2000

Hammarby-Djurgården, Ishockey, Träningsmatch, 6 januari 2000
Under denna träningsturnering på Hovet mellan en massa olika Bajen och Djurgårdslag avslutades tillställningen med en match mellan de båda A-lagen. Ett 40-tal Hammarby-ligister försöker ta sig fram till den fåtaliga DIF-klacken. I samband med detta utbryter regelrätt slagsmål mellan Bajarna och matchvärdar. Tre Hammarbyare omhändertas av den anländande polismakten.

FC Köpenhamn (Danmark)-IFK Göteborg, Fotboll, Träningsmatch, 12 februari 2000
Stor aktivitet i Köpenhamn denna lördagseftermiddag. 200 IFK-supportrar anlände till den danska huvudstaden där en del av dom hamnade i bråk både före och efter matchen mot företrädesvis supportrar från FC Köpenhamn. Men även supportrar till Helsingborg var inblandade då de rest ner till Köpenhamn för att backa upp FCK. Några som inte anlänt för att backa upp vare sig, FCK, IFK eller HIF var danska Bröndbys "South Side United" som även dom var delaktiga i bråket innan matchen.

Under matchen skadades två svenska matchvärdar efter att ha fått föremål kastade mot sig av IFK-fans. Även en polisman skadades. Sammanlagt grep Köpenhamnspolisen åtta supportrar (två danskar och sex svenskar).

Helsingborg-Hammarby, Fotboll, Allsvenskan, 17 april 2000
Mitt under matchen på Olympia utbryter slagsmål på Hammarby-läktaren mellan fans och polis. Detta sedan en bajare som klättrat upp på staketet för att dra igång en ramsa bryskt blivit nedriven av en polisman.

Hammarby-GAIS, Fotboll, Allsvenskan, 22 april 2000
Redan natten före matchdag blev det stökigt inne på Söder i Stockholm. Detta sedan ett 40-tal GAIS-supportrar, som åkt upp till Stockholm redan på fredagen för att festa loss, anlänt till Götgatsbacken och hamnat i trångmål med ett kickersgäng(!) som utgav sig för att vara Djurgårdare(!!). Även ett antal Hammarby-grabbar var på platsen men var ej delaktiga i bråket.

AIK-Hammarby, Fotboll, Allsvenskan, 8 maj 2000
60 AIK-ligister klev innan matchen ner i tunnelbanan för att försöka genskjuta Bajens grabbar vid T-Centralen sedan man fått rapporter om att Bajarna lämnat Medborgarplatsen precis. Dessvärre missade de båda grupperna varandra med några minuter.

Väl vid Råsunda spärrade polisen av ett mindre område sedan AIK:s kansli mottagit ett misstänkt paket. I och med att man haft lite dåliga erfarenheter av paket till kansliet så tog man inga risker utan kontaktade omedelbart polisen som kallade in sin speciella bombvagn som forslade iväg paketet. Senare visade det sig att det misstänkta paketet innehöll - en ölburk!

Efter matchen anföll bajarna polisen i höjd med nergången till Solna T-banestation. Där vräktes flaskor och stenar mot polisen. Några av bajarna använde också plankor och batonger mot polishästarna och deras ryttare. Två 25-åringar greps av polis, misstänkta för våld mot tjänsteman, och händelsen togs även upp i TV3:s program "Efterlyst" i ett försök att knyta fler bajare till våldsamheterna. Sedermera dömdes tre Bajenligister (29, 27 och 25 år gamla) i tingsrätten till tre, tre respektive sex månaders fängelse för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman samt försök till våld mot tjänsteman. En 21-årig Bajare dömdes till villkorlig dom med samhällstjänst för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman och två andra Bajenkillar frikändes helt.

Någon timme senare inleddes operation övertalning från AIK:s sida för att försöka förmå bajarna att lämna söder för att mötas upp i city. Efter diverse "förhandlingar" bestämdes ett möte på Järntorget i Gamla Stan där ett 20-tal AIK:are och 30-35 bajare stormade mot varandra med civilpolisen som vittne. Flaskor, glas, stenar, järnrör och plankor var ingredienser som piffade upp(?) tillställningen. En bajare skadades av ett kastat järnrör på armen och en gnagare av ett i pannan. Gnagarna backade i det som får anses vara en av de sämsta insatserna av en AIK-liga i modern tid.

GAIS-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 22 maj 2000
Derbymatch i högsta serien mellan GAIS och IFK för första gången på många år. Trots försök att nå varandra innan matchen, främst från IFKs sida, hölls de båda grupperna isär av polisen. Efter matchen omhändertogs ett 20-tal supportrar från bägge lägren.

AIK-Örgryte, Fotboll, Svenska Cupen, Final, 25 maj 2000
Då Råsundas gräsmatta läggs om innebar det att den här matchen fick spelas på Stockholms Stadion. Detta föranledde ett antal Djurgårdsligister att bestämma möte på en av Stockholms sjaskigare pubar. AIK hade samling på en uteservering mitt på Stureplan. Det hade även polisen som slog närmast en järnring runt Stureplan, trots detta lyckades ett mindre antal DIF-fans ta sig fram mot "svampen" för att "visa upp sig". Polisen drev dock gårdarna på flykten nästan omgående.

