Scenen - 2006

Linköping HC-Frölunda HC Indians, Ishockey, Elitserien, 14 januari 2006
Lördagsmatch i ishockeyns elitserie och bråk rapporterades från Linköping sedan en gruppering yngre grabbar från IFK Göteborgs ligistorganisation tagit sig till staden för ett förbestämt möte med grabbar från LHC.

Linköping, som så sent som dagen innan varit i Motala och stökat med supportrar från någon slags "Värmlandsallians" i samband med en bandymatch, samlas upp på förmiddagen med ca: 25 grabbar. Samtidigt har göteborgarna anlänt med liknande nummer och en konfrontation ser ut att vara i nära antågande. Dock så ingriper polisen på ett tidigt stadium mot hemmagrabbarna som splittras upp och bestämmer återsamling i de centralare delarna. Detta medför dock ett tapp av folk och endast 17 man dyker upp på puben samtidigt som GYD nu börjar bli lätt otåliga av väntan. LHC beslutar sig för att ta sig till mötesplatsen med vad man har. Två polisbilar står på platsen och avvaktar samtidigt som göteborgarna anländer till platsen och de två grupperna drabbar samman i en slagväxling som varar i uppskattningsvis ca: 30 sekunder. Polisen går sedan in med batongslag och sliter ner folk på marken samtidigt som förstärkning anländer. Grupperna splittras upp och avviker skyndsamt från platsen. Ingen direkt vinnare men klart övertag för göteborgarna.

Örebro SK-Degerfors IF, Fotboll, Träningsmatch, 11 februari 2006
Ett möte som klassas som en "derbymatch" mellan de båda superettanklubbarna ÖSK och DIF. Matchstart redan kl: 11.00 inför ca: 1000 åskådare på Behrn Arena och då var uppenbarligen Degerfors spelare inte vakna med tanke på att slutresultatet skrevs till 8-0 till hemmalaget! I slutskedet av matchen utbröt oroligheter vid Södra Station mellan ett 20-tal supportrar från bägge lagen i något som polisen betecknar som en "uppgjord träff". Polisen stoppade och visiterade 17 supportrar i samband med oroligheterna.

Dagarna efter denna händelse utspelade sig märkliga scener i Värmlandsskogarna när klubben Degerfors IF och dess styrda supporterförening Vulkanerna gemensamt gick ut och med kraftiga ordalag fördömde fansen(!) för incidenten efter matchen. Inte med ett ord fördömde man de som borde ha skit. Nämligen sina egna spelare som skämde ut såväl klubb, fans som sig själva genom att förlora mot lokalrivalen med 8-0...

Hammarby IF-AIK, Ishockey, Allsvenskan, / Vålerenga IF (Norge)-Hammarby IF, Fotboll, Royal League, 16 februari 2006
Några dagar av rejält infekterad stämning. AIK:s planer på en rejäl derbymobb till säsongens sista hockeyderby kom på skam sedan KGB deklarerat att man sedan länge hade en planerad resa till Oslo och Royal League matchen mot Vålerenga. Bajen lämnade söderort i buss på torsdagsmorgonen vid 08.00. På kvällen samlades en mindre AIK liga i City för att mötas av rapporter (via Bajen) att det trots allt var en Bajen liga ute på stan i kväll. AIK tog sig vidare mot Södermalm för ett nytt pubstopp. Väl på söder kommer ny information att Bajen sitter med 20 grabbar på restaurang Backstreet alldeles i närheten av Globens tunnelbanestation och bevittnar matchen på TV. Då informationen senare också verifieras bestämmer sig AIK grabbarna, exakt 17 man till antalet, för att ta sig till Backstreet.

Tunnelbana till Gullmarsplan utan polisinblandning och sedan en gångmarsch skogsvägen fram. Tanken var att skicka in en kille på restaurangen för att ge Bajen chansen att komma ut. Men utanför puben står en Bajare och röker och när han får syn på AIK killen och mobben strax bakom honom så rusar han istället in på puben och skriker "Dom är här nu" samtidigt som dörren dras (låses?) igen. AIK:arna avancerar nu framåt mot puben och radar upp sig utanför densamma. Bajen uppmanas att komma ut och ta fajten vilket man inte gör. Ser ut att vara ett 15-tal stressade och inte alltför sturska mestadels yngre Bajare som nu beväpnar sig med köksknivar, glas, flaskor och andra tillhyggen innanför puben. När väl första fönsterrutan krossats och Bajen fortfarande inte gjort en ansats till att våga komma ut vräker grupperna det mesta av sitt hittade bråte mot varandra. AIK:arna utanför och Bajen inifrån. Puben demoleras och under två minuters tid står AIK utanför och väntar innan den första polissirenen hörs och AIK:arna gående lämnar platsen. Ingen gripen.

Där hade historien kunnat fått ett slut. Istället inträffade något som skulle röra om i ligist Stockholm. KGB:s Norgebuss stoppades vid gränsen av norsk polis som ej tänkte släppa in dessa i landet. Så istället för att få se sitt Hammarby spela internationell fotboll, samt möta upp såväl norska Vålerengens grabbar samt ryska Zenit Sankt Petersburgs (som hade match mot Rosenborg borta) grabbar i uppgjorda möten, så fick man vända hem till Stockholm igen. Sent på torsdags natten går några Bajare till attack mot en stängd och tom restaurang på Söder. Restaurangen som ägs av en AIK:are demoleras kraftigt sedan man slängt in järnrör, plankor och gatstenar genom fönsterrutan som också rivit ner delar av inredningen. Det rör sig om en matrestaurang med god renommé som besökts av såväl AIK:are, Djurgårdare som Hammarbyare. Det är ingen restaurang som används som något samlingsställe för AIK:s ligistsamlingar.

Senare under natten slås även fönsterrutor sönder på krogarna BG´s vid Hornstull samt Hot Company vid Odenplan. Ställena har ingen mer anknytning till AIK än att de använts som samlingsställen vid några tillfällen, liksom även Djurgår´ns grabbar använt de till.

Det som däremot hände på AIK:arens restaurang på Södermalm föranledde en febril aktivitet, irritation och ilska inom AIK kretsar. Kontakt togs tidigt på fredagsmorgonen med representanter för Bajen och KGB. AIK ville ha en uppgörelse satt till på lördagen medan Bajen vägrade och enbart ville mötas redan på fredagskvällen. Under några röriga timmar på fredagen och efter diskussioner såväl internt som externt och med en hel del människor togs beslutet att köra på fredagen då man misstänkte att Bajen planerade att hålla sig undan på lördagen. Med bara några timmars varsel ringdes ett 40-tal grabbar från bägge sidor in.

