2003

Nackas Minne, Fotboll, 8 januari 2003
Intresset var på topp och ryktena florerade i mängder inför återuppståndelsen av inneturneringen Nackas Minne som legat i dvala sedan 1990 då turneringen, återigen, inramades av kaos och kravaller. Inför årets turnering storsatsade Bajens äldre grabbar och fick ihop den största Bajen mobben i modern tid. Närmare 150 Bajen grabbar samlades på "Hjälmaren" i Årsta timmarna före matchstart. Kontakt togs med Dif som satt i city. Det sedvanliga tjuv och rackarspelet angående mötesplats utmynnade i Slakthusområdet men ändrades senare till Skärmarbrink från gårdarnas sida. Detta gjorde, enligt Difs planer(?), att Bajen tappade folk då man gående fick ta sig från Årsta, via Globen, mot Skärmarbrink. Djurgårdarna tog sig fram till mötesplatsen i tid utan polisnärvaro medan Bajen hade det svårare och drog, förvisso fullt naturligt med tanke på numrerna, på sig polisintresse. Decimerade Bajengäng tog sig istället in mot Globen samtidigt som en bra AIK liga var på väg från andra hållet då man via tunnelbana tagit sig från Slussen till Globen. Polisen var dock påpassliga och via kravallstaket, kravallpolis och publikvärdar stoppades AIK mobben upp, 50 meter före ingångarna till entré 2 och Bajens passerande grabbar.

Inne i Globen var det precis som förr i tiden på Nackas. Flest Bajare, lite mindre Gnagare och mycket mindre Gårdare. Och som vanligt vann också Bajen turneringen efter 4-1 mot Molde i finalen. Något som inte var som förr var dock säkerhetsuppbådet. En enorm säkerhetsapparat både innanför och utanför Globen bestående av 220 poliser, 150 publikvärdar, 80 vakter, civilpoliser (i mängder), avspärrningar och låsta glasdörrar. Dessutom såg ett flertal civila poliser ut att ha köpt steroider från samma leverantör som några av Sthlms fotbollsligister. Ordningsmakten hade förutom de tre klackarna även Bröndbys 60 fans att hålla reda på, samt att alla de tre ligorna satt för sig. De befarade läktarkravallerna uteblev dock helt. Det som kan noteras innifrån Globen är att två supportrar greps misstänkta för våld mot tjänsteman respektive misshandel, två omhändertogs för LOB samt att 27 fans avlägsnades från arenan.

När Dif blev utslagna hamnade fansen i snöbollskrig med polisen utanför sin utgång. Tyvärr för gårdarna hade polisen batonger och 27 Dif grabbar flydde in i köpcentrumet men fastnade i en dörrsluss och polisen kunde utan problem bussa iväg dem till Slussen av alla ställen. Dif tackade för skjutsen och tog sig vidare till city och "Limerick" för återsamling. Efter turneringen skulle Bajen kliva in på "Läckerbiten" på söder för sin återsamling men där var det stopp i dörren för där satt ett 30-tal AIK grabbar, mestadels modell yngre, som satte stopp för de första Bajarna. Ett kort box bröt ut. Polisen anlände snabbt och efter 20 minuter tömde man stället på supportrar. AIK:arna drog sig istället vidare på söder mot Broder Tuck där ett 50-tal oorganisaerde och passiva Bajenligister blev attackerade av Gnagarna innan polisen satte stopp även för detta. Timmen senare började ett 60-70 tal Djurgårdare röra på sig från "Limerick" och nya möten med Bajen bokades enligt uppgift in. Denna gången till "Järntorget" men när Dif kom dit lös bajarna med sin frånvaro. Dif tog en söderrunda utan att stöta på något motstånd. Samtidtgt klev AIK:s mobb vidare på söders gator och på "Bullwinkles" utbröt nya bråk, den här gången mot Bajen supportrar som fick backa in på stället igen. Två bajare slogs till marken. Polisen anlände direkt. 16 patruller bestående av sammanlagt ett 50-tal poliser klev in i handlingarna och två AIK-supportrar greps misstänkta för grov misshandel samt uppvigling. Flera småbråk bröt ut runt Södermalm under småtimmarna men polisen agerade nu resolut.

Sammantaget. En stor besvikelse. Bajen har störst skäl att vara missnöjda. Man ställde en av sina bästa ligor någonsin på benen utan att få något som helst resultat. Det enda positiva torde väl vara att man nu visade omgivningen att man har en stor potential när organisationen fungerar på ett tillfredsställande sätt. Dif krånglade taktiskt nog vid uppstyrningen med bajarna innan turneringen men var på tårna utan att heller dom få ut någonting. AIK har inte heller något att vara nöjda med om det inte vore för den lilla AIK mobb som drog runt på söder efter turneringen och faktiskt stod upp bra trots svaga nummer. Vidare så visade det sig återigen att de numera närmast obligatoriska uppstyrningsförsöken via telefon misslyckades, igen, mycket beroende på att ingen litar på någon annan (kanske med all rätt...) under dessa möten. Nio gånger av tio blir det bara pannkaka av dessa samtal och det riskerar närmast att dra ett löjets skimmer över hela branschen. Något som också riskerar att dra ett löjets skimmer över sig är hela turneringen. Inte nog med att det är ett jippo arrangemang utan större mening annat än möjligtvis för segertörstande Bajare, men att ta hutlösa 350 kr för att se spektaklet är inte ok. 11 342 åskådare dök upp den här gången. Antiklimax.

Hammarby-Skellefteå, Ishockey, Superallsvenskan, 31 januari 2003
3612 åskådare i Globen fick se Hammarby ta en viktig trepoängare i jakten på en plats i Kvalserien. I samband med att Bajens spelare skulle lämna isen efter matchen attackerades de både verbalt och med föremål från de ditresta Skellefteåfansen. Detta drängbeteende uppskattades inte av ett 15-tal Bajenfans som via innervägen tog sig över till Skellefteå kortsidan. Bråk utbröt utanför sektionen och tre Västerbottningar gick i backen och tvingades uppsöka sjukhus för omplåstringar. Vakter gick emellan och Bajarna lämnade platsen. Score settled.

GIF Sundsvall-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 13 april 2003
Redan på fredagskvällen utbröt de första bråken i centrala Sundsvall. Detta sedan två lokala förmågor gått förbi ett gäng AIK:are och skrikit "Djurgår´n är bäst". Gnagarna gick till attack och den ene av Sundsvallsborna sparkades ner och fördes till sjukhus där det konstaterades att hans näsben var av. Polisen fick också ingripa mot en buss med AIK-fans som ledsagades till Iggesund enligt lokaltidningen (ST).

På lördagen anlände sedan eliten av AIK:s kategori C-supportrar till staden. En stor del av dem inkvarterades på Scandic Hotell dit även AIK:s spelartrupp anlände några timmar senare. Inget bra val av hotell! Spelarna hälsades dock välkomna och en deal gjordes snabbt upp med representanter från AIK att våning 8 måste vara lugn så att ingen nattsömn blir störd. Det var sannolikt också den enda våning det var lugnt på senare under natten... Norrlands hetaste restaurang och nattklubb sas vara "Oscar´s". Där bokades det upp ett 50-tal platser i namnet "Mats Andersson" och efter ett välkomsttal satte firmagrabbar från FB och YB igång festen! Dörrvakterna var chanslösa och skabbiga civilpoliser från Sthlm likaså när AIK grabbar gick bärsärkagång i över en timmes tid. Slagsmål på slagsmål följde, AIK ramsorna dånade, spriten flödade och ett 15-tal personer misshandlades. Strax efter kl:01.00 stormade polisen Oscar´s och tömde det på folk två timmar före den vanliga stängningstiden. En fönsterruta gick sönder och utanför stället fortsatte oroligheterna och all tillgänglig polispersonal från Sundsvall kallades in för att försökte hålla ordning men bråken spred sig som en löpeld och snart rapporteradas det om att AIK grabbar var inblandade i incidenter över hela centrala Sundsvall. Utanför Scandic misshandlades flera personer och sent på lördagsnatten stormade polisen in på hotellet för att försöka dämpa stökigheterna på de olika våningsplanen. Sammanlagt omhändertogs minst ett 15-tal personer under kvällen/natten för fylla och bråk. Två personer greps misstänkta för misshandel och kvällen får betraktas som den stökigaste på länge.

