Scenen - 2008

"Huliganrättegången och domen", 2008-01-24
Som ingen kan ha missat så kom i torsdags (080124) alltså tingsrättsdomarna efter den uppmärksammade så kallade "huliganrättegången". Rättegången är att betrakta som det största enskilda åtalet mot fotbollssupportrar i Sverige någonsin och stora summor pengar och andra resurser har satsats på att få de åtalade fällda, i synnerhet vissa av de åtalade som polis- och åklagare försökt få bakom lås och bom i åratal. Och som många anade och fruktade så klarade inte Solna Tingsrätt av att stå emot det enorma media- och etablissemangstrycket. 27 av de 32 åtalade AIK supportrarna dömdes mot sitt nekande för sin inblandning i huvudsak gällande våldsamt upplopp under derbyt Hammarby-AIK (2004-10-18) och misshandel eller försök till misshandel innan Gais-AIK (2005-06-13). Några av de åtalade dömdes även för våldsamt upplopp i Sundbyberg innan ovan nämnda Hammarby-AIK match samt för narkotikabrott och misshandel i andra sammanhang. Straffen varierade allt från dagsböter till två(2) månaders fängelse. Fem av de åtalade supportrarna friades helt i tingsrättsdomen.

sverigescenen.com har följt delar av rättegången och även tagit del av den 158 långa sidor domen. Vi har tidigare läst hela förundersökningen och även inhämtat synpunkter från våra jurister och kommit fram till följande:

Tingsrätter består i regel av gamla och väldigt trötta människor som helt saknar juridisk kompetens eller utbildning (med undantag av domaren). Nämndemännen (och kvinnorna) är politiskt engagerade inom de olika riksdagspartierna och får förutom en dagersättning även gratis lunch vilket inte ska negligeras med tanke på hur knapert dagens pensionärer har det samt att detta handlade om en rättegång som löpte över nästan två månaders tid. Nämndemän är även ganska så bittra människor som tycker att "allt var bättre förr". Viktigt som nämndeman är även att se väldigt sträng ut, ungefär som en gammal magister i skolan såg ut när Du slagit ännu en Djurgårdare på rasten.

Något som också står helt klart efter att ha läst igenom domen är att dessa "vanliga" människor påverkats dels av de skriverier och journalister som kantade rättegången men naturligtvis även av det uppmärksammade TV3 Insider programmet och andra inslag (som alltså kom mitt under rättegången!). Det fanns ett enormt stort tryck från samhällets sida att domstolen skulle få fram fällande och tuffa domar. Tyvärr har inte Solna Tingsrätt lyckats stå emot detta tryck och det är heller inte första gången som massmedia avgör eller påverkar en rättegång i en viss riktning. Huliganismen har framställts som en varböld endast distanserad av terrorismen och det är ingen överdrift att påstå att de 32 åtalade syndabockarna som fått stå som ansvariga för ett helt etablissemangs syn på engagerade fotbollssupportrar var dömda på förhand.

Det ska dock sägas att domen är välskriven och seriöst framställd, dock med de sedvanliga otydligt formulerade juridiska termerna utan någon direkt innebörd. Det som är mest iögonfallande är hur tingsrätten nästintill till punkt och pricka gått på kammaråklagare Camilla Larsson (en tjockis) och assistentåklagare Lotta Karlsson (söt men ack så plattbröstad) linje. Varenda en av de kallade polisvittnena tilltros en enorm trovärdighet (som vanligt i svenska domstolar) och juridiskt tunga bevisbördor verkar inte betyda någonting mot en polismans uppenbara överdrifter och lögner. Som alla som någon gång haft med poliser i domstolar att göra vet så går det enbart ut på att sätta dit den åtalade så hårt det bara går, med vilka metoder är ointressant samt att försöka få ut ett så stort skadestånd till sig själv som möjligt.

Många poliser verkar idag närmast försörja sig på skadeståndskrav för "sveda och värk" där det gäller att framställa sig själva som ett stort offer som "fruktade för sitt liv", drabbades av "fruktansvärda smärtor" och idag "knappt vågar gå utanför dörren". Ta bara vad en av dessa skadeståndsproffs inom poliskåren sa under rättegången apropå händelserna på Råsunda: "Jag uppfattade det som att det var i sista sekunden som vi kom in. Detta var det mest kraftfulla försöket att komma in på en arena som jag varit med om och det var en exceptionell händelse. Jag uppfattade folkgruppen som vansinnig eller galen och som påtänd av någon drog. Jag har svårt att föreställa mig hur man annars kan bygga upp en sådan aggression". Eller som en poliskvinna, som var inblandad i försöken att stoppa AIK-supportrar från att undsätta sina kamrater som hamnat i ett kraftigt numerärt underläge mot Bajensupportrar i Sundbyberg, sa: "Vi fick, som det verkligen kändes, slåss för våra liv med våra batonger för att inte bli nedsprungna och nedslagna av dem när de skulle förbi oss. Jag kände då att vi verkligen var i underläge. Det gällde vi eller dem. Under det tumult som följde hade vi inte möjlighet att få på oss hjälmarna. Man stod med batongen höjd hela tiden för att freda sig, med undantag av de gånger då man var tvungen att freda sig genom att slåss med den. Dessutom kastades det flaskor och glas från båda fronter, så det kändes hela tiden som en tidsfråga innan man skulle få någonting i huvudet. Känslan jag fick var att det hela skulle gå åt helvete, jag trodde inte vi skulle orka hålla emot dem". Låter otäckt va...

Vi är också fascinerade över hur bra syn vissa poliser har. Mörka bilder utan någon vidare hög kvalité från Råsunda med kraftigt maskerade personer har inte stoppat våra supercops med röntgenblickar från att kunna peka ut vissa av de tilltalade med "100% säkerhet". Supporterpoliserna har ju självklart inte heller diskuterat fallet med varandra innan man pekat ut någon (nä nä) och som för att verkligen ge dom en sista hjälp på traven så har även de misstänktas namn(!) snyggt lagts in i bildrutan under rättegången innan poliserna skulle peka ut de misstänkta! Fullständigt horribelt och naturligtvis helt rättsvidrigt och knappast värdigt en demokrati som Sverige! Ansvarig för framställan av bildmaterialet och namninklippningen: Supporterpolisen i Stockholm.

Annat att anmärka på är att domstolen inte tagit någon som helst hänsyn till tidigare brist på domar, jobb- eller familjeförhållanden samt att det omöjligen kan "vara ställt bortom allt rimligt tvivel" att vissa av de nu dömda verkligen är de skyldiga eller de utpekade på bilderna. Är en domstol osäker till ovanstående formulering ska man hellre fria än fälla. Den juridiska grundtermen har Tingsrätten helt bortsett ifrån.

Det skulle därför vara mycket intressant att se dessa domar prövas av en högre instans där dels mer juridisk kompetens finns men även kanske en större erfarenhet av att kunna stå emot mediatryck och krav på populistiska domar. Vissa av domarna kommer säkert att överklagas och detta är ett beslut som var och en av de nu dömda måste ta i samråd med sina advokater. Det finns alltid en risk med att överklaga i synnerhet nu när det är skottpengar på allt vad fotbollshuliganer heter. Dessutom kan det vara en kostsam process med bötesstraff, räntor och advokatkostnader. Men samtidigt så går det aldrig att komma ifrån känslan att flera av de åtalade blivit dömda trots deras oskuld samt om det dels går att klassa Råsunda som ett våldsamt upplopp och dels går att med 100% säkerhet identifiera flera av de tilltalade. Gaisbråket är speciellt ur den bemärkelse att det inte finns några målsäganden eller dokumenterade skador. Ingen av de så kallade "offren" och "misshandlade" Gaisarna har gett sig till känna för polisen, trots det har flera av AIK:arna dömts för båda misshandel och försök till misshandel. Det skulle som sagt onekligen vara intressant att se vad Svea Hovrätt skulle komma fram till om målet skulle gå upp dit.

Alla AIK supportrar, liksom den nuvarande AIK styrelsen, bör också känna en stor tacksamhet åt de nu dömda fansen som, enligt domstolen i alla fall, var de som var ansvariga för händelserna under Råsunda matchen. Händelser som var en del av "Avgå Sanny-kanpanjen". En kampanj som startades och drevs av de engagerade kategori C-supportrarna. En kampanj som sannolikt räddade klubben undan konkurs då det slutligen tvingade fram både Sanny Åslund som resten av den fullständigt inkompetenta styrelsens avgång. Dessa händelser var en mycket viktig del i missnöjesyttringarna den hösten och vi kommer ALDRIG bli så flata som supportrar att vi accepterar allsvensk nedflyttning och konkurshot för vårt älskade AIK. Aldrig någonsin!

Vi konstaterar också att det under slutet på förra året varit en stor press på AIK:s kategori C-grabbar som dock oförtröttat fortsatt sin framgångsrika verksamhet. Med denna massrättegång slutligen(?) över är att det skönt att kunna konstatera att AIK:s stora supporterskara dels står mer enade än på länge och dels att händelserna sannolikt bara stärkt ligistorganisationen inom klubben än ytterligare!

En annan lärdom av tingsrättsdomarna är att det aldrig lönar sig att erkänna någonting. Ingen av de som i tron på mildare domar erkänt sina gärningar har bedömts mildare än de som förnekat allting. Snarare tvärtom. Så rådet från Er juridiska expert är som vanligt: Förneka allt och alltid och säg så lite som möjligt!

Första halvlek är över och den förlorade AIK. Om det blir en andra halvlek avgör de dömda (och/eller åklagaren) inom de närmaste tre veckorna. Blir det en andra halvlek så kommer den utspelas på en helt annan arena med en annan domare. Då kommer vi vinna! Vi står vilket som bakom samtliga dömda supportrar och i våra ögon är de att betrakta som AIK hjältar!

Hammarby IF-AIK, Ishockey, Allsvenskan, 30 januari 2008
Säsongens tredje, sista och klart hetaste Stockholmsderby tilldrog sig stort intresse, inte minst från och tack vare klubbarnas kategori-C följen.

AIK:s ligistorganisation hade kallat till så kallad "old school-match" (Old school hockey reunion 2008) där klubbens samtliga supportrar inbjöds att delta. Bajens dito hade kontrat med "New school reunion" vilket lockade fler än de sedvanliga 300 åskådarna som brukar följa Hammarbys ständigt konkurshotade ishockeylag. Bajen och KGB skulle ju också få svårt att kalla till old school-match då klubbens ligistorganisation låg i en riktigt djup dvala från slutet av 1980-talet till början av 2000-talet.

Temperaturen mellan klubbarnas "risksupportrar" hade långsamt stegrats under vintern främst i form av de yngre grupperingarna som ständigt legat i luven på varandra senaste tiden med AIK som de likaledes ärofyllda segrarna. När sedan Bajarna valde att ta med en utsparkad före detta AIK-ligist svallade känslorna även bland de äldre grabbarna. Och bara elva dagar före hockeyderbyt drabbade gruppernas yngre fraktioner samman igen - den här gången i Bagarmossen - där bajarna blev mosade av "AIK:s Yngsta". Lågvattenmärket nåddes dock när "Bajens Yngsta" och "Bajen Baby Squad" inte kunde ta nederlaget med värdighet utan istället bestämde sig för att gå ut i medvetna lögner såväl offentligt som internt inom Bajenleden där man försökte rädda ansiktet genom att påstå att AIK mobben skulle bestått av folk från "Firman Boys och Young Boys"! Förutom att det är en ren lögn då inga andra än folk från gamla Baby Boys varit med smågrabbarna så försökte man alltså på ett smutsigt sätt ta segerns sötma ifrån "AIK:s Yngsta"!

Det var därför ganska mycket känslor i omlopp inför detta hockeyderby något som länets poliskår givetvis var medvetna om och som syntes på gator och torg. Relativt ofta försöker polisen ta äran av att ha förhindrat storskaliga våldsuppgörelser, något som man även sällan är sena med att basunera ut till media och allmänheten vilket sägs vara bra inför kommande anslag från regering och polisledning. Många gånger är dessa uppgifter grovt överdrivna och ibland även rent felaktiga då man målat upp en hotbild som kanske aldrig har funnits. Den här gången får vi dock ge bängen rätt i att de sannolikt förhindrade en större uppgörelse runt Södra Station dit bägge grupperna sökt sig runt två olika pubar. Poliser i mängder tog kontrollen över platsen och täppte effektivt igen alla försök på luckor. Blåljusen blinkade frenetiskt runt Södermalm innan matchen.

Kvällen gick annars i ett lätt kaosartat tema där två grupper hela tiden sökte konfrontation men fick se sig stoppade av den stora polisnärvaron såväl före, under som efter matchen. De händelser som inträffade var alla väldigt korta, smutsiga eller sådana där det ena gänget var numerärt överlägsna. Notabelt var också den stora andelen kategori-B supportrar som deltog i försöken att sätta färg på tillställningen.

Rusningar förekom innan matchen runt Globenområdet där även raketer och bengaler kastades mot polishästar. Ligister (i alla fall många yngre och iklädda ligistkläder) i mängder fyllde Hovets läktare och bland de 3948 åskådarna och äntligen lyckades också AIK:s svaga hockeylag besegra seriens absolut sämsta lag med slutsiffrorna 4-2.

Supportrarna hölls åtskilda under matchen men nästan direkt efteråt utbröt flera korta slagsmål runt Globenområdet där polis fick skilja på fansen. När det annars gäller polisen så var det som vanligt ett antal som utmärkte sig genom att måtta batongslag med full kraft mot diverse supporterkroppsdelar medan de mindre våldskåta konstaplarna nöjde sig med den sedvanliga pepparsprejen. Inget nytt kanske men likväl lika jävligt att detta blivit så accepterat att ett antal supportrar (obs, ej heller alltid grabbar) tvingas uppsöka sjukhus efter varje match efter att ha stött på dessa "modiga" polismän och -kvinnor. I övrigt utmärkte sig polisen med att rida in hästar i folkmassor och bussa hundar på supportrar som antingen gick åt fel håll eller för långsamt. Precis som vanligt med andra ord.

En gång höll det på att smälla ordentligt mellan de olika supportergrupperna. Det var när uppskattningsvis ca 120 Bajen tog sig över Nynäsvägen för att möta upp nästan lika många AIK (blandad kompott av mycket yngre C-, B- och A-supportrar). Fansen slogs öppet men underbart är kort och inom loppet av några korta slagväxlingar stormade Farbror Blå in med teleskoper och en stor laddning pepparsprej mot de båda fronterna och det roliga tog snabbt slut. Flera supportrar fick hjälpas från platsen med pepparen rinnande i ögonen. I samband med att Bajarna tog sig över den hårt trafikerade Nynäsvägen så blev även en Bajensupporter påkörd av en bil. Supportern fördes till sjukhus med allvarliga skador, dock ej livshotande.

Flera småslagsmål och andra mindre incidenter inträffade runt Globenområdet och inte sällan var det en numerärt överlägsen grupp som attackerade enstaka motståndarsupportrar. Den smutsigaste attacken svarade dock en stor mobb Bajengrabbar för som gick till attack mot ett 40-tal vanliga AIK-supportrar, vissa med småbarn, som fick fly undan Bajarna samtidigt som de även fick motta batongslag av polisen som kom från motsatt riktning! På Gullmarsplans t-banestation stoppade en firmakille från AIK in tandskyddet och körde loss mot flertalet bajare som konfronterade honom. Runt Läckerbiten på Södermalm inträffade liknande händelse med då med två bajare inblandade som de konfronterande och nerslagna. Flera andra incidenter tog sin plats runt Gullmarsplan där Bajengrabbar attackerade enstaka AIK-supportrar i vagnarna. Motsvarande rapporter kom från Skanstull och andra delar av Södermalm där mindre grupper av supportrar drev runt och letade och skapade bråk. Vid Läckerbiten drabbade fans samman innan polis med pepparsprej slog sig emellan.

