Scenen - 2007

"Helsingborg-Göteborg bråket", 13 januari 2007
Årets första fotbollsbråk inträffade på en icke matchdag och utspelade sig i Skåne. Sedan en vecka tillbaka hade kontakt mellan Helsingborgs (FL) och IFK Göteborgs (WM) organisationer förts. Platsen bestämdes slutligen till Viskängen i utkanten av Helsingborgs centralare delar. Exakt 34 vitklädda grabbar från Frontline väntade in ca 40-45 grabbar från Wisemen/GYD. Göteborgarna för dagen iklädda svarta tröjor av billigare märke.

Ligorna brakar in i varandra och det ges och tas ordentligt vid den första kraftmätningen. Efter ett 30 tal sekunder backar Helsingborg för att sedermera omgruppera sig för en andra motattack. Den varar ungefär lika länge som den första men med samma utgång - reträtt. Men skåningarna ger inte upp utan samlar sig för en tredje rond men nu är det kört och efter en snabbare slagväxling backar Helsingborgarna för sista gången innan gonggongen går och slaget slutligen är förlorat. Ännu en drabbning mot Göteborg - och ännu en förlust. En hård fight som ändå beskrivs som "fair".

Flertalet HIF i backen och blodvite syntes från såväl skåningar som göteborgare. Några HIF behövde ta sig till sjukhus för omplåstring. Flertalet polisbilar och ambulanser kallades till platsen men då var drabbningen redan över. Polisen stoppade tre supportrar varav en var blodig men efter en visitations- och legkoll samt videofilmning släpptes samtliga.

Luleå HF-Skellefteå AIK, Ishockey, Elitserien, 20 januari 2007
Norrlandsderby och lördagsmatch i Coop Arena innebär hög alkoholkonsumtion. Inget undantag denna gång. Polis och ordningsvakter gjorde flera ingripanden under matchen men det var händelserna efter matchen som rönte stor uppmärksamhet i Norrbotten då ett 30-tal Luleåfans attackerade ett 20-tal Skellefteåfans som skulle borda sin buss på parkeringsplatsen utanför arenan. Slagsmål bröt ut mellan fansen men när polis med hundar klev in emellan återställdes ordningen. Två supportrar omhändertogs för störande av allmän ordning och fylleri. Polisen uppger att man hade fått indikationer i förväg på att något var på gång och satte därför in en extra stor styrka med Norrlandsmått. Ett tiotal poliser plus hundar...

Gais-BK Häcken / IF Elfsborg-IFK Göteborg, Fotboll, Träningsmatcher, 10 februari 2007
I samband med lördagens bägge vänskapsmatcher i väst-Sverige inträffade flera bråk och skärmytslingar i Göteborg. Det var supportrar till de båda göteborgsklubbarna Gais och IFK Göteborg som drabbade samman. Ett 15-tal Gaisare blev attackerade på Sten Sturegatan av först ett 10-tal yngre IFK grabbar som sedan fick förstärkning av ytterligare ett 30-tal Wisemen/GYD. Gais tvingades nu fly men flera Gaisare som inte hann undan gick i backen och mottog även sparkar från IFK folket.

Strax efteråt vid 17-tiden genomförde (30 st enligt IFK, 60 st enligt Gais) WM/GYD/YCG en ny attack. Den här gången mot "Gaispuben" The Dubliner på Östra Hamngatan i de centrala delarna av staden. IFK grabbarna gick till attack mot puben och försökte förmå de 15-talet Gais killarna att komma ut. De IFK grabbar som istället försökte ta sig in på puben möttes av ett regn av glas, flaskor och stolar. Ett inferno utspelade sig nu inför de chockade matgästerna på restaurangen som tvingades ta skydd när projektilerna nu haglade från bägge sidor. Samtliga fyra stora fönsterrutor krossades och glassplittret låg tätt såväl inne i lokalen som utanför. När polisen anlände till platsen hade supportrarna hunnit skingrats men man kunde gripa en 22-åring i närheten, misstänkt för skadegörelse. Ytterligare sex män omhändertogs för störande av allmän ordning/fylleri.

sverigescenen.com säger: Även fast man inte lyckades ta sig in på puben så går det inte att komma ifrån att detta kommer betraktas som en framgång för IFK som satte rivalerna Gais på plats - igen. Denna gången via en klassisk gammal oannonserad pubstormning. Sedan är det naturligtvis alltid olyckligt om oskyldiga människor drabbats.

Skellefteå AIK-Luleå HF, Ishockey, Elitserien, 17 februari 2007
Ny lördagsmatch och nya så kallade "skandalscener" när Skellefteå tog emot Luleå, den här gången på hemmais i Skellefteå Kraft Arena. På nytt påstod sig polisen ha fått "indikationer" på att något var på gång. Detta motiverade en förstärkning av bemanningen till hela 18 poliser. Och denna gång såg de utkommenderade poliserna tillsammans med ordningsvakterna och inte minst insatschefen Johan Olofsson till att få lön för mödan.

Efter slutsignalen gick polisen till attack med såväl batonger som pepparspray mot ca: 200 Luleåfans som hölls kvar på bortasektionen. Flera fans fick motta batongslag och pepparspray av de adrenalinstinna poliserna och några supportrar som inte hann undan omhändertogs. Bilden här nedan illustrerar tydligt hur insatschefen "upprätthåller ordningen" bland hundratalet julgransklädda Luleåfans och småtjejer. Polisen uppgav i efterhand att man fått syn på en hjärtsjuk man i klacken som behövde vård men att man hindrades av fansen att komma ner till mannen, därav inbrytningen på läktaren. Naturligtvis en efterhandskonstruktion, för övrigt mycket vanlig i dessa sammanhang.

Luleå Hockeys klubbdirektör Hans Chrunak, som ej var på plats på matchen, kallade klubbens egna fans, som alltså attackerats av polis och vakter med batonger och pepparspray, för "ärthjärnor" enligt tidningen Expressen. Det uttalandet säger förmodligen en hel del om Chrunak själv och hans inblick i svensk supporterkultur samt mycket naiva och verklighetsfrämmande åsikter om svensk polis.

Linköping HC-Djurgårdens IF, Ishockey, Elitserien, 2 mars 2007
Som väntat så blev det riktigt stökigt när över ett tusen Djurgårdssupportrar anlände till Linköping på fredagskvällen för den direkt avgörande sista elitserieomgången i kampen om en plats bland de åtta slutspelslagen. Resan var upphaussad i Dif kretsar sedan månader och DFG var inget undantag. Man reste med en stor styrka till Östergötland och ett landsortsmotsånd man länge stört sig på sedan LHC supportrar attackerat vanliga Dif anhängare utanför Globen häromåret och dessutom haft fräckheten att vara oförskämda på diverse olika Internetforum. DFG reste ner för att göra rent hus.

Polis och arrangörer hade inför kvällen uttryck sig i positiva ordalag om vilken beredskap man hade inför högriskmatchen. I själva verket hade man ingen aning om vad som väntade dem. Jakten började innan matchen när pubar söktes igenom i jakt på hemmalagets kategori C-grabbar. En pub attackerades och utsattes för viss skadegörelse trots att det visade sig vara "fel" sorts supportrar där. LHC grabbarna höll sig på behörigt avstånd på sin samling i stadens utkanter.

Väl inne i Cloetta Center hade arrangören placerat de båda klackarna på samma sida med enbart en sektion med "vanliga" supportrar emellan och överhuvudtaget var säkerheten under all kritik. DFG gick till attack nästan omgående i den första perioden. Man forcerade ett staket och rusade med ett 50-tal grabbar rakt över läktaren mot Linköpingssektionen. Folk som hamnade i vägen fick skyndsamt flytta på sig. Ett sista staket och publikvärdar/ordningsvakter kunde i sista stund förhindra en fullskalig invasion av Linköpings klackläktare där tuppkammen nu var allt annat än hög hos såväl supportrar som kategori C grabbar. Ett 40-tal kravallutrustade poliser tvingades gå upp på läktaren och utrymma delar av sektionen för att skapa en buffertzon mellan Djurgårdarna och LHC klacken. Samtidigt vädjade Djurgårdens lagkapten Jimmie Ölvestad i högtalarna till Dif fansen att lugna ner sig. Matchen igenom präglades sedan av en tät och skön gammal rå hockeystämning, för övrigt vanligt förekommande i Stockholm och Hovet för 20 år sedan. Mynt kastades mellan klackarna och även en flaska från Dif fansens sida. En person skadades i samband med läktarbråket och ett 30-tal supportrar omhändertogs. Humöret hos Dif klacken blev heller inte bättre av att Linköping avgjorde matchen med bara 24 sekunder kvar att spela. Ett mål som innebar att Djurgården spelat färdigt för den här säsongen och missar SM slutspelet - igen.

Vid Järnvägsstationen i Linköping brakade det loss efter matchen när Djurgårdsfansen skulle borda sitt specialchartrade SJ tåg hem till Stockholm. Ett hundratal supportrar gick till attack mot de till en början passiva och närmast skräckslagna poliserna som fick backa när fansen kastade gatstenar och annat bråte. Polisen ringde in förstärkning och tog till slut kontroll över situationen när man gick till motangrepp mot Stockholmarna, den här gången helt utan pardon. Supportrar misshandlades öppet med batongslag, knytnävsslag, sparkar och nya favoriten pepparspray. En polis knuffade bland annat ner en supporter på järnvägsspåret och satte sig grensle över honom och matade in batongslag på den försvarslöse mannen. Linköpingspolisen Mikael Skoog beskrev upploppen vid stationen som "ett världskrig" i tidningarna dagen efter.

Djurgårdarna trycktes nu in på tåget som lämnade staden med destination Stockholm. Men under resans gång utsattes tåget för skadegörelse samt att ett internslagsmål blossade upp mellan så kallade "vanliga supportrar" och ligister vilket slutade med att en "vanlig människa" fick kliva av tåget i Norrköping för att föras till sjukhus. I Norrköping dit för övrigt halva Linköpings poliskår fått bege sig stoppades tåget tillfälligt innan det framåt midnatt kunde rulla in på Stockholms Central under överseende av ett stort polisuppbåd. Då hade sammanlagt ett 60-tal Djurgårdsanhängare omhändertagits under dagen och såväl supportrar som poliser ådragit sig skador.

sverigescenen.com säger: att det säkerligen var tungt för gårdarna att missa slutspelsplatsen i sista omgången. Förutom detta verkar man ha haft en rolig resa och en bra dag. Förvånande dock hur man kan lägga ner så mycket krut på en hockeyliga från Linköping!?

Örebro SK-IFK Norrköping, Fotboll, Träningsmatch, 3 mars 2007
Norrköping åkte i buss till Örebro med 20 kategori C klassade grabbar. Örebro hade hittills inte visat något intresse av att styra upp något innan match förrän man via telefon gick med på att köra vid Wasatorget precis vid matchstart.

Men redan en kvart före avspark valde Norrköpings liga att röra sig mot Örebro grabbarnas samlingspub för en liten surprise. Ett 15-tal ÖSK rusar ut från puben när gästerna uppenbarar sig men nästan omgående börjar Örebroarna att backa tillbaka mot entrén och någon/några tom springa därifrån. Norrköping går nu till attack och ett närmare två minuter långt box följer där Peking är de aktiva dock utan att kunna avgöra och ÖSK de passiva dock utan att falla för gott. ÖSK killar som gick i backen tilläts komma upp men det är ett pressat ÖSK som tappert håller stången med väggen i ryggen ända tills polisen anländer och grupperna skingras. Några få kvarvarande Peking grabbar jagas från platsen av ÖSK klungan samtidigt som polisen omhändertar två killar från Norrköping.

"Gais-Örgryte IS bråket", (Brasilien-Chile, Fotboll, Landskamp), 24 mars 2007
Samma lördagskväll som Svenska Fotbollförbundet som vanligt skämde ut sig genom att tillåta brassekåta ungdomar att springa in på planen i tid och otid så planerades en uppgörelse i Göteborg mellan supportrar till Gais och Örgryte IS.

En uppgörelse mellan grupperna var satt till efter matchen på Nya Ullevi, kl: 18.30 i Redbergsparken. Gaisarna hade dock andra planer och gjorde istället en liten "fuling" när man redan kl: 17.40 lokaliserade ÖIS:arna till en uteservering på Olskroken och bestämde sig för att gå till attack. Ca 35 st Gaisgrabbar attackerade puben där ett 15-20 tal Örgryte supportrar hunnit samlats upp. Örgryte killarna blev rejält överrumplade och tagna på sängen. Flera ÖIS:are mottog sparkar när de låg ner och en Gaisare träffades av en flaska i ansiktet innan 15 sekundersbataljen var över med Gais som segrare. Åtta personer omhändertogs senare av polis.