Det kom under lördagsnatten också rapporter om att en 20-årig AIK anhängare från Hälsingland gripits, och sedermera också anhållits och häktats, för försök till dråp alternativt grov misshandel. Detta sedan han knivhuggit en väktare utanför krogen "Dublin". Väktaren knivhöggs i ansiktet och flera gånger i buken men hade stor tur och klarade sig utan allvarligare inre skador. 20-åringen dömdes fem veckor senare i tingsrätten till tre månaders fängelse för grov misshandel samt narkotikabrott. Han dömdes också till att betala 35 000 kr i skadestånd till väktaren. 20-åringen uppgav i rätten att han hade med sig kniven för att antingen skydda sig från eller imponera på huliganer från Stockholm.

Under söndagen intogs Sundsvall av tusentals AIK-fans och fylleriet och drängbeteendet var ganska så omfattande men lugnet var ändå påtagligt jämfört med lördagskvällen och få incidenter rapporterades. Istället fick fansen se sitt lag skämma ut sig genom att ännu en gång underprestera och säsongens första förlust var ett faktum redan i den andra omgången. På nybyggda Sundsvalls Idrottspark noterades också att den tillresta AIK klacken på ena kortsidan protesterade mot SvFF genom ett begalinferno vid spelarentrén. Snöbollar kastades också mot Sundvsalls målvakten Fredrik Sundfors och nu hotas AIK av böter pga fansens beteende. Dom böterna kan AIK:s spelare gott och väl betala för deras insats på planen var i alla fall inte värt många kronor. Sundsvalls Tidning skrev dagarna efter match att arenaansvariga på Idrottsparken även redovisat att 97 st stolar på AIK-klackens läktarsektion gått sönder, samt att en toalett blivit vandaliserad.

IFK Göteborg-Malmö FF, Fotboll, Allsvenskan, 14 april 2003
Före matchen drabbade ett 25-tal yngre Göteborgs grabbar samman med ett 30-tal MFF-supportrar vid en bakgata till Gamle Port i höjd med Östra Larmgatan. IFK killarna attackerade skåningarna som med få undantag la benen på ryggen och flydde. Polis var dock snabbt på plats och omhändertog sex göteborgare.

Hammarby-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 22 april 2003
Säsongens första Stockholmsderby lockade 29 983 åskådare till Råsunda där ett bedrövligt, men åtminstone kämpande, AIK spelade 1-1 mot Hammarby och därmed lever "Råsundaspöket" vidare. Under matchen slängdes smällare in från Bajen klacken mot AIK-målvakten Håkan Svensson och Hammarby har därmed böter att vänta. Det har också AIK efter att två supportrar i samband med matchslutet tagit sig in på planen och en av dem ända fram till Bajenklacken innan han brottades ner av ordningsvakter.

Efter matchen åkte Bajen grabbarna tillbaka till Södermalm som under två timmar belägrades av polis. En AIK-mobb på väg mot Söder (för vilken gång i ordningen??) hade spottats av bängen i Gamla Stan och tillfälligt stoppats. När sedan polisen drog sig tillbaka från Södermalm gjorde AIK:arna en omgruppering och en kvart över midnatt attackerade en 30-manna AIK-mobb "Charles Dickens" som smashades i bitar. Bord och stolar flög i luften när AIK äntrade puben, slagsmål bröt ut och Bajens supportrar backade in i lokalen. AIK:arna lämnade puben samtidigt som några Bajare försökte sig på en motattack med stolar. AIK:arna gjorde en andra stormning och Bajarna flydde in på puben igen. Polisen anlände i stora nummer när AIK:arna samtidigt lämnade platsen. En AIK-supporter greps misstänkt för misshandel och en Hammarby supporter fördes till sjukhus. Minutrarna senare kom ett 40-tal Bajen grabbar nerspringande från "Högbergs" där man suttit under tumultet på "Dickens". Småstök med polisen utbröt och två Bajare omhändertogs och fick tillbringa natten i en poliscell. En av bajarna fick enligt uppgift också det tveksamma nöjet att bli sprejad i ögonen med pepparsprej av ordningsmakten.

Vi väljer också att lägga in en händelse som inträffade på pendeltåget mellan Stockholm-Södertälje på kvällen. Då vi själva enbart har knapphändiga uppgifter om händelsen så tar vi oss friheten att citera Djurgårdaren och signaturen "The Fonz" från Sverigescenens Forum som var på plats; "Är det någon eller några Hammarbyare som vill ta på sig vad som hände på pendeln från Centralen mot Södertälje C? När ca 8 Hammarby ligister (varav 3-4 yngre) åker på så mycket stryk av 4 julgranar så att blodet sitter ordentligt fast i taket, så kan jag iochförsig förstå om det förblir tyst. Kände mig dock lite förvånad när det från ingenting smäller model större mitt framför ögonen på mig... Kliver på tåget på Centralen. Ser direkt att vi har sällskap av "finare" folk från Hammarby, både yngre och äldre ( tveksamt hur sant det du säger är Telge, för om "dom ser ut som ligister, klär sig som ligister och uppför sig som ligister...") Stämningen är ganska dempad och sansad enda tills en gemensam Hammarby liga utbryter i "Alla Suger kuk i aik". De få aikare som sitter i vagnen sitter helt knäpptysta, förutom ett mindre gäng julgrans aikare (ca 4-5 pers) som genast börjar skrika "håll käften!". En av aikarna drar åt sig ett kamerastativ och drämmer i huvudet på en av de äldre bajen killarna. Fullt tumult utbryter och efter ca 1 minuts boxning tar ca 10 killar från hammarby (casuals) till flykten till en annan del av vagnen, tätt följda av minst lika många julgranar från samma lag. Minst 25 personer var inblandade i tumultet som snabbt spred sig i vagnen."

Djurgården-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 6 maj 2003
Allsvenskans femte omgång och temperaturen stiger på den svenska scenen. Flera veckors planering mellan lagens yngre förmågor för att få till stånd ett så rättvist scenario - yngre mot yngre, nummermässigt jämnt och vapenfritt - resulterade i en konfrontation på Alströmergatan i backen ner mot S:t Eriksgatan dryga halvtimmen innan matchstart.

Enligt planerna skulle förmatchen mellan DMG (Dif:s Mindre Grabbar) och GYD (Gothenburg Youth Division) egentligen ha gått av stapeln i Vasaparken men ställdes in av Göteborgarna i sista stund vilka ville styra det hela till Kungsholmen istället. Dif:s mindre grabbar - 20+ i antal kvällen till ära - beger sig då till mötesplatsen och efter sedvanligt irrande i gränder och på gator får de syn på GYD - knappt 20 personer - längre upp på gatan. Efter att ett par flaskor kastats springer båda grupperna in i varandra. En clean och ärlig fight som pågår i drygt en minut innan sirénerna från polisen hörs på avstånd. Djurgårdarna som var fler till antalet men något yngre till åldern gav inte de numerärt underlägsna västkustpojkarna en chans utan fick se dem springandes lämna platsen innan polisen hann fram. Tre göteborgare skadades lindrigt i bråket varav en av dem fick uppsöka S:t Görans sjukhus.

