1993

Västerås IK-Djurgården, Ishockey, Elitserien, 24 januari 1993
Innan matchen besökte ett gäng Djurgårdssupportrar hamburgerrestaurangen McDonald´s i Västerås. Där försökte två DIF-fans tvinga två 14-åriga flickor till samlag på en toalett, och när flickorna vägrade försökte DIF-fansen att våldta dem. Men flickorna lyckades nå en larmknapp inne på toaletten och DIF:arna var tvungna att fly när hjälp anlände. Allt detta enligt de två flickorna och kvällstidningen Expressen.

Sanningen däremot var att det var de två flickornas idé att gå in på toaletten med killarna. Att det sedan gick lite för långt än vad flickorna tydligen klarade av är inte likställt med våldtäktsförsök. Hur som helst fick de två flickorna bege sig tillsammans med polisen till Rocklundahallen där matchen spelades för att i kikare försöka hitta och peka ut de misstänka "våldtäktsmännen" från DIF-klacken. Flickorna pekade också ut fyra 17-åriga DIF-anhängare som ansvariga för gärningen. Problemet var bara att det var ingen av dessa fyra som hade varit inne på toaletten med flickorna så polisen fick lov att släppa de fyra gårdarna i "brist på bevis".

Under själva hockeymatchen invaderade delar av DIF:s Baby Firma Västeråsklackens ståplatsläktare där slagsmål utbröt. Polisen gick upp på läktaren och grep två DIF-fans misstänkta för misshandel.

IFK Göteborg-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 12 april 1993
Närmare 2000 AIK-anhängare tog sig ned till Göteborg för att se de regerande svenska mästarna AIK i sin premiärmatch borta mot IFK. AIK-klackens två läktarsektioner blev ganska fort proppfulla och ett 60-tal AIK-fans klättrade då upp till sittplatsläktaren ovanför. Denna hädelse finns beskriven i de båda kvällstidningarna dagen efter som en "läktarstormning" där "barnfamiljer tvingades fly". I själva verket var det så att sittplatssektionen var tom samt att inget våld förekom mot de övriga sittplatsåskådarna på angränsande läktare.

I slutet av matchen slängde AIK-fansen in småmynt samt en ölflaska av märket Kronenburg mot IFK-målvakten Thomas Ravelli. Domaren stoppar klockan för att rensa planen från allt skräp, när spelet väl kommer i gång kvitterar AIK:s Björn Kindlund på övertid.

Cirka 250 besvikna Göteborgsfans attackerar AIK-fansen utanför Gamla Ullevi med stenar och flaskor. Men göteborgarna blir besvikna på nytt när AIKarna under ett vrål jagar iväg IFK-fansen. Minuter senare utbryter nya stökigheter utanför Centralstationen där Black Army har ett tåg som väntar. Stockholmare och göteborgare på varsin sida med polisen mitt emellan vräker stenar och flaskor mot varandra. Samtidigt blossar det upp ett slagsmål i närheten av Centralstationen där en firmakille från AIK slår en flaska i huvudet på en tillfälligt "inhyrd" IFK-ligist, vanligtvis tillhörande engelska Chelseas ligistorganisation.

Polisen grep en 19-årig Göteborgare efter matchen misstänkt för våldsamt upplopp samt uppvigling . Båda klubbarna dömdes dessutom till 3000 kr var i böter av Svenska Fotbollförbundet.

Hammarby-Djurgården, Fotboll, Div 1 Norra, 26 maj 1993
Stockholmsderbyt är lugnt ända fram till slutsignalen. Då klättrar ett hundratal Djurgårdsfans över kravallstaketet och bort mot Bajenklacken. Hammarbyfans, sannolikt flera hundra, svarar i sin tur med att också dom ta sig över kravallstaketet och in på planen. De båda supportergrupperna möttes nu mitt på Söderstadions gräsmatta där boxning utbryter utan en endaste polis i sikte. Slagsmålet med både knytnävsslag och bildsköna "karatesparkar" pågår i närmare fem minuter, flera supportrar slås blödande till marken där de liggande får motta sparkar över hela kroppen. En del av Hammarbys spelare som ännu inte hunnit ut från planen försöker mota bort sina supportrar från mittplan men det är redan försent. Det är först när en stor polisstyrka med hundar springer in på Söderstadions gräs som bråket tenderar att upphöra. Då har redan Hammarbyfansen jagat ner DIF mot deras ståplatsläktare.

