1997

FC Barcelona (Spanien)-AIK, Fotboll, Cupvinnarcupen, 6 mars 1997
Kvartsfinal i Cupvinnarcupen och en riktig holmgång i den så kallade "OS-byn" mellan Firmagrabbar och lokala spanska slagskämpar allierade med dörrvakter från stadens krogar kvällen efter match.

Kvällen innan match brakade det även på Plaza Real mellan AIK:are och Barcelonasupportrar som satt brevid varandra på två olika uteserveringar. Ett 30-tal inblandade beväpnade med stolar, flaskor och batonger.

"Domarhoten", april 1997
I samband med den allsvenska fotbollspremiären uppdagades att en gruppering inom AIK:s supporterverksamhet som kallade sig ATS (AIK Terror Stockholm) via brev hotat samtliga 32 elitdomare till livet. Anledningen skulle vara att man ansåg att AIK under ett flertal år blivit missgynnande av domarkåren på planen. Polisen misstänker, enligt uppgift, Firman för händelsen.

AIK-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 21 april 1997
Helt oannonserat så kom det, för första gången i organiserad form, en liten IFK-mob upp till Stockholm. De parkerade sina minibussar vid Älvsjö Station och tog sig obemärkt in till Solna där de 18 IFKarna omhändertogs av polis strax innan avspark. Detta sedan man varit på väg mot den norra läktaren för att "visa upp sig".

Matchen i sig blev mest ihågkommen för den debatt som efteråt följde i medierna. Detta sedan den elaka AIK-klacken skrikit okvädinsord till Göteborgsspelarna i allmänhet och Thomas Ravelli i synnerhet. Fotbollförbundet hotade med att avbryta kommande matcher om inte ramsorna blev rumsrenare. Senare uppdagades också att IFK:s Mikael Martinsson haft polisbeskydd under Stockholmsvistelsen. Detta sedan han blivit mordhotad per telefon några dagar före matchen.

Västerås SK-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 24 april 1997
Högriskmatch på Arosvallen i Västerås och redan före match blev det stökigt sedan ett 30-tal kategori C-supportrar från AIK slagit sönder restaurang Mc Evans. Mobben fortsatte sedan till kinakrogen Choy´s Garden som även den rasade ihop samt att hovmästaren blev misshandlad.

Inne på arenan utbröt ett stort internslagsmål under halvtidsvilan mellan Firmagrabbar och skinnskallar från Eskilstuna. Polisen fick gå in resolut med hundar för att få stopp på våldsamheterna.

Efter matchen utbröt stenkastning mot polisen innan ett 50-tal AIK-anhängare stoppades av ordningsmakten och sattes på en förbeställd buss hem till Stockholm.

Kontentan av kvällen blev 20 gripna AIK-supportrar för misshandel, våld mot tjänsteman samt fylleri.

Hammarby-AIK, Fotboll, Svenska Cupen, 8 maj 1997
Cupderby på Söderstadion hör inte till vanligheterna. En massiv AIK- mob på närmare 200 man samlades tidigt på dagen (avspark redan 13.30) vid restaurang Tre Remmare i city. Därifrån tog man sig via Skärmarbrinks T-bana till Söderstadion.

Precis efter matchslut misshandlades två Hammarby-supportrar vid Globens köpcentrum av berusade AIK-fans. Några timmar senare tog sig ett 40- tal, mestadels yngre, AIK-ligister till Medborgarplatsen där det utbröt tumult utanför Charles Dickens mot ett stort antal Hammarby-supportrar. De båda grupperna boxades och slängde stolar mot varandra innan den första polispatrullen anlände som drev ner AIKarna i tunnelbanan. En av supporterpoliserna på plats passade också på att misshandla en oskyldig AIK-supporter, som precis kom ut från en annan restaurang där han varit på en middagsbjudning, med sin olicensierade telskopbatong. Ett flertal vittnen pekade ut polisen som skyldig till grov misshandel men den alltid lika korrumperade åklagarsidan valde att ej väcka åtal mot polismannen. Därifrån reste AIK-moben vidare till T-Centralen där ett stort antal poliser väntade som radade upp fansen mot en vägg och grep de fyra mest aktiva av ligisterna (varav tre var Firmagrabbar) för våldsamt upplopp, uppvigling samt ohörsamhet mot ordningsman.