"AIK-Djurgårdens IF bråken", (AIK-FC TPS Turku, Finland, Fotboll, Träningsmatch), 31 mars 2007
Samma dag som AIK genrepade inför den allsvenska premiären genom att besegra finska TPS med matchens enda mål så skakades Stockholm av flera våldsamma sammandrabbningar mellan supportrar till de båda rivaliserande huvudstadsklubbarna AIK och Djurgården. Mobiliseringen från de båda firmorna var planerad sedan en längre tid tillbaka och kaoset var väntat även om omfattningen och några av skadorna både förvånade och förfasade. Samtidigt så ska man även veta att tredje part, polisen, sannolikt lyckades förhindra den största uppgörelsen under lördagskvällen.

Rålambshovsparken kl: 19.00. Det var vad som var sagt och planerades för. Massiva mobbar från "paraplyorganisationerna" Firman Boys och DFG började på lördagseftermiddagen att samla ihop sina styrkor inför drabbningen som hade, om den blivit av, med stor säkerhet blivit den största någonsin i sitt slag i detta land. AIK med närmare 140 svartklädda män med orangea armbindlar är redo och utan polis bara kvarteren från "Rålis". Dif likaså i närheten av parken med ca 130 vitklädda grabbar i antågande. Klockan 18.30 ringer dock Dif till AIK och vill skjuta upp mötet en halvtimme till kl: 19.30 då det cirkulerar poliser i "Rålis" samt en polishelikopter. Så blir också bestämt. Kl: 19.00 kommer dock nya besked. Polisen, som nu verkar ha börjat förstå vad som är på gång om än inte kanske omfattningen men ändå, har nu även lokaliserat en stor del av Dif mobben till ett hus i närheten av parken och ringat in dessa där. Spelet är över för Dif som ringer återbud till AIK samtidigt som polisen splittrar upp forslar iväg ett 50-tal Dif grabbar med SL buss från platsen. Två Djurgårdare omhändertogs misstänkta för ringa narkotikabrott. Det verkar bli ännu en antiklimax dag för branschen i allmänhet och inte minst för AIK i synnerhet. Frustrationen är nu total!

AIK:s liga, fortfarande ospottad, beslutar sig dock för att försöka hålla ihop grabbarna och avvakta utvecklingen någon timme eller två. Ett hundratal tar sig obemärkta ut till en krog i Solna Centrum. Väl där etableras ny kontakt med antagonisterna från Dif som utlovar besked om sina ev. förehavanden senast kl: 21.00. Beskedet dröjer dock från Dif och skjuts upp hela tiden. När så en polisbuss svänger upp framför puben lämnar genast ett 20-tal man puben. Strax därefter när AIK samlingen precis är på väg att blåsas av kommer äntligen ett besked om Djurgårdsmobben. De har nyss klivit av Solna pendeltågstation! Detta samtidigt som polisbussen, av okänd anledning, lämnar AIK:s pub. Ett 80-tal AIK grabbar lämnar krogen strax före 22-tiden för att försöka genskjuta Dif. Halvvägs kommer dock nya besked. Djurgår´n är utanför Råsundas södra läktare med 70-80 man! Nu rusar AIK grabbarna fram genom buskagen på Råsundavägen. Inga gårdare utanför Södra. Däremot syns ett gäng stående borta vid East och den Norra läktaren. Nu anländer dock polisen och bryter av vägen för ett 20-tal AIK grabbar. De resterande 60 grabbarna rusar nu längs den Östra läktaren. Dif har ställt upp sig precis utanför Norra med nästan på siffran lika många grabbar sedan även dom tappat ett 20-tal i Solna på grund av polisens närvaro.

Grupperna rusar in i varandra och en våldsam slagväxling utbryter nu på klassisk mark. Folk från bägge grupperna går i backen samtidigt som AIK driver Dif bakåt. Efter 45 sekunder-1 minuts boxning anländer den första polisbussen som girar in längs med East. Poliserna går nu till våldsamt batongangrepp mot supportrar från bägge lag där även pepparsprej används. AIK känns något hetare och aggressivare än Dif som drivs bakåt och i höjd med fontänen kan inte Dif hålla emot längre samtidigt som polisen fortsätter slå alla de kommer åt gula och blå. Nu utbryter totalt kaos i stora delar av Solna där nästan 200 AIK- och Djurgårdssupportrar går bananas i jakten på varandra. Det är slagsmål precis överallt! Stora drabbningar längs med villaområdena där fansen slåss öppet med varandra, vid skolan bakom parkeringen är det toe-to-toe tills polisen bryter. Från Solna tunnelbana, busskurer och andra platser rapporteras också om sammandrabbningar. Polisen, som tack vare lönehelgen haft en stor kommendering ute, kallar in ett 50-tal patruller och närmare 100 poliser till platsen och lyckas till slut få ordning på kaoset. 24 st AIK supportrar omhändertas och bussas från platsen. Minst ett 20-tal supportrar från båda håll skadades i bråken. En AIK:are bröt näsan efter att ha blivit hoppad i ansiktet och en Djurgårdare uppges ha fått näsan avslagen av ett knogjärn. Ytterligare två Djurgårdare skadades under oklara omständigheter och fördes till sjukhus. Den ene av dem kunde lämna sjukhuset några tänder fattigare medan den andre fortfarande vårdas på sjukhus med allvarliga skallskador.

När polisen väl säkerställt ordningen i Solna drog sig delar av supporterskarorna in till City och flera slagsmål rapporterades under kvällen och natten. I Gamla Stan skadades och fördes en polis till sjukhus vid 01.00 efter att ha angripits av Hammarby supportrar(!) som försökte frita en gripen kamrat. Bara minuter senare drabbade ca 25 st Djurgårdsgrabbar samman med 12-15 AIK grabbar på Riddargatan i anslutning till Stureplan. Den här gången är det Dif som är de hetare och aggressivare när de överrumplar Gnagarna utanför en restaurang. Med slag och sparkar slåss grupperna öppet inför en chockad omgivning. I över fyra minuter pågår bråket där gårdarna efter ett tag driver AIK:arna meter för meter bakåt längs gatan. Folk slås blodiga från bägge läger och det är en tuff batalj. Ungefär samtidigt som poliskavaleriet börjar anlända orkar inte Gnagarna hålla emot längre. En Djurgårdare fördes till sjukhus för omplåstring och en annan Djurgårdare greps på platsen. Kvar på marken ligger en AIK:are som medvetslös förs till sjukhus med allvarliga ansikts- och ögonskador.

sverigescenen.com anser: att det var en extremt stökig lördag mellan två riktigt tuffa och taggade ligor. AIK-Djurgården är mycket känslor och 116 år av hat sätter sina spår vilket kan leda till sådana här dagar.

sverigescenen.com hoppas dock: att det var en tillfällighet att så många skadades under kvällen och natten. Det handlar om att boxas. Inte att ta livet av varandra eller åsamka livshotande skador. Samtidigt ska man ha klart för sig att det inte är någon barnlek när vuxna män i 100 kilosklassen slår på varandra. Folk kan skadas. Det som däremot måste beivras är sparkar och rena hoppningar mot liggande!

sverigescenen.com säger också: att försnacket förtjänar ett omnämnande denna gång med tanke på den mycket tveksamma och rent felaktiga debatt som blossade upp på framförallt olika Internetsidor för några veckor sedan. Företrädelsevis på landets främsta forum för IT-ligister utan koll - Tifoledarens. Men även på en sida med anknytning till DFG som vi hade väntat oss mera av än att hela upplägget höll på att förstöras. Officiell sida eller ej. Alla har ett ansvar även för den debatt som förs på nätet och att inte icke officiell info kommer ut i offentligheten innan det är lämpligt. En debatt som den här gången tvingade oss att vara passiva för att inte äventyra det som organisatörerna till de båda ligorna försökte komma överens om - ett datum. Dif förkastade 17/2, 3/3, 10/3 och 17/3. AIK förkastade 24/2 och 24/3. Till slut enades man om den 31/3. Punkt.

sverigescenen.com önskar slutligen: de båda svårast skadade supportrarna, en AIK:are och en Djurgårdare som i skrivande stund fortfarande ligger kvar på sjukhus, ett snabbt tillfrisknande!!

Gais-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 10 april 2007
I samband med premiäromgångens sista match drabbade fotbollsligister från Gais och Hammarby samman i ett uppgjort möte. Mötet ägde rum dagen före match (annandag påsk) i Gamlestan i Göteborg. Bajen reste ner med 35-40 grabbar från KGB & BBS, allt efter en överenskommelse(!) med Gais och dess firma Gärningsmännen (GM) för att hålla nere Stockholmarnas nummer.

GM anlände till platsen med liknande antal grabbar om än med en något yngre och mer orutinerad liga. Bajen tog kommandot och gick till attack mot de inväntande Gaisarna. En så kallad tjurrusning från några Bajengrabbar ledde enbart till asfaltslickande för dessa. Gais stod emot den första anstormningen bra via några stabila tätkillar men när fajten sedan spred sig längs kanterna och Bajen satte in andravågen förmådde Gais mobben ej längre hålla emot utan tätformationen sprack och efter ca 25-30 sekunders boxande flydde göteborgarna från platsen. De Gaisare som blev kvar på marken kunde sedan ta sig därifrån utan några värre blessyrer. Bråket fortsatte sedan mellan delar av Gaisligan och några efterjagande Bajare som fick det svettigt sedan Gais gjort halt om och gått till motattack. Delar av Bajenligan kom dock snart till undsättning via sina bilar och jämnade ut oddsen innan även ordningsmakten anlände till platsen och satte ett definitivt stopp för bråket.

Matchdagen blev lugn om än med en stor polisnärvaro och de sedvanliga trakasserierna från Göteborgspolisens sida. Matchen på (Nya) Ullevi slutade 1-1 inför 7747 åskådare.

IFK Göteborg-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 17 april 2007
Som vanligt mellan IFK Göteborg och AIK så handlade det om en av svensk fotbolls absolut största och farligaste högriskmatcher. Dessa möten är inga familjetillställningar och det finns en oro hos polismakten och ett hat mellan supportrarna som nästan går att ta på. De här båda klubbarna tycker inte om varandra. Polisen hade inför matchdagen rekordsamlat bland konstaplar i hela Västra Götaland området.

Kontakt mellan de båda ligistorganisationerna hade förekommit inför tisdagens match och Firman Boys ankomst var föraviserad för Wisemen och dess undergrupper som också hade fått veta att AIK ämnade att ej sitta i centrum. AIK rullade in i Göteborg obemärkt efter en perfekt planerad och genomförd nerresa som visar varför man i alla tider betraktats som väldigt välorganiserade i denna bransch. Grabbarna tog sig lika obemärkt till pub Paddington i motsatt riktning av Aveny´n och själva "stadskärnan" av denna ganska så lilla och pittoreska stad. AIK kontaktade Göteborg efter överenskommelse vid 17.30 tiden men detta utmynnade i inget då Göteborg sa sig sitta i motsatt riktning från Gnagarna. Wisemen med tre olika samlingar enligt uppgift med 45-50 man på varje. En av samlingarna spottades av polis och upplöstes. En konfrontation mellan grupperna planerades istället att ske under den 15 minuter långa promenad som AIK mobben skulle genomföra under sin väg mot (Nya) Ullevi.

Men bara minuter innan AIK ska till att tömma puben anländer den vanligtvis så inkompetenta Supporterpolisen i Göteborg som snabbt fick dit sina betydligt piggare Stockholmskollegor. Sannolikt ditringda av pubägaren. Man kunde verkligen se lättnaden i polisernas ögon över att ha hittat AIK ligan. AIK börjar nu marschen mot Ullevi likt en snöboll med civilsnuten i släptåg, om än ganska passiva. Man passerar broar, bäckar och industribyggnader. När Stockholmarna är så nära som ett kvarter bort och till och med ser arenan händer något som får polisen att gå bananas i sin iver att stoppa AIK:arnas frammarsch. Sannolikt är WM nu i närheten för det kommer blåljus från alla håll och kanter samtidigt som AIK grabbarna försöker rycka fram via smågator men med dåligt resultat. En stor del av grabbarna ringas in med hjälp av batongslag och tvingas ner i "lämmeltåg", uppradning, visitation, ficklampslysning i ögonen och slutligen ivägbussning och avsläppning fyra och fyra över hela Göteborg. Fyra killar togs även med till stationen för pissprov.

