1999

Olofström-Rögle, Ishockey, Div 1 södra, 8 januari 1999
Fullt ös i Olofström denna fredagskväll sedan ett 20-tal supportrar till gästande Rögle startat ett läktarslagsmål med delar av hemmapubliken i pausen mellan den första och andra perioden. En person knivskars och en annan fick föras till sjukhus med ett knäckt näsben. Polisen grep en Rögle-supporter misstänkt för misshandel.

AIK-Björklöven, Ishockey, Elitserien, 30 januari 1999
Lördagskvällen inleddes på Hovet där tolv st Kategori C-supportrar blev utslängda av kravallpolis redan efter den andra perioden sedan de tagit sig upp i den tillresta Björklöven-klacken. Väl utanför arenan misshandlades en man grovt av två av supportarna.

Kvällen urartade sedan fullständigt på Restaurang Vasa Bar & Matsal vid Odenplan där ett 15-tal Firmagrabbar brakade samman med ett ungdomsgäng från Flemingsberg. Den fullsatta restaurangen tömdes på nolltid sedan gästerna flytt ut bl a genom hoppa ut genom fönstret. Inne på krogen flög bord, stolar, flaskor och glas tvärs över lokalen i ett av 90-talets bästa krogslagsmål. Ungdomsgänget blev slutligen utjagade av AIK-supportrarna från krogen. Det blev också den första polispatrull som anlände till restaurangen. En av poliserna blev också av med sin batong till grabbarna som slutligen fick se krogen bli stormad av 14 (!) tillkallade polispatruller som tömde stället. Alla grabbar identifierades på platsen, två av dom greps och fördes till Norrmalmspolisen, och ett flertal skadades lätt varav minst en av kombatanterna fördes till sjukhus. De två gripna plus ytterligare en av grabbarna riskerar nu åtal för våldsamt upplopp, uppvigling, våld mot tjänsteman samt skadegörelse.

Bofors-IFK Kumla, Ishockey, Play Off-match, 6 mars 1999
Någon hällde ut brandfarlig vätska på Nobellhallen i Bofors mitt under matchen och tände på. Hallen fattade dock aldrig eld sedan den hade självslocknat.

Sverige-Luxemburg, Fotboll, EM-kval, 27 mars 1999
Matchen på Nya Ullevi blev i sig mest ihågkommen för en sak. Göteborgspublikens hånanden mot förre AIK-spelaren Gary Sundgren. Efter matchen brakade det dock mellan anhängare till IFK Göteborg och GAIS på Restaurang Gamle Port i centrala delarna av staden. En IFK-supporter till sjukhus efter att ha fått en ölsejdel i huvudet. Åtta supportrar greps.

Helsingborg-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 10 april 1999
Slagsmål, misshandel, vandalisering och kraftig fylla kantade den allsvenska lördagspremiären på Olympia. Sammanlagt 14 supportrar greps av polis under dagen (två HIF:are och tolv IFK:are).

Djurgården-IFK Norrköping, Fotboll, Allsvenskan, 11 april 1999
Efter DIF:s premiärmatch mot Norrköping samlades ett 15-tal DIF-ligister på Restaurang Kellys på söders höjder. En av djurgårdarna är där så kraftigt berusad att han faller ihop inne på toaletten och slår huvudet i handfatet. När dörrvakterna sedan ska bära ut den blödande supportern överfölls dom av resten av djurgårdarna som tror att det är vakterna som misshandlat deras kamrat inne på toaletten. Ett stort upplopp utbryter som fortsätter även efter att den första polispatrullen anlänt till krogen. Fler poliser anländer och lyckas till sist slå ner upploppet och föra ut tre svårt skadade människor från restaurangen samt gripa en av djurgårdarna.

Senare rapporterades det att en djurgårdsanhängare avlidit efter de skador han åsamkades under matchen på Stockholms Stadion sedan den lilla TV-läktare mannen klättrat upp på plötsligt brakat samman och mannen fallit handlöst ner på betongläktaren.

IFK Göteborg-Djugården, Fotboll, Allsvenskan, 19 april 1999
Matchen blev på förmiddagen inställd pga regnoväder och spelades några dagar senare istället. Detta till trots så beslutade dif-grabbarna att fortsätta in i Göteborg då de haft en bra planering för resan bestående av tolv st minibussar med "problem supportrar". Men väl i Göteborg så blev 21 av dem nästan omgående omhändertagna av Göteborgspolisen som velat statuera exempel, och den planerade uppgörelsen med IFK-ligisterna uteblev helt.

