2002

Djurgården-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 13 april 2002
Fotbollsderby på en lördag är man ju inte direkt bortskämd med i den här staden... En ligistmobb från den så kallade Djurgårdsfamiljen, vanligen benämnd DFG, tog sig via en ny taktik (istället för att samlas på en pub samlades man hemma hos varandra) till Näckrosens t-banestation där man sammanstrålade. Från Näckrosen tog man sig sedan gående mot Råsunda. Bakom den norra läktaren ligger puben Dick Turpin, ett allmänt känt tillhål för julgranar från AIK. Trots detta faktum går DFG till attack mot puben med 60 man. En AIK-supporter springer ut för att försöka försvara puben men slås ner av gårdarna som sparkar och slår mannen medvetslös utanför uteserveringen. Några AIK:are springer ut för att förgäves försöka skydda sin kamrat mot gårdarna medan övriga AIK-granar flyr in på puben för att undkomma gårdarna och deras flaskregn. Den skadade AIK-supportern (plus ytterligare en AIK:are) fördes i ilfart med ambulans till sjukhus där han dock senare kvicknade till och kunde lämna sjukhuset. Ingen greps för dådet. DFG börjar nu dra sig neråt mot backen ner till Caffrey´s. Betydligt långsammare och osäkrare än när man attackerde Dick Turpin. Nu har också den inkompetenta supporterpolisen fått korn på gårdarna och på vad som håller på att hända. I höjd med Caffrey´s kommer firmakillar från AIK utspringande och upptäcker gårdarna. Men med poliser ivrigt batongviftande emellan de två grupperna lyckas man dock förhindra en rejäl sammandrabbning mellan de båda firmorna. Gårdarna lämnar platsen springande med polisen efter sig samtidigt som AIK:arna via Caffrey´s framsida försöker genskjuta gårdarna.

En gårdare hinns upp, slås till marken och får mota sparkar mot kroppen. Fler och fler poliser anländer till platsen och lyckas också gripa en av AIK:arna. Utpekad av djurgårdsligisten!! Inte nog med det. I den numera offentliga förundersökningen går att läsa att Dif-ligisten inte bara pekar ut mannen utan också känner igen honom som en från Firman samt att han attackerat Djurgårdare utanför Caffrey´s tidigare!!! Eh, killen är med och attackerar en AIK-pub som slutar med en grov misshandel, fortsätter ner mot Caffrey´s för ett nytt bråk, åker på stryk och pekar ut folk till snuten!! Djurgårdens nya golbög heter Lars Bertil "Gurra" Gustavsson, född 1974 från Haninge. I samband med rättegången mot AIK:aren som greps på platsen samt ytterligare en AIK:are som greps dagarna efteråt för samma misshandel tog golbögen tillbaka sina uppgifter som han lämnat i polisförhöret. Så dags då! En 21-årig- och en 27-årig AIK-supporter dömdes i tingsrätten till 1 år och 4 månader respektive 10 månaders fängelse för grov misshandel trots att den sistnämnde enligt vittnesuppgifter tom försökt stoppat misshandeln! Mer palaver följde i samband med rättegången då en deal gjordes upp mellan de båda grupperna. En av punkterna var att inga supportrar skulle närvara under rättegången. Det bröt gårdarna omgående då man dök upp med ett gäng för att visa sitt stöd(?) för golbögen!

Tillbaka till matchdagen och matchen...som var en stormatch av högsta karat trots att domarpacket Anders Frisk som vanligt gjorde sitt bästa för att förstöra humöret hos fansen. Vi kunde genom en mäktig vändning och Andreas Andersson gå segrande ur striden med 4-3 inför 29 423 åskådare! Under hela matchen slängdes det in en hel del saker på planen. Värst ut råkade Djurgårds målvakten Andreas Isaksson som bl a var nära att träffas av en biljardboll(!) från den norra läktaren. Dagens humoristiska inslag stog annars Young Boys för som precis i samband med spelarentrén slängde ner en militär tårgasgranat från den övre södra läktaren mitt i djurgårdsklacken! Stor förvirring och panik utbröt bland gårdarna och enligt uppgift rann det tårar i närmare tjugo minuter på vissa Dif-anhängare.

Djurgården-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 27 april 2002
Ny lördagsmatch - och nya kravaller. Några av landets värsta någonsin till och med. Ett förbestämt möte hade sedan en tid planerats mellan de båda gruperingarna DFG och Wisemen(WM). Ett vapenfritt möte skulle gå av stapeln timmen före fotbollsmatchen och platsen bestämdes till Gärdet. Ca: 45 WM killar från Göteborg stod beredda för att fejsa ca: 75 grabbar från DFG. En pojklagsmatch fick tillfälligt avbrytas och spelarna fick istället ställa sig och titta på när de båda ligistgrupperna efter varsin gångmarsch brakade in i varandra. Gårdarna kom med ett tiotal polismän i släptåg men de kunde inte göra mycket för att förhindra sammandrabbningen utan inriktade sig istället på att skydda de fans som gått i backen samt få de numerärt differerade WM-killarna att backa genom att batongveva mot deras högerflank. Boxet spred sig rejält över Gärdet och varade i närmare fem minuter (väldigt lång tid i de här sammanhangen), med gårdarna som anförare och de drivande i fighten men med WM hela tiden stående trots svagare nummer. Starkt! Kul också att konstatera att grupperna höll någorlunda bra på vapenfritt. Lite flaskkastning från bägge håll samt en dragen kniv från en DFG kille. Värre har väl setts genom åren.

När sedan fler och fler polissirener började ljuda samtidigt som DFG nu drivit WM bakåt mot vägen i närmare ett hundratal meter, splittrades slutligen grupperna upp och lämnade platsen otroligt nog utan något gripande. Flera supportrar fick plåstras om men enligt uppgift behövde ingen uppsöka sjukhus. Folk tog sig istället till Stadion där 13 635 åskådare såg Dif vinna med matchens enda mål.

