstaketen. Hatet gick nu närmast att ta på!

I övrigt var allt som vanligt i Göteborg när AIK är på besök. AIK-julgranar misshandlades runt arenaområdet mitt framför ointresserade poliser, barn och kvinnor i AIK-tröjor kallades "horungar" och spottades på av så kallade vanliga Blåvitt-fans. Utanför AIK-klackens sektion rådde närmast panikstämning sedan arrangörerna och polis bommat igen insläppen vilket dels ledde till att större delen av AIK-fansen missade 30 minuter och tre mål och dels att några tjejer och barn fick lyftas över staketen sedan polis och ordningsvakter fullständigt ignorerat trängseln och vad det kan göra med folk (lex, Hillsborough). FB fick rycka in och styra upp insläppen. Väl inne på arenan möttes sedan AIK-fansen av en stängd servering vilket innebar att det inte gick att få i sig någon vätska. Spottloskor, snus, petflaskor och annan skit vräktes också kontinuerligt ner från den övre kortsidessektionen där arrangörerna mot all rim och reson valt att placera hemmasupportrar! Slagsmål utbröt snabbt på samma saektion mellan AIK-supportrar och hemmafans. På långsidan till höger stod Blåvitt-supportrar från "Levande sittplats" och var tuffa i skydd av vakter och staket. Ordningsvakterna ovanför AIK-klacken stod bara bredvid och garvade när saker regnade ner på stockholmarna vilket retade gallfeber på ett 70-tal AIK-grabbar som valde att bryta sig ut från arenan för att försöka konfrontera hemmafansen. Det slutade så där sedan polisen bestämt sig för att tillfälligt omhänderta fansen och bussa iväg dem från området.

AIK föll med 1-3 vilket nog definitivt spelade bort oss från guldstriden i år. Efter matchen möttes bortafansen ånyo av ett stenregn, samtidigt som polisen ånyo stod och såg på så FB ännu en gång fick styra upp ordningen och skydda vanliga AIK-supportrar. Ett 40-tal AIK-grabbar skickades sedan iväg i riktning mot centrala Göteborg med ingen annan eskort än två st civilpoliser. Det var ju dömt att misslyckas en kväll som denna och i höjd med Stampgatan lokaliserades Gnagarna av en massiv göteborgsmobb uppskattningsvis i storleksordningen 250+! Med WM i täten stormade göteborgarna fram längs gatan samtidigt som den lilla men tuffa AIK-mobben stoppade in tandskydden och gjorde sig redo för vad som måste känts som sin egen avrättning. Ingen backade en meter hos AIK som stod och väntade in sina numerärt överlägsna fiender. I samma stund kommer polisbussar i ilfart körandes rätt in mellan ligorna och spärrar av vägen i absolut sista stund. Göteborgsgrabbarna blir nu vansinniga och går till våldsam attack mot polisen för att försöka komma fram. Bangers, stenar och järnrör slängs mot polisen och AIK:arna. Polisen svarar med pepparsprej och batonger mot först göteborgarna och sedan när mer förstärkning anlänt mot de betydligt färre AIK:arna som nu jagas av polis bakåt mot en sidogata där de spärras in och sedan när lugnet lagt sig något eskorteras till sina fordon och ut ur Sveriges andra stad.

Ungefär samtidigt har delar av den nu uppsplittrade göteborgsmobben tagit sig till Centralstationen där vanliga AIK-supportrar hånas och attackeras. Polisen är (som vanligt) inte med på noterna utan det blir tre st grabbar från "AIK:s Yngsta" som får springa in och ta striden mot ett 30-tal göteborgare innan polisen behagar kliva in och göra sitt jobb.

Skadorna från matchdagen visade upp mängder med supportrar (såväl kategori C som andra fans) som blivit misshandlade av Göteborgspolisens batonger och pepparsprej. En AIK:are klubbades ner av civilpoliser och fick sin fot överkörd av en polisbuss. Flera supportrar fördes till sjukhus och 31 supportrar omhändertogs av polis.

sverigescenen.com konstaterar: att allt är som vanligt. Göteborg är verkligen Sveriges riktiga skithål och FB tog ännu en skalp mot WM på den numera AIK-dominerande scenen. En rolig resa trots matchresultatet!