Sammantaget så visade bägge grupperna en stor vilja att verkligen komma åt varandra och bajarnas språngmarsch över Nynäsvägen var ett starkt ögonblick även om det nu slutade illa för en kille. Det var en halvstökig tillställning men som ändå saknade "the big bang" mycket på grund av en stark polisnärvaro. Det var också en tillställning som såg mycket inblandning av det som polisen klassar som kategori-B supportrar. Det kan möjligtvis också förklara den stora del attacker mot s k "vanliga" supportrar som förekom från bägge sidor, dock främst från Bajens. 38 supportrar omhändertogs av polis för PL13, en greps misstänkt för misshandel och en för försök till misshandel, en supporter greps misstänkt för narkotikabrott. Viss skadegörelse rapporterades även från Hammarby klackens sektioner.

sverigescenen.com hoppas: att alla AIK-supportrar i alla fall hade en rolig kväll på Hovet trots arrangörernas inkompetens och polisens svineri.

Leksands IF-Hammarby IF, Ishockey, Allsvenskan, 1 februari 2008
Bara två dagar efter derbyt reste Bajen till Dalarna för match mot serieledarna Leksand. Det var en sedan månader tillbaka planerad bussresa x 2 som lämnade Gullmarsplan och Stockholm med allt från KGB folk till yngre grupperingar, Ultrasgrupper och vanliga Bajare. Redan innan avresa hade polisen slagit till och gripit en person misstänkt för narkotikabrott.

Som vanligt i Leksand så är bönderna kaxiga utan minsta täckning, arenasäkerheten undermålig och polisen hysterisk. Den här gången gick ett räcke sönder vid måljublet till Bajens reduceringsmål (slutresultat 7-2) vilket föranledde att supportrar rasade ner för läktaren. I början av den tredje perioden hamnade supportrarna i bråk med polis utanför Ejendals Arena sedan man fått höra att en Hammarbysupporter omhändertagits av polis. Polisen attackerade Bajenfansen med batonger och pepparsprej medan Stockholmarna svarade med snöbollar. Supportrarna drevs in på arenan igen bara för att mötas av en provocerande banderoll från Leksandsklacken vilket föranledde att några enstaka Bajare försökta ta sig över till Leksandssektionen. Incidenter rapporterades även utanför arenan där gapiga Leksandsfans gick i backen.

Efter matchen försökte polisen ringa in och tvinga på Bajarna på sina bussar. Nu eskalerade situationen och stämningen var rejält hetsig när Bajenfansen svarade med glas- och snöbollskastning samtidigt som polisen gick loss med pepparsprejen. När Bajarna väl satt på bussarna igen hann de inte rulla många meter förrän supportrarna ansåg sig ha blivit provocerade av hemmafans på gatorna vilket föranledde busstopp och utstormningar vid åtminstone två tillfällen.

Tidningsuppgifter gör gällande att Leksands IF hävdar att skadegörelse förekommit runt Hammarby sektionen. Troligare är att landsortsklubben försöker lura huvudstadsklubben på pengar, skulle inte direkt vara första gången det inträffat efter påstådd s k skadegörelse av material som man gärna velat byta ut i åratal. Förutom detta noteras även flera internbråk mellan Bajare såväl i arenabaren under matchen som utanför efter matchen. Polisen i Dalarna uppger att fyra Hammarbysupportrar misstänks för våldsamt upplopp samt anstiftan till främjande av flykt.

sverigescenen.com säger: att Bajen och inte minst dess kategori C-supportrar fått en hel del, berättigad, röv av oss på den här sidan genom åren men nu tycker vi de förtjänar beröm. De får det för sitt engagemang och vilja att stå upp för Hammarby Hockey. Inte många Bajenfans följer klubbens ishockeylag idag men dessa grabbar är alltid där och följer även med laget till bortamatcher trots att man redan ligger ohjälpligt sist i serien. Bra!

VIK Västerås HK-AIK, Ishockey, Allsvenskan, 13 februari 2008
Skamligt uppträdande i Västerås
Vi tar med bestämdhet avstånd från uppträdandet från vissa spelare, ledare och styrelse i Västerås på onsdagskvällen. Att använda AIK som förevändning för att utöva usel ishockey 24 säsonger i rad och ägna sig åt att rada upp förluster är för oss totalt oacceptabelt och det är vår förhoppning att de skyldiga kan identifieras och ställas till ansvar för sitt beteende. /sverigescenen.com

Med före detta Djurgårdsspelaren Rikard Franzén fortfarande i båset fortsatte AIK Hockey att komma allt längre från en play off-plats. 7-2 förlusten mot Västerås innebar att AIK nu är sju poäng från play off med bara sex omgångar kvar att spela.

Dessbättre så fanns det mer tåga i supportrarna som tog sig från Stockholm till Västerås på onsdagen. En sedan tidigare planerad uppgörelse mellan de yngre grupperingarna från AIK och Västerås SK stod till en början på agendan men detta ströks sedan Västeråsarna några dagar före match lämnat återbud. Trots detta tog sig 45 st engagerade grabbar från "AIK:s Yngsta" till staden. Uppenbarligen till stor förvåning för arrangörer och polis som "inte hade fått några rapporter om att det skulle anlända några supportrar från Stockholm". Well Sherlocks, grabbarna måste glömt ringa er innan...

I det som tidigare var Rocklundahallen men som numera lystrar till namnet ABB Arena skojade Gnagarna till det genom att anlända sent till arenan och därför blivit tvungna att slå sig in sedan entrén varit bommad och ingen velat öppna för supportrarna. Några av arenafoajéns glasrutor gick sönder sedan de träffats av stenar och en cykel. Nästan omgående hamnade man därför i bråk med rädda konstaplar i blått. Stenar kastades även mot de fem utkommenderade poliserna som fick fly och istället ringa in all tillgänglig personal till arenan.

När Västerås klacken höll upp en banderoll föreställande en gurka (Västerås) som urinerar på en råtta (AIK) klev AIK:s unga beskyddare fram i periodpausen och läxade upp Västerås fansen samt beslagtog (och slet sönder) den oförskämda och provocerande banderollen. Några småbråk hann också blossa upp innan polis med hundar anlände och lyckades ta över oordningen i hallen genom att kliva in på AIK läktaren och trakassera de tillresta Stockholmarna. Roligare än så blev det inte vilket kan vara svårt att förstå när man ser TV4 och kvällstidningarna basunera ut ordet "SKANDAL".

Skitkanalen TV4 som för övrigt tvingades avbryta en segerintervju med VIK spelaren Patrik Berglund efter matchen sedan man haft den dåliga smaken att placera intervjuobjektet i någon slags "studio" precis nedanför den kvarhållna AIK klacken. Enligt TV4 överöstes de av glåpord, kastade småmynt, batterier och tändare. VIK spelaren Berglund sa till VLT att "det kändes som att de kunde hoppa in och spöa skiten ur mig". Journalistpack!

En 18-åring greps misstänkt för våld mot tjänsteman och en annan supporter omhändertogs för LOB.

sverigescenen.com tycker: att smågrabbarna går från klarhet till klarhet!

Helsingborgs IF-PSV Eindhoven (Holland), Fotboll, Uefa-cupen, 21 februari 2008
HIF:s Uefacupsaga tog slut i 16-delsfinalen när holländska PSV blev för svåra. I samband med returmötet på Olympia inträffade flera ordningsstörningar och polisen hade emellanåt fullt upp. PSV hade en mobb på ca 30-40 grabbar på plats som spottades tidigt av Frontline. Ungefär hälften av PSV:s mob förskansade sig på den indiska krogen Tajmahal på Nedre Långvinkelsgatan. Samtidigt så skickades en mindre mobb med yngre HIF killar iväg för en lyckad undanmanöver som drog blåljus till sig. Då såg FL sin chans. En snabbattack mot krogen och överraskade holländare innan polisen snabbt var på plats igen. Viss skadegörelse rapporterades även från krogen.

Efter matchen fortsatte stökigheterna i de centrala delarna av staden. Sammanlagt omhändertog polisen 22 supportrar från de tre lägren (HIF, FCK & PSV). Två PSV-supportrar greps dessutom, en misstänkt för misshandel (anhölls sedermera) medan en annan misstänks för försök till misshandel.

"Wisemen-Firman Boys bråket" aka "IFK Göteborg-AIK", 29 mars 2008
Bakgrund: Minst sagt ansträngt förhållande mellan de båda klubbarna och ligistorganisationerna sedan åratal tillbaka. Svårt också att inte nämna händelserna i Högalidsparken för snart sex år sedan som för alltid satt sin prägel på de frostiga relationerna mellan klubbarna. Då fick Wisemen springa från platsen vilket dock kom helt i skymundan av det tragiska faktum att en 26-årig IFK Göteborgs supporter avled i samband med bråket.

Två försök: De senaste två säsongerna har två allvarliga försök gjorts att få till en uppgörelse mellan de båda klubbarna när "alla" varit på benen och redo för konfrontation. Alingsås 2006 och Upplands Väsby 2007 stoppades bägge av polisen i sista stund.

Tredje gången gillt: FB bestämde sig för att bjuda till rejält den här gången och gick slutligen med på både ett datum som kanske ej var optimalt (dagen före AIK:s hemmapremiär samt samma dag som WM skulle ha stor kick off fest på kvällen i Göteborg) samt ett reseavstånd av 35 mil till skillnad från WM som "bara" behövde ta sig 12 mil.

Skådeplatsen: Skara sommarlands stora parkeringsplats (tyvärr hann vi inte förvarna Bert Karlsson som säkert kunde ha gjort sig en hacka på föreställningen...), lördag 29 mars kl: 15.30.

Polisen: Då det är allmänt känt att Supporterpolisen i Göteborg är fullständigt inkompetenta så var farhågorna, som vanligt, att den betydligt alertare Supporterpolisen i Stockholm fått nys om planerna. Därför gjordes för AIK:s del den här gången flera förändringar och försiktighetsåtgärder för att förebygga just polisinblandning vilket glädjande nog lyckades till fullo. Samtidigt som en av de större uppgörelserna någonsin i Sverige gick av stapeln så satt landets alla lågavlönade Supporterpoliser hemma och tittade på TV. När den lokala polisen väl kom till platsen var allt redan över och allt som hittades var en skadad supporter samt en hel del blod. Flera fordon stoppades av polisen för identifiering och rapportering till Supporterpolisen.

Action: Det var en ganska så ung AIK mobb på sammanlagt 117 vitklädda grabbar som anlände till Skara på eftermiddagen. Då stod göteborgarna redan uppradade och startklara med sina 130 svartklädda gubbar. WM hade i princip alla sina namn på plats och var närmast överladdade. Efter att Stockholmarna parkerat sina fordon så brakade det loss och det gjorde det i 180 km i timmen i en av dom tyngre slagväxlingarna. Den planerade taktiken från AIK:arnas sida gick tidigt i stöpet men trots det så kändes det som FB kopplade grepp om fighten i den första stora slagväxlingen. Göteborgarnas betydligt tightare liga höll dock positionerna och ställningarna. Efter ett kortare stand off när parkeringen fick rensas på skadade från bägge sidor så svängde dock iniativet och göteborgarnas tyngd och rutin började göra gällande sig. Samtidigt som en medveten(?) taktisk detalj överrumplade AIK mobben sedan flera sent anländande göteborgare rusat ur sina bilar och kommit in i ryggen på AIK:arna. Folk slåss över större och större ytor och det är blodigt och hårt. Det är en kraftmätning som pågår länge. Det känns ur AIK:s synvinkel som att det går minst två göteborgare på en stockholmare. AIK:s vänsterflank faller, mobben backas bakåt och bakåt för att slutligen tvingas på flykt. Göteborgarna har nu segervittring och är svårstoppade samtidigt som fler och fler AIK:are blir satta ur spel. Adrenalinet pumpar fortfarande och hindrar än så länge den fysiska och själsliga smärta som ska prägla de närmaste dagarna att ta överhanden. AIK:arna försöker omgruppera sig i anslutning till det närliggande köpcentrumet. En motattack ger lite mark men göteborgarna är nu för många och för starka så motreaktionen leder till nya slagväxlingar med WM i förarsätet. Den mindre och mindre AIK mobben slåss verkligen till sista blodsdroppen och en holmgång som pågått i över fem minuter tar nu ut sin rätt. Många har skadats, vissa svårare än andra, och slaget är nu förlorat för de tappra AIK:arna.

Accessoarer: Vapenfritt så när som på ett par stenar som först kastades av AIK:arna och som sedan användes av vissa IFK:are tillsammans med ett bälte. Däremot så förekom ett visst mått av övervåld i första hand från göteborgshåll där sparkar mot liggande var mer regel än undantag från vissa goa gubbar vilket i alla fall i två fall gav en del mindre trevliga skador, längre sjukhusvistelse och operation vilket ej är ok. En viss form av sparkar mot liggande var annars att räkna med i ett möte av den här digniteten och med den historien. I det stora hela kändes det cleant men väldigt tufft vilket ömmande kroppar från bägge lägren verkar vittna om i efterhand.

sverigescenen.com säger: att vi inte tänker ägna utrymme åt diverse bortförklaringar eller dylikt utan nöjer oss med att konstatera att det var en hård drabbning där våran förhållandevis unga liga gjorde bra ifrån sig men där Wisemen den här dagen hade en annan tyngd och var bättre. WM påstår att detta var det tuffaste motstånd dom mött. Bra så. Men vi är inte vana vid att förlora och kan inte vara nöjda med vår insats. All eventuell intern kritik håller vi som alltid just internt. Denna dag var Wisemens men tro oss - det kommer alltid nya dagar!

Hammarby IF-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 14 april 2008
Säsongens första Stockholmsderby inramades som alltid när känslorna är starka av oroligheter. Supporterpolisen, märkta av fadäsen i Skara när hundratals fotbollsgrabbar till AIK och IFK Göteborg gjorde upp, var ordentligt på tårna och hade stora resurser till sitt förfogande kvällen till ära. Trots det så var man på efterkälken innan matchen vilket sånär höll på att straffa sig.

En förbestämd ligistuppgörelse mellan lagens stora kategori C följen var satt till kl: 19.00 på torget i Liljeholmen, söder om Stockholm. Firmagrabbar från AIK med sina yngre förmågor tog sig obemärkta till Liljeholmen med ca 120 sugna och elaka grabbar. Klev ut på torget utan polisnärvaro kl: 18.55. Bajen var på tvärbanan från Årsta med max 70 grabbar och skulle vara framme kl: 18.57. Med sig på tåget har man dock även uniformerade poliser som spottat Bajarnas samling och beslutat sig för att hänga på. Två piketbussar, tomma sånär som på chaufförerna, och på plats för att ta emot Bajarna i Liljeholmen och sina passagerare i blått på tvärbanan upptäcker plötsligt att det kliver ut 120 aggressiva AIK:are på torget. 30 sekunder senare rullar tvärbanan in på spåren. Tyvärr på andra spåret bakom ett lägre stängsel vilket tvingar Gnagarna att springa runt stängslet för att nå tåget som nu börjat bromsa in. Tanken från början var egentligen att Bajarna skulle få kliva av tvärbanan och grupperna skulle mötas på torget men med poliser på tåget, piketbussar på plats och ett storlarm om "totalkaos" som nu gått ut på polisens interna kommunikationsradio fanns ingen tid att spilla.

Firman Boys med undergrupp går nu till attack mot tåget med tegelstenar och allt annat löst bråte man kommer åt på platsen. KGB gör ingen ansats att ta sig ur tåget utan söker skydd bakom polisen som istället tar striden mot AIK:arna. Ett fåtal bajare som till slut tar sig ur tåget attackeras och lämnas åt sitt öde av sina kamrater. Samtidigt som Supporterpolisen nu anländer i bil till platsen och kör över både torg och bussfil för att sedan med berått mod köra rakt in i folkhopen och skada minst två AIK:are samt utsätta flera andra för livsfara. De bajare som tagit sig ur tåget har inget att sätta emot och får backa mot de betydligt fler och aggressivare Gnagarna. Polisen driver till slut AIK från tåget. Ny kort slagväxling mellan fansen bryter ut över stängslet innan ett 70-tal av Gnagarna under ett fullständigt regn av batongslag och pepparspray drivs bakåt och slutligen på flykt undan polisen. Blåljus efter blåljus anländer nu till platsen samtidigt som sirenerna ljuder. Lika snabbt som attacken mot tåget inleddes lika snabbt var det över och nu utbryter istället bråk mellan supportrar runt tvärbanan, glänten (där KGB folk ånyo fick backa) och ner i tunnelbanan sedan Bajen slutligen tagit sig ur den sönderslagna tvärbanan. Ensamma bajare lämnas i fred, en artighet som ej återgäldades senare nere i t-banan enligt rapporterna. Polisen stoppar både tvärbana och tunnelbana för 30 minuter. En polis och en Hammarbyare skadades under bråken. Det hela rubricerades som våldsamt upplopp.

