1998

Djurgården-Färjestad, Ishockey, SM-Final, 12 april 1998
DIF förlorade den femte och helt avgörande finalmatchen efter ett Sudden Death-mål av FBK-backen Greger Artursson. Redan under matchen hade det varit stökigt i Globen sedan DIF-fans försökt ta sig över till Färjestadsklacken och väl efter matchavgörandet utbröt nya oroligheter utanför Globen då DIF-supportrar slog sönder skyltfönster och drabbade samman med minst 20-25 civilpoliser med dragna teleskopbatonger. DIF-fansen drevs ner i tunnelbanan mot city där nya oroligheter utbröt då fansen började krossa skyltfönster i de centralare delarna av staden.

Hammarby-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 19 april 1998
För första gången kom Göteborgs ligistgäng, "Wisemen", upp till Stockholm och ställde till med en show. En bra planerad resa där 62 Gbg-ligister packade in sig i en buss för att ta sig till huvudstaden. Väl i Sthlm parkerade man bussen i Danderyd där ytterligare två personbilar mötte upp. Sammanlagt 70 man tog sedan pendeltåget till Södra Station och klev ut på söders gator där man nästan omgående ställde till med tumult utanför Charles Dickens och Kvarnen mot de passiva Bajenligisterna. 120 utkommenderade poliser slog en järnring runt söder och omhändertog 19 IFK-grabbar som släpptes efter matchen. Resten av IFK-moben lyckades ta sig mot Söderstadion där det utbröt nya bråk mot en Bajenliga vid en pizzeria. Samtidigt var 15 AIK-ligister på väg till Globenområdet från restaurang Söderport, beväpnade med järnrör. Lägg också till det 20-talet DIF-ligister som uppehållit sig på Krönet så förstår ni att det hade kunnat bli en än mer händelserik dag. AIK spottades av civilpoliser vid Skärmarbrink och splittrades upp, detsamma gjorde gårdarna innan man ens hunnit till Globenområdet.

Malmö FF-Helsingborg, Fotboll, Allsvenskan, 28 april 1998
Natten före match tog sig ett antal HIF-fans in på Malmö Stadion och spikade upp 11 stycken träkors på gräsmatten. Vardera korset med en MFF-spelares namn på. Ambitiöst initiativ av HIF-fansen även om det är en gammal klassisk italiensk idé, dock då mot de egna spelarna när de presterat dåliga resultat. Skånederbyt slutade förövrigt 1-1 inför 16328 åskådare.

AIK-Hammarby, Fotboll, Allsvenskan, 19 maj 1998
Första AIK-Bajen derbyt sedan 1995 och stora förväntningar bland fansen. Redan före matchen skövlade en AIK-mob på 25 man ett DIF-stånd på Plattan innan man fortsatte ner i T-banan där två ABAB vakter misshandlades på perrongen.

AIK, som öppnat allsvenskan bedrövligt, gjorde ytterligare en pinsam insats och föll med 0-1 inför 31237 åskådare. Detta fick ett 100-tal AIK-fans att tappa tålamodet och i besvikelsen över resultatet forcerade man en grind på den norra läktaren och stormade planen. AIK:s matchvärdar flydde medan Hammarbys gjorde sitt för att hålla Bajenfansen kvar på läktaren. Ungefär samtidigt hade ett antal Firmagrabbar sparkat upp en port nedanför den norra läktaren och stormat ut på gatan och bort mot bajarnas utgång vid den södra läktaren. Där stormade man rakt in bland bajarna och vevade på tills supporterpoliser bröt upp det hela. Tre av AIK grabbarna greps av polis. Sedermera dömdes AIK till 80 000 kr i böter och Hammarby till 40 000 kr i böter för brister i säkerhetsarrangemangen samt för inkastade föremål på planen och fyrverkerier.

Efter matchen samlades en bra AIK-liga (50+) på Getingboet, där man i smågrupper försökte ta sig ut till söder till fots. Man kom till Slussen där ett massivt polisuppbåd väntade och hindrade fansen från att ta sig till Medborgarplatsen.

"Brevbomben", 29 maj 1998
Ett turbulent år med Michael Hedström som säkerhetschef för AIK kulminerade vid lunchtid den 29 maj då Hedström, som precis varit på Posten i Solna Centrum för att hämta ut dagens paketskörd till AIK:s kansli, upptäckte ett paket adresserad till sig själv. Hedström blev misstänksam och kontaktade polisen som spärrade av ett stort område i Solna och konstaterade att det var en bomb i paketet. Polisen lyckades desarmera bomben och fastslog, enligt tidningsuppgifter, att om den hade detornerat så hade Hedström sannolikt inte överlevt. Polsen har inte gripit någon för dådet men misstänker, enligt uppgift, Firman för det hela.

