1996

"Jesper Jansson-affären" + mordhoten till Anrell och Olsson, februari 1996
AIK:s lagkapten Jesper Jansson sålde sig till ärkefienden Djurgården efter en kontraktstvist. Jansson som tio månader tidigare i en intervju hävdat att han skulle kunna "tatuera in AIK-märket i pannan" föll för DIF:s locktoner om mer pengar i lönekuvertet, och supportrarnas reaktioner lät inte vänta på sig. Jesper Jansson utsattes för den värsta hatkampanj en svensk fotbollsspelare någonsin blivit drabbad av.

I början på februari 1996 planerades en attack mot Jansson i hans dåvarande bostad i Solna/Huvudsta där ett antal AIK-anhängare beväpnade med skjutvapen, knivar, tårgas och basebollträn ringde på dörren. Jannson var inte hemma och ytterdörren sprejades istället ner med slagord. Jannson mottog också ett flertal brev till sin hemadress där han hotades till livet. Postorderprodukter för 10 000-tals kronor beställdes i hans namn, DIF:s träningsanläggning på Kaknäs vandaliserades och Jansson hotades via affischer till livet, folk sparkade på hans bil och hotade honom ute på gatorna. Länskriminalpolisen i Stockholm gav Jansson skyddade personuppgifter samt hjälpte han att flytta till en hemlig adress i centrala Stockholm. Det hindrade inte ett gäng AIK-supportrar från att vandalisera Janssons trappuppgång och ytterdörr med sprejade slagord även på den nya "säkra" adressen.

Under närmare tre månader pågår hatkampanjen mot Jesper Jansson som efter bara en säsong i Djurgården lämnar klubben och Stockholm för spel i norska Stabaek. Numera återfinns han i belgiska Genk och han har i tidningsintervjuer beskrivit mordhoten som den "värsta tiden i hans liv" och att han var "psykiskt utbränd" när han kom till Stabaek. En 22-årig AIK-supporter dömdes i oktober 1997 till två månaders fängelse för att ha erkänt att han skrivit ett av de otaliga hotbreven till Jansson.

Under den så kallade "Jesper Jansson-affären" så blev också Aftonbladets sportkrönikör Lasse Anrell samt Expressens dito Mats Olsson hotade av AIK-supportrar. Lasse Anrell skrev i Aftonbladet att "terrorns armé" slagit till och hänvisar till de hotbrev han fått via sin hemadress på söder i Stockholm. I breven uppmanas Anrell att "omedelbart sluta med smutskastningen mot AIK och dess supportrar". Vidare nämns att gruppen, som senare skulle benämnas som ATS (AIK Terror Stockholm), haft tillgång till "militära automatvapen". Polisen tar allvarligt på hoten och ger både Anrell och Olsson polisbeskydd.

FOTNOT: Uppslagsverken beskriver Judas, med epitetet Iskariot (den falske), den av lärjungarna som med en kyss förrådde och pekade ut Jesus för knektarna, "som penningkär". För sitt svek erhöll Judas 30 silverpenningar. Han begick senare självmord.

Djurgården-AIK, Ishockey, Elitserien, 29 februari 1996
Ett 30-tal firmagrabbar samlas efter matchen på restaurang Down Under på Sveavägen där det utbryter slagsmål mot ett mindre antal DIF-grabbar senare under kvällen. Knytnävsslag utväxlas utanför puben och en supporter slogs blodig innan AIK:arna under ett vrål jagar iväg gårdarna längs Sveavägen. Glas och flaskor krossas i marken runt de flyende Djurgårdsfansen.

Senare under natten hamnar ett mindre antal fans från båda läger i visst tumult utanför puben Brittannia vid Odenplan sedan DIF-fansen dragit fram knivar mot AIK:arna. Polis anländer till platsen och det hela lugnar ner sig.

Halmstad-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 21 april 1996
Efter matchen hamnar två DIF-fans i en dispyt med åtta-tio HBK-supportrar utanför en restaurang i centrala Halmstad. Den dispyten slutar med att en 20-årig Djurgårdare skär en 18-årig HBK-supporter i halsen med en trasig flaska. Även en annan HBK-supporter får en snyting av gårdaren. Den 18-åriga killen förs med blodet sprutande till sjukhus, där han sys med 30 stygn. Läkarna konstaterade att han hade tur som kom undan med livet i behåll.

