2001

Troja/Ljungby-Tingsryd, Ishockey, Allsvenskan Södra, 4 januari 2001
Säsongens första kravallmatch inträffade lite oväntat i samband med smålandsderbyt i Sunnerbohovs ishall i Ljungby. Detta sedan en del av de tillresta bortasupportrarna från Tingsryd börjat kasta in föremål på isen med resultatet att ett gäng hemmasupportrar tog sig in på läktarsektionen och allmänt slagsmål utbröt. Domaren Sören Persson från Lidköping hotade i mitten av den andra perioden att avbryta matchen om inte sektionen utrymdes. De fyra närvarande polismännen tillkallade förstärkning från närkommunerna och först sedan ett 20-tal poliser anlänt kunde ordningen återställas och matchen återupptas. Tingsryd vann matchen med 4-3 sedan Larry Pilut avgjort bara 20 sekunder från slutet.

Rögle-Tingsryd, Ishockey, Superallsvenskan, 2 februari 2001
Efter en svag serieinledning av Rögle kulminerade missnöjet med spelarna och tränaren Lars-Fredrik Nyström i Ängelholms Ishall på fredagskvällen sedan hemmalaget inkasserat ytterligare en smärtsam förlust, 1-4 mot Tingsryd och jumboplats i tabellen. Tränare Nyström hånades från läktarplats under delar av matchen och efteråt då ett 30-tal besvikna Rögle-fans via spelargången försökte ta sig in i lagets omklädningsrum. Dörren till omklädningsrummet var dock låst och i stället utbröt gruff med tillkallande polismän och ordningsvakter som tvingades driva ut fansen från arenan. Även under matchen var det en småstökig stämning och under den andra periodpausen utbröt en mindre skärmytsling mellan fans från de båda lagen i ishallens innandömen.

Rögles ordförande Lennart Nordstrand säger till Aftonbladet att "sådana där människor inte hör hemma på en hockeyarena" samt att "detta var droppen". Nu diskuterar Rögle ledningen om tränare Nyström eventuellt är i behov av polisbevakning i samband med kommande matcher.

Hammarby-Linköping, Ishockey, Superallsvenskan, 2 mars 2001
Flera hundra tillresta Linköpingsbor skapade tillsammans med Bajenklacken en hetsig stämning under detta fredagsmöte på Hovet. Viktiga poäng stod på spel på isen vilket också avspeglade sig på läktarna. Några Hammarbyfans tog sig under den tredje perioden in bland Linköpingsklacken där gruff uppstod som dock avbröts av vakter och polis.

Efter matchen skar Hammarbysupportrar sönder däcken på en av LHC-fansens bussar och precis utanför arenan möttes delar av supportergrupperna med slagsmål som följd. Bråken fortsatte vid en gångtunnel mot Skärmarbrink där två LHC-fans skadades lindrigt innan polis med hundar lyckades skingra fansen.

Nyköping-Hammarby, Ishockey, Superallsvenskan, 4 mars 2001
Sista omgången av Superallsvenskan och Hammarby föll snöpligt borta mot Nyköping i Rosvalla Ishall och missade därmed chansen att ta en av de två direktplatserna till Kvalserien. När hemmalagets Daniel Carlsson gjorde 3-2 åkte han fram till Bajenklacken och gjorde en provocerande målgest. En ölflaska kastades mot Carlsson samtidigt som en 27-årig Bajenligist ruasade ner mot sargen. Carlsson föll till isen med blodet sprutande och sedermera två stygn hos doktorn. Den 27-årige Hammarbysupportern greps av polis misstänkt för misshandel.

Kalmar FF-GAIS, Fotboll, Svenska Cupen, 31 mars 2001
Ett 30-tal Gais-supportar tog sig redan på fredagskvällen (30/3) till Kalmar för att festa loss. Väl där utbröt bråk på Krögers restaurang mot delar av lokalbefolkningen. Bråken fortsatte sedan ut på gatan där en cykel kastades in genom ett skyltfönster. Polisen uppger att man omhändertog 13 göteborgare. Elva för störande av den allmänna ordningen och två för fylleri. Man riktade också misstankar mot fansen om misshandel, sakdegörelse samt ringa narkotikabrott.

Under matchdagen kastades en rökgranat mot Kalmar-fansens stamhak och polisen omhändertog i ett svep tio gaisare. De flesta identiska med dom supportrar som omhändertogs kvällen före match. Vid Fredrikskans stoppade polisen berusade fans från bägge klubbarna från att komma in på arenan. På planen segrade Gais med 3-2 och avancerade därmed fram till åttondelsfinal.

Malmö FF-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 9 april 2001

Ingen bortapremiär utan lite bus. AIKs yngre förmågor i Young Boys stökade till det på en pub under matchdagen och ett 20-tal AIK-anhängare omhändertogs i ett svep av uniformerad polis med behjälpta av den alltid lika tillmötesgående och hårt arbetande (obs! Ironi) Supporterpolisen.

Mitt under matchen, strax efter Malmös 2-0 mål, attackerade ett mindre antal firmakillar delar av danska Bröndbys ligistsvans som fanns på plats på AIK-klackens kortsida under matchen på Malmö Stadion. Danskarna från Bröndbys firma South Side United jagades iväg från läktaren. Det hela ska ses som en markering. Dels mot det faktum att det, helt felaktigt, spekulerats i något slags samarbete eller allians Firman/Bröndby samt att det på AIK:s matcher numera enbart finns plats för firmor från Stockholm.

Efter matchen var det småstökigt i samband med att vissa av stadens krogar vägrade servera AIK:are samt när nästan 2000 supportrar skulle ta sig ombord på sina bussar och tåg för vidare färd hem till huvudstaden. Men inga större incidenter rapporterades.

Helsingborg-GIF Sundsvall, Fotboll, Allsvenskan, 21 april 2001
Domaren Anders Frisk bröt tillfälligt matchen under sex minuter sedan bortalagets målvakt Fredrik Sundfors fått ta emot en hel del inkastade föremål. Droppen blev när någon eller några slängde in fyra stycken dartpilar mot Sundfors. Domare Frisk ville helst tömma och utrymma hela den södra ståplatsläktaren men då endast fyra poliser var i tjänst på Olympia undvek Frisk att ta detta, ändå drastiska, beslut. I stället fick HeIF:s lagkapten Ulrik Jansson vädja till publiken att sluta upp med att slänga in föremål på planen. Helsingborgs IF erbjuder i ett försök att finna de skyldiga till dartkastningen två stycken årskort till den södra läktaren till den eller dom som kan lämna sådana upplysningar så att de skyldiga kan identifieras. Grattis!

