1992

AIK-Djurgården, Ishockey, Elitserien, 3 mars 1992
En timme före match hade Black Army samling på T-centralen, ungefär samtidigt har en falang ur Blue Saints brutit sig ur den organiserade samlingen vid Östra Station och begett sig in mot Centralen. 30-40 Dif-fans stormar upp från tunnelbanan och rör sig i en lösryckt skrikande formation. Vid gången mot Centralstationen brakar det till när de båda grupperna stöter samman. En tårgasgranat slungas iväg, tumult utbryter, en AIK:are slås till marken och mottar liggande ett flertal sparkar mot kroppen, en Djurgårdare förs blödande till sjukhus för att sys ihop sedan han fällts av en kastad sten i bakhuvudet sannolikt från någon av sina egna. Polisen anländer och gör en chock mot Dif-fansen som tvingas tillbaka ned i tunnelbanan.

Nya bråk, som närmast kan beskrivas som regelrätta kravaller, bryter strax före matchstart ut på den så kallade "Globenbron" dit supportergrupperna nu förflyttat sig. En Dif-supporter skadas i bråket på bron medan en annan Dif-kille, som råkat hamna mellan AIK:arna, kastar sig över räcket till bron för att komma undan! Där blir han hängande medan AIK-ligister matar slag mot hans fingrar tills han tappar greppet och faller ned! Han förs via ambulans i ilfart till sjukhus men klarade sig utan bestående men. Polisen lyckas med hjälp av hästar och hundar sära på de nu mycket aggressiva supportergrupperna och kan efter stora problem få in fansen på arenan där de hölls i schack av ett gigantiskt polisuppbåd.

Hammarby-Björklöven, Ishockey, Play Off, 18 mars 1992
Efter matchen utbryter kravaller på Gullmarsplans tunnelbanestation sedan Hammarby-fans anfallit polisen med hjälp av stenar. Polisen svarar med att gå lös på supportrarna med sina batonger och lyckas även gripa ett flertal Bajare misstänkta för våldsamt upplopp.

IFK Norrköping-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 12 april 1992
Norrköpingspolisens stora testmatch inför sommarens EM-slutspel i Sverige gav ej något tillfredsställande besked för polisledningen trots att 114 poliser, tio hundar och sex hästar deltagit i genrepet.

I ett underbart solsken på eftermiddagen inträffade en rå misshandel vid Drottninggatan i centrala Norrköping. Fem AIK-supportrar påstår sig blivit provocerade av en iransk invandare i 20-årsåldern. En av AIK:arna väser "djävla svartskalle" till iraniern som svarar något dräpande tillbaka. Då faller det första slaget mot iraniern som träffar rakt i ansiktet. Han slås omkull och faller ner på den hårda trottoaren. Fler AIK:are tillkommer som nu öser slag och sparkar mot killen som krampaktigt försöker krypa ihop för att skydda huvudet med armarna. Men misshandeln fortsätter och blodet börjar pumpa pulserande ur killens näsa och hans armar faller ihop efter sidan när han livlös blir liggande tills två polisbussar som uppmärksammat det hela stannar till och springer ut. Alla AIK:are utan tre lämnar platsen springande. De tre har ej uppfattat att polisen är på ingång utan de fortsätter att sparka iraniern ända tills poliserna kommer fram och de kan gripas. Poliserna som först anlände till platsen är övertygade om att iraniern är död, men som genom ett under kvicknar han till i ambulansen och överlever mirakulöst den grova misshandeln. De tre AIK-supportrarna, 17, 22 och 24 år gamla, döms sedermera i tingsrätten till ett år, sex månader respektive fyra månaders fängelse. Den iranske invandraren tilldömdes också ett skadestånd på 3200 kr för sina sönderrivna kläder.