Den 20-årige DIF-supportern greps av polis i Halmstad när han var i färd med att kliva på ett tåg för vidare färd hem till Stockholm.

Trelleborg FF-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 29 april 1996
Inför matchen på Vångavallen i Trelleborg utsätts restaurang Tre Lyktor för viss vandalisering av berusade AIK-fans samt av ett lokalt skinheadgäng. Utanför restaurangen utbryter också bråk med ett invandrargäng från staden. Gänget slänger sten mot AIK-fansen som svarar med flaskkastning innan polisen anländer till platsen och allt lugnar ner sig.

Något senare på dagen vid köpcentrumet Valen kommer tre av killarna från invandargänget gående, där stöter de ihop med fyra av de AIK-supportrar som de bråkat med tidigare. Ett våldsamt slagsmål utbryter mellan de båda gängen. En av invandrarkillarna får ett knytnävsslag rakt i ansiktet, en annan får ett slag i huvudet. Den 22-årige invandraren vinglar till, men får sedan ett askfat av glas slaget med full kraft mot sitt huvud och han faller ihop. Polis och ambulans kommer till platsen men försent för att hinna gripa några av fansen. Den 22-årige mannen förs omedelbart till sjukhus där läkarna konstaterar nedsatt hörsel på vänster öra efter det kraftiga slaget med askfatet. Han uppges alltjämt idag ha fysiska problem efter bråket fyra år tidigare.

Degerfors-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 19 maj 1996
Efter matchen på Stora Valla beger sig fyra Djurgårdsfans in på en restaurang i den lilla staden. När de kommer ut därifrån står ett gäng Degerforsfans och väntar på dem. En 25-årig gårdare får en spark i ansiktet och faller till marken där han liggande får motta sparkar över hela kroppen, några av hans tänder sparkas också lösa. Ytterligare en gårdare faller till marken efter att att fått ett slag i ansiktet. En av Djurgårdfansen får uppsöka sjukhus, medan polisen kan gripa ledaren för det lokala Degerforsgänget. Han stängs sedermera av från klubbens allsvenska matcher och klubbstyrelsen utpekar honom som "stadens enda huligan".

AIK-Malmö FF, Fotboll, Svenska Cupen, Final, 23 maj 1996
Cupfinalen 1996 spelades på Gamla Ullevi i Göteborg. Till Göteborg tog sig också en hel del AIK-fans, bland annat Firman som anlände till Sveriges baksida via minibussar. På restaurang Bryggeriet vid Avenyn utbröt bråk mellan AIK-supportrar, polis och lokala göteborgare, även viss form av skadegörelse rapporterades från Nordstan. Sex AIK-fans greps misstänkta för våldsamt upplopp, skadegörelse samt misshandel. Två göteborgare fick föras till sjukhus. En 17-åring med smärtor i rygg och lår efter att han blivit nerslagen och misshandlad med sparkar när han låg ner på marken. Han fick också ett jack över ena ögat efter att ha träffats av en flaska, samt en svullnad över höger öra efter slag. En berusad äldre man fick föras till sjukhus sedan han oturligt förlorat medvetandet efter att han råkat knuffats ned på marken av en AIK-supporter.

Även under matchen var det stökigt runt Gamla Ullevi. Ett 20-tal IFK Göteborgssupportrar på en närliggande ståplatsläktare hamnade i munhuggning med en del AIK-fans på långsidan. Polisen, som fruktade en stormning av ståplatssektionen, beslutade sig helt sonika för att tömma läktaren med IFK-grabbarna på. När AIK:s Pascal Simpson sedan avgör matchen i förlängnigen stormas planen av närmare 500 lyckliga AIK-anhängare. Efter matchen är det stundtals stökigt i Göteborgs centrala delar där ett stort antal AIK-fans firar cupguldet.

Dagen efter AIK:s cupguld är det mesta fokuserat på Firmans nya t-shirt som visas på nästan samtliga nyhetssändningar. En storsäljare med texten "Vi hatar alla" på. Bryggeriet Åbro passade på att utnyttja mediafokuseringen kring AIK och dess supportrar och gick ut i ett pressmeddelande där man hotade med att hoppa av sitt samarbeta med AIK Fotboll. Man ersatte också sin dräktreklam på AIK:s matchtröjor med den jättepropra texten "Stoppa våldet"...