Hammarby-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 1 maj 2001
En härlig valborgshelg är till ända och det smällde till rejält vid några tillfällen! Landets fyra största ligor var samtliga med i matchen. Det hela började egentligen redan veckan före match då Wisemen läckte ut att man planerat anlända till huvudstaden dagen före match för att försöka upprepa sin sommarresa från i fjol då man ställde till med en show i Stockholm. Nu skulle man dock inte få samma utrymme att ta sig friheter.

Egentligen skedde dom första "Göteborgsrelaterade" händelserna redan på söndagskvällen (29/4). Ett rykte sade att en del ur Göteborgs ligan redan anlänt till Stockholm och satt sig på Restaurang Rastastan på Sveavägen. En mindre mobb från AIK tog sig direkt efter matchen AIK-Trelleborg till restaurangen som man stormade in på enbart för att finna den tom. Några timmar senare var Sveavägen full av Djurgårdssupportrar som höll utkik eter IFK samt väntade på att en konsert på Tre Backar skulle starta. Fem AIK- anhängare attackerades av en Dif-liga på 20-25 man. En av AIK:arna mottog ett knytnävsslag och en annan fälldes till marken där Djurgårdarna hoppade på hans huvud. De fem AIK-fansen flydde fältet och polis anlände för att skapa ordning bland Dif:arna.

Dagen efter (måndag 30/4) var dagen ligistsverige hade väntat på. Valborgsmässoaftonen inleddes med att Wisemen anlände från Göteborg till huvudstadsfesten. Enligt nyheterna och dörrvakterna ska supportrar från Göteborg ha stormat Bajenhaket Gröne Jägaren vid 18-tiden på söder. Man trängde sig in och demolerade en del av inredningen. Samtidigt började de olika stockholmsligorna mobilisera sig. Hammarby på Broder Tuck där polisen dock vakade över fansen som via smågrupper försökte ta sig därifrån för att komma bort från polisens rampljus.

I city samlades vissa utvalda delar av AIK:s skönaste grabbar. Ett samarbete mellan Firman Boys och Young Boys kunde inte sluta med något annat än succé - och gjorde det! Det gick rykten om Göteborgare vid Fridhemsplan men innan det ens hann kollas upp kom nya besked. En Dif-firma, vanligtvis benämnd som DFG, huserade på restaurang Allemans Bar & Matsal (gamla Kings Cross) på Malmskillnadsgatan. Utanför krogen runt kl:22.30 drabbade grupperna samman i ett slagsmål modell större. Jämna nummer. Mycket jämna nummer. Ett 40- tal AIK:are och ca 35 Djurgårdare sprang in i varandra. Gårdarna utrustade med glas och flaskor från restaurangen siktade dåligt. En AIK:are träffades i alla fall av en vägskylt i ryggen och slagsmålet böljade fram och tillbaka på gatan. En mycket härlig boxningsmatch där vi också kunde konstatera att bägge grupperna körde nästintill vapenfritt. Under ett vrål av adrenalin gjorde AIK en sista avgörande attack och Dif backade. Djurgårdarna flydde tillbaka in på restaurangen med AIK:arna efter sig. Dörrvakterna försökte dra igen dörren men innan man fick igen den flög en MC-hjälm(!) in på puben och däckade en gårdare som nog får köpa nya tänder. Utanför restaurangen lämnades, och skadades lätt, två Dif-supportrar kvar som inte hann komma in på puben med de övriga Dif:arna och mellan husväggarna ekade ramsan AIK- AIK-AIK. AIK:arna tog sig sedan småjoggande och småskrattande tillbaka till sin utgångspunkt innan Farbror Blå tänkte göra visit. En härlig fight där bägge grupperna ska ha cred för ett bra box men där vi, igen, drog det längsta strået!

Djurgårdarna splittrades efter detta upp och en mindre grupp av Djurgårdsfans hamande i nya oroligheter utanför Kulturhuset där det var stor Hip-Hop fest. En av Dif-ligisterna blev knivhuggen och tog sig till sjukhus där han vårdades för sina skador under natten. Inga AIK:are inblandade.

Runt 23.00 hade dagens andra två huvudaktörer bokat fest vid Kungsträdgården. Ett 50-tal Bajen grabbar lyckades ta sig dit bara för att finna att polisen redan anlänt och just omhändertagit ett 15-tal Djurgårds supportrar som hamnat lite på villovägar efter "Allemans fighten" tidigare. Bajarna, förvånansvärt oorganiserade, fick istället se den inbjudna festdeltagaren IFK Göteborg komma dånande från Dailys med ca: 35 grabbar. Slagsmål, ett jämnt sådant, utbröt mellan de två grupperingarna. Enligt samstämmiga uppgifter förhållandevis vapenfritt med undantag av de sedvanliga flask- och glaskastningarna, den här gången främst från IFK:s sida. Under boxningen backade delar av Bajens yngre liga samtidigt som polisen klev in hårt med åtta patruller och tillfälligt omhändertog en del av Bajarna. Två supportrar greps och minst en skadades under upploppet. De 15 Dif-supportrarna bussades enligt uppgift ut till en eminent och vacker förort på tunnelbanans blåa linje.

Matchdagen (tisdag 1/5) blev en förhållandevis lugn tillställning där det kändes som om de flesta bränt sitt bästa krut och laddning kvällen före. Göteborg drog runt i city timmen före match utan att få till någonting samtidigt som Bajen höll en halvlåg profil med undantag av ett mindre antal Bajare som uppenbarade sig vid Restaurang Lövenbraü på Fridhemsplan där Änglarna hade julgranssamling. Polis dock snabbt på plats och avstyrde det hela. Två supportrar omhändertagna. Polisens närvaro var överhuvudtaget påtaglig inte minst med tanke på alla 1 maj demonstrationer. Något som också avspeglade sig på Medborgarplatsen där ca 200 ungdomar från "Reclaim the street" demonstrerade mot någonting samtidigt som ett 40-tal Bajare började gasta "Solna tattare" till demonstranterna... Polisen hade dock inga problem med att avstyra eventuella oroligheter. Matchen slutade för övrigt 1-1 efter mål av Sebastian Henriksson och Andreas Hermansson. Showen går vidare!

