1990

Nackas Minne, Fotboll, 24 januari 1990
I inomhusturneringen Nackas Minne, där bland annat de tre Stockholmslagen AIK, Djurgården och Hammarby deltar, är det tradition med slagsmål emellan fansen. Inget undantag den här gången heller.

Omkring 50 AIK-supportrar samlades innan turneringen på pub Klostret vid Fridhemsplan. Efter en skärmytsling med polisen som stormat stället och attackerats av fansen begav man sig sedan in mot Medborgarplatsen och Bajarnas stamhak på den här tiden, Kvarnen. AIK:arna attackerar puben med stenar och flaskor, jagar in bajarna och lämnar den demolerade puben åt sitt öde. Minst två Bajare skadades, en efter att ha fått ett slag med ett basebollträ. Den här händelsen fick stor uppmärksamhet i supporterkretsar och många ser det som en början för det som skulle bli den organiserade firmaverksamheten inom AIK.

Väl inne i Globen jagar Bajen Fans hämnd på Black Army men ett stort polisuppbåd står i vägen. I stället hamnar Bajen i bråk med Dif-supportrar i Globens innandömen, något som senare övergår till ren skadegörelse när arga Hammarbyfans sparkar sönder stolar på läktarna samt svarar för ytterligare vandalisering inne i Globen för ca 250 000 kr.

Efter turneringen håller ett massivt polisuppbåd de olika supportergrupperna åtskilda och lyckas undvika ytterligare kravaller.

Slutligen bestämde Farstapolisen i samråd med styrelserna från de tre Stockholmsklubbarna att lägga ned Nackas Minne på grund av allt bråk turneringen genom alla tider fört med sig.

Nackas Minne 1977-1990 RIP

Västerås IK-AIK, Ishockey, Elitserien, 30 januari 1990
En komisk liten incident inträffade i slutet av matchen i Rocklundahallen efter att VIK avgjort matchen med sitt 4-2 mål. Tillresta AIK-anhängare på ståplats startade ett ras efter målet, raset föranledde en stor tryckvåg som fällde tre polismän till marken och vidare transport till sjukhus. En av polismännen fick ligga kvar över natten för observation. Vakthavande befäl hos polisen i Västerås, Tor Rosén, kallade AIK-fansens handlande för ett "jävla tilltag" och meddelade också att skyddsräcken måste monteras upp på läktaren för att förhindra liknande händelser i framtiden.

IFK Norrköping-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 29 april 1990
Närmare 800 AIK-supportrar tog sig till Norrköping och valborgsmatchen mot IFK. Efter att ha placerat AIK-fansen på Sveriges enda ståplatsläktare med stenar och lösa brädor på spårade det ut i slutet av den första halvleken.

I takt med att resultaten på planen går emot AIK tänder det till när ett gäng IFK-fans på sittplats börjar provocera AIK-klacken med sina obscena gester. Ett hundratal Norrköpingsfans stormar samtidigt in på planen med en IFK-flagga. AIK-fansen svarar med att också dom storma in på planen med en Sverigeflagga. Polisen går emellan och rensar planen samtidigt som ett annat gäng poliser ger sig in på AIK läktaren där de dock får se sig bli bortjagade av de nu mycket uppretade fansen. Det hela urartar när Norrköpingsfans stormar sittplatsläktaren till höger om AIK klacken för att ge sig på några sittplatsgnagare. AIK supportrar tar sig nu över kravallstaketen för att även dom storma upp på sittplatssektionen. Där utbryter nu panik när fansen anfaller varandra med slag, sparkar och tårgas. Polisen går upp på läktaren och rensar den på supportrar. Kvällstidningarna skrev dagen efter om hur "barnfamiljer fick fly i panik när Black Army stormade", under detta fanns en bild som visade när en "barnfamilj" medlem sprutade tårgas i ögonen på en AIK-supporter...

Under resten av matchen är stämningen mycket uppjagad. AIK fans raserar hela ståplatsläktaren genom att riva loss stenar och lösa plankor för att slänga in dom på planen.

Efter matchen utbryter stenkastning mot polisen från AIK-fansens sida. Detta sedan Norrköpingspolisen misslyckats med sin taktik att hålla kvar supportrarna inne på läktaren. AIK fansen spränger en grind och löper amok utanför arenan där flera bilar sparkas sönder. Senare under kvällen slås flera skyltfönster sönder i centrala delarna av staden.

