Scenen - 2010

AIK-Rögle BK, Ishockey, Kvalserien, 25 mars 2010
AIK-grabbar parkerade bakom Röglebåset under hela den tredje perioden vilket gjorde att säkerhetsläget var spänt då stämningen var mycket hätsk mot de gästande skåningarna. Matchdomaren beordrade tidigt Rögles spelare och ledare att göra sig beredda på att fly in på isen om AIK-fansen skulle gå till angrepp. Den tändande gnistan kom i förlängningen när RBK:s Daniel Rahimi avgjorde matchen med sitt 3-2 mål samtidigt som han i en provocerande gest hyschade mot AIK-publiken. Det blev droppen och en AIK-grabb lyckades ta sig över räcket och in i Röglebåset där målvaktstränaren Magnus Wennström fick en knuff och tränaren Pelle Svensson så när attackerades. Ordningsvakter övermannade supportern och förde iväg honom samtidigt som andra AIK-grabbar hoppade över räcket och konfronterade vakterna som nu undsattes av nerrusande poliser. Polisen spärrade även av området runt Rögles omklädningsrum.

Utanför Hovet drabbade uppretade AIK-anhängare samman med polisen där en polisman fick panik och drog sitt tjänstevapen i tumultet som följde när bland annat en av hans kollegor attackerades av ett flertal grabbar.

"Wisemen (IFK Göteborg) - True Rockers (Malmö FF) -bråket", 10 april 2010
I samband med en uppgjord drabbning i Oskarström på lördagen så körde IFK Göteborgs Wisemen (51 man) över Malmö FF:s True Rockers (42 man) på ca: 15 sekunder. Göteborgarna slog sig snabbt igenom skåningarnas front och sedan var det hela snabbt över.

"KGB (Hammarby IF) - Firman Boys (AIK) -bråket", 12 juni 2010
Relationerna mellan Hammarby och AIK hade sedan en längre tid varit frostiga. Under vintern närmade de sig fryspunkten efter flera, i AIK ögon, oacceptabla aktioner signerade Kompisgänget Bajen (KGB). Förutom fega attacker mot undernumrerade Gnagare, hot och andra övertramp så blev stormningen av AIK:s träningspass på Skytteholm och attacken mot en i närmast tom festlokal i Firman Boys (FB):s regi droppen och en fullskalig uppgörelse för att lösa alla meningsskiljaktigheter med KGB planerades in till sommaren. Såväl Supporterpolisen i Stockholm som de båda klubbarna hade följt händelseutvecklingen noga och var direkt bekymrade då det bokstavligen pyrde av irritation mellan de båda ligistgrupperna samt att den sedan veckor tillbaka kontinuerliga bevakningen av de båda lagens träningsanläggningar började ta såväl tid som pengar i anspråk.

Lördagen den 12 juni skulle allt kulminera under ett möte i Gnesta utanför Stockholm. Otroliga 440 grabbar från de båda grupperna var på benen denna dag och bråket klassas som det största uppgjorda fotbollsbråket någonsin i Skandinavien!

En minutiös planering hade sedan månader tillbaka ägt rum där ligan som "aldrig krånglar" aka "ring så kör vi" - KGB - nästan omgående brast i överenskommelse samt organisation genom att läcka ut info om den stundande uppgörelsen till såväl djurgårds- som göteborgsgrabbar. När det sedan började snackas om det hela ute på stan, på kampsportsklubbar, bland kriminella och till och med på flera av Stockholms gymnasieskolor så förstod vi att det bara var en tidsfråga innan infon även skulle komma fram till polismyndigheten. Till historien hör också att KGB vägrade att gå med på det av AIK ursprungliga mötesförslaget. De meddelade också att man hade problem med att få tag på fordon för att frakta ut alla sina grabbar till mötesplatsen och frågade om inte FB kunde hjälpa till (sant!)... För att ens få till denna fight så valde FB att tillmötesgå KGB på nästan alla punkter (förutom med hjälp av fordon) och lät Bajen välja hela upplägget samt mötesplatsen.

När dagen D väl kom så hade KGB verkligen vänt på varenda sten och några till. Sammanlagt 220 grabbar i varierande ålder hade tagit sig till mötesplatsen vid Vackersta Industriområde i Gnesta i det som på förhand sas vara "den bästa Bajenligan någonsin". Det lovade mycket det inför boxet som skulle starta exakt kl: 13.00 enligt överenskommelsen mellan de båda grupperna.

Solens strålar värmde upp skådeplatsen när de första fordonen med AIK-grabbar kl: 12.45 rullade in på området. 220 fotbollsgrabbar under Firman Boys organisation var på ingång. Ett 70-tal av dessa skulle aldrig komma fram alternativt komma för sent då KGB visade vad heder och överenskommelser betyder för dem. Inte nog med att de kom till området för tidigt. De parkerade medvetet fel och spärrade därmed av vägen för ett 15-tal av Gnagets fordon som inte kunde ta sig till mötesplatsen. När KGB dessutom började röra sig mot de då ca: 75 st AIK-grabbarna som hunnit ta sig till området så var klockan 12.49. AIK:arna som fortfarande höll på att samla ihop sig hinner precis få tillökning av ca: 75 grabbar till och är nu sammanlagt max 150 st när Bajen kl: 12.51 trots uppmaningar om att vänta tills den överenskomna tiden 13.00 sätter igång "härligheterna". Först genom att dela ut en rejäl tjyvsmäll på en AIK:are bakom ladan där Gnagarna höll på att samla ihop sig, sedan genom att hoppa upp på en parkerad AIK-bil och avslutningsvis med att kasta ett antal flaskor och stenar mot motståndarmobben.