AIK samlades på en krog på Söder medan Bajen samlades i Årsta. Möte bestämdes till Globen och Arenagången i höjd med Hovet och Söderstadion. Bajen var först på plats medan AIK via tunnelbanan till Gullmarsplan gående tog sig via "kravalltunneln" och upp för de branta trapporna till Arenagången. Klockan 21.30 drabbade grupperna samman. 40 mot 40. AIK går till attack mot Bajens klunga som står och väntar. Slagväxling utbryter över hela fronten och det är intensivt. Bajen står emot den första attacken men AIK:arna är aggressivare, hetare och starkare. AIK bryter upp stora hål i Bajen gänget, först från deras höger sida och sedan över hela leden. Fler och fler Bajare går i backen och till slut kan inte Bajen hålla emot längre. Efter en minuts holmgång fullkomligen nu rusar AIK mobben över Bajen som flyr från platsen med Gnagarna jagandes efter sig. På platsen ligger 6-8 Bajen grabbar kvar medan AIK sångerna ekade mellan husväggarna. Inga sparkar mot liggande förekom eller några vapen. AIK:arna återvänder till brottsplatsen och tar samma väg tillbaka som man tidigare kom. På Gullmarsplans T-banestation uppenbarar sig de första representanterna från ordningsmakten som genomförde en visitation och avhysning av AIK:arna från de södra förorterna.

sverigescenen.com anser: att händelsen med den sönderslagna restaurangen på söder sent på torsdagsnatten är fullständigt oacceptabel och något som går helt utanför firmagrejen. Vill man uppträda som ett kickersgäng är det en sak så länge det inte inkräktar på oss övriga i branschen. Man försöker man uppträda som en smågangster ska man också vara beredd att ta konsekvenserna som kan bli av detta. Det finns en värld utanför det organiserade fotbollsvåldet och om händelserna under förra veckan som avslutades med överkörningen av Bajen vid Globen ska vara det sista som sägs i denna fråga avgörs i alla fall inte på Internet.

sverigescenen.com lyfter även på kepsen åt de AIK grabbar som med så kort varsel mötte upp på fredagskvällen och inte minst åt insatsen i det efterföljande boxet!

Helsingborgs IF-Gais, Fotboll, Träningsmatch, 18 mars 2006
De båda klubbarna träningsspelade med endast två veckor kvar till den allsvenska premiären på Landskrona Idrottsplats konstgräs. Matchen föregicks av ett förbestämt möte mellan lagens båda kategori C följen. I Viken strax utanför Höganäs drabbade ca: 25 skåningar samman med ett 20-tal göteborgare i en närmare 40 sekunders lång slagväxling som slutade med att Gais drog det kortaste strået och lämnade platsen springande. Ingen skadades allvarligt i bråket som innehöll sparkar mot liggande från HIF:s sida, något som enligt uppgift skulle vara en reaktion för att Gaisarna tidigare använt sig av knogjärn i ett bråk mot HIF. När grupperna senare anlände till arenan lyckades tre polismän och fem ordningsvakter hålla fansen åtskillda och bussa Gaisarna mot Göteborg igen samtidigt som Helsingborgarna släpptes in på matchen.

Djurgårdens IF-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 10 april 2006
Säsongens första Stockholmsderby spelades på Råsunda inför över 30 000 åskådare. Innan matchen drabbade lagens kategori C följen samman i en slagväxling nere i Fridhemsplans tunnelbanestation.

Kompisgänget Bajen, för dagen förstärkta med elaka killar från the good old days, samlades på gamla "Johnny´s" (numera "Star Bar") på Fridhemsplan. Det tog inte lång stund innan större delar av länets poliskår slog följe utanför restaurangen. Djurgårdarna, för dagen med en ny revolutionerande DFG taktik samt med gamla Firman Boys devisen "kvalitet framför kvantitet", lyckades faktiskt med sitt uppsåt och tog sig obemärkt till Stadshagens t-banestation och sedermera till närliggande Fridhemsplans t-bana.

Timmen före avspark gör sedan polisen kvällens stora misstag. Man ledsagar Bajens 120 manna mobb rakt ner till Fridhemsplans t-bana samtidigt som DFG:s 100 manna dito är på våg upp mot Bajarna! Kollisionen är oundviklig - även om åsikterna nu går isär om vad som egentligen hände. Bajen hävdar att man sopar och trycker Dif bakåt och att DFG enbart räddas av polisens vildsinta teleskopvevande samt pepparsprejande. Dif å sin sida hävdar att Bajen kommer ner för rulltrapporna med 20-talet poliser längst fram som hela tiden står vända mot DFG och vevar samt sprejar och att folk från bägge läger gick i backen.

Klart är i alla fall att ett stort tumult bröt ut i en smal tunnelgång och att polisen till en början inte alls hade kontroll över situationen. En grön rökfackla slängdes från Bajens sida vilket förstärkte kaossynen när brandlarmet gick och säkerhetsdörrar gick igen. Polisen lyckades efter den inledande slagväxlingen skapa ett gap mellan grupperna. Grabbar från bägge sidor klagade på smärtor i ögonen efter pepparsprejen och över sönderslagna armar efter polisens teleskopbatonger. Minst en Djurgårdare fördes medvetslös till sjukhus och när Bajarna tog sig uppför rulltrapporna igen gick samtidigt Djurgårdarna en sista match mot polis och vakter. Bajen jagade senare ett gäng väktare på flykten och över hela Kungsholmen sprang ligister omkring och jagade taxibilar för att ta sig från platsen.

Efterspelet till matchen blev lugnt. I övrigt noterar vi att en särskilt otrevlig avdelning inom poliskåren gjorde en riktad trakasseringsräd mot supportrar utanför Råsunda. Ett 30-tal fans togs med för att lämna urinprov enligt den officiella polisförklaringen, misstänkta för narkotikabrott. En räd som upprepades en vecka senare inför AIK:s match mot Örgryte på samma arena.

IFK Göteborg-Helsingborgs IF, Fotboll, Allsvenskan, 14 april 2006
Långfredagens allsvenska möte i Göteborg inramades av ett stort ligistbråk i halländska Frillesås flera timmar före match. Nära den idylliska strandpromenaden vid campingplatsen samlades ett 60-tal Göteborgare iklädda svarta tröjor. Mitt emot dem 45 skåningar i vita tröjor. Grupperna rörde sig långsamt mot varandra för att slutligen drabba samman i en 40 sekunder lång slagväxling där Wisemen var starkast och tvingade Frontline till reträtt. Helsingborgarna lyckades dock omgruppera sig och körde en ny attack men med samma utgång efter ca: 25 sekunders boxande. Vapenfritt och även fritt från sparkande mot liggande i en ovanligt clean fight för att vara med Wisemen inblandade. Efter detta försvann supportrarna lika fort som man kommit och när de första polisbilarna anlände låg skådeplatsen öde sånär som på chockade och fascinerade helgcampare från familjerna Svensson. Väl i Göteborg bevakade ett stort polisuppbåd de både supportergrupperna i stadens centralare delar.

Nedan en stark kandidat till "Årets bild" tagen av en privatperson strax innan bråket.

IFK Göteborg-BK Häcken, Fotboll, Allsvenskan, 6 maj 2006
Hammarbys KGB ställde in sin Göteborgsresa till matchen mot IFK en vecka tidigare. Istället satsade man på ett uppgjort möte lördagen den 6 maj. Som "alibi" för detta använde man SM finalen i Handboll mot Sävehof som spelades i Scandinavium i Göteborg samma dag.