IFK Göteborg-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 7 maj 2001
Sveriges ledande ligistfirma åkte med en egen buss iväg till Sveriges baksida tidigt på måndagsmorgonen. Resan hade föregåtts av ett stort hysch-hysch då vi enligt våra för säsongen nya planer beslutat oss för att hålla en mycket lägre profil gällande läckande info till motståndarligisterna. Tyvärr fick vi, mycket oturligt, span på oss tidigt under resan från Supporterpolisen i Stockholm. Denna polisuppvaktning för vår resa accentuerades strax efter Borås då vi fick sällskap in i Göteborg av ett flertal polispatruller. Detta gjorde att all vår planering angående intåget till staden samt vår ursprungspub gick i stöpet.

Väl i Göteborg lotsades vi omgående 2 1/2 timme före matchstart till parkeringen utanför Gamla Ullevi. Där visiterades samtliga resenärer minutiöst av polisen innan vi tilläts lämna platsen för att inta stadskärnan. Polisen tyckte vi skulle sitta på Bryggeriet men det tyckte inte vi som klev in på Harrys istället. Ganska omgående blev vi spottade av Wisemens spanare. Vi lät dom hållas för att de skulle sprida ryktet till sina grabbar att vi var här och menade allvar. Då polisbevakningen var minst sagt mastig kontaktade vi Göteborg timmen före match och enades om att försöka starta någonting i höjd med Heden under vår promenad till Gamla Ullevi. Klockan 18.40 försökte vi lämna restaurangen men blev omgående utsatta för ytterligare en trakasseringsvisitation av Göteborgspolisen. Då polisen omhändertagit de grabbar de störde sig mest på samt konstaterat att man inte hittat någonting vid sin visitation fortsatte vi marschen mot arenaområdet. Ingenting hände på vägen till Ullevi. Absolut ingenting! Wisemen syntes inte till förutom de sedvanliga spottarna med mobiltelefoner 150 m bort.

Under matchen trakasserades den skadade IFK-spelaren Pontus Kåmark med fyndiga ramsor som "Kåmarks dotter är en hora" samtidigt som Andreas Andersson fick sina fiskar varma av Göteborgs publiken. Under halvtidsvilan tog sig några AIKare in på det tomma läktarutrymme där Göteborgsfansen hänger sina flaggor. En flagga slets ner och sattes i brand. Samtidigt stormade Göteborgsfans bort mot vår sektion för att ta sig igenom. Vi försökte forcera järngrinden men det var lönlöst. Kravallutrustad polis klev i början av andra halvlek in på AIK-klackens sektion för att driva bort AIK-fansen från riskområdet. Polis uppger också att AIK-klacken kastat flaskor mot sittplatssektionen bredvid.

Efter matchen hade bägge grupperna förhoppningar om en date i höjd med staketen utanför vår sektion liknande dom på Råsundas södra läktare vid fjolårets match. Det hela var dock döfött med anledning av ett astronomiskt polisuppbåd. I stället ägnade sig AIK-fansen åt sten- och flaskkastning mot polisen samt de flera hundra Göteborgsfans som till en början dröjt sig kvar utanför arenan. Polisen röjde dock upp området snabbt och lotsade ut alla bussar och fans från området. Alla utom en buss...

12 fans från bägge lägren omhändertogs i samband med matchen. Alla på som vanligt tveksamma grunder enligt den fantastiska polislagen 13. En av våra resenärer omhändertogs dessutom misstänkt för ringa narkotikabrott. Den mannen hade inte tagit någonting olagligt och det starkaste han drack på nedresan var mineralvatten... På de fans som man tog urinprov på i samband med omhändertagandena hittades just det, ingenting! Då polisen fortsatte jävlas och vägrade släppa ut vår sista kille vägrade vi lämna staden och vände helt sonika på bussen och åkte tillbaka och först kl 23.30 rullade vi ut från Göteborg med alla resenärer ombord. Polisen uppger också via kvällstidningarna att man gjort en razzia mot våran buss där man ska ha hittat batonger, golfbollar och anabola steroider. Poliskommissarie Arthur Andersson betecknade enligt tidningsuppgifter kvällen som "stökig och jobbig".

AIK-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 15 maj 2001
Årets första derbymöte kantades av oroligheter och redan innan matchen brakade det loss i ett av de våldsammaste svenska fotbollsslagsmålen någonsin.

Djurgårdarna hade storladdat efter den senaste tidens bakslag och mönstrade sin toppliga med utgångspunkt Rosenhov vid Södra Station. AIK hade också ställt ett starkt gäng på benen som samlades på en pub vid Tegnérgatan i centrala Stockholm.

Kontakten mellan grupperna utmynnade i ett flertal förkastade mötesplatser innan vi visade vår goda vilja genom att gå med på Vasaparken vid Odenplan som plats för partyt. Det är dock inte lätt att vara osynlig när man har dom här numrena AIK och Dif hade, något som vi fick erfara då vi lämnade våran pub och omedelbart fick snuthäng från Sveavägen. Då vi hade bängen bakom oss och inte framför såg vi ingen anledning att ändra några planer eller ställa in utan vi beslutade oss för att köra racet fullt ut.