Ingen blev gripen på plats men polisen transporterade sex stycken Dif:are från Kungsholmen till Odenplan.

IFK Göteborgs besök i Stockholm denna småregniga kväll representerades inte av WM utan endast av GYD.

AIK-Halmstad / GIF Sundsvall-Hammarby, Fotboll, Allsvenskan, 11 maj 2003
Efter AIK:s hemmamatch mot HBK tog sig en 35-manna AIK mob söder ut för att se på VM finalen i ishockey. I Tantolunden splittrades fansen upp och ett 20-tal tog sig istället in till Skanstull för att besöka Läckerbiten. Läckerbiten var dock igenbommat för fler gäster och istället för hockey får en av Bajens grabbar ett telefonsamtal. Bajarna som suttit på en restaurang i närheten och följt sitt lag via tv-skärmen och nu ser på VM-finalen kliver ut på Ringvägen. Ett tiotal Bajengrabbar, mestadels Bajens absoluta elit, drabbar samman med dubbelt så många AIK:are. Eller rättare sagt, lika många vevande grabbar... AIK:arna är märkbart dåligt organiserade och drivs bakåt av de tight formerade Bajen grabbarna som inte viker en tum! En yngre gnagare går i backen men drabbas ej av några sparkar från Bajen som istället puttar han ur vägen. Stiligt! En träpall kastas från AIK håll medan en flaska slängs från Bajen. Annars helt rent. AIK lämnar platsen springande för att genskjutas runt hörnet av ett stort polisuppbåd. Två AIK:are greps misstänkta för misshandel men släpptes senare medan ytterligare ett tiotal radades upp för visitation och identifiering. Bajen gav gnagarna en lektion i hur man håller ihop en liga trots sitt numerära underläge. AIK får slicka såren och komma igen samtidigt som man kan konstatera att säsongens tredje söderbesök inte gick lika bra som de två tidigare.

Örgryte-Helsingborg, Fotboll, Svenska Cupen, 23 maj 2003
En cupmatch i den tredje omgången inför endast 1024 åskådare bjöd trots allt på ett uppgjort möte med de gamla hederliga mobiltelefonerna som arbetsredskap. Aktörer var en tillrest yngre liga från Helsingborg som med ca: 15 man strök omkring i centrala Göteborg samt div 2-laget Gais som hade samling i Nordstan med ett 20 tal+ grabbar med anledning av lagets bortamatch mot Trollhättan på fredagskvällen. I höjd med Gamla Ullevi brakade grupperna samman och slagsmål bröt ut i närmare 2-3 minuter innan polissirenerna började ljuda. Under den tiden drevs HIF bakåt av Gais:arna och minst två skåningar gick i backen innan göteborgarna lämnade platsen före polisens entré.

AIK-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 2 juni 2003
Skandinaviens mest klassiska hatderby med landets sedan decennier våldsammaste anhängare tillika grundare av kontinentens firmakultur. Detta tillsammans med stor mobilisering från bägge håll gjorde det hela till en dag att minnas. Försnacket som sedan någon vecka läckt ut var att Djurgår´n skulle sitta i Norrort för att därifrån ta sig till Solna och smasha "Caffrey´s". AIK grabbarna ville dock annorlunda och gjorde upp egna planer. Planen var att istället för att sitta på "Caffrey´s" (sorry, heter ju faktiskt "East" numera) välja "Dick Turpin" som pub och attackera gårdarna i ryggen och med överraskning när de var i antågande för att, som dom trodde, möta motstånd först nere vid "Caffrey´s". Dessutom att minimera polisinblandningen då dessa fågelholkar oftast står positionerade utanför just "Caffrey´s". DIF som suttit i Hallonbergen var enligt uppgift på väg men med polisens ögon på sig. Utanför "Dick Turpin" började nu polisen samla ihop sig alltmer men utan att egentligen fatta vad som var på gång. Trots att man tom hade en polishelikopter i luften för att kunna följa gruppernas frammarsch så misslyckades man kopiöst.

För ca: 35 minuter före avspark brakade det i Solna. Nedanför Parkvägen på gräsamattan precis nedanför bron. Mellan två hyreshus där hyresgästerna fick gratis underhållning och mitt bland parkerade bilar. Och det brakade rejält också. Bigtime och alla superlativer ni vill! Detta är fotbollskravaller mina herrar!! Minst 110 AIK grabbar i sina bästa år rusade nerför backen till vänster om "Dick Turpin" och gick till attack mot 90-talet (enligt DFG:s egen nummerräkning var de dock 110 man i Hallonbergen men man påstod sig ha "tappat" 20 man på vägen) Dif grabbar i den största drabbningen sedan Vasaparken-2001. I princip alla topkillar från både AIK och DIF var på plats och den stora skillnaden mot Vasaparken var att Dif nu lämnat vapenarsenalen hemma och det var därför två obeväpnade grupper som möttes om vi undantar de flaskor som slängdes från bägge sidor. Första polispatrullen som nästan omgående är på plats hamnar mitt emellan de båda grupperna och använder sina teleskopbatonger som väderkvarnar för att så gott det går hålla folk ifrån varandra. Det är ett omöjligt uppdrag. Slagsmål efter slagsmål böljar längs hela vägen och grabbar från bägge klubbar slåss i 180 samtidigt som ingen liga viker undan det minsta. Både Gnagare och Djurgårdare går i backen och polisen, som uteslutande står vända mot AIK:arna, försöker i takt med att förstärkningen anländer täppa till alla luckor men direkt blossar det upp nya öppningar och folk flyger på varandra. Det känns som fighten håller på i tio minuter men i själva verket handlar det om fyra minuter och det är ändå väldigt länge i dom här sammanhangen. Polis med hästar stormar nu in i leken samtidigt som ännu fler kravallpoliser anländer och lyckas först få DIF att backa från platsen och sedan även AIK. Gnagarna är dock inte klara utan stormar tillbaka uppför gatan man kom ifrån för att försöka genskjuta Djurgår´n vid fontänen i höjd med "Dick Turpin". Splittrade grupper drabbar samman i nya skärmytslingar. Polisen försöker täppa till utrymmet mellan fansen men tiotalet AIK:are hamnar på "fel" sida och får duktiga problem. En kille går i backen och får motta flera sparkar av ett flertal gårdare. Fans från bägge lag slåss nu öppet med bängen och det är generalknas i Solna bara knappa kvarten före avspark. Gårdarna flyr nu med polisen efter sig och AIK grabbar rusar neråt för att försöka genskjuta dem än en gång men det är försent. Striden är över. Minst tio supportrar tar sig för egen hand till sjukhus för omplåstring. Allt från trasigt korsband, krossad pung(!), avslagen käke, ryggskador, brutna och stukade armar rapporteras. De flesta av dessa skador åsamkade av panikslagna och batongviftande poliser. Säkerligen ett 50-tal fans fick också smaka på teleskopbatongerna men behövde dock ej uppsöka sjukhus. Minst två poliser skadades under bråken. En efter att ha blivit träffad av en sten i huvudet men ett flertal övriga poliser lär ha klagat på smärtor. Polisen hade inga resurser att gripa folk under bråken men i samband med matchen greps två personer misstänkta för våldsamt upplopp alternativt grov misshandel. De anhölls senare av en viss kammaråklagare (gissa vem...Henrik Söderman) men släpptes fria på onsdagsmorgonen. En vecka senare häktades en AIK-supporter bl a misstänkt för inblandning i det stora derbybråket. Sammantaget ska bägge ligorna ha stort beröm för sitt agerande. Starkt av Djurgår´n att ta sig till Solna! Och från AIK:s sida en stor eloge till de Gnagare som tog sig ut för att försvara våra kvarter och krogar från Dif - och gjorde det med den äran! FB, YB + övriga grabbar, både äldre & yngre, era (blivande) barn och barnbarn är stolta över Er!