Helsingborg-Malmö FF, Fotboll, Allsvenskan, 7 maj 2002
Supporterskaror från de båda lagen drabbade samman utanför en pub innan skånederbyt på Olympia. Ett 50-tal fans var inblandade i bråket som slutade med att en MFF-supporter fick föras till sjukhus efter att ha fått flera flaskor i huvudet. När sedan polisen anlände skingrades fansen men en MFF supporter fick enligt vissa uppgifter generalbryt och började peka ut folk till polisen!! Förhoppningsvis tar MFF grabbarna hand om detta omgående! Under matchen var det förhållandevis lugnt på Olympia och 15 107 åskådare fick se ett sprakande derby där gästerna drog det längsta strået och skyttekungen Peter Ijeh kunde avgöra matchen med sitt 3-2 mål sju minuter från slutet. Efter matchen utbröt stökigheter vid knutpunkten sedan besvikna Helsingborgare förföljt MFF-supportrar på väg till sitt tåg hem till Malmö. Polis var dock snabbt på plats och kunde avstyra det hela genom att omhänderta fem supportrar med stöd av polislagens härliga 13:e paragraf.

AIK-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 29 juli 2002
Ett 60-tal AIK-anhängare samlades innan matchen på en pub i centrala Stockholm. Kontakt var tagen med Göteborgs grabbar som var på plats med ca: 25 man i huvudstaden för att försöka få till en show för första gången någonsin liga mot liga, AIK mot IFK Göteborg. Göteborgarna vägrade enligt uppgift förlägga mötet någon annanstans än till Hornstull. Hornstull eller inget var budet. Mötet bestämdes till ett vapenfritt sådant, Hornstull kl 18.30. En obeväpnad AIK-mobb tog sig till söder och klev ut på Hornsgatan. Inga göteborgare synliga. Först vid en trappa till Högalidsparken uppenbarade sig IFK-ligisterna. AIK-mobben rusar mot trappan. Göteborgarna svarar med ett regn av stenar och flaskor (vapenfritt...) mot AIK:arna som får parera innan man kan fortsätta framåt och fullfölja sin attack mot göteborgarna som nästan omgående flyr uppför trappan igen med AIK:arna efter sig. Det hela är över på några sekunder. Kvar på marken nedanför trappan lämnar Göteborgsligisterna en 26-årig kamrat som medvetslös förs i ambulans till sjukhus. Göteborgarna flyr nu splittrade ner mot Hornstull igen. AIK-mobben irrar omkring i några minuter utan att få tag på IFK-grabbarna och man lämnar platsen för att ta sig ut till Råsunda och det allsvenska mötet. Poliser i mängder anländer slutligen till platsen och stoppar taxibilar med fans över hela Västerbron samtidigt som tunnelbanan genomsöks.

På Råsundas gröna gräsmatta lyfts AIK fram till en betryggande 3-0 seger inför en gungande hemmapublik som inte blivit bortskämda med segrar i år. Det har inte heller IFK Göteborg blivit och lagets spel lämnar allt övrigt att önska för de hårt prövade fansen. Efter matchen slussas Göteborgsfansen med hjälp av ett enormt polisuppbåd på bussar samtidigt som AIK-ligister attackerar en bil med IFK-supportrar i som betett sig förargelseväckande under matchen. Klockan 22.30 stormar ett 30-tal AIK-anhängare in i cityterminalen på jakt efter IFK-ligister som ska med Swebuss nattbuss till Göteborg. Inga göteborgare påträffas utanför bussarna. AIK:arna tar sig trots detta ombord på en buss för att kontrollera den. Väl i bussen utbryter bråk med både passagerare och chauffören. Busschauffören misshandlas och förs skadad till sjukhus. Tre veckor efter bussmisshandeln greps och anhölls två AIK-supportrar (20 och 21 år gamla) misstänkta för dådet. En av dessa två försattes sedermera på fri fot medan den andre häktades av kammaråklagare Henrik Söderman. Efter två och en halv vecka med fulla restriktioner på Kronobergshäktet tvingades man släppa även den andre AIK-supportern sedan polis och åklagare inte lyckats prestera någonting i bevisväg! Flera husrannsakningar gjordes också på olika adresser i Stockholm. Om misstankarna mot AIK-supportern rinner ut i sanden hoppas vi att han kontaktar Justitiekanslern (JK) angående skadestånd för att han har fått sitta frihetsberövad på felaktiga grunder. De pengarna kan dom förhoppningsvis dra från åklagare Södermans feta representationskonto. Enligt Dagens Nyheter gjorde Söderman ett nytt försök på fredagen den 6 september då han plockade in en 27-åring som misstänkt för bussmisshandeln. Mannen häktades också tre dagar senare men även här verkar polis & åklagare gått bet då man två veckor senare tvingades försätta 27-åringen på fri fot. Även här uppmanar vi mannen att kräva skadestånd av staten om misstankarna mot honom faller.

Fyra dagar efter bråket i Högalidsparken, på fredagsmorgonen den 2 augusti 2002, avled den 26-årige IFK Göteborgs-supportern, bosatt i Stockholm, Tony Deogan på Karolinska sjukhuset i Stockholm efter att ha legat i koma sedan måndagskvällen och den svenska ligistbranschen fick sitt första fotbollsrelaterade dödsfall någonsin. Polisen meddelade att man betraktade det som ett mordfall och Länskriminalens supporterenhet startade upp en gigantisk mordutredning med till synes obegränsade resurser. Enligt media har polisen fått in ett 60-tal uppslag och hållt ett flertal förhör med både vittnen och övrigt folk. Ännu har ingen delgetts misstanke om brott och två veckor efter dödsfallet kom för polis och åklagare ett mycket överraskande besked. Den preliminära obduktionen av Tony Deogan visade att han EJ dött till följd av någon misshandel utan en naturlig död på grund av ett medfött hjärnfel - ett brustet blodkärl i hjärnan. Åklagare Henrik Söderman säger till TT att ”det är inte troligt att blodkärlet brast på grund av misshandel, utan av en kraftig fysisk ansträngning". Polis och åklagare tvingades lägga ner mordutredningen och inväntar nu den fullständiga rättsmedicinska undersökningen innan man tar ställning till brottsrubriceringen. Efter flera veckors palaver och osäkerhet kom till slut den slutgiltiga rapporten. Innehållet har dock ännu inte offentliggjorts men enligt åklagare Söderman kan brottsrubriceringen först bestämmas sedan man har gripat några eventuella gärningsmän. Först den 27 september fick 26-åringens anhöriga besked via åklagaren av sitt ombud Peter Althin att 26-åringen inte hade ett medfött hjärnfel som orsakat hans död. Althin har dock belaggts med yppandeförbud och hela utredningen tenderar bara att bli än mer virrig och osammanhängande. Den 3 oktober skrev tidningen Aftonbladet att Peter Althin beslutat ta in ytterligare en rättsläkare för att granska obduktionsprotokollet. Först därefter kan den döde 26-åringen eventuellt begravas. Kammaråklagare Henrik Söderman säger till tidningen att "först när vi gripit en misstänkt och jag ser vilka bevis jag har så kan jag avgöra hur jag ska rubricera brottet. Det kan bli allt från mord till misshandel och vållande till annans död". I dagsläget har polis och åklagare ingen skäligen misstänkt för brottet, även om vissa personer betecknas som "intressanta" i utredningen enligt Söderman. En stor mängd vittnen har hörts. - De som var där för att slåss säger inte så mycket. Men det finns ju andra vittnen, folk som var ute på promenad och såg vad som hände, säger Söderman vidare till tidningen.