Förhandsryktena talade om minst ett 60-tal Bajengrabbar i buss. Det blev istället exakt 43 st som lämnade Stockholm efter flera sena avhopp. I Trollhättan sju mil utanför Göteborg var mötet bestämt mot IFK Göteborgs Wisemen som storsamlat den vackra lördagseftermiddagen till ära. Över 100 blåvita bildade en för dagen massiv och numerärt överlägsen liga som till skillnad från Bajen hade (fotbolls)lördagsmatch och "bara" några mil till mötesplatsen. Bajen som till en början inte uppfattar riktigt hur många WM är väller in i "gubbarna" med stridsropet 1-2-3 KGB. Sedan tog det roliga slut för KGB på den stora öppna parkeringsplatsen i Trollhättan. En vägg av Göteborgare slår tillbaka och Bajarna är chanslösa och det hela är över på 10 sekunder. Spridda småbox avslutar det hela där WM hela tiden är minst 5 mot 1.

På skadefronten rapporterade Bajen fler skador än vid tidigare drabbningar men på grund av det rådande gentleman´s agreement mellan grupperna inga värre sådana.

Gais-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 7 maj 2006
Närmare 3000 Djurgårdssupportrar följde sitt lag till Göteborg och bortamatchen mot Gais. Bland dessa en större andel Dif grabbar som redan före resan fått besked om att Gais inte hade något intresse av att styra upp någonting mot DFG innan matchen utan enbart mot DY. Trots detta skulle det bli en stökig dag.

Dif grabbarna intog Aveny´n där det utbröt flera småbråk innan matchen. Det som började som en icke händelse bestående av att några Djurgårdare från en uteservering på "Lilla London" kastat glas och flaskor mot polisen slutade rejält uppförstorat alá Göteborgspolisen sedan ett 50-tal kravallutrustade snutar helt enkelt omhändertagit hela restaurangen, totalt 105(!) personer misstänkta för "våldsamt upplopp", bland dessa medelålders vanliga restauranggäster, kvinnor och barn och andra helt oskyldiga supportar. Större svin än Göteborgspolisen är svåra att finna ens inom den genomruttna poliskåren! Cellerna räckte naturligtvis inte till för alla gripna och småkaos utbröt vid polishuset dit de gripna bussades. Nu planerar flertalet Dif fans diverse anmälningar mot Göteborgspolisen och till och med Leif "jag gör allt för pengar" Silbersky är inkopplad på fallet...

Samtidigt attackerade (12 st enligt Dif / 20-25 st enligt Gais) Dif grabbar Gaisarans tillhåll "Dubliner´s" där ett stort slagsmål bröt ut på gatan mot ett 60-tal Gaisare. Djurgårdarna höll emot bra men blev till slut tvungna att backa uppför Aveny´n samtidigt som polis anlände, fem gripna. Vid ett annat bråk greps två supportrar, 30 och 36 år gamla, för att ha sparkat ner en annan supporter som bröt foten. Vid insläppen till Gamla Ullevi skickar polisen in hästar rakt in i folkmassan, flera supportrar blir nedtrampade i tumultet som följde. Efter matchen omhändertogs 28 st Gaisare för "ordningsstörning" sedan polisen tagit i med hårdhandskarna för att hålla isär göteborgare och stockholmare. Polis fick även ingripa senare på natten när Djurgårdssupportrar på hemväg till huvudstaden misshandlade en man samt svarade för vandalisering av en byggnad längs vägen.

Halmstads BK-Gais, Fotboll, Träningsmatch, 2 juli 2006
Gais hade sommarresa till Halmstad och av en ren "händelse" råkade Malmös grabbar vara ute på en liknande tripp. Vid Getinge några mil utanför Halmstad lotsar MFF in göteborgarnas bilar till en liten landsväg med grönskande ängar som inramning. Ca 25 grabbar från varje sida brakar in i varandra och slagsmålet böljar fram och tillbaka i upp emot fem minuter som är en väldigt lång tid i dessa sammanhang. Det är ge och ta och flera som går i backen innan Malmös tyngre front kan sätta in nådastöten mot Gaisarna och jaga dem från platsen. Flera supportrar uppvisade lättare skador efter bråket men alla kunde ta sig från platsen för egen maskin.

Helsingborgs IF-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 22 augusti 2006
På tisdagskvällen den 22 augusti spelade Helsingborg en så kallad högriskmatch mot Hammarby på Olympia. Matchen slutade med en 3-1 seger för hemmalaget men utanför planen förlöpte allt lugnt. Delvis för att polisen fick en enkel uppgift då knappt några Bajengrabbar var på plats. Två dagar tidigare däremot, på söndagen, så hade supportrar till de bägge lagen drabbat samman i ett uppgjort möte i Ängelholm.

Hammarbys konstellation, här kallade KGB, reste till Skåne med ett 40-tal grabbar. Mot detta ställdes man mot 45-50 Helsingborgare som mötte upp Stockholmarna vid en parkeringsplats. HIF:s Frontline väller in i det väntande och mer tighta Hammarby gänget och slagväxling utbryter. Efter över en minuts boxande och ställningskrig där ingen förmått att riktigt ta iniativet börjar Frontline kännas som det hetare gänget för dagen när plötsligt Bajen grabbarna gör en aktiv framryckning och får lite tryck på Helsingborgs front som börjar vackla. Bajen kan nu sätta in nådatstöten och Skåningarna tvingas till snabb reträtt.

sverigescenen.com har förstått: att det finns två sätt att se på det hela i branschen.
1) Att KGB är sköna som reser till Skåne och får till ett slagsmål mot Frontline som man dessutom vinner. Det viktigaste är väl att någonting händer, inte hur det händer!?
2) Att KGB är ett kickersgäng och cirkussällskap som inte har någonting med fotbollsvåld att göra. De lämnar Skåne två dagar före matchen ska spelas och åker hem! Var är egentligen kopplingen till fotbollen i detta fall, samt livsstilen och kulturen de säger sig tillhöra!?

Gais-Helsingborgs IF, Fotboll, Allsvenskan, 27 augusti 2006
Fotbollsmatchen på Gamla Ullevi blev inställd och uppskjuten till den 8 september på grund av det kraftiga regnoväder som drabbade västkusten under söndagen. Dessbättre är klubbarnas kategori C grabbar inte lika väderkänsliga som dess spelare utan det förbokade box som bestämts till Bläseboskolan i Hjällbo i Göteborgs utkant kunde genomföras som planerat trots risken för hårda regndroppar.

Helsingborg lämnade Skåne med 50+ grabbar. Men när man efter en hel dels irrande i Göteborgs förorter 45 minuter sena slutligen kom fram i sina minibussar och bilar till mötesplatsen var det med exakt 41 st grabbar. Frontline parkerar sina fordon och sätter på sig de för dagen stilrena vita tröjorna. Samtidigt har Gais mobiliserat en liga på exakt 48 st grabbar alla klädda i svart som nu väntar strax ovanför krönet efter att tidigare ha samlats på en närbelägen liten krog.

Grupperna brakar in i varandra på gångbanan mellan skolhusen och med Helsingborg som de aggressivare. Första vågen av slag och sparkar parerar göteborgarna med inte alltför mycket mark förlorad. Även den andra vågen från skåningarna pareras om än med mer förlorad mark än tidigare. När så HIF efter ett kortare stand off samlar ihop sig för att slutligen gå till en tredje stor framrusch klarar inte Gaisarna att hålla emot längre. Fronten spricker itu och det bakre ledet börjar först backa för att sedan omgående lägga benen på ryggen tätt följda av resten av göteborgarna. Slaget är över för den här gången med HIF som segrare. Cleant och vapenfritt box i närmare två minuter. Enligt uppgift ska dock en Helsingborgare ha behövt uppsöka sjukhus med en misstänkt skallskada. Samtliga Helsingborgare omhändertogs av polis som anlände snabbt till platsen för att senare ledsaga skåningarna söderut. En person greps misstänkt för misshandel.

sverigescenen.com undrar: vad IFK Göteborgs Wisemen gjorde på platsen och vad deras roll och syfte egentligen var att ens befinna sig där??