Inför ögonen på åtta st medvetet och klokt passivt filmande poliser varav några från Supporterpolisen i Stockholm så blir nu KGB fullständigt mosade av de ursinniga och frenetiskt slående AIK-grabbarna. Exakt 43 sekunder tog det innan Kompisgänget Bajen, som i AIK-kretsar genom åren ofta benämnts som Kickersgänget Bajen, flydde slagfältet. Och precis som i drabbningen mot Wisemen i Skövde i november-2009 så existerade knappt några olika led inom den svartklädda AIK-mobben utan folk närmast klättrade på varandra för att få slå bajare på käften. Det är en överkörning signerad 150 st AIK-grabbar mot 220 Bajen och det är en överkörning som ger eko inom hela vår bransch och som heta duga!

Bajens front, som i alla fall var tuffa och trots allt gjorde vad man kunde, har kapitulerat och det ligger nu vitklädda bajare över hela gatan där KGB har slagits bakåt samtidigt som Bajens bakre led nu börjat fly. De kommer inte långt utan springer rakt in i ett 15-tal sent anländande AIK-grabbar och kollisionen blir ännu en smärtsam upplevelse för Bajens grabbar.

Slaget är förlorat. Men det är inte över än. Ett stukat Bajengäng med mängder av rådjursögon samlar ihop sig igen men det är ett halvhjärtat försök fortfarande framför Supporterpolisens vakande ögon som likt en överdomare skriker till Gnagarna att "Räcker det inte nu, ni har ju redan spöat dom en gång" och kliver in med batongerna när någon ser ut att ha fått nog - "Inga sparkar på liggande". Den här gången tar det inga 43 sekunder. Det tar max femton sekunder innan de nu polkagrisrandiga bajarna likt en flock kor flyr för sina liv inför öppen ridå. Det är en slakt. Det är en förnedring. Det är över nu KGB.

AIK-mobben vrålar adrenalinstint ut all sin segerglädje samtidigt som bajarna samlar ihop sina skadade krigare (brutna armar och ben, avslagna näsor och andra mindre skador) och skyndsamt tar sig till sina bilar och ut från området dit nu ett 50-tal poliser från både Stockholm och Västerås samt en helikopter är på väg till. Bägge grupperna lämnar brottsplatsen via sina fordon, vissa stoppas av polis medan andra kör sicksacksrally för att undkomma lagens långa armar. Inga gripna.

sverigescenen.com säger att: sanningen slutligen kom ikapp Bajen och dess organisation. Man har iklätt sig en alldeles för stor och illasittande Dressmann kostym samt agerat som första klassens zigenare under hela vintern och visade även med all önskvärd tydlighet att man tänkte fula sig in i det sista. Trots alla lögner så blev man mosade av landets just nu i särklass tuffaste fotbollsfirma. Det om något kallas för r ä t t v i s a. Ska sanningen fram så kunde det ha slutat ännu värre för KGB om FB fått fram allt sitt folk samt om inte polisen varit på plats. Det konstaterandet torde vara ännu ett smärtsamt uppvaknande för Hammarby IF och dess nu rejält vingklippta ligistmobb.

AS Jeunesse Esch (Luxemburg)-AIK, Fotboll, Champions League-kval, 21 juli 2010
AIK i Europa brukar betyda stökigheter så även denna gång. Dagen före match drabbade ett 50-tal AIK-supportrar samman med den lokala polisen som betedde sig som första klassens snutsvin. Regelrätta misshandlar av AIK-fans och andra trakasserier gav bränsle till bråken som tog sin början utanför en pub där fansen gick till mottattack mot polisen med flaskor och andra föremål.

Sammanlagt tolv AIK-supportrar greps varav tre häktades och hotades av långvariga fängelsestraff innan de släpptes fria. Fem poliser rapporterats ha skadats i bråken. Matchdagen förlöpte lugnt.

AZ Alkmaar (Holland)-IFK Göteborg (aka "Ajax-Wisemen bråket"), Fotboll, Europa League-kval, 29 juli 2010
Blåvitts Europavistelse inleddes i våldets tecken och det redan dagen före Europa League matchen i Alkmaar. I Amsterdam skulle Ajax senare på kvällen möta grekiska PAOK Saloniki (100728). Wisemen som satt på en centralt belägen pub utbytte okvädningsord med grekerna när de var på väg till Amstersdam Arena med polisen i släptåg. Skärmytslingar med spotters från Ajax hade förekommit men stoppats av polis. Den holländska polisen tog dock ingen större notis om svenskarna förrän några timmar senare. Detta sedan ligister från Ajax stormat den irländska pub som de 30-talet göteborgarna nu satt på. Ajax-grabbarna skickade in rutorna med hjälp av allehanda bråte och knallbomber samtidigt som kaos nu utbröt inne på stället dit WM fått retirera in från uteserveringen för att försvara dörren och samla ammunition. Under några få minuter var det totalt mayhem och hela puben hann demoleras innan holländarna avlägsnade sig och polisen anlände.

På matchdagen i Alkmaar bröt sig WM ut det stora tåget med göteborgare som eskorterades mot matcharenan. En kort konfrontation med grabbar från AZ hann bryta ut där holländarna kastade glas och flaskor mot svenskarna som returnerade föremålen och även jagade holländarna ner för gatan innan polis kunde återställde ordningen bland glassplittret.

IFK Norrköping-Hammarby IF, Fotboll, Superettan, 9 augusti 2010
Redan på förhand låg ryktena täta om en stökig resa för Bajen till Norrköping. Polisen i staden stod inte högt i kurs efter de masstrakasserier man utsatte stockholmarna för i samband med matchen där för två säsonger sedan. Detta i kombination med den stora frustration som finns i Bajenlägret med tanke på klubbens tabelläge och allmänna misskötsel och turbulens.