Vad som än föranlett Tony Deogans död så är det en tragisk händelse som såväl Firman Boys som Young Boys tar avstånd ifrån och vi framför vårt djupaste deltagande till Tonys familj och vänner. Däremot så är vi missnöjda med vissa andra supportrars beteende efter det tragiska dödsfallet. Att media är hyenor är ingen större nyhet men att så många AIK:are, Göteborgare och Djurgårdare(!) försökt ta billiga poäng och till och med göra profit på Tonys död är respektlöst. Krokodiltårar från supporterled och försök av fans att göra honom till någon sorts martyr trots att man aldrig ens träffat Tony och mängder med folk som minsann vet hur det gått till. Hela ligistbranschen bör dock ha fått sig en tankeställare och alla som är involverade eller har varit bör rannsaka sig själva och den som är fri från skuld kan kasta den första stenen. Vi kanske alla har varit naiva men det var inte länge sedan Djurgårdsligister gick in till ett vapenfritt möte i Vasaparken upptoolade med en arsenal av järnrör, kryckor och knivar. Det var heller inte länge sedan en ligistmobb från Göteborg slog ett järnrör i huvudet på en bussvärd från Bajen och det var heller inte länge sedan Bajens ligister attackerade djurgårdare i Götgatsbacken med järnrör. Visa oss också den liga som inte någon gång gått över gränsen vad gäller våld. I det här aktuella fallet i Högalidsparken så har det så vitt vi känner till EJ figurerat några järnrör eller basebollträn - trots detta har ett människoliv gått åt. Det finns till och med ”vanliga” supportrar som anser att han får ”skylla sig själv”... Att man visar ett sådant förakt för människolivet säger snarare mer om dessa ”hederliga” supportrar än om de som är involverade i sådana här slagsmål. Det är säkert sant att Tony Deogan inte var i Högalidsparken för att plocka blommor men det är i sammanhanget helt ointressant. En människa har dött! Visa lite j-vla respekt!

Slutligen. Polistrycket mot AIK:s elitsupportrar är för närvarande enormt. Samtliga kategori-C supportrar gör klokt i att ligga lågt ett tag framöver. Vi kommer dock i sedvanlig ordning att finnas på plats på Råsundas alla läktarsektioner och är det någon som har problem med det så är det bara att hojta till. Hur bisarrt det än kan låta så kommer det inom en snar framtid att vara ”business as usual”. Om det sedan har blivit några förändringar inom branschen får framtiden utvisa men alla involverade från AIK, IFK Göteborg, Djurgården och Hammarby bör åtminstone ta en funderare på hur man vill ha det. Att våldet kommer finnas kvar råder det inga tvivel om så länge som fotbollen finns - man kan ändra folks beteende men inte folks mentalitet.

Uppdaterat 2002-10-12: Den 9 oktober greps en 26-årig AIK supporter som skälingen misstänkt för grov misshandel av Tony Deogan. Han anhölls av kammaråklagare Henrik Söderman som dock tvingades försätta 26-åringen på fri fot två dagar senare sedan bevisen ej räckt till för en häktning. Åklagare Söderman säger till Dagens Nyheter samma dag att "av alla människor som varit på den här platsen så har vi ännu inte hittat någon som är beredd att redogöra för vad de har sett. Det är vårt problem". Söderman säger vidare att "det beror på det klientel som varit på platsen. Såväl AIK:s som IFK Göteborgs mest hårdföra fotbollshuliganer är kända för att ha en överenskommelse om att inte knysta något vid polisförhör". Sammanlagt har nu polisen förhört minst ett 50-tal AIK supportrar under mer eller mindre tvivelaktiga metoder. Flera har påståtts vara misstänkta för både det ena och det andra. Vissa som inte ens varit utanför lägenhetsdörren under den här dagen har blivit "huvudmisstänkta" enligt polisen. Folk hämtas från sina arbetsplatser i tid och otid, husrannsakningar och trakasserier har blivit vardagsmat och det är helt uppenbart att polis och åklagare letar efter syndabockar efter det inträffade. Vem det än är - skyldig eller oskyldig verkar spela mindre roll. En syndabock måste fram för att försöka rädda anseendet efter en av årtiondets virrigaste brottsutredningar. Det intrycket förstärktes än ytterligare den 10 oktober när TV3 programmet "Efterlyst" tog upp Högalidsparken fallet. Rekonstruktionen sägs också ha lämnat en hel del övrigt att önska... Cirka 80-90 personer ska ha befunnit sig vid Högalidsparken under bråket och när inte ens de inblandade själva verkar veta vad som har hänt eller vem som har gjort vad - hur ska då polisen lyckas med det??