Hammarby IF-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 28 augusti 2006
Stockholmderby på Söderstadion innebär alltid lite extra hets och spänning för klubbarnas supportrar. Så blev det också denna kväll även om bägge kategori C följena låg lågt i försnacket. KGB hade en "mycket bra liga" på 100 man (varav ett mindre antal inbjudna "gäster" från Tyskland, Italien och Holland) på en krog på Vasagatan och DFG sa sig även dom ha en "mycket bra liga" på 90 man på en krog på Rådmansgatan. Bägge gängen fick tidigt polisen på sig och Bajens försök till utbrytning slutade med polistransport med tunnelbanan söderut två timmar före match. När Djurgår´n anlände till Skärmarbrink knappa halvtimmen före avspark gjorde man det med ett stort polisuppbåd som tillsammans med ordningsvakter dock ej kunde förhindra en stormning av insläppen till Söderstadion sedan Dif gänget först blivit stoppade vid entrén.

Det här var en viktig match för toppstriden i årets allsvenska och när dåvarande serieledande Hammarby överraskande hamnat i ett 0-3 underläge efter en bedrövlig första halvlek var känslorna mycket upprörda bland hemmapubliken på Söderstadion. Spelet hade tidigare i den första halvleken kort avbrutits sedan bland annat först den assisterande domaren (=linjedomaren) fått ett mynt i bakhuvudet i samband med en hörna vid kortsidan närmast Dif klacken (dock oklart om myntet kom därifrån eller från den närbelägna sittplatsläktaren) och sedan en publikvärd fått samma omilda behandling. Arenaspeakern uppmanade, på huvuddomaren Martin Ingvarssons vägnar, publiken att omedelbart upphöra med detta annars skulle matchen avbrytas.

I halvlek är det upprört bakom Bajen klackens läktare. Många är upprörda på spelarna som skämmer ut sig och fansen i ett hemmaderby och matchen känns körd. Samtidigt ligger KGB i närmast krigstillstånd med Hammarby Säkerhet sedan något år tillbaka. Ett "krig" som accentuerats och inneburit allt frostigare relationer mellan fans/säkerhetsfolk. Klubbens ordningsvakter drar sig sedan en tid tillbaka för att ta sig upp i klacken då man är så impopulära bland supportrarna i allmänhet och kategori C grabbarna i synnerhet. KGB bestämmer sig i paus för att försöka stoppa matchen och invadera planen i matchminut 50.

I den 50:e matchminuten börjar det röra på sig på läktaren. Några minuter senare brakar det loss i det som det svenska mediadrevet de närmaste dagarna skulle beskriva som "DERBYSKANDALEN" och "svensk fotbolls värsta skandal någonsin". Ultrasgrupper i Bajen börjar med att skjuta in raketer mot planen och ordnings- och publikvärdar. Ett hav av raketer, bengaler och andra föremål viner över planen. Fem publikvärdar/ordningsvakter skadas av inkastade föremål. Samtidigt kliver KGB & BBS folk upp på räcket mot planen. Vissa vräker sig över och försöker tillsammans med andra Bajen supportrar storma planen. Domaren har blåst av matchen och flyr springande mot spelargången tillsammans med de flesta andra spelarna. Publikvärdarna backar undan samtidigt som fler och fler ordningsvakter springer över planen för att försöka förhindra en fullskalig pitchinvasion. Supportrarna stoppas upp sedan enbart en 7-8 st vågat(?) ta klivet in på planen. Någon försöker provocera Djurgårdarna att ta även dom storma in men DFG står kvar. En 10-årig kille skadas dock i trängseln på Dif läktaren. Bajenfansen fångas dock snabbt upp av säkerhetsfolk. Några spelare försöker lugna fansen men supportrarna skriker åt dem att gå därifrån. Polis tar sig in på planen och radar upp sig tillsammans med ordningsvakterna framför den norra läktaren. Delar av publiken skanderar "ut med packet" och internslagsmål bryter ut på Bajenläktaren sedan vissa vanliga supportrar inte hållit önskvärd låg profil gentemot KGB. Kaoset är nu totalt. Samtidigt håller Djurgårdsklacken upp en banderoll med texten "Idag dog myten". Den kunde inte vara mer träffsäker.

Efter en stund lugnar känslorna ner sig och en närmare 30 minuter lång väntan inleds innan domaren i samråd med insatschefen och säkerhetscheferna bestämmer sig för att avbryta matchen! Dagarna efteråt kommer att präglas av svarta löpsedlar, krigsrubriker, horribla domslut och en journalistkår helt utan sans. Hammarbys spelare, tränare och styrelse gick till hård attack mot de egna fansen och visade ingen som helst självinsikt eller besinning. Tränaren Anders Linderoth föreslog själv ett hårt straff för klubben och "hotade" samtidigt med att sluta med all fotboll samtidigt som klubbens styrelse deklarerade att man planerade stämma de delar av fans som ställt till med oroligheterna!

Svenska Fotbollförbundets Tävlingsutskott (TU) beslutade att tillskriva Djurgården segern i matchen med 3-0. Vidare att Hammarby som första klubb någonsin i Sverige straffas med tre (3) minuspoäng och 200 000 kr i böter. Djurgården straffades med 15 000 kr i böter.

sverigescenen.com tycker en hel del: Vi må tycka illa om både Hammarby som klubb, dess supportrar och firma. Men, vi är de första att erkänna att de, som Hammarbys elitsupportrar och beskyddare, tar de beslut de tycker är rätt innan de agerar. Många jämför med aktionen som vi själva iscensatte i samband med AIK-Hammarby matchen hösten 2004. Skillnaden mot den matchen var att vi var på ruinens brant, 25 minuter från nedflyttning samt med en korrumperad styrelse sittandes på läktaren. Vi var tvungna att agera och ångrar ingenting. Det var ett steg i den aktion vi gjorde för att rädda AIK Fotboll - och vi lyckades! Hammarby Fotboll var i ett annat läge denna måndagskväll. Ändå vill vi inte döma KGB utan nöjer oss med att konstatera att de självklart agerar utifrån Hammarbys bästa. Fotboll är känslor och passion. När spelarna viker ner sig i en prestigeladdad och mycket viktig derbymatch är det klart att känslorna kan brista. När klubbens styrelse och säkerhetsapparat systematiskt motarbetar de egna fansen är det klart att passionen kan slå hårt mot alla håll och kanter. Klubben kan aldrig vinna ett krig mot sina egna fans så länge de är dedikerade uppgiften och har det rätta engagemanget. Tar klubben kriget till rättsliga åtgärder, avstängningar etc finns det ingenting som tyder på att de mest engagerade fansen inte skulle gå utanför ramarna dem med allt vad det kan innebära. Hammarby Fotboll har suttit på en krutburk redo att explodera när som helst. Denna kväll gjorde den det och precis som KGB och övriga fans får ta konsekvenserna av sitt handlande så borde spelarna och styrelsen göra detsamma. Vidare måste vi kommentera det faktum att såväl tränaren Linderoth som vissa spelare och styrelsefolk redan innan TU:s dom la sig platta och närmast bad om att bli straffade. Hammarby gjorde här samma misstag som AIK:s tidigare ledning gjorde för två år sedan. Det har aldrig varit ett bra val att ge upp kampen, sälja ut sina egna fans och erkänna sig skyldiga. Inte i några sammanhang. När dessa rader skrivs har Hammarbys styrelse för övrigt inte ens bestämt sig för om man ska överklaga TU:s dom!
/TILLÄGG 2006-11-22: Hammarby IF överklagade sedermera domen och Riksidrottsnämnden (RIN) sänkte idag Hammarbys bötesstraff till 75 000 kr. Bestraffningen med 3 minuspoäng står dock kvar.SLUT TILLÄGG./