Väl i Vasaparken brakade det loss! Big time!! 75 AIK-ligister mot 100 Dif dito i ett tumult som hördes. Rakt mot varandra under två jättevrål. Snuten kunde inte göra mycket annat än att ställa sig och titta på. Flera poliser skakade i hela kroppen av synerna som mötte dem. En polisman skrek frenetiskt, "låt dom döda varandra så tar vi hand om resterna sen!" Tyvärr gick vi på en riktig luring av gårdarna då vi sånär som på fyra korta stolsben var helt obeväpnade. Djurgårdens ligister, med DFG i spetsen, hade på ett flertal sätt deklarerat att man hade för avsikt att köra utan vapen under säsongen. Det löftet bröts - och det rejält! Beväpnade med järnrör, kryckor, spikförsedda plankor, plastpåsar med krossat glas i, flaskor och ölglas fick man efter en minuts böljande press på AIK. Då vi hade för stora glipor mellan främre och bakre leden såg gårdarna sin chans då man under en skur av glas och flaskor mot AIK:arna tog initiativet till en sista gemensam attack. Vi tvingades backa. Polisen klev in i handlingarna och Gnagarna sprang ner mot Odenplan samtidigt som gårdarna sprang vidare mot S:t Eriksplan. Minst tio supportrar fördes, eller tog sig för egen maskin, till sjukhus. Två med inre blödningar och nästan alla efter att ha blivit träffade av kastade föremål eller utsatta för våld med vapen. En AIK-supporter greps misstänkt för misshandel och vid S:t Eriksplan omhändertog polisen 14 Dif-anhängare för sin delaktighet i bråket. Summa summarum: En mycket våldsam och blodig holmgång där bägge gängens främre grabbar gjorde mycket bra ifrån sig. Cred till bägge! Speciellt AIK:s 20 främre boys som obeväpnade höll stången länge nog mot de massivt beväpnade gårdarna.

Väl ute i Solna gick uppretade AIK:are till attack och misshandlade en Djurgårdssupporter utanför södra läktaren i höjd med Frösundaleden. Under matchen utbröt bråk på Norra mellan ett gäng skinnskallar och några yngre AIK-ligister. Två till sjukhus. Efter matchen drabbade AIK-ligister samman med mindre grupper Dif-fans utanför Råsunda då stenar och flaskor vräktes iväg mot polis och Djurgårdare. Minst en Dif-supporter misshandlades sedan han sparkats omkull och förts till sjukhus med skallskador. Nere i tunnelbanan knivhöggs en supporter (osäkert vilken klubbtillhörighet) illa och fördes svårt skadad till sjukhus. En busschaufför slogs blodig i ett handgemäng med AIK-supportrar på väg från Solna och inne i city rådde full aktivitet då polisen slog en järnring runt de ca: 70 Djurgårdsfans som barrikaderat sig på restaurang Down Under på Sveavägen. Samtidigt lyckades polisen gång på gång splittra upp ett flertal AIK-gäng som försökte mobilisera sig inne i citykärnan. Full aktivitet rådde också på ett flertal sjukhus i stan när supportrar från de bägge lagen skulle hämta upp skadade kamrater.

Ca: 200 poliser var utkommenderade och sammanlagt 27 supportrar greps under kvällen. Vi uppskattar att upp mot ett 20-tal fans fördes till sjukhus under kvällen/natten. Bråket i Vasaparken, ett av dom värsta, var förstås höjdpunkten under kvällen men det mesta av eftersnacket har kommit att fokuseras på gårdarnas vapenupptrappning. Efter en stökig slutfas på förra säsongen och mycket vapen under vintern så har försäsongen och inledningen av säsongen varit, med några få undantag, vapenfri. DFG gick alltså till och med ut öppet och deklarerade att man ej avsåg att använda vapen under året. Det löftet bröts föga överraskande och fick stora konsekvenser under derbybråken. Frågan är vad detta får för konsekvenser för Dif. Framtiden är oviss.

Hammarby-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 22 maj 2001
En mycket alert poliskår samt en ovilja hos våra motståndare att styra upp något gjorde att derbyt aldrig nådde några högre höjder vilket också avspeglade sig på planen, 0-0 inför säsongens bästa publiksiffra 29393 på Råsunda. Några händelser förtjänar dock ett omnämnande på "Sverigescenen".

Bajen, märkta av interna stridigheter och allmän derbyfrossa, gjorde tidigt under veckan klart att deras deltagande var tveksamt. Rykten gjorde gällande att Bajen skull vara med på ett tåg från Centralen kl:18.25 men våra försök att genskjuta dem gick i intet då Bajen ej var med på vare sig det tåget eller det nästkommande. Väl i Solna gjorde polisen några ingripanden innan matchstart. Hög stämning på läktarna vilken accentuerades i den andra halvleken sedan AIK:s ligister bränt av ett 60-tal bengaler och visat folk hur ett riktigt tifo ser ut. Samtidigt utbröt bråk på Caffrey's där ett antal grabbar satt och följde matchen på TV. Polisen försöker ta sig in på puben men blir resolut utkörda därifrån.

Efter matchen sprängdes grindarna upp på Norra på rekordtid. Det nya rekordet lyder på 2 minuter! Osportsliga poliser hade fortsatt trenden med att sätta upp kravallstaket i höjd med den östra läktaren vilket fångade in en del grabbar. Ett antal AIK-supportrar kombinerat med yngre AIK-ligister tog sig dock igenom avspärrningarna och bort mot den södra läktaren där det omgående utbröt slagsmål mot Hammarby-supportrar. En supporter träffades av en flaska och förlorade för ett tag medvetandet medan en annan bröt benet i tumultet. Polis dock snabbt på plats liksom de fotografer från TV som filmade händelsen.

Nästan en timme efter matchslut inträffade ett mindre slagsmål på Caffrey's uteservering vilket förandeledde en piketstyrka att storma uteserveringen. Dumt gjort! Ett mindre upplopp utbröt där stolar, bord, glas och flaskor användes mot poliserna som gick loss hårt med sina nya fina teleskopbatonger. Polisen lyckades veva in AIK-fansen på restaurangen och stänga dörrarna samtidigt som ett enormt polisuppbåd tillsammans med klantskallar från AIK:s matchvärdsrörelse omringade puben. Minst två supportrar greps.

AIK-fansen drog sig in mot city medan Bajen, som vanligt, satte sig på söder. I city inleddes en meningslös katt-och-råtta lek med polisen som slutade med "pl13" för ett flertal grabbar. I övrigt inget intressant att rapportera, man måste ju trots allt vara två för att dansa tango... Sammanlagt under kvällen frihetsberövades 18 supportrar från de bägge klubbarna samt att fem fans avvisades från arenan.