Inne på Idrottsparkens ena ståplatsläktare har närmare 2500 AIK-supportrar trängt ihop sig. Det är AIK:s första bortamatch för säsongen och intresset är stort. När domaren i den första halvleken blåser straffspark för Norrköping samt utvisar en AIK-spelare brister AIK-klackens tålamod. Ett kravallstaket blir helt sonika avlyft av supportrarna och ett stort antal AIK-fans är på väg in på innerplanen. Norrköpingsbacken, och den förra AIK-spelaren Janne Eriksson, flyr springande mot spelaringången men AIK-fansen hejdas av polis och matchvärdar innan de hunnit in på planen.

Efter matchen utbryter viss stenkastning mot polis och journalister men polisen har läget under kontroll nu. Totalt greps 22 AIK-anhängare under dagen.

IFK Göteborg-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 26 april 1992
Dif-firman "Järngänget" hade hyrt in två bussar som utan polisens vetskap skulle föra Djurgårdarna obemärkt till Göteborg. Men polisen som fått ett anonymt tips dagen före match slog till tidigt på morgonen mot bussarna vid Stadiongården i Stockholm. Bussarna genomsöktes och samtliga resenärer lika så. Polisen beslagtog järnrör, tårgas, knivar, knogjärn samt mängder med alkohol. Först därefter tilläts bussarna att lämna huvudstaden för vidare färd till Sveriges baksida.

Väl nere i Göteborg hoppar och sparkar Dif-fansen sönder en träläktare för en kostnad av 100 000 kr, träplankorna slängdes ut på planen medan polisen inte kunde göra mycket annat än att se på. Även innan matchen hade det varit stökigt i centrala Göteborg sedan Dif:are och IFK-fans drabbat samman. Sammanlagt greps 25 personer under matchdagen.

AIK-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 11 maj 1992
Polisen misslyckades med sin taktik att hålla kvar AIK-klacken inne på Råsunda efter matchen. AIK-supportrarna strömmar ut från arenan ungefär samtidigt som Dif-klacken släpps ut. Polisen inser sitt misstag och lyckas spärra av vägen för 4-500 AIK-fans men kan inte göra någonting åt de hundratals andra fans som slinkit ur polisens nät. Detta innebär att de båda supportergrupperna möts vid nedgången till tunnelbanan. AIK:arna kastar stenar och flaskor mot Dif-fansen som tvingas retirera samtidigt som polis med tolv hästar och ett 20-tal hundar tillfälligt lyckas hålla isär grupperna. Men vid ytterligare en smal nedgångspassage mot tunnelbanan blossar nya strider upp. Flera hundra AIK- och Djurgårdsfans vräker stenar, järnrör, parkbänkar och dylikt över varandra. Otroligt nog skadas ingen av supportrarna allvarligt i upploppet.

Senare på kvällen utbryter också bråk på ett flertal platser i Stockholms city mellan supportrar från de bägge lagen.

En sammanfattning av kvällen visar att en 19-årig flicka fick föras till sjukhus efter att olyckligt ha träffats av en sten i huvudet. Ytterligare en flicka skadades sedan hon blivit nedtrampad av en polishäst. Solnapolisen grep under kvällen hela 114 fotbollssupportrar, de allra flesta av dem AIK- fans. Sedermera dömdes en 20-årig AIK-anhängare till en månads fängelse. Bland de 114 gripna fanns för övrigt två spelare från AIK:s juniorlag...

Dagen efter derbyt gick AIK:s styrelse ut i ett sensationellt utrop då man meddelade att alla personer under 18 år förbjuds att gå på AIK:s hemmamatcher. Ett unikt beslut som sannolikt var ett spel för galleriet då AIK hade blåslampa på sig då man hotades av spel inför tomma läktare av Svenska Fotbollförbundet (SvFF). Barnförbjudningsbeslutet gällde också bara för en hemmamatch (AIK- Trelleborg FF 17/5-92) innan det revs upp.

Tre dagar efter derbyt utdelade SvFF 8000 kr i böter för AIK och 4000 för Djurgården. Dessutom drogs fansens tilldelning av EM-biljetter in av förbundet.

Polisen såg nu också sin chans att få till en sista generalrepetition innan EM och polisledningen lyckades övertygas att sätta in hela 600 utkommenderade poliser inför nästkommande Stockholmsderby, Djurgården-AIK på Stadion den 21/5-92.