Vi ifrågasätter också VARFÖR man bryter matchen? Det här var ingenting mot vad som inträffat i andra europeiska länder genom åren där matcher kunnat fortsätta. Det finns en politisk jävla korrekthet och meshet i detta land som gör att vissa händelser får alldeles för stora proportioner. Så var det i detta fall. Det fanns egentligen ingen som helst anledning att blåsa av matchen sedan polis och ordningsvakter fått kontroll på situationen. Det här var aldrig jordens undergång eller det värsta som hänt. Det här var, likt gallerskakningen 2004, en protest av ett antal engagerade supportrar som ville visa sitt missnöje mot diverse olika saker inom sin klubb. Varken mer eller mindre. Om det sedan var en korrekt och berättigad protest är en helt annan fråga och inget vi blandar oss i.

Samtidigt är det beklämmande och sorgligt att behöva ta del av de spaltmetrar av skitartiklar och reportage som basuneras ut av tv, radio och tidningar. Man kan ju undra efter att ha läst några av artiklarna hur många som dog och skadades egentligen... Media ropar på stenhårda straff och hänger ut misstänka "huliganer" med bilder i tidningarna! Värst är den gamla nazist- och pedofiltidningen Aftonbladet som gärna skyddar mördare, pedofiler och våldtäktsmän men istället hänger ut fotbollshuliganer som i detta fall max gjort sig skyldiga till de otäcka brotten olaga intrång och allmänfarlig vårdslöshet! Var är proportionerna? Vad hände med rim och reson? Sunt förnuft? Massmedia kallar in alla sina "experter" på fotbollsvåld för att återigen lära svenska folket vad firmor är. "Inga riktiga fans","idioter", "fotbollsmördare", "kriminella element" osv...har vi hört det förut!? Det är samma artiklar och retorik som från "gallerskakningen" på Råsunda för två år sedan. Bara ordet "Hammarby" istället för "AIK". Man hade lika gärna kunnat damma av artiklar om fotbollsvåld från tidigt 80-tal. "Rensa ut rötäggen", "barnfamiljer flydde i panik" och "släpp inte in dom på matcherna"...känns det igen!? Krönikörer och andra "experter" leker proffstyckare och ingen, vi upprepar ingen, har någon avvikande åsikt utan alla är stöpta i samma form. När SVT Sport är dom enda som i alla fall försöker hitta nya infallsvinklar och förklaringar till det inträffade säger det väl egentligen allt. Vi i AIK har i åratal förföljts och baktalats i stora landsomfattande lögnaktiga mediakampanjer vilket för alltid kommer få oss att hata journalistasen. Djurgården har vid några tillfällen också fått känna på den tredje statsmaktens klor. Nu är det alltså Hammarbys tur att bli av med oskulden och springa gatlopp i mediadrevet. Vem vet, om några år kanske till och med IFK Göteborgs goa gubbar bedöms genom andra kriterier än genom Glenn Hyséns sönderklippta kalsonger och Thomas Ravellis "fräcka" humor...

När det gäller TU:s dom så kan vi kortsiktigt känna en skadeglädje gentemot Hammarby och en sann glädje över att vi (AIK) nu tagit ett stort kliv mot en topplacering i årets allsvenska. Ser vi dock mer nyanserat och långsiktigt på domen så är den givetvis helt horribel och ett stort hot, större än alla möjliga och omöjliga "huliganaktioner", mot hela den svenska fotbollen. Huliganexperten Simon Bank har ju redan för två år sedan dödförklarat den svenska fotbollen så det epitetet ska vi inte konkurrera med utan vi väljer att konstatera att svensk fotboll är inne på en riktigt farlig väg om man ska tillämpa poängavdrag varje gång några supportrar springer in på planen eller skjuter raketer! TU har redan visat att man styrs av samma supporterförakt som kvällspressen och dess tidigare sjuka domar mot AIK för gallerskakningen på Råsunda och för glädjescenerna i Västerås visar att man helt tappat allt vett och sans! Man har drivit igenom en regel som man bara väntade på att få tillämpa. Nu är vi där. Frågan man ställer sig är vad domen blir nästa gång det verkligen händer någonting på en fotbollsarena? När kanske 200 ligister stormar planen, knockar domaren och sopar på klubbens usla högerback (obs, bara ett exempel...). Vad blir straffet då? Sex poängs avdrag!? Dessutom öppnar TU:s dom upp för andra lags supportrar att agera bödel. Ett exempel till. AIK spelar för guld i sista omgången hemma mot Malmö på Råsunda. Vi leder matchen klart när fem minuter återstår när en person rusar in från hörnet södra/västra och sparkar ner domaren. Personen visar sig senare vara en Djurgårdssupporter som inte stod ut med tanken på AIK som svenska mästare. TU bötfäller AIK med x antal minuspoäng och förlorar guldet... Domen är direkt skrämmande inför framtiden och vi bävar inför nästa gång förbundet ska blanda sig i sluttabellen - oavsett vilken klubb det handlar om. Trepoängare ska delas ut på planen till det lag som vinner matchen. Inte av något maktfullkomligt fotbollförbund med benägen hjälp av sportjournalister! Samtidigt så inser vi självklart också att beslutet ställer nya, hårdare krav på ligistorganisationerna att hålla sina grabbar under kontroll för att undvika eventuella framtida poängavdrag efter liknande arenahändelser.

Tjuv-Sune & co på förbundet ser möjligheter att sko sig på skandalen liksom Supporterpolisen som ser chansen till höjda anslag till landets lataste polisavdelning. Man ropar på nya lagar och hårdare straff. Och detta ett år efter att man redan fått igenom den så kallade "huliganlagen" som är så sjuk och odemokratisk att man undrar om det är en diktaturstat vi lever i! Man pekar på England som föregångslandet vad gäller huliganbekämpning. Visst säger vi, vill man ta död på hela den svenska moderna supporterkulturen så är det rätt sätt. Vill man byta ut hela publiken mot överklassfamiljer, direktörer, turister och biljettpriser i 1000 kr klassen? Förbud mot vissa sånger, förbud mot att ställa sig upp under matcherna, förbud mot svordomar? Avstängningar mot alla som kan tänkas dela ut en lavett mot en annan eller höja en kritisk röst mot vare sig spelarna eller styrelsen? Avstängningar om du påträffas berusad? Givetvis med direktrapportering direkt till klubben av polisen som filmar varje åskådare på arenorna samt i alla kvarter flera mil från arenan? Förbud för tusentals fans att vistas nära arenorna kombinerat med straffsatser motsvarande grov brottslighet eller terroristbrott? Ja då är England och Premier League sannolikt föregångslandet. Vi behöver egentligen bara snegla mot ishockeyn i Stockholm som försökte byta ut sin publik i början på 1990-talet. Något man lider för fortfarande sedan nyhetens behag lagt sig och den "nya" publiken lämnat sporten för någon ny "hobby". Vill man ha känslor, passion och engagemang så låter man bli våran fotboll och föraktar alla förslag från förbund, media och pengakåta spelare. Vi står för det äkta - dom för det falska!