Sammanstötningar mellan fans och polis skedde tidigt sedan bortasupportrarna ej velat följa polisens direktiv och färdvägar. Pepparspray och batonger mot stenar och mankraft. Flertalet sammandrabbningar skedde när polisens avspärrningar föll en efter en. Bajengrabbar och Ultrasgrupper bröt igenom polisleden och det rådde en känsla av laglöshet när bajarna satte alla regler ur spel. Hammarbysupportrar och fans från Norrköping brakade samman vid flera tillfällen och minst en pub slogs sönder. Polis fick stå emellan fansen på Kungsgatan när horder av bajare drev omkring och sökte bråk. Polisen såg oförberedda ut på det regelrätta upplopp som bröt ut och precis som Norrköpingsgrabbarna kändes de även undernumrerade jämfört med Bajen.

Flera supportrar skadades i bråk med varandra och med polis. Omfattande skadegörelse rapporterades även från de centrala delarna av staden. En stökig kväll!

AIK-Levski Sofia (Bulgarien), Fotboll, Europa League-kval, 19 augusti 2010
AIK:s europaturné gick vidare och när det bulgariska "ligistlaget" Levski Sofia gästade Råsunda var det dags den gamla devisen "Welcome to hell" att göra comeback. Våldsamma sammandrabbningar utspelade sig efter matchen när AIK-supportrar inledde en jakt på bulgarerna vilket en för dagen underbemannad svensk poliskår hade mycket svårt att kunna hantera.

En massiv AIK-mobb var representerade under matchen och det som föranledde händelserna efteråt var att AIK-grabbar trängde sig in i hörnet Västra/Södra läktaren och där helt öppet kunde konfrontera de 50-talet Levski-supportrarna på bortaläktaren som fick fly. Levskifansen försökte tränga sig ut från Södra men motades tillbaka in av polis efter ett kortare handgemäng. Samtidigt började nu ungdomar utanför arenan att samlas och gå till våldsam attack mot de ca: 25 st utkommenderade poliserna som fick barrikadera sig samtidigt som stenar och andra föremål haglade över dem. Minst en polisbil demolerades. Det är fullt upplopp utanför Råsunda och det är värre än det brukar vara nu när polisen fullständigt har förlorat greppet över situationen. UEFA:s båda kontrollanter som befinner sig utanför arenan börjar fotografera fansen och blir då attackerade och tvingas fly. En av kontrollanterna skulle senare i en intervju säga att "den här klubben har stora problem med sina supportrar" och att "detta var det värsta jag upplevt".

De bulgariska supportrarna som fortfarande är instängda inne på Råsunda försöker nu med hjälp av ordningsvakter att ledsagas ut via den Östra läktaren men även där så konfronteras de av AIK-grabbar och tvingas backa in igen. Samtidigt så har föraren av Levskis spelarbuss fått för sig att köra in på arenaområdet och hämta upp den bulgariska spelartruppen. På väg därifrån utsätts bussen för stenkastning och en framruta krossas. Levski uppger att två spelare och tre ledare skadades och dess president Todor Batkov (som även han påstås ha skadats i stenattacken) uppgav senare till media att han morgonen därpå omedelbart skulle kontakta UEFA:s president Michel Platini på grund av det inträffade som han beskrev som en "skandal".

Polisen tvingades tömma hela länet på personal och beordra övertid på befintlig personal. En kraftigt förstärkt polismakt slog en järnring runt hela Råsunda och eskorterade sedan spelarbussen till Arlanda Flygplats och ut ur Sverige.

Efterspelet till detta slog alla rekord när de så kallade "experterna" skulle uttala sig och närmast tävlade i att ge de värsta fördömandena. Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnds ordförande, Kenneth Tallinger, kunde knappt dölja sin förtjusning när han till alla journalister som lyssnade högljutt berättade om förmodade straff från UEFA på upp till tio miljoner kronor i böter, spel inför tomma läktare eller avstängning från allt europeiskt cupspel. Tidningar och TV i Sverige slog knut på sig själva när det gällde nya infallsvinklar och Expressen radade upp sju sidor om hur upploppet var en masterplan iscensatt av Firman Boys för att ta över klubben och avsätta bolagsstyrelsen... Oroligheterna efter matchen uppmärksammades också flitigt i europeisk press och då med bulgarisk media i fronten. AIK-ledningen i sin tur såg nu chansen att flytta fokus från sina egna tillkortakommanden och den kraftiga kritik som riktats mot dem från supporterhåll till att istället handla om AIK:s så kallade "problemsupportrar". Artiklar, avstängningar och kampanjer i mängder kablades ut från styrelsens sida där FB såväl indirekt som direkt utmålades som ansvariga för bråken. FB gick till motangrepp mot hela den korrumperade AIK-ledningen och det interna kriget togs till nästa nivå. FB förklarade att deras grabbar slåss - och inte är ansvariga för ev. stenkastning mot spelarbussar eller polis. Att man sedan hade kunnat stoppa oroligheterna är en annan sak. FB gjorde även en maktdemonstration efter den efterföljande högriskmatchen AIK-IFK Göteborg när man beordrade lugn och ro runt Råsunda vilket också blev resultatet.

Man kan givetvis tycka vad man vill om händelserna efter matchen men en sak står i alla fall klar: "AIK Stockholms" europarykte tog ännu ett kliv uppåt inom supporterkretsar världen över. AIK har under nästan en 20-årsperiod byggt upp ett anseende och rykte i Europa som gjort klubben kända för den breda allmänheten. Inte för sin fantastiska fotboll och alla sina titlar klubben skämt bort oss med (ironi) - utan för sina stökiga fans!

Tyvärr så kostade det den här gången klubben också en hel del pengar vilket är djupt beklagligt! Enligt våra källor så dömdes AIK den 24 september till 60 000 EURO i böter (ca: 540 000 kr) av det europeiska fotbollsförbundet UEFA (blir officiellt på onsdag 29/9). Vi förutsätter att AIK överklagar domen då det är orimligt att klubben skall hållas som ansvariga för händelser som inträffar utanför arenan. Räkningen borde istället skickas till Stockholmspolisen som är ansvariga för ordningen på gator och torg men som misslyckades grovt. Ett misslyckande som slår hårt mot AIK:s redan skrala ekonomi samt att bötesstraffet nu ger den skrupelfria bolagsstyrelsen argumentation för att rikta blickarna från de gigantiska mångmiljonförluster de själva åsamkat klubben till istället de så kallade "supporterproblemen".