Väl inne på Råsunda genomfördes den hittills största gemensamma protesten mot fotbollsetablissemanget med Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) i spetsen. Hela den norra respektive södra kortsidan gjorde gemensam sak och fick med sig praktiskt taget hela arenan i ett anti-SvFF tifo och talkörer om "Fotbollsmördare" ekade runt Råsunda - mäktigt! Ett mycket viktigt ställningstagande som visar enigheten i denna fråga. En banderoll på varsin kortsidesläktare med texten "Enade för att rädda fotbollen - Ändra regelverket, Stoppa lagförslaget" visade tydligt vad fansen står i denna fråga.

Matchen blev en mycket spännande historia med två ansikten. Ett där AIK dominerade kraftigt i första halvlek och ett annat med kraftig Hammarby dominans i den andra halvleken. I samband med Bajens 1-0 mål i den 68:e matchminuten utvisades AIK backen Daniel Arnefjord vilket sänkte humöret rejält hos de sedan nio år tillbaka hårt prövade AIK supportrarna. I samband med en Bajen hörna efter 73 minuter går flickan(?) Louay Chanko ut mot hörnet Norra/Västra och tar sig snabbt för huvudet i svåra plågor sedan han fått ett papper på näsan. Detta var uppenbarligen en mycket otäck upplevelse för Chanko som till kvällstidningarna efteråt sa att han "blev livrädd". Efter att ha sprungit därifrån och gnällt hos domaren i 20 sekunder och sedan uppviglat bajenfans på den Västra läktaren återvände Chanko till hörnet Norra/Västra där AIK anhängarna nu överöser honom med fler farliga papper, småmynt och tydligen även en tändare. Chanko sprang nu mot spelargången med resten av spelarna och domartrion och spelet avbröts i närmare 20 minuter! Smart gjort av Chanko som provocerade fram händelsen och sedan grovt överdrev själva händelseförloppet i dessa tider av nolltolerans mot spontana känsloyttringar oavsett vad det må handla om.

Domaren Stefan Johannesson hotade att bryta matchen. Tränarduon Norling/Novakovic vädjade till fansen att inte kasta in mer saker men inte förrän en representant för Firman Boys via Norras mikrofon talade om att det nu var stopp på att kasta in saker så vi kan få igång matchen igen och kvittera (och sedan förvisso även uppmanat supportrarna i samma mick att istället klippa Bajen efter matchen till stor glädje för Norra Stå...) så kunde domaren blåsa igång matchen igen. Chanko hade dock redan brutit näsan en gång tidigare i karriären och ville inte göra det igen berättade han, så Bajen skickade ut en annan döende svan - Erkan Zengin - för att slutligen toffla in en usel hörnspark. På två minuters övertid blåste sedan domaren straff för Gnaget sedan CH Jagne dragits(?) omkull i straffområdet. Jorge Ortíz tog bollen och satte den säkert i mål till vild glädje för hela den Norra läktaren.

Efter matchen drog större och mindre grupper av fotbollssupportrar runt i Solna och sökte bråk med varandra. Bajen och KGB hade det svettigt värre och kom till korta på flera platser runt arenan, Frösundaleden och på andra ställen runt Solna och en hel del fick smaka en så kallad "firmanäve". Polisen var ordentligt på tårna och med de alltid lika lömska, fega och oberäkneliga civila kollegorna från den "svarta bussen" i spetsen delades det ut en och annan "snutbatong" också... Polisen gick hårt fram mot fansen över hela Solna men hade ändå svårt att förhindra mindre sammanstötningar i detta ligismens trenddecennium.

Senare på natten när polisen minskat sin kommendering spårade ett 20-tal AIK grabbar upp en Bajenmobb på 20 man som satt på "Mest bar & kök" på Södermalm. Krogen attackerades och grupperna öste bråte över varandra samtidigt som Bajen barrikaderade dörren och vägrade komma ut. Efter tre-fyra minuter anlände polisen och bajarna kunde kliva ut på gatan. En AIK:are träffades av ett glas i huvudet och skadades lätt i bråket liksom en annan Gnagare som fick en flaska i huvudet.

Polisen sammanfattar:
antal omhändertagna enligt polislagen §13: 2 personer
antal avlägsnade enligt polislagen §13: 25 personer
antal omhändertagna enligt lagen om berusade personer, LOB: 7 personer
antal förverkande av alkohol : 14
övrigt:
3 anmälningar narkotikabrott
1 anmälan misshandel
2 anmälningar skadegörelse
1 anmälan våld mot tjänsteman
1 anmälan våldsamt upplopp
1 anmälan brott mot ordningslagen (bengalisk eld)
1 anmälan förgripelse mot tjänsteman + våldsamt motstånd

sverigescenen.com konstaterar: att det var en ganska stökig kväll där KGB bör tacka sin lyckliga stjärna att polisen var med dom på tvärbanan till Liljeholmen. Det var inte många bajare som klev ur tåget när chansen fanns till en stor konfrontation till en början och även om man alltid ska vara försiktig med att gissa hur utgången hade gått så kändes oddsen för AIK seger inte direkt som någon högoddsare. KGB får nog starta ett x antal nya propagandasidor på nätet för att kunna vinna "eftersnacket". Vi som var där vet hur det såg ut i Liljeholmen som Solna och Södermalm efter matchen. Däremot så förtjänar Bajen beröm för god vilja och att det gick, i alla fall nästan, att få till något på en matchdag. Kul!

sverigescenen.com säger: att de närmaste dagarna säkerligen kommer präglas av de gamla vanliga kvällstidningsrubrikerna som "SKANDAL", "IDIOTER", "RENSA UT", etc. Vi har sett det i 30 år nu och varje gång så går det i trosorna på våra sportjournalister. Man letar problem och när man väl hittar något som liknar det ska det slås upp i löjliga proportioner. Sedan försöker de få oss att tro att de inte vill skriva om det ("ja jag hade ju hellre skrivit om matchen men..."). Det hade dom inte. De älskar det här. Fokusera på själva matchen eller på protesterna mot fotbollsetablissemanget (där Ni själva ingår!) - hyenor! Man kan tycka vad man vill om att saker kastas in på planen mot i detta fall en Hammarbyspelare. Det är inget som direkt står på våran agenda och därmed inget "huliganproblem" även om vi vet om att det kan inträffa när supportrarna blir frustrerade oavsett vilken större klubb det handlar om. Det är trots allt närmare 8000 människor på den Norra läktaren under ett derby. Förutom det som Bajen klacken själva slängde in mot planen och mot vår målvakt under matchen så hände dessutom samma sak vid varje AIK hörna mot den södra läktaren utan att våra spelare börjar grina eller försöker få matchen avbruten. Vi försvarar inte själva företeelsen men fotboll är känslor och derbyn extra starka sådana. Shit happens. Det är inte världens undergång att det kommer in pappersbollar och småmynt. Välbetalda fotbollsproffs som spelar på de hårdare regelbedömningarna kring sådana här fall. Det är pinsamt att se. Hur tror sig dessa spelare kunna bli Europaproffs när de kissar på sig över några pappersark och småmynt!? Hade Chanko gjort samma sak i Aten under sin tid i AEK? Knappast! Att det sedan sker i denna match som inramades av protestaktionen mot SvFF/SEF är givetvis olyckligt men det är upp till media om de tycker det är väsentligare att lägga fem sidor per tidning åt att det kastats in några pappersbollar, småmynt och en tändare eller på det faktum att det genomfördes en stor protestaktion mot den del av fotbollen där de själva ingår - fotbollsmördarna.

sverigescenen.com konstaterar också: att ännu en gång har AIK rest sig mot Hammarby och kvitterat ett till synes hopplöst underläge efter att matchen tillfälligt blivit avbruten. Förra gången var i ödesmatchen 2004 när matchen avbröts i närmare 40 minuter sedan AIK fans försökt storma planen. Då räddade den annars usle Nick Mrdja AIK från nedflyttning - åtminstone i en vecka. Nu räddade Jorge Ortíz en mycket viktig poäng för Gnaget och kanske kan detta ge oss den moralhöjare och lyft som spelartruppen så väl verkar behöva. Mittfältsdynamon Dulee Johnson uttryckte det tydligast efter matchen med sitt uttalande att "Fansen förtjänar att hyllas, de satte press på domaren".

sverigescenen.com hyllar: Bojan Djordjic som vägrade följa in i medias locktoner om fördömanden hit och dit. "De står bakom oss när det blåser. Jag tänker aldrig kritisera AIK:s fans". Bojan vet vad det handlar om. Han är en supporter och en spelare av folket och hans uttalande tyder dels på stake och dels ger det honom respekt hos alla AIK supportrar. Synd bara att klubbens ledning inte har samma stake utan väljer att plocka pk poäng i tid och tid. AIK Fotbolls absolut viktigaste uppgift borde vara att börja vinna titlar - inte om några ungdomar kastar papper mot planen. Det enda ledningens och andra proffstyckares utspel gör är att förstärka den sanslöst överdrivna bild som media ger av den så kallade "Råsundaskandalen". Vägra vara ett offer och vägra finn oss i att den tredje statsmakten jämnt ska förstora upp sådana här incidenter oavsett om det rör sig om en plastmugg på Söderstadion eller ett papper på Råsunda. Det ger bara SvFF mer bränsle att utdöma sina horribla bötesstraff där ingen vet var pengarna går till. Fråga istället våra argentinska spelare om vad de tyckte om att de bröt matchen i 20 minuter för att det slängdes in pappersbollar mot hörnläggaren - tro oss, de skrattar fortfarande!

Svenska Fotbollförbundets korrumperade disciplinnämnd dömde AIK till böter på 25 000 kr samt att tvingas sätta upp ett nät framför den Norra läktaren under resten av vårsäsongen. Detta nät kostar AIK 200 000 kr därför är det egentliga bötesstraffet för AIK Fotboll horribla 225 000 kr! Hammarby IF dömdes i samma veva till att betala 40 000 kr i böter för sin del av de inkastade föremålen.

AIK-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 24 april 2008
Polis och ordningsvakter var i fokus efter derbyt men det hela började åtminstone bra för Stockholmspolisen och dess Supporterenhet som genom ett resolut, tufft men i alla fall någorlunda ärligt sätt tog kontroll över händelserna timmarna innan avspark. Såväl AIK:s monstermobb (kvalitativt och kvantitativt hetare än mobbarna man hade i såväl Skara mot WM som i senaste Bajenderbyt) som DFG:s citysamling blev spottade av polis vilket ledde till att polisen lät tåget med AIK-grabbarna bara rulla förbi T-Centralen vilket sannolikt förhindrade en större konfrontation. Tåget stannade inte förrän i Karlaplan där ett massivt polisuppbåd väntade som ledsagade Gnagarna på en långpromenad till Stureplan och Östermalmstorgs t-bana för vidare transport mot Solna. I Solna väntade nu DFG vid tunneln men även här var polisen steget före och lät tåget med FB ombord ånyo passera den planerade avstigningsstationen varför Gnagarna inte kunde kliva av förrän vid station Näckrosen. Nu rejält irriterade av att bli hunsade runt halva Stockholm går man till attack mot polisen direkt på perrongen och i alla fall en av uniformerna hann gå i backen innan det var slut på det roliga och ett batongregn drabbade AIK:arna och en supporter både misshandlades och greps samtidigt som Gnagarna drevs upp ur underjorden.

Supportrarna hann precis in på arenan för att se ett AIK i poängnöd starta derbyt i ett rasande tempo och redan i den tredje matchminuten kunde Daniel Mendes ge hemmalaget ledningen inför storpubliken, 34 173 åskådare. AIK dominerade och ett 2-0 mål låg verkligen i luften inför ett sjungande och kokande Råsunda. Istället arbetade sig Djurgården in i matchen och i den 79:e minuten fick man straff sedan Kenny Pavey blivit tvungen att ta med handen efter att målvakt Örlund ånyo svarat för en matchavgörande tavla. 1-1 på straff genom Quirinho och Dif hade även bud på 2-1 med där räddade Daniel Örlund AIK. Trots allt, en mycket tung poängförlust för det svartgula laget som nu inte är bättre än tia i tabellen efter sju spelade omgångar, hela tio poäng efter serieledande Kalmar.

Firman Boys hade inför matchen gått ut med ett förbud mot inkastade föremål och oorganiserade bengaltifon vilket uppfylldes av supportrarna till punkt och pricka. Det nät som AIK tvingats sätta upp av SvFF till följd av de föremål som slängdes in under matchen mot Hammarby tidigare i år hade alltså ingen funktion med undantag av att de stoppade de enda inkastade föremål som var sanktionerat från FB, bananerna mot Difs straffområde. Efter att den södra kortsidesläktaren slängt in en plastmugg med dryck i bröts matchen tillfälligt av domaren Peter Fröjdfeldt enligt de nya nolltolerans reglerna. Matchen var dock snart igång igen och när Djurgården kvitterade till 1-1 tändes en bengalisk eld i Djurgårdsklacken vilket ledde till att ordningsvakter fick för sig att gå upp i klacken med bråk till följd. Vakterna fick backa efter att ha stött på patrull från DFG.

Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna (JK) hade uppmanat sina medlemmar att stanna kvar på läktarna efter matchen i protest mot att polisen nuförtiden släpper ut derbyklackarna samtidigt för att provocera fram bråk. Dock var detta en frivillig uppmaning varför viss förvirring utbröt när matchspeakern via högtalarna meddelade att Dif-klacken skulle bli kvarhållna på läktarna efter matchen. Flera tusen Djurgårdssupportrar strömmade ner i gångarna efter matchen för att ta sig ut från Råsunda. Där utbröt bråk med Dif Säkerhets ordningsvakter som stoppade in tandskydden och gick loss på fansen med hjälp av sina teleskopbatonger. Fansen trängdes ihop som packade sillar och paniken var nära när fans försökte ta sig ut men hela tiden blev attackerade av adrenalinstinna vakter som nu vevade mot alla som kom i vägen. Ligister, vanliga supportrar, JK:s styrelse, unga tjejer och faktiskt även vad som kan betecknas som barn fick sig ett eller flera rapp mot kroppen. Flera av ordningsvakterna siktade också på känt polismanér mot huvudet och ansiktet vilket alltid har en förmåga att leda till ganska så smutsiga skador till skillnad från de mer "renodlade" arm- och benbrott som fotbollssupportrar hunnit vänja sig vid genom åren med ordningsvakter och poliser på våra matcher. När Djurgårdarna väl lyckades ta sig ut från de trånga utgångarna möttes de av ridande poliser som även de urskillningslöst attackerade fansen med batongrapp och så fortsatte det även på parkeringen utanför den södra läktaren när ordningsvakter och polis gemensamt fortsatte att misshandla supportrar och nu även använda pepparsprej mot folk som kom i vägen. Djurgårdare hamnade även i bråk med vanliga AIK-supportrar såväl utanför Södra som nere i tunnelbanenedgången. När AIK-ligister fick höra detta stormade ett 40-tal grabbar ut från East och sprang längs med hela den Östra läktaren. I höjd med Södra stormade Gnagarna fram samtidigt som polis gick till attack med batonger. Nu siktade de inte någon annanstans än i ansiktet och minst två AIK-supportrar som hamnade i vägen träffades rakt i huvudet av teleskoperna med sjukhusvistelse som följd. AIK:arna kastade vad man kunde komma åt mot poliserna som i omgångar jagade tillbaka Gnagarna mot East. Sista gruppen bokstavligen talat slogs in på krogen igen samtidigt som en av polisernas fordon höll på att ramma East´s uteservering. AIK:are som inte hann undan eller som stod på uteserveringen slogs brutalt till marken av poliser i rånarluvor. En supporter fick liggande ta emot mängder av batongslag. Mycket upprörd stämning inne på krogen mot polisen. Kaos håller på att utbryta när grabbar greppar efter stolar och bord för att jämna ut oddsen lite men det hela lugnar ner sig endast tack vare att det var AIK:arnas egen hemmapub som riskerade att komma till skada.