Uppdaterat 2002-11-21: Den 21 november meddelade kammaråklagare Henrik Söderman att han kommer lägga ner utredningen om bråket i Högalidsparken då man ej kommer något längre. Supporterpolisen Mats Andersson säger till DN att man hållit 140 förhör med ett 80-tal olika personer men att ingen skall ha velat samarbeta med polisen. När det gäller den misshandlade busschauffören så meddelar åklagarsidan att sju män delgivits misstanke om brott och att några av dem sannolikt kommer att åtalas för det.

Uppdaterat 2004-03-09: Igår inleddes rättegången mot fem AIK supportrar, misstänkta för grov misshandel, misshandel och skadegörelse i samband med bussincidenten på Centralstationen efter matchen AIK-IFK Göteborg den 29 juli 2002. Det hela blev till en riktig cirkus när den korrumperade kammaråklagaren Henrik Söderman höll hov. Han blev utskrattad inte bara i rättssalen utan även på gatorna utanför Stockholms Tingsrätt. Henrik Söderman - samhällets korsfarare nr 1 mot engagerade fotbollssupportrar. Känd för att ljuga och förvränga och att inte sky några som helst metoder för att sätta oskyldiga supportrar (eller andra människor) bakom lås och bom. För dagen ej iklädd sin midjekorta MC jacka som han smög omkring i under cupderbyt Dif-AIK i höstas. Herr Söderman fick en dålig start på rättegången då han tidigt blev tvungen att lägga ner åtalet mot en av AIK supportrarna. Då återstod endast fyra. Enligt säkra uppgifter till sverigescenen.com så är samtliga dessutom oskyldiga men det tog åklagare Söderman ingen hänsyn till när han inledde sina korsförhör med de åtalade.

Ett namn figurerade ständigt när Söderman talade, "Firman Boys". Knappt en mening kom ur Södermans mun utan att han nämnde namnet..."Firman Boys". Så här kunde ett förhör se ut;
-Jaha, du är alltså medlem i Firman Boys?
-Nej, det är jag inte.
-Men du är med i Firman Boys?
-Nej, det är jag inte.
-Nähä, så du menar att du inte är med i Firman Boys?
-Nej, jag är inte med i Firman Boys.
-Men du vet vad Firman Boys är för något?
-Nej.
-Men du måste väl hört talas om Firman Boys?
-Nej, inte mer än vad jag läst i tidningen.
-Jaså, vad läste du då?
-Det minns jag inte.
-Men nu försöker du provocera mig. Jag vet ju att du är medlem i Firman Boys!?
-Nej det är jag inte.
-Jag vet att när du går ut ur den här rättssalen så kommer du skaka hand och skämta med dina kamrater i Firman Boys. Ni kommer skratta åt mig!
-??
-Ni kommer håna mig som ni gjort tidigare.
-??

Här bryter sedan flera advokater in och undrar vad "Firman Boys" har för relevans just i detta förhör och ber åklagaren plocka fram ett medlemskort på att just deras klienter är medlemmar i "Firman Boys". Söderman blir då så upprörd att det nästan börjar ryka ur öronen på honom. Sedan ser det faktiskt ut som att det långsamt börjar pysa just rök ur öronen på honom när en av advokaterna ber Söderman beskriva exakt vad "Firman Boys" är i och med att Söderman verkar så insatt. Söderman blir nu helt stum och börjar stamma fram att "jaaggg är ingggen expert". Nu börjar flera ur publiken att fnissa, så även de supporterpoliser som är församlade i salen. Söderman byter då taktik och börjar prata om Högalidsparken i stället. Nu bryter till och med domaren in och ber åklagaren att hålla sig till målet och ej något annat. Söderman börjar ånyo fråga en åtalad om han är med i "Firman Boys". Personen svarar -Nej. Då skriker plötsligt en av Södermans lakejer ur publiken till den åtalade; -Men Sverigescenen då? Nu blir till och med Söderman om möjligt ännu mer förvirrad och börjar nervöst bläddra i sina papper, det lyser verkligen om honom "Sverigescenen, är han medlem där också?!?"...

Ungefär så har de två första rättegångsdagarna sett ut. Parodin fortsätter ända fram till nästa vecka så har ni tid rekommenderar vi ett besök i Stockholms Tingsrätt. Kom dit och skratta åt Henrik Söderman du också!

Uppdaterat 2004-03-12: Bussrättegången fortsatte igår med sin tredje dag i tingsrätten och tro det eller ej, men det gick faktiskt om möjligt ännu sämre för allas vår kammaråklagare Henrik Söderman! Dag 3 kan beskrivas som en katastrof för den korrumperade åklagarsidan. Söderman var märkbart irriterad och på osedvanligt dåligt humör redan när förhandlingarna startade. Man skulle nästan kunna tro att han varit inne på sin favorithemsida och smygläst på morgonkvisten. Eller som en av advokaterna viskade till sin klient; -Han verkar helt av banan!

Dagen började annars med att åklagare Söderman kliver in i rättssalen i ett par alldeles för korta svarta byxor. Såg vid en första anblick ut att vara ett par Batistini från hans lokala Dressmann butik alternativt ett par hårdrocksbrallor alá Joey Tempest 1986. Hur som helst var de korta och åklagarens svettiga strumpor syntes tydligt i salen. Efter denna aptitretare tog rättens domare till orda och med barsk stämma beordrade han åklagare Söderman att ej ta upp något om händelserna i Högalidsparken. -Det beror på, svarade Söderman. -Nej, sa domaren, det beror inte på. Det har ingenting med det här målet att göra så det är vad som gäller, sa den stränge domaren. Söderman mumlade något ohörbart och skulle det varit en fotbollsmatch skulle kommentatorerna talat om "en mardrömsstart för åklagarsidan" och att "de hamnar i ett tidigt underläge som blir tufft att vända".

Det här var annars dagen då åklagaren satsade på sina trumfkort - de fem vittnena! Men det ville sig inte bättre för åklagaren än att ingen av de fem vittnena kunde peka ut någon potentiell gärningsman i rättssalen, vilket inte är så konstigt med tanke på att de är oskyldiga. Söderman blev nu mäkta upprörd och började skälla på vittnena. Ett vitne sa redan från början att han ej mindes något. I slutet av förhöret sa han för femtioelfte gången samma sak. Då hade hans förhör pågått i uppemot 45 minuter och en av nämndemännen suckade högt i riktning mot åklagaren. Men sen hände något! Ett av vittnena sa plötsligt att han kände igen en av de åtalade. Söderman flög upp från stolen och ett första leende under denna vecka syntes glimra till under de gula tänderna. Vittnet fortsatte; -Ja, jag känner igen han från dom där bilderna i förundersökningen alltså... -Så du känner inte igen honom från bussen? -Nej, svarade vittnet och Söderman satte sig ner igen samtidigt som hans leende stelnade.