EDIT 2012-10-30: Idag kom domarna i den stora "huliganrättegången" i Göteborg Tingsrätt. 20 st IFK Göteborg-supportrar stod åtalade för våldsamt upplopp i samband med denna match och 15 st av dessa fälldes varav sju st fick fängelsestraff i mellan en och sex månader. Fyra åtalade frikändes helt och en femte dök aldrig upp i rätten.

EDIT 2012-11-16: Nu har även den sista domen fallit i den stora "huliganrättegången" i Göteborg Tingsrätt. En 24-årig Blåvitt-supporter döms till fängelse i 1 år och tre månader för bland annat våldsamt upplopp, stöld och bedrägeri.

"GAIS Yngre" (Gais) v/s "True Rockers" (Malmö FF), 21 augusti 2011
Dagen efter den allsvenska matchen mellan de båda klubbarna i Malmö (20/8) så möttes de båda firmorna i en uppgjord fight. Ca: 40 mot 40 med göteborgarna som klara vinnare efter en kortare drabbning helt utan polisnärvaro.

FOTNOT: "GAIS Yngre" är inte att betrakta som en yngrefirma, namnet till trots.

Assyriska FF-Ängelholms FF, Fotboll, Superettan, 4 september 2011
Domartrion med huvuddomare Jim Petersson i spetsen tvingades lämna Södertälje Fotbollarena med poliseskort sedan hemmafans försökt storma planen i samband med att hemmalaget tappade en 2-0 ledning till 2-2 under matchens tio sista minuter. Flaskor och andra föremål vräktes in mot planen efter matchslutet.

AIK-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 19 september 2011
Samtidigt som AIK:s fotbollslag svek alla sina supportrar med en av säsongens svagaste insatser så fortsatte i alla fall Skandinaviens ledande fotbollsfirma från samma klubb att leverera resultat och den här gången var det dags för Djurgårdens Fina Grabbar (DFG) att gå på pumpen rejält - igen! Derbyt var också kulmen på en längre tids protester mot etablissemanget med SvFF/SEF, media, politiker och andra avarter i spetsen. Polismyndigheten svarade sin vana trogen för flera brutala övergrepp och vi kommer allt närmare det första dödsfallet i samband med fotboll signerat svensk polis.

Matchdag och Solna brukar inte innebära någon större chans till konfrontation speciellt inte när polisen laddat upp som inför en förmodad terrorattack. Men trots närvaron av flera hundra uniformerade poliser, civila enheter, hundar, hästar och helikopter så misslyckades polisen att förhindra en större sammandrabbning i närheten av Solna Station bara dryga timmen före avsparken på Råsunda. Det var så bra/illa skött av Stockholmspolisen att vi undrar om man lånat in insatschefen från Göteborg!?

Närmare 300 fotbollsgrabbar sökte reda på varandra vid industriområdet i närheten av Solna pendeltågsstation. En ensam polisbil försökte stoppa mobbarnas framfart genom att spärra av en tunnel vilket enbart fick till följd att grupperna sprang runt. Den första gruppen Djurgårdsgrabbar går omgående i backen när FB stövlar fram som den slåttermaskin vi vant oss vid. AIK kliver nu rakt in i den väntande Dif-mobben och det brakar duktigt mot det 20-talet tuffa gårdare som faktiskt stod kvar och tog fighten för sin klubb och firma. Från den stora resterande delen av Dif-mobben lyser skräcken i ögonen när de nu närmast klättrar över varandra för att fly från Gnagarna och platsen. En civilbuss från polismyndigheten kör rakt in i AIK-mobben med sitt pansarfordon till vapen och fäller ett antal grabbar till marken, samtliga dessa klarar sig dock som genom ett mirakel från allvarligare skador. Fler AIK:are strömmar till och slaget är nu förlorat för DFG som lämnar området efter ca: 25 sekunders slagsväxling. Kvar på marken ligger en hel del fallna gårdare som av sina fiender får hjälpas upp på darriga ben. Det är lätt att vara ödmjuk när man vet att man är bäst! Samtidigt som fler och fler polisfordon anländer fortsätter de civila enheterna att köra runt och jaga supportrar som får kasta sig undan de framrusande "polismissilerna" som med berått mod siktar på att köra på andra människor!