Djurgårdens IF-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 22 augusti 2010
Matchen flyttades efter många turer till Råsunda av SvFF officiellt på grund av säkerhetsläget. Matchdagen förlöpte dock lugnt däremot så brakade det dagen före match under lördagen (100821) i centrala Stockholm.

Motstridiga uppgifter huruvida detta vara en yngre fight eller inte präglade debatten efteråt. Det talades om att detta var en "under 30 år-fight"(?) med nummerbegränsningar medan vissa menade att det var en renodlad yngrefight mellan DMG/DY och GYD/YCG. Vilket som så står det bevisat att var det en hel del DFG folk på plats liksom att det var en del WM-grabbar närvarande därför kvalar detta slag in under "Scenen - 2010".

Grupperna möttes i en uppgjord fight vid Universitetet på lördagseftermiddagen. De rödklädda Djurgårdarna attackerade göteborgarna med stenar i inledningsskedet. Efter en kortare slagväxling där de numerärt sätt färre göteborgarna (ca: 65 mot 90) var chanslösa så föll Blåvitt tungt och Dif-mobben sprang över dom redan efter mindre än 20 sekunder. Flertalet göteborgare gick i backen och samstämmiga rapporter talar även om en ganska så omild behandling av liggande göteborgare som även fick se flera fordon bli sönderslagna av stockholmarna vilket är ett big no no i dessa sammanhang. Oavsett vad - klar seger för Dif!

Gais-Djurgårdens IF (aka "GM vs WM-bråket"), Fotboll, Allsvenskan, 27 augusti 2010
Inga inrapporterade bråk mellan Gaisare och Djurgårdare, däremot drabbade Gais grabbar samman mot sina antagonister i IFK Göteborg vid midnatt på en mörk bakgata i Haga. Ca: 30-talet grabbar från de båda ligorna smällde in i varandra i en hård slagväxling som inte tog slut förrän blåljus syntes bakom gaisarna och GM valde/tvingades att springa från platsen efter ca: en minuts ganska frenetiskt vevande. Flera omhändertagna supportrar av polis.

"Firman Boys (AIK) - DFG (Djurgårdens IF) - bråket", 4 september 2010
Efter att AIK:s Firman Boys (FB) gått fram som en slåttermaskin på den svenska ligistscenen och mosat såväl IFK Göteborgs "Wisemen" som Hammarbys "KGB" inom loppet av sju månader så stod det tidigt klart i branschen att det var Djurgårdens Fina Grabbar (DFG) som stod på tur. Skulle de eviga antagonisterna i DFG vara dom som skulle sätta stopp för den mäktiga svarta väggen och segertåget? Såväl bajare som göteborgare höll tummarna. Liksom flertalet Supporterpoliser som tyckte att Gnagets grabbar börjat bli lite väl styva i korken. Tji fick alla!

Som vanligt så ledde en minutiös planering fram till ett uppgjort och polisfritt möte. Den här gången en solig septemberlördag i ett industriområde vid Norra Ågatan i Arboga, cirka 15 mil från huvudstaden Stockholm.

De rödklädda Djurgårdarna var en halvtimme sena men ändå först på skådeplatsen i sina röda tröjor som bara minuter senare skulle blandas med en annan röd färg. Medan gårdarna parkerade sina fordon så anlände landets just nu tuffaste fotbollsfirma - från AIK. De svartklädda AIK:arna som varit först på plats i området men fått stå och vänta på en närliggande avtagsväg samlade nu ihop sig och började kl: 13.30 långsamt promenera bort mot de väntande Djurgårdarna längre ner på gatan. Man kan verkligen ta på stämningen. Det ligger ett kaos i luften som inte går att finna någon annanstans. Det är spänning, ilska, adrenalin, rädsla, nervositet och säkert flera andra känslor som flyger runt i luften när de nu 183 Djurgårdsgrabbarna står och väntar in de 257 AIK-grabbarna.

DFG formerar sig i en något märklig V-formation som genererar i en tunn front. AIK:arna är heller inte lika tight formerade som man varit i de två tidigare drabbningarna mot WM och KGB då man stått och väntat in motståndarna. Nu tvingas man istället själva kliva först in i fighten och det brakar rejält över hela gatan när 440 fotbollsgrabbar slåss för sina klubbar, sin firma och sin personliga heder. Men det är en ojämn drabbning. DFG:s mitt slås omgående sönder liksom DFG:s vänsterflank. Det hade sannolikt inte spelat någon roll hur djurgårdarna hade formerat sig och sanningen är att det inte tar mer än 22 sekunder innan det ligger fullt med rödklädda gårdare, nerslagna och omkullsprungna, samtidigt som den stora massan Dif-grabbar nu flyr fältet i panik. Kvar i DFG:s högra hörn står deras klart tuffaste grabbar som lämnats ensamma av sina kamrater och som nu tvingas veva frenetiskt för att freda sig mot Gnagarna. I närmare 50 sekunder lyckas dessa Dif-grabbar stå upp vilket får anses vara svenskt rekord för AIK:s motståndare det senaste året. Till slut så blir motståndet även för dessa Dif-grabbar övermäktigt och nu faller slutligen hela DFG. Detta samtidigt som den stora AIK-mobben jagat iväg den flyende Dif-ligan hundratals meter gatan fram. Djurgårdarna får till och med fly förbi sina parkerade bilar och det är givetvis förnedrande att göra så vilka man än möter men nu är det extra illa när det handlar om den eviga arvfienden AIK!