Dagen efter kunde vi läsa i Aftonbladet hur en 25-årig AIK-supporter och företrädare för någon grupp, tagit på sig ansvaret för brevbomben. Motivet var enligt mannen "att Hedström och AIK:s styrelse systematiskt förföljt och trakasserat vissa av klubbens anhängare under en längre tid". Vad som troligtvis åsyftades var det faktum att Hedström egenhändigt avstängt 14 AIK-supportrar från matcherna. Ingen hade gjort sig skyldig till något som helst brott inne på någon fotbollsarena eller ens blivit dömd för något av det de anklagades för. Bland avstängningarna hittar vi allt från att ha sparkat en matchvärd på benet i samband med en match i Trelleborg. Problemet var bara att supportern inte ens var på den aktuella matchen i Trelleborg. Vidare blev tre av supportrarna avstängda för att en av dem skrikit ett okvädninsord till en polisman i samband med ett restaurangbesök inne i city, två timmar efter avlslutad fotbollsmatch i Solna, osv.

Vidare uppdagades att Hedström tidigare blivit trakasserad, då genom att någon/några vid två tillfällen (31/10-97 samt 14/11-97) hällt in skadeinsekter genom hans brevinkast i hans dåvarande bostad i Sundbyberg. Allt ifrån kackerlackor till larver, vid det ena tillfället räknade polisen till 57 st olika sorter insekter. Vidare hade en mängd olika produkter och postordersaker beställts till Hedström genom att förövarna använt sig av hans personuppgifter.

Hedström ansågs också vara den drivande kraften bakom AIK:s beslut att bryta all kontakt med supporterföreningen Black Army den 4/1-98.

IFK Göteborg-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 29 juni 1998
I det som antas vara fotbollssveriges bäst planerade ligistresa, regisserad av Firman, samlades 45 AIK ligister på restaurang Söderport kvällen före matchdag. Sedan flera veckor tillbaka var kontakt tagen med Göteborgsgrabbarna för att den planerade dansen skulle kunna äga rum i Gbg som planerat.

AIK åkte i minibussar till den idylliska småstaden Varberg där man slog läger tidigt på matchdagen. Man hade meddelat IFK att hålla sig vid de södra delarna av stadens spårvagnsnät där vidare kontakt skulle tas när man väl anlände till Göteborg. Problemet för AIK var att den alltid lika charmerande och driftiga Göteborgspolisen satt upp vägspärrar från alla infartsvägar från Sthlm-Gbg och där stoppade man alla misstänkta fordon med AIK-supportrar i. Men detta var med i AIK grabbarnas beräkningar då man redan planerat att ta sig obemärkt in i Göteborg via de södra infartsvägarna. Firman anlände utan intermezzon till Göteborg och Frölunda Torg där ny kontakt togs med IFK. Men till AIK:arnas bestörtning och ilska så vägrade IFK att ta sig till Frölunda Torg då man misstänkte att något var "skumt". Så AIK-moben tog sig istället in mot Gamla Ullevi där man endast 100 m från arenan blev spottade av en supporterpolis från Sthlm som beordrade ett ingripande med hjälp av sina Göteborgskollegor. Så det blev arresten för 41 utav AIK-fansen istället för någon match. Ungefär samtidigt omhändertogs 22 IFK-supportrar, även dom misstänkta för "att ha stört den allmänna ordningen" och därmed ett motiverat ingripande av totalt 63 fotbollssupportrar för PL13. En IFK-supporter anhölls efter matchen av åklagare sedan polis hittat ett knogjärn i mannens ficka. Dessutom skars däcken sönder på två minibussar från Stockholm, parkerade på Hedens idrottsplats.

Senare på natten blev åtta AIK:are attackerade av en IFK-mob på 20-25 man på Avenyn. Inga skadade rapporterade.

Helsingborg-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 20 juli 1998
Firman laddade upp i gemytliga Tylösand dagen före match. På natten blev det disko och totalknas på nattklubben Jägaren i centrala Halmstad. Där brakade Stockholmarna samman med lokalbefolkningen och en person slogs blodig med en kökshammare i ansiktet medan en annan fick ett ölglas i ögat. Bråket fortsatte sedan utanför krogen innan Halmstadspolisen med glädje kunde eskortera AIK:arna ut ur staden.