Efter matchen samlades fansen upp i city. En AIK mobb på ca. 35-40 personer satt på en pub vid S:t Eriksplan med ett stort polisuppbåd utanför. Men poliserna gav sig plötsligt iväg och då gjorde AIK:arna likaså. En attack mot restaurang "Limerick" planerades. Där höll en Djurgårds mobb låda och en sammandrabbning syntes oundviklig. Men i höjd med Odenplan får en polispatrull vid 00.30 tiden syn på AIK mobben och stannar bilen. Poliserna kliver ut och får sedan för sig att attackera och försöka omhänderta en av supportrarna. Det gillades inte av alla. Ett antal personer går till våldsam attack med påkar mot poliserna som nu får smaka på sin egen medicin. Den manliga polisen sparkas omkull så näsbenet går av medan den kvinnliga drar sitt tjänstevapen och avlossar ett varningsskott för att skingra Gnagarna!! AIK:arna flyr nu från platsen allt medan mängder av polisbilar anländer. Fans längs hela citykärnan stoppas för visitation, identifikation och filmning. Men ingen kan bindas till attacken. Supporterpolisen tar nu över ärendet och lär ha att göra den närmaste tiden.

Derbyt på planen slutade 3-3 inför 35 197 åskådare. AIK:s högsta publiksiffra sedan 1975! En ljudkuliss utöver det vanliga och rökutveckling över arenan som heta duga skapade ett inferno där spelarna närmast bars (sjöngs) fram. Det var ett enormt derby mellan två av landets absolut bästa lag. Ett kvickt och svårstoppat Djurgården hade en till synes ointaglig 3-0 ledning med tolv minuter kvar att spela. Men genom en enorm slutforcering och kämpatakter att vara stolta över kunde Gnaget reducera både till 1-3 och 2-3 innan inhopparen Samuel Ayorinde kvitterade i 91:a matchminuten! Råsunda gungade och Ayorinde sprang ut mot Dif tränaren Zoran och bad han dra igen truten i en mycket uppskattad gest. "Ayo" - vilken jävla hjälte! Och vilken jävla match!! Två Djurgårdare greps misstänkta för skadegörelse under matchen.

Djurgården-Hammarby, Fotboll, Allsvenskan, 30 juni 2003
Rörigt i tunnelbanan innan match när tusentals fotbollsanhängare skulle ta sig ut till nationalarenan i Solna. I Fridhemsplan utbröt skärmytslingar sedan Dif ligisternas tåg kommit in på perrongen samtidigt som ett 20-tal Bajen grabbar klev ner på densamma. Polisen var dock redan på plats och det gjorde det hela till en mindre incident där endast några nävar hann delas ut. Eventuellt med ett undantag. Enligt vissa uppgifter (från Bajare) så blev en av dess grabbar rispad av en kniv av en Djurgårdare så att hans tröja gick sönder. Uppgifterna är dock oklara då få egentligen sett vad som hänt. DFG har också helt förnekat all kännedom om den påstådda händelsen.

Visserligen skall tjejer inte ens gå på fotboll men två riktigt fega händelser inträffade under kvällen. En 18-åring upgger att hon utsattes för ett våldtäktsförsök på toaletten under den norra läktaren där Hammarby klacken befann sig. En 29-årig man misstänks för dådet. En 19-åring som skulle åka svarttaxi hem efter matchen våldtogs av chauffören innan hon sparkades ur bilen i Solna.

Under matchen greps två personer för att ha antänt pyroteknik på läktaren, en omhändertogs för LOB och fem personer avvisades från Råsunda. Annars blev kvällen mest en uppvisning i misslyckade boxplaner. Bajen hade innan matchen ställt en 90+ manna liga på benen och satt på "Allemans Bar" i city medan Dif hade samling på "Östra Station" med ca: 60 grabbar. Mötesplatser som Norra Bantorget avvisades och istället bestämde man Fridhemsplan. Bajen tog sig dit utan problem och tog sig in på "Nivå 22" för att invänta sina ovänner. Dessa kom dock aldrig fram då polsien spottade Djurgårdssamlingen och ingrep vid Tekniska Högskolan på bred front. Samma procedur upprepade sig efter matchen då en 80-manna Bajenliga från "Blå Korn" ville få till en uppgörsle med Difs 60-manna liga vid Järntorget. Det ändrades i sista stund till Kungsträdgården men återigen ingrep polisen. Den här gången på Skeppsbron då man gick till tuff attack mot fansen med teleskoperna och förhindarde en större konfrontation med tanke på att grupperna bara var några hundra meter ifrån varandra.

Malmö FF-Helsingborg, Fotboll, Allsvenskan, 30 juni 2003
Även i Skåne var det derby denna dag och även här så lös boxningen med sin frånvaro. Polisen var dock ordentligt på tårna och sammanlagt omhändertogs närmare 30 supportrar (mestadels Helsingborgare) under kvällen. De flesta efter matchen när ett 40-tal missnöjda bortafans tog sig mot Malmös läktarsektion och polisen ingrep med bl a hundar.

IFK Göteborg-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 7 juli 2003
Polisen slog innan matchen en järnring runt Avenyn sedan flaskkastning brutit ut mellan Göteborgare och Stockholmare utanför "Bryggeriet". Fansen gjorde utfall mot varandra och polisen omhändertog några fans innan man lotsade de både supportergrupperna mot Gamla Ullevi. På arenan var det storpublik när det var storfrämmande och 16 084 åskådare fick se bortalaget vinna en taktisk triumf och ta med sig en 2-0 seger hem till huvudstaden. Göteborgs anhängare på ena kortsidan utmärkte sig genom att slänga in föremål mot AIK målvakten Håkan Svensson.

AIK-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 17 juli 2003
Nästan exakt ett år sedan drabbningen i Högalidsparken som kostade en IFK Göteborgs supporter livet möttes de båda klubbarna igen på Råsunda i fotbollssveriges kanske känsligaste match någonsin. Ända sedan i vintras hade Wisemen planerat för denna resa där man skulle ta tillbaka sin förlorade heder. Man kom upp till huvudstaden med ca: 45 grabbar (GYD inkluderat). AIK:s äldre grabbar satt på en pub i Solna medan de yngre grabbarna träffades upp i City. Planerna på ett möte mellan YB och WM i Medborgarplatsen gick i stöpet sedan polisen ingripit mot YB vid Fridhemsplans T-banestation.