Europa Mästerskapen (EM-slutspelet), Fotboll, 10-26 juni 1992
EM-slutspelet i fotboll avgjordes för första gången någonsin i Sverige. Spelorterna var Stockholm (Solna), Göteborg, Malmö och Norrköping.

Redan flera månader före turneringen började massmedia sprida skräckpropaganda om hur mycket bråk det skulle bli. Dagliga skriverier avlöste varandra i kvällspressen.

Engelska supportrar hade inför matchen mot Frankrike i Malmö härjat på Köpenhamns gator och torg. När de anlände till Malmö natten före matchen utbröt också bråk vid ett öltält i staden. Engelska fotbollssupportrar attackerade den svenska polisen med stenar och flaskor, och en hel del engelsmän greps under natten. En av dem dömdes senare till fängelse sedan han enligt domstolen "uppviglat de andra engelsmännen och dessutom kastat ett bord mot polisen".

När sedan engelsmännen kom till Stockholm för den så emotsedda och fruktade matchen mot Sverige så blev det nästan omgående bråk. Vid öltälten på Gärdet startade ett hundratal engelsmän på en given signal organiserade kravaller mot flera hundra svenska fotbollsfans.

Under matchen Sverige-England på Råsunda fanns närmare 800 poliser utkommenderade runt Råsunda, Gärdet och Stockholms innerstad. England förlorade matchen med 2-1 och åkte därmed ur EM. Vansinniga engelsmän stormar ut från läktarna och misshandlar besinningslöst alla svenskar de kommer åt. En korvförsäljare utsätts för en rå misshandel då han liggande får motta ett flertal "fotbollssparkar" mot huvudet. Av polisen syntes inget...

Senare på kvällen tågar ett stort antal svenska supportrar beväpnade till tänderna i samlad trupp mot Östermalms IP där engelsmännen har sitt övernattningsläger. De upptäcks dock av polisen som stoppar fansen bara 500 meter från idrottsplatsen där de avväpnas och omhändertas. Under natten slog ett större antal engelsmän sönder skyltfönster i city. Sammanlagt greps 196 fotbollssupportrar under kvällen och natten.

Med England utslaget ur EM var det Tyskland som var det stora orosmolnet för polisen. Inför gruppspelsmatchen mellan Holland och Tyskland i Göteborg ställde tyska fans till med stor skadegörelse på Avenyn. Ett stort antal tyskar greps och flera av dem dömdes till fängelsestraff.

Efter att Sverige blivit utslagna ur turneringen av just Tyskland i semifinalen gick svenskar och invandrarungdomar ut på gemensam jakt efter tyskar. När de inte hittade några gav man sig istället på en tysk registrerad bil som vältes. Dessutom slogs en hel del skyltfönster sönder under bärsärkagången. Polisen samlade ihop ungdomarna och grep nästan 300 personer vid massgripandet.

IFK Göteborg-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 12 juli 1992
Extra spänt förhållande mellan Black Army och Göteborgspolisen efter ordningsmaktens beteende mot AIK-fansen i samband med AIK:s bortamatch mot GAIS den 4/5-92. Då trakasserades fansen värre än vanligt av polisen och JO-anmälningarna strömmade in där polisen slutligen fick bakläxa på samtliga punkter. Som om dom skulle bry sig...

En viss falang ur Black Army reste ned extra tidigt till Göteborg där det nästan omgående utbröt bråk mellan stockholmare och göteborgare. Skyltfönster krossades i centrala Göteborg och kravallpolis gick in och grep 24 AIK-fans innan matchen.

Degerfors-Hammarby, Fotboll, Höstettan, 6 september 1992
Toppmatchen på Stora Valla urartade redan efter sju minuters spel då Degerfors tog ledningen med ett 1-0. Ett hundratal Hammarby supportrar stormar bort mot hemmaklacken där vilt slagsmål utbryter mellan fansen. 17 poliser med två hundar lyckas efter några minuter bryta upp tumultet.