Spårvägen-Djurgården / AIK-Malmö FF, Fotboll, Div 1 Norra / Allsvenskan, 19 maj 1997
DIF:s match slutade en timme före AIK:s dito och då inleddes också planeringen för vad som möjligtvis kan anses vara den mörkaste dagen i de svenska firmornas historia. Ett 50-tal DIF-ligister, mestadels från Baby Firman, storamde tio minuter efter matchslut på Råsunda det tunnelbanetåg som först inkom till Rådhusets T-banestation. Beväpnade med träplankor och tårgas gick man till attack mot tåget som man trodde innehöll AIK:s firmagrabbar. Problemet var bara att inga av firmagrabbarna var på tåget utan enbart vanliga fotbollssupportrar, barnfamiljer, etc. Tåget slogs sönder och männsikor skadades innan DIF:arna lämnade perrongen.

Stort rabalder dagarna efteråt och när Sverige tre dagar senare (22/5- 97) skulle möta Polen i en landskamp på Råsunda gick ryktet i AIK-kretsar att DIF-grabbarna hade biljetter till den västra läktaren. En mkt bra AIK-liga på 30+ firmakillar samlades bakom en tunnel ovanför Solna T- banastation för att försöka genskjuta gårdarna när de kom ut från stationen och därmed ta hämnd för den fula attacken mot "vanliga" AIK-supportrar tre dagar tidigare. Beväpnade med järnrör fick AIKarna dock se planerna gå i stöpet då det ej dök upp några DIF-grabbar. Istället gick färden till DIF:s stampub Cheers på Kungsholmen där delar av inredningen slogs sönder.

Brommapojkarna-Djurgården, Fotboll, Div 1 Norra, 12 augusti 1997
Kvällen före match blir BP:s assisterande tränare Kjell Sillén hotad per telefon. En man meddelade Sillén att "vinner inte Djurgården kommer du att råka illa ut". DIF vann matchen på Grimsta IP med 5-0

AIK-Djurgården, Ishockey, Elitserien, 16 september 1997
Hockeypremiär och fullt upplopp utanför restaurang Junkyard vid S:t Eriksplan sedan ett 30-35 tal DIF-ligister anfallit krogen med flaskor, stenar, ölglas och järnrör. Ett 50 tal AIK-ligister stormade ut från restaurangen med stolar, glas, flaskor, och slagsmål utbröt innan gårdarna fick fly i panik med AIK-moben efter sig. En DIF-supporter slogs medvetslös utanför Junkyard och fördes till Karolinska Sjukhuset sedan han fått en flaska i huvudet och ett hårt slag på näsan samt sparkar över hela kroppen när han låg ner. En AIK:are fick ett hårt slag över armen med ett järnrör men behövde ej uppsöka sjukhus. Två AIK-grabbar greps av polis sedan de blivit utpekade av två DIF-ligister som delaktiga i upploppet och misshandeln av den skadade gårdaren.

Brage-Djurgården, Fotboll, Div 1 Norra, 28 september 1997
Förlust för DIF och den så säkra uppflyttningsplatsen till Allsvenskan var i allvarlig fara. En 21-årig DIF-ligist tog sig efter matchen ner i omklädningsrummet för att säga spelare och ledare ett sanningens ord innan anländande polis kunde föra ut honom från Domnarsvallen. Palaver i medierna dagarna efter.

Hammarby-Djurgården, Fotboll, Div 1 Norra, 1 oktober 1997
Viktig match för toppstriden i norrettan. När Djurgårdens Johan Andersson ger DIF ledningen 1-0 på straff träffas han av ett hårt föremål i bakhuvudet av Bajenklacken och får blödande plåstras om. Under stora delar av matchen regnar det ner stenkulor, tändare och småmynt mot domarna och DIF-spelarna från Hammarbypubliken. Filip Bergman frälsar bajarna genom att på övertid kvittera till 2-2 och efter matchen utbryter nya oroligheter mellan fansen vid Gullmarsplans T-banestation, och polisen går vilt fram med sina batonger mot fansen.

NK Primorje (Slovenien)-AIK, Fotboll, Cupvinnarcupen, 2 oktober 1997
AIK svarade för en av de sämsta insatserna i modern tid sedan man åkt ur Cupvinnarcupen mot Slovenska(!) NK Primorje. Ett minst sagt upprört gäng Firmagrabbar som bevittnat matchen på svensk TV begav sig först mot Globen där Djurgården spelade hockeymatch. Man tog sin in på Djurgårdsläktaren för att om möjligt få till en konfrontation med DIF:s grabbar men de var ej representerade i Globen. Så färden gick vidare mot Arlanda Flygplats. Sent på natten anlände sedan planet från Slovenien med AIK:s spelare och ledarduon Erik Hamrén/Kjell Jonevret. Truppen fick utstå hård kritik samt okvädindsord från de församlade AIK-supportrarna. Men märk väl att inga hotelser eller handgripligheter inträffade vid tillfället. Trots detta valde AIK i samråd med Supporterpolisen att avstänga sju av supportrana samt lämna in en polisanmälan om ofredande(!). Samma natt sprejades också Råsunda ner med slagord och krav på tränarduons och styrelsens avgång.