90 fotbollssupportrar, de allra flesta AIK:are, omhändertogs eller avlägsnades enligt polislagen under kvällen och två personer greps misstänkta för grov misshandel. Polisen uppger dessutom att ett 30-tal misstänkta narkotikabrott utreds samt att en del mindre beslag av narkotika och dopningsmedel gjordes. sverigesscenen.com uppger och bekräftar att flera AIK-supportrar misshandlades av polisen såväl vid Solna Station, utanför Råsunda som inne i polisbussarna.

Väl inne på Råsunda visade 24 639 åskådare vad fotboll handlar om - passion och känslor! Tio tysta minuter i Positiv Läktarkulturs (positivlaktarkultur.se) manifestation mot etablissemangets lagar och hot mot alla fotbollssupportrar gav önskad effekt. Det var en spöklik inledning på Råsundaderbyt när publiken visade sitt tysta stöd för manifestationen och att svensk fotboll inte är någonting utan sin publik. Efter tio minuter drog derbyt igång på allvar med mäktiga tifoarrangemang och sång. Precis i början av den andra halvleken skedde en organiserad bengalbränning på båda kortsidorna vilket ledde till ett ca: fem minuter långt avbrott enligt SvFF/SEF "nygamla" regler. Detta samtidigt som växelsången "SvFF - Fotbollsmördare" dånade runt Råsunda. Snyggt och stilfullt!

Efter matchen försökte de civila poliserna i de "svarta bussarna" att köra ihjäl en AIK-supporter som jagades och fälldes till marken av fordonet när han var på väg till sin bil. Personen i fråga fördes allvarligt skadad till Karolinska Sjukhuset.

I samband med hockeyderbyt dagen därpå (110920) så var det Djurgårdsfansens tur att få känna på lagens hårda fordon när polisen med samma berått mod körde in i personer med sina bussar. Flera Dif-supportrar skadades och flera misshandlades även med batonger, pepparsprej, sparkar och slag.

sverigescenen.com säger: Vi har sagt det förut och vi säger det igen: Frågan är inte om polisen kommer döda en supporter utan frågan är när! När den tragiska dagen väl kommer så hoppas vi att alla landets fotbolls- och hockeysupportrar reser sig mot dessa vidrigt fega as och visar polismakten vad folkets vrede kan innebära. Ebba Grön sa det redan år 1979 och det är lika aktuellt idag - "Skjut en snut"! ACAB

GAIS Yngre-Kompisgänget Bajen (KGB), 15 oktober 2011
I en uppgjord drabbning möttes 42 st Gais:are och 46 st Bajare halvvägs ut i landet under lördagen. KGB var klart starkast och tvingade göteborgarna på reträtt efter ca: 30 sekunders intensiv boxning i en hård men ren fight. Gais gjorde ytterligare två halvhjärtade försök med decimerat manskap men dessa gånger gick det fortare och tre otvivelaktiga rondsegrar för Bajen var ett faktum.

sverigescenen.com konstaterar: att ryktena om KGB:s död tydligen är felaktiga. Liket lever...

Malmö FF-AZ Alkmaar (Holland), Fotboll, Europa League, 30 november 2011
Polisen i Malmö togs rejält på sängen med en svag kommendering såväl dagen före match som på själva matchdagen. Ett 30-tal tidigt anländande holländska supportrar från AZ Alkmaar attackerades på Stortorget i centrala Malmö dagen före match (29/11) av ett 20-tal MFF-grabbar. Slagsmål bröt ut och de överraskade holländarna fick omgående backa innan man efter ca: 30 sekunders slagsväxling la benen på ryggen och flydde.