Två timmar efter matchen gjordes planerna upp för ett möte de båda arvfienderna emellan. Platsen för slaget bestämdes till Norra Bantorget och utanför Restaurang Limpbar brakade det - ordentligt! Jämna nummer, 20 mot 20 och fotbollskravaller när dom är som bäst. Gårdarna ville ha vapenfritt och det gick AIK självklart med på. Tyvärr så visade det sig att dif inte kunde stå för sina ord, utan istället drog minst en Djurgårdare kniv medan andra använde flaskor och glas. Detta blev startskottet till ett jätteslagsmål där DIF under förnedrande former blev jagade uppför Upplandsgatan i det som numera i AIK-mun betecknas som "Våldtäkten vid Norra Bantorget". En gårdare låg livlös kvar på marken, medan ytterligare minst en skadades. En gnagare blev knivhuggen.

Sverige-Turkiet, Fotboll, EM-slutspel, 15 juni 2000
Fotbolls EM i Belgien/Holland och svensk ödesmatch i holländska Eindhoven. Två timmar före matchstart laddade ett stort antal svenska fans upp på torget "Markt" i de centralare delarna av staden. Där laddade också de fåtal svenska ligister som rest ner till EM. När sedan ca:200 turkiska supportrar anlände till torget utbröt kravaller mellan de båda ländernas supportrar. Svenskar och turkar öste glas och flaskor mot varandra samtidigt som kravalluniformerad polis klev emellan och försökte skingra de båda grupperna. En holländsk polis skadades lindrigt under bråket. Endast några enstaka engelska och holländska supportrar deltog i bråket, då på svenskarnas sida. Fyra svenskar (3 IFK Göteborgs-supportrar i åldrarna 20-22 år samt en DIF-ligist 28 år) och tre turkar greps i samband med kravallerna. De kommer nu att åtalas för bl a våldsamt upplopp.

I samband med matchen på Philips Stadium greps ytterligare två svenskar. En IFK-Gbg supporter som slog en turkisk supporter i ansiktet efter matchen och en annan supporter för sin inblandning i den svartabörshandel som försigick före avspark.

Även i Stockholm blev det stökigt i samband med matchen. I Rålambshovsparken där matchen visades på storbilds-TV utbröt tumult mitt under den andra halvleken sedan svenskar och turkiska invandrare börjat kasta flaskor mot varandra. Sex personer skadades och fördes till sjukhus, medan fyra män greps av polis för sin inbalndning i tumultet.

V Frölunda-Örgryte, Fotboll, Allsvenskan, 12 juli 2000
Efter 1-3 förlusten på Ruddalen i Göteborg så chockade förortslaget Frölunda fotbollssverige. Deras supportrar slängde in ölburkar mot domaren Tomas Enegren som under matchen visat ut två VF-spelare. En av ölburkarna träffade domare Enegren i huvudet och Frölunda har nu böter att vänta av SvFF. Frölundas säkerhetschef Jan-Ove Borg utmärkte sig också genom att han efter matchen deltog i VF-fansens verbala smädelser mot domaren. Han beskyllde också domare Enegren i kvällstidningarna för att ha dömt "partiskt".

Tidigare under säsongen har Frölunda fått böta 5000 kr efter att föremål slängts in på planen i samband med hemmamatchen mot BK Häcken (30/5).

IFK Göteborg-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 23 juli 2000
Ett omfattande planeringsarbete inför AIK:s bortamöte mot IFK gick i stöpet sedan göteborgspolisen kommit fram till att matchen nog borde flyttas. De sedvanliga svepskälen användes liksom några nya såsom brandrättegång (knappast på en söndag va?), Tina Turner-konsert (på lördagen ja) samt något "mysigt" spektakel vid namn "Göteborgskalaset". Så istället för match den 6 augusti så flyttades mötet bakåt till den 23 juli, mitt under industrisemestern och den tidigare lucka i spelprogrammet när många supportrar passar på att ta ledigt och resa bort.

Nåväl, ett 30-tal grabbar tog sig ändå ner till Göteborg via SJ:s X2000- tåg (ligister med stil och klass åker givetvis 1:a klass). Väl nere i Göteborg mötte den sedvanliga välkomstkommittén av drägg från Göteborgspolisen upp. Uppeldade av massmedias skriverier började man misstänka att det kanske inte skulle bli någon längre vistelse ute i friheten för grabbarna, med tanke på att det enda de flesta sett de senaste tre åren i Göteborg varit just poliscellerna. Men match blev det och inför ett stort polisuppbåd hölls lagens kategori C-supportrar under sträng uppsikt.

Trots detta utbröt bråk efter matchen på Avenyn sedan Göteborgssupportrar attackerat julgransgnagare. Polisen gick in mellan fansen och Göteborgarna gjorde ett flertal utfall mot poliserna. Sammanlagt under dagen omhändertogs 56 supportrar från båda lägrena. En av dessa en göteborgare som greps sedan han försökt göra en "ID" under halvtidsvilan. Polisen medgav också att man utfört visiteringar av inte mindre än 85 supportrar före matchen. Det för en att undra hur länge samhället kan acceptera dessa ständiga trakasserier av fotbollssupportrar landet över.