DFG försöker samla ihop sig för en rond 2 men det är ingen tro eller aggressivitet kvar i deras ögon och gruppen flyr nästan omgående innan ett enda slag hunnit delats ut samtidigt som FB stormar framåt igen. Djurgårn har nu fått nog och det är sänkta blickar hos de Dif-grabbar, varav många skadade, som Gnagarna möter på sin promenad tillbaka till sina fordon. Det har varit en ärlig och förhållandevis schysst fight utan några värre övertramp. Det var inga vapen och inga flaskor eller stenar. Det var våld i dess vackraste men även tuffaste form av slag och sparkar. Det var brutalt och det finns skadade i båda läger. Men det var AIK och FB som stod som odiskutabla segrare och fortsatta innehavare av den inofficiella titeln "tuffast på gatan". Det är naturligtvis en stor dag för hela Allmänna Idrottsklubben. Man har vunnit de tre största slagen någonsin i Skandinavien och man har gjort det överlägset!

När grabbarna slutligen lämnade slagfältet gjorde man det inför ögonen på en polisbil och en ambulans från Västerås. Stående på andra sidan gatan hade de två polismännen i bilen fått tydliga instruktioner av såväl ledningscentralen som Supporterpolisen i Stockholm att inte försöka ingripa utan först köra in på området när alla fordon lämnat platsen. Ambulansmännen skulle söka efter skadade personer. Supporterpolisen visste att något stort var på gång och hade även en större insatsstyrka stand by samt telefonpejling igång men man visste inte var någonstans det skulle smälla och misslyckades alltså igen att stoppa otroliga 440 fotbollsgrabbar för att göra upp fullskaligt med varandra utan polisnärvaro.

sverigescenen.com säger: Att AIK:s Firman Boys har fullständigt rensat den svenska scenen under de senaste tio månaderna. FB har byggt upp en organisation som inte bara är överlägsen på det "klubbpolitiska" planet utan även på gatan. Inget varar för evigt sägs det men just nu så ser i alla fall FB ohotade ut så länge man kommer med en liknande organisation och grabbar som under dessa tre senaste uppgjorda mästarmöten när alla de fyra stora firmorna fått med sig alla sina bästa grabbar och slagit nummerrekord flera gånger om. Den tsunami som tidigare kom från västkusen och Göteborg har ersatts av en stor svart vägg från huvudstaden som fullständigt pulvriserat allt motstånd!

AIK-Djurgårdens IF, Ishockey, Elitserien, 28 september 2010
AIK tillbaka i Elitserien efter åtta års harvande i de lägre divisionerna och det första derbyt mot Djurgården var hett emotsett för att uttrycka sig milt. Det låg förväntan i luften och grabbarna var tokladdade vilket även Djurgårns grabbar var efter förnedringen i Arboga mot FB tidigare under hösten. Det var inte frågan om det skulle bli stökigt utan frågan var hur stökigt det skulle bli.

DFG satt med kategori B-supportrar i city medan FB satt på söder innan matchen. Båda grupperna tog sig högljutt ut till Globen med kraftig poliseskort. Djurgårdsgrabbarna var framme redan kl: 18.30 och lyckades finta bort polisen för att springa genom en annan entrédörr in på Globen och in på ena långsidesläktaren för att via denna ta sig fram mot de vanliga AIK-supportrar och julgranar som hunnit in på AIK-klackens sektion på ena kortsidan. Väl där utbröt ett visst kortare tumult med enstaka slagväxlingar mot de AIK-anhängare som mötte upp. Ordningsvakter tog sig ner på läktaren och motade bort Djurgårdarna mot sin egen kortsida. När AIK:s kategori C-grabbar väl kom in på Globen strax före nedsläpp så var ordningen sedan länge återställd men ribban lagd! Matchstarten försenades med 15 minuter sedan supportrar med och utan biljetter försökt storma entrédörrarna efter att köerna ringlat sig långa så sent som vid nedsläpp.

Grym stämning och mycket hetsande präglade annars inledningen av matchen. Djurgårdsklacken slängde redan vid nationalsången in en bengalisk eld på isen och DFG hade tillverkat en "fin" banderoll med texten "Bemanningsföretaget Firman Boys - Hyr en polack eller två. /DFG." Det hela anspelade på de fyra st polacker som FB hade med sig under slaget i Arboga. Polacker och vänner till FB som länge gått på AIK:s matcher.

I den första periodpausen försökte en större mobb AIK-grabbar storma Djurgårdssidan via det andra etaget i Globen. Man forcerade sig fram nästan ända fram innan poliser med batonger och pepparspray slog tillbaka fansen. Fansen tog sig in på en restaurang där stämningen var hög och hetsig. Polis tog sig in på puben med dragna batonger men fick fly ut sedan de mötts av en skur av glas, flaskor, bord och stolar. Ett fullskaligt upplopp bryter nu ut och polisen får förstärkning. Ordningsmakten skickar in tårgas på restaurangen och stänger dörrarna. Såväl grabbar som vanliga pubgäster som försökte ta sig ut möttes av våldsamma batongslag. En kvinna med sin son möttes även hon av batongslag från statens egen våldsapparat. En supporter med andningssvårigheter släpas ut men misshandlas med batongslag mot huvudet när han väl vaknar till liv. Polisförstärkning i massor anländer som slutligen stormar puben. Polisen försöker nu att driva ut AIK-grabbarna från arenan men fansen slår tillbaka bland annat med hjälp av en brandsläckare och nya bråk uppstår i foajén till läktarna samtidigt som Supporterpolisen står bredvid och skakar på huvudet åt sina egna kollegor. Det är kaooos!

Efter att AIK punkterat matchen med sitt 5-2 mål väller Djurgårdssupportrar och deras grabbar ut från Globen där nya våldsamma bråk uppstår mot polisen. Polisen går till nya brutala attackförsök med hjälp av teleskopbatonger och pepparspray medan fansen svarar med att slänga allt bråte och lite till som de hittar mot poliserna. Minst två Djurgårdssupportrar förs till sjukhus med skallskador efter att ha misshandlats besinningslöst med batong av polismän men betydligt fler Djurgårdare än så skadades av polisens batonger.