Samtidigt så går Göteborgssupportrar med Wisemen folk till attack mot AIK:s supporteringång på Ullevi där inga AIK grabbar befinner sig men väl ganska många vanliga aktiva supportrar (Black Army, Sol Invictus, Ultras Nord, med flera). Flaskor, stenar, mynt och tändare slängs mot AIK:arna som dock går till samlat motangrepp och Göteborgarna stoppas upp och tvingas backa. Under ett kortare ögonblick hinner handgemäng bryta ut mellan några av supportrarna utanför arenan innan polisen stoppar allting. Från Ullevi och räckena längs med arenan slängs också allehanda bråte över AIK:arna som kontrar med att slänga upp en bengal och allt annat man kommer åt mot IFK:arna. Inne på Ullevi inför 18 162 åskådare dånar hatramsorna mellan klackarna på den stora arenan och den viktiga "HATA HATA HATA GÖTEBORG" flaggan pryder AIK sektionernas kuliss med över 1000 supportrar bakom. IFK klacken attackerar vanliga AIK:are på den närliggande sittplatssektionen och försöker även riva ner ett staket. När väl firmagrabbarna släpps in på Ullevi (sin vana trogen på bortamatcher i Göteborg gratis...) och visar sitt stöd till spelarna med den nya orangea och redan så populära "FIRMAN BOYS" banderollen stiger stämningen på AIK sektionerna och Gnaget kan vända matchen genom två mål av Miran Burgic och Wilton Figueiredo. IFK klacken blir matchen igenom utsjungna och efter 2-1 målet lämnar Wisemen arenan. En stor och viktig seger för AIK Fotboll!

Efter matchen har polisen spärrat in alla AIK:arna utanför Ullevi genom att ställa upp supporterbussarna i en slags halvmåne. Men som vanligt i Göteborg så är kontrollen över hemmagrabbarna och fansen ganska slapp varför IFK supportrar i skydd av bussarna kan stå och närmast överösa AIK:arna med flaskor och stenar innan de till slut blir bortjagade av polisen. Efter en tids väntan utanför Ullevi släpps slutligen supporterbussarna iväg från Göteborg. Samtidigt samlar firmagrabbarna ihop sig och börjar röra sig från arenan till fots inför många Göteborgsspotters nyfikna ögon. En kort stund senare nås AIK grabbarna av rapporter från Paddington där sju st av grabbarna tagit sig efter att ha blivit avsläppta i en av Göteborgs förorter innan matchen. Strax efter matchen har en Göteborgsliga på mellan 40 och 50 personer under ledning av några av WM:s toppkillar attackerat pubens uteservering och rutor med bland annat stenar och glasflaskor i sina försök att komma åt de sju Stockholmarna. WM hade tidigare varit där och rekat och upptäckt de sju samt nåtts av rapporter från sina yngre spotters att den stora AIK mobben just börjat vandra från Ullevi och alltså ej var på puben. Man bestämde sig för att attackera puben ändå vilket man alltså gjorde. Dock tog man sig ej in på densamma.

AIK grabbarna som nu hört vad som hänt på Paddingtons börjar rusa i riktning mot puben men stoppas av ett massivt polisuppbåd bara minuterna från stället. Där ringas man ånyo in och efter en längre tids väntan eskorteras man till sina fordon för vidare övervakad avfärd ut från Göteborg.

En som alltid mellan dessa båda klubbar stökig och påfrestande dag. Dock utan någon direktkonfrontation mellan ligistgrupperna. AIK grabbarna reste hem till Stockholm med hedern och självförtroendet intakt samt med 3 poäng och årets stora bortamatch avklarad. IFK får om möjligt gotta sig åt att ha skickat in fönsterrutorna på en pub samt förbereda sig inför det som väntar i höst - AIK på bortaplan...

Sammanlagt omhändertogs hela 84 st supportrar under dagen, de flesta AIK:are. Det hela handlar givetvis om systematiska trakasserier - som alltid i Göteborg. Polisinsatsen uppges ha kostat en miljon kronor. Det är mycket pengar för att Göteborgspolisen ska få roa sig med allmänna jävelskap och batongattacker mot Stockholmare. Arrangörerna av Ullevi passade dessutom på att rikta ett sexsiffrigt skadeståndsanspråk till AIK Fotboll enligt uppgifter på grund av en omfattande vandalisering av plexiglasrutor(!), räcken(!!), toaletter och stolar inne på Ullevi. Inte heller helt ovanligt i Göteborg att arenor jämnt tenderar att behöva lyxrenoveras efter att Stockholmslag varit på besök. Vi hävdar att man kryddar räkningarna och "passar på" att utnyttja Stockholmsklubbarna.

sverigescenen.com tycker till att börja med: att kvällspressen måste svarat för ett nytt bottennapp när man kategoriskt lägger all skuld på AIK:s supportrar för de stökigheter som inträffade under dagen. Värst var lokalpressen med GP i spetsen som redan dagarna innan match började baktala AIK och dess supportrar. Mats Härd verkar för övrigt vara en journalist som är lika insatt i sådana här frågor som Fylle-Thylle är nykterist eller Abgar Barsom har en liten näsa. Bedrövligt att läsa! AIK borde införa silenzio stampa för gott och aldrig mer prata med kvällspressen pga deras förföljelse av klubben och dess fans i närmare 30 år nu!

sverigescenen.com tycker också: att våra "julgranar" förtjänar ett omnämnande denna gång. En resa till fiendeland kräver att supportrarna enar sig och får fram det bästa i form av AIK gemenskap. Man kan givetvis tycka vad man vill om det klimat som råder i samband med dessa matcher men detta är ingen resa för pacifister. Detta är på riktigt! Den känslan lyckades AIK:s kategori A+B supportrar alldeles utmärkt med att förmedla vilket motattacken mot Göteborgsfansen utanför Ullevis ingångar bevisade. Bra jobbat!

AIK-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 24 april 2007
Matchdagen hade föregåtts av två händelser.

1) Internt missnöje från klacksupportrarna på den Norra läktaren mot AIK:s säkerhetsarbete.
2) Externt missnöje från AIK:s grabbar mot Bajens dito som under hela veckan helt sonika vägrat svara i telefon.

Den första punkten bottnade i en längre tids missnöje med AIK:s säkerhetsarbete och dess ordningsvakter med övervåld och en avstängning som följd. Med rätten till bengalbränningar och självbestämmande över sin "egen" läktare. Från klubbens sida hävdade man att ordningsvakter hotats och attackerats samt att föreningen inte vill ha bengaler på läktarna då det åsamkar klubben böter från Svenska Fotbollförbundet.

AIK-Tifo ställde in all tifoverksamhet under derbyt och gick ut i kvällspressen. Klubben fruktade oroligheter och massprotester på den norra läktaren och kallade till möte med de olika supportergrupperna (bland andra Black Army, Sol Invictus, Smokinglirarna och AIK-Tifo). Då det hela naturligtvis i grund och botten handlar om det maktvakuum som finns på Norra sedan den mest tongivande och starkaste supportergrupperingen till stora delar lämnat läktaren och flyttat till sittplats så kände vi självklart ett ansvar att på något sätt, om än i alla fall tillfälligt, styra upp det hela och ta kontroll över situationen. Generalordern som gick ut var: Inga bengaler och inga oroligheter på läktarna överhuvudtaget detta derby. Så bestämdes det och så blev det.

När det gäller den andra punkten och de som i AIK kretsar brukar kallas för "Grin-Bajen" så förblev det dock tyst. KGB kändes svala och verkar ha blivit förnärmade av den text som låg ut på denna hemsida efter att Bajen fått polisen på sig den 29/12-06 då en planerad uppgörelse fick ställas in mellan ligorna. Texten löd: "Ring inte oss i fortsättningen - vi ringer Er". Det gjorde AIK också. FB tycker att vill man inte styra upp box så får man självklart acceptera det. Inga konstigheter där. Men kan man då inte åtminstone meddela det!?

Matchdagen i korthet. AIK:s kategori C fick med anledning av Bajens ointresse att styra upp något organiserat sent om sidor ändra sina planer och samlades istället upp på hemmaplan i Solna med fina nummer och god kvalité. Via sina spotters fick man veta att fler och fler Bajengrabbar synts till i Näckrosen varför man valde att lämna sin pub cirka 35-40 minuter före avspark. I ett långt lämmeltåg passerade man via tunneln upp mot den södra läktaren samtidigt som ett stort tåg av julgransbajare från pendeln började närma sig från höger sida. Med stora polisled emellan och runt omkring snabbar AIK mobben på sina steg för att inte dra på sig onödig uppmärksamhet med tanke på att det inte var julgranar man var ute efter nu. Då bryter sig plötsligt ett 20-tal killar ut sig från Bajentåget och springer fram mot polisleden och börjar skrika "1-2-3 KGB" mot de Gnagare som inte hunnit förbi. Detta kunde inte AIK:s bakre led låta passera utan i höjd med gräsplätten efter tunneln hinner en tio sekunderssituation bryta ut. Bajenkillarna var unga och knappast några KGB utan från någon slags Ultrasgrupp. En av dem med en flaska i ena handen fick frågan om han var Bajen vilket han svarade "KGB" på och slängde flaskan mot Gnagaren - men missade. Exakt en sekund senare låg den unge Bajaren på marken. En annan Bajare slängde från nära håll en stor sten som strök kinden på en Gnagare.

Medan polisen täppte till hålet och batongjagade AIK mobben bakåt började AIK mobbens främre led (som alltså helt missat tio sekundersincidenten längre bak) nu rusa Solnavägen fram, förbi den Östra läktaren och East och uppför backen mot Dick Turpin. När man gör det vet man heller inte om att polisen alldeles nyligen i annan aktion helt splittrat upp Bajens mobb vid Näckrosen och att enbart ett fåtal tagit sig fram mot AIK:s Solnadomäner. I höjd med fontänen utanför Dick Turpin står ett Bajengäng på kanske max 8-10 grabbar. Ett 20-tal Gnaget grabbar konfronterar dom och trots att Bajarna var tuffa så var de chanslösa mot övermakten. Det går nu undan när Firman Boys städar gatan på Bajare. Men som man brukar säga; Bra tänkt av KGB i alla fall. Samtidigt så attackerar polisen med hjälp av hästar i höjd med backen resten av AIK:s främre led och 55 supportrar omhändertas med stöd av polislagens mest kända paragraf - nr 13. Dessa grabbar bussades ut till olika områden i vår vackra huvudstad. En AIK grabb rammades dessutom av en polisbil som med berått mod helt sonika körde på honom! Ett massivt polisuppbåd har stoppat flera våldsamheter men ändå tappat kontrollen under några korta ögonblick trots att stökigheterna varit i direkt anslutning till arenan. AIK:s grabbar går nu på jakt efter Bajare i närområdena runt Råsunda. Ett gäng hittas på en närliggande indisk restaurang men polisen hinner före.

Förutom de 55 ivägbussade AIK supportrarna greps en person i anslutning till matchen misstänkt för misshandel, en för brott mot vapenlagen och en annan för stöld. Två personer omhändertogs för fylla. Den så kallade "Novagruppen" gjorde en sedvanlig narkotikainsats i brist på annat vilket drabbade 15 st supportrar som togs med för provtagning. Nere i Solna tunnelbana attackerade Ultragrupper och andra klacksupportrar varandra efter matchen vid minst två olika incidenter. Annars var det lugnt efter matchen när AIK:s kategori C firade segern i City och Bajens drack gravöl på Södermalm.

Säsongens första "riktiga" Stockholmsderby spelades annars inför ett kokande Råsunda och 30 318 åskådare som fick se Gnaget vinna med matchens enda mål inprickat av Daniel Mendes i den 12:e matchminuten. Tveksamt alltså om några åskådare skrämdes bort av Dagens Nyheters rapportering kring matchen där man i dagar spred skitartiklar omkring sig i sann kvällstidningsanda. Det var en bedrövlig journalistik signerad AnnaMaria Jansson och Jan Lundgren. Men som vanligt när det gäller AIK så verkar klubben snarare öka sina publiksiffror ju mer "huliganartiklar" som skrivs om supportrarna...

sverigescenen.com noterade: Att Hammarbys Erkan Zengin träffades av en tändare från AIK klacken i samband med en hörna i slutet av matchen. Zengin, som påstår sig vara en tuff kille från Norra Botkyrka, föll ihop som en liten gråtande flicka. Vad är det med dagens fotbollsspelare? Är dom bögar hela bunten eller vad är det frågan om? Fotboll är ett spel för män! Vid varje hörna på derbyt så överöstes spelarna med mynt, snusdosor och annat smått. Zengin fick precis samma behandling som AIK:s hörnläggare fick vid den södra läktaren.

sverigescenen.com konstaterar: Att den numera riksbekanta och i mediakretsar så "populära" firmaflaggan fått jobba hårt i säsongsöppningen. Men efter att DN:s Johan Esk, Expressens Mats Olsson och Fotbollskanalens Olof Lundh ifrågasatt flaggans existensberättigande så var den ju bara tvungen att sitta uppe även under derbyt. Om inte annat för att markera att det aldrig får eller kommer vara journalistpack och skåningar som dikterar villkoren i samband med AIK:s matcher! För att ytterligare markera detta faktum så får flaggan även följa med på en långresa till Malmö i nästa omgång för den TV-sända matchen mellan MFF och AIK.

AIK-Helsingborgs IF, Fotboll, Allsvenskan, 5 maj 2007
Ny lördagsmatch för Gnaget och ännu en stökig dag där Helsingborg för första gången kom upp med en mobb till nationalarenan.