Polisen beskyllde också AIK-supportrar för glas- och flaskkastning mot poliser före avspark sedan ordningsmakten spärrat av hela Avenyn. En del skadegörelse rapporterades också under kvällen. Poliskommissarie Peter Sigström: -Hela tiden försöker de provocera fram bråk, och det gäller båda grupperna. De är precis lika stökiga.

Öster-Malmö FF, Fotboll, Superettan, 24 juli 2000
Två MFF-supportrar stängs av från klubbens matcher sedan de kastat fulla ölburkar mot en assisterande domare i samband med mötet på Värendsvallen i Växjö. Supportrarna var upprörda över domarens agerande vid ett flertal situationer under matchen som Öster vann med 2-0.

AIK-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 30 juli 2000
En helg som går till historien som en av de stökigare på bra många år. Det här var helgen då det brakade över hela Stockholm ett flertal gånger och då samtliga av landets fyra största firmor var representerade.

Det började redan på lördagskvällen (29/7) då IFK:s "vise män" väntades till huvudstaden. Det var allmänt känt i ligistkretsar sedan veckor tillbaka att Götet skulle komma redan på lördagen. Alla visste det - utom de som har betalt för att veta det: Supporterpolisen! Ulf Göranzon vid Stockholmspolisens presstjänst: - Det är ovanligt att supportrarna kommer en dag tidigare och det fanns inga tecken på att det skulle bli bråk. (Haha, ligistsverige skrattar åt er, pajsare!)

Det skall sägas på en gång att IFK-killarna gjorde en av de bästa resor en ligistmob någonsin gjort i Sverige. Ca: 50 man uppresta redan på lördagskvällen för att ställa till med en show uppe i huvudstaden är bra jobbat och förtjänar cred. Många blev förvånade att IFK tog med sig så pass höga nummer dagen före match och kontakt mellan AIK och IFK var etablerad sedan tidigare och ett möte var inplanerat till kvällssupén. Då Firman planerat att ta Grand Slam i år genom att sopa DIF, IFK och Bajen under samma fotbollssäsong på samma plats så blev det bokat möte på Norra Bantorget framåt 22-tiden. Då AIK stått i över 20 minuter EFTER avtalad tid och fortfarande inga Göteborgare synts till så hände naturligtvis det som händer när det står en ligistmob och försöker se oskyldiga ut. Polisen dyker upp. AIK:arna splittras åt alla möjliga håll med polisen efter sig vevandes med batonger. 6-8 grabbar som springer neråt mot Sveavägen löper rakt in i Göteborgsligan som två minuter efter att polisen anlänt till platsen behagar att dyka upp. Fyra av AIK:arna slås till marken där de liggande för ta emot sparkar och slag med bollträn och batonger av ett 40-tal GBG-ligister. En IFK-supporter skadades också sedan han blivit slagen blodig med ett järnrör i ansiktet av en AIK-supporter. Ingen av supportrarna behövde dock uppsöka sjukhus.

Polisen som nu fattat vad som var på väg att hända kroppsvisiterade ett 30-tal Göteborgare i höjd med restaurang Aladdin där man beslagtog ett flertal vapen som fansen slängt ifrån sig. Järnrör, knivar, kolsyrepistoler, kedjor, plankor och bollträn. Mycket underligt då det hade bestämts att det skulle vara vapenfritt... En IFK-kille greps misstänkt för grov misshandel och anhölls av åklagare.

Några timmar senare utbröt nya bråk, detta sedan 14 st AIK-grabbar som befann sig på restaurang Dubliner fått rapporter om att det sprang omkring IFK- ligister vid Stureplan. AIK-ligisterna brakade nästan omgående samman med 35-40 IFK-grabbar där boxning utbröt och en IFK-kille slogs till marken och fördes misshandlad till sjukhus. En av gnagarna fick tårgas sprejad i ansiktet och tog sig för egen maskin till sjukhus för att få ögonen sköljda. En dörrvakt från en närbelägen restaurang slogs till marken av AIK-fans. Flera supportrar från bägge klubbarna skadades också lindrigt i bråket men behövde ej uppsöka sjukhus. En IFK-kille greps av polis och anhölls sedermera.

Polisen kallade under lördagsnatten in all tillgänglig personal samt ytterligare förstärkning från kranskommunerna för att bemästra situationerna. Framåt 02.30 tiden uppgav man att man hade kontroll över supportrarna men vid 03.30 utbröt nya oroligheter vid Stureplan med fotbollsfans inblandade och tidigt på söndagsmorgonen kallade personalen på hotell Anglais på hjälp sedan ett mindre trevligt gäng gäster från västkusten börjat slänga ner glas och flaskor genom fönstren. Från lördagen noterar vi också att ett gäng DIF-ligister befann sig på söder utan att väcka någon uppmärksamhet samt att Bajen ej var ute. Vi lägger också märke till att en AIK-ligist greps på söder för misshandel efter ett bråk på restaurang Kellys.