Sverige-England, Fotboll, EM-kval, 5 september 1998
600 poliser var utkommenderade till EM-kvalmatchen på Råsunda dit ca:3500-4000 engelsmän väntades. AIK och Djurgården laddade, ovetande om varandra, bägge upp på Fridhemsplan. AIK, 40-45 man, på Kloster Pub och gårdarna 50 man på Lionbar.

Efter matchen, som Sverige vann med 2-1 efter mål av Johan Mjällby och Andreas Andersson, brakade det på den södra kortsidesläktaren. Engelsmännen som var placerade högst upp på läktaren, och som under matchen utmärkt sig genom att hälla öl samt urinera på den svenska publiken nedanför dem, gick bärsärkagång när polisen skulle hålla kvar dem inne på läktaren för att förhindra sammandrabbningar med de svenska fansen. 38 stora fönsterrutor utmed den södra kortsidesläktaren krossades och glasskärvor seglade ner mot gatan utanför Råsunda tillsammans med bord, stolar samt en stor korvvagn. Mirakulöst nog skadades ingen människa. En 22-årig engelsman greps och dömdes sedermera till två månaders fängelse samt fem års utvisning från Sverige. Han dömdes också till att betala ett stort skadestånd i samband med skadegörelsen av Råsunda. Även en 32-årig engelsman greps och anhölls vid ett tidigare skede misstänkt för försök till misshandel. UEFA bötföll det engelska fotbollsförbundet (FA) med 375 000 kr för bråket och skadegörelsen på Råsunda samt för rasistiska ramsor mot Henrik Larsson.

Utanför Caffreys utbröt bråk mellan AIK- och IFK Göteborgsligister. Två IFK:are slogs till marken varav en fördes till sjukhus. IFK skaran på 10-15 man decimerades ytterligare sedan polisen omhändertog två av dem också. Stockholmsnatten innehöll sedan ett flertal fall av skadesgörelse från engelsmännens sida över hela centrala Stockholm med pubar inräknade. På söder misshandlades en engelsman grovt med en planka av fyra svenskar.

AIK-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 10 september 1998
Tät kontakt mellan de båda lagens grabbar dagarna före match. På matchdagen hade Firman folk ute vid två stora infartsvägar till Sthlm utan att lyckas spotta Göteborgarnas ankomst. Det var också väldigt tyst från Göteborgarnas sida ända fram till man plötsligt hörde av sig och meddelade att man var vid S.t Eriksplan och på väg mot Solna. Och precis utanför Caffreys strax efter matchstart blev det en snabb sammanstötning mellan de båda grupperna (AIK 25, IFK 15). Polisen var dock snabbt emellan och IFK fick retirera med både polisen och AIK:arna efter sig. Ett 15-tal AIK-grabbar omhändertogs och kördes ut till olika förorter där de släpptes. Ett tiotal Göteborgare omhändertogs även dom och sattes i arresten för att sedan släppas efter matchen.

Efter matchen samlades en mkt bra AIK-liga i storleksordningen 50+ på Kloster Pub där man fick höra rapporter om att IFK:s toppliga satt på Charles Dickens. AIK tog T-banan ut till Medborgarplatsen, smashade rutorna på krogen, klev in och gav IFK vad man tålde. De 15 IFK-ligisterna som befann sig på krogen flydde alla utom två in i köket för att ta skydd. En av västkustkillarna fick en spricka i armen, en annan fick halva ansiktet sönderslaget efter att ha fått en stol, ett glas, en flaska och ett askfat på sig. Polisen var snabbt på plats och lyckades gripa en 33-årig AIK-ligist samt beslagta en väska med ett tiotal järnrör i.

Ungefär samtidigt som det brakade på söder så hade AIK-grabbarna fått rapporter om att två av IFK- mobens minibussar stod parkerade i Farsta Centrum. En av grabbarna hann slå sönder den ena bussen innan han greps av polis och sedermera dömdes till 1500 kr i böter.

Hammarby-Öster, Fotboll, Allsvenskan, 29 september 1998
Den bland Stockholmslagen alltid lika impopulära domaren Anders Frisk från Mölndal blåste straff för Öster borta mot Bajen på Söderstadion. Frisk får skyddas av vakter för att kunna lämna Söderstadions gräsmatta. Väl inne i omklädningsrummet får han snällt sitta och vänta på att polisen ska bana väg bland de upprörda Hammarbyfans som samlats utanför arenan. Frisk får slutligen polisbeskydd ut från Stockholm.