Ett 20-tal AIK-grabbar slogs med Djurgårdssupporter vid Skanstull i ett hårt slag där AIK:arna till slut lyckades jaga gårdarna på flykten. På Södermalm drabbade supportrar samman i olika skärmytslingar och polisen bussade iväg närmare ett 40-tal AIK-grabbar från platsen. Nio personer greps under kvällen misstänkta för våldsamt upplopp och tio personer omhändertogs för störande av den allmänna ordningen. Förutom de många skadade AIK- och Djurgårdssupportrarna på grund av polisens ständiga övertramp så fördes även minst två poliser till sjukhus vilket gladde alla grabbar oavsett lagtillhörighet. Svenska Hockeyligan friade något oväntat Djurgårdens IF och utdömde ej några bestraffningar för klubben för de oroligheter som skedde innan nedsläpp. Matchen slutade 5-2 till nykomlingen AIK.

Helsingborgs IF-Gais, Fotboll, Allsvenskan, 2 oktober 2010
Gais storsatsade på resan till Helsingborg och redan på fredagskvällen (101001) utbröt flera skärmytslingar och slagsmål i centrala Helsingborg mellan supportrar till de båda lagen. Under närmare fem timmar på fredagskvällen/natten ljöd sirenerna och blinkade blåljusen runt om i staden och samtliga arrestceller i staden fylldes snabbt upp. Polisen fick köra omhändertagna och gripna supportrar till Landskrona under natten. En person fördes skadad till sjukhus. Gais-grabbar uppger sig ha tagit stora friheter hela fredagskvällen.

Under matchdagen var det också rejält stökigt när maskerade Gais-anhängare i vita masker gick till angrepp mot polisen, deras hästar och hundar med bland annat smällare, bengaliska eldar och flaskor utanför Restaurang Tivoli medan polisen svarade med batonger och pepparsprej. En polisman till häst skadades när han ramlade av sin häst. HIF-fans försökte storma Tivoli men fick backa när Gais klev ut. I höjd med Mariakyrkan var det fullt upplopp mellan Gais-fans och polis vilket fortsatte hela vägen till arenaområdet. HIF-fans försökte upprepade gånger attackera Gais-fansen och polisen hade fullt sjå att hålla isär supportergrupperna. Vid entrén till Olympia forcerade Gaisarna ett stängsel för att försöka ta sig in på arenan men slogs tillbaka av polis och vakter.

Under bråken vid Mariakyrkan hittades en skadad och medvetslös 29-årig Gais-supporter som fördes till sjukhus. Han kvicknade dock till i ambulansen och kunde lämna sjukhuset på egen hand men tvångshämtades dagen därpå då sjukhuset misstänkte allvarliga skallskador. Mannen vårdades i respirator och låg i närmare två veckor i koma med livshotande skallskador innan hans tillstånd långsamt förbättrades. Samstämmiga uppgifter tyder på att mannen fått sina svåra skador av polisens våldsamma batongslag. Batongslag som i såväl detta som många andra fall siktas in mot bakhuvudet och ansiktet. Föga förvånande så kunde den interna polisutredningen inte hitta någon misstänkt polisman.

Efter matchen var det stökigt längs hela vägen in till Knutpunkten och utanför Hennes&Mauritz; drabbade ett 30-tal grabbar från varsin sida samman i ett tuffare bråk. Flera småbråk avstyrdes av polis och när väl de ca: 800 Gais-supportrarna lämnat staden klassade myndigheterna matchdagen som den stökigaste någonsin i Helsingborg vilket får ses som ett bevis gott nog om hur lördagen såg ut. Ett 15-tal supportrar greps under dagen och många fler skadades.

sverigescenen.com säger: Gais-fansen har länge haft ett stort hat mot Skånepolisen och det är bara att konstatera att det hatet inte har minskat efter den här resan! Polisens våldsamma batongattacker mot fotbollssupportrar höll nu på att skörda sitt första dödsoffer. Den 29-årige Gais-supporter som av allt att döma misshandlades av statens egen våldsapparat svävade länge mellan liv och död men lyckligtvis gick det bra - för den här gången...

Hammarby IF-Syrianska FC, Fotboll, Superettan, 2 oktober 2010
Polisen var underbemannad och inte alls förberedda på de omfattande bråk som följde efter lördagsmatchen på Söderstadion. Hundratals supportrar var inblandade i upploppen som startade på Globenbron när anhängare till de båda lagen drabbade samman. Ett större antal bortasupportrar till Syrianska, inklusive äldre män och ungdomar, gick till angrepp med bland annat stenar mot fåtalet provocerande Hammarby-supportrar som fick det rejält svettigt. Flera bajare slogs till marken och mottog sparkar från mängder av syrianer. Men styrkeförhållandena skulle snart ändras i höjd med Hovet där nu fler Bajen-grabbar anlände och gick till motattack mot horderna av oorganiserade syrianer som tvingades fly. Polisen som nu anlänt gick till angrepp mot i första hand bajarna med batonger och pepparsprej. Supportergrupperna splittrades upp och flera mindre bråk skedde i området, bland annat utanför Globengaraget där flera syrianer misshandlades av Hammarby-grabbar.

Tre personer greps av polis misstänkta för våldsamt upplopp och försök till grov misshandel och 15 personer omhändertogs. Flera supportrar skadades i bråken och minst en person fördes till sjukhus. Fotbollsmatchen slutade 0-0 inför 6243 åskådare.

sverigescenen.com säger att: Ett fåtal organiserade fotbollsligister vinner alltid mot ett flertal oorganiserade supportrar.