Matchdagen inleddes med att 35 Djurgårdssupportrar ställde till bråk på restaurang Johnnys vid Fridhemsplan innan man fortsatte till en pub i Sundbyberg där en ensam AIK-supporter misshandlades. En av gårdarna greps på platsen.

Kontakten mellan AIK- och IFK ligister före match gav nada och nästa händelse utbröt i stället under halvtidsvilan på den södra läktaren sedan publikvärdar slitit ner en av göteborgarnas flaggor. Slagsmål utbröt under någon minut innan ordningen återställdes.

När sedan IFK Göteborg avgjorde matchen med ett slumpmål i 90:e matchminuten stormade en massiv AIK-mob ner under läktaren och sprängde med gemensamma krafter portarna ut från Råsunda. Uppemot femhundra AIK-supportrar stormade bort mot den södra läktaren där det i höjd med Frösundaleden utbröt kravaller som i fornstora dar. AIK:arna attackerade polis och göteborgare med gatstenar, spikförsedda plankor och andra tillhyggen och boxning utbröt också mellan ligister från bägge lagen mitt på vägen framför göteborgarnas bussar som stenades av stockholmarna. Allt var som i början på 90-talet, det enda man saknade var brandbomberna (eller vad säger du Nyllet?). I tumultet och kaoset som följde passade polisen givetvis på att gå loss mot fansen. Med hundar och felvända batonger gick man lös mot fansen där två av supportrarna fick föras till sjukhus efter att ha blivit misshandlade av lagens långa arm. Fem supportrar anmälde polisen för misshandel (Vi slår vad om ett järnrör att anmälningarna läggs ned med motiveringen "brott kan ej styrkas"). Åtta supportrar greps och anhölls misstänkta är våldsamt upplopp och minst tio fans omhändertogs för fylleri och störande av allmän ordning. Två poliser skadades i upploppet och fick föras till sjukhus. Även en polishund ådrog sig skador i tumultet. Sedermera väcktes åtal mot 16 AIK-supportrar i åldrarna 16-29 år för upploppet utanför Råsunda.

Polisen drev ner AIK-ligisterna i tunnelbanan där ett 40-tal grabbar tog sig in mot Centralstationen där man genomförde ett stormningsförsök mot ett X-2000 tåg till Göteborg. Detta skedde strax efter att de första rapporterna om att IFK:s ligistmob redan lämnat huvudstaden för att resa hem till Göteborg kom. Polis med teleskopbatonger och hundar stoppade i sista stund attacken och föste ner fansen i tunnelbanan igen. Ett antal AIK-fans omhändertogs. Därifrån tog sig AIK-moben till Fridhemsplan och restaurang Löwenbräu där ett gäng göteborgsfans uppehöll sig. Två piketstyrkor stoppade dock fansen och avvisiterade ett tiotal av dem innan de släpptes.

Samtidigt brakade det på McDonald´s Vasagatan där AIK:are, Djurgårdare och Göteborgare drabbade samman. Två supportrar (minst en AIK) omhändertogs av polis. En stund senare attackerade två AIK-ligister en IFK-supporter på Slussens T-baneperrong där mannen slogs blodig till marken och fick motta ett flertal sparkar och slag.

Några minuter senare brakade det till på söder igen. Den här gången på en uteservering mitt på Medborgarplatsen där 10-12 Bajenligister attackerade ett gäng på 5-6 AIK:are. Det ryktades först om att dessa skulle ha varit DIF:are men så var ej fallet. En av bajarna fick handleden uppskuren och fördes allvarligt skadad till sjukhus med blodet pumpande där det konstaterades att skadan inte var så allvarlig som man först befarat. Han kunde lämna sjukhuset dagen därpå. En av personerna i AIK-gänget knivhöggs två gånger i magen och en bajare fick en ölflaska slagen i bakhuvudet.

En helg helt i fotbollsvåldets tecken var till ända. Den planerade sammandrabbningen mellan ligorna blev aldrig av men ändå en bra resa för IFK där man ställde till med show. Ett riktigt gammalt hederligt upplopp utanför Råsunda fick vi också uppleva från AIK:s sida samt ett flertal slagsmål runt hela centrala Stockholm under hela helgen.

"Humor Firman", 12 augusti 2000
Under avdelningen "Practical jokes" som får Glenn Hysén och IFK:s goa gubbar att bli gröna av avund lägger vi in denna story.

130 Djurgårdssupportrar, varav en stor del DIF-ligister, hade hyrt färjan M/S Tranan för färd till Enköping och bortamötet mot Enköpings SK i superettan på lördagen.

Då DIF utlyst maskeradresa tänkte vi att vi skulle skoja till det lite och hjälpa dom med utstyrseln. Så ett tiotal morgonpigga AIK grabbar befann sig vid 9-tiden vid Västerbron i centrala Stockholm för att dela ut lite presenter till gårdarna. Gåvorna bestod bland annat i två stordunkar med orange målarfärg, ruttna frukter och grönsaker, ägg samt lite surgammal filmjölk.