Sammanlagt greps tolv personer för våldsamt upplopp och fem stycken fick föras till sjukhus. Bland dessa en äldre man som oturligt nog bröt benet i tumultet som uppstod. Senare på kvällen slår DIF-anhängare sönder 20 tunnelbanerutor. Dessutom välts bilar och skyltfönster krossas.

Några veckor efter derbyt har polisens speciella supporterenhet med hjälp av videoupptagningar från bråket samt med hjälp av TV-programmet "Efterlyst" ("Golnytt") lyckats identifiera 40 av supportrarna.

Vattenfestivalen, 6-15 augusti 1993
Under Vattenfestivalen i Stockholm hade de tre stockholmsklackarna fått tillstånd att sätta upp varsin bod där man skulle sälja föreningens souvenirer och dylikt.

Stora gäng bestående av supportrar från de tre klubbarna drev under hela festivalen omkring och sökte bråk med varandra. Den 12 augusti attackerar ett gäng firmakillar från AIK Blue Saints-boden där Djurgårds T-shirts eldas upp. Den 14 augusti sker DIF:s motattack när ett gäng firmakillar från Järngänget och Baby Firman stormar Black Armys bod och sliter sönder ett antal souvenirer.

Sparta Prag (Tjeckien)-AIK, Fotboll, Europacupen, 29 september 1993
Närmare 500 AIK-supportrar tog sig till Prag för AIK:s första returmatch någonsin i Europacupen för mästarlag.

Före matchen attackerades ett mindre antal AIK-anhängare utanför puben Sportsbar i centrala Prag av ett ligistgäng från Sparta. Detta strax efter att huvudstyrkan, ca 100 man, med AIK:are precis begett sig till tunnelbanan. Ett par av AIK:arna tvingades uppsöka sjukvård istället för fotboll. Strax före matchstart, när mobben med 100 AIK:are anländer till arenan, utbryter box utanför Sparta-fansens ingång mellan ligister från de båda lagen. En hel del flaskor och tubsockor med biljardbollar i används som tillhyggen och inte förrän vakter och poliser går in emellan lugnar det hela ner sig. Efter matchen väntar ett stort gäng Sparta-fans på AIK-klacken utanför arenan där man vräker iväg stenar över svenskarna. Ett enormt polisuppbåd emellan grupperna vallar AIK:arna ned mot tågstationen i Prag. Strax innan tåget skall avgå försöker ett 50-tal Spartaskinheads storma stationen men stoppas och jagas iväg av polisen.

AIK-Hammarby, Ishockey, Div 1 Östra, 18 oktober 1993
Mitt under matchen försvinner en av AIK-klackens flaggor. När den sedan dyker upp hålls den brinnande upp mitt i Bajenklacken. 200 AIK-anhängare stormar ut från sin läktarsektion i Globen för att storma bort mot bajarna. Ursinniga AIK-fans motas tillbaka av ett stort polisuppbåd som också låser dörrarna i Globens korridorer.

Det här blir dock upptakten till det upplopp som följde efter matchen då över 200 AIK-supportrar drabbade samman med lika många bajenfans utanför arenan. Fansen slänger stenar, flaskor, järnrör och allt annat de kommer åt mot varandra. Tre personer greps av polis misstänkta för våldsamt upplopp samt i ett fall också uppvigling. En polishund skadades och fördes till djursjukhuset efter att ha träffats av en flaska på nosen. Voff!?