När derbyt först summerades i media meddelades att det varit bråk i Solna efter matchen och att 19 personer gripits. De 19 greps misstänkta för misshandel, våld mot tjänsteman, sexuellt ofredande, narkotikabrott, skadegörelse och upplopp. Fyra supportrar åkte på en PL13 och tolv personer åkte för LOB. Som vanligt i samband med Stockholmsderbyn så var det också en hel del småstök och bråk mellan supportrar såväl i Solna som i City men inget utöver det vanliga. Det är heller inget utöver det vanliga att fotbollssupportrar misshandlas urskillningslöst men samtidigt utstuderat av polis med batonger och pepparsprej. Det har en längre tid varit mer regel än undantag att polis ger sig på supportrar med upprepade slag mot huvud/ansikte och tillsammans med Dif Säks inlejda ordningsvakter uppskattas så många som ett 50-tal supportrar från båda lagen skadats av batongslag. Minst 19 av dem fick vård på plats eller tog sig till sjukhus under kvällen och minst fem skadades allvarligt, de allra flesta Djurgårdare. AIK Säkerhet meddelar att man blivit kommenderade att hjälpa till vid den Södra läktaren och i samband med detta skadades en ordningsvakt som fick någon form av betongfundament på foten så att läkarna tvingades amputera hans ena tå.

Djurgårdssupportrar oavsett kategori är nu enade och mycket upprörda över i första hand ordningsvakternas agerande. Röster höjs för att vakterna ska bort från Difs matcher och hela Dif Säk ska avgå. DFG hotar med repressalier under kommande hemmamatch. Vilket som så har Dif-fansen nu satt press på sin egen klubb att verkligen ta detta på allvar och samtidigt har äntligen Dif-fansen medvetet eller omedvetet hamnat i debatten om fotbollens framtid och etablissemangets behandling av fotbollssupportrar. Fotbollsmördaren och statsterroristen Bo Lundquist är ju som bekant inte bara ordförande i SEF och vice ordförande i SvFF utan även ordförande i Dif Fotboll.

sverigescenen.com säger: att det inte är särskilt tufft att med polis- eller vaktleg i fickan och med hela samhällsapparaten bakom sig attackera vanliga fotbollssupportrar med batongslag i ansiktet. Tuffhet handlar om något helt annat vilket alla fotbollsgrabbar som verkligen varit med ett tag vet. I våra kretsar handlar det dessutom om en form av heder vilket vi av egen erfarenhet vet saknas inom poliskåren till stora delar och uppenbarligen även inom stora delar av Dif:s Säkerhetsavdelning. Något annat kan man inte tycka efter att rapporterna om polisens och vakternas agerande strömmat in. Att skrika "Kom igen då era fittor" samtidigt som man slår en obeväpnad person med en teleskopbatong i ansiktet ger bara intrycket att man helt missförstått sitt uppdrag som polis eller ordningsvakt. Återigen, detta är inte tuffhet. Samma säkerhetsavdelning som för övrigt Hammarbys KGB startade krig emot på Söderstadion innan de drevs iväg från klubben. AIK:s Firman Boys har vid flera tillfällen genom åren bedrivet framgångsrik krigsföring mot AIK:s dåvarande säkerhetsavdelning. Nu har vi ett lugn på AIK:s matcher och en någorlunda "normal" relation gentemot ordningsvakterna men samtidigt så är vi på det klara med att det kan gå fort utför om fel beslut tas från AIK Säks sida och det är ju inte heller direkt någon raketforskare som är säkerhetschef i klubben... Nu är det DFG:s tur att med resten av Dif-supportrarna styra upp situationen inom sin klubb.

Det är definitivt ett betydligt större problem för svensk fotboll att polis och ordningsvakter attackerar fotbollssupportrar i samband med matcher än att fotbollsligister slåss mot varandra. Etablissemanget med förbund, media och polis har startat krig mot fotbollssupportrar över hela landet och det här är vad dom får. Notera också den kompakta tystnaden (med undantag av någon pliktskyldig artikel) från journalistpacket (var är löpsedlarna?) och våra politiker som annars brukar vara ute och ta stilpoäng vid rapporter om olika "skandaler".

Helsingborgs IF-Malmö FF, Fotboll, Allsvenskan, 28 april 2008
Säsongens första "riktiga" skånederby blev en ganska så stökig historia där närmare 200 utkommenderade poliser hade fullt upp. Totalt greps 17 personer misstänkta för misshandel, våld mot tjänsteman och/eller ringa narkotikabrott. 118 personer omhändertogs för PL13 och avlägsnades från olika plaster medan sju supportrar omhändertogs för LOB.

Malmö supportrar drabbade samman med polis före matchen med rusningar, stenkastning och viss skadegörelse som följd. HIF-supportrar skickade in rutorna på en pizzeria där några MFF-supportrar samlats. En större mobb med HIF-supportrar stoppades också av polisen från att ta sig mot en större grupp MFF-supportrar innan match. Järnvägsgatan i de centralare delarna av staden var helt igenkorkad 1 ½ timme före match och flera mindre bråk mellan fans och poliser inträffade.

Även efter matchen var det stökigt när Frontline försökte ta sig till Knutpunkten för att konfrontera Malmö-fans. Ett fåtal HIF lyckades också ta sig ända fram till perrongen för en kamikazeattack mot MFF innan polisen kunde ingripa.

HIF vann matchen på Olympia med 4-2.

Hammarby IF-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 4 maj 2008
På lördagen (080503), alltså dagen före match, var sedan en tid tillbaka ett förbestämt möte mellan lagens yngre kategori C följen bokat. Bajen Baby Squad (BBS) mot Youth Crew Gothenburg (YCG). Göteborgarna anlände till huvudstaden med 45 man. Bajen däremot hade andra planer för göteborgarna och Kompisgänget Bajen (KGB) hade tagit över taktpinnen från de yngre och tillsammans utgjorde man nu en 85 manna mobb som tänkte lära göteborgarna en läxa.

De unga västkustkillarna är chanslösa i drabbningen vid Årstabergs pendeltågsstation i södra Stockholm och det hela är över på 30 sekunder innan göteborgarna flyr. De som inte kommer undan utsätts för en omild behandling på marken av stockholmarna och som om inte det vore nog så attackeras även göteborgarnas bilar och utsätts för skadegörelse. Såväl supporterpolis som uniformerad sådan är snabbt på plats och kan stoppa en del av supportrarna när de försöker ta sig från platsen.

KGB/BBS firar sin seger medan tongångarna är mer upprörda i Göteborg där man känner sig lurade av bajarna som man dels anser brutit en överenskommelse och dels gett sig på deras fordon.

Matchdagen var lugn.

sverigescenen.com tycker: att man kan tycka vad man vill om den så kallade "baby scenen". Den kan uppfattas som både löjlig och som ett skyddsnät för de inblandade. Den kanske till och med är på väg att spela ut sin roll. Men, och detta är ändå grundläggande, ger man sig in på denna scen med förespeglingen att man deltar där så är det naturligtvis ett övertramp att istället för att enbart ställa upp med sina yngre grabbar som överenskommet även skicka dit de äldre grabbarna som en slags "garanti" för att man verkligen inte ska behöva förlora igen. Bajens yngre grabbar har varit slagpåsar ett tag nu i Stockholm och KGB kände förmodligen att man var tvungna att göra något. Att man sedan åberopar den yngre drabbningen i Laxå 2007 som ett slags rättfärdigande för dagens händelser känns som en klar efterhandskonstruktion. Tveksamt agerat - visst. Smart - kanske. Framtiden - Vilken baby liga vill boka upp något med Bajen när de riskerar att stå utnumrerade mot en så kallad "äldre" liga?

Djurgårdens IF-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 7 maj 2008
Den våldsamma attacken från Djurgårdens ordningsvakter (OV) mot klubbens egna supportrar efter derbyt mot AIK i april har lett till krigstillstånd mellan fans och OV. Ett 50-tal supportrar skadades efter AIK-Dif derbyt sedan OV och polis gått till attack mot Dif fansen. Nu var det pay back time och DFG var ute i stora nummer för att ta tillbaka kontrollen över sina läktare och sända ett tydligt budskap till de nu rejält impopulära vakterna.

Polisen hade passat på att hälla ytterligare bensin på elden genom att dagen före match kräva en minskning av 3000 platser på den Södra läktaren samt en fördubbling av OV styrkan. Även Djurgårdens styrelse hade stått för en rad tomma löften som ej infriats de senaste veckorna. Därför var irritationen påtaglig när DFG med poliseskort anlände till arenaområdet där OV står uppradade utanför arenan. Det smäller direkt när Djurgårdsgrabbar gör utfall mot några av vakterna och kaos bryter nu ut över hela parkeringen under närmare 20 minuters tid. Polisen kör in med polisbussar i massorna och rammar flera supportrar. Hästar skickas in och både batonger och pepparsprej viner nu genom luften. Polisen stänger portarna till arenan för att försöka förhindra fansen från att ta sig in. Det slutar med att supportrar börjar bryta upp portarna. Polis går ånyo till attack mot fansen och såväl ligister som vanliga fans får fly för att inte köttas ner av ordningsmaktens teleskoper och pansarfordon.

Inne på den Södra läktaren beskrivs stämningen som "hotfull" och det är bara en tidsfråga innan det ska spåra ur fullständigt. Att Bajen gör både 1-0 och sedermera även 2-0 nere på planen bättrar inte på humöret hos gårdarna. Polisen kan nu inte garantera säkerheten för vare sig ordningsvakter, publikvärdar eller serveringspersonal utan de tvingas lämna läktaren. Det var betydligt mindre kaxiga OV som lomade ut från Råsunda den här gången än efter det senaste derbyt... Anarki och kaos tar nu över den ena kortsidan där maskerade Djurgårdssupportrar tömmer barerna och sliter sönder delar av inredningen inne på arenan. DFG har nu total kontroll över Södra mellan och sänder ett tydligt budskap till omgivningen.

Efter matchen misslyckas polisen (för vilket derby i ordningen?) med att hålla supportergrupperna ifrån varandra och bråk bryter ut dels utanför Södra och även nere i tunnelbanan i Solna. I tunnelbanenedgången svarar en yngre Dif-gruppering för en slät figur mot ett hopkok av julgransbajare och ett fåtal C-bajare. Polisen skickade i sedvanlig ordning några supportrar till sjukhus efter några rejäla batongattacker.

Före matchen hade flera mindre bråk brutit ut i Solna trots att polisen tidigt spottade de båda kategori-C samlingarna, DFG:s i Sundbyberg och KGB:s i S:t Eriksplan.

EM-slutspelet i Österrike/Schweiz (EURO 2008), 7-29 juni 2008
Fotbolls-EM blev för svenskt vidkommande något av ett antiklimax där en till synes given kvartsfinalplats förvandlades till hemfärd redan till midsommar. Vårt svenska fotbollslandslag inledde annars storstilat (2-0) mot de regerande europamästarna Grekland vilka dock skulle visa sig vara EM:s sämsta lag. När sedan David Villa på övertid gjorde 2-1 i matchen mot Spanien så blev det början till slutet. Det räckte med en poäng i den avslutande gruppspelsmatchen mot Ryssland men ett trögt och tempofattigt svenskt landslag var chanslösa och fick se sig bli fullständigt utspelade av de kvicka ryssarna. 0-2 hade lika gärna kunnat vara 0-6. Efter två snöpliga mästerskapssortier krävs nu lite av en nystart där en viss föryngringsprocess är nödvändig för att få ihop ett slagkraftigt landslag inför kvalet till VM i Sydafrika som inleds redan i höst. Om Lars Lagerbäck/Roland Andersson är rätt män att leda denna förnyelseprocess och fortsätta som förbundskaptener i två år till låter vi vara osagt men hur man än vänder och vrider på det hela så förtjänar Lagerbäck respekt för det faktum att han tagit oss till fem raka mästerskap. Det har aldrig tidigare inträffat och vi som är så gamla att vi minns vårt 1980-tal minns också en becksvart svensk landslagstid där skåningar och göteborgare såg till att vi istället missade fem raka mästerskap vilket inte var kul! I övrigt så har Euro 2008 bjudit på många fantastiska matcher och spelare. Det har verkligen varit härligt att följa vissa lag och en jämförelse med vår inhemska klubbfotboll ska man verkligen undvika att göra. Om inte annat för sin egen skull...

Det svenska journalistpacket gjorde som vanligt sitt för att försöka sabotera det svenska EM-lagets förberedelser och det är tydligt hur denna kår föredrar smaskiga, påhittade och uppförstorade rubriker med ordet "skandal" eller "kris" i än ett framgångsrikt svensk fotbollslandslag. Dessa asgamar förnekar sig aldrig och det blir också allt tydligare vilket förakt det svenska folket känner för dessa "yrkesarbetare". Silenzio stampa - ja tack!

Den svenska Supporterpolisen förnekar sig heller inte. När man fick frågan från polisledningen om hur man bedömde risken att svenska supportrar skulle vara inblandade i våldsamheter under EM i Österrike/Schweiz så målade man upp en "vacker" bild av hur svenska fotbollsligister skulle resa till alpländerna och ställa till med våld och förstörelse. Ledningen gav då klartecken åt inte mindre än 17 svenska supporterpoliser att resa ner och "arbeta" under EM! Utan några polisiära befogenheter men med uppgiften att bistå sina österrikiska och schweiziska kollegor med utpekanden och identifieringshjälp av svenska kategori-C supportrar. Vad polisledningen inte visste, men som Supporterpolisen och deras ansvarige chef var mycket väl medveten om, var att praktiskt taget inga svenska ligistmobbar skulle resa till EM och enbart ett fåtal grabbar skulle vara på plats. Hotbilden var minimal och istället bestod det svenska supporterföljet i huvudsak av vuxna män och kvinnor som fann nöje i att klä sig med ostar och peruker på huvudet i kombination med målade ansikten likt en clown på cirkus. Det Supporterpolisen hade gjort var att ordna en betald semesterresa åt sig själva under EM-slutspelet med möjlighet att även se landslagets matcher på plats. Officiellt var man ute och jobbade för svenska skattepengar. Inofficiellt så tillbringade enheten den mesta av sin tid på olika barer där man söp ner sig inför vanliga svenska fotbollssupportrar. Med största sannolikhet fick vi skattebetalare även betala för detta. Det ledde ju också till rejäla luckor på hemmaplan där det exempelvis i Stockholm enbart fanns en(1) Supporterpolis kvar på enheten under EM. Något som svenska fotbollsgrabbar tackade för...

I Stockholm drabbade nämligen fotbollssupportrar samman under flertalet tillfällen. Redan första EM-dagen (080607) boxades sju st från AIK:s Yngsta mot ca 12 st Djurgårdskillar i Gamla Stan i ett uppgjort möte där gårdarna fick lämna platsen springande.

Ribban var nu lagd och bara tre dagar senare efter Sverige-Grekland matchen (080610) drabbade 20-25 grabbar från varje klubb samman på Vasagatan i AIK- och Djurgårdens färger. Mestadels yngre grabbar men även några äldre från varje liga garanterade en flera minuter tuff slagväxling inför storögda stockholmsflanörer. Gårdarna pressar AIK-mobben bakåt under hela boxet men Gnagarna står kvar och tar striden där folk från bägge läger går i backen. När polisen väl kliver in så gör man det som vanligt stenhårt och med fulla resurser (inklusive en helikopter). Grupperna splittras upp och lämnar platsen åt två olika hål.