Positionerade ovanpå bron samt på bjälkarna under densamma inleddes attacken. Tyvärr var precisionen inte den bästa hos grabbarna så Djurgården klarade sig ganska bra ändå, även om det var själva idén som var det roliga i det hela. Hade grabbarna velat sänka både DIF och båten så hade de kunnat göra det - då hade de säkerligen också valt en helt annan typ av ammunition... Men nu valde man att hålla det hela på en lite mer "humoristisk" nivå den här gången, charmfullt nog.

Vi kan också nämna att det enligt "rykten" skall finnas en videoinspelning från "attentatet". Denna inspelning skall då figurera i AIK-kretsar där den redan blivit en storsäljande komedi. Är ej till salu för vare sig journalister eller andra intressenter. Däremot så skall vi försöka ordna ett ex åt DIF-grabbarna. Det är ju alltid lika kul att se sig själva på TV, eller hur...?

Helsingborg-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 19 augusti 2000
33 personer omhändertogs av polis i samband med lördagsmatchen på Olympia. De flesta för mindre förseelser alternativt inga förseelser alls.

Kontakt var tagen mellan de båda ligistgrupperna men resultaten uteblev sedan polisen hindrat ett 50-tal IFK-grabbar från att ta sig fram till ett 30-tal Helsingborgare på en krog i hamnkvarteren innan matchen. Helsingborgarna, som vanligt förstärkta(?) med ett antal FC Köpenhamnsfans, och IFK-grabbarna ledsagades istället iväg mot arenan av den utkommenderade poliskåren.

Under matchen utbröt ett större internslagsmål på IFK-sektionen mellan firmakillar och klackfolk. Bråket föranleddes av en kastad flaska och resulterade i en nedslagen publikvärd.

Djurgården-Malmö FF, Fotboll, Superettan, 4 september 2000
Trots de inblandade lagen i matchen så var dagen AIK:s. Det var dags för AIK:s yngre ligistgarde, "Young Boys", att visa upp sig för första gången. 29st av dessa ambitiösa smågrabbar i 18-22 årsåldern samlades på restaurang Tre Remmare i centrala Stockholm. Kontakt var sedan tidigare tagen med Dif:s yngre grabbar för att det planerade mötet skulle kunna äga rum på bästa och smidigaste sätt. Efter matchen brakade det också till utanför restaurang Bali där ett större gäng Djurgårdssupportrar, dock inte det yngre Dif-gänget, samlats för att fira segern mot MFF. Slagsmål utbröt när AIK:arna attackerade restaurangens uteservering och gårdarna fick fly in på puben för att återvända ut igen med mer folk och flaskor. Krogen demolerades och polisen anlände med full styrka men supportrarna hann avlägsna sig och inga gripanden kunde göras.

I samband med en kräftskiva för Djurgårdens IF:s sponsorer efter matchen på Stadion går Järnkaminernas f d ordförande, antivåldskämpe och numera även nybliven författare bärsärkagång efter att ha intagit för mycket gratissprit. En äldre kvinna knuffas omkull, en annan Dif-supporter skallas ner och en av klubbens sponsorer slås omkull. Noteras kan att mannen är anställd av Djurgårdens IF samt bästa kompis med AIK:s säkerhetschef Michael Hedström. Lika barn leka bäst... Golare och hycklare - fy fan!

V Frölunda-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 6 september 2000
Tio av AIK:s yngre grabbar fotsatte sitt korståg till Göteborg och Frölunda Torg där ett stort slagsmål utbröt före matchstart mot ett lokalt ungdomsgäng. Ungdomsgänget fick fly från platsen sedan minst två av dem ådragit sig skador i samband med bråket. Några poliser fanns inte på plats när bråket startade och några gripanden kunde inte göras.

Under matchen på Ruddalen utsattes AIK:s tränare Stuart Baxter för "snuskastning" från Frölunda klacken bakom spelarbåsen.

IFK Göteborg-GAIS, Fotboll, Allsvenskan, 19 september 2000
Supporterpolisen i Göteborg hade dagarna före match börjat dra åt tumskruvarna mot IFK-grabbarna för att försöka sätta press på dem inför derbyt. På känt Stockholmsmanér trakasserades personer som icke föll poliskåren i smaken i sina hem, ute på stan, på arbetsplatser och dylikt. Allt för att grabbarna skulle känna att de har ögonen på sig inför högriskmatchen. Timmarna före match omhändertogs också en del av kategori C-supportrarna i "förebyggande syfte" och fick tillbringa ett ex antal timmar i en poliscell i stället för att få se på fotboll. Maktmissbruk på högsta nivå - men tyvärr inget ovanligt beteende för oss Stockholmare. Trots detta brakade det strax efter matchslut på Skånegatan i centrala Göteborg när ett 20-tal fans från bägge lägren drabbade samman i ett stort slagsmål. Annars lyckades polisens "taktik" bra och de befarade sammandrabbningarna mellan fansen uteblev.