Inne på Råsunda fick 18 511 åskådare se bortalaget ta samma taktiska triumf som AIK gjort veckan före. 2-0 till IFK mot ett svagt spelande hemmalag som också fick fixstjärnan Andreas Andersson korsbandsskadad. Mängder av föremål kastades in på planen av hemmapubliken däribland ett par sandaler. Fem personer avvisades från Råsunda. Under den andra halvleken slängdes en flaska in bland IFK-klacken från hörnet Södra/Västra läktaren. Efter matchen utbröt en hel del småbråk utanför Råsunda bl a en mindre sammandrabbning mellan supportrar till de båda lagen sedan Göteborgsanhängarna släppts ut från den södra läktaren. Supportrar från bägge lagen gick i backen innan polisen tog kontroll över situationen. Supporterbussar från Göteborg stenades också och rutor gick i kras under detta småkaos. En person greps misstänkt för våld mot tjänsteman och en person greps misstänkt för våldsamt upplopp.

WM drev ner i tunnelbanan i Solna och gav sig på vanliga supportrar med sparkar och slag. Polisen eskorterade dem till Fridhemsplan. Samtidigt samlades en AIK mobb modell "stökig" i S:t Eriksplan. Därifrån tog man sig mot Fridhemsplan via S:t Eriksbron. I slutet av bron uppenbarade sig en Göteborgsliga på ca: 30 man (oklart vilka) och AIK:arna stormade framåt längs bron på bred front. Samtidigt som polisen anlände från alla håll och kanter och spärrade av hela bron och radade upp Gnagarna. Minst tre firmagrabbar omhändertogs och en civilpolis gick i backen.

Helsingborg-Hammarby, Fotboll, Allsvenskan, 21 juli 2003
I samband med ett förbestämt möte vid tågstationen i Landskrona, två mil från Helsingborg, drabbade 23 Bajare samman med 16 Helsingborgare dryga 45 min före avspark (modell yngre på båda). Efter en kortare slagväxling lämnade skåningarna platsen springande. Mötet var vapenfritt och inte en polis syntes till så långt ögat kunde nå. Efter matchen var det småstökigt utanför Olympia och vid Knutpunkten och flera oroshärdar höll på att blossa upp men den här gången var polisen på tårna.

AIK-Hammarby, Fotboll, Allsvenskan, 4 augusti 2003
När det gäller det sportsliga så finns inte mycket att säga. Gnaget blev stundtals utspelade och Råsundaspöket flög all sin väg när Bajen tog sin första derbyseger över AIK sedan 1998. Utanför planen möttes landets just nu två aktivaste ligistgrupper sett till antalet händelser hittills under säsongen 2003. Och även om fansen aldrig drabbade samman så finns det ändå lite att skriva hem om. Dagens stora vinnare var dock polisen som var ordentligt på tårna!

Minutrarna före avspark klev mellan 100-150 AIK grabbar ut i gatan framför Caffreys samtidigt som ett 50-tal Bajare försökte storma fram längs gatan. Grupperna dånade emot varandra men polis med sköldar, batonger och hästar stod i vägen och förhindrade en större sammandrabbning mellan fansen. Knappt en smäll hann delas ut men en supporter från vardera laget gick i däck och greps även av polis. Under matchen utbröt flera småbråk på pubarna runt Solna som visade matchen på TV och även inne på Råsunda Stadion var det stökigt och publikvärdar hade fullt sjå att hålla berusade supportrar ifrån varandra. På den övre östra läktaren utbröt ett större gruff i den andra halvleken sedan AIK grabbar hamnat i handgemäng med andra AIK fans i något som får tillskrivas den usla matchens fel. Under matchen slängdes även en hel del föremål in på planen och klubbarna kommer säkerligen att bötfällas för detta. Åtta supportrar omhändertogs på och i anslutning till arenan och fyra st avvisades från Råsunda under själva matchen. En Hammarbysupporter på den södra läktaren fördes till sjukhus efter en olyckshändelse. AIK dömdes sedermera av SvFF till 20 000 kr i böter bla efter att en funktionär träffats i huvudet av ett inkastat rör.

Efter matchen samlades AIK anhängare i Gamla Stan på en pub. Det gjorde också polisen som slog en järnring runt Gamla Stan samtidigt som fyra AIK grabbar på väg i en bil till puben stoppades och visiterades och avkrävdes legitimation. Enligt polisradion var det "kända ledarfigurer ur Firman"... AIK fansen beslutade sig för att försöka skaka av sig polisbevakningen och lämnade puben. Det slutade illa då polisen splittrade upp gruppen som med 20 man lyckades ta sig till restaurang Akkurat vid Slussen där nu polisen radade upp sig i nummer som till och med skulle få DFG att bli avundsjuka... Samtidigt började nu Hammarby att röra på sig från Södermalm, hela tiden med polisens vakande ögon på sig. När Bajarna började närma sig Akkurat beslutade sig polisen för att spärra in AIK:arna på puben och ingripa mot Bajarna. Det slutade med att 20-talet AIK grabbar gick bärsärkagång i sina försök att ta sig ut. En uteservering och fönsterrutor slogs sönder när AIK försökte ta sig ut på gatan. Polisen klev nu in på bred front och tömde hela puben och grep 16 AIK supportrar misstänkta för våldsamt upplopp och skadegörelse. Samtidigt avvisades sex st Hammarbyare från platsen. Supportrar från bägge lagen blev också utkörda till diverse förorter runt om i Stockholm.

Helsingborg-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 13 augusti 2003
Ett 30-tal IFK Göteborgs grabbar i åldrarna 15-25 år tog sig på onsdagskvällen de 22 milen söderut till Helsingborg. Tillsammans med ytterligare 10-15 äldre IFK grabbar tog man sig timmen före matchstart till Gröningen strax norr om Norra hamnen för ett förutbestämt möte med ett 25-tal yngre Helsingborgsgrabbar. Fansen brakade in i varandra och slogs öppet i upp till två minuter. Hela tiden med Göteborg i förarsätet men med påfallande många passiva grabbar från bägge grupperna. Främst då från HIF:s sida. Helsingborg lämnande slutligen platsen springande och splittrades upp. Samtidigt som Göteborgarna tog sig från Gröningen anlände polisen som ringade in och grep hela 36 Göteborgare. De fördes till polishuset i Helsingborg där de 22 cellerna inte räckte långt utan man tvingades både dubbellägga samt trippellägga vissa celler. Supportrarna släpptes efter matchen. Flera vittnen till bråket fanns på platsen och enligt uppgifter till sverigescenen.com så visste polisen på ett tidigt stadium att någon ur grupperna hade fotat händelsen. Polisen hittade dock ingen kamera när de gripna Göteborgarna visiterades. Däremot dök bilder upp på Internet dagen efter - tagna av en Helsingborgare. Bilderna granskas nu av supporterpolisen i Helsingborg och Göteborg.

En sak går att konstatera efter händelserna i Helsingborg. Det är att Sverige sannolikt fått en ny aktör på den svenska firmascenen! Det som startade i Stockholm av AIK och Djurgården i början av 1990-talet utvidgas nu sannolikt än ytterligare efter att Helsingborgs IF:s organisation nu visat upp sig vid ett antal tillfällen denna säsong - om än då i första hand på hemmaplan.

Det pratas alldeles för mycket om ålder och dylikt i samband med fotbollsbråk i Sverige. Liga (klubb) som liga (klubb) enligt oss - oavsett om man är 20, 30 eller 35 år gammal. Vi kan dock inte låta bli att spekulera lite i vilka som nu är landets bästa yngre liga. AIK:s Young Boys har ju enligt en samstämmig opinion stått överst på tronen ett tag men kanske kommer nu en allvarlig aspirant i form av IFK Göteborgs GYD som verkar tagit över den mesta verksamheten efter WM i västkuststaden?!!