Sedan hände något mycket roligt. Söderman fumlade med ett papper som han tappade ner på golvet. Några av de åtalade började då att fnissa. Söderman plockade upp pappret och stoppade in det i sin mapp. Sedan tappade han plötsligt hela mappen på golvet och alla papper i mappen spreds ut i olika riktningar på golvet. Söderman kröp omkring på alla fyra och plockade upp papper efter papper samtidigt som de åtalade, deras advokater samt publiken högljutt skrattade åt kammaråklagaren. Kan det månne vara första tecknet på den obotliga nervsjukdomen ALS som visade upp sig? Vi håller tummarna för det!

Rättegången avslutades sedan för denna vecka och återupptas på måndag igen. Någonting säger oss att vi kommer få anledning att återkomma till den här cirkusen.

Uppdaterat 2004-03-15: Högalidsutrednigen nu definitivt nerlagd! Det blir ingen ny prövning av hur det gick till när en 26-årig fotbollssupporter avled i Högalidsparken i Stockholm sommaren 2002. Detta sedan överåklagare Agneta Blidberg sagt nej till överprövning av ärendet. Förundersökningen lades ned av kammaråklagare Henrik Söderman i november förra året. - Vi delar Södermans bedömning. Det går inte att komma längre, säger Blidberg till TT.

Uppdaterat 2004-03-18: Bussrättegången dag 4 och 5. I veckan avslutades tingsrättsförhandlingarna och det infann sig ett helt annat lugn i salen redan på måndagsmorgonen när åklagare Söderman anlände i ett par betydligt längre byxor än vad som tidigare varit fallet. Nu menade han business! Söderman lade också ner stor möda på att minimera misstagen och fumligheterna från veckan innan och istället lägga in en stor portion sarkasm i sina framföranden, dock utan att lyckas nämnvärt bra. Det hindrade honom dock ej från att även visa upp klara brister i först huvudräkning när han skulle räkna ut den ekonomiska ersättningen åt ett vittne och lyckades räkna fel på en sisådär 10 000 kr. Sedan inträffade en händelse som föranledde stora skrattsalvor i salen när åklagare Söderman skulle lämna fram ett protokoll till domaren och bad han slå upp sidan 31. Domaren bläddrade och bläddrade och blev mer förundrad för varje sida han bläddrade förbi innan han slutligen såg ut som ett frågetecken när han kom fram till sidan 31. Det visade sig att åklagaren lämnat fram en förundersökning från ett helt annat mål till domaren! Stor förvirring!

Om det var roligt så var det ingenting mot vad det blev när ett annat stjärnskott trädde in i handlingarna. Busschaufförens bror! Busschauffören och hans bror har följt inte bara den här rättegången på plats utan även andra fotbollsrelaterade rättegångar. Man har försökt lära sig allt om denna "huligankultur" och nu var man tydligen färdiglärda. Busschauffören har ju tidigare hävdat att mobben som attackerade hans buss skrek "Firman Boys, Firman Boys" när de i själva verket skrek "Hata Göteborg". De åtalade har också under rättegången bestämt förnekat att de skulle vara med eller medlemmar i "Firman Boys". Detta trodde dock inte brodern på utan att han tog iniativ till att skicka ut ett personligt brev till domaren, nämndemännen, åklagare Söderman samt de åtalades advokater där han i starka ordalag krävde att rätten skulle tvinga de åtalade att ta av sig i bar överkropp i rättssalen! Då skulle nämligen deras "stora Firman Boys tatueringar" synas och deras trovärdighet skulle gå förlorad, menade brodern. Han bifogade dessutom en bild på hur en "Firman Boys tatuering" ska se ut. Tyvärr(?) vann hans förslag inget gehör hos domaren men jävligt kul var det i alla fall.

Åklagaren yrkade på att de fyra åtalade skulle dömas till två(2) års fängelse för att i samråd ha misshandlat busschauffören. Dom väntas inom tre veckor.

Uppdaterat 2004-04-24: Så kom då domen i den uppmärksammade "Bussrättegången" - och det blev en chockdom för alla som värnar om det svenska rättssamhället! De fyra åtalade AIK supportrarna dömdes, mot sitt nekande, till fängelse i sex månader, nio månader, ett år respektive ett år! De dömdes för grov misshandel, misshandel, skadegörelse samt i två fall även för narkotikabrott. De dömdes för att "i samråd ha misshandlat chauffören" trots att Tingsrätten ej kunde påvisa vem som eventuellt gjort vad. De skall även betala ett skadestånd på 54 400 kr till den misshandlade busschauffören. Domen är givetvis ett stort skämt men den gladde säkert kammaråklagare Söderman som förmodligen gjorde frivolter i sina knickersbyxor hemma i villan på Ekerö när beskedet kom. Han börjar få många felaktiga domar på sitt samvete nu. Vi förutsätter dock att killarna överklagar sina domar till Hovrätten där lite mer utbildat folk (läs jurister) utdelar domarna än vad som är fallet i Tingsrätten och då borde också möjligheterna till upprättelse för de fyra oskyldigt dömda supportrarna vara större. Vi lär få anledning att återkomma i ärendet.

Hammarby-Partizan Belgrad (Jugoslavien), Fotboll, Champions League-kval, 31 juli 2002
Fem personer greps i samband med matchen på Råsunda. En för att ha misshandlat en biljettförsäljare och de fyra övriga inne på Råsundas norra läktare där Partizan anhängare fyrade av rökbomber och bengaler som slängdes in mot planen. Ordningsvakter som försökte ingripa fick problem och piketpolis fick kallas in för att stävja oroligheterna. UEFA:s matchkontrollant hotade att tillfälligt avbryta matchen för att tömma läktarsektionen men situationen lugnade ner sig och matchen kunde slutföras. Hammarby IF kommer nu att bötfällas av UEFA för brister i matcharrangemanget.