"Wisemen (IFK Göteborg) - Gärningsmännen/GAIS Yngre (Gais) -bråket, 30 oktober 2010
I en uppgjord drabbning ute i Frölunda mötte Göteborgs ledande ligistfirma Wisemen i cleana vita tröjor på oväntat tufft motstånd mot sina antagonister från Gais. 35 man från varje liga slogs i en bitvis riktigt hård drabbning i 50 sekunder innan de något äldre och mer rutinerade WM-grabbarna kunde trycka Gaisarna bakåt och slutligen på flykten.

Flera svartklädda Gaisare låg då utslagna på parkvägen bredvid tennisbanorna i Flatås och det var en decimerad Gais-firma som tog rond 2 mot Blåvitt och den här gången var det ingen match för WM mot de nu skadeskjutna Gais-grabbarna.

sverigescenen.com konstaterar: att även om WM gick segrande ur striden så var den tuffa drabbningen ännu ett tydligt tecken på att Gais höjt sig rejält de senaste åren och nu verkar vara i paritet med ligorna under "the big four" (AIK, Dif, Bajen & Blåvitt) som ex. de båda Skånelagen HIF och MFF.

Sverige-Tyskland (aka Wisemen-Dynamo Dresden bråket), Fotboll, Landskamp, 17 november 2010
Dryga timmen före Sveriges landskamp mot Tyskland (0-0) på Ullevi i Göteborg så drabbade IFK Göteborgs Wisemen samman med tyska Dynamo Dresdens firma i en uppgjord drabbning i Mölndal. Dynamo har rykte om sig som en av Tysklands absolut tuffaste ligor och körde över den för dagen förhållandevis unga WM-ligan på ca: tio sekunder.

AIK-Djurgårdens IF, Ishockey, Elitserien, 22 december 2010
Det tredje huvudstadsderbyt för säsongen och året skulle bli det stökigaste hittills, i alla fall på läktarna.

Före matchen lyckades ett 15-tal mestadels yngre AIK-grabbar ta sig obemärkta nästan ända fram till Djurgårdsklackens huvudentré och meddelade via telefon sin ankomst till DFG som med full liga var på väg dit, förvisso med poliseskort men ändå. Djurgårdarna uppträder dock passivt när de kliver in i situationen och polisen hinner efter en kortare slagväxling avbryta det hela. Grym adrenalinkick för Gnaget men den kamikazeattacken kunde ha slutat riktigt illa med de numrena!

Inne i Globen får en AIK-grabb en tjuvsmäll av en person i röd jacka i AIK-klacken mitt under den första perioden. Det utmynnade i en rejäl uppsträckning av mannen i röd jacka vilket föranledde ett gäng ordningsvakter att helt på eget bevåg storma in på läktarsektionen där alltså AIK:s kategori C står. Ordningsvakterna drar en teleskopbatong i ansiktet på en AIK-supporter vilket blir startskottet på ett läktarbråk som gav eko i hockeysverige! De bilder som visades upp för åskådarna och kablades ut till TV-tittarna visar hur ordningsvakter slås till marken och misshandlas inför öppen ridå med bland annat långa flaggpinnar. AIK-grabbarna går nu bananas och ordningsvakterna räddas av inrusande poliser. AIK-grabbarna går till förnyad attack och nu tvingas även polisen fly från läktarsektionen med AIK-supportrarna efter sig ut i korridorerna i Globen. Det är mäktiga scener som utspelas och ett riktigt styrkebesked av AIK:s kategori C!

Polisen kallar in förstärkning och många AIK-grabbar tvingas lämna arenan redan under den första periodpausen. Under den andra perioden stormar Dif-grabbar den närliggande sittplatssektionen i jakt på AIK-supportrar och många åskådare lämnar arenan. AIK-grabbar försöker undsätta de sina samtidigt som såväl ordningsvakter som kravallutrustad polis kliver ner på långsidesläktaren. Rökgranater exploderar och röd rök väller ut över de närmaste sektionerna. För andra gången denna kväll så avbryter domaren tillfälligt matchen i väntan på att ordningen ska återställas. Speakern uppmanar ånyo publiken att lugna ner sig om inte polisen ska avbryta "derbyfesten" för gott. DFG håller upp en banderoll men en julhälsning till sina eviga fiender på andra sidan med texten "God jul horungar! /DFG". I samband med matchslutet sker även flertalet rusningar på såväl långsidan som i Globens innandömen när supportrar till de båda lagen gjorde nya försök att komma åt varandra. Dif tog revansch på isen efter två raka derbyförluster och vann matchhen med 3-1. En järnring av poliser lotsade sedan ut fansen från arenan. Mindre supportergrupper drog efter matchen runt i Gamla Stan där vissa stökigheter rapporterades. Bland annat tvingades en bil med väktare att fly sedan de attackerats av AIK-grabbar.

15 personer greps av polis misstänkta för inblandning i de omfattande läktarbråken. Ytterligare ett tiotal supportrar omhändertogs. Polisen säger vidare att man inte utesluter fler gripanden när man gått igenom det omfattande bildmaterialet från arenakamerorna. Polisen gick även till hårt angrepp mot de båda klubbarna och efterlyste "hårdare tag". Klubbarna hakade beklagligt på drevet och åtgärder som att utestänga bortasupportrar, spela återstående derbyn utan publik och anmälningsplikt alá England fördes fram av omdömeslösa och okunniga företrädare för såväl klubbarna, journalistkåren som polismyndigheten. Kvällstidningarna rapporterade även om att prins Daniel Westling tvingades lämna Globens läkare med hjälp av Säpo-vakter mitt under oroligheterna samt att flera barn kommer att drömma mardrömmar om bråken.

sverigescenen.com säger: Att kvällstidningarnas favoritobjekt "barnfamiljerna" drabbas är självklart tråkigt och inget som någon önskar. Samma sak när det gäller eventuella bötesstraff för klubbarna. Men, det är väldigt tröttsamt och närmast skamligt att behöva läsa hur företrädare för såväl AIK Hockey som Dif Hockey lägger sig platta för medias och polisens frontalangrepp på fansen! Fakta är att det är AIK-supportrar som blir attackerade med teleskopbatonger av inrusande ordningsvakter som föranleder det stora läktarbråket under den första perioden. Samma supportrar som sedan får se sig bli kallade "hockeymördare" av journalistpacket med AIK Hockeys goda minne. Det minsta man kan begära är att AIK Hockeys ledning ställer sig bakom sina egna supportrar istället för att delta i något klassiskt mediedrev mot sina egna fans! Det är supportrar till den här klubben och inte minst dess kategori C-fans som stöttat hockeysektionen genom hela den långa resan i de lägre serierna inför 1-1500 åskådare. Under vissa av dessa "hockeyfester" var uppskattningsvis 10 % av åskådarna kategori C.