IFK Göteborg-Hammarby, Fotboll, Allsvenskan, 5 oktober 1998
23 Hammarbyfans greps innan matchen sedan man slagit sönder restaurang Gamle Port samt härjat i centrala Göteborg. Småslagsmål både före och efter match.

Ludvika-Djurgården, Fotboll, Div 1 Norra, 11 oktober 1998
DIF:s ligister tog in på hotell dagen före match och stökigheterna på hotellet kulminerade på matchdagen när polisen utrymde stället sedan en Dif-supporter sprejat tårgas på en våning.

Assyriska-Umeå FC, Fotboll, Div 1 Norra, 18 oktober 1998
Assyriska fick två man utvisade i detta viktiga toppmöte på Bårsta IP och föll med 1-5. Uppretade åskådare försökte komma åt domartrion efter matchen som fick skyddas av polis. Det hindrade dock inte Assyriskas supportrar som sprejade tårgas mot domarna och kastde stenar mot dem. En av stenarna träffade den assisterande domaren på benet och huvuddomaren Sven Holgersson sade efter matchen att "det var det värsta jag varit med om". Assyriska dömdes av Svenska Fotbollförbundet att betala 60 000 kr i böter för brister i säkerhetsarrangemanget.

Trelleborg FF-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 31 oktober 1998
En AIK-mob på 60 man hade packat in sig i en buss till Trelleborg och den näst sista omgången av allsvenskan, en match där AIK hade chansen att säkra SM-guldet. Men vid E4 i Södertälje i höjd med Hölöavfarten rasade den gamla skrangliga bussen ihop fullständigt. Bussen vägrade starta och mekanikern som skulle komma att reparera bussen tog flera timmar på sig. AIK grabbarna blev minst sagt upprörda och slog sönder bussen fullständigt, skadorna uppgick till flera 100 000 kr. Stenar, plankor och vägstolpar rycktes upp vid vägkanten och slängdes in på körbanan i ett försök att stoppa trafiken och få lift till Trelleborg. När väl mekanikern kom till platsen överfölls han av arga fans som slet ut en slägga från hans bil och demolerade billacken med den. Mekanikern fotograferades dagen efter i kvällstidningarna där han stod med en sönderslagen TV-apparat från bussen och uttryckte sig något i stil med att "killarna var helt galna".

Polisen anlände slutligen till platsen och fick efter en hel del tumult och hotelser från fansen fram en SL-buss som eskorterade AIK:s ligistmob till Arlanda Flygplats där man hann med ett plan till Malmö för vidare färd till Trelleborg.

Efter matchen som slutade 0-0 begav sig Firmagrabbarna ut till flygplatsen igen för att försöka komma med ett flyg tillbaka till Stockholm. Och se vilken tur de hade - samma plan som AIK:s spelare. Det tyckte dock inte Stockholmspolisen som hade fått rapporter om sällskapet på planet och misstänkte attacker mot spelare och ledare samt blodbad när planet kom fram till Arlanda. Men Firman hade redan på planet skakat hand med Stuart Baxter och gett han grabbarnas fortsatta stöd trots det magra resultatet i Trelleborg så polisen fick stå sysslolösa när passagerarna slutligen klev av planet i Stockholm.

Häcken-Helsingborg, Fotboll, Allsvenskan, 8 november 1998
Redan innan denna match i den sista allsvenska omgången utbröt bråk i centrala Göteborg sedan HIF-fans drabbat samman med IFK Göteborgsfans (som hade match samtidigt på Gamla Ullevi mot Öster). En IFK-supporter fick föras till sjukhus innan polisen splittrade upp oroshärdarna.

Besvikna HIF-fans gick sedan loss på Nya Ullevis inredning sedan man överraskande förlorat mot redan nedflyttningsklara BK Häcken med 2-1 och därmed tappat det så givna SM-guldet till Stockholm och AIK. Stolar slogs sönder, liksom toaletter och element. Utanför arenan misshandlades två personer av HIF-fans, däribland en 16-årig pojke som fick föras till sjukhus. Efter flera månaders kontrovers om vem som skulle stå för skadegörelsen på Nya Ullevi betalade slutligen Helsingborgs IF drygt 150 000 kr i reparationskostnader av arenan.