AIK-IFK Göteborg, Fotboll, Svenska Cupen, Final, 14 maj 1999
Den första cupfinalen i bäst av två blev känd för den häftiga debatt som följde med anledning av att AIK-klacken slängt in småmynt, kvittorullar och pinnar mot Göteborgsspelarna. Detta tillsammans med att IFK Göteborgs klubbdirektör Bo Gentzel krävde bannlysning för samtliga Black Army-medlemmar under returmatchen nere i Göteborg gav medierna nånting att skriva om i en vecka. Och helt plötsligt var "problemet" med inkastade saker på planen ett hett debattämne i tidningar, radio och TV. Man fick också ännu mer tändvätska då Djurgårdens match mot Örgryte (18/5) följdes av inkastade föremål mot ÖIS-spelarna. Bo Gentzels hot om att IFK skulle lämna WO till den andra cupfinalen (som spelades den 20/5) om inte problemet upphörde fick lösningen att matchen flyttades till Nya Ullevi (där det är längre avstånd till planen) samt att alla kända AIK-supportrar omhändertogs innan matchen med hävisning till den gamla härliga paragrafen PL13.

IFK Göteborg-Hammarby, Fotboll, Allsvenskan, 24 maj 1999
Tät mobilkontakt mellan fansen innan matchen utmynnade i ett planerat upplopp i närheten av Gamla Ullevi där ett 40-tal Bajen-ligister stormade ett liknande antal IFK-supportrar. IFK backade in på krogen med undantag av tio blå-vita som försäkte hålla stången mot de numerärt överlägsna bajarna. Resultatet blev en IFK:are i backen med en skallskada som följd, en bajare huggen i handen med en mattkniv, samt två Hammarbyare gripna för misshandel. En av den två gripna dömdes sedermera till ett års fängelse.

Djurgården-Kalmar FF och AIK-Örgryte, Fotboll, Allsvenskan, 24 maj 1999
De båda Stockholmslagen hade hemmamatch samtidigt men man brakade aldrig in i varandra efteråt trots att båda mobarna var ute. I stället stormade det 50-talet DIF-ligisterna Restaurang Lionbar vid Fridhemsplan där det satt två AIK julgranar på uteserveringen. Krogen utsattes för en omfattande skadegörelse då cyklar, stenar och flaskor kastades in. Polisen grep ett antal DIF-fans.

Brage-Degerfors, Fotboll, Div 1 Norra, 8 juni 1999
Polisen fick kalla på förstärkning sedan de gästande Degerfors-supportrarna hoppat sönder en träläktare på Domnarsvallen i Borlänge. I tumultet som uppstod när en polisman skulle avlägsna en berusad Degerfors-supporter i 20-årsåldern så skallade Degerforsaren sönder näsbenet på polismannen. Supportern greps.

AIK-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 14 juni 1999
En timme före avspark brakade det bigtime på Vasagatan i Stockholm. Utanför Restaurang Tre Remmare stormade ett 20-tal Firmagrabbar (av totalt 40 AIK-supportrar) mot de närmare 200 (varav ett sextiotal var DIF-firma)Djurgårdsanhängarna. Flaskor och glas vräktes mellan fansen, och två flaskor flög in genom vindrutan på en bil som råkat hamna mitt emellan fansen. Två personer i bilen fick föras till sjukhus och ett flertal andra bilar i närheten förstördes av kastade föremål. AIK:arna fick med tanke på det numerära underläget retirera in mot Tre Remmare igen där fönsterrutor krossades och uteserveringen slogs sönder. En djurgårdare blev slagen med en batong i ansiktet och när polisen anlände slog man en AIK:are medvetslös och tre tänder fattigare med några välriktade batongslag. Fansen flydde ner i tunnelbanan där nya bråk uppstog när man kom fram till Solna. Två djurgårdare misshandlades av AIK:are i anslutning till bensinmacken bakom den södra läktaren.

Efter matchen samlades en massiv AIK-liga i storleksordningen 70 man på restaurang Hirschenkeller där nya uppgörelser var planerade med djurgårdarna. DIF-ligisterna kom dock aldrig fram till Hirschen sedan man istället hamnat i bråk med polisen utanför Restaurang Anchor på Sveavägen. DIF:arna, 60 +, vräkte glas och flaskor mot polisen och deras hästar utanför krogen. Polisen svarade med att storma Restaurangen och forsla iväg gårdarna till olika söderförorter. Två av supportarna greps dock på platsen. Ungefär samtidigt omhändertog polisen ungefär 50 av de 70 AIK-fansen på en bakgata till Sveavägen, beväpnade med mängder av glas och flaskor, och sände även ut dessa till olika angenäma förorter, norrut den här gången.