Västerås SK-GAIS, Fotboll, Superettan, 9 juni 2001
Lördagens möte i Västerås inleddes med kravaller redan innan matchen. Gais hamnade först i box med polisen i samband med ett gripande enligt polislagen och paragrafen gällande LOB. Det hela mynnade ut i e del flaskkastning mpt polisen samt att rutan på en polisbil gick sönder och polisen fick fly fältet. Förstärkning tillkallas men Gais lyckas ta sig från platsen och ligan på 25+ brakade med minst lika många VSK-fans utanför Västeråsarnas stamställe "65:an". Ett bra box tog vid i över en minuts böljande fram och tillbaka där stolar och flaskor användes som tillhyggen. Det var ge och ta från bägge håll och supportrar slog varandra blodiga innan polisen hann fram och klev emellan hårt med batongerna. Två Gais-anhängare, 31 och 33 år gamla, greps i samband med upploppet. VSK-supportrar uppger, bl a till tidningen Aftonbladet, att en av Gaisarna var en engelsman som jagades iväg och fälldes till marken när han yppade meningen "Please don´t kill me"...

Under matchen utbröt nya oroligheter när ett gäng skinnskallar från Västerås slogs ner efter ett intermesso vid Gaisläktaren. Polisen omhändertog åtta fans för fylleri. Efter matchen hamnade supportrar från Gais i nya bråk med ordningsmakten sedan stenkastning utbrutit utanför Arosvallen.

Djurgården-Hammarby, Fotboll, Allsvenskan, 12 juni 2001
En stor besvikelse! Så kan man lättast sammanfatta säsongens första Dif-Bajen derby. Bägge grupperna förtjänar kritik för sin insats under kvällen och i Bajens fall även en kraftig sådan. Bajen följde upp sin svaga och mycket tveksamma insats i senaste derbyt mot AIK med ytterligare en insats som lämnade mycket att önska.

Förhandssnacket sa att det var två laddade gäng som var på G. Dif samlade ihop en liknande mobb som den mot AIK, 100+, om man hade lämnat vapnen hemma den här gången förtäljde inte historien... Bajen hade sin vana trogen satt sig på söder för att försöka samla styrkorna. Telefonkontakten mellan grupperna utmynnade i ett dateförslag i Vasaparken. Det mötet flyttades senare till Rålambshovsparken då polisen visat upp sitt fula tryne i Vasaparken. DFG var på väg till Rålis när beskedet kom att Bajenligan istället precis anlänt till Solna! Där hade bajarna hamnat i bråk med julgranar från Djurgården. Inga värre incidenter sker utan bajarna tar sig in på finkrogen Caffrey's istället. Där tas ny kontakt med gårdarna som, nu lätt irriterade över Bajens strulande, via pendeltåg beger sig in till Solna och lyckas faktiskt obemärkt ta sig fram till Caffrey's där dock inga Bajenligister står att finna kl 18.55.

Under matchen anordnar gårdarna bengaltifo alá AIK efter halvtidsvilan och två bengaler hamnar på planen och ett mindre interbox utbryter. På det gröna fältet blir Bajen utspelade och förlorar med 2-0 som kunde varit mer. Men inte ens det resultatet får bajarna att tända till och mobilisera någon kraft efter matchen utan det blev söder igen utan tillstymmelse till att försöka ta sig in till city under senkvällen. I stället drabbade ett mindre antal Dif-grabbar samman med Bajenjulgranar på T-Centralen där viss tumult bröt ut.

Enda anledningen till att den här matchen ens finns med på "Sverigescenen" är att det trots allt omhändertogs 17 supportrar på tveksamma grunder i samband med Råsunda derbyt samt att två fans fördes till sjukhus med lättare blessyrer. Något som bör dokumenteras inför framtiden så att snutens trakasserier ej faller i glömska.

Sammantaget. Varför styr Dif upp saker med killar som uppenbarligen inte kan tala för gruppen? Varför försöka tala med svansen när man istället kan tala med huvudet?? Och vad gäller Bajen...organisationsproblem i all ära men nån måtta får det väl ändå vara. Sätt er i city och satsa på en konfrontation innan avspark om ni vill vara med i matchen. För det måste väl ändå vara även eran målsättning trots allt??

Malmö FF-Helsingborg, Fotboll, Allsvenskan, 19 juni 2001
Liksom vid det ovanstående Stockholmsderbyt var det ingen större aktivitet under säsongens första stora Skånederby. Vi noterar dock att ett 20-tal supportrar omhändertogs av polis (de flesta från Hif) och att två av dessa sedermera anhölls misstänkta för grov misshandel.

Polisen som hade en av sina största styrkor någonsin under ett möte mellan två Skånelag hade det lugnt under själva matchen som bortalaget vann med matchens enda mål (Christoffer Andersson, 58:e min) inför 26 500 åskådare på Malmö Stadion. Några av åskådarna från Helsingborg ägnade sig åt att håna Malmös stjärna Zlatan Ibrahimovic med grova tillmälen.

Efter slutsignalen fick polis ingripa i höjd med Pildammsparken när supportrar från de bägge lagen var nära att braka in i varandra. Samtidigt sparkades en MFF-supporter ner av två Helsingborgare och ordningsmakten fick göra nya ingripanden. Nya oroligheter höll på att utbryta vid Centralstationen där ett 30-tal Hif:are gjorde en attack mot ett mindre antal MFF-supportrar som dock fick assistans av polis som stoppade alla tendenser till stökigheter.

IFK Göteborg-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 31 juli 2001
DFG anlände till Göteborg med 80 man som via personbilar, minibussar och tåg tog sig ut till nöjesfältet Liseberg där man manat till samling på områdets olika restauranger. Djurgården spottades dock omgående av polisens spanare som uppenbarligen fått tidig info om stockholmarnas förehavanden. Samtidigt samlades lika många göteborgare i Wisemens regi upp och kontakt togs med Dif om intresse av ett eventuellt möte. Dif, som tidigare förkastat mötesplats Mölndal, kom i samråd med IFK överrens om ett kramkalas vid Scandinavium.

Dif lämnade Liseberg i samlad trupp men tappade nästan omgående 20 grabbar då polisen klev in bland fansen. En katt-och-råtta-lek inleddes genom buskage och bakgator. Dåligt lokalsinne till trots tog sig gårdarna fram till Opalen där kaoset bröt ut! Göteborgarna, även dom kraftigt splittrade av polisens arbete, lurade in ett 30-tal av gårdarna på en bakgata där man via ett tak hoppade ner och attackerade Dif som backade ut ur gränden, enligt egen utsago pga rädslan för bakhåll och att bli instängda i en återvändsgränd. Stort tumult utbröt nu över stora sträckor runt Opalen. IFK:are, Djurgårdare och polisen i en salig röra. Ingen direkt liga mot liga utan mera kaos och småbråk med mindre nummer. Flera supportrar från bägge lägren slogs blodiga samtidigt som fler och fler poliser anlände fick till följd att Dif började avlägsna sig från platsen.