Djurgården-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 1 september 2003
Den sammandrabbning som trots allt inträffade innan matchen kom till av en ren slump. Ca: 40-45 Gnaget-grabbar satt på restaurang Vasa i Odenplan när plötsligt 25-30 Djurgårdare passerar krogen. DIF blir rejält tagna på sängen och när AIK:arna väl själva lyckats fatta vilken jackpot som står utanför puben går allting snabbt och Djurgårdarna jagas iväg på bred front utan några större problem. De blå-blåa flyr i riktning mot Observatorielunden och lämnar också kvar några av sina kamrater och det kan ju vara farligt har historien visat sig men på gentlemannnamässigt manér hjälptes några av DIF:arna upp och iväg från platsen utan någon omild behandling.

Där kunde vi ha satt punkt för redogörelsen men då vi fått in en hel del mail från Djurgårdsgrabbar idag så gör vi ett förtydligande. Djurgårdarna som sprang från Vasa tillhörde DMG som alltså är de allra yngsta DIF grabbarna. De var enligt egen utsago på väg till ett uppgjort möte i Observatorielunden med några lika unga AIK:are(?) som ska vara i uppbyggnadsfasen. AIK grabbarna på Vasa var en blandning av YB och FB samt andra AIK grabbar.

För landets samtliga grabbar och inte minst de yngre förmågor som börjar poppa upp och i vissa fall börjat etablera sig vill vi särskilt betona betydelsen av att när man är ute som en organiserad liga så representerar man alltid sin klubb! Oavsett ålder, längd eller vikt!! Alltid!!

Helsingborg-Malmö FF, Fotboll, Allsvenskan, 15 september 2003
Det sedan länge hett emotsedda Skånederbyt gav en smakstart i första hand för HIF då man timmarna före avspark spottade ett 15-tal kända MFF-ansikten i höjd med Knutpunkten. Bara minuter senare går ett 25-tal Helsingborgsgrabbar till attack mot Malmö folket som nu hunnit till Mariakyrkan. Efter en kortare passivare stand off kliver grupperna på varandra och slagväxling utbryter innan Malmö killarna lämnar platsen springande. HIF tar sig nu till sin samling på Harry´s där uppemot 85-90 personer samlat ihop sig för att gemensamt ta sig ut till Olympia. Smårörigt på väg till arenan och i höjd med bortainsläppet utbryter flaskkastning från MFF:s sida och ett 30-tal Helsingborgare stormar fram mot insläppen och slagsmål bryter ut mellan supportrarna innan polis på hästar lyckas bryta upp det hela och jaga iväg Helsingborgarna från platsen. Sex HIF:are omhändertogs av polis.

Under själva matchen inträffade en uppmärksammad incident i riksmedia då rökbomber och bengaliska eldar i anslutning till pausvilan föranledde panik på bortasektionen när MFF-supportrar flyr in på planen för att undkomma rök och trängsel. Malmö tränaren Tom Prahl lugnar ner klacken och 15 minuter sen kan den andra halvleken starta. Malmö FF hotas nu av dryga böter och ordförande Bengt Madsen kallade fansen för "drägg" efteråt. Efter matchen tar sig supportrarna till de centralare delarna av staden och för Malmös del tågstationen där ett 40-tal Helsingborgare försöker genskjuta dem men inga större incidenter rapporteras.

Om vi skulle göra en kort reflektion av Skånescenen så är det tydligt att utvecklingen leds av Helsingborgs IF. Man har lyckats organisera en fungerande, entusiastisk och aktiv mobb som torde vara den första i sitt slag i Skåne. MFF:s äldre grabbar har fått dra ett tungt lass då nyrekryteringen varkar ha avstannat inom supporterklubben. Konstigt då klacken och läktarkulturen växt enormt de senaste åren och potentialen borde finnas. Nu börjar dock allt fler "vanliga" MFF fans ledsna då det i allt större utsträckning är dom som drabbas av våldet och de tilltagande oroligheterna i samband med derbymatcherna. Något att tänka på för dom krafter inom Malmös supporterskara som genom åren kraftigt fördömt det många gånger nödvändiga våldet samt dess utövare!

Hammarby-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 16 september 2003
Bajen hade en plan. Planen gick ut på att de äldre grabbarna skulle hålla sig borta från den officiella planeringen och istället låta de "yngre" styra upp med DIF om ett möte. Tanken var att locka ut DFG med att "Tumba" inte skulle vara med. Samtidigt som man skulle attackera DIF från två håll - med "Tumba" inräknade. Planen misslyckades.

Mötet var bokat till Rålambshovsparken - ett stort fält/park i centrala Stockholm. DIF tog sig från sin utgångsplats på Södermalm via tunnelbanan mot Fridhemsplan. På stationen står dock ordningsmakten och väntar så istället åker man vidare en station till Thorildsplan där man obemärkt kliver av. I "Rålis" går man in med ca: 80-85 grabbar och drabbar nästan omgående samman med Bajens absolut bästa folk. Problemet för Bajen är att man nu bara är max 35 grabbar då den "yngre" ligan inte lyckats ta sig fram till "Rålis" i tid. Ett 15-tal försöker stå upp mot de numerärt överlägsna Djurgårdarna men tvingas backa. Supportrar slås till marken och när inget understöd kommer tvingas Bajarna springande fly från platsen med Djurgårdarna efter sig. Fem personer jagas in på en restaurang som DIF går till attack mot med delar av uteserveringen och stället går i kras. Polisen är dock snabbt på plats efter sin lilla fadäs vid Fridhemsplans T-banestation och ett 40-tal supportrar ringas in och forslas i bussar iväg från platsen. Enligt uppgift var Bajens topgrabbar rejält missnöjda och den organisationsmiss som gjorde att halva ligan aldrig kom fram blev dyrbar när de som väl dök upp i "Rålis" var ordentligt övermodiga. Ett svidande nederlag mot fienden DFG - men de Bajen grabbar som var i täten gjorde sitt och förtjänar respekt för det!

Under matchen griper civila poliser en 35-årig Djurgårdsligist som misstänkt för knivmordet på utrkesminister Anna Lindh en dryg vecka tidigare. Mannen grips utanför restaurang East (f d Caffrey´s) där han sett den första halvleken på TV. Derbyt slutar med Dif seger 3-2 inför hela 35 611 åskådare på Råsunda och att SM guldet hamnar på Stockholms Stadion ser nu i det närmaste klart ut.

Djurgården-AIK, Fotboll, Svenska Cupen, 2 oktober 2003
Kvartsfinal i Svenska Cupen och för första gången sedan 1992 skulle en match mellan Djurgården och AIK spelas på Stockholms Stadion. Intresset och förväntningarna hos klubbarnas kategori C anhängare var enormt och uppladdningen och planeringen därefter! Förutsättningarna för tidernas största sammandrabbning fanns verkligen där med två riktigt stora och laddade gäng men det hela blev till en besvikelse och kvällens stora vinnare var istället Stockholmspolisen!