Även på matchdagen utbröt bråk sedan en hungrig Malmöliga på 50-60 man lyckats ta sig ända fram till Alkmaars pubsamling på Lilla Torg under eftermiddagen. Polisen körde in med bilar mellan fansen och bråket spred sig istället till gränderna bredvid torget.

Även efter matchen lyckades Malmös grabbar komma åt holländarna. Då i höjd med Borgmästargården under polisens vallning av bortafansen från arenan. Minst en holländare skadades innan de för dagen underbemannade och förvirrade polismännen fick kontroll över situationen.

Frontline (Helsingborgs IF)-Kompisgänget Bajen (Hammarby IF), 10 december 2011
Kompisgänget Bajen (KGB) med undergrupper åkte på turné söderöver.

En uppgörelse på den så kallade baby scenen stod först på menyn. Efter mycket tidigare Bajen strul så hade Bajens Yngsta (BY) gått med på ett möte med Malmö FF:s motsvarigheter med nummeröverenskommelsen 40 mot 40. Malmö kom till mötesplatsen i Tenhult kl: 13.00 med exakt 41 man. Bajen kom till samma plats med ca: 70-75 man däribland 25-30 KGB. Denna brytning av överenskommelse ledde till att Malmö ställde in den planerade uppgörelsen och istället lämnade platsen. Bajen anklagar nu Malmö för att ha fegat ur medan Malmö anklagar Bajen för att ha brutit en överenskommelse och försökt köra en fuling. Vilket som så är detta inte positivt för den redan så hårt kritiserade yngre scenen!

En och en halv timme senare, kl: 14.30, var det dags för KGB med undergrupper att möta Frontline från Helsingborg, för dagen förstärkta med ett gäng danskar från samarbetsklubben FC Köpenhamns firma Copenhagen Casuals, på samma plats som det inställda yngre boxet skulle ha ägt rum på. 50 mot 50 var sagt men en numerärt och fysiskt överlägsen Bajenliga på 70-75 man hade inga problem att mosa igenom skåningarna/danskarna (38 man) på mindre än 15 sekunder. Den splittrade svensk-danska fusionen samlade ihop sig för en andra rond men som så många gånger förut i dessa sammanhang så var det då en skadeskjuten HIF/FCK-mobb som gick ännu en solklar rondförlust till mötes.

Djurgårdens IF-AIK, Ishockey, Elitserien, 22 december 2011
Innan derbyt utbröt skärmytslingar mellan polis och Dif-supportrar utanför arenan sedan polisen provocerat fram ett mindre upplopp. Flera supportrar skadades av batongslag och hundbett. Glädjande nog fick även en polis en flaska i huvudet samtidigt som en annan sparkades i bröstet. Ett 15-tal supportrar avvisades från platsen och kom aldrig in i Globen. Det skulle bli fler... Polisen började sedan i vanlig ordning löpa amok när de avlägsnade biljettköpare som inte föll ordningsmakten i smaken. Allt från kategori C-grabbar (de få som fortfarande inte är belagda med tillträdesförbud vill säga) till folk inom Ultrasfraktioner, småbarnsföräldrar med sina barn, styrelseledamöter inom supporterföreningarna, alla ledsagades de ut när polisen med god hjälp av sina angivare inom ordningsvaktsstyrkorna arbetade för att ställa till med så mycket oreda som möjligt för de betalande åskådarna. Givetvis under förevändningen att den enorma polisbevakningen (som klubbarna horribelt nog tvingas att betala!) är för att "förhindra bråk"...

Vissa åskådare fick även motta batongslag, knuffar och okvädinsord, som vanligt alltså när Carin Götblads egen armé är ute på fältet. Nu väntar vi bara på fler tillträdesförbud enligt polisledningens nya direktiv. Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna (JK) avbröt efter derbyt all dialog med polisen. JK ansåg nämligen att det är svårt att ha en dialog med polisen när de lyfter ut motparten från arenan när dialogen ska hållas...