Fyra dagar senare (080614) utbryter nya bråk efter att Sverige mött Spanien. Ett tiotal yngre AIK-grabbar råkar springa rakt in i Djurgårdarnas samling på Östra station vilket inte var så bra. Språngmarsch därifrån... Senare på natten nere vid Stureplan så får sex st Djurgårdskillar för sig att ta sig friheter mot en AIK-grabb och hans vän. Vännen slås ner i gatan men råkar slå huvudet i trottoarkanten och blir liggande i en stor blodpöl samtidigt som gårdarna fortsätter attackera AIK-grabben. Skrattandes går sedan gårdarna därifrån för att på avstånd beskåda sitt verk. Där kunde denna lilla historia vara slut...men AIK-grabben får in förstärkning och plötsligt är Gnagarna fyra st och oddsen lite jämnare. Man går till våldsam attack mot de sex gårdarna som nu är chanslösa. De av gårdarna som inte hinner fly därifrån åker ner i backen med en väldig fart och nu går det undan. Blodstänket yr och en av gårdarna skriker att han "inte vill vara med längre" medan en annan börjar snyfta.

Ytterligare fyra dagar senare (080618) drabbade ett 30-tal fotbollsgrabbar från Hammarby och Djurgården samman på Medborgarplatsen på Södermalm. Det hela blev också en uppvisning i så kallat rävspel med den allt mer ifrågasatta yngre scenen som förevändning. KGB har ju redan kört upp yngre Göteborgskillar i arslet under våren genom att dyka upp på en förbestämd yngre uppgörelse. Därav är inte Bajens rykte det bästa vilket Djurgården passade på att utnyttja genom att till denna uppgjorda yngre uppgörelse skicka med 7-8 DFG (av totalt 30 st) enligt egen utsago för att "stå bredvid och titta på så att inte Bajen fittar sig"... När Bajarna kommer till platsen så är man enligt egen utsago ca 30 man med inga äldre däremot en del vanliga "Ultras". Enligt gårdarna så är Bajen 40 man med "bara äldre killar i fronten"... Nåväl. Grupperna brakar in i varandra och Dif tar omgående iniativet vilket gör att Bajare går i backen och efter mindre än en minut även lämnar platsen springandes. Bajarna försöker omgruppera sig och göra ett nytt försök men i samband med detta kliver nu också polisen in i handlingen med batonger och pepparsprej varför grupperna splittras upp. En detalj i sammanhanget är att Bajen hävdar att man i samband med den första sammanstötningen mot Dif först hotades och sedan även besköts av en man med vad som uppges varit en luftpistol på Götgatsbacken. Minst två Bajare uppges blivit träffade i en händelse som det finns flera frågetecken om och som Djurgår´n förnekar all kännedom om.

Djurgårdens IF-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 12 juli 2008
Storladdning hos DFG som enligt egen utsago hade en "monstermobb" redo att ta sig an Wisemen. Göteborgarna hade STORBUSS som fordon och tog sig förbi den sedvanligt sovande Supporterpolisen i Göteborg och rakt in i huvudstaden. Ett möte mellan grupperna gick i stöpet sedan DFG blivit spottade under sin väg till Skärmarbrink i södra Stockholm. Samtidigt tog sig WM från Tumba till Bishop Arms i City där man tog kontroll över puben. Polisen försökte med dålig attityd ta sig in på stället vilket slutade med flaskkastning och två skadade grisar som enligt uppgifter enbart hade sig själva att skylla. Göteborgarna ledsagas sedan via Näckrosens t-banestation till Solna och den Norra läktaren. En supporter greps för brott mot knivlagen.

Redan vid matchinledningen utspelas hetsiga scener i hörnet Norra/Västra där bara ett staket skiljer DFG-grabbar från Göteborgsklacken & Wisemen. Under flera minuter slänger fansen föremål och spottar på varandra och det är hetsigt värre innan Djurgårdarna lämnar platsen. Under matchen beslagtar polisen golfklubbor från tre personer utanför arenan. Blåvitt vinner matchen med 2-1 sedan unga jättelöftet Robin Söder avgjort den mediokra matchen på övertid till vild glädje för bortaklacken. De underpresterande Dif-spelarna buas ut av Råsundapubliken direkt efter slutsignalen och ett antal fans tar sig ner mot spelarbåset nedanför den Västra läktaren för att uttrycka sitt missnöje över lagets insats. Något som senare i kvällspressen skulle komma att utmålas som "hotelser" och enligt klubbledningen väntar nu avstängningar för de supportrar som hade fräckheten att uttrycka sin åsikt om laget.

Efter matchen är polisens plan att slussa göteborgarna direkt till bussar och ut från Stockholm men under några korta ögonblick är fansen nära att drabba samman utanför Råsunda när Djurgårdare gör rusningar runt arenan för att försöka konfrontera besökarna. Polisen tar som vanligt sin uppgift på stort allvar och uppträder (som vanligt) som de våldstorskar dom är. Det vill säga genom att med berått mod köra polisbussar rakt in i folksamlingar och på enstaka supportrar, massiva batongattacker mot fans, företrädesvis genom att sikta på huvud och ansikte samt att tömma pepparsprej över enstaka supportrar som är i närheten. Polisen spärrar av Solnavägen och Frösundaleden för att försöka styra bort oroligheterna.

Sammanlagt greps sju personer för olika brott och fem st omhändertogs för fylleri. 14 supportrar avlägsnades enligt Polislagens paragraf 13.

Gais-Ljungskile SK, Fotboll, Allsvenskan, / S.S. Murata (San Marino)-IFK Göteborg, Fotboll, Champions League-kval, 15 juli 2008
Styrkeförhållandena i landets näst största stad är oförändrade och det är IFK Göteborg som är solklar storebror i stan. Detta faktum förstärktes än på tisdagskvällen när ett 30-tal Gais grabbar åkte på en överraskningsattack efter sin hemmamatch mot Ljungskile. En 30-manna kombination av WM/GYD/YCG + ännu yngre Blåvitt konfronterade Gaisarna i höjd med ån och slagväxling utbröt innan de flesta Gaisarna flydde från platsen. De som stod kvar utsattes för en ganska så omild behandling av sina angripare innan polissirenerna ljöd över stadens centrala delar.

FC Basel (Schweiz)-IFK Göteborg, Fotboll, Champions League-kval, 6 augusti 2008
Returmöte i den andra kvalomgången (av tre) till en plats i Champions League-gruppspelet. De regerande svenska mästarna reste till Basel med 1-1 med sig från hemmamötet på Ullevi. Men det skulle bli en mörk kväll för IFK Göteborg och dess tillresta supportrar.

Wisemens (WM) europaturné fick motorstopp sedan man åkt på en gammal hederlig överraskningsattack under sin färd till matcharenan St. Jakob-Park. Från den irländska samlingspuben mitt i centrala Basel tog sig de flesta Blåvitt inklusive Wisemen mot spårvagnen. Ett vant färdsätt för göteborgare. Men en sak var annorlunda för den gröna spårvagn som svenskarna färdades i stoppades nämligen fem minuter in på resan av ett gäng maskerade Basel-ligister (varav en i en Scream-mask...) som sedan gick till attack med stenar, flaskor och allehanda bråte. Det var ett regn av föremål som slängdes mot göteborgarna. Ett tiotal WM tog sig ut från den sista vagnen och tog striden mot Basel men hade det rejält tufft mot de numerärt överlägsna schweizarna. Polis som anlänt skärmade av resten av WM med hjälp av batongslag innan ytterligare förstärkning anlände som slutligen kunde bryta upp oroligheterna. De svenska supportrarna fick fortsätta färden mot arenan till fots då spårvagnen demolerades helt. Ingen göteborgare uppges dock ha skadats allvarligt i attacken men polisen uppskattar de materiella skadorna till 30 000 kr. Sju Basel-supportrar greps.

Vidare uppger schweizisk polis att man stoppat en buss med ett 30-tal tyska "fotbollshuliganer" från FC Nürnberg som enligt polis och media var tänkt att ansluta på svenskarnas sida. Bussen stoppades vid gränsen och fick vända tillbaka till Tyskland igen. Wisemen hävdar att det sannolikt rör sig om en buss med "ultras" och inga som WM har någon form av samarbete med. Under matchen omhändertogs en göteborgare för att ha haft pyrotekniska föremål på sig.

Matchen fick annars ett abrupt slut för göteborgarna som hade ledningen med både 1-0 och 2-1 men ändå föll med 2-4. Basels 3-2 mål för övrigt på en feldömd straffspark (domare: Charles Joseph Richmond, Skottland) i den 84:e matchminuten. IFK Göteborg utslagna med sammanlagt 3-5.

AIK-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 25 augusti 2008
Förspelet till derbyt handlade den här gången om att ATS (AIK Terror Stockholm) placerade ut elva st träkors med namn och personnummer på Hammarbys träningsanläggning i Årsta två dagar före match. Spelarna fick polisbeskydd och Bajens kategori-C blev sura. Hämndattacker planerades men kunde ej genomföras då AIK Fotboll satt bevakning både på träningsanläggningen vid Karlberg samt på matcharenan Råsunda.

Ett möte mellan lagens hårdföra ligistföljen var inplanerad till matchdagen och Globen kl: 19.00. Det mötet blev det ingenting av då KGB:s 50-manna samling i Hammarbyhöjden lockade nästan lika många poliser som grabbar. FB som offrat den traditionella pubsamlingen innan för att minimera risken för spottning hade 130 grabbar startklara i södra Stockholm men fick mest se poliser när de första grabbarna anlände till Gullmarsplan strax före kl: 19. Irriterade AIK-grabbar hade inget annat val än att istället bege sig ut mot Solna men så mycket mer än lite smöstök inträffade inte innan matchen. Hammarby-fans slog sönder ett pendeltåg vid Södra Station och kategori-B supportrar hamnade i bråk på parkeringen utanför den södra läktaren.

En ganska bra derbymatch mellan två lag i en negativ trend slutade rättvist får man ändå säga oavgjort (2-2), detta efter en första halvlek med stor AIK dominans och en andra halvlek med kraftig övervikt åt Bajen. Matchen stördes dock av flera inkastade och ganska kraftiga knallbomber från den södra läktaren mot AIK målvakten Tomi Maanoja som även var nära att träffas av pjäserna. Efter att domaren Martin Hansson blåst en tveksamt dömd straffspark för AIK i den 84:e matchminuten så bröts matchen vid två tillfällen. Samtidigt som Bajenfansen började rycka i staketen så utbröt internslagsmål bland söderbröderna. Kravallutrustad polis tog sig ner på innerplanen för att "backa upp" staketet. En knallbomb slängs till Bajen-klackens stora jubel rakt ner bland poliserna. Hammarby IF hotas nu av dryga böter och spel inför tomma läktare.

Irriterade över det faktum att AIK:s målvakt utsatts för "beskjutning" samt att de flesta faktiskt trodde att matchen skulle brytas för gott efter AIK:s 2-1 mål lämnade AIK:s kategori C sina platser på den östra läktaren för att försöka attackera Bajarna som enligt uppgift också skulle ta sig ut från arenan. Med lite förstärkning från den Norra läktaren så var det en AIK-mobb i storleksordningen 200 man som via bakgator tog sikte på den södra läktaren. Man spottas dock av polisen som via sina nya kraftfulla svarta "pansarbilar" kör rakt in i folkmassan samtidigt som hästar rider rakt in i supportrarna. Detta blir startskottet till över en timmes våldsamheter utanför Råsunda och runt om i Solna!

Polisbussar jagar AIK-fansen genom ett parkområde i höjd med den östra läktaren. Bussarna siktar verkligen på människor och sårar och splittrar upp AIK mobben ordentligt. Fansen omgrupperar sig dock och går till attack mot polisen med bland annat stenar och en buss smashas sönder och polisen tvingas för en stund att kapitulera. Samtidigt har domaren blåst i gång matchen igen efter en tio minuters paus och Hammarbys Suleyman Sleyman kvitterar även AIK:s ledning efter ett jätteskott i den 88:e minuten. Nu är det Hammarby-fansens tur att jubla. Strax därefter blåser domaren av matchen och återstoden av de 23011 åskådarna (dålig publiksiffra på grund av dåliga sportsliga resultat) strömmar ut från arenan då ingen kvarhållning längre verkar ske efter högriskmatcher. Fans från både läger slåss nu öppet utanför den södra läktaren, i tunneln ner mot tunnelbanan, utanför centrum, vid Max´s, Statoil och på Frösundaleden. Stenar och rökfacklor slängs mellan olika supportergrupperingar. Det är ett rejält kaos, hätsk stämning och många smågrupper av grabbar som rör sig i området. Det är mörkt ute och ibland svårt att skilja vän från fiende vilket vissa fick erfara... Ett massivt polisuppbåd springer, rider och kör i skytteltrafik fram och tillbaka och uppträder, som vanligt efter derbymatcher nuförtiden, som yra och aggressiva höns. Åskådare från båda lagen och alla olika åldrar, kön och kategorier fick se sig bli direkt överkörda av polisbussar, slagna och brutalt misshandlade av teleskopbatonger, slagna av poliser på hästar, knuffade, hunsade, hotade samt nersprejade och förblindade av pepparsprej. Samtidigt som polisens egna små kriminella civilgrupperingar rör sig med utfällda teleskopbatonger i folkmassorna för att plötsligt gå till attack mot någon ensam supporter som hamnat i vägen. Minst en 15-16 årig tjej slogs ner av dessa "supercops".

Det är ett oorganiserat kaos som pågår och någon vinnare av supporterfalangerna går inte att utse då det är ge och ta med undantag av polisen som mest gav på grund av överlägsen utrustning och befogenheter, dock misslyckades man alltså igen något kopiöst med att förhindra bråk utan som vanligt så bidrog man istället till de upploppsscener som följde.

När lugnet började lägga sig över Solna runt kl: 23.15 så fortsatte FB:s jakt på Bajenligister. Nya kontakter etablerades och det slutade med att en AIK-liga på ca 60 man tog sig obemärkta till Södermalm där man dock möttes av en tom pub och avslagna mobiler. Strax därefter så stormade poliser fram och AIK:arna eskorterades ut från Stockholm kommun.

Sammanlagt under kvällen så greps sju personer misstänkta för misshandel, hot mot tjänsteman, skadegörelse och/eller våldsamt upplopp. En person togs med för att lämna urinprov enligt polisen misstänkt för narkotikabrott (brukar till 98 % vara negativt vid provsvaret). 17 personer avlägsnades med hjälp av en klassisk gammal PL13. En person medtogs för en lika klassisk gammal LOB. Mängder av supportrar stoppades och kroppsvisiterades under dagen med stöd av polislagens 19:e paragraf.

sverigescenen.com tycker till om:

Eftersnacket
Eftersnacket till derbyt handlade nästan uteslutande om de föremål som slängdes in på planen och mot AIK-målvakten från Hammarby-klackens sida. Detta målades av media upp som ett "huliganproblem" som skulle lösas via nya lagar för att komma åt "det fåtal så kallade fans som bara är där för att förstöra för alla andra" och genast anslöt populistiska och okunniga politiker till den sedan 30 år tillbaka ständigt upprepande "debatten" i media. Tilltron till den nya så kallade huliganlagen är stor men visar enbart på dels vilken okunnighet dessa individer besitter men framförallt om vilken icke demokratisk människosyn man faktiskt har och vilka obefintliga krav de ställer på rättssäkerhet när det kommer till fotbollssupportrar.

Inkastade föremål
Debatten om inkastade föremål kan vi förstå när det handlar om de föremål som faktiskt slängdes in under derbyt, det var till skillnad från vårderbyt inga pappersbollar. Dock så är detta inget som någon av lagens organiserade firmor står bakom eller stödjer. FB har exempelvis tidigare aviserat ett stopp för inkastade föremål från AIK-publiken vilket även hörsammats. KGB gjorde något liknande men har uppenbarligen problem med styrningen av sina egna supportrar vilket vi bara kan beklaga. Men tror sig "fotbollsetablissemanget" kunna komma åt problematiken att ungdomar slänger in föremål på planen med hjälp av en "huliganlag" så tror man fel. De enda som kan stoppa detta är fansen själva och då inte minst de starka kategori-C grupperingarna.