AIK:s kategori C började annars dagen på en söderkrog där planerna inför dagen drogs upp. Då Helsingborgs två bussar, en "vanlig" supporterbuss och en med ca ett 40-tal grabbar från Frontline & HBGY, var satt under polisspan ända från Nyköping så siktade man istället in sig på Hammarbys KGB som enligt uppgift skulle sitta på Glashuset i Gullmarsplan och värma inför SM-finalen i Handboll i Globen. Gnagarna gjorde sig redo för avfärd och överraskningsattack mot Bajen men nåddes istället av uppgifterna att det enbart var sex(6) st Bajengrabbar på plats på puben. Då AIK anser sig ha en moral som andra saknar så bestämde man sig för att låta Bajarna vara. En kortare dammsugning av Södermalms krogar & restauranger gav heller inget resultat i form av Bajen varför man skyndsamt bestämde sig för att ta sig ut mot Solna.

AIK:arna hade kontinuerligt nåtts av rapporter från sina spotters och uppgiftslämnare från Nyköping, Järna, Vagnhärad och Södertälje. Helsingborgs kategori C-buss var på rull men med poliseskort. När skåningarna väl kom fram till Råsundas södra läktare var AIK mobben ännu inte i Solna varför skåningarna ostört kunde föra oväsen utanför den södra läktaren innan polis och vakter fick in dem på bortasektionen.

Själva fotbollsmatchen var ännu en sorglig historia där HIF tog tre viktiga poäng via en 1-0 seger mot ett hemmalag som nu förlorat tre av fem matcher, varav två hemmamatcher, och nu inte gjort mål på två raka allsvenska matcher. Efter debaclet i Malmö ryckte AIK upp sig något spelmässigt men ändå långt långt under den nivå vi kan begära. Bortalagets demontränare och före detta AIK hjälten Stuart Baxter mottog välförtjänta applåder innan matchen medan den prostituerade före detta AIK backen Fredrik "Jag är för bra för att spela i Superettan" Björck mottog sedvanliga, och även det mycket välförtjänta, glåpord.

Det var därför många irriterade och frustrerade supportrar som tog sig ut från Råsunda efter matchen. AIK:s fotbollsligister tog genast sikte på den södra läktaren och Helsingborgarna med Frontline i spetsen. 8-10 HIF grabbar i fina kläder som redan befann sig utanför arenan och börja vässa mot förbipasserande Stockholmare togs effektivt omhand av AIK:s först anländande kategori C som gav skåningarna asfaltskänning innan polisen klev in. HIF:arna backar nu in mot arenaväggen samtidigt som allt fler AIK grabbar och andra supportrar börjar samla sig runt en allt mer stressig, dåligt organiserad och yrvaken poliskår. AIK:arna försöker storma skåningarna som nu står bakom polisleden och studsar. Polisen har fullt sjå att skydda de fåtaliga HIF grabbarna mot nu hundratalet AIK supportrar. Polisen går till upprepade batongattacker mot Stockholmarna man kan trots detta inte förhindra kortare slag- och sparkväxlingar från AIK:s högerflank som är dom som kommit Helsingborgarna närmast. AIK:s vänsterflank försöker omgruppera sig samtidigt som ännu fler poliser anländer. De forslar in skåningarna på den södra läktaren igen och ger sig nu på att rensa platsen från AIK:are vilket blir startskottet på de nära timslånga kravallerna och oroligheterna i Solna.

Uppskattningsvis 300 AIK supportrar från alla olika ålderskategorier finns nu i området och befinner sig under attack från polisen. Många av supportrarna svarar med gatstenar och flaskor. Särskilt framgångsrika blir de killar som lyckades välta de stora gröna glasåtervinningstunnor. Mängder av glasflaskor rinner ut på gatan och vräks med kraft iväg mot polisen som tvingas retirera. AIK:arna attackerar nu polismakten med allt vad de har att tillgå. Polisens förstärkningar börjar dock anlända till Solna från hela länet och det är inga dåliga nummer de sätter in. Polisen rensar nu områdena runt Råsunda mycket effektivt på folk. Den kontroll man tidigare så genant tappade tar man nu tillbaka och man gör det med batongattacker i mängder mot Gnagarna. Polisen är precis så sura och irriterade som de brukar vara när de möts av motstånd och ribban är nu mycket låg.

Exakt kl: 19.27 är området runt Råsunda med omnejd säkrat och det ser ut som en krigszon på vissa gator. Polisen ledsagar nu de Helsingborgare som suttit instängda på arenan och varit allt annat än kaxiga i mer än 1 ½ timme till sina bussar.

Stor förödelse och skadegörelse rapporterades från Solna och polisen kallade in Gatukontoret för att sanera. Fyra personer greps under oroligheterna. Tre personer i åldrarna 20-30 år misstänkta för våldsamt upplopp, grov misshandel och hot mot tjänsteman. En av männen anhölls senare av åklagare. En 14-åring greps misstänkt för försök till grov misshandel. 14-åringen som ej är straffmyndig kördes hem till sina föräldrar. Även minst fyra supportrar skadades i tumultet och fördes eller tog sig till sjukhus. Solna kommuns Borgmästare Lars-Erik Salminen krävde dagarna därpå ett möte med högsta polisledningen för att diskutera fotbollsbråken i kommunen.

sverigescenen.com tror: att Helsingborgarna fick känna på en riktig bortamatch till skillnad från de picnicutflykter de tidigare gjort till Göteborg. I Stockholm och Solna är man sällan välkommen som motståndarsupporter.

sverigescenen.com beordrar: Polisen uppger att supportrar vandaliserat och hoppat på parkerade bilar på vissa platser i Solna området. Stämmer detta är det naturligtvis helt oacceptabelt! Vi ger oss inte på döda ting på vår egen hemmaplan. Det är fotbollsvåld det handlar om och ingen Reclaim the city demonstration! Skulle vi få någon av våra egna parkerade bilar sönderhoppade av någon så kan vi garantera att denna person sett sin sista AIK match. Att sedan föremål ämnade mot polisen kan hamna snett någon gång är en helt annan sak.

Helsingborgs IF-Malmö FF, Fotboll, Allsvenskan, 15 maj 2007
Stekhett Skånederby som håller på att utvecklas till en av landets största hatmatcher mellan de båda rivalerna HIF och MFF. Poliser från hela Skåne genomförde stora insatser under tisdagen och trots att lagens kategori C följen aldrig möttes greps fem personer misstänkta för misshandel och en för ofredande, 53 st omhändertogs eller avvisades i buss och ytterligare ett 40-tal radades upp för visitation.

Redan vid 13-tiden rapporterades de första oroligheterna runt Olympia sedan MFF:s tifogrupp anlänt och konfronterats av HIF:are. Två timmar senare fick polisen nya rapporter om bråk vid Statoilmacken vid Mellersta Stenbocksgatan och så där fortsatte det under kvällen. Flera personer, nästan uteslutande MFF supportrar, misshandlades såväl innan som efter matchen. Under matchen utbröt bråk vid HIF klackens sydöstra hörn sedan supportrar drabbat samman med först ordningsvakter och sedan polis efter att bortalaget gjort matchens enda mål. Efter matchen strömmade hundratals besvikna hemmafans ut från arenan på jakt efter revansch. Polisen genomförde flertalet chockattacker runt Hamntorget och Knutpunkten och flera mindre drabbningar och bråk rapporterades. Dock lyckades man förhindra att de olika grupperna kom fram till varandra. Trots det en mycket stökig kväll.

IFK Norrköping-AIK, Fotboll, Svenska Cupen, 24 maj 2007
Till Firmans stora överraskning blev man på tisdagskvällen kontaktade av representanter från IFK Norrköpings liga om ett möte inför torsdagskvällens cupmatch i staden. Norrköping hade heller inga direkta önskemål om att möta en renodlad yngre AIK liga, däremot ville man ha ett möte 20 mot 20. AIK förklarade att man inte jobbade på det sättet utan då fick man istället ringa Bajen. Norrköping valde trots detta att boka upp mötet med AIK:s kategori C följe med enda förbehållet att det skulle vara vapenfritt.

Mötesplats Sandbyhovsparken i Norrköping kl: 18.30. AIK anlände med 25 grabbar, både yngre och äldre, ca tio minuter sena på grund av trafikstockningar vilket även medförde att ett antal grabbar aldrig ens hann fram till braket. Norrköping stod och väntade på platsen med 20-25 grabbar. En för dagen ganska så oorganiserad AIK liga stoppade taktiken åt sidan och rusade rakt in i de väntande Peking killarna som stod emot de först anländande killarna men inte så många fler. Över hälften av Pekings liga sprang inom 20 sekunder och då var fighten i princip över. De kvarvarande killarna från Norrköping blev en munsbit för Gnagarna som gjorde processen kort med dem och det blev ganska så blodigt i den utspridda drabbningen. När alla Norrköping lämnat platsen tog sig AIK:arna till sina bilar och kunde lämna platsen samtidigt som de första blåljusen rullade in.

Tyvärr kunde spelarna inte följa upp supportrarnas goda resultat utan man svarade för ännu en bedrövlig insats där AIK:s uttåg ur cupens tredje omgång blev ett faktum efter 0-1 i baken mot Superettanlaget IFK Norrköping. Det var fjärde säsongen i rad som det tidigare så starka cuplaget AIK misslyckades med att avancera till den fjärde omgången av Svenska cupen. Uselt! Och lika usel har AIK:s säsongsinledning varit och den vinnarkultur som man försökt odla i klubben verkar för närvarande vara helt bortblåst. Oacceptabelt och mycket oroväckande inför nästa veckas derby mot Djurgården.

sverigescenen.com säger: att många Gnagare undrade om Norrköpingsgrabbarna var jävligt naiva eller jävligt modiga när de kontaktade AIK för ett möte. Naiva för att de tog sig friheten att kontakta en elitliga som det skiljer divisioner emellan och som rent teoretiskt kunnat plocka med sig över hundra grabbar. Modiga för att de faktiskt tog kontakten vilket en liga av deras kaliber aldrig tidigare gjort mot AIK (förutom Malmö förra året men de ställde då också in det planerade mötet...) och även ställde upp också. Det var klasskillnad mellan ligorna på torsdagen och Peking får se detta som läropengar. Fortsätter man att bygga på de killar som till en början stod kvar så har man alla möjligheter att utveckla sin liga till något bra!

Djurgårdens IF-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 28 maj 2007
Norra Europas största hatderby var som vanligt hett upptrissat inte minst tack vare de våldsamma sammandrabbningarna mellan lagens firmor veckan innan den allsvenska premiären. Supporterföreningen Järnkaminerna kallade till storsamling för den så kallade "Djurgårds familjen" i Vasastan. Man siktade på närmare 4000 Djurgårdare runt krogarna och med Vasaparken som utgångspunkt. AIK:arna å sin sida anordnade via Firman Boys och sverigescenen.com "Old school reunion 2007" på den Norra nedre läktaren där AIK grabbar från fem generationer skulle göra comeback och förvandla läktaren till fansens för en kväll. Detta ledde till att Norra nedre och resten av läktaren sålde slut på rekordtid för att vara ett "bortaderby". Lägg dessutom till två lag som "måste vinna" och Ni har ingredienserna till en helkväll.

Kontakt mellan ligistgrupperna var sedan tidigare tagen men ganska tidigt på kvällen stod det klart att polisen hade stenkoll på DFG i första hand. DFG hade satt sig på en krog i Vasastan i närheten av sina julgranar och kunde trots pubbyte ej bli av med polisen som även fick ingripa sedan fans kastat flaskor mot dem efter att först ha tänt rökfacklor. Det rapporterades även skadegörelse mot bilar samt att "vanliga" AIK supportrar attackerats i området. Polisen uppskattar att ca 600 Djurgårdare sedan tågar till Karlbergs Station för att gemensamt ta pendeltåget mot Solna. Men flera hundra DFG + vanliga Djurgårdare kommer aldrig ner till pendeltåget utan tar sig istället ner i S:t Eriksplan tunnelbana där oroligheter bryter ut vilket leder till att ett tåg slås sönder. Polis ingriper. Samtidigt har AIK:s kategori C, som ursprungligen samlats upp på tre olika krogar i norrort, tagit sig till en pub i Solna för att där försöka genskjuta gårdarna.

Vid parkeringsdäcket i Solna Centrum hamnar tre Dif grabbar rakt i AIK mobben vilket leder till att gårdarna skyndsamt får lämna platsen. FB tar sig vidare mot "kravalltunneln" där det nu väller upp finklädda och sjungande Djurgårdare från tunnelbanan. Vad AIK:arna inte vet är att gårdarna är så kallade "casualjulgranar"(=Djurgårdsfenomen med killar som klär sig som ligister och uppför sig som sådana men som ej är det när de väl konfronteras) som dessutom precis misshandlat en AIK supporter ganska kraftigt när de kommit upp från t-banan. När sedan fler Djurgårdare anländer från andra hållet sannolikt via pendeltåget går AIK grabbarna till attack mot Djurgårdarna. Flera Dif:are går i backen duktigt innan polisen går in och särar på AIK:arna. Denna incident ledde till irritation i Dif leden.