Kalmar FF-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 4 juli 1999
Dagen före match valde IFK:s ligistgäng att ladda upp i Borgholm. Där brakade de 30 fansen samman med ett ungdomsgäng på 15 man i ett regelrätt upplopp. Poliserna som först anlände till platsen fick enligt de själva "slåss för sina liv". Två IFK-supportrar, 18 och 20 år gamla, greps dagen efter i samband med matchen på Fredriksskans misstänkta för våldsamt upplopp.

Malmö FF-Helsingborg, Fotboll, Allsvenskan, 6 juli 1999
Innan skånederbyt greps ett tiotal HIF-supportrar samt två MFF-fans för sin inblandning i en hel del bråk, stök och fylla. HIF, för dagen förstärkta(?), med ett 15-tal FC Köpenhamns-ligister. MFF förlorar matchen med 0-4 och på natten hotas tränaren Roland Andersson till livet via telefonsamtal till hemmet av upprörda MFF-fans.

Öster-GAIS, Fotboll, Div 1 Södra, 15 augusti 1999
GAIS-fans demolerade en pub inför bortamötet i Växjö och supporterklubbens ordförande är förtvivlad och förbjuder alla pubrundor innan bortamatcherna i fortsättningen.

Hammarby-Djurgården, Ishockey, Träningsmatch, 19 augusti 1999
Stökigt i samband med träningsfighten på Hovet. Vid ställningen 4-0 till DIF i den andra perioden kastades en bengal in på isen från Bajen-klacken. Bengalen var ytterst nära att träffa en DIF-spelare, och blev startskottet till att allt mer föremål kastades in på isen från bajarna. Polisen hotade med att utrymma hela arenan. Matchen slutade slutligen 4-1 till DIF. Efter matchen utbröt stök på söder och polisen bussade ut ett antal DIF-fans till olika förorter.

AIK-AEK Athen (Grekland), Fotboll, Champions League-kval, 25 augusti 1999
Årets mest uppmärksammade händelse. Dels tack vare att AIK för första gången kvalificerade sig för Champions League spel men också för att en polisman sköt skarpt inne på Råsunda.

Med tanke på matchens dignitet och AEK-fansens beteende mot våra spelare och supportrar nere i Athen (flask och stenkastning) så bestämdes att Firman skulle göra sitt för att ge grekerna, både spelare och fans, en riktigt otrevlig vistelse i Sverige. Därför satt den numera riksbekanta "Welcome to hell AEK mouniá"-flaggan uppe (mouniá=fittor). AIK hälsades också välkomna med ett av landets absolut tyngsta bengelinfernon någonsin. Regisserade av Firman. Publikvärdar, vakter och polis gjorde försök redan under den första halvleken att ta bort banderollen från staketet men misslyckades. Under halvtidsvilan kallades piketstyrkan in som lyckades slita ner banderollen samtidigt som man gör det fantastiskt taktiskt begåvade draget att sända in ett antal "trafikpoliser" på läktaren. Givetvis blev det kravaller. Firman tog sitt ansvar för att driva ut de ovälkomna gästerna från den Norra läktaren. Poliserna backar bakåt samtidigt som slagen och sparkarna haglar över poliserna som vevar friskt med batongerna. Poliserna skriker på förstärkning - men får ingen. En polisman får panik och skjuter ett varaningsskott upp i luften.

Stor palaver i massmedia dagerna efteråt. Polisen skyllde givetvis ifrån sig (nån som hade väntat sig något annat?) och hävdade att man blivit hotade med en kniv. Polisens presstalesman Claes Cassel la skulden på oss, vidare att "Firman var organiserad som en kriminell organisation" och att "något måste göras åt ligisterna, gör man inte det kommer någon att dö på läktarna". Dagens Nyheter skrev artiklar utan att nämna journalistens namn om att "slåss för en VIP biljett till Firman". Tidningarna spekulerade i vilka som skulle bli avstängda från matcherna och vi kände oss manade att frångå vår princip att inte ställa upp i massmedia. Så vi gick ut i två intervjuer, en på TV 4: s Svart eller vitt och en i tidningen Aftonbladet. Främsta anledningen att inte polisen och AIK skulle kunna baktala oss ostört.

Slutligen avstängdes sju AIK-supportrar (varav sex tillhörande Firman) för delaktighet i upploppet mot poliserna. AIK dömdes till 90 000 kr i böter av UEFA för bengalerna på läktarna (varav en kastades in på planen), banderollen, bråket på läktaren samt att det varit tolv journalister/fotografer inne på planen. AIK dömdes också till 32 000 kr i böter för sitt (spelarnas) uppträdande i bortamatchen i Athen (11/8). UEFA:s president Lennart Johansson ifrågasatte dock kraftigt polisens agerande under läktarbråket på Råsunda.