Avbryta matchen?
Många AIK-supportrar hoppades givetvis att matchen skulle brytas så att vi kunde räkna in tre poäng. Det är en fullt naturlig men egoistisk syn på problemet med inkastade föremål. Det här är också en åsikt som delas av de flesta av landets alla proffstyckare oavsett om de är sportjournalister på Aftonbladet/Expressen eller supporterjournalister på Svenska Fans. Men i de fallen handlar det om att man vill "markera" mot "idioterna" på läktarna. Hammarbyare i gemene man menar dock att AIK-fans tidigare slängt in föremål så matcher tillfälligt avbrutits och AIK sedan kunnat komma tillbaka och kvittera underlägen efter extravilan (Bajen-AIK hösten 2004 & våren 2008). Tidigare Europaproffset och nuvarande Hammarby-spelaren Fredrik Söderström menade efter matchen att det var rätt att fortsätta matchen och att "man inte ska blåsa upp det för mycket...sådana här grejer är jättevanliga utomlands, man fortsätter spela. Här hemma blir det lite större väsen". Vår ståndpunkt är, trots att vi alltså hade tjänat sportsligt på om den aktuella matchen avbrutits, att fotbollsmatcher skall avgöras på planen och i princip nästan alltid spelas klart oavsett om det slängts in papperstussar eller knallbomber på planen. Supportrar tar sig ibland friheten att försöka påverka matchresultatet men det får aldrig bli mallen utan det borde alltid vara domarens och förbundets ståndpunkt att matcherna ska avgöras av spelarna på planen och inte av oss supportrar. I alla lägen. Om inte så hamnar vi i en väldigt egendomlig situation där fans på ett direkt sätt kan påverka och styra matchresultaten. Därmed inte sagt att det alltid är fel av fansen att reagera och agera som man gör. Händelserna på Råsunda i höstderbyt mot Bajen 2004 är ett tydligt exempel på det.

KGB
Kompisgänget Bajen sa sig inte vara intresserade av ett möte förutom på matchdagen på en självbestämd tid och plats som inte var förhandlingsbar. Trots detta så klantar men till det och har dessutom enligt egen utsago en riktig "skitliga" på plats. Bajen och KGB har en del bra grabbar som kan ta för sig vilket även visade sig efter matchen utanför Råsunda. Detta står vi för. Dock har man även i dagsläget Stockholms svagaste liga och av dess organisation finns det en hel del att önska. Det är AIK-grabbar som får ta sig söderut och tvingas gå med på rena utpressningsförsöken för att ens ha en chans att få till något mot KGB innan matchen, det är AIK-grabbar som tar kaoset och fighterna till Bajen utanför Råsunda och det är AIK-grabbar som även tar sig till Södermalm senare på natten vilket är mer regel än undantag räknat från nu och 18 år tillbaka i tiden.

Polisen
Polisen har, tvärtemot medias fantasier, alltid slagit ner stenhårt mot kategori-C fansen. Detta är något som även har eskalerat senaste åren vilket vissa rena mordförsök mot fotbollsligister vittnar om. Det som dock också har eskalerat och som är ett långt större hot mot den vanlige fredlige fotbollsåskådaren än risken att åka på en propp av andra mindre fredliga supportrar är polisens urskillningslösa våld mot alla som kommer i dess väg. Ung, gammal, kvinna eller man spelar ingen roll. Poliser i rena stridsvagnar och andra fordon kör i hög fart rakt in i folkmassor med syfte att skada (döda?), de siktar verkligen på folk, de slår urskillningslöst med teleskopbatonger mot alla som kommer i vägen, går fel, för långsamt eller på något annat sätt stör polisen tillvaro. Och detta drabbar alltså den "vanlige" fotbollsåskådaren i minst samma utsträckning som det drabbar kategori C-supportrarna. Hästar används för att rida in i småtjejer, de civila kollegorna i flanellskjortor, munkjackor och teleskopbatonger är dom fegaste av alla där de medvetet siktar in sig på huvudet och ansikten när de matar in sina batongslag. Polisens främsta uppgift borde vara att förhindra bråk, nu skapar man istället bråk. Man misslyckas dessutom å det grövsta med att hålla isär fansen efter matchen (igen) vilket antingen får ses som ett utslag av ren inkompetens eller som ett sätt att få ökade anslag av politikerna. Vi hävdar att det inte längre är en fråga om en supporter kommer få sätta livet till för polisens brutala våld utan istället en fråga om när det sker. Om detta går det som vanligt inte att läsa en rad om i tidningarna.

Uppdaterat 2008-10-01: Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd ådömde (lottade?) Hammarby IF att spela nästa derbymatch mot Djurgårdens IF på Råsunda den 20 oktober inför en tom Södra läktare. Hammarbys supporterföreningar/grupperingar gick då öppet ut med uppmaningen att fansen borde köpa biljetter till den Norra kortsidan (Djurgårdsläktaren) istället. Biljettförsäljningen stoppades och SvFF fick naturligtvis kalla fötter. Hammarbyfansen tog tillfälligt tillbaka sin uppmaning efter önskemål från sin klubb. Klubben överklagade domen. Och när SvFF:s besvärsnämnd (bestående av fyra kärringar) behandlade Hammarbys överklagan så ändrades beslutet av säkerhetsskäl (skäl som även Djurgården höll med om) till att endast omfatta den Södra nedre läktaren. Det nät som AIK tidigare blivit dömda till att sätta upp framför den Norra läktaren för 250 000 kr drabbade nu även Hammarby men i deras fall så ska kostnaden delas med Djurgården. Arenaägaren SvFF betalar som vanligt inte en krona. Som vanligt så härskar inkonsekvensen på SvFF!

AIK dömdes i sin tur till att betala 35 000 kr i böter mestadels på grund av att man visat repriser på storbildsskärmen av den tveksamma straffen. Det komplexa i det straffet är att det inte är AIK själva som ansvarar för reprisbilderna utan ett externt företag där upphandlare är inga mindre än sektföreningen SEF (Föreningen Svensk Elitfotboll)... AIK har överklagat domen.

IFK Göteborg-Gais, Fotboll, Allsvenskan, 1 september 2008
Det blev överraskande en stor dag för Gais och dess supportrar. Första segern mot Blåvitt på 16 år kunde bärgas efter islänningen Eyjolfur Hedinssons 1-0 mål redan i den sjätte matchminuten inför 29 801 åskådare på Ullevi.

Dessutom så svarade Gais-grabbar för en överraskningsattack mot Wisemen + yngre innan matchen. Tidigt på eftermiddagen lokaliserades ett 20-tal Blåvitt på "O´Lerays" nära Gais samlingsställe. Ett 20-tal Gaisgrabbar styrde kosan mot stället där WM + yngre stormade ut med glas och flaskor. Slagsmål utbryter. WM + yngre trycks dock bakåt först till uteserveringen och sedan även in på restaurangen av Gaisarna som också skickar in en yngre göteborgare genom skyltfönstret tillsammans med en cykel innan man lämnade platsen, mycket tillfredsställda med attacken.

Dagen såg också flera småbråk runt om i centrala delarna av staden och en stor mobb av Wisemen stoppades bara ett hundratal meter från Gaisarnas samlingsställe av polis. Efter matchen attackerades flera Gaisare av missnöjda kategori-C från Blåvitt.

AIK-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 13 september 2008
På fredagen, dagen före match, var AIK-supportrar ute på stan för att försöka lokalisera tidigt anländande göteborgare. En av AIK-grupperingarna hittade IFK Göteborgs spelartrupp på Centralstationen dit de anlänt med tåg från västkusten. Göteborgarna möttes av spottloskor, knuffar och verbala hotelser när de skyndsamt tog sig in på sitt närliggande "Hotell Terminus". Senare åkte även en fönsterruta in på hotellet när spelartruppen satt och åt middag. Om detta tyckte sportchefen Håkan Mild följande enligt tidningen Expressen: "Det värsta jag varit med om". Senare på kvällen konfronterades ett blandat gäng av Göteborgsgrabbar och Hammarbygrabbar(!) på en krog i Gamla Stan. De ville ej kliva ut. En skadad.

Matchdagen var alltså överraskande satt till på lördag på grund av att man hade räknat med att IFK skulle vara kvar i Europacupspel veckan därpå vilket man dock ej var. Polisen satte som villkor tidig avspark och fick igenom den okristliga tiden: 12.30. Det tyckte politiker, AIK:s VD + några till i AIK:s styrelse (Hej Per Bystedt!) var en utmärkt idé för nu kunde man ju försöka byta ut en del av den krävande, passionerade och allmänt jobbiga publiken man har mot svaret på alla publikkriser (obs, ironi) - barnfamiljerna. 12 417 åskådare dök upp (18 407 på motsvarande match i fjol) och barnfamiljerna var betydligt färre än tidigare. Dock så var det en väldigt stor samling av så kallade kategori-C supportrar på plats...

AIK:s grabbar samlades utanför en krog i Solna vid öppningsdags 11:00. Dock hade även krogägaren försovit sig vilket ledde till öppning först kl: 11:15 inför ett massivt polisuppbåd. Massiv var också AIK-ligan som under polisledsagning lämnade puben för att gå mot arenan. En arena som IFK Göteborgs supportrar inklusive deras kategori-C med Wisemen i fronten redan anlänt till i (stor)bussar.

Till skillnad från Stockholmsderbyna så lyckades polisen nu hålla isär fansen efter matchen (0-0 sedan AIK fått ett mål tveksamt bortdömt i slutet) utan några större problem. Man arbetade på ett betydligt mer effektivt sätt än tidigare vilket satte sina spår. Polisen kunde lotsa på göteborgarna på deras bussar. Två av bussarna styrde kosan in mot Stockholms city vilket fick fart på AIK:s grabbar som via smågrupper först tog sig in till Karlaplan, sedan Östra Station och till sist mot Fridhemsplan där göteborgarnas bussar slutligen lokaliserades utanför "Löwenbräu", omringade av poliser. AIK-supportrar samlades upp på krogarna runt omkring samt i buskagen över gatan mot "Löwenbräu" men polisen stoppade alla försök till att närma sig göteborgarna och förutom några kastade stenar så kunde polisen eskortera ut göteborgarna från Stockholm. Under dess färd stoppades även fordon med AIK-grabbar som förföljde konvojen.

Senare på kvällen attackerade yngre AIK-grabbar "Kleins" i Gamla Stan där ett 20-tal lokala Blåvittfans satt och skrålade skit om AIK:are, vissa iklädda Stone Island-tröjor. Göteborgarna åkte på två attacker i rad och minst en exil-göteborgare skadades i bråket.

IFK Göteborgs Pontus Wernbloom fick efter en ful fällning sin andra varning och blev utvisad. I samband med detta hamnade han i en ordväxling med AIK:s assisterande tränare Nebojsa Novakovic. Efteråt sade Wernbloom till journalistkåren att "Han sätter ju igång de här jävla huliganerna. Han behöver inte hetsa igång något som brusar upp på stan sedan. Det är hans ansvar också". Detta ledde naturligtvis till två helsidor i en kvällstidning där även AIK:s VD Charlie Granfelt uttrycke sitt stöd till Wernbloom! Samma Wernbloom som efter att Blåvitt säkrat SM-guldet förra året uppträdde i en Wisemen t-shirt...

sverigescenen.com säger angående den tidiga avsparkstiden: Att det är skrattretande hur oinsatta politiker och hycklande klubbledare försöker slå knut på sig själva när det gäller att sabotera för den fotbollspublik som idag faktiskt lägger ner tid och pengar på att bevittna den usla fotboll vi bjuds på i Allsvenskan. Avsparkstiden 12:30 gav fortfarande samma massiva ligistsamling, om än tröttare och nyktrare än vanligt. Men det gav också en tröttare, nyktrare och mycket sämre stämning på läktarna bland resten av publiken än under tidigare matcher inte bara mellan dessa båda lag utan även jämfört med ex. AIK-Ljungskile en måndagskväll. Det kändes avslaget, allmänt oengagerat och är det denna väg svensk fotboll vill vandra så är man snart nere i 1980-talets publiksiffror igen, dessutom med 2/3 av publiken bestående av ligister... För vi kommer alltid vara på plats - oavsett vilken idiotisk tid eller dag de lägger matchen på. Generalsekreteraren i sektföreningen SEF (Svensk Elitfotboll), Tommy Theorin, visade dock på ett mycket tydligt vis vilka dårar som styr svensk fotboll genom följande uttalande: "Nu på lördag är det Liverpool mot Manchester United ungefär vid samma tid. Där är det alltid fullt med folk på läktaren. Varför ska det inte kunna vara så i Sverige?". Ytterligare kommentarer är verkligen överflödiga...

sverigescenen.com om "Änglarna Stockholm": Det är sannolikt slut på sötebrödsdagarna för den allt aktivare Stockholmsfraktionen bland IFK Göteborgs supportrar. Det handlar om en fraktion som allt oftare lierar sig med IFK Göteborgs kategori-C supportrar och dessutom genomfört nattliga aktioner mot vår hemmaarena Råsunda. Så kan vi naturligtvis inte ha det i våran egen stad. Vi har annars en viss toleransnivå mot andra klubbars exil-supportrar i huvudstaden Stockholm men då gäller det också för dem att hålla en låg profil och inte utnyttja vår generösa gästfrihet. Det har en längre tid funnits en viss irritation från AIK:s sida gentemot Stockholmsgöteborgarna och attacken mot deras stampub "Kleins" i Gamla Stan ska ses som en upptrappning och en första attack som kan komma att följas av flera så länge de fortsätter liera sig med WM samt håller en i våra tycken alltför hög profil.

sverigescenen.com säger angående det uteblivna jättebråket mellan FB & WM: Att det krävs två för att dansa. Wisemen har kategoriskt tackat nej till alla tidigare förslag om möten under säsongen och så också inför denna match. Det fanns ingen ambition eller intresse av att göra annat än att visa upp sig och "göra resan". Förvisso inget konstigt med det kanske. Man lever fortfarande på Skara och kan så också göra en tid till utan att skämmas. Man har onekligen satt sig själva i en bra sits men det kommer komma en tid då man behöver stå upp igen mot AIK. Det WM också är fullt medvetna om är att man då behöver ha absolut allt och alla på plats - för det vet man att FB kommer ha nästa gång.

IFK Norrköping-Helsingborgs IF, Fotboll, Allsvenskan, 14 september 2008
24 st HIF-grabbar tog sig dagen före match (lördagen) upp till Norrköping för att festa in staden. Det blev en väldigt rolig resa och en kväll att minnas. Efter kontakt med en av stadens lokala förmågor ledsagades skåningarna en bra bit för att komma till Peking-grabbarna. Precis när grupperna fick syn på varandra kom den första polisbilen till platsen som först körde rakt in i Helsingborgarna och sedan vidare in bland Norrköpingsgrabbarna. Grupperna hamnade i otakt och endast ett par smällar hann delas ut. Ett mindre antal supportrar från båda sidor greps.

FL/HBGY/HP återsamlade sig senare på kvällen och då fortsatte också stöket i staden. Först hamnade man i bråk med ett lokalt ungdomsgäng på "McDonald´s" på Drottninggatan vilket ledde till slagsmål i entrén som vakter och polis fick bryta upp. Skåningarna fortsatte då längre ner på gatan till "O´Learys" vars uteservering länsades på arsenal som vräktes iväg mot poliserna som närmast fick ta skydd. En polis skadades lindrigt av en flaska. Frontline lyckades dock ta sig från platsen utan några fler gripna. Senare på natten attackerade ett 15-tal yngre Norrköpingsgrabbar ett av skåningarnas hotell med flaskor mot ett rum med en HIF-flagga hängande utanför. Ett tiotal Helsingborgare rusade ut med egen ammunition och flaskkastning utbryter mellan grupperna innan de lokala grabbarna tog till flykten. Enligt egen uppgift först efter att en HIF:are viftat med en kniv. En 17-årig Norrköpingskille snubblade dock vilket slutade med ett sjukhusbesök för den olycklige efter en ordentlig omgång. Två skåningar, 22 och 27 år gamla, greps misstänkta för grov misshandel av 17-åringen. De anhölls senare under natten men släpptes fria på söndagen, dock fortfarande misstänkta för brottet trots att 17-åringen vägrade medverka i utredningen. En annan av skåningarna som hamnade på avvägar efter att polisen anlänt till platsen slogs ner av Norrköping. Viss skadegörelse rapporterades också från ett annat av HIF:s hotell under natten.