Dagarna efteråt kunde fotbollssverige ta del av bilderna från AIK.s träningsanläggning där ett X antal mer eller mindre kända supporterpoliser kröp omkring i buskarna för att skydda spelere och ledare mot dom elaka fansen. Notabelt i denna historia är det faktum att tränaren Erik Hamrén några veckor senare fick sparken av AIK:s fotbollsstyrelse, efter en sällan skådad fiaskosäsong. Så uppenbarligen var inte AIK heller helt nöjda med Hamrén. Men det är klart, det är väl skillnad på kritik och kritik uppenbarligen.

IFK Göteborg-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 6 oktober 1997
Minst sagt "hård" bevakning av AIK-fansen innan matchen. Sju-åtta visiteringar under dagen var inget ovanligt. Under en av dessa visiteringsrajder mot Stockholmarna greps en 28-årig AIK-ligist beväpnad med ett järnrör. AIK-moben satt innan matchen på Bryggeriet i centrala Göteborg. Ett ganska så seriöst försök gjordes av närmare 150 IFK-grabbar att storma krogen sedan man kommit åkandes i en spårvagn starx utanför Bryggeriet och dragit i nödbromsen. Polisen hann dock avstyra det hela omgående.

Efter matchen attackerades två civilpoliser av sju Göteborgsligister som trodde att de två var AIK-supportrar. De sju supportrarna greps och hotas av fängelsestraff.

Djurgården-Assyriska, Fotboll, Div 1 Norra, 6 oktober 1997
Bråk efter matchen mellan fansen och två DIF-supportrar blev knivskurna av anhängare till Assyriska. Senare på natten misshandlades en assyrier på en tunnelbaneperrong av ett gäng DIF-fans som slog mannen sönder och samman med ett knogjärn som de tagit ifrån assyriern.

Djurgården-Öster, Fotboll, Kvalmatch, 29 oktober 1997
Golfbollar, batterier och småmynt regnade ner mot domaren Martin Ingvarsson efter Östers 1-1 kvittering på Stadion. Senare på natten hotades också Ingvarsson via telefonterror till bostaden av upprörda DIF-fans. Efter matchen drabbade fansen samman sedan DIF stormat de tillresta Öster supportrarnas bussar. Tre Öster-fans fick föras till sjukhus sedan de misshandlats av Djurgårdarna. En med en allvarlig hjärnskakning, en annan med ett brutet näsben och den tredje fick sy ett flertal stygn i ansiktet.

Öster-Djurgården, Fotboll, Kvalmatch, 5 november 1997
Returmatchen i kvalet till allsvenskan blev en tämligen lugn historia trots att Djurgården förlorade och därmed missade chansen att ta sig upp till allsvenskan igen. Polisen gjorde ändå ett flertal ingripanden mot fansen och omhändertog 24 DIF-fans för fylla och störande av den allmänna ordningen.

AIK-Djurgården, Ishockey, Elitserien, 2 december 1997
Det berömda "Läckerbitsderbyt". Och också det första riktiga tillfället när mobiltelefoner användas för att styra upp en samandrabbning som också blev av.

Firman hade bokat 50 sittplatsbiljetter i Globen under namnet Firman AB och samlingen innan var bestämd till restaurang Läckerbiten vid Skanstull på söder. Där samlades en massiv AIK-mob i storleksordningen 50+. Gårdarna hade också samling, 30-35 man på en krog vid Medborgarplatsen. Mobilkontakt togs mellan de båda ligistmobarna och möte bestämdes till utanför Läckerbiten. 20 minuter senare brakade det - big time! Rutorna på restaurangen slogs sönder och AIKarna storamde ut. Båda grupperna beväpnade med järnrör, hockeyklubbor(!), stenar, ölglas, flaskor, plankor, knivar och stolar. DIFs ligister fick fly som hundar från Skanstull och övergav också en 21-årig kamrat som misshandlades grovt av AIK-ligisterna. 21-åringen fördes svårt skadad till Södersjukhuset.

Efter matchen försökte ett 30-tal DIF-ligister beväpnade med flaskor och tegelstenar att ta sig till AIK-ligisterna stampub Junkyard vid S:t Eriksplan. Djurgårdarna stoppades dock av polis och bussades ut till olika förortscentrum innan de kommit fram till Junkyard. Under dagen greps också fyra supportrar av polis. En av supportrarna greps beväpnad med en sten, en annan för störande av allmän ordning, och två för fylleri.