AIK- FC Barcelona (Spanien), Fotboll, Champions League, 14 september 1999
AIK skakade Barca men föll på en kraftig domarskandal av fransmannen Alain Sars. Detta resulterade i kravaller efter matchen. Utanför den västra läktaren storamdes ett 50-tal Barca-fans av lika många upprörda AIK-supportrar. Det utbröt stenkastning mot polis och pressfotografer. Polisbilar och personbilar slogs sönder. Domartrion fick poliseskort från Råsunda alltmedan polisen grep nio fans, varav två sedermera anhölls. Fyra av fansen greps när de stal bensin från en bensinmack, tänte att använda som brandbomber.

Hammarby-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 4 oktober 1999
Ödesmatch för bägge lagen. Och spänningen smittade av sig på åskådarna. Redan innan matchen brakade det i T-banan mellan fans från bägge lagen, både i Västra Skogen och i Solna T-baneperrong. Och polisen fick eskortera de olika supportergrupperna till Råsunda där matchen spelades. I slutet av matchen, som Bajen vann med 2-1, vräkte de besvikna DIF-fansen in föremål över Hammarby målvakten Lasse Eriksson och kravallpolis fick gå in på innerplanen för att förhindra ett eventuellt stormningsförsök från DIF-klacken.

Efter matchen sparkade de upprörda DIF-fansen upp en grind på den norra läktaren och kunde löpa ut på gatorna där det nästan omgående utbröt kravaller mot både polis och bajenfans. I höjd med den södra läktaren fick gårdarna dock backa ordentligt sedan bajen överöst dem med plankor, flaskor och stenar. Minst sju personer, varav fyra polismän skadades i bråket, och 33 supportrar greps av polis. Polisen fick också kritik sedan man gått väldigt hårt åt "vanliga" supportrar med batongerna, givetvis vända åt fel håll kombinerat med ansiktsmasker och bortskrapade nummer på hjälmarna. Man slog också sönder käken på en supporter med ett batongslag. Senare på natten omhändertogs ett 30-tal DIF-ligister på söder dit de tagit sig för att söka konfrontation med bajarna. De bussades ut till diverse förorter.

Örebro-AIK och IFK Norrköping-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 30 oktober 1999
AIK med chans på SM-guldet inför den sista omgången anlände till Örebro med tusentals anhängare, varav en 60-mannabuss med Firmakillar i. I Örebro hade myndigheterna beordrat torrläggning och stängda krogar. AIK-moben hittade dock en öppen pub som stormades strax före avspark och dörrvakten åkte i backen innan polisen stormade stället. I slutet av matchen på Eyravallen radade mängder av poliser och vakter upp sig framför AIK-läktarna i ett försök att förhindra en pitchinvasion från AIK-fansens sida.

Efter matchen och det missade guldet anföll ett 30-tal firmagrabbar tre uniformerade poliser i höjd med Örebro Centrum där poliserna överöstes med gatstenar och flaskor. Polis förstärkning anlände som drev AIK-ligisterna in mot centrumet där fler AIK-supportrar tillströmmade för ytterligare en gemensam attack mot polisen som den här gången överöstes med parkbänkar, cyklar och blomkrukor. En massiv polisinsats kunde dock slå tillbaka mot AIK:arna och gripa två av supportrarna.

I Norrköping slog DIF-fans sönder en restaurang redan innan matchen i protest mot de höga ölpriserna. Kraftig fylla kantade DIF:s besök i Norrköping och polisen omhänderog ett flertal fans för just fylleri.

Väl tillbaka i Stockholm gjordes planerna upp för två sugna ligor att braka samman. En planerad uppgörelse var uppstyrd till Svampen på Stureplan dit Firman anlände med 40 +. DIF dök dock inte upp som planerat sedan man hävdat att man fått förhinder i form av polismakten som ska ha omhändertagit dom flesta i DIF-moben och bussat ut dom till de sedvanliga förorterna.

IFK Göteborg-Helsingborg, Fotboll, Allsvenskan, 30 oktober 1999
Helsingborgs IF säkrade SM-guldet via en 1-0 seger på Nya Ullevi i Göteborg. Detta efter ett matchavgörande offsidemål av norrmannen Arild Stavrum i den 66:e matchminuten.

I samband med guldmatchen på Nya Ullevi gick också en hel del inventarier i bitar. Bland annat ett nyuppsatt staket på HIF-sektionen som slets ner i samband med firandet. Fritid Göteborg värderade skadorna till exakt 234 732 kr och när HIF hittills bara varit villiga att betala 52 000 kr så har IFK Göteborg och dess klubbdirektör Bo Gentzel beslutat sig för att driva ersättningsanspråket på HIF vidare till föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet. Fortsättning lär följa.