Väl inne på Råsunda har 32 529 åskådare samlats och de kan bara bevittna när Firman Boys tar över den Norra läktaren. Uppskattningsvis 300 aktiva och före detta aktiva AIK grabbar finns samlade i hörnet av Norra/Västra där även den i journalistkretsar så "populära" firmaflaggan hängts upp på staketet till allmän beskådan. Ett magnifikt koreografiskt flaggtifo i AIK-Tifos regi anordnades där blågula flaggor bildade en gigantisk Sverigeflagga över hela läktaren för att sedan på en given signal byta skepnad till bokstäverna "AIK" i vitt och svart. Inte så mycket old school kanske men väldigt vackert. Efter detta hade FB bestämt upphöra med det bengalförbud man infört till vårens första derbymatch mot Bajen och mängder av bengaliska eldar och annan pryoteknik kantade hela staketlängan och förvandlade Norra till ett brinnande inferno. Sedan var det tänkt att 1000 bananer av okänt märke men sponsrade av FB skulle vräkas in mot Djurgårdens straffområde. Tyvärr kom långtifrån alla bananer in på läktaren vilket var en missräkning som kan irritera vissa AIK grabbar så här i efterhand. Hur som helst så slängdes i alla fall ett hundratal bananer in på planen i denna kära gamla AIK tradition, som alla som inte är skåningar och/eller journalister och/eller dåligt insatta vet, härstammar från hockeyderbyna mot Dif i mitten på 1980-talet men även från fotbollsderbyna mot Dif tidigt 1990-tal.

Stärkta och påeldade av den magnifika inramningen gjorde AIK 1-0 redan i nionde minuten genom Daniel Mendes. En spelmässigt bra AIK halvlek innehöll dock två dåliga minuter under vilka Djurgården vände matchen. Efter detta reste sig aldrig Gnaget utan hela den andra halvleken var en lång pina där även stämningen och engagemanget på AIK läktaren sjönk trots den nya ramsa som FB:s grek introducerade under den första halvleken vilken fick Norra att gunga. Med kvarten kvar låstes grindarna till Norra då tanken var att hålla kvar AIK klacken på läktaren. Men när Enrico punkterade matchen i 91:a matchminuten stormade närmare 1000 AIK anhängare portarna ut från Norra och på rekordtid gick portarna upp och AIK:arna vällde ut på gatorna ungefär samtidigt som Djurgårdsfansen. Som vanligt ute i Solna så är det AIK som ordnar showen!

Nu utbryter totalt kaos längs Frösundaleden, Statoil macken, Max Hamburgerrestaurang, Solna Centrum, nedgången till T-banan och nere i Solna tunnelbana. Supportrar till de båda klubbarna slåss öppet längs gatorna och det är uppenbart att polisen trots den stora insatsen ännu en gång tappat kontrollen. Folk från bägge klubbarna slogs blodiga och det är rejält rörigt när vänner blandas bland fiender. Nere i t-banan attackerar Dif grabbar AIK supportrar där flera sparkas när de ligger ner. DFG uppgav i efterhand att man attackerat yngre AIK grabbar men flertalet julgranar och minderåriga AIK:are uppvisade fula skador vilket skapat irritation inom AIK leden. Senare utbryter ett jättebråk mellan sex-sju AIK grabbar och fyra DFG inne i en tunnelbanevagn vilket ledde till att en av gårdarna åkte riktigt ordentligt. Bråken fortsatte sedan till Fridhemsplan och så där fortsatte det ända tills polisen med hjälp av tårgas och hästar fick kontroll över situationen. Detta var old school om något denna kväll! När krutröken skingrats hade minst två personer förts i ambulans till sjukhus, fyra gripits, en omhändertagits och 17 st avvisats från platsen. Eftersamlingarna gav inget utan ett massivt polisuppbåd kunde bara bevaka de båda grupperna under deras återsamlingar i City. På det hela taget egentligen ett ganska så lugnt och ordinärt derby men med ett stort undantag - händelserna i Solna direkt efter matchen. Ånyo gick dock en politiker ut i ett typiskt ointelligent och förvirrat utspel dagarna efter matchen. Ordföranden i Stockholms läns polisstyrelse tillika moderaten Kristina Alvendal tyckte att klubbarna skulle stänga av supportrar från matcherna i tio år för vad de eventuellt gjort sig skyldiga till i en tunnelbanevagn mil från arenan 1 ½ timme innan match...

sverigescenen.com tror och hoppas: att alla på den Norra läktaren trots förlusten hade en kul kväll i en enad och sann AIK anda. Det var kul att se så många gamla hjältar och legender i supporterskaran som hittade tillbaka till "sin" gamla ståplatsläktare om än bara för en kväll!

Danmark-Sverige, Fotboll, EM-kval, 2 juni 2007
Nordiskt "derby" och en av de mest uppmärksammande händelserna (läs: "skandal") i skandinavisk fotboll. Detta sedan en 29-årig dansk medborgare (för övrigt bosatt i Sverige och Göteborg) tagit sig in på planen iklädd dansk landslagströja och attackerat domaren i den 89:e matchminuten. Sverige hade en 3-0 ledning men danskarna hade reducerat två gånger om och sedermera även kvitterat till 3-3 i denna sprakande tillställning. Danskarna hade tagit över matchen när Christian Poulsen drabbades av hjärnsläpp i den 89:e minuten och slog ner den svenske anfallaren Markus Rosenberg med en knytnäve i magen innanför det egna straffområdet. Den tyske domaren Herbert Fandel visade efter konferens med sin assisterande domare rött kort till Poulsen och dömde straffspark till Sverige. Detta fick den engagerade men överförfriskade 29-årige danske supportern att springa in på planen och måtta en högerkrok mot domare Fandel. Dock hann den danska backen Michael Gravgaard emellan och räddade sannolikt domaren från en säker knock. Supportern lunkade upp på läktaren igen där han under lugna former omhändertogs av vakter och överlämnades till polis. Den 29-årige ostraffade dansken, absolut ingen ligist, såg ut som en full gröthals som ätit för mycket korv. Han släpptes dagen därpå och hotas nu av förutom ett kortare fängelsestraff även av ett civilrättsligt åtal och skadestånd till det danska förbundet. Mannen hängdes ut över hela Europa som den värsta brottslingen när brottsrubriceringen möjligtvis kan bli försök till misshandel... 29-åringen var dagen efter djupt ångerfull och bad om ursäkt till såväl domaren som till Danmark och Sverige. Ytterligare två danska supportrar tog sig in på planen sedan domaren skickat in spelarna i omklädningsrummet och sedermera avbrutit hela matchen.

Det europeiska fotbollsförbundet UEFA dömde Danmark till förlust med 0-3 och att spela sina fyra kommande hemmamatcher i EM-kvalet minst 25 mil från Köpenhamn varav den första matchen dessutom utan publik. Lägg dessutom till 570 000 kr i böter samt att Christian Poulsen avstängs i tre matcher och det blir ett ruggigt tufft straff för danskarna. Det danska fotbollsförbundet DBU planerar att överklaga beslutet.

Det var överhuvudtaget en stökig dag där det redan innan matchen utbröt ett stort bråk utanför Pub Victoria i Gammeltorv, en sidogata från Ströget. Ca 65-70 danska fotbollsligister från Bröndby och AGF Århus attackerade puben med flaskor där 25 grabbar från Helsingborgs Frontline & HBGY befann sig tillsammans med några få DFG + Bajen Baby Squad. Svenskarna vräker tillbaka allt bråte man kan komma åt på uteserveringen i form av stolar, bord och glas. Svenskarna drivs dock neråt på gatan vilket gör att danskarna kan trasha puben ordentligt till förtret för de kvarvarande svenskarna på puben. En motattack från svenskarna över torget vänder dock på förutsättningarna och nu är det danskarna som får backa därifrån. I en gränd utbryter nya oroligheter mellan grupperna innan polissirenerna börjar ljuda. Samtidigt har några supportrar från de tre Stockholmsklubbarna kommit ut på gatorna och gått samman med resten av svenskarna. Polisen är nu på plats och bryter effektivt och ganska brutalt upp sammankomsten.

Under själva matchen rapporterade svenskar om hätsk stämning i Parken där bland annat fulla ölglas slängdes mot svenska supportrar och även den svenska presskåren (haha!). Utanför arenan hade man satt upp en storbildsskärm i Faelledsparken där man visade matchen. Där hade tusentals danskar och svenskar samlats och det var oroligt flera gånger om när danskar attackerade svenskar. Efter matchens slut slogs danskar och svenskar såväl utanför Parken, i Faelledsparken som i de centrala delarna. Den svenska mobben i huvudsak bestående av HIF delade ut en hel del till danskarna efter matchen och festade sedan med resten av de svenska grabbarna på puben Old English under natten. Sammanlagt 26 supportrar greps av dansk polis under dagen varav ca ett tiotal var svenskar.

sverigescenen.com tycker: att fotbollsmatcher alltid ska avgöras av spelarna på planen och (nästan) vad som än händer så måste matchen färdigspelas. Att bryta en hel fotbollsmatch är ett beslut som alltför oftast fattas av domare som söker uppmärksamheten likt Anders Frisk. Matchen borde trots det inträffade ha spelats färdigt! Däremot så var säkerheten i Parken ett skämt som det oftast är när danskarna arrangerar sådana här tillställningar. Man ligger mil från Sverige i kunskap om säkerhet i samband med fotboll. Dessutom så är våran erfarenhet av den danska polisen samstämmig. Man är stenhårda, oförskämda och närmast brutala mot utländska supportrar i allmänhet och svenskar i synnerhet. Sina egna landsmän låter man dock oftast härja fritt.

Djurgårdens IF-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 12 juni 2007
På lördagen (9/6), tre dagar innan matchen, drabbade lagens kategori C följen samman i ett uppgjort möte som skulle skaka om Djurgårdens Fina Grabbar. Wisemen tillsammans med undergrupperingarna GYD och YCG hade planerat Stockholmsresan en längre tid och med mindre än veckan kvar fick DFG en förfrågan vilken man tackade ja till. Med en högst märklig organisation släpptes den första korta infon ut till Dif grabbarna först på tisdagen för att sedan följas med mer info under torsdagen. Ingen vidare laddning, ingen större förankring hos nyckelpersonerna och med resultatet att de 100 grabbar DFG hoppades på i själva verket bara blev strax över 50. Och det var de äldre som saknades. Detta samtidigt som Göteborg reste till huvudstaden med 92 man.

I Vårby Gård i de södra delarna av staden på klockslaget 14.50 inleddes bråket. 30 sekunder senare var det över. Första klinchen stog DFG emot men då göteborgarna bara malde på och DFG saknade mycket av sin tyngd och nummer orkade man inte stå emot. Man gjorde ett försök till omgruppering men slaget var då redan förlorat och man fick springa gatlopp i sin egen stad. Överkörda!

Tre dagar senare gjorde Djurgårdens fotbollsspelare vad deras firma misslyckades med. Besegrade IFK Göteborg. Efterspelet till matchen handlade mycket om den snusdosa som kastades in av en Djurgårdssupporter och träffade den ena assisterande domaren i huvudet. Ramaskri i den allt tunnare kvällspressen. På ligistfronten var DFG:s uppslutning ånyo svag och Wisemens närmast obefintlig.

Efterspelet till DFG v/s WM bråket handlade mycket om de interna splittringar som visades upp av Stockholmarna. På DFG:s officiella hemsida gick man till hård intern kritik mot sina egna grabbar som ej närvarat i Vårby Gård. Inför öppen ridå hängdes de ut med orden att de "borde skämmas". Samtidigt så riktade många av de grabbar som ej var med under fighten hård kritik mot framförhållningen och planeringen av detta box. "Nonchalant", "oseriöst" och "amatörmässigt" var några av omdömena som spreds som en löpeld i branschen under veckan. Dessutom finns sedan tidigare en stor oenighet inom DFG om valet att köra på icke-matchdagar. Två snabbt hopkallade möten (av Gnagare och Bajare kallade för "krismöten") under veckan ledde till många hårda ord och bland annat ett inställt box. På söndagen skulle DFG nämligen möta Hammarbys KGB i en sedan länge planerad drabbning inför derbyt kommande tisdag. Det mötet ställdes i veckan in av DFG på grund av "interna problem".

"Norrköping-MFF bråket", 17 juni 2007
En planerad uppgörelse en icke matchdag mellan den allt aktivare ligan från IFK Norrköping och Malmö FF ägde rum på söndagskvällen. Sandbyhovsparken i Norrköping var skådeplatsen och det var gästerna från Skåne som gick segrande ur striden. Grupperna brakade in i varandra med nummerfördelningen 17 st Norrköping och 28 st MFF. Malmö gör en samlad attack som knäcker hemmagrabbarna som får backa och senare fly över ett närliggande staket. Kvarvarande Peking killar pratar om övervåld och sparkar mot liggande. Fighten tog cirka 30-40 sekunder och bara någon minut senare ljöd polissirenerna på väg mot parken.