Matchdagen (söndagen) förlöpte dock lugnare inför ett förstärkt polisuppbåd som höll Helsingborgssupportrarna under noggrann uppsikt och även såg till att eskortera dem ut ur staden efter matchens slut. En match som för övrigt vanns av HIF med 4-3 mot jumbon IFK Norrköping.

Gais-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 15 september 2008
Få Dif-fans på plats i Göteborg och inga incidenter mot Gais-supportrar rapporterade. Däremot så brakade supportrar till Gais och IFK Göteborg samman efter matchen på Harry Hjörnes plats där Wisemen fick sin hämnd på Gais för fadäsen i samband med derbyt tidigare i höstas. Senare på kvällen försökte Blåvitt även attackera Gais-krogen "Gamle Port" men stoppades då av polis. En tydlig markering av staden Göteborgs starkaste liga.

"Linköping HC-IFK Göteborg bråket", 20 september 2008
Ett förbestämt möte, lite udda, mellan supportrar till ishockeylaget Linköpings HC och fotbollslaget IFK Göteborg ägde vid 14-tiden på lördagen rum på Industrivägen i Jönköping och området Ljungarum. Nummerbegränsat till 30-30, LKPG/LKPG Yngre- Wisemen/GYD/YCG. Göteborgarna tog iniativet på en gång och efter ett 20-tal sekunder av förvisso ganska tuff boxning har man brutit igenom Linköpings front och efter ytterligare 20 sekunder med en hel del "en mot en fighter" så flyr LKPG platsen. Efter detta fortsatte LKPG resan till Göteborg för matchen mot Frölunda på söndagen och WM+yngre till Kalmar och cupfinalen där dagen därpå.

Djurgårdens IF-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 24 september 2008
Norra Europas största hatderby kändes betydligt svalare i år än föregående år när bägge klubbarna krigade i toppen och hade rejäl guldchans. Det märktes även på publiksiffran 22 312, att jämföra med fjolårets 34 116. Men, ett derby är alltid ett derby och det gäller speciellt när Djurgården möter AIK. Det är ära, heder och stolthet. Matchen slutade 1-1 sedan AIK:s Saihou Jagne kvitterat på övertid till stor glädje för Norra Stå som fullkomligt bar fram spelarna till poäng.

DFG satt, sina vana trogen nuförtiden, på "Grappa" och närliggande "Helens krog", i S:t Eriksplan inför ett massivt polisuppbåd inklusive Supporterpolis samt de svarta pansarbussarna. Tillsammans med Järnkaminerna har man lyckats göra Vasastan till blåblått inför Råsundaderbyna och en marsch från Vasaparken var sedan länge planerad.

AIK:s kategori-C samlades på ett antal krogar i närheten av Vasastan. Ospottade igen - på en matchdag i city. Ett möte med DFG var inplanerad till Västmannagatan, Odenplan kl: 19.00. Det såg onekligen mörkt ut med tanke på DFG:s polisnärvaro. AIK bestämde sig dock för att ta sig till mötesplatsen på utsatt tid med en numera sedvanlig 100-mannamob. Allt går bra fram till just Upplandsgatan/Västmannagatan (där inga Dif syns till på utsatt tid) när först Supporterpolisen kommer upp bakom den alltför utspridda AIK-ligan. I samma veva kommer polisbussar upp från motsatt riktning vilket leder till rusningar när AIK-grabbarna, skulle det visa sig, alltför lättvindigt splittras upp. Ett stort antal AIK:are jagas av polisen tillbaka mot Västmannagatan, sirenerna ljuder och polisfordon i mängder är snabbt på plats. Ett 50-tal AIK-grabbar har dock lyckats springa genom polisen och ner mot Vasaparken. Vad AIK:arna då inte vet men som man snart ska bli varse om är att DFG strax innan gjort en rusning från polisen i S:t Eriksplan och nu springer in i Vasaparken med polisen i släptåg. När splittrade AIK-grabbar kommer fram till nergången till Vasaparken möts man av ett fullkomligt ösregn av glasflaskor och fulla ölburkar från Djurgårdshåll (antagligen kvar i parken sedan Järnkaminernas storsamling tidigare) och en DFG-liga som kommer rakt mot AIK:arna med polisen strax bakom. AIK blir tvungna att stanna upp innan ammunitionen kan returneras, dock inte med samma kraft. Konfrontation utbryter nu mellan grupperna och det är "en mot en-fighter" hela tiden med polisen teleskopvevandes i bakgrunden. AIK-ligan trycks rejält bakåt av DFG upp mot backen innan polisen slutligen bryter upp det hela. Sammanlagt 75 supportrar från båda klubbarna omhändertogs i samband med bråket och runt om i Odenplan. Det som dock gjorde klart ondast var de kastade föremålen och polisens batonger.

Efter matchen hade polisens nya insatschef satsat på nya direktiv. Polisen försökte inte ta livet av lika många åskådare som man försökt med tidigare den här säsongen i samband med derbymatcherna genom vansinneskörningar med stridsfordon och teleskopattacker mot huvudet. Däremot hade man satsat på mer avspärrningar utanför arenan, i huvudsak runt den Östra- och Norra läktaren, som vanligt utan större logik då det oftast inte gick att ta sig vare sig fram eller tillbaka. Sedvanliga trakasseringsräder förekom också i form av så kallade skyddsvisitationer samt att polisen helt sonika gick in och omhändertog kända supportrar oftast med motiveringen "LOB" (Lagen om omhändertagande av berusade), det enda märkliga i det var väl möjligtvis att supportrarna i fråga var helt nyktra.

Polisen lyckades dock till en början i betydligt större utsträckning än tidigare hålla isär supportrarna efter matchen men det skulle snart ändras. Avspärrningarna runt den Norra läktaren rörde till det först och främst för AIK och det var enbart smågrupper av AIK-supportrar som kom bort mot den södra läktaren och de samlade Dif-fansen som var i kraftigt numerärt överläge denna kväll utanför arenan. En mindre AIK-liga lyckades dock få numerärt överlägsna Dif-grabbar att backa vid nedgången till tunneln utanför Södra. En numera obligatorisk kamikazeattack från några enstaka AIK-grabbar slutade dock sämre nere på perrongen i Solna mot en samlad Dif-liga. Flera andra mindre sammanstötningar skedde runt t-banenedgången och på Frösundaleden. En person fördes medvetslös till sjukhus efter ett bråk. 23 personer omhändertogs efter matchen plus att ytterligare ett 50-tal (nästan uteslutande Dif) avlägsnades från tunnelbanestationen i Solna efter ett batongregn av civil- och uniformerad polis mot gårdarna. Åtta supportrar greps misstänkta för våld mot tjänsteman, skadegörelse, våldsamt upplopp och misshandel. Totalt under dagen greps/omhändertogs/avlägsnades minst 156 personer.

Ytterligare en större incident inträffade under småtimmarna då nio st AIK-supportrar drabbade samman med ett 15-tal av Difs toppkillar på Norrmalmstorg kl: 02.00, en fight som enligt uppgift ska ha varit uppstyrd. Denna drabbning var ej sanktionerad av FB och efterspelet till detta hanteras internt. Vi har dock fått en förklaring och en rapport om händelseförloppet. Det ska tydligen ha varit en tuff drabbning där Dif gick hårt åt Gnagarna. En av AIK:arna försökte attackera gårdarna med ett vattenpass men blev av med detta och fick istället smaka ordentligt av sin egen medicin och fördes i ambulans till sjukhus med skallskador. Inte så mycket att säga om. Däremot så ska en annan av Gnagarna ha blivit fotbollssparkad i huvudet när han redan låg medvetslös på marken och en annan AIK:are dojad han också. En av Djurgårdarna ska ha klivit in och brutit upp det hela när han ansåg det ha gått för långt. När polis anlände till platsen hoppade en av de skadade kvarvarande AIK:arna in i en Taxi då han inte ville medverka i någon polisutredning. Polisen beskrev det hela som "ett bråk där ett trettiotal herrar med rakade huvuden gick lös på varandra med bland annat påkar".

sverigescenen.com säger: AIK/FB har under en längre tid haft riktiga mastodont samlingar på i princip samtliga högriskmatcher. Det har varit både kvantitativt och inte minst kvalitativt mycket bra ligor FB ställt på benen. AIK har idag landets aktivaste liga. Detta är ingen hemlighet och har även sänt ut ett tydligt budskap till resten av ligistsverige. Det har lett till att andra ligor varit direkt ovilliga till att möta Firman Boys. Vi skulle i vissa fall gå så långt som att hävda att man i vissa fall medvetet hållit sig undan, DFG inkluderade.

Två gånger har vi haft sämre samlingar såväl kvantitativt som kvalitetsmässigt. Den första gången var i Skara mot Wisemen och den andra gången var på derbyt mot Dif i onsdags. Vår ovilja att krångla eller ens ställa ultimatum på motparten som kan få dem att backa ur har kostat oss resultat. I onsdags skedde det igen och precis som vårt fotbollslag har vi blivit hårt straffade för våra misstag. Men visst lyfter vi på kepsen en kväll som denna och säger att DFG var bättre och framförallt hetare - den här gången. Ingen liga är bättre än sin senaste fight och det bästa med den här branschen är att det hela tiden kommer nya fighter. Vi konstaterar också att oavsett vilken svacka eller annat som DFG befinner sig i så lyckas man alltid mobilisera en bra liga med god vilja när man möter AIK.

Men, såväl Wisemen, KGB som DFG har tackat nej till att mötas uppstyrt såväl på matchdagar som icke matchdagar. Det "förslag" vi fick av KGB finns noga angivet i rapporten från Bajenderbyt tidigare i höstas. Men det var åtminstone ett förslag. DFG:s så kallade "förslag" var ett skämt där man vägrade lämna julgranar och polis i Vasastan utan prompt skulle sitta på "Grappa" med polisbeskydd. Det fanns en(1) anledning till att vi, för vilken gång i ordningen, ändå gick med på DFG:s ultimatum och det är återigen vår stora vilja att i alla fall försöka få till något mot dem även om det kändes rätt lönlöst på förhand med tanke på DFG:s val av samlingsställe. Att det nu ändå blev en sammanstötning i Vasaparken är enbart tack vare en virrig poliskår men framförallt tack vare AIK som tar fighten till dem. DFG hävdar resultat under derbydagen och sanningen är att i Vasaparken fick den AIK-liga som trots allt kom fram backa mot DFG. Köp en trisslott säger vi. Att det sedan åker folk från båda läger runt arenan och inne i city under kvällen/natten verkar DFG ha missat helt! Att man har en historia av vapenövertramp, golning och lögner är ett välkänt och dokumenterat faktum. Tyvärr verkar det leva kvar även i nutid.

När det gäller debatten om vapen, flask- och stenkastning så är det givetvis tråkigt oavsett vilka som bär skulden för det. AIK hävdar rejäla övertramp av Dif i Vasaparken i form av glas/burkkastning redan innan fighten hann komma igång och många är upprörda då de hävdar att de även attackerades med stolar och påkar av DFG. Dif hävdar övertramp av AIK senare i samma fight med glas/burkkastning och även ett stort granitblock. Under det diffusa bråket vid Norrmalmstorg sent på natten hävdar Dif att en av Gnagarna på platsen var beväpnad men faktum är att minst två AIK:are även förts till sjukhus med skallskador under kvällen. Denna upptrappning av våldet och övertrampen är naturligtvis beklaglig och det vill nog till att utvecklingen stoppas snarast så vi inte är tillbaka på "90-tals nivå" då kastning av föremål och andra vapen var mer regel än undantag. Vi vill boxas. Inte döda varandra. Det är också talande att det mesta av kastningen sker från ligornas bakre led och inte de främre.

Slutligen. Det blir nästan alltid bättre drag på Norra under bortaderbyna när de flesta "klackturisterna" och småtjejerna är borta. Kan Norra bara bli av med "pardejtarna" också som fått för sig att det är en bra idé att ta med tjejen på fotboll så blir det ännu bättre. Tjejer kan man ha mycket kul med. Att gå på fotboll tillsammans är inte ett av dessa nöjen.

Helsingborgs IF-Kalmar FF, Fotboll, Allsvenskan, 24 september 2008
Håller pendeln möjligtvis på att börja svänga lite i Skåne? Vilket som så skedde en överraskande attack från Malmö FF:s liga gentemot sina arvfiender i Helsingborgs Frontline. Detta ca 45 minuter innan Helsingborg skulle möta Kalmar FF hemma på Olympia förra onsdagen, dryga veckan innan veckans derbymöte mellan lagen.

Ett 40-tal Malmögrabbar hade tagit sig till staden och lokaliserade enligt egen utsago ett 30-tal HIF-grabbar (10 st enligt HIF själva) till "Bishops Arms" nära Stortorget i de centrala delarna av staden. MFF går till attack. Två supporterpoliser utanför puben kan ej stoppa dem utan tömmer istället pepparsprejsburkarna och larmar på förstärkning. En av polismännen gick i backen, skadades lindrigt i huvudet och tvingades uppsöka sjukhus för nål & tråd hjälp. HIF-supportrarna kastar flaskor och glas mot MFF allt medan dörrvakterna försöker driva ut angriparna genom den trånga passagen. MFF backar ut från puben och samlar ihop sig för ännu en attack mot det 15-talet Helsingborgare som tagit sig ut från stället. HIF får fly in på puben samtidigt som polisförstärkning anländer och MFF istället tar sig mot sina fordon, nöjda över utfallet. Två MFF-supportrar greps, misstänkta för våld mot tjänsteman.

Malmö FF-Helsingborgs IF, Fotboll, Allsvenskan, 30 september 2008
Efter Malmös överraskande kategori-C attack innan HIF:s hemmamatch mot Kalmar veckan innan så var temperaturen om möjligt ännu högre inför slaget om Skåne.

En massiv Helsingborgsmobb anlände med tåg till Malmö kl:17.45 och möttes av ett stort polisuppbåd på stationen. Rapporter hade redan strömmat in om vandalisering och stök på tåget och att en kvinnlig lokförare skadats och förts till sjukhus efter att ha fått en fyrverkeripjäs nerstoppad i munnen. Något som senare ej skulle visa sig vara riktigt sant.

HIF-supportrarna med Frontline i spetsen förskansade sig på Harry´s på Södergatan. En mindre incident mot pubens vakter utspelade sig sedan de försökt hindra supportrar att komma in på den av supporterföreningen Kärnan redan förabonnerade restaurangen. Annars var det en hög stämning runt puben och mycket poliser utanför. Detta samtidigt som Malmös kategori-C följe hölls under strikt bevakning under sin samling på Lilla Torg. När Helsingborgarna skulle lämna puben för att ta sig ut mot arenan så hindrades deras framfart av poliser med hundar och hästar som spärrade av vägarna. Supportrarna fruktade att de alla skulle bli omhändertagna och missa matchen (ej första gången det hänt) och försökte istället tränga sig förbi. De mötte då av ett batongregn och trycktes tillbaka. Fansen började då vräka flaskor och stolar från uteserveringen av Harry´s som fick sig en törn när polisen gick till motangrepp. Nu utbryter kaos på platsen mellan HIF-anhängarna och ett 40-tal poliser. Smällare och raketer kastades mot polisen och flera kraftiga "bomber" exploderade under de minuter som bråket böljade fram och tillbaka på gatorna innan polisen slutligen lät fansen marschera mot arenan. Flera supportrar klagade på smärtor och en polishund skadades.

Väl inne på Malmö Stadion hetsade fansen varandra från läktarna och precis innan matchstart gjorde Malmö-grabbar rusningar på läktaren bort mot Helsingborgsklacken där HIF:s Frontline svarade med att kliva ner och in på löparbanorna innan polis och vakter återställde ordningen. Matchen slutade 2-1 till HIF inför 15 666 åskådare och MFF sjönk allt längre ner i botten av tabellen medan HIF fortsätter sin jakt på den absoluta toppen.