Polisen, som tvingades begära förstärkning från närkommunerna, grep sammanlagt 37 AIK-fans under kravallerna. Och SvFF bötfällde arrangerande IFK Norrköping med 3000 kr på grund av brister i säkerheten. Förre förbundskapten Georg "Åby" Ericson blev vittne till händelserna på Idrottsparken, hans kommentar; -Bland det värsta jag varit med om.

Halmstad-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 29 april 1990
Stökigt när 200 IFK-supportrar intog Halmstad. En 77-årig(!) kvinna blev nedslagen bakifrån av ett gäng berusade IFK fans i centrala Halmstad. Kvinnan skadade ansiktet och fördes till sjukhus för vård. Inne på Örjans Vall inträffade stor skadegörelse på Göteborgssektionen där toalettstolar, tvättställ, speglar och reklamskyltar slogs sönder. Tre IFK-fans, 15, 17 och 19 år gamla, omhändertogs av polisen.

AIK-Hammarby, Fotboll, Allsvenskan, 1 augusti 1990
Samma dag som Iraks ledare Saddam Hussein invaderade Kuwait var det dags för en ännu större händelse - Stockholmsderby!

Bajen Fans samlades som vanligt vid Björns Trädgård på söder för att därifrån i gemensam trupp ta sig ut till Solna. När Hammarbyfansen kommer upp från T-banan i Solna är de aggressiva och muckar gräl med alla de kommer åt. Samtidigt har ett 15-tal från en viss "fraktion" inom AIK:s Black Army väntat på Bajenfansen utanför Korv Ingvar vid centrumet. En AIK-supporter kastar en damcykel mot Bajarna och bråket är i full gång. Stenar, flaskor, burkar och allt vad som finns tillgängligt används under upploppet mellan de rivaliserande supportergrupperna. En Bajare faller ihop efter att ha fått ett kraftigt knytnävsslag mot ansiktet, han blir liggande sparkad i huvudet upprepade gånger utan att någon hinner ingripa. Fortfarande inga poliser i sikte. En ensam ordningsvakt försöker lugna ner fansen. I stället för lugn blir det kalabalik och ordningsvakten åker själv på stryk av de berusade supportrarna. Då, närmare tio minuter efter att det första bråket inleddes, dyker den första polispatrullen upp. Denna patrull följs sedan av fler och fler poliser och bråken ebbar ut. Två av fansen förs i ambulans till sjukhus.

Under matchen är lugnet påtagligt men efter derbyt brakar det loss igen, det här gången nere i tunnelbanan. Polisens taktik med att spärra av vägen för AIK klacken utanför tunnelbanenedgången misslyckas kopiöst sedan AIK- fansen helt sonika tagit sig ner på perrongen ändå via Solna Centrums "baksida". Kaos utbryter på perrongen när 500 Hammarbyfans och nästan 1000 AIK-supportrar hamnar på samma t-baneperrong. Polis med hundar lyckas dock få ombord Bajarna på tåget och samtidigt hålla kvar AIK:arna på perrongen. Vad polisen inte vet är att det i den första vagnen sitter ett 30-tal yngre AIK-fans i 14- 17 års åldern. När tåget anländer till Västra Skogen drar Bajarna i nödbromsen och stormar ut från de bakre vagnarna. Minst 100 Bajare slår sönder tre vagnar och 19 fönsterrutor och anfaller AIK:arna med tårgas, batonger och hårda dörrlister. Flera yngre AIK-supportrar skadas i attacken som väckte stor avsky inom Black Army.

Under kvällen utbryter också skärmytslingar kring Medborgarplatsen och Skanstullsbron. Även på T-Centralen är det stökigt efter matchen sedan ett gäng AIK-supportrar försökt storma ett inkommande tåg med Hammarbyfans i. Totalt grep polisen åtta supportrar under kvällen. Nästan samtliga var Hammarbyfans. Ytterligare ett 20-tal omhändertogs för fylleri och störande av den allmänna ordningen. Två poliser skadades sedan de blivit träffade av flaskor i ansiktet.

Djurgården-Hammarby, Fotboll, Allsvenskan, 13 augusti 1990
Djurgåden krossar Bajen och vinner Råsundaderbyt med hela 9-1! Ursinniga Hammarbyfans stormar ut från arenan fast beslutna att försöka ta sig in på Dif-klackens läktare för att ta hämnd för matchresultatet. Men ett enormt polisuppbåd hindrar Bajenfansen att ta sig in på läktaren och kravaller utbryter istället mellan Bajen och polisen. Bajarna vräker stenar och flaskor mot polisen som svarar med chocker mot fansen med både hundar och hästar. Flera polismän och en väktare skadades sedan de träffats av stenar och ett flertal Hammarbyfans omhändertogs.