Hammarby IF-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 19 juni 2007
Stockholmsderby på Råsunda. Förvisso "andrahandsderbyt" (=AIK ej delaktiga) vilket kan förklara den något klena publiksiffran med dagens mått mätt, 23 545. Cirka 180 supportrar vägrades dessutom att ta sig till Solna sedan polisen gripit/omhändertagit dem dryga timmen före avspark.

Hammarbys kategori C satt i KGB:s namn på en av AIK tidigare använd pub i de norra delarna av staden. Bajen hade laddat in en bra mobb på lite över 100 grabbar utan någon polisinblandning. Djurgårdens DFG hade efter den senaste tiden interna turbulens satsat på trygghet och återsamlande av styrkorna. 120 grabbar slöt upp på hemmapuben The Londoner på Karlavägen, Östermalm. Djurgården satt där man satt, i alla fall till en början utan polis, och hade inga planer på att röra på sig. Bajen fattade beslutet att försöka möta upp Djurgårdarna och attackera dem genom att ta sig till Londoner. KGB tog sig obemärkta genom tunnelbanenätet men gör misstaget att kliva av vid Östermalmstorg t-bana istället för vid närmare stationer. Väl vid Östermalmstorg stannar man dessutom upp några minuter för att vänta in sent anländande äldre grabbar som tidigare suttit på Södermalm. När dessa väl kommit sträcker sig Bajenmobben upp mot 140 man. Då anländer Supporterpolisen. Dessa gör ett tafatt försök att stoppa Bajarna som nu kliver upp från tunnelbanan med hela ligan. Samtidigt försöker gårdarna kliva ut från puben men hindras av polis. Bajarna i sin tur går till attack mot polisen men är chanslösa och ligan splittras upp vind för våg men ett 50-tal grabbar ringas in av polisen och omhändertas för en klassisk PL13 och sex tråkiga timmar. Bajarna får sedan istället inrikta sig på att ta sig ut till Råsunda i smågrupper.

Djurgårdarna på restaurang Londoner blir allt mer irriterade och frustrerade när polisen vägrar att släppa ut dem från puben. När polisen sedan först hotar med att bussa iväg fansen till någon obskyr förort och sedan sprutar pepparsprej och går till batongattack brister allt och generalknas utbryter! Djurgårdare inne på puben demolerar den fullständigt och vräker ut allt man kan komma åt på polisen som svarar med att skicka in tårgas på puben vilket drabbar såväl DFG, övriga gäster som personalen. Djurgårdare försöker bryta sig ut bakvägen men stoppas av polis med såväl batonger som pepparsprej. Ett tiotal DFG lyckas dock undkomma via en sidodörr. Under flera minuter pågår kaoset inför ett hundratal nyfikna Östermalmsflanörers ögon. Polisen har radat upp polisbussar i en halvbåge längs hela gatan och öser på allt vad man har mot Djurgårdarna som svarar med pulversläckare, glas, flaskor, stolar och bord.

När krutröken väl lagt sig kan polisen föra ut 128 män i åldrarna 20 till 35 och gripa dem misstänkta för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och grov skadegörelse. Noterbart är givetvis att flera "vanliga" Djurgårdare tillhörde de gripna samt en övervägande majoritet som faktiskt inte gjort någonting annat än försökt ta sig ut från puben för att ta sig till matchen. Samtliga gripna fördes i bussar till polishus över hela stor-Stockholm i det största svenska massgripandet någonsin i dessa sammanhang. Restaurangens ägare la för övrigt skulden för bråket på polisen och menade att det aldrig hade hänt om inte ordningsmakten stängt in fansen på puben. Detta kommer, om vi känner poliskåren rätt, leda till att ägaren kommer hotas av polisen med att de ska förlora tillståndet då detta är klassisk polistaktik mot krogägare som inte uppför sig som polisen vill, speciellt när de pratat med pressen.

Som om inte detta var nog så beslutade åklagare för att anhålla 125 av de 128 gripna! En given rättsskandal och enbart ett sätt för myndigheterna att ytterligare jävlas med fotbollssupportrarna. I närmare ett och ett halvt dygn tvingades supportrarna sitta inlåsta hos polisen och lämna fingeravtryck, DNA och bli föremål för daktning. Efter förhör släpptes fansen men misstankarna om brott kvarstår enligt polisen.

sverigescenen.com säger: att det är tydligt hur samhället nu trappar upp sitt krig mot fotbollssupportrar i allmänhet och kategori C fansen i synnerhet! Tendensen har varit tydlig en längre tid och med en explosiv ökning av antalet fotbollsrelaterade brott över hela landet håller myndigheterna nu på att förlora kontrollen. Därför kom inte tisdagens attack mot DFG som någon större överraskning. Tillfället gavs och polisen tog chansen. Med hård backning från framförallt den svenska regeringen och den tredje statsmakten media så kommer polisen undan med sådana här horribla insatser som detta var frågan om. Efterspelet har heller inte handlat om det rättsvidriga ingripandet utan istället om polisens krav på nya tuffare lagar mot fotbollshuliganismen. Lagar som likt de som redan finns i England är så långt ifrån värdiga ett demokratiskt samhälle som de kan bli. Enbart vissa terroristlagar överträffar delar av lagförslaget som nu är ute på remiss. Med tanke på brottsligheten det faktiskt handlar om så är det märkligt hur etablissemanget klassar fotbollssupportrar som större samhällsfaror än mördare, pedofiler och våldtäktsmän.

Helsingborgs IF-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 23 juli 2007
23 personer omhändertogs/greps under två stökiga dagar i sundets pärla där polisen fick jobba hårt i staden där utvecklingen hela tiden verkar gå framåt, om än långsamt men säkert.

Redan på söndagen skedde en uppgörelse på den så kallade "Baby scenen". AIK:s Yngsta, förstärkta med några "Baby Boys grabbar", reste till Helsingborg med ca 35 man. Ett möte med Helsingborgs Yngre på en halvt inhägnad basketplan var bestämt till på kvällen. AIK:arna väntade in de numerärt jämnbördiga Skåningarna och en rejäl "ge och ta" batalj tog sin plats under exakt 50 sekunder innan Helsingborgarna springande lämnade platsen med Stockholmarna efter sig. Några skadade från bägge sidor tog sig med hjälp av sina kamrater till sjukhus för omplåstring.

På matchdagen fortsatte oroligheterna och polisen gjorde flera ingripanden när kategori C- och B folk från de bägge lagen drabbade samman i småbox vars scener påminde mycket om hur det såg ut i Göteborg när Wisemen slutligen började organisera sig & Göteborgssupportrarna mot Stockholmsligornas horder av fans. De båda ligorna var hela tiden på hugget och ordningsmakten tvingades hålla Knutpunkten under noga uppsikt även efter midnatt.

Hammarby IF-Malmö FF, Fotboll, Allsvenskan, 1 augusti 2007
Malmö FF från Sveriges tredje största stad är en av de klubbar som håller sig med en allt aktivare ligistgruppering. Denna gruppering, ska det i ärlighetens namn sägas, är inte i närheten av KGB:s nivå. Trots detta höjer man temperaturen genom att kontakta KGB i syfte att organisera ett möte innan matchen. När sedan matchdagen kommer så är det avstängda mobiler och istället kategori C fans med på vanliga supporterbussar. Lägg där till de något ansträngda relationer som finns mellan klubbarna sedan Malmö klackens provocerande banderoller på Söderstadion för några år sedan. Och nej, det är inget fel på provocerande banderoller men då är det också viktigt att ha täckning för dom.

KGB & BBS fick timmarna innan match tips om att det satt Malmö supportrar med casualkläder på restaurang "After" i Gamla Stan utan polisnärvaro. Ett 40-tal Bajengrabbar tog sig obemärkta till Gamla Stan och gick skrikande till attack mot krogen. De Malmöfans som satt på uteserveringen flydde in på krogen liksom resten av gästerna när Bajen nu gick till attack med glas, flaskor, askkoppar och stolar. Flera MFF fans sprang in i köket för att undkomma Bajarna som även stormade in på restaurangen med ett gäng. Bara sekunder senare ljöd polissirenerna och Bajen lämnade skyndsamt platsen i smågrupper. Två minderåriga Hammarbyare omhändertogs av polis misstänkta för inblandning i attacken mot "After". Det är oklart om det verkligen fanns några grabbar på restaurangen. Det är åtminstone klarlagt att det fanns en del vanliga människor där, varav några barn, vilket givetvis alltid är olyckligt och tråkigt i dessa sammanhang.

Under själva matchen inträffade en incident i den 62:a minuten som föga överraskande blåstes upp till enorma proportioner av domar- och journalistkåren. I samband med ett Malmö inkast framför Hammarby klacken kastades det in en(1) plastmugg med ölskvättar i mot MFF spelaren Jon Inge Höiland. Domaren Peter Fröjdfeldt bröt matchen för en kortare konferering med sina assisterande domare. Matchen återupptogs bara för att brytas igen sedan ytterligare några plastmuggar kommit in på planen. Under elva minuter låg spelet nere innan Fröjdfeldt tog beslutet att matchen kunde fortsätta. Eftersnacket handlade mycket om denna lilla incident. Domarkåren menade att det nu var "nolltolerans" mot inkastade föremål som gällde och att matcherna hädanefter kommer avbrytas om liknande händelser inträffar.

sverigescenen.com säger: Debatten i media handlade, för vilken gång i ordningen kan man undra, om hur "huliganerna" ska stoppas, kameraövervakning och nya lagar... De sedvanliga "proffstyckarna" inom journalistkåren har nu ännu en gång fått tycka till och framföra sina allt annat än initierade åsikter och i många fall skrattretande förslag. Att några enstaka individer kastar in tomma eller halvtomma platsmuggar med öl kan man tycka vad man vill om men detta är inget problem i Sverige och det är definitivt inget brott av den dignitet som media blåser upp det till. Det är ett brott som på sin höjd kan jämställas med att ta ett(1) geléhallon ur en skål i en godisbutik... Och blir man sedan "huligan" av att ha slängt in ett plastglas på en fotbollsarena, ja då har vi ett väldigt stort huliganproblem i detta land. Nu framförs de sedvanliga åsikterna om hur bra det blivit i England. Vad dessa människor inte vet och kanske även struntar i, troligtvis beroende på att de ej varit på några engelska matcher, är hur död den engelska läktarkulturen är på de flesta Premier League arenor. Det är i de flesta fall numera en skådeplats för överklassen med svindyra biljettpriser, förbud mot att stå upp och sjunga, förbud mot svordomar, etc. Det är alltså dit "proffstyckarna" inom journalistkåren strävar. Skillnaden mot England är att här skulle inte överklassen (eller för all del barnfamiljerna) gå och titta på AIK-Trelleborg en kylig måndagskväll i oktober utan istället stanna hemma. Men journalistkåren är säkert på plats. Då får man ju sitta i lugn och ro på pressläktaren med sina gratisbiljetter och äta kanelbullar och dricka kaffe. Vad gäller den svenska domarkåren så borde man istället ta ett studiebesök i länder som Turkiet, Grekland och Italien - sedan kan man sluta gnälla om hur "farligt" det är att vara domare i Allsvenskan. Peter Fröjdfeldt har skaffat sig en ful ovana att bryta matcher. Han har missat att det är spelarna på planen som ska avgöra matcherna. Inte publiken. Och definitivt inte domarna. Vi börjar få kraftiga Anders Frisk vibbar av Fröjdfeldt agerande och uttalanden. Och det är inte positivt.

AIK-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 24 september 2007
Förutsättningarna: Fem omgångar kvar att spela. AIK på tredje plats och Djurgården på första med en poängs differens. Utsålt och 34 116 åskådare på Råsunda. Hatderby med anor i 116 år. Vandaliserad träningsanläggning och rökfackla mot spelares trappuppgång. Hetaste derbyt någonsin!

Natten mot lördagen vandaliserades Djurgårdens träningsanläggning på Kaknäs genom att AIK-supportrar grävde upp över 100 hål i gräsmattan. På söndagskvällen (matchdagen) tog sig Djurgårdssupportrar in i ett trapphus i Solna där AIK:s argentinska spelare Ivan Obolo och Lucas Valdemarin bor. Vid källardörren tändes en rökfackla vars rök fyllde hela trapphuset med resultatet att hyresgästerna (inklusive barnfamiljer) trodde att det brann och fyra brandbilar, ambulanser och poliser kallades till platsen. I trappuppgången hade man även sprejat felstavade spanska könsord till Ivan Obolo ("Obola"), undertecknade med "DFG". Efter denna händelse intensifierade bägge klubbarnas säkerhetsstabar sin bevakning kring olika anläggningar och spelares bostäder. Senare under natten mot måndagen (matchdagen) uppger flera Djurgårdsspelare att de blivit hotade per telefon av AIK:are. Dessutom slogs DFG:s samlingspub "Grappa" sönder av AIK-anhängare.