Nästa kaos utbryter 30 sekunder före matchslut då Hammarby kvitterar på ett misstänkt offsidemål. 30-40 Degerfors-fans stormar planen för att tala linjedomaren Stefan Wigö till rätta. Det tar polisen närmare fem minuter att rensa planen så att den sista halvminuten kan slutföras. Efter matchen väntar arga hemma fans på domaren utanför Stora Vallas omklädningsrum. Det tar domartrion närmare en timme innan man vågar lämna arenan.

Brynäs-Djurgården, Ishockey, Elitserien, 24 september 1992
Ett jätteslagsmål utbryter i den första periodpausen mellan Djurgårdsfans och polis. Tumultet eskalerar ytterligare när en ung korvförsäljerska blir rånad på hela korvståndet och tre Dif-skinheads släpper iväg henne bakom en cafeteria. Polisen kommer dock till undsättning och befriar flickan.

I slutet av matchen är det stundtals mycket oroligt på Dif-klackens ståplatsläktare och polis och arrangörer hotar genom matchspeakern att utrymma hela läktaren. Djurgårdsklacken svarade då med att skandera "Vi é fina grabbar allihopa...".

AGF Århus (Danmark)-AIK, Fotboll, Cupvinnarcupen, 29 september 1992
För första gången sedan 1987 ska AIK ut i Europa för spel i Cupvinnarcupens första omgång. Resan bär av mot Danmark och Århus. Fem bussar med 250 Black Army medlemmar lämnar Klarabergsviadukten i Stockholm natten till den 29 september, dessutom tillkommer ytterligare 500 supportrar som tar sig ner på egen hand.

En buss med 43 AIK-supportrar, mestadels firmagrabbar, ombord får punktering i Borg några mil utanför Norrköping. AIK-supportarna har knappt hunnit kliva av bussen förrän de håller på att bli överkörda av ett tidningsbud. AIK:arna springer efter bilen och vräker flaskor och stenar mot chauffören som trycker gasen i botten och försvinner. Tre grabbar beger sig till ett närliggande gammalt K-märkt församlingshem som de i fyllan och villan bestämmer sig för att sätta eld på. Huset brinner ned till grunden och brottet kom att rubriceras som mordbrand. AIK killarna beger sig tillbaka till sin buss som nu blivit lagad och fansen åker vidare. En polispatrull stoppar strax därefter bussen för att försöka kliva på densamma och ta namnen på passagerarna. I stället får de se sig bli ivägjagade av fansen med stenar och annat bråte. Bussen rullar vidare och först i Mjölby anser sig polisen vara tillräckligt många för att våga ta namnen på fansen. Liksom på flera av de andra bussarna har stöldraider förekommit på olika bensinstationer. Dessutom har tre andra AIK-supportar satt eld på en övergiven bil längst en parkeringsplats.

Väl i Århus utbryter flera slagsmål mellan AIK-fans och mestadels turkiska invandrare. Ett av dessa bråk utspelade sig utanför puben General Rye där ett 20-tal firmagrabbar drabbar samman med ett invandargäng beväpnade med käppar. En AIK:are träffas mitt i ansiktet av en biljardkö och blodet färgar nästan hela hans ansikte rött. Resten av fansen går till attack mot nydanskarna som flyr i panik medan en skur av flaskor viner efter dem och splittras med dova ljud mot gatan och skyltfönstren. En ur invandrargänget hamnar på efterkälken och flyr in i en tygaffär. AIK:arna vräker cyklar mot dörren och är just i färd med att ta sig in då sirener ljuder och den första polispatrullen anländer. AIK:arna joggar lugnt in på puben igen där man oskyldigt sitter och dricker bärs när polisen stormar in. -Allt lugnt, konstaterar en polisman och går ut igen.