Västerås SK-Hammarby, Fotboll, Div 1 Norra, 25 juni 1996
Bajens grabbar anlände med tåg till Västerås där det blev en småstökig dag både före och efter matchen. Men kanske allra mest under matchen på Arosvallen när ett antal bajare tog sig upp i VSK-klacken där tumult utbröt. Det hela avbröts först sedan matchvärdar från bägge lägren särat på slagskämparna.

IFK Göteborg-Helsingborg, Fotboll, Allsvenskan, 29 juni 1996
Mitt under lördagseftermiddagen utbröt sammanstötningar mellan fans från Göteborg och Helsingborg på Avenyn. Polis ingrep dock omgående och våldsamheterna ebbade ut.

IFK Göteborg-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 26 augusti 1996
Stort rabalder i pressen efter matchen på Gamla Ullevi. Detta sedan ett fullskaligt upplopp utbrytit i inledningen av matchen sedan ett gäng Göteborgsligister stenat Djurgårdsklacken, detta sedan polisen placerat DIF-fansen på ståplatsläktaren under den stora huvudläktaren. DIF-fansen svarade hårt med att vräka tillbaka stenar, flaskor och allt vad man kom åt. Vanliga åskådare fick fly från sittplatsläktaren när polisen klev in på bred front.

Ett stort polisuppbåd forslade efter matchen in Djurgårdsfansen på sina bussar för att bussa dem hem till Stockholm igen. Där väntade en tuff mediakritik mot fansen och Djurgårdens IF för att man inte slagit ner hårdare mot klubbens problemsupportrar redan vid ett tidigare skede. DIF satte tryck på supporterföreningem Blue Saints vars ordörande Peter Norrman avgick. Detta utmynnade i att Patrik "Nitton" Asplund tog över och verkade även för ett namnbyte av supporterföreningen. Blue Saints, som funnits sedan 1981, blev istället Järnkaminerna. Djurgårdens IF var inte nöjda med detta utan beslutade att som en markering mot fansen, samt att blidka förbundet och medierna, spela hemmamatchen på Stockholms Stadion mot Halmstad BK den 15/9-96 inför tomma läktare. Ett unikt beslut i svensk fotboll.

Svenska Fotbollförbundet bötfällde också klubbarna för upploppet på Gamla Ullevi. Djurgården fick 100 000 kr i böter och IFK Göteborg 10 000 kr.

IFK Norrköping-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 26 oktober 1996
Avslutning av den allsvenska säsongen och oroligt innan matchstart. 22 AIK-supportrar omhändertogs för fylleri, slagsmål och vandalisering inne i Norrköpings centrala delar. Även under matchen utbröt oroligheter, den här gången mellan AIK-fans och matchvärdar. Polisen gjorde en del ingripanden under halvtidsvilan.

AIK-Djurgården, Ishockey, Elitserien, 3 november 1996
Aktivitet bland lagens firmagrabbar innan matchen. AIK som laddade upp på Cityhallen hade hunnit lämna stället när DIF:s grabbar anlände dit, beväpnade med plankor från ett bygge i närheten av krogen. De båda grupperna kom till Globenområdet med en kvarts mellanrum och i höjd med biljettluckorna vid Globen drabbade fansen samman sedan Djurgårdens Baby Firma anlänt till området. AIK:s firmagrabbar stormade ut från restaurang Röde Kvarn och slagsmål utbröt med jämna nummer innan DIF backade från platsen och polis klev emellan och drev AIK-fansen mot sin ingång. Inne i Globen ekade sedan ramsan "Springer före matchen..." från AIK-klackens kortsida.

Helsingborg-Anderlecht (Belgien), Fotboll, UEFA-cupen, 19 november 1996
Tredje omgången av UEFA-cupen och läktarkravaller mellan fansen mitt under matchen. Detta sedan fansen börjat slänga bengaliska eldar mot varandra. Anderlecht-supportrarna försökte slita ner kravallstaketet och polisen fick hålla staketet fritt genom våldsamma batongslag mot de belgiska fansen. UEFA dömde Helsingborg IF till ca: 77 000 kr i böter och Anderlecht till ca: 10 000 kr.