Djurgården-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 27 augusti 1990
Två veckor efter det senaste upploppet på Råsunda var det dags igen. AIK förlorar Stockholmsderbyt med 2-1 och det tålde inte AIK:s supportrar som mycket besvikna försöker ta sig in på Djurgårdsklackens läktarsektion på Råsunda. Men i vägen står närmare 150 utkommenderade polismän som istället får se sig bli angripna av AIK-fansen som attackerar med stenar, flaskor, järnrör och andra tillhyggen. Polisen tvingas retirera och invänta förstärkning innan man ansåg sig vara tillräckligt många för att kunna göra en attack mot AIK-anhängarna som med hjälp av hästar och hundar kunde drivas ned i tunnelbanan. Flera poliser träffades av stenar och en vakt skadades allvarligt sedan han sparkats till marken när AIK:arna försökte bryta sig in på Dif- läktaren.

Totalt omhändertogs 30 AIK-supportrar under kravallerna utanför den södra läktaren. Sju av dessa anhölls misstänkta för våldsamt upplopp. Vakthavande befäl på Solnapolisen, Bengt Kihlberg, sa dagen efter att "våldet mot polisen var mycket grovt och flera poliser är idag mer eller mindre blåslagna".

Hammarby-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 13 september 1990
200 polismän med hundar och hästar, piketgrupper och civila patruller var på plats. Liksom delar av landets högsta polisledning, från civildepartementet och från rikspolisstyrelsen. Alla med frågeställningen om årets kravaller skulle fortsätta i Stockholm även under det sista derbyt för säsongen. Tidningen Expressen var också laddade. Samma dag som matchen skulle spelas hade man "avslöjat" att AIK:s värsta huliganer minsann bestod av en liten krets som besökte matcherna iklädda cykelhandskar, mai-thai-byxor och en vit solhatt det står "Gnaget" på. Dessutom hetsar de varandra under matcherna genom tillrop som "Efter matchen ska vi misshandla dem, eller hur? -Jaa!!". Vad säger man, världsklass!

Trots Bajens pinsamma 4-1 seger över Gnaget blev det ett av de lugnare derbymatcherna under året. 13 personer omhändertogs av polisen och fyra greps misstänkta för misshandel. Stenkastning mellan fansen i slutet av den andra halvleken och sammanlagt fem supportrar misshandlade under kvällen. Rökfacklor och smällare tvingade bollpojkarna att fly från innerplanen i slutet av matchen men polisen lyckades med hjälp av AIK:s spelare hålla kvar den besvikna AIK-klacken på arenan tills Hammarbys fans lämnat Söderstadion. Efter matchen försökte ett hundratal AIK-fans ta sig in mot Medborgarplatsen för att söka konfrontation med Bajen men de hindrades av stora polisstyrkor.

IFK Norrköping-Djurgården, Fotboll, Allsvenskan, 29 september 1990
Stökigt i Norrköping både före och efter den allsvenska matchen. Och mer stök och bråk blev det när en del av de berusade Dif-anhängarna skulle ta ett tåg hem till Stockholm senare på kvällen. Tåget slogs systematiskt sönder och SJ:s personal jagades på flykten. En konduktör som bevittnat skadegörelsen sade att "det var det värsta han hade sett". När tåget närmade sig Centralstationen förstod Dif-fansen att polisen skulle vänta på dem så därför drog en av supportrarna i nödbromsen så att en stor del av Djurgårdarna kunde hoppa av tåget innan det nådde Stockholms central. Polisen lyckades dock gripa ett 20-tal av fansen när tåget slutligen anlände till stationen.

Brynäs-Djurgården, Ishockey, Elitserien, 25 november 1990
Blue Saints resa startar på Gullmarsplan på förmiddagen när fem minibussar, många fyllda med grabbar från Järngänget, beger sig av mot Gävle. Väl där hamnar fansen nästan omgående i bråk med både polisen och lokala Brynäsfans. Stökigheterna eskalerar ju längre matchen lider och till slut får Djurgårdens lagkapten Thomas Eriksson via högtalarna vädja till fansen att lugna ned sig annars kan matchen komma att brytas. Gävlepolisen går upp på läktaren och griper 22 supportrar, av dessa var 19 Djurgårdare.