Splittrade grupperingar från bägge lagen tog sig nu in mot arenan där ett flertal mindre skärmytslingar bröt ut vid såväl Avenyn och Heden som utanför Gamla Ullevi. Polisen hade fullt sjå att hålla slagsmålsungarna under kontroll.

Efter matchen försökte polisen hålla isär grupperna men hade som vanligt svårt att hålla reda på sina "lokala" grabbar där ett 30-tal attackerade ett 15-tal Dif-ligister med stenar och flaskor i höjd med Shell-macken utanför Gamla Ullevi. Ytterligare någon timme senare stormade ett 30-tal WM-killar ett 20-tal DFG-grabbar på O´learys. Glas, flaskor, bord och stolar ven genom luften innan gårdarna flydde in på restaurangen.

Sammanlagt omhändertogs 22 supportrar från bägge lagen under kvällen, två av dessa anhölls misstänkta för brott. Flera supportrar tog sig också in till sjukhus för omplåstring.

Halmstad-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 4 augusti 2001
Polisen i Halmstad betecknade helgen som mycket jobbig när hundratals AIK supportrar festade loss under fredags- och lördagsnatten. Flera småbråk med AIK anhängare inblandade resulterade i ett flertal omhändertaganden för fylleri. Hotell "Fina laxen" tvingades kompensera sina övriga gäster sedan berusade supportrar förstört nattsömnen för dem. Även utemöbler och annan inredning slogs sönder och skadorna beräknas uppgå till minst 10 000 kr för hotellet som enligt tidningsuppgifter var chockade över kaoset. På Hotell Mårtenson greps en person misstänkt för misshandel sedan en dispyt utbrutit mellan två supportrar och en gäst från Göteborg.

Polisen uppger att vakterna vid bortasektionen till Örjans Vall beslagtagit hemmagjorda batonger innan matchen. Under matchen chockade AIK genom att prestera säsongens bästa fotboll som borde gett 3 poäng. Till och med Andreas Andersson tände till och svarade för två härliga mål som utlöste en vild glädje och staketklättring hos de ca: 1500 tillresta AIK fansen.

Hammarby-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 9 augusti 2001
Bajen överraskade allmänheten när man slog på djungeltrumman och samlade ihop ett 80-tal grabbar som samlades vid Midsommarkransen i södra Stockholm. Kontakt togs med Dif som satt sig på Caffrey´s utanför nationalarenan Råsunda. Bajen föreslog möte vid Näckrosens T-banestation men Djurgården tackade nej. I stället offrade sig Bajen och meddelade att man faktiskt planerade en visit till Caffrey´s före matchstart! Via grön linje till Fridhemsplan och byte mot Näckrosen tog man sig gående runt baksidan för att prick kl: 18.58 kliva ut på gatan framför Caffrey´s där dock inga Djurgårdsgrabbar stog att finna!

Under själva seriefinalen på planen gick Djurgården segrande med matchens enda mål inprickat av Louay Chanko sju minuter från slutet inför 34 275 betalande åskådare. Från läktarna fick två Hammarbysupportrar föras till sjukhus och utanför arenan slogs tre Dif-fans till marken och två av dessa fördes i ambulans till sjukhus, en med allvarliga skallskador.

Efter matchen satte sig ca: 40 Dif-grabbar på Söderport innan man flyttade vidare till Glas and bottle vid Hornstull där ett 40-tal Bajengrabbar lokaliserade dem. Attacken mot puben kom dock av sig sedan stenkastning istället utbrutit mot polisen som gick till anfall med batonger och splittrade upp bajarna och kvällen var därmed över. Strax före midnatt grep polisen en Djurgårdare sedan två Dif-supportrar kommit in på Statoil vid Solna Centrum och hotat personal, vält hyllor, tagit varor samt kastat sten.

Sammantaget; Händelsefattigt derby men förstås väldigt surt för Bajen som verkar haft sin bästa samling på år och dar men ändå inte fått något resultat, mycket tack vare Dif:s ovilja att ställa upp, avslagna mobilteltelefoner osv. "Ligan som aldrig krånglar"...jo tjena! Men samtidigt så påminde Dif:s agerande mycket om Bajens nästan identiska beteende vid juni derbyt mot Dif samt mot AIK i maj och ett flertal andra tillfällen. Bajen har mer att visa för att folk ska kunna räkna med dom vid VARJE högriskmatch och inte bara en gång om året.

IFK Göteborg-Hammarby, Fotboll, Allsvenskan, 27 augusti 2001
Wisemens 45-manna samling splittrades upp till en 30-manna mobb som drygt 20 minuter före avspark attackerade restaurang Gamle Port där ca: 150 Bajen supportrar förskansat sig. En Hammarby supporter träffades av en gatsten i huvudet när upploppet bröt ut. Bajarna, bestående av ett mindre gäng grabbar och första klassens julgranar(!), jagade iväg göteborgarna som tvingades fly fältet.

Kort därefter stormade Göteborgsligister emot ett gäng Bajen supportrar där en stockholmare i 20-årsåldern fick ta emot ett kraftigt slag med ett järnrör. Väl liggande på marken mottog han ett flertal sparkar mot kroppen. Det hela föregicks av att Bajaren själv stått och sparkat på en liggande IFK supporter. Hammarbyaren fördes med svåra ansikts- och skallskador till Sahlgrenska sjukhuset där han opererades under flera timmar för att sedan vårdas i respirator under måndagsnatten. Läget bedömdes som allvarligt men stabilt på tisdagseftermiddagen. Bråket fortsatte utanför Gamla Ullevi där upprörda Hammarby supportrar slog tillbaka mot ett tiotal Wisemen-killar som återigen fick backa. Den här gången mot grindarna medan polisen återställde ordningen genom att batongveva mot 35-talet bajare. En IFK anhängare omhändertogs misstänkt för sin del i den grova misshandeln med järnröret men mannen släpptes senare på fri fot sedan polisen ej lyckats binda honom vid brottet. Ytterligare två IFK supportrar omhändertogs och två andra fans fick föras till sjukhus för ombesörjande av mindre blessyrer.

