1991

Brynäs-AIK, Ishockey, Elitserien, 20 januari 1991
Kanske svensk ishockeys största råkurr någonsin - bland spelarna vill säga. Efter matchen som Brynäs vann med 4-3 gjorde samtliga spelare i de bägge lagen upp i en "eftermatch" på isen. De 4599 åskådarna i Gavlerinken fick fem-sex minuters extra underhållning när smockorna ven mellan iskrigarna. Så småningom spreds våldsamheterna också upp på läktaren där Gävlepolisen såg sin chans att ge igen på AIK-klacken för alla bråk genom åren. Sedan tre st AIK-fans klättrat över planket från läktaren för att försöka ta sig in på isen anföll polisen AIK-fansen med batongslag. Man släppte också sina hundar utan munkorgar mot de 250 tillresta AIK-anhängarna. En supporter greps misstänkt för misshandel och sju andra fans omhändertogs för "störande av ordningen". Händelserna i Gavlerinken JO-anmäldes av ett flertal AIK- supportrar men vann, som brukligt är, inget gehör hos Justitieombudsmannen (JO).

Djurgården-AIK, Ishockey, Elitserien, 28 februari 1991
Rykten florerade dagarna före derbyt att Djurgården var "up for it". Ett 60-70-tal AIK-ligister samlades därför på Restaurang Britannia innan matchen för att försöka ta reda på om ryktena stämde. Förhandssnacket sade "Fridhemsplan" och restaurang Pinocchio för Dif. Och mycket riktigt. Vid nedgången till Fridhemsplans T-banestation under själva "gatuplanet" kommer ett 40-tal Djurgårdsligister gående. De blir helt överrumplade när Gnagarna stormar rätt in i dom. Kravaller utbryter och gårdarna flyr springande uppför rulltrappen. Ett tiotal Dif:are hinner inte undan. En blir brutalt misshandlad och slutligen insparkad i ett skyltfönster. En AIK:are får också föras till sjukhus sedan han träffats av en kastad flaska.

AIK:arna tar sig ned i tunnelbanan för vidare färd ut till Globen där ramsan "Fridhemsplan" ekade länge från den ena kortsidan. Även på isen var AIK framgångsrika denna kväll, seger 3-1.

AIK-Hammarby, Fotboll, Träningsmatch, 9 mars 1991
Det var tänkt att bli en helt vanlig fredlig vänskapsmatch på den lilla idrottsplatsen Stadshagen i västra Stockholm. Inga kravallstaket finns på Stadshagen och inte heller några poliser var närvarande. Detta visste AIK- fansen om. Man visste också om att en del av supportergruppens småkillar åkt på stryk av äldre Bajenligister efter derbyt föregående säsong (1/8- 90). Och nu skulle hämnden ske. Direkt när domaren Bo Karlsson blåst för halvtid stormade ett 50-tal AIK-supportrar bort mot de 35 Hammarbysupportrarna på motsvarande långsida. AIK-fansen går till attack med slag, sparkar och flaskor. Med våldsamma rallarsvingar jagas Bajen fansen bort mot utgången, allt inför de två lagen och domartrion som från omklädningsrummen följde tumultet.

När kravallerna väl ebbat ut anländer sex polisbilar (med bl a kravallstaket...) och två ambulanser till Stadshagen. Inga supportrar kan dock gripas. Efter matchen väntar AIK-anhängarna på sina antagonister i tunnelbanan men den här gången lyckas polisen hålla isär grupperna.

Södertälje-Djurgården, Ishockey, SM-kvartsfinal, 10 mars 1991
Hög stämning i Scaniarinken i Södertälje och en hel del provokationer mellan de båda supportergrupperna. Från Dif-klacken ekar de invandrarfientliga sångerna mot Täljefansen (det var ju under den stora "rasistperioden" hos stockholmsklackarna). I den tredje perioden utbryter slagsmål på sittplatsläktaren mellan de båda klackarna. Dif-fans slåss öppet med ett stort invandrargäng från Södertälje. Polisen tvingas gå in på läktaren och gripa ett tiotal av slagskämparna.

Djurgården-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 24 april 1991
Lugnt både före och under matchen som spelades på Råsunda i Solna på grund av en ospelbar plan på Stockholms Stadion. Men efter matchen tänder det till när Dif-fans lyckas ta sig in på den läktare där de tillresta IFK- fansen finns inlåsta. Tumult bryter ut. Slag och sparkar, kombinerat med kastade stenar och paraplyer(!), växlas mellan grupperna. Polisen tar sig in och får stopp på bråket.