Och vad gäller "derbyfest" så är det en myt iscensatt av skickliga men oärliga marknadsförare som fått för sig att lansera derbyn som någon slags "fest" med popcorn, partyhattar och serpentiner. Derbyn mellan AIK och Djurgården oavsett idrott är lidelse, 119 år av passion, känslor och direkt hat. Ska man ta med en 7-åring på sådana tillställningar bör man som förälder åtminstone se till att veta om och förklara förutsättningarna för några år senare när 7-åringen blivit 15 så går han själv på matcherna och ytterligare tre år senare så springer han sannolikt med "AIK:s Yngsta"...

Samma sak med publiktappet som nu börjar skyllas på fansen. Vilket skämt! AIK Hockey har sedan nyhetens behag över Globen försvann aldrig förmått att locka några större åskådarmassor förutom till enstaka matcher eller under vissa väldigt korta framgångsvågor. AIK Hockey (samt Dif Hockey) borde skämmas för dess uttalanden efter derbyt! Hockeystyrelsen bedriver en hetsjakt på sina egna supportrar samt sysslar med ren skrämselpropaganda i medierna. När de sedan via AIK Hockeys hemsida går ut och börjar förorda "England" som något slags föregångsland gällande idrottsrelaterat våld ("I bland annat England har man tagit problemet på allvar och skapat en trovärdig och verkningsfull lagstiftning som är heltäckande och konsekvent för att hjälpa idrotten med problemet") så blir vi närmast äcklade! AIK Hockey har kört ut sina supportrar från matcherna en gång tidigare i historien. Det kostade klubben nästan hela dess ishockeysektion. Gör inte om samma misstag igen. Behandla den betalande publiken som faktiskt går på matcherna tillika de egna supportrarna med respekt. I alla lägen. Alltid!

Uppdaterat 2011-02-17:
AIK dömdes till böter på 200 000 kr och Djurgården till böter på 125 000 kr. Disciplinnämnden skriver i sitt utlåtande att "händelserna saknar motstycke inom svensk ishockey och det som inträffat bör därför tas på stort allvar". Båda klubbarna tänker överklaga beslutet.

Uppdaterat 2012-06-09:
Fem AIK-grabbar har redan i en tidigare rättegång dömts för sin inblandning i Globenbråken den 22 december 2010. Nu var det dags för ytterligare 13 st AIK-grabbar att gå upp i Tingsrätten.

Dag 1 inleddes med telefonförhör av en målsägande ordningsvakt med sydamerikanskt påbrå som flyttat till Norrland för att han är så skitnödig. Rörigt upplägg då åklagaren först ville visa helhetsfilmen och sedan visa var och en av de åtalades bilder. Det tyckte hon skulle räcka för att visa att alla var skyldiga till våld mot tjänsteman samt våldsamt upplopp. Efter det ville hon sköta förhören på måndagen (dag 2) vilket medförde höjda röster från både advokater och domare att det skulle vara omöjligt att hinna med. Problemet verkade ligga i att Supporterpolisen som skötte det tekniska med filmvisningar och så vidare inte kunde närvara på måndagen. I över en timme höll de på fram och tillbaka. En timme som hade kunnat förvaltas bättre än att ändra hela upplägget som borde vara klart före en förhandling. Lägg då även till att man i sista stund valde att flytta hela rättegången från Södertörns Tingsrätt till Stockholms Tingsrätt på grund av "säkerhetsskäl". Information som flera åtalade och deras advokater ej nåddes ut av.

Till slut kunde statens lakejer enas om att visa upp varje åtalads enskilda filmbevis och ett direkt förhör efter filmen. Det här gjorde ingen glad och definitivt inte domaren som tyckte att "just en sådan här dag vill ingen sitta längre än man måste" (fredag och strålande solsken). Sista kvarten slumrade en av nämndemännen till och domaren fick väcka honom när det var dags för nästa filmvisning, då orkade han inte ens gå fram till duken som alla andra. En av de målsägande ordningsvakterna fick eskort ut från salen av polis på vardera sidan efter sitt vittnesmål. Åklagaren menade att de åtalade var "allierade genom att alla är AIK:are". Vän av ordning tänker ju då att det var ju över halva Globen också den aktuella kvällen... Den sovande nämndemannen vaknade till först när åklagarna lade fram sina slutpläderingar och fick till och med på sig sina glasögon. Straffvärdet ligger runt tre(3) månaders fängelse för samtliga. Dom väntas inom kort.

Men den i särklass största uppmärksamheten under denna rättegång rönte annars Supporterpolisens nya sheriff! Mr George MacFly aka Niklas Lööw, mer känd som Supporterpolisens "kontorschef" och med ett utseende som inte ens en mor kan älska, stövlade in i rättssalen iklädd följande attribut: Dressmann kavaj, tre storlekar för stora jeans, bajsbruna vinterkängor och - en hörsnäcka i ena örat. Det var inte bara de åtalade i rättssalen som skrattade när "kontorschefen" uppenbarade sig. Enligt källor inifrån Supporterpolisen så tror Niklas Lööw att han "är chef för en FBI-avdelning"...