Partizan Belgrad (Jugoslavien)-Hammarby, Fotboll, Champions League-kval, 7 augusti 2002
Bajen skulle för första gången sedan 1985 på allvar ut i Europa. Det visade sig inte vara någon lyckad kombination. För väl där skämde man ut sig både på planen som utanför. När man ska ut i Europa så är klimatet i huvudsak tuffare och inte minst då i östeuropa. Det är bl a därför som svenska klubbars julgranar väldigt gärna vill hålla ihop och umgås med de lite hårdare fansen från samma förening. Ute i Europa har man nämligen inga skyddslinor för att man är korkad eller har en julgransutstyrsel på sig. Detta förstod inte Bajen. Från Stockholm gick flygplan fullastade med julgranar med höga hattar, smågrabbar och tjejer!! Destination - inte någon cirkus - utan före detta krigszonen Belgrad vars lands inbördeskrig i princip utbröt på grund av en fotbollsmatch!

I stället för att hålla ihop med de bajengrabbar som är kända för att kunna ta för sig samt utnyttja sina trots allt starka nummer (ca: 700 bajare på plats) så splittrades man upp i smågrupper och fick bittert lära sig en läxa. Hammarbyfans attackerades över hela Belgrad och två fans misshandlades allvarligt varav en fördes medvetslös till sjukhus där man dock inte kunde göra särskilt mycket då man saknade nödvändig utrustning. Han kvicknade dock till och fanns på bild i tidningen Aftonbladet där han närmast såg ut som en mumie av allt bandage. Fem jugoslaver greps misstänkta för denna misshandel. Flera Hammarbyfans rånades också på sina kläder av Partizanfans på väg till matchen. Utanför arenan misshandlade Partizananhängare en polisman så allvarligt att han fick återupplivas på sjukhuset. Under själva matchen omgärdades Bajenklacken av en kraftig polismur med sköldar mot de allt annat än vänligt sinnade hemmafansen. På planen gjorde Bajenspelarna fiasko och 0-4 (1-5 sammanlagt) i arslet är svårt att snacka bort.

Hammarby-Kalmar FF, Fotboll, Allsvenskan, 17 augusti 2002
Allsvenskans jumbolag Kalmar FF åkte på ännu ett nederlag. Den här gången med 1-3 borta mot Hammarby på Söderstadion. Det blev för mycket för en Kalmarsupporter som tog sig till spelargången för att konfrontera ansvarige tränaren Conny Karlsson. Sedan går versionerna isär om vad som inträffat. Karlsson hävdar att supportern skrikit att "han ej längre är välkommen hem till Kalmar", spottat på honom och att de knuffat på varandra innan publikvärdar kom springande och förde bort supportern. Supportern i sin tur menar att Karlsson slagit till honom med en knytnäve i bröstet. Han polisamälde också Karlsson för detta men enligt uppgift drogs anmälan tillbaka efter någon dag. Kalmar FF:s styrelse tog sin tränare i försvar och stängde istället av supportern samt ytterligare en KFF-supporter från resten av säsongen. Inte vidare konstruktivt menade vissa fans som istället undrade varför man inte gjorde sig av med Conny Karlsson efter endast tre segrar på 16 matcher.

Djurgården-Shamrock Rovers (Irland), Fotboll, UEFA-Cupen kval, 29 augusti 2002
Det utbröt bråk i centrala Stockholm efter kvalmatchen sedan ett 60-tal Dif-ligister gått till attack mot ett 15-tal Shamrock-fans på en uteservering till restaurang Dubliner på Smålandsgatan. Stolar, bord, flaskor och glas ven i luften och två fönsterrutor gick i kras. Mer och mer folk kom utspringande från puben och gårdarna drog sig tillbaka. När polisen anlände kunde man gripa en 20-årig Djurgårdssupporter samt forsla en irländare till sjukhus för lättare blessýrer. I tidningen Aftonbladet kunde man dagen efteråt läsa hur en 27-årig företrädare för DFG uttalat sig att "irländarna ska inte komma till Stockholm och kaxa". Där framgår också att flera Djurgårdssupportrar som suttit tillsammans med irländarna och druckit hamnat i skottgluggen när bråket startade. Det kanske kan lära dom att umgås med de sina och inte beblanda sig med motstånadarfans i fortsättningen.

FC Köpenhamn (Danmark)-Djurgården, Fotboll, UEFA-Cupen, 19 september 2002
Drömlottning för fansen när Dif ställdes mot danska FCK i Uefa-Cupens första omgång. 4000 Djurgårdsfans tog sig till den danska huvudstaden och intog Strögets pubar och restauranger. Som vanligt under svenska lags europamatcher - stökigt och mycket fylla. Stökigast var dock den danska polisen som av tradition inte gillar svenska fotbollssupportrar. Polisen tömde krogarna på supportrar och på Dubliners slets folk ut av batongviftande poliser som fortsatte attackera fans på Rådhusplatsen där 1500 Djurgårdssupportrar samlades ihop för att eskorteras till Parken. En kvinnlig polis misshandlades av en supporter men enligt polisens insatsledare Bent Olsén "lyckades kollegan få in ett batongslag i pannan på honom"... Tack vare att ett Asem-möte hölls i staden fanns en extra stor polisstyrka på plats i Köpenhamn. Totalt greps 31 supportrar under dagen, de allra flesta svenskar.