Sammanlagt omhändertogs 28 personer misstänkta för narkotikabrott, tre personer greps misstänkta för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman, en person greps misstänkt för våld mot tjänsteman, en person greps misstänkt för ofredande mot en publikvärd inne på Globen, sju st omhändertogs för ordningsstörning enligt polislagen, 25 personer avvisades enligt polislagen, nio st omhändertogs enligt Lagen om berusade personer (LOB). Och detta var alltså under ett så kallat "lugnt derby" utan några sammanstötningar mellan olika supporterskaror runt eller i arenan. Som någon klok människa sa: Det skjuts alldeles för få poliser i det här landet!

I övrigt från säsongens tredje Stockholmsderby så noterar vi en mycket bra ishockeymatch som slutade 2-2 efter ordinarie tid men där Dif vann straffläggningen och därmed tog extrapoängen.

Efter matchen drabbade 22 st AIK-grabbar samman med ett 30-tal Dif-grabbar vid Rosenlundsgatan på Södermalm. En mycket tuff drabbning under mörka och hala förutsättningar som enklast kan beskrivas som ett riktigt rallarslagsmål där alla slogs mot alla. Mycket en-mot-en fighter där båda grupperna tog för sig ordentligt och med Dif möjligtvis i förarsätet inledningsvis. Men efter ett kortare stand off på några sekunder så lyckades AIK sätta press och även få rull på gårdarna som nu började backa från platsen. Efter ca: 1 ½ minuts intensivt vevande skulle Gnaget precis sätta in nådastöten när polisen dök upp i full galopp och alla grabbar splittrades upp vind för våg. En av dom första poliserna som kom till platsen hade oturen att springa in i en riktig firmanäve vilket gladde alla närvarande oavsett klubbtillhörighet. Flera supportrar omhändertogs och placerades i poliscell för påhittade LOB eller PL13. En AIK-supporter misshandlades ordentligt av flera polismän såväl i polisbussen som inne i cellen hos Södermalmspolisen.

I samband med bråket på Rosenlundsgatan påträffades en 25-årig AIK-supporter svårt skadad på platsen. 25-åringen fördes med ambulans till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna där han länge hölls nedsövd med misstänkta hjärnskador. Polisbefälet Robert Backlund på Södermalmspolisen uppgav för TT att 25-åringen "troligtvis blivit sparkad i huvudet". Tillståndet har nu i skrivande stund (26/12) förbättrats för 25-åringen som även meddelat polisen att han "ej vill tala" med dom.

sverigescenen.com säger: att alla våra tankar nu går åt vår 25-årige AIK-broder. Alla ev. spekulationer om vad som inträffat eller inte hanteras hädanefter internt och det som kommer fram av det kommer även styra vårt framtida handlande. Kämpa C!

Djurgårdens IF-Linköping HC, Ishockey, Elitserien, / Hammarby IF-IK Sirius, Bandy, Elitserien, 26 december 2011
Julstöket fortsatte med nya skärmytslingar mellan Stockholmsligorna. Kompisgänget Bajen fick tidigt på måndagen en förfrågan från AIK:s grabbar om lite skoj men avböjde. KGB hade nämligen ställt in siktet på DFG som hade hockeymatch på Hovet samma dag som Bajen hade annandagsbandy på Zinkensdamm. Bajen kontaktade Dif efter hockeymatchen och meddelade att man var på väg med 20 man, ungefär lika många som gårdarna.

I höjd med Globenbron möttes de båda firmorna. KGB då med 34 man enligt egen utsago och DFG med 17 man även det enligt egen utsago. De numerärt fler Bajen-grabbarna sprang rakt igenom DFG:s lilla front och det hela var över innan det knappt hann börja. Flera Djurgårdare gick i backen och de andra flydde fältet. En Djurgårdskille slet enligt obekräftade uppgifter upp en kniv under boxet.