Under matchen skadades fem IFK-supportrar och fick föras till sjukhus efter att ha ådragit sig brännskador i samband med bengaltifot vid spelarentrén. För övrigt två mäktiga bengaltifon från bägge klackarna.

Hammarby-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 21 september 2000
Planeringen före match var i AIK:s fall minutiös. Firman slog på djungeltrumman och drog igång en samling modell större. Sammanlagt 120 fotbollsligister från AIK samlades på The Loft tre timmar före matchstart. Alla firmagrabbarna, ett 15-tal från "Young Boys" och en hel del gamla "80-talsligister" som gjorde comeback bildade sannolikt Sveriges genom tiderna tyngsta ligistmobb. Här fanns både kvalitet och kvantitet. Det här är gräddan av AIK:s supporterverksamhet och framtidens melodi.

Bajen låg i vanlig ordning lågt inför match och förhoppningen att man för en gångs skull skulle sitta i city före match kom på skam. AIK:s "spaningsbil", för dagen utrustad med polisradio, fick inget resultat i sina dammsugningar av citykrogar utan fick istället bege sig mot söder där bajarna återfanns på Gröne Jägaren. AIK:s "infiltratör" inne på Gröne Jägaren rapporterade att Bajenligan började röra sig mot Medborgarplatsens tunnelbana. Klockan 18.15 lämnade AIK-mobben The Loft för att via Hötorgets T-banestation ta sig till T-centralen för att försöka genskjuta bajarna när man bytte tåg för vidare färd ut mot Solna. Telefonkontakt togs mellan grupperna där Bajen meddelade att man anlänt till Centralen. -Bra vi är där om två minuter, var svaret man fick. Två minuter senare stormade en massiv AIK-mobb ner mot blå gången på Centralen. Inga bajare där. Och inga svar på mobiltelefonerna.

AIK bestämde sig för att bege sig ut mot Solna. Vid Fridhemsplan hör Bajen av sig på nytt och förklarar att man nu har anlänt till Solna! Ett nytt möte bestäms till hörnet södra/östra läktaren. AIK förklarar att man kan bli lite sena men betonar att man är på väg för att ta hand om showen. Samtidigt utbryter smågruff i Fridhemsplan sedan ett 20-tal Bajensupportrar (mestadels äldre Bajen-grabbar från deras gamla "80-tals" liga) tänkt åka med tåget till Solna. Det tyckte inte vi. Slagsmål utbröt och bajarna fick stå kvar på perrongen bakom ett stort polisuppbåd. En bajare träffades av ett järnrör i axeln och en gnagare slogs blodig av en polisman som med sin batong åsamkade AIK:aren en hjärnskakning samt 15 stygn i bakhuvudet. Enligt uppgift var den anländande polisförstärkningen från den nationella "Insatsstyrkan". Dessa hjärndöda individer stormade en t- banedörr, slängde in tårgas och klev in och handplockade ut tre "kända" ansikten som samtliga omhändertogs för LOB (starkt med tanke på att samtliga var spiknyktra). Ytterligare en av grabbarna greps sedan han anklagats för att ha slagit en polisman i huvudet med ett järnrör. Han anhölls senare av åklagare för att häktas dagen därpå. I Stockholms tingsrätt dömdes han senare till tio månaders fängelse för bl a försök till våld mot tjänsteman. En av de omhändertagna utsattes i polisbussen för en grov misshandel av polisens "terroristbekämpare". Tåget blev stående i nästan 20 minuter vid Fridhemsplan innan polisen tillät det åka iväg mot Solna.

Väl i Solna väntade ett stort polisuppbåd som dock omgående blev bortgjorda av AIK moben som snabbt skakade av sig förföljarna och slutligen kunde storma upp mot Hammarbys södra ståplatsläktare exakt kl:19.05. Flera hundra personer stod samlade utanför biljettluckorna när 120 AIK-ligister gick till attack mot det som förmodades vara Bajens ligistgäng. Bajarna flydde i panik mot ingångarna och två av dessa fick föras till sjukhus. Det uppdagades då att det var vanliga julgranar från Bajen som befann sig utanför biljettluckorna och inte Bajens ligistgäng som det var överenskommet. Tråkigt. Men det får Bajen ta på sig. De 30 Hammarbyligister som enligt uppgift befann sig utanför den södra läktaren tills kl:18.55 bör nog tacka sin lyckliga stjärna att man inte var där tio minuter senare...

AIK-mobben joggade vidare mot den norra läktaren där ungefär hälften av grabbarna hade biljetter och den resterande hälften tänkt se matchen på TV från Caffreys. Polisen stormade mot AIK:arna i full styrka och stängde igen insläppen till den norra läktaren så att ett 30-tal av grabbarna trots sina biljetter ej släpptes in på Råsunda. Polisen omhändertog ytterligare supportrar och körde ut dem till olika förorter.

