2005-01-24

BOSS:

1 - Diego Armando Maradona

Världens genom tiderna bästa fotbollsspelare gjorde sig påmind häromdagen via en intervju som sändes på SVT och alla minnen kom plötsligt tillbaka till oss hur detta sydamerikanska fenomen lyste upp all världens arenor han besökte under sina glansdagar på 1980-talet. Det kommer aldrig finnas någon större än Maradona! Att han dessutom kunde snorta en gubbe och kröka hårt men samtidigt vara bäst på plan är en prestation i sig som är unik vilket många fotbollsspelare fått erfara genom åren.

--------------------------------

JOSH:

1 - Allsvenskan eller krogen?

AIK Fotboll har ända sedan "fylle-Thylle" och Kåmarks dagar dragits med spelare som hellre tillbringat sin lediga tid på diverse nattklubbar än på att bli bättre fotbollsspelare och hjälpa AIK till framgång. Problemen accentuerades än ytterligare när demontränaren Stuart Baxter lämnade klubben för sedan dess har ledningen inte gjort ett skit för att komma tillrätta med denna avart utan det har varit upp till engagerade fans att själva sparka in fylltrattarna i taxibilar från Stureplansklubbarna. Det handlar inte längre om spelare som tar en bärs eller två utan om en utbredd och accepterad kultur som tack vare en inkompetent ledning och strutsbeteende inom supporterleden riskerar att förstöra ännu en säsong. Många av dessa oseriösa och oprofessionella spelare är borta från klubben, några av dem finns kvar. Och det som är det mest alarmerande i frågan är att det är dessa mer rutinerade spelare som ska vara förebilder för de yngre och vägleda dem rätt i fotbollslivet som är de sämsta föredömena. Deras beteende sänder ut dåliga signaler till resten av truppen och riskerar att sabotera många än så länge ambitiösa och träningsvilliga unga AIK spelare som inte sällan brukar vara sena att ta efter sina äldre kamraters uppträdande och leverne.

Vi om några vet hur kroppen reagerar och mår dagarna efter en utgång med helrör, skumpa, bärs och diverse annat men vad vi gör på våran fritid ska alla skita i, men vad de av oss indirekt avlönade AIK spelarna gör på sin bör alla engagerade supportrar ta ansvar för. Ska man spela i AIK bör man ha en vilja att bli en så bra fotbollsspelare som möjligt. De svenska idrottare som idag är bäst inom sin sport har lagt ner en oerhörd massa tid på träning, kost, hälsa och sömn just för att kunna prestera max under den trots allt relativt korta tid man är elitidrottare. Se på Anja Pärson, Carolina Klüft eller Stefan Holm, vem har träffat på dessa på Spy Bar eller Köket kl:04.45...? Garanterat ingen! Man behöver inte ens stirra sig blind på elitidrottare på toppnivå. Vi känner till mängder med damfotbollsspelare, dambandyspelare och herrbowlare som är mer seriösa och träningsvilliga än vad vissa av AIK:s herrfotbollsspelare är. Tragiskt!

Är man dessutom högst delaktig i att ha spelat ner Sveriges mest anrika fotbollsförening till Superettan så är egentligen bara det ett gott skäl till att inte visa sig ute på krogen. Om inte annat för att åtminstone visa lite respekt för klubbens supportrar som man trots allt påstår sig representera. Om det "nya AIK" ska kunna nå framgång i Superettan och ta sig tillbaka till Allsvenskan igen så är det mängder av komponenter som måste förändras och förbättras. En av dessa är denna "utgångskultur" som tyvärr etablerat sig inom klubben likt en cancersvulst!

2 - Svensk Fotbolls Fiende

Lagrell & co har under de senaste månaderna bjudit på en av svensk fotbolls längsta följetånger någonsin i såpan Örebro SK. Vad som än händer i detta fall så har fotbollens olika pampar, nämnder och advokater i vanlig ordning skadat fotbollen mer än någon eller några andra någonsin påstås ha gjort.

3 - Ny "huliganlag"

Justitieminister Thomas Bodström har inför lagrådet lagt fram ett nytt förslag på en ny "huliganlag" där en avstängd person som trotsar förbudet att ta sig in på en idrottsarena riskerar att dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Det förra lagförslaget mötte på stark kritik från flera olika tunga instanser. Det nuvarande förslaget borde möta på samma kritik med tanke på vilken godtycklighet den är uppbyggd på. I korta drag går det ut på att klubben via en åklagare kan samarbeta för att stänga ute och straffa obekväma individer. Individen behöver ej vara dömd för något brott vare sig inne på arenan eller utanför utan det räcker med att klubben och åklagaren (Henrik Söderman?) anser att du är en potentiell "bråkstake" för att ett besöksförbud ska träda i kraft på ett år, som sedan kontinuerligt kan förlängas efter varje år. Horribelt!