"Bålstabråket" (Hammarby vs Göteborg), 2 september 2006
Samma lördag som det svenska landslaget inledde EM-kvalet i Riga mot Lettland möttes Hammarbys KGB (med undergruppen BBS) och IFK Göteborgs Wisemen (med undergrupperna GYD och YCG) i en sedan månader tillbaka planerad uppgörelse strax utanför Stockholm.

KGB var veckorna innan rejält taggade och förhandssnacket talade om uppemot 150 Bajen av bästa sort. Nu skulle Wisemen få sig en resa de sent skulle glömma! Tyvärr för Bajen så kom det en så kallad "derbyskandal" emellan vilket fick många äldre att dra öronen åt sig och där tappade Bajen både kvalitet och nummer. När sedan också de sedvanliga avhoppen räknats in så blev det till slut "bara" ett 70-tal bajare på plats vid grusgropen i Bålsta Industriområde ca 5 mil från Stockholm. Förvisso inga dåliga nummer men ändå inte vad KGB hade hoppats på.

Wisemen reste som vanligt inkognito från Västkusten och ett imponerande följe av 90 st fotbollsgrabbar(?) kom i ett 20-tal bilar till Bålsta. Om detta beror på att Wisemen är överdrivet begåvade killar eller om det beror på att man har landets mest slappa och inkompetenta Supporterpolis låter vi än så länge vara osagt men vi har ju våra gissningar...

Grupperna drabbade samman under ett högljutt vrål och det vevades friskt från både sidor till en början. Känslan inledningsvis var att Bajen tog för sig bra och sårade göteborgarna. Men efter ett 30-tal sekunder började rollerna bli ombytta och WM:s tunga och breda front gjorde stora hål i Bajengänget som nu börjar falla till marken som käglor. Det är nu slagsmål över stor yta. Tidigt börjar dock KGB:s unga bakre led backa och sedermera springa och det leder till en omöjlig situation för fronten som nu blir en munsbit för WM som går hårt åt Bajen som tvingas till reträtt. Delar av Bajenligan försöker omgruppera sig men det är försent. Göteborgarna följer upp med sitt sedvanliga övervåld mot liggande och slaget är nu definitivt förlorat för Bajen. Blodiga grabbar från bägge håll lämnar nu skyndsamt platsen, den ena gruppen betydligt mer nöjdare än den andra. När polisen anlände till platsen var skådespelet sedan länge över. Uppgifter i kvällspressen om att vapen användas i samband med bråket stämmer ej! Styrkebesked av Wisemen. KGB fick sig en lektion och en hel del att fundera över.

sverigescenen.com säger: att det är en fullständig skandal, helgerån och skam att Wisemen hade mage att uppträda i orangea(!) armbindlar under bråket!

Malmö FF-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 16 september 2006
DFG reste redan på fredagskvällen till Skåne för lördagens allsvenska möte med Malmö FF. Destinationen var dock satt till Helsingborg istället för till Malmö och ett uppgjort möte med HIF:s Frontline. I Jönköping gick DFG:s storbuss dock sönder vilket ledde till att Djurgårdarna blev försenade. I Helsingborg hade samtidigt polisen fått nys om planerna vilket ledde till höjd beredskap och att Frontline tidigt fick ögonen på sig och blev uppsplittrade i mindre grupper.

När väl DFG anlände till staden gick man på jakt efter Helsingborg och dess firmagrabbar. Två pubar stormades omgående. På den ena möttes Dif:arna av flaskor från ett mindre antal HIF grabbar med medföljande tumult. En Stockholmare och en Helsingborgare fördes till sjukhus samtidigt som två andra Stockholmare greps i samband med bråket.

Djurgårdarna drog vidare genom stan och flera personer misshandlades. Bland annat fördes en ortsbo till sjukhus med misstänkt armbrott och flera ansiktsskador. Flera småbråk mellan Stockholmare vs Helsingborgare inträffade under kvällen/natten bland annat utanför Stadshotellet där HIF grabbar råkade illa ut. En av skåningarna sparkades liggande i huvudet ett flertal gånger av Djurgårdsgrabbar samt att flera liknande händelser rapporterades senare.

Sammantaget hade polisen en stökig kväll och flertalet omhändertaganden gjordes samt att viss skadegörelse rapporterdaes från ovan nämnda pubar samt diverse parkerade bilar.

IFK Göteborg-Gais, Fotboll, Allsvenskan, 25 september 2006
För att vara Göteborgsderby ett ganska så hett möte mellan stans största klubbar. Stämningen var lätt infekterad sedan Göteborgsanhängare dagarna före match målat om hela Gaisgården i färgerna blått och vitt... Detta gav de vanligtvis numerärt och kvalitativt underlägsna Gaisarna ytterligare en morot för att mobilisera folk inför måndagen vilket ledde till en större Gaisliga än på länge. Wisemen/GYD/YCG fortsatte med taktiken att informera Polisen via Internet var man sitter innan match (Rose & Crown på Aveny´n) då staden uppenbarligen är för liten för att hålla sig undan från aina!?

Flera incidenter rapporterades under hela kvällen i en stökigare derbydag än på länge i Göteborg. Bland annat attackerade Göteborgsligister Gaisklackens utsläpp på Nya Ullevi efter matchen och slagsmål utbröt under en kort sekvens mellan grupperna innan polisen gick in med batonger, hästar och pepparsprej för att bryta upp bråket. Senare på natten drabbade mindre grupper av supportrar samman utanför restaurang Lilla London på Aveny´n där minst två personer fick föras till sjukhus efter slagsmålet som stoppades först när polisen kört in med polisbussar mellan fansen. Polisen omhändertog flera supportrar under kvällen och natten som betecknades som "stökig".

AIK-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 26 september 2006
Då Hammarby artigt avböjt alla försök att styra upp något tidigt på matchdagen satsade AIK:s ligistorganisation ändå på en tidig samling innan kvällsderbyt (avspark 20.00). Tanken var att antingen lokalisera Bajens samlingspub tidigt på kvällen och attackera den eller att styra upp någon drabbning med KGB innan polisen hunnit lokalisera någon av ligorna. Klockan 17.00 var AIK:s sedvanliga stora kategori C följe Firman Boys redo för avfärd från sitt samlingsställe. Bajen hade dock ingen gemensam samling förrän kl: 18.00 samt att man förklarade att något möte innan kl: 19.00 var helt otänkbart. Sundbyberg kl: 19.00 blev platsen och tiden. Men det hela rann ut i sanden redan när AIK klev av tunnelbanan i Sumpan. Polisen, som betett sig illa en längre tid nu, kunde inte sköta sig utan tumult uppstod redan på perrongen vilket eskalerade uppe på torget med visiteringar och tillfälliga omhändertaganden som följd. En polis fick en smäll på näsan och det gladde förvisso de närvarande AIK:arna. Tyvärr kom nu även poliskavalleriet och Sundbyberg såg ut som en krigsskådeplats tidigt.