Djurgården-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 16 maj 1991
AIK förlorar Stockholmsderbyt med 2-1 och flera tusen besvikna AIK-anhängare väller ut från Råsundas norra läktare. Offren är utvalda och inte särskilt många idag. Exakt 357 Blue Saints-medlemmar sitter nämligen inspärrade på den södra ståplatsläktaren. Men polisen har radat upp sig på ett stort led framför södra och lyckas med hjälp av hundar driva iväg AIK-fansen i riktning mot tunnelbanan. Men plötsligt kontrar AIK:arna med stenkastning mot polisen. En stor grön glasiglo välts omkull och fansen får tag i flaskor som slungas iväg med full kraft mot polisen. Nya kravaller bryter ut och fem AIK-fans grips misstänkta för våldsamt upplopp. Efter stor möda lyckas polisen rensa Solna på AIK-anhängare och kan slutligen släppa ut de 357 Dif-supportrarna som i närmare en timme fått stå i ösregn och sjunga, ensamma och instängda på Råsundas läktare.

Senare på kvällen bryter nya bråk ut. Dels på T-Centralen där ett 50-tal AIK-supportrar jagar iväg ett antal Dif-fans, och dels i den stora vänthallen i anslutning till Centralstationen där det är slagsmål mellan två supportergrupper.

IFK Göteborg-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 20 maj 1991
Innan det allsvenska mötet mellan IFK och AIK skulle det spelas en förmatch mellan de båda lagens supporterklubbar. Förmatchens avspark var utannonserad till klockan 16.30. Klockan 16.30 befann sig också ett hundratal AIK-anhängare utanför Nya Ullevi med planer på att komma in och bevittna matchen. Men insläppet var stängt och inte en endaste vaktmästare i närheten. AIK-fansen krossar en fönsterruta och kan genom detta öppna grindarna för att ta sig in på arenan. Där inne får de stå i cirka 15 minuter innan Göteborgspolisen dyker upp med fem hundar och börjar köra ut AIK:arna för att de ska betala inträde. När AIK-supportrarna väl har kommit in igen är förmatchen slut och en viss irritation uppstår. Den irritationen accentueras ytterligare efter matchens slut när ett visst antal Göteborgssupportrar och lokala kickers vräker stenar mot stockholmarna utanför arenan. AIK-fansen som nu hunnit bli rejält upprörda sätter iväg mot göteborgarna som flyr fältet. Efter visst tumult kan polisen gripa in och återställa ordningen.

AIK-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 30 maj 1991
Nytt Stockholmsderby - och nya bråk. Men återigen inga större sammandrabbningar mellan de olika supportergängen utan istället mellan Black Army och polisen. Efter matchen sprang flera hundra AIK-anhängare iväg mot en grässlänt där de överröste poliserna med stenar, flaskor och stora tegelblock. En polisman träffades och fick föras till sjukhus. Polisen stormade efter fansen som tog sin flykt upp i en närliggande skog i höjd med Solna Centrum. Med hjälp av hästar och hundar attackerade polisen fansen och fick till slut ned dom till tunnelbanan.

Tidigare under kvällen hade också en pressfotograf från tidningen Expressen överfallits sedan han försökt ta bilder på bråkande AIK-fans. Allt medan Dif-klacken satt inlåsta på den södra läktaren över en timme efter matchens slut.

19 AIK-supportrar greps av polis misstänkta för våldsamt upplopp. Tre av dessa dömdes i en rättegång nästan ett år senare till en månads fängelse och 2500 kronor i dagsböter, ytterligare åtta stycken dömdes enbart till dagsböter.

IFK Norrköping-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 24 juli 1991
En riktig högriskmatch på förhand. Under vintern-91 hade AIK:s landslagsstjärna Janne Eriksson lämnat klubben för ett mer penninggivande kontrakt med IFK Norrköping och tillsammans med Niclas Kindvall, som också lämnade AIK för Norrköping, blivit Judas med "hela svenska folket". Inför matchen på Idrottsparken var dock Eriksson avstängd efter att ha fått sitt tredje gula kort under säsongen i matchen innan, han planerade dock att se matchen från läktarplats. Black Army varnade dock Eriksson från att vistas fritt på Idrottsparken under matchen. Dan före match florerade det också ett rykte i Norrköping som sade att en grupp fanatiska AIK-supportrar hade med sig en pistol för att ta livet av Janne Eriksson. Eriksson fann det bäst, efter polisens rekommendationer, att lämna staden under matchdagen.

Två timmar innan matchstart fick ett gäng från den närbelägna flyktingförläggningen för sig att vifta med en revolver (startpistol) mot ett gäng AIK-fans i en park vid centrumet. Något de ångrade femton minuter senare liggandes på Norrköpings Lasarett...