Toppmötet på planen slutade med hemmaseger 1-0 sedan inhopparen Jonas Lundén avgjort åtta minuter före full tid inför 14 841 åskådare på Gamla Ullevi. Matchen föregicks av en tyst minut då nyligen avlidna före detta IFK-ledaren Anders Bernmar hedrades.

Nästan en och en halv månad senare i samband med en samordnad polisaktion hämtades sju personer in till förhör angående "järnrörsmisshandeln". En gigantisk förundersökning tog vid och efter 99 förhör och en 1800 sidor lång förundersökning kunde tolv IFK Göteborgs-anhängare i åldrarna 22-33 år i september 2002 åtalas misstänkta för grov misshandel. Rättegången är planerad till januari 2003. Notabelt är att chefsåklagaren Thomas Wennerstrand (som för övrigt kallade till presskonferans när åtalet skulle väckas - vilken stjärna...) inte har några som helst bindande bevis mot någon av de tolv åtalade angående "järnrörsmisshandeln". Polisen har tagit blodprov och DNA-analyser på de tolv männen och har också hittat ett järnrör på platsen men kan inte binda någon av de tolv männen vid brottet. Åklagare Wennerstrand väljer ändå att väcka åtal för att få till ett prejudikat om det "är straffbart att enbart följa med när det är ett slagsmål"!! Den som döms för grov misshandel riskerar fängelse i mellan ett och tio år.

Efter en flera veckor lång rättegång kom slutligen domen på eftermiddagen den 6 mars 2003. Samtliga tolv åtalade IFK Göteborg supportrar friades av tingsrätten. Domen blev också en kraftig bakläxa för såväl åklagarämbetet som polisen som fick kritik för bristen på saklighet och objektivitet under förundersökningen. Åklagare Peter Gillberg ska nu fundera på om domen ska överklagas till hovrätten. Notabelt är att en av de tolv åtalade frikändes redan under rättegången sedan åklagaren blivit tvungen att lägga ner åtalaet mot honom. Supportern hade ett flertal oberoende vittnen som kunde styrka att han inte ens varit på platsen. Advokat Allan Stutzinsky, som försvarade en 23-årig IFK kille, säger till DN att "Domen innebär på intet sätt att samhället godtar att fotbollssupportrar ägnar sig åt misshandel. Däremot markerar tingsrätten att det krävs bevis för att någon ska fällas för grov misshandel. Det räcker inte att man uppehåller sig på en plats, ingår i en grupp med så kallade problemsupportrar och känner övriga åtalade". Åklagare Gillberg kontrar med att säga att "Risken är naturligtvis att problemsupportrar nu uppmuntras att tiga i kontakterna med polisen. Den strategin höll ju i det här målet".

Vidare noteras att tre av de åtalade fälldes för andra brott som de åtalats för. En 23-åring fick en månads fängelse för misshandel, olaga intrång och våld mot tjänsteman efter att ha hamnat i bråk med en publikvärd och en 26-åring dömdes till dagsböter för vapenbrott. En 23-åring dömdes till dagsböter för narkotikabrott.

Uppdaterat 2003-10-18; Över två år efter den aktuella matchen, den 15 oktober 2003, kom Svea Hovrätts dom angående åklagarens överklagande i sex av fallen. Det blev en chockdom. Tre personer friades visserligen helt även i Hovrätten men tre personer fälldes också för medhjälp till misshandel! För två av de dömda bestämdes straffet till fängelse i sex månader, medan den tredje, som gjort sig skyldig även till annan brottslighet, dömdes till fängelse i sju månader. Åklagaren hade yrkat på att de skulle dömas för medhjälp till grov misshandel. I domen skriver Hovrätten att; "Beträffande de tre som nu döms anser hovrätten det utrett att de deltagit i en samlad rusning mot ett stort antal Hammarbysupportrar som befunnit sig på Östra Larmgatan i Göteborg på väg till Gamla Ullevi för att se på matchen mellan IFK Göteborg och Hammarby IF. Hovrätten anser det inte bevisat att de tre själva utövat något våld, men menar att de genom sitt deltagande i rusningen på ett sådant sätt medverkat till den misshandel som ägde rum att de skall dömas för medhjälp till misshandel". Notabelt är att domen ej gäller den misshandel av en Hammarbysupporter med ett järnrör utan fem andra misshandlade Hammarbyare. Domen är i våran mening i en juridisk gråzon och högst diskutabel då det i praktiken innebär att en person kan dömas för medhjälp om han enbart befunnit sig på platsen där ett brott skett!

Uppdaterat 2004-06-10; Högsta Domstolen (HD) beslutade sig i vecken för att ej pröva domarna mot de tre IFK Göteborgs anhängarna. Därmed står Svea Hovrätts fängelsestraff på sex månader fast. Case closed!

AIK-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 25 september 2001
Som vanligt florerade det en hel del rykten angående IFK Göteborgs ankomst till huvudstaden. Den här gången inte bara i AIK kretsar utan även från Djurgårds- och Bajenhåll. Speciellt bajarna sades vara upprörda efter Göteborgs järnrörsattack mot en bajen supporter tidigare i höst. En skön AIK liga samlades i Stockholms city innan matchen. Ansträngningar att via telekommunikation komma i kontakt med IFK:s "Wisemen" visade sig vara helt meningslösa. Avstängda mobiler, nedkopplade samtal, etc. Försöken var många - intresset obefintligt! WM, som tidigare ställt in sin Sthlms resa mot Dif pga bristande intresse, hade nu lagt ner mycket tid för att få till en bra resa mot AIK. Det hela slutade med - totalfiasko!!

18.30 nås AIK av informationen att 20-25 grabbar är på väg ner till Fridhemsplans t-banestation. Försöken att genskjuta mobben genom att hoppa på samma tåg från Rådhuset misslyckas sedan man missat tåget med två minuter. Väl i Solna meddelar våra spotters att samma liga nu står och väntar vid uppgången till tunnelbanan. En adrenalinstinn AIK firma kliver upp från underjorden och går till attack! Mobben, som förmodades vara Göteborg, flyr i panik från platsen medan nedspringande polismän från två olika håll lyckas hålla AIK tillbaka från att fortsätta jakten av mobben. Senare skulle det visa sig att grabbarna inte alls kom från Göteborg utan var en viss yngre Bajenliga - på jakt efter just IFK i Solna... Humor!