Timmarna före match började uppladdningen och den koncentrerades nästan uteslutande till Stureplan med dess omnejd. Hundratals Djurgårdsgrabbar och supportrar samlades på Hotell Anglais och Lydmar. AIK med tre generationer fotbollsligister hade storsamling på Galway´s på Kungsgatan. Bägge grupperna spottades tidigt av polisen som synes ha en av sina största styrkor på senare år på plats. Ett planerat möte vid Rigoletto kl:19.45 kunde ej genomföras sedan Djurgårdsgrabbar istället hamnat i ett rejält upplopp med polisen på sin väg mot Kungsgatan. Hundratals fans sprang omkring och stred med ordningsmakten som möttes av sten och flaskregn när de försökte ingripa. Polisen gick hårt fram mot fansen och släppte i vissa fall hundarna mot dem. Två Djurgårdssupportrar greps misstänkta för våldsamt upplopp samt våld mot tjänsteman men släpptes senare på natten. Polsen driver nu Dif fansen hela vägen upp mot Stadion för att få in dem på arenan innan nästa oroshärdar ska ledsagas dit. AIK grabbarna, hela tiden ovetande om kravallernas omfattning samt hur nära Djurgårdsgrabbarna i själva verket hann ta sig, kliver ut enligt planerna till kl:19.45 för att i en väldigt tight och "snöbolls" liknande gruppering kliva ner mot Rigoletto. Där är det dock tomt på supportrar men ej på poliser. Man fortsätter vidare och ska precis vika ner mot Stureplan när polisen går in med sköldar och batonger och splittrar upp en mindre del av gruppen som jagas iväg i olika riktningar. En kille har riktig otur och hamnar framför en grupp på 25 Bajare(!) som dagen till ära är ute och sonderar terrängen runt Stureplan. Han gör vad han kan men åker ner i backen och mottar sparkar innan polisen anländer och för säkerhets skull passar på att ge han några batongrapp som tack för senast... AIK mobben är nu på väg mot Stadion under överinseende av ett stort polisuppbåd. Bajenmobben (som Gnagarna vid tillfället trodde var Djurgårdare) uppenbarar sig plötsligt men försvinner lika fort då polisen snabbt är emellan. Det är becksvart ute och gatorna kryllar/kryllade av grabbar med koll på läget under en timmes tid - ändå inträffar aldrig någon direkt sammanstötning mellan fansen. AIK grabbarna som nu hunnit upp till Stadioninsläppen stormar sin egen ingång och vräker omkull publikvärdarna som får hålla undan liksom polisen när fansen hoppar över biljettspärrarna utan att visiteras eller erlägga biljett.

Inne på Stadion är det en skön hatstämning som man inte alltid får känna på nuförtiden och med två rivaliserande ligistfraktioner bara en innerplan emellan är ett fullskaligt läktarbråk inte långt borta. Publikvärdar i massor, civila och uniformerade poliser bevakar området och beslutar sig för att Dif grabbarna måste flyttas från sin sektion. När AIK kvitterar Djurgårdens 1-0 ledning slängs någon form av fyrverkeripjäs in på innerplanen från AIK fansens kortsida och av någon anledning bestämmer sig en publikvärd för att ta upp den. Den briserar då med en knall i publikvärdens hand som i ilfart förs till sjukhus där han sys med ett tiotal stygn samtidigt som läkare konstaterar att hans handske troligtvis räddade handen från att bli helt demolerad. AIK dömdes senare av SvFF till 60 000 kr i böter för bl a denna händelse samt andra ordningsstörningar. Bötesbeloppet var det högsta förbundet dömt ut denna säsong. Djurgårdens Stefan Bergtoft avgör matchen med ett Golden Goal mål i den 12:e förlängningsminuten och skickar regerande cupmästarna vidare till semifinal och AIK till ett fullbordat jättefiasko som blir svårt att överträffa de närmaste 100 åren.

AIK fansen slussas ut från arenan samtidigt som polis och publikvärdar håller kvar resten av (Dif)publiken. Grabbarna vill åt varandra och nya möten bokas upp efter matchen den här gången till NK-huset kl:23.45 men även denna gång lyckas bara den ena gruppen ta sig fram dit. Polisen attackerar AIK grabbarna strax nedanför NK huset i höjd med Norrmalmstorg och 33 av dessa fotbollsentusiaster hinner ej undan utan radas upp vid Kungsträdgården för att sedan forslas ut till trevliga förorter som exempelvis Solna. Ett 30-tal Djurgårdsgrabbar stoppas också från vidare övningar sedan de på väg mot Norrmalmstorg stoppats av polis i hörnet Norrlandsgatan/Regeringsgatan. Ytterligare åtta supportrar till de bägge lagen greps under kvällen och fyra omhändertogs.

Det var oroligt över hela citykärnan under kvällen och flera slagsmål rapporterades men de stora drabbningarna lös med sin frånvaro. Främst tack vare tre skäl. Dessa eviga "telefonmissförstånd", svårigheten att förflytta sådana här stora ligor men framförallt tack vare polisens starka arbetsinsats. Den kvalité och kvantitet som Djurgården och AIK visade upp under kvällen var något av det bästa landet skådat och europaklass är inte ett för starkt ord dagar som dessa och därför var det synd att man inte fick göra upp på allvar nu när alla dessa komponeneter stämde för en gångs skull. Hatet mellan klubbarna och dess anhängare tenderar inte att minska efter 112 års rivalitet - snarare tvärtom!

IFK Göteborg-Hammarby, Fotboll, Allsvenskan, 6 oktober 2003
Serietrean Hammarby åkte till Göteborg för bortamatch, och högriskmatch, mot IFK. Med till Göteborg följer ett 30-tal s k Kategori C-supportrar från Stockholm. En planerad uppgörelse med göteborgsligister går i stöpet sedan hälften av bajarna blivit upptäckta och omhändertagna av den alltid lika tillmötesgående och trevliga Göteborgspolisen (obs:läses med kraftig ironi). Även hemmagrabbarna hölls under sträng uppsikt av polisen och flera supportrar fick tillbringa matchen via ljudkulissen från Gamla Ullevi till närliggande polishuset.

Inne på arenan är det en hetsig stämning när Hammarby ser till att åka hem med alla poängen via en 1-0 seger. Efter matchen utbryter slagsmål mellan ligistfraktioner från de båda lagen. Små och jämna nummer från bägge håll. Exakt nio st Bajengrabbar blir i höjd med Kungsportsplatsen spottade av ett gäng grabbar från Wisemen (12-15 st). Det brakar inför öppen ridå och Bajen gör bra ifrån sig då de äldre och mer rutinerade(?) WM har märkbart svårt att komma åt dem. En göteborgare går i backen och en annan kommer plötsligt springande och trycker in ett ölglas i ansiktet på en bajare innan han backar undan. Ingen av ligorna backar dock utan det är först när polisen anländer och går in och bryter upp det hela som det stoppas. Polisen omhändertar tillfälligt fans från båda grupperna och forslar iväg dem till olika glamorösa Göteborgsförorter.

Senare på natten lotsas Hammarby iväg från Göteborg med transportmedel via Swebus och polismyndigheten i Göteborg samt supporterpolisen från Stockholm kunde avsluta sin fotbollskommendering.

Halmstad-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 19 oktober 2003
Närmare 5000 Djurgårdsanhängare tog sig de 51 milen söderut för att följa sitt lag i den match som skulle kunna säkra klubbens tionde SM-guld. Flera hundra av dessa anlände redan på lördagskvällen till Halland och sommarstaden Halmstad. Djurgårdare ockuperade krog efter krog längs gågatan. Endast ett 20-tal poliser var i tjänst i staden och dessa ägnade sig tillsammans med vissa av stadens dörrvakter (enligt flera Dif grabbar) otaktiskt nog till att provocera stockholmarna vilket till slut startade oroligheter över hela centrala Halmstad (därmed inte sagt att det inte hade inträffat ändå) när cirka 150 Djurgårdsfans drev runt stan och härjade bl a genom omfattande vandaliseringsräder. Polisen hamande i stora trångmål längs småtimmarna när fotbollssupportrar gick till attack med flaskor, stenar och annat bråte. Två personer träffades av flygande föremål och fördes till sjukhus med lättare blessyrer. Flera poliser redovisade också skador liksom en del supportrar som drabbades av både bett från polishundar som pepparsprej och batongslag från polisen som också tvingades kalla på förstärkning från närliggande städer. Ett flertal fans greps och omhändertogs för såväl delaktighet i det våldsamma upploppet som för fylleri. Ytterligare fans togs in till förhör under matchdagen och på söndagskvällen anhölls även fem män (21, 23, 25, 26 och 26 år gamla). På onsdagen efter matchen hade chefsåklagare Ann-Christin Claesson begärt fyra av de fem männen (21-åringen släpptes på fri fot) häktade för (enbart misstänkta givetvis - häktad blir man tydligen nuförtiden enbart för att man råkar nysa för högt) våldsamt upplopp.