Mitt under den första halvleken briserar en bomb på Idrottsparkens gräsmatta. Bomben som är nedgrävd två decimeter under marken och placerad mellan två små brädbitar är fjärrstyrd. Det innebär att någon utlöst bomben genom att trycka på en fjärrkontroll. Dagen efter matchen uppger tidningen Expressens reporter Anders Fallenius att en antenn hittats bakom det mål som AIK-klacken stått bakom. Detta visade sig vara en lögn. Något som uppdagades flera veckor senare när polisen avslöjade att man misstänkte några grannar från ett bostadsområde till Idrottsparken som var trötta på buslivet i samband med fotbollsmatcherna mot stockholmslagen. Och dessa påstods då ha placerat ut bomben för att ge Black Army skulden. Polisen kommenterade bomben som "den mest avancerade vi sett" och UEFA-presidenten Lennart Johansson gick ut i kvällspressen och sa "att säkerheten för hela EM måste ses över nu". Det sistnämnda med tanke på nästa års EM-slutspel i Sverige och bland annat Norrköping.

I den andra halvleken beordrades flera poliser in på den avspärrade läktaren med 1200 AIK-supportrar på. Den aktionen slutade med att poliserna motades och sparkades ut igen av rasande AIK-fans. En AIK-supporter dömdes senare till en månads fängelse för att ha sparkat en polis vid tillfället.

Efter matchen gjorde Norrköpingspolisen ytterligare misstag då man "tappade" bort nycklarna till AIK-klackens grindar. Irriterade AIK-fans rev då upp ett stort hål i stängslet och tog sig ut på gatorna där en viss form av stenkastning utbröt mot polisen innan man lyckades få ombord AIK-fansen på deras bilar och bussar. En person fördes i ambulans till sjukhus efter att ha blivit misshandlad av AIK-supportrarna. Norrköpings Tidningars (NT) beskrivning av AIK-fansen dagen efter löd "En stor hord vildar".

Malmö FF-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 4 augusti 1991
Två Black Army bussar från Stockholm avgår klockan 01.00 från Klarabergsviadukten. Vid en nattöppen bensinstation i Norrköping stannar en av bussarna till. Ett 30-tal AIK-fans går in på macken och tar vad de vill ha, tio backar folköl, chips, porrtidningar, frukt, godis och mat. Den ensamma expediten är maktlös, allt han kan göra är att larma polisen, men det är redan för sent. På bussen fortsätter festen fram till klockan 04.00 då det upptäcks att två mindre smarta killar i 20-årsåldern är Djurgårdare respektive Hammarbyare!! De båda slits upp från sina platser och knytnävarna haglar över dem. Med stora svullnader och igenmurade ögon kastas de av bussen mitt ute i skogen. AIK- fansen fortsätter festen. Vad man inte vet är att bland busspassagerarna finns ytterligare två individer som inte har någonting där att göra. Nämligen två journalister från tidningen Aftonbladet, Niklas Bodell och Åke Ericson, "utklädda" till AIK-supportrar för att infiltrera AIK-klacken under något som tidningen kom att kalla "Black Army Inifrån" och som utmynnade i nästan en veckas skriverier och löpsedlar om "AIK:s fotbollshuliganer".

Väl i Skåne tar sig AIK-supportrarna sig en tripp över till Köpenhamn. I den danska huvudstaden hamnar AIK-fansen i gruff med en dyngrak dansk i 30-årsåldern som oprovocerat gått fram till en AIK:are och slagit ett knytnävsslag mot supportern. En 18-årig AIK-anhängare tar då upp en gatsten och slungar den med all sin kraft mot dansken som genast faller till marken medvetslös med blodet kraftigt pumpande ur sitt bakhuvud. AIK-fansen springer ifrån platsen i tron att dansken är död. Mannen förs till sjukhus där han sys ihop med tio stygn. Tre veckor senare, under en cupmatch i Norrköping (26/8- 91), grips den 18-årige AIK-supportern för dådet.

Efter några stöldraider, nakenbad och en busskapning är AIK:arna framme vid Malmö Stadion där en av supportrarna är nära att dö av spritförgiftning. Supportern förs till sjukhus där han dock kvicknar till någorlunda efter ett tag. Annars är allt lugnt och AIK:arna kan sätta sig på sina bussar igen för att bege sig de 62 milen hem till Stockholm igen.

IFK Norrköping-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 11 augusti 1991
Tidigt anländande Dif-supportrar hamnar i kravaller i innerstan. Djurgårdarna hamnar i bråk med ett lokalt invandrargäng som man jagar genom stadens gator. Polisen har stora problem med att få situationen under kontroll. Men man lyckas dock samla ihop stockholmarna och slussa dem vidare till Idrottsparken. Väl inne på arenan går polisen flera gånger under matchen upp bland fansen för att föra ut en del av de överförfriskade supportrarna.