Polisen fortsatte bete sig illa under hela kvällen. Trakasserier, visiteringar, urinprov, husrannsakningar, batongslag med full kraft mot ansikte och bakhuvud, listan kan göras lång. Efter matchen kom dock den lilla människans upprättelse mot den stora statsapparaten. Många supportrar var redan irriterade, förutom över polisen uppträdande även över de uteblivna bråken innan matchen samt över matchresultatet (2-0 till Bajen). När sedan två tjejer började slåss utanför den norra läktaren vändes först massans missnöje mot ordningsvakterna i närheten. När sedan polisen skulle kliva till undsättning mitt i smeten nådde samtidigt ett rykte pubarna runt Råsunda att Bajen var på väg dit och då brakade allt! Grabbar kommer utspringande från pubar och gränder i närheten men hittar naturligtvis inga Bajare där utan enbart ett stort gäng poliser på platsen. Den stora AIK mobben utanför Norra på uppemot 300 man och två tjejer går nu till omedelbar attack mot snuten som får backa. Stora stenar rycks loss från gatorna och slängs med full kraft mot poliserna tillsammans med glas och flaskor. Under några korta minuter är Råsundas norra utgång ett stort kaos liknande de scener som utspelades utanför den södra läktaren efter nästintill varje AIK-Dif derby mellan 1990-1992. När polisförstärkningen slutligen anländer avstannar allt fort och AIK mobben kan skingras. Samtidigt förs två skadade poliser till sjukhus, en efter att ha fått en asfaltstor sten i ansiktet med tandskador som följd samt träffats i magen av andra föremål.

Sammanlagt 24 personer greps av polis under kvällen misstänkta för våldsamt upplopp, skadegörelse och/eller misshandel. Ytterligare 18 supportrar omhändertogs i så kallade förebyggande syften. Polisen uppger även att någon eller några under natten försökt sätta eld på Zinkensdamms Idrottsplats på Södermalm och misstänker AIK anhängare.

sverigescenen.com säger: Krig mot polisen kan aldrig vinnas och är ej heller i vårat intresse eller uppgift. Däremot går det att vinna enstaka strider mot ordningsmakten. Detta var ett sådant fall och det var dessutom fullt berättigat efter den senaste tidens beteende från deras sida. Alla människor kommer till en gräns där man inte tar mer skit. Det här var en sådan gräns.

AIK-Hammarby IF, Ishockey, Allsvenskan, 18 oktober 2006
Säsongens första riktiga hockeyderby i Stockholm bjöd på en del underhållning. Bajens KGB, som samma dag nåtts av klubbens besked om tidsbestämda avstängningar för 27 st av de supportrar som Hammarby Fotboll uppger sig ha identifierat i samband med det så kallade skandalderbyt mot Dif på Söderstadion i höstas, skulle drabbas av ytterligare bakslag denna för dem tunga och mörka onsdagskväll.

Två mobbar var ute på gatorna under kvällen. Bägge ligorna satt i söderort innan matchen utan polisinblandning. Bägge ligorna hade även planer på att spotta de andra och attackera dom utan förvarning. Dessa planer fick dock skrinläggas och istället styrdes ett möte upp i Enskede strax före nedsläpp. AIK:s organisation tog sig med 55-60 man utan problem till mötesplatsen. Det gjorde dock inte Bajens 45-50 manna mob som istället blev upptäckta av Supporterpolisen och sedermera deras uniformerade kollegor. KGB/BBS fick istället något splittrade ta sig mot Globen bara för att se sig stoppade vid insläppen av polis och arrangörer som uppenbarligen inte ville ha mer publik än de 2584 som släpptes in på arenan. AIK:s grabbar som obemärkt promenerat från Enskede stoppades av polis på Globenbron.

Då bara delar av ligorna släpptes in i Globen innebar det att grupper av kategori C grabbar fortfarande var ute på stan mitt under matchen. AIK lokaliserade Bajens grabbar till Gröne Jägaren i hjärtat av Södermalm och en överraskningsattack iscensattes! AIK ligan, nu med ca 20 man, stormade strax efter kl: 21.00 in på Gröne Jägaren där KGB och dess anhängare överrumplades. AIK:arna attackerar allt och alla samtidigt som Bajen svarar med stolar och glas. Bråket förflyttas efter en stund ut på gatan där ett 20-tal Bajengrabbar (en del iklädda KGB mössor) nu slåss öppet med Gnagarna som även slänger vägskyltar mot Bajarna. Efter en dryg minuts vevande börjar dock Bajen få nog och under ett sista vrål och kraftansträngning tvingas så Bajenligan lämna platsen, puben och sina domäner springande och flyende! När polis kom till Götgatan kunde en person gripas misstänkt för misshandel.

AIK vann även ishockeymatchen med 2-1 och avancerade därmed till fjärdeplats i tabellen. Hammarby sjönk till en 13:e plats av 16 lag.

sverigescenen.com säger: AIK har radat upp stor- och toppsamlingar gång på gång i år. Äntligen fick man också utdelning i form av konfrontation även om det skedde under "tvång" tack vare en skön gammal överraskning- och pubstormning, förvisso med låga, men än dock jämna, nummer. Bra jobbat grabbar!!

AIK-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 26 oktober 2006
Stor hatmatch som hade föregåtts av en intensiv ryktesspridning, hetsande mellan fansen och starka känslor. Bland annat gick Firman Boys andlige ledare Itchy ut i ett allmänt upprop via sverigescenen.com där det manades till samlat angrepp mot alla Göteborgssupportrar med anledning av flera övertramp mot vanliga AIK supportrar under bortamötet i Göteborg den 31 juli. Göteborgarna beskrevs i uppropet som "inte välkomna" i Solna eller Stockholm. Polisen kallade matchen "den största högriskmatchen på åratal" och satte in stora resurser för att hålla grupperna i schack och kommenderingen var minst lika stor som under ett Stockholmsderby.

Wisemen och dess undergrupper hade sedan en lång tid tillbaka gått ut och deklarerat matchen som en så kallad "festresa" som skulle ske med supporterklubben Änglarnas specialchartrade tåg. 442 IFK supportrar varav 94 st Wisemen grabbar var anmälda vilket WM basunerat ut via diverse olika Internetsidor till polis och allmänhetens kännedom.

AIK:s stora kategori C följe hade en massiv samling på hemlig plats utan någon som helst polisinblandning. Samtidigt kom de första rapporterna via AIK spotters att Göteborgståget anlänt till Stockholms Central under stor polisbevakning kl:15.58. Göteborgarna med Wisemen i spetsen ledsagades till tre olika förbokade pubar i Gamla Stan. Därifrån skulle bussar gå mot Solna kl:18.00. Wisemen tog aldrig, och kanske heller aldrig gavs, chansen att komma undan sina polisföljeslagare.