Under matchen greps två supportrar sedan de använt sig av pyrotekniskt material. Efter AIK:s sköna 2-0 triumf på Råsundas gräsmatta utbröt smågruff på Hammarbyläktaren och mera stök utanför den södra läktaren när Hammarbyfans och polis rök samman i lättare sammanstötningar. När sedan AIK-klacken släpptes ut från den norra läktaren utbröt nya oroligheter i nedgången till tunnelbanan i Solna sedan polis gått loss med sina nya fina teleskopbatonger mot AIK-fansen. I anslutning till tunnelbanan i Solna greps efter matchen fem personer av polis och en tunnelbanevagn slogs senare sönder av fotbollsfans från Hammarby.

AIK hade ny samling på The Loft efter matchen. Dit hade nu även polisen hittat. Bajen som under matchen via nya telefonsamtal garanterat att man skulle sitta i city efter matchen gick dock ej att finna... Via telefon meddelade man senare att man satt sig på Gröne Jägaren - igen! Stor besvikelse hos de församlade AIK:arna. Bajarna vägrade lämna söder och AIK:s samling bröts upp kl:23.30 efter att alla försök att få till stånd ett möte inne i city raserats. Trots detta tog sig ett 30-tal AIK-grabbar (mestadels yngre grabbar) till söder där det utbröt fullt slagsmål utanför Gröne Jägaren samt vid hörnet Folkungagatan/Götgatan. Ett stort polisuppbåd gick dock emellan grupperna och bröt relativt snabbt upp boxningen. Tre supportrar greps misstänka för misshandel och ytterligare tre omhändertogs för "störande av den allmänna ordningen".

Totalt greps 17 fotbollssupportrar under kvällen som av polis beskrevs som en av de stökigare. Man påstod sig också vara chockade över de "organiserade huligangängens planering". Sammantaget måste konstateras att Bajens uppträdande under kvällen med minst två inställda möten samt samlingar på söder både före och efter match inte kan anses vara godkänt för en ligistfirma med ambitioner att tillhöra Sverigeeliten. För övrigt en jävligt roligt kväll som dock saknade det där lilla extra i form av braket mellan de båda ligistgrupperna. Men, som någon sa, "det krävs två för att dansa tango"...

Herfølge (Danmark)-AIK, Fotboll, UEFA-Cupen, 28 september 2000
Bara en vecka efter kraftsamlingen och styrkebeskedet mot Bajen var det dags för nästa högriskmatch när AIK spelade returmöte mot danska Herfølge i UEFA-cupen. Med undantag av resultatet (som behandlas på annan plats på den här hemsidan) och det pinsamma uttåget ur Europa, en på det hela taget jävligt rolig resa!

Närmare 1000 AIK-anhängare anlände till Köpenhamn för att ladda upp inför matchen som skulle spelas i den lilla byhålan Herfølge, fyra mil söder om huvudstaden. Några som också hade laddat upp var den danska polisen som hade gått ut hårt i förhandssnacket att de skulle sikta in sig på "nolltolerans" för att visa svenskarna och omvärlden att "Danmark inte är någon bananrepublik där man kan komma och ställa till bråk". Vidare att man via video studerat AIK-fansens vålsammaste killar, ett gäng "otäcka typer" enligt polisen. Så ett massivt polisuppbåd mötte upp AIK anhängarna för att försöka förhindra en upprepning av oroligheterna i samband med UEFA-cupfinalen mellan Arsenal och Galatasaray i Köpenhamn tidigare i år. Nämnas kan också att AIK och dess supportrar har ett väldigt "bra" rykte i Danmark sedan förra besöket i landet, Århus-1992.

Tumult utbröt fyra timmar före avspark sedan kravallutrustad polis via köksingången stormat in på "The old English pub" i centrala Köpenhamn och börjar driva ut 150 AIK supportrar, däribland firmakillar, och via batongslag motat ut supportrarna på gatan.

Enligt "de två kvällstidnigarna" åkte AIK-fans omkring i turistbussar och kastade ölflaskor på gående köpenhamnsbor. Vidare skrevs att bråk utbrutit sedan ett gäng AIK:are blivit oense om betalningen till en busschaufför.

Ett hundratal AIK-grabbar som klivit av tåget till Herfølge en och en halvtimme före match hamnade nästan omgående i ett upplopp med den danska polisen sedan en supporter blivit gripen för att ha slagit till en vägskylt. Fritagningsförsök inleddes och stora gatstenar revs upp ur marken för att vräkas mot polisen som med sina batonger gick lös på mobben i regelrätta kravaller. En polisman skadades efter att ha träffats av en gatsten i huvudet. En 28-årig AIK-supporter greps och anhölls sedermera av polis och åklagare, misstänkt för stenkastningen mot polismannen.

Ett 20-tal AIK-supportrar förvägrades av polisen att kliva av tåget vid Herfølge strax före matchstart. De såg sig då tvungna att dra i tågets nödbroms och krossa fönstret och dra upp dörrarna för att via skogen försöka ta sig tillbaka till stationen. 15 av fansen greps av polis.