Att säga att stämningen var hetsig under matchdagen vore att underdriva. Stämningen var hatisk och ursinnig och det låg verkligen total urspårning i luften innan derbyt. Nu blev det inte så mycket tack vare en stark polisinsats innan matchen.

Klubbarnas båda yngre fraktioner skulle mötas ute i Farsta men av detta blev det inget sedan "AIK:s Yngsta" fått bängen på sig.

DFG hade tidigare tackat nej till ett organiserat möte med Firman innan matchen utan valde istället att ordna stor "DIf familj samling" på "Grappa" vid S:t Eriksplan och krogarna däromkring med medföljande polisnärvaro. Då rykten även gjorde gällande flera veckor innan derbyt att DFG planerade att angripa "vanliga" AIK-supportrar ute i Solna satte sig därför FB på "Solna Krog" vid Solna Centrum. AIK samlingen var verkligen magnifik! Dessa båda klubbar och ligor lockar verkligen fram det bästa hos dem båda.

FB:s tanke var att försöka angripa DFG trots deras poliseskort när de kom med tunnelbanan till Solna men polisen drev istället den stora AIK mobben förbi tunnelbanan och vidare mot den Östra och Norra läktaren samtidigt som gårdarna kvarhölls i tunnelbanan. AIK grabbarna försökte sig på en rusning runt hela Råsunda och förbi den Västra läktaren men polis på bl a hästar satte resolut stopp för det försöket.

Matchen blev en spelmässig besvikelse och slutade 1-1 där inget av lagen egentligen nådde upp till de förväntade höjderna. AIK klacken på Norra hade förutom tifot ingen större dag och även på sittplats har det varit bättre drag. Det var som om förväntningarna slog över och anspänningarna blev för stora. Matchen gällde för mycket och det var mycket känslor som rann över en när slutsignalen gick och resultatet 1-1 var ett faktum. Många supportrar kände sig närmast utmattade och lite lättade att denna match äntligen var över. Nervositeten hade varit påtaglig hos båda supporterskarorna.

Om polisinsatsen innan matchen var imponerande så var den, som vanligt får man säga efter derbyna i år, rent bedrövlig efter matchen och det var ren (o)tur att inte de riktigt stora braken inträffade. Det började redan direkt efter matchslut när polisen fick för sig att släppa ut hela arenan samtidigt! AIK grabbar från Östra satte full fart mot den södra läktaren och åtta man gör rena rama kamikazeattacken när de väller in mitt bland tusentals överraskade Djurgårdare och börjar veva loss. Polis tömmer pepparsprejen över Gnagarna. Fler splittrade AIK grabbar anländer och vid såväl tunneln utanför Södra (med bangalkastning...) som på Frösundaleden utbryter kortare slagsmålssekvenser mellan numerärt överlägsna DFG och firmagrabbar från AIK. Polis och vakter går till hårt angrepp mot bägge grupperna och reder upp den mest akuta situationen men det är rörigt i Solna när polis ska driva ner olika supportergrupper i tunnelbanan.

Inne i City blev AIK:s återsamling ingen succé då polisen nästan omgående spottade krogen på Vasagatan med följd att Gnagarna splittrades upp i flera olika smågrupper. Djurgår´n hade en bra (ca 80 man) återsamling på gamla "Allemans" på Malmskillnadsgatan förvisso med synlig polisnärvaro till en början i alla fall. Så fort polisen drog sig tillbaka tog sig 18 st Gnagetgrabbar i ännu ett "dåliga oddsuppdrag" till krogen innan det kom blåljus från alla håll. Och så där fortsatte det hela kvällen. Olika supporterkonstellationer drabbade samman vid bland annat S:t Eriksplan, Odenplan, Medborgarplatsen och Gamla Stan. Inte sällan med sent anländande och griniga poliser som följd. Fem personer greps i samband med derbyt varav tre är misstänkta för misshandel.

sverigescenen.com säger: angående rökfacklan "hemma" hos Obolo och Valdemarin. Nu är våra argentinska spelare förmodligen dom med absolut bäst psyke i svensk fotboll men det förändrar ändå inte det faktum att DFG:s aktion är att betrakta som helt oacceptabel och en rejäl upptrappning i vad som kan anses vara ok i att psyka och störa motståndarspelare inför viktiga matcher. Alla kan självklart gissa vilket nästa steg blir om denna upptrappning fortsätter vilket inte kan uteslutas. Helt klart är att många AIK grabbar störde sig rejält på denna händelse som alla gånger var sanktionerad från DFG:s ledning. Samma DFG som om några borde komma ihåg 1990-talets så kallade hembesök. Då inte hos spelare utan hos ligister från de båda lagen.

AIK-Hapoel Tel-Aviv FC (Israel), Fotboll, Uefa-cupen, 4 oktober 2007
Besvikelsen över dom två missade poängen mot Gais hann knappt lägga sig innan vi åkte på en ny käftsmäll. 0-1 hemma mot israeliska Hapoel Tel-Aviv innebar uttåg ur Uefa-cupens första omgång och ingen sportslig- och ekonomisk höjdare i form av det så hett emotsedda gruppspelet. AIK dominerade den första halvleken och skapade flera jättechanser att avgöra matchen. Istället släppte vi in ett billigt frisparksmål i 62:a matchminuten och efter det var vi helt chanslösa och skapade ingenting framåt. Stor besvikelse när drömmen om Europa fick ett abrupt slut!

Efter matchen samlades hundratals AIK-anhängare utanför och runt den södra läktaren i förhoppning att kunna slå in näsorna på de tillresta "Ultrassupportrarna" från Hapoel. Polisen var dock rejält på hugget denna kväll och visade upp en betydligt bättre organisation nu än på Dif derbyt senast då man hade nollkoll efter matchen. Nu hade ordningsmakten spärrat av ett stort område runt den södra läktaren och ända upp i skogsdungen utmed den västra läktaren. Orsaken var givetvis den politiska press det innebär på ett land att ansvara för bevakningen av gäster från staten Israel. Polisen hade stora nummer ute och tog sin uppgift på fullaste allvar. På alldeles för stort allvar skulle det visa sig. För supportrarna runt Råsunda var det politiska ointressant och det enda som betydde något att AIK förlorat och att det nu stod 150 bortasupportrar och var glada på våran arena.

Ca 50-60 mestadels yngre AIK grabbar är på väg mot hörnet Västra/Södra men möts av sex polismän- och kvinnor som går till attack mot fansen med batonger samtidigt som de skriker "kom igen då jävla fittor", "horungar", "jävla fegisar" och dylika uppmuntrande tillrop värdiga vår poliskår. AIK klungan som är ganska splittrad drivs bakåt av de sex poliserna ända ner och förbi den norra läktaren. Tuppkammen står högt hos poliserna som dock blir nonchalanta samtidigt som AIK:arna får tillfälle att samla ihop sig och leta upp ammunition för att jämna ut oddsen lite. Ett staket slits sönder som tillsammans med ett antal flaskor och stenar används för att driva de nu allt mindre kaxiga snutarna på flykten. Nu börjar istället modet sjunka hos poliserna. Paniken börjar sprida sig när AIK:arna driver dem bakåt. Det är dock fortfarande ett betryggande avstånd för poliserna på minst 15 meter. Trots detta sliter en av poliserna upp sitt tjänstevapen och avlossar ett skott snett uppåt över AIK-supportrarnas huvuden och bort mot bostadshusen. Fler poliser kommer till platsen och stämningen blir upprörd när förbannade supportrar undrar vad polisen sysslar med samtidigt som supporterpolis Peter Sjöström frenetiskt och upprört skriker att han "kan döda oss allihopa".

Polisen kallar nu på förstärkning från hela länet och nu fullkomligen ramlar polisbil efter polisbil in till platsen. Tolv AIK-supportrar omhändertas senare medan polisen nu går loss i närområdet. AIK:s Tifogrupp håller även dom på att få skallarna intryckta av adrenalinstinna uniformer när de ska lämna Råsunda. Vid Statoilmacken blir två AIK-supportrar misshandlade av fem poliser och även attackerade med pepparsprej. Flera andra oskyldiga supportrar, vissa att betrakta som barn, hotades och trakasserades av de av oss skattebetalare avlönade polismännen- och dess rabiata fruntimmer. En polisbuss slogs sönder i tumultet och polisen kunde efter närmare en timmes väntan ledsaga de tillresta Hapoelfansen ut från Råsunda under ett stort polisbeskydd.

I Dagens Nyheter (DN) sätter polisens propagandamaskin igång för att rättfärdiga skottlossningen. Trots att man vet att man inte har något att frukta då en polis i dagens samhälle kan mörda en person inför vittnen och ändå komma undan med det. "De skjuter en sopbehållare framför sig och har järnrör, köttkrokar, glasflaskor och plankor i händerna. Samtidigt som de vrålar 'ta polisen'. Det är en väldigt hetsk stämning. De står och skriker 'skjut polisen' säger supporterpolisen Peter Sjöström. Gällande varningsskottet anser Sjöström att det var ett uppenbart fall av nödvärn för att skydda polisen från att skadas eller dödas".

sverigescenen.com säger: Det är nästintill omöjligt att vinna ett krig mot polisen men det är alltid lika glädjande att se supportrarna vinna ett slag åtminstone. För det var så det var när sex provocerande och kaxiga poliser fick vända på klacken och springa och även avlossa ett varningsskott mot våra grabbar. Det var tredje gången det inträffade. Första gången var givetvis den legendariska Champions League kvalmatchen mot AEK Athen i augusti 1999 när en polisman sköt skarpt inne på den Norra läktaren sedan de slitit ner av Firmans banderoller från staketet. Andra gången var i juni 2003 när en kvinnlig polis sköt skarpt mot AIK-supportrar efter ett bråk i city efter derbyt AIK-Djurgården. Och den tredje gången alltså i torsdagskväll. Vi har upplevt ett oräkneligt antal värre situationer mot polisen än dessa händelser och det finns absolut inget försvar för att avlossa varningsskott mot fotbollssupportrar. Detta är ett resultat av den allt mer upptrissade stämningen från medias sida gentemot oss fotbollssupportrar och frågan är inte om utan när en supporter blir ihjälskjuten av en polis som inte har psyke att klara av att arbeta vid stora fotbollsevenemang. Därför är det rent bedrövligt att behöva läsa hur AIK:s säkerhetschef, den tidigare polismannen, Henrik Koch går ut i DN och uttalar sig om saker han inte har en aning om."Vi tar avstånd från folk som slåss med polisen" säger Koch enligt tidningen. Jaha, men vad fint... Men se då också till att ta avstånd från poliser som skjuter skarpt mot klubbens egna supportrar! Henrik Koch bör komma ihåg vem som är hans arbetsgivare om han ska ha kvar sitt jobb inom den här klubben.

Malmö FF-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 6 oktober 2007
Bråk utbröt innan matchen sedan ett 30-tal grabbar från IFK:s Wisemen sprungit rakt in i ett 70-tal Malmögrabbar från "True Rockers" i närheten av MFF:s samlingsställe på Lilla Torg. Flaskor med mera flyger i luften från bägge grupperna när Malmö långsamt men säkert trycker de numerärt underlägsna göteborgarna bakåt. Bråken sprider sig när polisen anländer och flera personer från bägge läger går i backen. Minst ett 30-tal personer omhändertas av polis i samband med händelsen samt ytterligare ett gäng i närheten av Malmö Stadion. Vidare greps en supporter misstänkt för misshandel och minst en skadades under en stökig dag i Malmö.

Trelleborgs FF-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 21 oktober 2007
En planerad uppgörelse mellan ligister från Helsingborgs IF och Hammarby IF skulle ta sin plats i samband med Bajens resa till Skåne och den allsvenska matchen borta mot Trelleborg.

I höjd med ett industriområde och en stor åker i Åstorp drabbade 51 vitklädda grabbar från Frontline/HGBY och 10 st danskar från FCK samman med 38 svartklädda grabbar från KGB/BBS/BY. En flera hundra meter lång raksträcka skänkte en fantastisk idyll till slagskämparna som verkligen fick känna spänningen stiga och pulsen slå än fortare innan de två grupperna ramlade in i varandra. Fighten var hård och tuff men även clean, trots detta drabbades två stockholmare av benbrott. Även knäckta näsor och hjärnskakningar rapporterades. Grupperna tvistar i efterhand om vem som egentligen vann men någorlunda objektiva bedömare talar om ca en minuts boxning och ett oavgjort resultat.