Djurgården-Hammarby, Fotboll, Allsvenskan, 7 oktober 2002
24 858 åskådare på Råsunda. Förvånansvärt få clownhattar men desto mera ligister! Redan före matchen utbröt skärmytslingar mellan yngre supportrar till de båda lagen som vevade loss under en kortare sekvens. Under matchen brändes en hel del bengaliska eldar av på Hammarby läktaren. Detta fick till följd att ett gäng publikvärdar under halvtidsvilan begav sig in i klacken för att spela Allan Ballan. Ett flera minuters långt tumult utbröt när Bajen grabbar gick till attack mot vakterna med sparkar och slag. Två publikvärdar skadades och fördes till sjukhus under bråket som vi saluterar Bajen för! Det krävdes att kravallutrustad polis klev in på den norra läktaren för att få kontroll över situationen. Tre Hammarby supportar greps och två st avvisades från arenan. En person som slängde en brinnande bengal mot en polisman blev enligt uppgifter filmad av övervakningskameror men är ännu ej identifierad eller gripen. Dif klacken brände i inledningen av den andra halvleken av ett 30 tal bengaler och rökutvecklare. Under detta skadades en 17-årig djurgårdare och elva personer avvisades från den södra läktaren. Flera föremål slängdes också in på planen från de båda kortsidorna bl a en rökutvecklare från Dif klacken som träffade den assisterande domaren på benet. Djurgården hotas nu av dryga böter för det tilltaget!

Bajen blev bortdömda av domaren Martin Hansson från Holmsjö och föll med 2-1. Vreden och besvikelsen spred sig i Bajenklacken. Strax före slutet klättrade en Bajensupporter in på planen och löpte över hela gräsmattan bort mot Djurgårdsklacken. Väl framme tog han upp en fotboll som han misslyckades med att sparka upp mot Dif klacken innan en säkerhetsvakt vräkte sig över killen som släpades där ifrån. Samtidigt öste Dif klacken allehanda bråte över on-the-pitch killen som hela tiden var omaskerad och iklädd en svart t-shirt med texten "Hooligans" på. Vad säger man?? Världsklass... Efter matchen släpptes den uppretade bajenklacken ut först och Bajen ligister gick omgående till attack mot Djurgårdens sittplatspublik på den östra läktaren som fick fly in på sektionerna igen innan polis anlände och kunde skingra bajarna.

Djurgårdarna drog in mot city medan Bajarna samlade upp sig på söder. Därifrån bestämde de båda grupperna ett möte på Fridhemsplan. En Bajenliga i storleksordningen 35+ tog sig till restaurang Löwenbraü som dock var bommat. Småbråk utbröt sedan på flera ställen kring Fridhemsplan när Bajen drog runt. Fyra Bajare tog sig in på restaurang Johnnys där gårdarnas liga, ca 30 man mycket yngre, satt. Slagsmål utbröt omgående där bajarna försvarade sig med biljardköar mot gårdarna som slog ut bajarna från puben. De fyra bajarna hoppade in i en taxi som attackerades av Dif supportrarna samtidigt som taxichauffören kallade på hjälp. Polisen anlände och gårdarna splittrades upp samtidigt som Bajens huvudliga slutligen anlände till platsen. Ett tiotal Bajare omhändertogs av polis.

Ingen "ren" drabbning mellan ligorna denna dag men ändå en stökig kväll. Vi noterar också att en polisbil vandaliserades samt att derbyt bevakades av 160 poliser. SvFF utdömde sedermera ett bötesstraff på 40 000 kr vardera för de båda klubbarna för inkastade föremål samt för brister i säkerheten. Den Bajen supporter som tog sig in på planen avstängdes från all fotboll i två år.

IFK Göteborg-Helsingborg, Fotboll, Allsvenskan, 7 oktober 2002
IFK fortsatte sin misserabla säsong med ännu en förlust. Efter matchen attackerade ett 20-tal yngre Göteborgsgrabbar ett gäng yngre Helsingborgsfans och boxning bröt ut innan polisen anlände och fansen skingrade sig. Enligt uppgift var hemmalagets bråkstakar från GYD (Gothenburg Youth Division) som visade upp sig för den breda allmänheten för första gången på egen hand.

Kalmar FF-Halmstad, Fotboll, Allsvenskan, 27 oktober 2002
Före matchstart drabbade fans från de båda lagen samman utanför en pub på Storgatan skriver tidningarna "Barometern" och "Hallandsposten". Ett 15-tal fotbollsanhängare som tänkt vandra mot Fredriksskans i samlad trupp hade den goda smaken att istället hamna i luven på varandra. Värst ut råkade en Kalmar supporter som inte bara fick sitt huvud indunkat i ett skyltfönster utan också blev biten(!) i örat av en 38-årig HBK anhängare. HBK supportern greps tillsammans med tre andra Halmstadsfans som misstänkta för misshandel och störande av ordningen. På planen bjöd dock KFF inte upp till strid utan gästerna krossade hemmalaget med 5-0 och det resultatet innebär att Kalmar FF får ta nya tag i Superettan till nästa säsong.

Hammarby-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 28 oktober 2002
Ödesmatch på Söderstadion inför fullsatta läktare och en spänd förväntan i luften. Ett antal Bajen grabbar attackerade Göteborgs supporterbussar innan matchen med stenar och flaskor. Bucklor i plåten och trasiga ytterrutor blev facit från den attacken som hade budskapet "Inte välkomna!". Polisen betecknade timmen före avspark som "rörig" i området runt Söderstadion och stämningen var emellanåt hätsk även under själva matchen som bortalaget vann med 1-0 efter ett sent mål av "måltjuven" Långås Andersson. En IFK supporter som tog sig in på planen vräktes omkull av ett större antal ordningsvakter som i slutet av matchen fick förstärkning av ett stort antal uniformerade polismän med syftet att hålla gräsmattan fri från supportrar. Polisen slussade efter matchen de ca: 600 Göteborgsfansen på olika bussar för att föra dem ut från området. Viss stenkastning mot polisen utbröt från Bajenfansens sida utanför arenan och senare på natten utbröt fylleslagsmål på Södermalm med Bajen supportrar inblandade.

IFK Göteborg-Kalmar FF, Fotboll, Allsvenskan, 2 november 2002
Förlust för Göteborgskamraterna i den sista allsvenska omgången och laget fick nöja sig med en kvalplats - bara en poäng från direkt nedflyttning. Det blev fullt förståligt för mycket för två anhängare som tog sig in på planen för att prata vett med de bortskämda spelarna. Gruff med tillskyndande publikvärdar utbröt och de båda supportrarna omhändertogs senare av polis mistsänkta för olaga intrång. Göteborg verkar för dagen ha klara interna stridigheter inom supporterleden, något som också visade sig i anslutning till utgångarna på Gamla Ullevi när ett internbox mellan 30-40 personer, ligister mot julgranar, bröt ut och kravallutrustad polis tvingades ingripa för att stoppa oroligheterna. Klubben mår inte bra - och tar sig inte spelarna samman nu och klarar av kvalet mot kvartersföreningen Frölunda föreligger nya risker för ordningsstörningar.