Mer tumult utbröt vid ingången till arenan sedan AIK-ligister blivit oense med dryga publikvärdar om deras uppträdande. Väl inne på arenan var det en hatisk stämning bland de berusade AIK-fansen mot både publik/matchvärdar samt den stora poliskåren. Ett flertal småtumult utbröt och en dansk vakt träffades av ett mynt i pannan och fördes blödande bort. I slutet av matchen vaktades planen av ett stort uppbåd vakter och poliser med målsättningen att förhindra en eventuell stormning av planen.

Efter matchen lotsade det massiva polisuppbådet ut AIK-fansen ur den lilla staden och dagen kunde summeras med att totalt 38 fotbollssupportrar gripits av den danska polisen. 15 av dessa var danskar från Brøndby IF, de resterande var AIK-supportrar. Det ryktades också om att ett 20-30 tal ligister från Brøndbys rivaler FC Köpenhamn skulle vara ute på gatorna för att få stryk av AIK, men av dessa syntes lika lite som deras "samarbetspartners" från Helsingborg IF brukar göra. Som brukligt är numera i dessa sammanhang så var många av de gripna oskyldiga offer för poliskårens provocerande och upphetsande "nolltolerans". UEFA dömde sedermera de bägge klubbarna till bötesstraff. Herfølge tvingades att betala 17 000 kr och AIK till att betala nästan 30 000 kr i böter.

En annan incident som inträffade på Köpenhamns gator sent på natten var när tre AIK-ligister stötte på nio berusade publikvärdar från AIK (Securitas). Tumult bröt ut, -Kom igen då vi tre mot er nio, skrek en av de våra. En av publikvärdarna hamnade i vägen och bröt nyckelbenet och en annan fick en spark och ett slag i det som var ge och ta. En 24-årig firmakille dömdes senare i Stockholms Tingsrätt för sin medverkan i denna incident samt för ett flertal andra fotbollsrelaterade våldsutbrott till 1,5 års fängelse. En 22-åring dömdes till vilkorlig dom med skyddstillsyn för sin medverkan i ovan nämnda "gruff".

IFK Göteborg-Hammarby, Fotboll, Allsvenskan, 2 oktober 2000
Det talades om storladdning för Bajens del inför bortamötet i Götet. Men av en stabil 70-manna buss blev det till slut bara 35 grabbar på tåg tillsammans med Bajen Fans. Väl nere i Göteborg gick alla planer på konfrontation i stöpet efter den alltid lika charmerande Göteborgspolisens "taktik". Sammanlagt omhändertogs 33 fotbollssuportrar från båda lagen i "förebyggande syfte". En greps misstänkt för narkotikabrott. De övriga omhändertogs samtliga utan anledning och polisens taktik med att trakassera och omhänderta fotbollssupportrar (obs:ej bara ligister) verkar fortsätta.

Efter matchen utbröt visst tumult utanför restaurang Bryggeriet sedan GBG- grabbar drabbat samman med julgranar från Bajen. Polis snabbt på plats. På det hela taget en bevikelsens dag för de båda inblandade lagen och enda anledningen till att matchen benämns här är det höga antalet gripna.

Malmö FF-Helsingborg, Fotboll, Svenska Cupen, 12 november 2000
Säsongen avrundades för de båda klubbarna med ett hett Skånederby på Malmö Stadion. Helsingborg reste till Malmö med 2-300 anhängare, däribland ett 40-tal kategori C-supportrar. HIF-grabbarna förskansade sig innan matchen på en pub i de centrala delarna av staden tillsammans med ett 15-tal stödsupportrar från FC Köpenhamn. Inga spår av några MFF-grabbar före match och när HIF- grabbarna lämnade puben utbröt tumult när polisen upptäckte fansen och i ett svep gick in och omhändertog ett 15-tal supportrar för "störande av ordningen".

Under själva matchen var det stundatals stökigt på bägge klacksektionerna men polis och publikvärdar lyckades förhindra sammanstötningar mellan grupperna. Dock sparkades en publikvärd i ansiktet av en HIF-supporter som greps av polis misstänkt för misshandel. En annan HIF-supporter greps och anmäldes för hets mot folkgrupp sedan han heilat på läktaren och en tredje supporter från Helsingborg greps misstänkt för våld mot tjänsteman.

Zlatan Ibrahimovic förde MFF vidare i cupen efter sitt avgörande 2-1 mål i förlängningen. Det blev startskottet till nya bråk efter matchen då supportrar från bägge lagen drabbade samman i kravaller med ett 50-tal poliser med hästar och hundar ivägen. Supportrar brottades ner av polismän och belades med handfängsel medan kollegorna fortsatte att veva vilt med batongerna samtidigt som bråken förflyttades till en närbelägen "åker" där nya slagsmål bröt ut.

Sammanlagt omhändertogs 26 fotbollssupportar under kvällen. Polisen tyckte själva att man agerat "professionellt" och underströk också vikten av ännu fler poliser till nästa säsongs derbymöten mellan lagen. Man riktade också kritk mot Malmö FF för att spelarna tackat supportrarna för säsongen en extra gång efter slutsignalen. Man menade att det bäddade för bråket utanför arenan då grupperna drabbade samman pga av att man kom ut samtidigt trots att polisen höll kvar Helsingborgsfansen i 15 min. Professionellt var ordet...