Under för- och eftermiddagen har danska B/Z-aktivister (husockupanter och antirasister) spridit flygblad över hela staden med texter om att "Black Army består till 95% av nynazister". Vidare uppmanade flygbladen alla danskar att sluta upp bakom AIK-läktaren efter matchen, givetvis beväpnade. Nu blev det inte så utan redan innan matchen drabbade B/Z samman med AIK-fans. Ett gäng B/Z-aktivister beväpnade med järnrör attackerar ett gäng AIK-supportrar på en bro i staden. Tyvärr fel gäng för danskarna. AIK:arna rycker järnrören ur händerna på danskarna och går istället till attack. En dansk hinner inte undan utan slås blodig av AIK:arna. Dagen efter fanns en stor bild på dansken i den svenska tidningen Expressen där dansken förklarade hur han "helt oprovocerat blivit attackerad av svenskarna som börjat misshandla honom"...

Även under matchen utbryter bråk. Närmare bestämt under halvtidspausen då AIK-fans drabbar samman med danska poliser och vakter. En AIK:are kastar ett bord mot en polisman som vacklar till. En annan AIK:are kastar en papperskorg mot en polis och en tredje slår med full kraft en skylt i huvudet på en av poliserna.

På hemväg från Århus, där för övrigt 28 AIK-supportar greps, stoppar Norrköpingspolisen den buss vars passagerare misstänks för att ha bränt ner ett församlingshem. Polisen förhör samtliga supportrar i bussen men får inget napp. "De skyddar varandra" säger en polisman.

Några dagar senare överlämnar sig dock de tre AIK-supportarna, 17, 20 och 22 år gamla, till polisen där de erkänner sin inblandning i mordbranden. De häktas av åklagare där 17-åringen, som var den mest drivande och skyldige i branden, bröt samman efter sex dagar och i stället golade ner sina två "kamrater" som fick ta nästan hela skulden. "Kamraterna" fick tillbringa närmare tre månader i häkte innan de i en rättegång dömdes till 1,5 år respektive 1 års fängelse. 17-åringen dömdes till sex månaders fängelse. Supportrarna dömdes också till att betala ett skadestånd på dryga 200 000 kr.

Notabelt är att 17-åringen fem år senare utsågs till säkerhetschef för AIK. Ett arbete han, med undantag för en sjukskrivningsperiod våren 1998, har kvar när detta skrivs vintern år 2000.

Efter Århus resan med allt vad det innebar, hoppade dessutom AIK:s huvudsponsor Folksam av allt vidare samarbete. Deras officiella motivering var att man ej ville synas i de sammanhang AIK hade gjort de senaste dagarna. AIK:s huvudstyrelse beslutade sig då för att bryta allt vidare samarbete med den fristående supporterföreningen Black Army. Man krävde en omorganisation samt ett namnbyte på föreningen. Några månader senare återupptogs dock samarbetet igen.

Trelleborg FF-IFK Göteborg, Fotboll, Mästerskapsserien, 10 oktober 1992
130 IFK-supportrar anlände till Skåne där de flesta tillbringat förmiddagen i Danmark och där stärkt sig rejält med diverse alkoholhaltiga drycker. Småbråk, snatteriraider samt att nazistiska slagord ekade gjorde att IFK Göteborgs styrelse rasade mot fansen. Lägg också till att en kameraman från Sveriges Television slogs omkull på planen efter matchen.

Djurgården-Degerfors, Fotboll, Kval, 31 oktober 1992
Efter matchen attackerar Djurgårdsfans bortalagets bussar när fansen just är på väg att stiga på dem. Knytnävsslag och sparkar haglar från stockholmarnas sida. Polisen går in och särar på fansen medan sex Degerforsfans förs till sjukhus för omplåstring.

Degerfors-Djurgården, Fotboll, Kval, 7 november 1992
I den andra och helt avgörande kvalmatchen om vilket lag som ska ta den återstående allsvenska platsen till nästa säsong förlorar överraskande Djurgården och nedflyttas därmed till division 1.

Besvikna stockholmare försöker storma planen efter matchen, man skjuter också fyrverkeripjäser samt kastar stenar mot den utkommenderade polisstyrkan. Utanför arenan misshandlas en medelålders man från Degerfors grovt av Djurgårdsfans. En av Dif-killarna greps av polis och dömdes senare till fängelse för brottet.