AIK-Djurgården, Fotboll, Svenska Cupen, Final, 9 november 2002
Den svenska fotbollsäsongen avslutades med cupfinalen på nationalarenan Råsunda inför hela 33 727 åskådare, den högsta publiksiffran i cupen sedan 1944! På planen drog "lillebror" Djurgården det längsta strået i en tuff och inte särskilt välspelad match. 1-0 till Dif efter golden goal mål av Louay Chanko i den nionde förlängningsminuten. Därmed vann Djurgården dubbeln (både ligan & cupen under samma säsong), något som inte inträffat sedan 1986 då Malmö FF tog hem dubbeln.

Lördagsderby=fylleslag. Berusade supportrar från bägge lagen tog sig ut till Råsundaområdet timmen före avspark. Där försökte Djurgårdens ligistgäng visa upp sig genom att passera förbi AIK-puben Caffreys. Det kunde man göra obemärkt och inte förrän man var i mitten av den östra läktaren började man göra väsen av sig och AIK supportrarna strömmade ut från puben. Kravallpolis var dock snabbt på plats och mer än några enstaka knytnävsslag delades aldrig ut mellan fansen. Väl inne på Råsunda var stämningen hög på de båda kortsidorna och sångerna ekade mellan läktartaken. Flera fyllebråk mellan fans från samma lag noterades på såväl den norra som den södra läktaren och på den övre östra läktaren fick Dif-fans lämna sina platser sedan AIK-anhängare trakasserat dem såväl verbalt som fysiskt. Under matchen drabbade biljettlösa AIK-fans samman på Caffreys och polisen kunde gripa en man misstänkt för misshandel. Ytterligare tre fans greps runt arenan misstänkta för narkotikabrott. En person fördes till stationen misstänkt för att ha använt våld mot en ordningsvakt, fyra personer slängdes ut från Råsundaarenan och sex personer omhändertogs tillfälligt för LOB och PL 13.

Mindre än en timme efter matchslut brakade det på Caffreys igen. Två AIK-supportrar hamnade i ett handgemäng som ordningsvakterna inte förmådde bryta utan andra fans gick emellan och det hela lugnade ner sig. Då kommer plötsligt ett briljant polisbefäl (förmodligen någon från supporterenheten) på den mindre smarta idén att skicka in fem kravallpoliser på puben. Två av dem tog dörren medan de övriga tre rusade in med sköldar och dragna batonger mitt i puben. Det tog två sekunder innan hela puben, bestående av AIK-ligister samt andra AIK-supportrar, gick till attack! Bord och stolar gick i kras när de hängivna fansen attackerade poliserna med ölglas och flaskor. Poliserna bokstavligt talat slogs ut från puben som de flyende rusade ut ifrån. Polisförstärkning i mängder anlände till platsen samtidigt som ordningsmakten bommade igen området utanför puben, ströp ölkranarna samt beordrade att ingen fick lämna puben. De fans som lyckades ta sig ut ID-kontrollerades samt videofilmades av statsmakten innan de fick lämna platsen. Kategori C-supportrar från AIK var smartare än så och ett 15-tal lämnade istället puben via nödutgångarna på baksidan. En AIK-supporter greps misstänkt för anstiftan till våldsamt upplopp och en polisman skadades och fick helt groggy hjälpas från platsen. Detta var inte första gången snuten försökt storma Caffreys - och alla gånger tidigare har det gått lika illa för dem. Kanske borde man lära sig lite av ligistbranschen där alla inblandade vet hur svårt det är att inta en pub.

Nu var inte polisen nöjda med det här utan en timme senare stormade man in på restaurang Gastons vid Fridhemsplan där AIK-fans återsamlats. Stället tömdes på supportrar och poliserna kunde istället ägna sig åt att bevaka en annan pub på Fridhemsplan där Difs grabbar ockuperat sig. Vid den puben (Copperfield) uppges det att en man misshandlades grovt av en Dif-anhängare som skall ha gripits, misstänkt för misshandel. Ju längre kvällen led desto fullare blev folk och från hela innerstan kom rapporter om småbråk mellan berusade fans men inget av det allvarligare slaget.

Lucia Cupen, Fotboll, 13 december 2002
För andra året i rad arrangerade Göteborgsalliansen bestående av IFK Göteborg, Örgryte IS, Västra Frölunda IF, BK Häcken och Gais den så kallade "Lucia Cupen" i inomhusfotboll. Sjätte lag i turneringen var IF Elfsborg från Borås. 9308 åskådare i Scandinavium fick se IFK besegra Gais med 3-2 och i samband med detta försökte en IFK supporter ta sig in på planen. Mannen omhändertogs av polis och skulle föras ut från arenan när kamrater till supportern försökte frita honom. Tumult utbröt när fansens vrede istället vändes mot polisen som fick parera en kastad brandsläckare samt andra lösa föremål. Några fans försökte använda en fem meter lång tomte(!) i metall som murbräcka mot polisen men den var för tung. Samtidigt kom ett 30-tal Gais grabbar till platsen och fansen hölls isär tack vare den anländande polisförstärkningen. Utanför arenan utbröt nya skärmytslingar mellan IFK- och Gais-anhängare. Tre personer greps, misstänkta för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman.

Dryga timmen efter turneringens slut försökte ett 15-tal IFK killar ta sig fram till restaurang Gamle Port där Gais var stationerade. Polisen dock snabbt emellan och fick ganska omgående kontroll över situationen och fansen skingrades utan några fler incidenter under fredagskvällen. Lucia Cupen är en relativt ny företeelse inom Göteborgsfotbollen men har alla förutsättningar att bli stadens egen "Nackas Minne", den mytomspunna Stockholms turneringen som fick ställas in i tretton år efter allt bråk mellan fansen.