Det som båda grupperna dock är överens om är avslutningen och eftersnacket från polisen som var anmärkningsvärt. Polisen var nämligen fullt informerade om att drabbningen var på gång. Man visste även var och när det skulle ske. Dansk supporterpolis samt svenska journalister var även på plats under boxet. Allt medan den stora kommenderingen av svenska uniformerade poliser medvetet avvaktade utanför Hyllinge innan man körde till platsen för att stoppa det hela. Enligt kommenderingschefen Håkan Jarborg så väntade polisen så länge som möjligt med att ingripa för att kunna dokumentera faktiska brott. "Det är viktigt att få dem dömda. Har de en dom på sig så kan klubbarna stänga av dem från arenorna", sa Jarborg till SVT efteråt.

Polisen grep sammanlagt 100 personer runt platsen misstänkta för våldsamt upplopp, misshandel och i några fall narkotikabrott. Sju av supportrarna anhölls senare av åklagare innan de släpptes. En av supportrarna misstänktes till en början för dråpförsök sedan han enligt polisen försökt köra över dem med en bil när han skulle fly från platsen. Sanningen var ju givetvis en annan och brottsrubriceringen ändrades senare till grov vårdslöshet i trafik och framkallande av fara för annan, även det en tuff brottsmisstanke enligt vittnesuppgifter. De 100 gripna supportrarna fördes till polisceller över hela Skåne. Flera gripna uppvisade sådana skador och frakturer att ett sjukhusbesök var det enda rätta, något som dock polisen vägrade gå med på.

sverigescenen.com säger: I Sverige så är brottsprovokation inte tillåtet enligt svensk lag. Det är heller inte tillåtet för polisen att strunta i att stoppa och förebygga ett brott man har vetskap om. Det finns även några klara exempel på poliser som fått rejält med röv när de gjort sig skyldiga till detta. I det här aktuella fallet så har alltså polisen haft full kännedom och överblick över det planerade supporterbråket men medvetet avvaktat att ingripa för att istället kunna dokumentera eventuella brott och därmed kunna få supportrarna fällda i domstol. Logiskt - möjligtvis. Lagligt - aldrig!

AIK-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 22 oktober 2007
Det är vare sig en hemlighet eller överdrift att påstå att hela ligistsverige väntar på den stora fighten mellan Firman Boys och Wisemen. Alingsås 2006 bjöd FB ut WM men polisen hann före. Nu var det WM:s tur att bjuda ut FB, tyvärr med samma resultat.

Ett något stressat FB med både rättegång och Insiderreportage nära förestående tackade ändå ja till förslaget att mötas lördag 20 oktober. Allt och alla kallades in till de båda grupperingarna och det var i runda tal över 300 fotbollsligister från Stockholm och Göteborg som var på benen denna dag i det som kunde, och borde, ha blivit den största drabbningen någonsin. Tyvärr visade det sig vara nästan lika många poliser på benen också. Upplands-Väsby kl: 15.00 var sagt men när AIK började rulla in i den tuffa AIK förorten (ej i storbuss) så var bängen redan på plats i rejäla nummer och en helikopter där man spärrat av infarterna till Väsby. Bilar med misstänkta fotbollsgrabbar i stoppades och polisnärvaron låg tät över hela kommunen. WM gavs chansen att omdirigera sig vilket man gjorde utan några större tapp medan AIK fick omorganisera sig och byta norrort mot söderort för att köra en ny samling i Älvsjö istället. Detta ledde till att även polisen tvingades förflytta sina resurser och börja om på scratch. Sånär höll det på att smälla i Älvsjö när WM tog sig dit men polisen hann även denna gång före vilket istället ledde till bråk mellan AIK-supportrar och polis vilket ordningsmakten rubricerar som våldsamt upplopp. Två AIK:are greps och 34 supportrar till de bägge klubbarna omhändertogs. Närmare än så kom inte grupperna varandra utan WM fick åka hem till Göteborg med outrättat ärende och FB hem till sitt.

Matchdagen föranleddes av svarta rubriker och en poliskår på krigsstigen och dessutom med stora resurser att tillgå. Minst 217 poliser var utkommenderade och matchen betecknades som en av de större högriskmatcherna någonsin enligt polisen. Firmorna hade dock bränt sitt bästa krut under lördagen och WM tog sig till Stockholm i buss som ledsagades med resten av supporterklubben Änglarnas fordon till Gamla Stan för uppladdning. Där utbröt rusningar, sten- och flaskkastning mot polisen sedan WM ej velat kliva ombord på de abonnerade bussarna till Solna utan velat ta T-banan ut. Ungefär samtidigt slåss supportrar utanför den södra läktaren på Råsunda sedan de första IFK fansen anlänt.

Närmare 2000 göteborgare hade tagit sig till Råsunda för matchen som tog IFK ett stort steg närmare SM-guldet. Så många har IFK aldrig varit här uppe. Läktarmatchen var avgjord på förhand sedan AIK lämnat w.o efter att ha hamnat i den otäcka situationen att man ej fick vinna matchen då det med största sannolikhet hade inneburit SM-guld till Djurgården. Det ledde till en småseg och smått surrealistisk match ur en AIK:ares ögon där dock IFK i alla fall kunde vinna med matchens enda mål (för övrigt felaktigt dömt).

Något som också är lika givet som att Dif inte ska vinna guld är att AIK allt mer tagit på sig rollen som Sveriges svar på Millwall när det gäller bemötande av bortafans och då särskilt de från Göteborg. Du kommer idag inte upp till Råsunda med ett stort följe och tar dig friheter utan du får vara beredd att hålla en låg profil utanför Råsunda och skyddas av ett massivt polisuppbåd. Såväl Helsingborg som Gais har tidigare fått uppleva det i år. Nu var det IFK Göteborgs tur att sitta inlåsta på den södra läktaren allt medan bråken rasade utanför Råsunda med flera hundra ungdomar v/s polisen. AIK-supportrarna sköt raketer och kastade sten mot polisen som kontrade med batongattacker och köra in stora pansarliknande fordon rakt in i folkmassorna. Som vanligt numera så tappade delar av de mest aggressiva polismännen kontrollen och gick till attack mot många ungdomar som oskyldigt stod och tittade på, tjejer, barn och andra försvarslösa människor. Många var dom som återigen fick känna på den svenska polisens teleskoper. Många civila "batongpatruller" rörde sig också i området, diskret förtäckta i armébyxor och FTW-mössor. Det tog polisen lite över en timme att städa upp utanför arenaområdet, Ekensbergskyrkan, Statoilmacken, Max´s hamburgerrestaurang och Frösundaleden. Fyra AIK-supportrar greps misstänkta för grov misshandel, våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Ytterligare sju supportrar omhändertogs medan 34 st avlägsnades från platsen.

sverigescenen.com säger: att det naturligtvis var surt för alla inblandade att det inte gick som det skulle på lördagen. Extra surt kanske för WM som den här gången var de som fick resa ända upp till, vår för all del, vackra huvudstad. Men det tillhör spelets regler. AIK ligan som var på väg till Upplands-Väsby får betecknas som den största och elakaste någonsin. Däremot så måste bägge grupperna täppa till det snack som redan minst en vecka före den planerade drabbningen rasade i både Stockholm och Göteborg. Såväl Djurgårdare, Hammarbyare som Gaisare var fullt informerade om planerna och då dröjde det givetvis inte länge till att Supporterpolisen i både Stockholm och Göteborg blev briefade. Framtiden får utvisa vad som händer i denna infekterade följetong mellan AIK och Göteborg men positivt var att dialogen denna gång var ödmjukare och mer respektfull än på länge vilket kanske kan leda till nya försök utan vare sig poliser eller svårare skador.

sverigescenen.com konstaterar: att den ligistboom som dragit genom landet de senaste åren snart måste nått sin kulmen. Men än så länge fortsätter trenden och AIK:s kategori C-följe växer sig därmed starkare år för år vilket gläder oss alla "gamlingar" oerhört! Detta märks inte minst utanför Råsunda där det nu är samma oroligheter som det var i början på 1990-talet.

AIK-Hammarby IF, Ishockey, Allsvenskan, 3 december 2007
Den här matchen ska betraktas ur ett större perspektiv än bara den aktuella matchdagen. Det perspektivet och de händelserna gör att den även har en plats på "Scenen - år för år" trots att det mestadels enbart varit yngre ligor inblandade.

Spänningen mellan lagens olika yngre kategori-C följen ledde till flera sammanstötningar under nästan tre veckors tid. Och det var "AIK:s Yngsta" som i huvudsak firade stora triumfer.

Fredag 30 november gick tiotalet yngre Bajen killar fram och mopsade upp sig mot två st AIK:are. Bajarna tog sig sedan vidare till en krog på Södermalm. Inom en halvtimme attackerades sedan krogen av exakt 13 st yngre AIK-grabbar. Hälften av Bajarna flydde ut bakvägen medan resten åkte på stryk alternativt la sig ner på golvet och bad om nåd.

Dagen efter, lördag 1 december, ungefär när eftermiddag övergår i kväll genomförs ånyo en stormning signerad "AIK:s Yngsta". Den här gången mot restaurang Kingstown på Södermalm och dess gäster tillhörande Hammarby IF:s yngre ligistfölje. Ett 20-tal Bajare sitter inne på krogen i godan ro när de plötsligt konfronteras av en AIK mobb på ca: 45 man. Bajarna vägrar kliva ut på gatan utan börjar kasta glas och stolar mot AIK:arna som svarar med att storma stället. Ånyo flyr de flesta av Bajarna genom köksingången. SOS Alarm blir nedringda av Stockholmare som bevittnade bråket. När Polisen kom till platsen kunde flera supportrar tillfälligt omhändertas medan en Hammarbyare påträffades skadad. Bakgrunden till lördagens bråk var annars att de båda grupperna sedan en tid tillbaka bokat ett möte denna dag men att Bajen ställt in och istället bokat upp ett möte med Djurgårns yngre grabbar. Ett möte som blev avblåst tidigare på lördagen sedan polisen splittrat upp gårdarna. AIK:s plan var annars att trycka till bägge gängen.

Ytterligare två dagar senare på måndagen den 3 december var det dags för hockeyderbyt AIK-Hammarby. Ett pinsamt uselt hockeylag representerande AIK föll igen mot seriens i särklass sämsta lag! Emellanåt annars hög stämning runt Hovets läktare och ganska rörigt runt samma arena. På gatorna representerades AIK av de allra yngsta medan Bajens yngre hade lite förstärkning från KGB folk. Runt torget på Gullmarsplan utbröt flera skärmytslingar och polisen hade fullt sjå att ta kontroll över situationen. Folk från både grupper gick i marken innan AIK:s unga följe backade. Fler och fler Bajare anländer nu till torget vilket ger fler sammanstötningar med polis samtidigt som AIK drar sig undan. Runt Globenområdet sker flera småbråk mellan supportrar till de båda lagen, det är ge och ta och folk från bägge lägren som backar samt åker i backen. Men händelserna på Gullmarstorget gav uppenbarligen äntligen något att glädjas över för KGB och dess undergrupper då det hela blåstes upp till enorma proportioner i sedvanliga propagandaupprop på Internet.

Nåväl, lördagen den 22 december avslutades i alla fall en tre veckor lång kamp mellan de yngre grupperingarna och de gjorde det i centrala Stockholm i samband med ett uppgjort möte. Det hela slutade med en rejäl överkörning i en smal tunnel vid Rådmansgatans t-banestation. 40 st AIK mot 30 st Bajen och det hela var över på ca: tio sekunder sedan BY lämnat platsen springande.

En person som var med i Bajens led råkade ut för en något omild behandling och detta kan ses som en försmak till vad som kommer hända varje gång han sticker ut sitt fula tryne var det än må vara någonstans. Upprinnelsen är att en AIK-grabb tillhörande det yngre följet, född och uppvuxen på Råsunda och AIK tatuerad, sedan i våras varit förklarad icke önskvärd inom AIK:s ligistorganisation. Det är naturligtvis oacceptabla och extraordinära händelser som lett fram till detta beslut och personen tvingades därmed sålla sig till den lilla skara AIK anhängare som inte längre har rätt att besöka Råsunda så länge vi dikterar villkoren. Sedan i höstas har det dock börjat tisslats att personen i fråga hamnat i dåligt sällskap och börjat umgås med yngre grabbar från Hammarby. Fler och fler incidenter rapporterades in gällande personens Bajenumgänge och när han sedan började åka på uppgjorda möten tillsammans med BY trodde vi inte våra öron! Kulmen nåddes dock i samband med den uppgjorda drabbningen vid Rådmansgatan när personen i fråga alltså valde att kliva tillsammans med Bajen mot sin egen klubb och gamla vänner! Det är naturligtvis en både tragisk som pinsam händelse för hela branschen då det sänder ut helt felaktiga signaler om vad detta egentligen handlar om. Bajen stärker sin ställning som ett kickersgäng och drar även ett löjets skimmer över hela sin verksamhet när man tar med en person som är AIK tatuerad och tidigare varit med inom AIK:s kategori C organisation. När det gäller personen själv så är han för våran del att jämställa med individer som Jesper "Judas" Jansson och andra förrädare/golare och ska även behandlas därefter. Det bästa råd vi kan ge honom i dagsläget är att lämna Stockholm. Tvi!