Brynäs-Djurgården, Ishockey, Elitserien, 26 september 1991
Stökigt värre i Gavlerinken som vanligt på den här tiden när det var ett Stockholmsbesök. I en av periodpauserna slås en cafeteria sönder av Dif- fansen och efter matchen misshandlas en 16-årig Dif-supporter av andra Dif- fans i tron att han var Brynäsare. 17 Djurgårdsanhängare omhändertogs under matchen av Gävlepolisen.

Djurgården-AIK, Fotboll, Mästerskapsserien, 30 september 1991
Innan matchen var det stökigt på T-Centralen sedan Dif-fans stött samman med ett mindre antal AIK-supportrar. Och under själva matchen utbröt stenkastning mellan AIK-supportrar på sittplats och ett större antal Dif-fans på den södra ståplatsläktaren. Polis gick in på sittplatsläktaren och förde ut AIK-fansen.

Efter matchen, som Djurgården vann med 4-1, marscherade närmare 1000 AIK- anhängare, många av dem beväpnade med järnrör, till den södra läktaren där de försökte forcera grindarna för att komma åt Djurgårdarna. Ett enormt polisuppbåd med både hästar och hundar slog en järnring runt de ursinniga AIK-fansen. Våldsamma sammandrabbningar utbröt då utanför Råsunda när polisen gjorde upprepande chocker mot AIK-supportrarna. AIK-fansen svarade med sten- och flaskkastning mot polisen, dessutom sprang ett gäng AIK-fans till en närliggande bensinstation där de fyllde på två flaskor med bensin. Dessa tändes på och slungades iväg mot polisen som dock hade sköldar till sin hjälp. De lyckades parera brandbomberna så till vida att gatan började brinna istället.

I nära två timmar (!) varade kravallerna utanför Råsunda allt medan Dif-klacken satt inlåsta på läktaren. En pressfotograf från Dagens Nyheter blev dessutom nedslagen när han fotograferade upploppet. Sammanlagt greps tolv AIK-fans misstänkta för våldsamt upplopp samt några även för uppvigling.

Hammarby-V Frölunda, Fotboll, Kvalmatch, 26 oktober 1991
Hammarby misslyckades med att ta sig till fotbollsallsvenskan. Ett mål till behövdes men trots mängder med målchanser vinner Frölunda med uddamålet. Efter matchen väntar ett 80-tal besvikna Bajare på motståndarna och domarna utanför spelargången. När polisen dyker upp utbryter sten och flaskkastning. Ordningsmakten svarar med hundar för att driva iväg fansen från området och ned i tunnelbanan.

AIK-Djurgården, Ishockey, Elitserien, 29 oktober 1991
Cirka 100 Dif-fans sitter innan matchen på sin stamkrog vid Östra Station och värmer när plötsligt 40-50 AIK-fans attackerar restaurangen. Flera fönsterrutor går sönder när stenar och flaskor vräks in i lokalerna. AIK:arna avviker med Difarna i hälarna. Resten av derbykvällen fortsätter i våldets anda när nya bråk inträffar utanför ytterligare ett Dif-ställe, nämligen Håkan Södergrens pub "Offside"på Sveavägen. Polisen hade det jäktigt.

Brynäs-AIK, Ishockey, Elitserien, 1 december 1991
För att komma till rätta med allt bråk i samband med matcherna i Gavlerinken lät arrangörerna, efter påtryckningar från Gävlepolisen, bygga en slags "bur". "Buren" är tänkt att segregera upp till 600 gästande supportrar från resten av publiken bakom ett tre meter högt järnstaket. AIK:s Black Army blev första klack att inhysas i den nya "buren". Den fylldes väl ut och motsvarade även polisens förväntningar. Trots detta utbröt ett större slagsmål mellan fans och polis under den första periodpausen när polisen omhändertog 17 AIK-supportrar i ett svep.

Djurgården-AIK, Ishockey, Elitserien, 7 december 1991
Ett hockeyderby på en lördagseftermiddag var en trevlig överraskning och förmodligen sista gången det hände. Redan en timme innan match utbröt kravaller vid Gamla Stans t-banestation där berusade supportergäng drabbade samman i slagsmål. Det fortsatte sedan inne i Globen där det blev nya bråk i bägge periodpauserna. Efter matchen misshandlades två väktare med slag och sparkar av ett gäng Djurgårdsfans. Också i centrala Stockholm var det mycket oroligt utanför ett flertal olika krogar hela lördagsnatten. Fyra personer fick föras till sjukhus efter att ha skadats i olika supporteruppgörelser.