Efter matchen börjar flera hundra AIK supportrar sin jakt på Göteborgare. Flera IFKare som suttit på sittplats slås omkull utanför Råsunda. Allt medan ett enormt polisuppbåd, tillsammans med ordningsvakter, spärrade av och radade upp sig framför den södra läktaren där ca: 300 IFK Göteborgsfans satt inlåsta i väntan på att släppas ut i otryggheten. Gatstenar och lyktstolpar rycktes upp ur marken och vräktes i väg mot polisen som svarade med ett flertal batong- och hästchocker mot AIK-fansen för att försöka tömma området. Först 45 minuter efter slutsignalen släpptes bortasektionen ut till sina väntande bussar för en hemresa på 48 mil. Lokala IFK fans kördes till restaurang Löwenbräu på Fridhemsplan där ett massivt polisuppbåd skyddade fansen från ovälkommet besök.

På en McDonalds restaurang i city misshandlades två Djurgårdsfans av AIK supportrar och polisen rapporterade också om att tre AIK-fans gripits för skadegörelse ute vid Råsundaområdet.

FOTNOT: "Wisemens" storsatsning slutade med att sammanlagt tolv (12) grabbar anlände till Stockholm. Dessa höll, fullt förståligt, en låg profil.

Djurgården-GIF Sundsvall, Fotboll, Allsvenskan, 2 oktober 2001
Ställningen är 1-1 på Stadion när Dif-legenden Stefan Rehn nickar in avgörande 2-1 i 94:e matchminuten - tror alla. Men den assisterande domaren Anders Lind har vinkat bort målet, felaktigt skulle det visa sig, för offside och huvuddomaren Peter Fröjdfeldt gick på sin kollegas linje. Inget mål...och Djurgården sannolikt borta från guldstriden med tre omgångar kvar!

Upprörda Dif-fans vräkte in allehanda bråte på planen och mot domartrion som fick skyddas av ordningsvakter ut från Stadions gräsmatta.

Väl utanför arenan försökte ett större antal Djurgårdsfans ta sig fram mot spelar- och domargången med blev hindrade av uniformerad polis. Fansen bröt då upp gatstenar som vräktes iväg mot poliserna som i sin tur svarade med batongslag mot fansen som drevs ner mot Stureplan. Hela vägen dit kantades av en omfattande skadegörelse på personbilar, polisbussar och butiksfönster. Polisen satte in alla tillgängliga resurser från city, söderort och Nacka för att stävja oroligheterna. Ett 30-tal poliser klev in bland fansen i höjd med Humlegården och grep 13 supportrar misstänkta för våldsamt upplopp. Ytterligare en supporter greps tidigare inne på Stadion, även han misstänkt för våldsamt upplopp. Samtliga gripna släpptes senare under natten efter förhör men misstankarna mot dem kvarstår. Två poliser skadades också lindrigt under oroligheterna och tvingades uppsöka läkarvård.

Åtvidaberg-Syrianska, Fotboll, Kvalmatch, 13 oktober 2001
Det första mötet utav två i kvalet till Superettan slutade i kaos sedan ett hundratal tillresta syrianer stormat planen strax före slutet. Supportrarna var upprörda över ett felaktigt domslut samt de främlingsfientliga ramsor man fått höra från hemmapubliken. Syrianskas fans tog sikte på Åtvidabergsklacken men stoppades av publikvärdar som efter viss palaver lyckades förmå bortafansen att bege sig upp på läktarna igen. På övertid gjorde sedan hemmalaget 2-1, något som inte direkt lugnade Syrianskas supportrar som på vägen ut från arenan blandades med hemmasupportrar. Åtta anmälningar om misshandel inkom till polisen sedan syrianer attackerat hemmafans och publikvärdar vid utgångarna. Trots att matchen klassades som en högriskmatch fanns inga poliser närvarande på Kopparvallen.

Svenska Fotbollförbundets Tävlingsutskott (TU) tilldömde Åtvidabergs FF 10 000 kr i böter och Syrianska Föreningen 15 000 kr i böter för "supportrars otillbörliga uppträdande".

Halmstad-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 14 oktober 2001
Ett hundratal Dif-fans tog sig redan på lördagskvällen (13/10) till västkuststaden i Halland för att festa loss. På restaurang Kompassen utbröt slagsmål mellan Djurgårdsligister och ett lokalt invandrargäng. En stockholmskille fick ett ölglas i ansiktet och flera personer från båda lägren slogs blodiga under det "vilda västern"-slagsmål som följde och som även fortsatte utanför restaurangen när även ordningsvakter och tillkallad polis blandade sig i.

Totalt omhändertogs åtta personer av polisen. Fyra av dessa var Djurgårdssupportrar i 25-30 årsåldern som greps misstänkta för våld mot tjänsteman, främjande av flykt och våldsamt motstånd.

Hammarby-Örgryte, Fotboll, Allsvenskan, 21 oktober 2001
Det otroliga hände! Laget som "inte kan vinna" och tillika nedflyttningstippade Hammarby IF chockade fotbollssverige genom att säkra klubbens första SM-guld! Den historiska guldmatchen hemma på Söderstadion lockade 10 766 åskådare men fler ville se matchen. Några fans bröt upp en dörr till ett hus mitt emot Söderstadion och gick upp på taket för att kunna följa matchen "live". Två andra supportrar trängde sig in hos en person vars balkong vetter mot arenan. Lägenhetsinnehavaren som försökte köra ut männen blev, enligt Söderortspolisen, misshandlad av fansen.

Senare på natten festade tusentals Hammarbysupportrar och andra söderbohemer på Södermalms krogar och gator. Vid 02.30-tiden utbröt oroligheter vid Medborgarplatsen sedan överförfriskade fans hamnat i luven på varandra. Den första polispatrullen som anlände till platsen möttes av ett regn av flaskor och tomma ölglas. Poliserna begärde förstärkning och sammanlagt 17 patruller, inklusive hundpatruller, anlände och behövde en halvtimme på sig för att återställa ordningen. Två män i 25-årsåldern greps i samband med tumultet.