Den 23 december dömde tingsrätten de fyra Djurgårdssupportrarna till fängelse. En 25- och en 26-åring dömdes till tre månaders fängelse och en 23- och 26-åring dömdes till två månaders fängelse. Samtliga fälldes för våldsamt upplopp samt i ett fall för ringa narkotikabrott.

På matchdagen hade ytterligare polisförstärkningar anlänt och det var förhållandevis lugnt under dagen där inga större incidenter rapporterades. Under själva matchen hade Halmstadsfansen, med sin egen klubb och lokala polis goda minne, tvingats lämna sin egen läktare (!) för att göra plats för DIf:s anhängare och Djurgårdssångerna rullade runt Örjans Vall och när domaren Peter Fröjdfeldt starx före kl:17 på söndagskvällen satte pipan till munnen och blåste av matchen så var Djurgårdens IF svenska mästare för andra säsongen i rad och planen stormades av överlyckliga fans som på sydeuropeiskt/sydamerikanskt vis började slita kläderna av spelarna samt gräva upp planen på jakt efter historiska minnen. SvFF dömde Djurgårdens IF till att betala 30 000 kr i böter för ordningsstörningar och skadegörelse under matchen.

Hammarby-AIK, Ishockey, Allsvenskan, 3 december 2003
För första gången på nästan fyra år så tar sig ett hockeyderby in på "Scenen - år för år"! För en gångs skull så lyckades en telefonuppgörelse faktiskt också resultera i en konfrontation även om det hela hade kunnat bli betydligt bättre utan ordningsmaktens inblandning. Cirka 35 grabbar från bägge sidor tog sig till ett förutbestämt möte på Katarina Bangata i närheten av "Nacka" Skoglund statyn. Bajarna som suttit i Gamla Stan tog sig obemärkt till platsen medan Gnagarna som suttit i Skanstull hade fått ögonen på sig från polisen. Just när AIK:arna började springa mot Bajarna svängde en polisbuss in framför grupperna och närmast rämmade AIK mobben som tappade i organisation när slagsmål samtidigt bröt ut över hela gatan. Folk från bägge lagen fick motta slag och sparkar och en gnagare träffades av en flaska i huvudet. Polisen började nu veva på friskt i riktning mot fansen med sina teleskopbatonger. Bajarna, nu betydligt mer sammanhållna och tajta än sina kombattanter, attackerar mot ett tiotal gnagare på en sidogata som tvingas backa. AIK:arna går till mottattack och ingen av grupperna viker egentligen ner sig utan det är istället polisen som splittrar upp det hela och ett flertal supportrar avkrävs visitering och legitimation. Kaoset som varade bara någon minut tidigare avstannade och kanske kände sig ändå grupperna lite lurade på konfekten då polisens närvaro förstörde mycket av boxet - främst nog för AIK som inte alls kom fram på den breda front man hade strax innan tumultet bröt ut samtidigt som Bajen förtjänar beröm för sitt sätt att hålla ihop sin grupp.

Grabbar från de båda lagen gjorde nya försök till konfrontation efter matchen men ett planerat möte i Årsta såg bara Bajen och en massa poliser på adressen och ytterligare fans stoppades för kontroll. Bajen tog sig istället in mot Södermalm där man lokaliserade AIK mobben på Söderhof, liksom Bajarna reducerade med en 15-20 man. Polisen dock emellan än en gång men en bajare försökte ignorera detta och tog sig igenom med ett två meter långt rör, han fälldes dock till marken med en flaska av en AIK:are och fick motta sparkar. AIK:arna kastar glas på Hammarbyarna och polisen tvingas än en gång göra ingripanden denna osedvanligt röriga hockeykväll.

Lucia Cupen, Fotboll, 14 december 2003
För tredje året i rad arrangerade alliansklubbarna i Göteborg den s k "Lussecupen" i Scandinavium. Även i år kantades turneringen av oroligheter och tankarna börjar mer och mer gå åt inneturneringen "Nackas Minne" i Stockholm som låg nere under 13 år på grund av alla bråk mellan fansen. I årets Lucia cup smällde det redan innan evenemanget startade och det var Gais som åkte på en riktig överkörning. På restaurang "Röda Rummet" vid Järntorget satt ca: 25 Gaisgrabbar och laddade upp. Klockan 13.30 flög dörrarna upp och ett 50-tal IFK Göteborgsgrabbar stormade in. All inredning fick fötter och mängder med glas och flaskor ven genom lokalen tillsammans med möblemang och annat bråte när Gaisarna fick backa och fly in i köket. Gais:are som lyckades ta sig ut från puben blev ånyo attackerade av IFK grabbar som inte gav sig av förrän polisen anlände med full styrka. Flera supportrar skadades i sammandrabbningen och två av dessa fördes till sjukhus. Ingen kunde dock gripas och restaurangen demolerades svårt.

Väl inne i Scandinavium tilltog svineriet bland vissa av de 8754 åskådarna och fylleriet låg som en tät dimma över hallen och flera ordningsstörningar rapporterades, bl a fick en match tillfälligt avbrytas sedan IFK fans kastat in saker på planen samt tänt bengaliska eldar. Hatramsorna från IFK fansen mot Gais anhängarna ekade genom hela turneringen som för övrigt vanns av det nyblivna Superettan laget.

Hammarby-Nyköping / Vallentuna-AIK, Ishockey, Allsvenskan, 14 december 2003
De AIK:are som tog sig till en pub i city vid lunchtid möttes av en rejäl överraskning. Ett polisuppbåd med supporterenheten i spetsen stationerade utanför den pub som bestämts bara dagarna före en match mellan Hammarby och Nyköping i ishockey på Hovet...luktar telefonavlyssning lång väg i våra stora öron!

Trots polisnärvaron tog Gnagarna kontakt med Bajen som ville ha möte i "kravalltunneln" Gullmarsplan-Söderstadion kl:16.00, något som AIK också gick med på. AIK:arna tog sig, med polisen i släptåg, till Gullmarsplan där piketbussar väntade. Trots detta så lyckades man obehindrat och utan försök från polisens sida ta sig in i tunneln. Samtidigt har Bajen, som också haft polisnärvaro, tagit sig till samma tunnel och här möts nu supportergrupperna. 15 AIK:are mot 40 Bajen. Gnagarna gör vad dom kan men är chanslösa mot de numerärt överlägsna Bajarna som efter en slagväxling jagar iväg Gnagarna från platsen. Två AIK:are skadades lätt, en efter att ha mottagit sparkar liggandes ner. En Hammarby "spotter" ovanför tunneln slogs omkull och en annan flydde sedan de överraskats av två Gnagare precis i färd med att kasta ner glas mot slagskämparna i tunneln. Annars kan det konstateras att viljan att ställa till med bråk nu tydligen är så pass stor att grupperna fullkomligt verkar skita i om polisen är på plats! Skönt - men kanske också farligt?