Tidigt anländande IFK supportrar attackerades utanför den södra läktaren med flaskor och raketer av AIK supportrar. Samtidigt så bestämmer sig AIK:s ligistorganisation för att försöka genskjuta och storma WM när de anländer med bussarna till insläppen utanför Råsunda. AIK:arna tog sig gående och obemärkta hela den långa vägen ända fram till hörnet västra/södra innan polis på hästar lokaliserar och stoppar AIK mobben. Chansen går förlorad då WM och övriga göteborgare redan hunnit sätta sig i säkerhet genom att ta sig in på läktaren. Men först efter att ha drabbat samman i skärmytslingar mot AIK supportrar efter att ha dragit i nödbromsen på en av bussarna. Notabelt är att praktiskt taget inga Göteborgssupportrar visade sig runt om i Solna eller Stockholm denna kväll förutom de som tog sig in till Råsunda via de abonnerade bussarna från Gamla Stan.

På Råsundas gräsmatta blev det gamla storlaget IFK Göteborg fullständigt avklädda och utspelade av Gnaget som till slut vann med 4-0 inför över 19000 sjungande åskådare. Detta sätter givetvis ner bortafansens humör ytterligare vilket sedermera leder till att man i halvtidspausen gör ett utbrytningsförsök under sin läktarsektion mot ett staket som väter mot AIK:s familjeläktare! Staketet slås upp men polis och ordningsvakter slår med ett massivt batongvåld upp fansen på läktaren igen. Under hela pausvilan och i inledningen av den andra halvleken är det stundtals mycket oroligt på bortaläktaren. Polis går in på läktaren medan Göteborgsfansen sköt bengaliska eldar dels in på planen men även mot den närliggande västra sittplatsläktaren.

Efter matchen är polisens tanke att först släppa ut göteborgarna för att snabbt ledsaga dem till Stockholms Central och deras väntande tåg. AIK grabbar rusar dock ut i spridda klungor från Råsunda för att försöka genskjuta göteborgarna. Polisen har ställt upp polisbuss efter polisbuss i en halvbåge utefter hela den södra läktaren. En lucka har man dock missat att täppa till och ett 20-tal firmagrabbar slinker igenom och går där till angrepp mot ett 40-tal Wisemen grabbar. En kort men intensiv slagväxling hinner utbryta mellan grabbarna innan polis bryter upp det hela med hjälp av våldsamma batongslag mot huvudet, ett stort regn av pepparsprej och genom att släppa hundar mot liggande grabbar. En AIK grabb tog sig till sjukhus efter att ha fått ett kraftigt batongslag rätt i ansiktet samt blivit hundbiten. Polisen tätar till luckan samtidigt som fler och fler AIK grabbar och supportrar strömmar ut från arenan. I över två timmar(!) får ca 600 götborgssupportrar stå ute i ruskvädret och frysa allt medan uppemot 5-600 AIK anhängare radat upp sig runt om i Solna för att försöka komma åt gästerna som nu förefaller vara allt annat än kaxiga. Samtidigt tar sig en stor AIK liga in till en pub i närheten av Centralstationen. Polisen har nu inget annat val än att rensa Solna på AIK:are samt ställa om göteborgarnas resrutt. IFK:s supportrar bussas istället för som planerat till Centralen till Älvsjö Station i södra Stockholm för vidare hemfärd till västkusten.

sverigescenen.com tycker: svårt läge med hela Göteborgsgänget på ett välbevakat supportertåg. AIK grabbarna gjorde vad de kunde för att komma åt göteborgarna. Bra gjort att kunna hålla sig undan snuten under en sådan här högriskmatch av den här kalibern. Stor eloge även till de många "vanliga" AIK supportrar som på ett föredömligt sätt ställde upp och försvarade Solna mot de blåvita inkräktarna. Sammantaget så blev dock denna dag ännu en påminnelse om den gamla devisen att det krävs två för att dansa tango...

Assyriska FF-Bunkeflo IF, Fotboll, Kval till Superettan, 29 oktober 2006
Returmöte i kvalet till Superettan. Assyriska som ifjol spelade allsvensk fotboll hotades av nedflyttning även från Superettan efter en bedrövlig säsong. Inför den andra kvalmatchen mot skånska Bunkeflo hemma i Södertälje var läget prekärt efter "bara" 0-0 i bortamatchen.

Domaren Patrik Berglund drog ju längre matchen led sig på hemmafansens stora missnöje och irritation. Vid ställningen 1-1 och slutminut blev Assyriskas målvakt Christian Frealdsson utvisad. Fansen reagerar kraftigt och stormar ner för läktaren. Minst två maskerade supportrar tar sig då även in på planen varav den ena satte av i full fart mot domare Berglund som hade ryggen mot supportern. Den maskerade Assyriska anhängaren hindrades dock av en publikvärd och en spelare bara en halvmeter från domaren som tillsammans med alla spelarna flydde av planen. Supportern sprang även han in i spelargången där han fick hjälp att komma undan av hjälpsamma Assyriska ledare och funktionärer.

Polisen var märkligt nog inte på plats under stora delar av matchen utan tillkallades först i slutet av matchen sedan stämningen blivit allt hetsigare. Efter planstormningen ringdes kravallpolis in och matchen stoppades i närmare 50 minuter. Efter detta tömdes klackläktaren på folk och kvalmatchen kunde återupptas och de sista 40 sekunderna spelas av. När så skett och Assyriska slutligen åkt ur Superettan flydde domartrion av planen i skydd av kravallpolis samtidigt som åskådarna på huvudläktaren vräkte ner allt tillgängligt bråte över trion. Hemmafansen vädrade även stort missnöje med styrelsen och spelarna som fick sitta kvar i omklädningsrummet en bra stund efter matchen samtidigt som polis slog en järnring utanför. Domare Berglund fick poliseskort ut från Södertälje.

Direkt efter matchen uttalade sig klubbens säkerhetschef Munir Rhawi till TV4; "Domaren gör en dålig insats och bidrog till skandalscenerna med sitt agerande". Detta uttalande skulle han senare få ångra och krypa till korset för sedan media och klubbledningen reagerat på den uppriktiga analysen. Assyriska Föreningen hotas nu även av dryga böter och/eller spel inför tomma läktare på grund av den bristfälliga säkerheten samt för attackförsöket mot domaren som såg betydligt allvarligare ut än de uppmärksammade händelserna på Söderstadion tidigare i höst under det så kallade "skandalderbyt" som kostade Hammarby tre poäng och 200 000 kr i böter.

sverigescenen.com anser: att det är fascinerande över hur fort massmedia glömde bort denna så kallade "skandal". Aftonbladet skrev två sidor dagen efter och Expressen en halv. Ytterligare en dag senare skrev ovanstående tidningar inte en enda rad om händelsen! Det är tydligen skillnad på klubbar och klubbar... Samtidigt som vi självklart anser att Assyriska fansen handlade rätt. Åker man ur en serie så ska det märkas och få konsekvenser!
/TILLÄGG 2006-11-22: Svenska Fotbollförbundets Tävlingsutskott (TU) bötfällde Assyriska FF med 100 000 kr för "allvarliga brister i säkerhetsarbetet". SLUT TILLÄGG./