Efter matchen hölls fansen åtskilda av uppemot 150 utkommenderade poliser och dagen kunde summeras med att sju personer greps misstänkta för våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. 18 personer omhändertogs främst för fylleri. Vid Öresundsförbindelsen stoppades en buss med 23 st FC Köpenhamn-supportrar som var tänkta att backa upp HIF:s färger. Tio danskar omhändertogs för en PL13 medan de övriga avvisades enligt utlänningslagen eftersom de misstänktes vara i Sverige i syfte att begå brott.

sverigescenen.com säger: att historien om att en kvinnlig lokförare ska ha skadats efter att ha fått någon form av fyrverkeripjäs intryckt i munnen av Helsingborgsligister kablade ut av polis och media under dagarna två. TV3 Efterlyst aka Golnytts programledare Hasse Aro var så upprörd att han närmast skakade i studion samtidigt som han efterlyste "rakryggade vittnen" till händelsen. Han lanserade också på fullt allvar sin åsikt att "hela fotbollen skulle läggas ner" på grund av alla bråk. Polisprofessorn Leif GW Persson såg om möjligt ännu mer förvirrad ut efter den kommentaren... Sanningen om den kvinnliga lokföraren är att när HIF-fansen anlände till Malmö Central så kastades flera smällare på perrongen. En av dessa snuddade olyckligt vid lokföraren som stod på perrongen och hon brännskadades därför lätt på läpparna. Det var alltså ingen som öppnade munnen på henne och tryckte in en brinnande fyrverkeripjäs som polis och media först gjorde gällande. Detta bekräftas också av SJ:s pressinformatör Sven-Ingvar Håkansson som till Sydsvenskan sa: "Det har tyvärr varit motstridiga uppgifter. Det blir väl så när man blir chockad. Det är ingen som har tryckt in en smällare i munnen på henne, men hon kände hur en smällare rörde till mot läppen och hon till och med kände smaken av krut. I samma sekund lyckas hon slå undan den och sedan detonerar den. Det här var ju sekunders verk".

sverigescenen.com säger om Malmö FF:s kräftgång på planen: att vad trodde man egentligen när man anställde en för detta IFK Göteborg- och Helsingborgsspelare som chefstränare för Malmö FF!? Roland Nilsson står ju för precis allting som MFF inte vill stå för.

Kalmar FF-Feyenoord Rotterdam (Holland), Fotboll, Uefa-cupen, 1:a omgången, 2 oktober 2008
Det här handlade naturligtvis aldrig om Kalmar mot Feyenoord utan om IFK Göteborg mot Feyenoord. Och detta tack vare en rad lyckliga omständigheter. Som att Kalmars hemmaarena Fredriksskans ej är godkänd för Uefa matcher varför Kalmar FF var tvungna att flytta returmötet mot Feyenoord till Borås, bara sex mil från Göteborg, och att ett 30-tal Feyenoord-supportrar valde att tillbringa onsdagskvällen (1/10), dagen före match, i just centrala Göteborg. Med landets mest inkompetenta supporterpolis i staden var därför förutsättningarna för konfrontation helt plötsligt riktigt bra.

Kontakt mellan Wisemen och Feyenoords grabbar hade förekommit en tid. Göteborgarna var ute i stora nummer under onsdagskvällen för att leta upp holländarna som blivit allt mer ovilliga att styra upp något i takt med att deras stora resande mobb beräknades anlända först till matchdagen. När Blåvitts 80-mannamobb fick polis på sig valde man därför att agera snabbt genom att omgående bege sig mot Dubliners på Östra Hamngatan där Feyenoord förskansat sig.

Strax efter kl:22.00 gick Wisemen till attack mot puben med allehanda bråte och fick ut ungefär lika mycket från holländarna som togs på sängen och ej var villiga att kliva ut och ta fighten på gatan. Polis på plats attackerades också med bland annat flaskor och stolar. En polisman skallades ner av en holländare och det är ett rejält kaos som utspelas. Flera poliser får panik och minst fyra varningsskott avlossas för att skingra i första hand göteborgarna. En polisbil slogs sönder och ett 30-tal polispatruller ringdes in.

Sammanlagt tre personer greps misstänkta för våldsamt upplopp, förberedelse till grov misshandel och våld mot tjänsteman. Polisen hotar nu med fler gripna i efterhand. En anmälan skrevs gällande narkotikabrott, en anmälan gällande skadegörelse plus att en batong togs i beslag. Ytterligare 19 supportrar omhändertogs för fylleri och störande av den allmänna ordningen.

Under matchdagen (2/10) i Borås omhändertogs sammanlagt 26 supportrar för PL13/LOB, 10 st avvisades enligt PL13 samt att 30 personer visiterades enligt PL19. Ett 80-tal stolar på bortasektionen på Borås Arena gick sönder. Feyenoord vann matchen med 2-1 (sammanlagt 2-2) och gick vidare på grund av fler gjorda mål på bortaplan.

sverigescenen.com konstaterar: att detta var en bra dag för IFK Göteborgs kategori-C supportrar. Feyenoord har ett erkänt tufft europarykte och även om det mesta är från stora "pöbelattacker" och inte från ren boxning med 30 man så är detta givetvis en fjäder i hatten för WM som ger visst eko ute i Europa. En överraskningsattack dag före match mot ett förvisso numerärt underlägset motstånd med skiftande kategori men vem fan räknar vare sig nummer eller antal SI-patcher i Europa? Men göteborgarna lär nog vara lite smånöjda med att inte ha en bortamatch kvar mot Feyenoord i Rotterdam nästa vecka...

sverigescenen.com konstaterar också: att detta var andra gången svensk polis sköt varningsskot mot Blåvitts supportrar (första gången var innan Landskrona-IFK Göteborg 2004) och femte gången totalt mot svenska supportrar. Tidigare har den svenska polisen också avlossat varningsskot mot AIK:s supportrar vid tre tillfällen (AIK-AEK 1999, AIK-Dif 2003 och AIK-Hapoel 2007) och känslan är att det inte var sista gången det inträffade. Så länge svensk polis består av allt för många individer med dåliga psyken, självförtroende och kunskap för att kunna handskas med människor och inte minst arbeta bland folkmassor så kommer det sannolikt hända igen. Bara att hoppas att ingen får sätta livet till nästa gång det händer.

Hammarby IF-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 20 oktober 2008
En rapport från säsongens sista Stockholmsderby inleds dagen före match, på söndagskvällen (081019). Då skulle en av de största uppgörelserna i detta land äga rum i Vasaparken i centrala Stockholm kl: 19.00 mellan Kompisgänget Bajen (KGB) och Djurgårdens Fina Grabbar (DFG).

KGB hade efter en hel del mindre framgångsrika samlingar kört lite av en omstart/nystart och nu dök Bajens grabbar upp i stor stil. Närmare 160 man samlades upp utan polisnärvaro bara minuter före kl: 19 på Dalagatan. DFG, för kvällen ca 115 grabbar ute samlades upp i S:t Eriksplan och fick där tidigt polisspan på sig, dock ej i någon större omfattning. Man var på väg mot Vasaparken men valde redan kl: 18.43 att vända och gå tillbaka mot ursprungsstället Bagpipers Inn på Rörstrandsgatan. Ett misstag skulle det visa sig då fler och fler polispatruller började anlände och gårdarna fick se sig bli uppsplittrade varav 76 st dessutom åka på en marksittning och sedan att bli avlägsnade via buss. Samtidigt som KGB klev ner i en mörklagd Vasaparken exakt kl: 19.02. Polisen som nu förstått att det var saker och ting på gång och det big time begärde förstärkning från hela Stockholms län och inte mindre än 36 patruller anlände i en strid ström mot Vasaparken. Frustrerade Bajare inser att det hela har skitit sig och drar runt i Vasastan samtidigt som polisen spärrat av vägarna för de båda ligorna att komma nära varandra. En del av Bajenligan hamnar i mindre skärmytslingar med snuten samtidigt som en väktare ska spela Bror Duktig och åker på en omgång av Bajen. En polisbil fick rutan krossad. Flera gripna och stor besvikelse hos de båda grupperna. Senare på kvällen fick polisen ingripa vid Slussen för att stoppa ett förestående bråk mellan supportrar.

Matchdagen (081020) blev lugnare än vanligt, främst tack vare ligornas kraftsamling dagen innan och det krut som trots allt brändes både psykiskt och fysiskt trots det uteblivna jättebråket. Till Råsunda anlände endast 12 483 åskådare. Hammarby hade dessutom straffats av SvFF för oroligheterna i samband med derbyt mot AIK tidigare i höstas vilket innebar att den nedre Södra läktaren var avstängd för publik och Bajen-klacken istället fick hålla till på Södra mellan där man stilenligt hälsade till förbundet med banderoller och ett stort bengalhav innan avspark som även ackompanjerades av kraftiga "bomber" och viss brand på det tomma nedre läktaretaget. Djurgårdsklacken drabbade samman internt efter att en bengal slängts in på planen av en åskådare. Senare under matchen klättrade några Dif-grabbar över staketet och ända upp till Östra övre där man ansåg sig ha blivit provocerade av några Bajare. Fotbollsmatchen vanns av Hammarby med klara 3-0.

Efter matchen var ett 60-tal Bajare nära att ta sig ända fram till Soft Bar & Kök på Malmskillnadsgatan där ett 30-tal Djurgårdsgrabbar satt men polisen hann emellan genom att som vanligt försöka köra över supportrar med sina fordon. Minst en Bajare träffades och skadades.

Sammanlagt under matchdagen greps sju personer misstänkta för olika brott medan 13 st omhändertogs på grund av diverse polisparagrafer och fyra avlägsnades från platsen. Hela 148 st supportrar trakasserades enligt polislagens 19:e paragraf och visiterades, som vanligt utan att några vapen hittades. Ett supportertåg med Hammarbyare ombord utsattes för invändig skadegörelse under sin färd till Solna innan matchen.

sverigescenen.com säger om det uteblivna storbråket: att när DFG väl gick med på en icke-matchdagsfight mot KGB så blev det ändå ingenting av det hela delvis på grund av DFG:s egna felbeslut under kvällen men givetvis också tack vare polisens snabba närvaro när man väl insåg att saker och ting var på väg att spåra ur ordentligt. Men att någon liga skulle ha varit "rädda" för den andra tror vi inte på. Däremot så finns det säkert en viss respekt där som måste finnas på den här nivån. Men givetvis surt för Bajen/KGB som hade sin kanske bästa mobb någonsin på plats med flera gamla veteraner inte bara från Tumba utan även från Sätra och Tyresö vilket sannerligen inte var igår dessa gamla stötar var med. Men i den här branschen så är det enbart segrar som räknas. Stilpoäng för ex. bra samlingar delas bara ut internt, annars hade AIK:s mobb varit världsmästare varje gång de senaste åren... Antiklimax var bara förnamnet för Bajen trots att kvällen ändå kanske gav mersmak för vissa och kan ha varit början på en uppryckning från KGB:s sida. Bara det att man tog sig in till city två dagar i rad är en rejäl uppryckning från tidigare.

sverigescenen.com säger om läckor till Gnaget: att det läckte från både Dif- och Bajenhåll denna gång.

sverigescenen.com säger om den dåliga publiksiffran: att det givetvis är huliganerna och allt läktarvålds fel. Ni vet dom där som hindrar vanligt folk som politiker och Mats Olsson från att våga gå på fotboll och alla tusentals mammor med barnvagnar att rulla in på Råsunda. Att det skulle kunna bero på att bägge klubbarna bara ligger i mitten av tabellen, att "produkten" Allsvenskan inte är bättre än Europas 26:e liga, att de trogna fansen börjar tröttna på att bli behandlade som skit av SvFF/SEF, polis, media och sina egna klubbar kan vi aldrig tänka oss. Skyll på huliganerna istället så löser sig det mesta och lögnen kan leva vidare ett tag till.

AIK-Helsingborgs IF, Fotboll, Allsvenskan, 2 november 2008
AIK:s sista hemmamatch för säsongen föregicks av stora supportermanifestationer för tränaren Rikard Norlings framtid och mot sportchefen Ola Andersson och VD:n Charlie Granfelt. Det var dessutom matchen där trotjänaren Mats Rubarth gjorde sitt sista framträdande på Råsunda varför han hyllades stilenligt av hemmapubliken.

Utanför planen så steg temperaturen också ordentligt sedan Helsingborgs Frontline svarat för en lika klassisk som överraskande attack. Kontakten mellan Frontline och FB var obefintlig under veckan sedan skåningarna gjort sig oanträffbara. Med bakgrund av att HIF heller aldrig tidigare varit uppe mot AIK med en liga i syfte att ställa till med trubbel så var inte direkt laddningen hos Stokholmarna på topp. Ett 20-tal AIK-grabbar i olika åldrar satt på "Offside Sportsbar" vid Solna Centrum kl: 13:15, en timme och 45 minuter före avspark. Vad dessa då inte hade en aning om men strax skulle bli varse om var att 42 st Helsingborgsgrabbar (15 Frontline, resten yngre) rest från Skåne i fyra minibussar och en personbil och parkerat i garaget under Solna Centrum. Via uppgiftslämnare och spotters hade man fått fram att Gnagarna satt på Offside och att de inte var många. Via gången upp från parkeringsgaraget rusade man upp den korta biten mot stället och samtidigt som den första AIK:aren inne på puben uppmärksammar vad som håller på att hända så åker den första rutan in från Helsingborgarnas sida.

Efter omständigheterna så reagerar ändå AIK:arna snabbt. Inom några sekunder är de första grabbarna på väg ut genom den smala dörröppningen där de möts av mer föremål från HIF som AIK:arna återgäldar. Efter ytterligare ett tiotal sekunder så är resten av firmagrabbarna på väg ut från Offside och i det ögonblicket väljer de numerärt överlägsna Helsingborgarna att lämna platsen springande. I samma veva kommer också tre st poliser springande från Helsingborgarnas högra sida. AIK-grabbarna är nu rejält uppretade och samtidigt som HIF tagit till flykten mot parkeringsdäcket så rusar Gnagarna genom Solna Centrum för att försöka genskjuta HIF i höjd med "Solna Krog". Tyvärr för AIK:arna så hann polisen före och när AIK kommer ut på däcket sitter HIF:arna redan ner på marken. Polisen batongslår bort AIK från parkeringsdäcket och säkrar platsen.

Nu larmar AIK in förstärkning och fler och fler grabbar ramlar in till Offside medan krogpersonalen städar upp stora glasskärvor från den halvt demolerade restaurangen. Gnagarna misstänker att inte alla av HIF:s grabbar blivit omhändertagna och skickar ut folk för att dammsuga varenda krog i Solna med omnejd. Det gav inget liksom en kort rajd förbi den södra läktaren. Man hittar dock två av skåningarnas minibussar i garaget de från början kom ifrån, bussarna skonades förutom däcken som punkterades. AIK-grabbarna vill nu ha blod men tvingas tillfälligt ge upp letandet och tar sig istället in på Råsunda lagom till avspark.

HIF-grabbarna som körts ut till olika förorter samlades upp i smågrupper i centrala Stockholm därifrån enbart ett fåtal av dem tog sig vidare ut mot Solna igen, mycket angelägna om att inte väcka någon uppmärksamhet samt att skyndsamt hämta sina fordon. Ute i Solna drog en större AIK-mobb omkring direkt efter matchslut och genomsökte området och inte förrän HIF:s chaufförer med hjälp av poliseskort kunde hämta minibussarna för däckbyten så kunde man lämna huvudstaden för den här gången.

sverigescenen.com tycker: att det var en överraskningsattack som heta duga och som fick tankarna tillbaka till forna tider när det var detta som i mångt och mycket var det organiserade fotbollsvåldet - pubstormningar! Däremot så var väl stridsviljan sämre hos de för tillfället nästan dubbelt så många Helsingborgarna som inte ens delade ut en smäll innan man lämnade platsen. Att Frontline inte blev spottade under sin färd till Stockholm förklaras väl enklast med att vare sig FB eller polisen räknade med att de skulle resa hit. Det är heller inte någon överdrift att säga att Helsingborgsmobben ska vara glada att polisen fångade in dom i Solna och inte Gnagarna aka "smutsligan" som snabbt ökade i både nummer och ilska innan matchstart.

Slutligen. Andra ligors fordon har tidigare, med vissa få undantag, varit fredade runt om i landet. Det är en bra idé att så också förblir. Helsingborgarna fick däcken sönderskurna på två av sina minibussar. Men då ska man också ha med i beräkningarna att en för dagen så kallad "AIK-pub" fick flera rutor krossade av skåningarna strax innan.